EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Μαρτίου: Απεργίες στα τρένα και τον Προαστιακό

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών για τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και Τρίτη 6 Μαρτίου 2018. Πέρα από τα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού, θα επηρεαστούν και τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα:


Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας μεταξύ 05:00 π.μ. – 08:00 π.μ., 13:00 – 16:00 και 21:00 – 24:00.
Την Τρίτη 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία (οο:οο – 24:00)

Τις ίδιες ώρες δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 δεν θα πραγματοποιηθούν επίσης τα τελευταία βραδινα δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα και αντίστροφα.

Δείτε τα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018:
Τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινούνται κανονικά.
Θέματα τις απεργίας είναι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ, η συνεχιζόμενη απαξίωση των εταιριών και οι ελλείψεις προσωπικού.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΑΣ

Μια από τις πλέον οικείες λέξεις, που χρησιμοποιείται καθημερινά για να χαρακτηρίσει τους περισσότερους από εμάς, είναι η λέξη «Έλληνας».

Αφού η λέξη αυτή είναι η «ταυτότητά» μας, θα περίμενε κανείς να έχει εξερευνηθεί πλήρως και να είναι εύκολο σε κάθε Έλληνα να χορτάσει την περιέργειά του για την περιγραφή του εαυτού του, ανακαλύπτοντας με ευκολία τα κρυμμένα μυστικά αυτής της λέξης.

Κι όμως, δεν είναι έτσι. Η λέξη «Έλληνας», όπως και η λέξη «Ελλάδα», είναι γεμάτες μυστήριο, γεμάτες άγνωστη ιστορία, γεμάτες ιστορικές αναταραχές. Η λέξη «Έλληνας» έχει χαρακτηρίσει τόσο μεταβαλλόμενες, διαφορετικές και ανομοιογενείς ομάδες ανθρώπων στη διάρκεια της Ιστορίας, που είναι πολύ δύσκολο σήμερα να αποφασίσουμε σε ποια ακριβώς ομάδα ανθρώπων αναφέρεται. Ποιοι είναι οι Έλληνες λοιπόν; Και γιατί ονομάζονται έτσι;

Πολλές είναι οι απόψεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς για την προέλευση του εθνικού ονόματός μας. Διάφοροι μελετητές συσχετίζουν τους «Έλληνες» με τους «Σελλούς», λέγοντας ότι και οι δυο λέξεις παράγονται από τη ρίζα Σελ* (μερικές φορές το αρχικό Σ μιας λέξης τρέπεται στην αρχαία ελληνική σε δασεία, και πράγματι «Έλλην», «Ελλάς», είναι λέξεις δασυνόμενες).

Οι Σελλοί ή Ελλοί ήταν οι κάτοικοι της αρχαίας Δωδώνης του Ολύμπου, θεωρούνταν εκφραστές της θείας βούλησης και ήταν υποχρεωμένοι να ζουν ασκητικά. Βέβαια, ο λεξικογράφος του 5ου μ.Χ. αιώνα Ησύχιος δεν έχει και την πιο κολακευτική γνώμη για τους Σελλούς. Τους χαρακτηρίζει «ρυπαρούς», επειδή δεν έπλεναν τα πόδια τους και σχεδόν «βάρβαρους», αφού κοιμόντουσαν στο έδαφος.

Άλλοι, πάλι, βρίσκουν μέσα στη λέξη «Ελλάς» και τη ρίζα Σελ* και τη λέξη «λάας». Η ρίζα Σελ* λένε ότι υποδηλώνει το φως, το λαμπερό, και από εδώ παράγονται οι λέξεις Σελήνη, Σέλας. Όσο για τη λέξη «λάας», αυτή σημαίνει στα ομηρικά Ελληνικά λίθος, πέτρα. Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε ότι αν η λέξη «Ελλάς» προέρχεται από το συσχετισμό της ρίζας Σελ* και της λέξης «λάας», τότε σημαίνει λαμπερή πέτρα… και οι «Έλληνες» είναι οι κάτοικοι της λαμπερής πέτρας. Βέβαια, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, η ρίζα Σελ* σχετίζεται με αντίστοιχη ιλλυρική ρίζα με τη σημασία τού ιερουργός. Επομένως «Έλληνες» μπορεί να είναι οι κάτοικοι της ιερής πέτρας.

Ο Γερμανός κλασικός φιλόλογος Ούλριχ φον Βιλαμόβιτς σχετίζει τη λέξη «Έλλην» με τις λέξεις «ψελίζω» (= με δυσκολία αρθρώνω τις λέξεις), «σελλίζω», «έλλοψ» (= άφθογγος, επίθετο που συχνά χαρακτηρίζει τα ψάρια στα Αρχαία Ελληνικά). Οπότε θεωρεί ότι «Έλληνες» είναι αυτοί που μιλάνε μια γλώσσα που είναι δύσκολο να την καταλάβεις. Βέβαια, ο Γερμανός φιλόλογος μάλλον δεν σκέφτηκε ότι είναι κάπως παράλογο οι ίδιοι οι Έλληνες να χαρακτηρίζουν τη γλώσσα που μιλούν «δύσκολη να την καταλάβεις»! Αλλά, όπως και να το κάνουμε, στον δυτικό κόσμο υπάρχει η έκφραση «these are Greek to me»…

Άλλοι σχετίζουν τους Έλληνες με τη λέξη «έλλα» που σημαίνει «καθέδρα», οπότε Έλληνες είναι οι «αυτόχθονες» και άλλοι υποστηρίζουν ότι «Έλληνες» είναι αυτοί που κατέβηκαν από τον Βορρά.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι στον πελασγικό κόσμο, που προηγείται ιστορικά όλων αυτών των αναλύσεων, η ρίζα Ελλ- εκφράζει την έννοια του υψηλού. Οπότε όλες οι προηγούμενες αναλύσεις ίσως να μην είναι και τόσο ακριβείς…

Για άλλους ανθρώπους η βαθύτερη γνώση του κόσμου δεν βρίσκεται στις ετυμολογίες των λέξεων, αλλά πολύ περισσότερο στους μύθους.
Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τη μυθολογική ιστορία του Έλληνα:

Κάποτε οι άνθρωποι το παράκαναν με την αλαζονεία και την υβριστική στάση τους απέναντι στο Θείο. Έτσι, ο καλός πατέρας Δίας αποφάσισε να μας τιμωρήσει λιγάκι μήπως και βάλουμε μυαλό. Όπως φαίνεται, συνεννοήθηκε με τον Γιαχβέ, τον Σίβα και τους απανταχού θεούς τέλος πάντων, και κατέληξαν στη δημιουργία ενός μεγάλου κατακλυσμού που πράγματι πρέπει κάποτε να χτύπησε την ανθρωπότητα. (Φαντάζομαι όλους αυτούς τους θεούς να παρακολουθούν μαζί τον πνιγμό εκατομμυρίων από τα ανώτερα δημιουργήματά τους – θα ήταν σίγουρα ένα θέαμα μοναδικό, κάτι σαν τον τελικό κάποιου αγωνίσματος…)

Οι μόνοι που σώθηκαν στον Ελλαδικό χώρο ήταν ένα ζευγάρι, προορισμένο να συνεχίσει τη διαιώνιση του είδους μας, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα. Ανάλογοι διαιωνιστές του ανθρώπου ορίστηκαν και από τους άλλους κυρίαρχους-θεούς στις δικές τους σφαίρες επιρροής…

Η Πύρρα ήταν κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας, ενώ ο Δευκαλίωνας ήταν γιος του Τιτάνα Προμηθέα και αδελφός του Άτλαντα, του Επιμηθέα και του Μενοίτιου. Το υπερτυχερό ζεύγος σώθηκε από τον κατακλυσμό γιατί κλείστηκαν σε ένα κιβώτιο στην κορυφή του όρους Παρνασσού. Αφού τελείωσε το σόου της κατακλυσμιαίας καταστροφής, οι θεοί συμβούλεψαν ο καθένας το δικό του ζεύγος τι να κάνει στη συνέχεια. Στη δική μας περίπτωση, ο Δίας συμβούλεψε τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα να ρίχνουν πέτρες πίσω τους καθώς περπατούσαν στα μουλιασμένα και λασπωμένα χώματα. Κάθε πέτρα που έριχνε ο Δευκαλίωνας γινόταν άνδρας και κάθε πέτρα που έριχνε η Πύρρα γινόταν γυναίκα. Η τύχη των δυο τους συνεχίστηκε, μιας και ο Δευκαλίωνας μετά απ’ αυτό έγινε βασιλιάς της Φθίας στη Θεσσαλία και απέκτησε με την Πύρρα τρία παιδιά, τον Αμφικτύονα, την Πρωτογένεια και τον Έλληνα.

Όπως συνήθως συμβαίνει, τα παιδιά πήραν το καθένα τον δρόμο του… Ο Έλληνας όμως αποδείχτηκε πιο καρπερός από τα αδέλφια του, μιας και έγινε ο γενάρχης όλων των Ελλήνων. Νυμφεύθηκε τη νύμφη Ορσηίδα και απέκτησε τον Αίολο, τον Δώρο και τον Ξούθο. Ο Αίολος επρόκειτο να γίνει ο γενάρχης των Αιολέων και ο Δώρος των Δωριέων. Ο Ξούθος με τη γυναίκα του, την Κρέουσα, απέκτησαν τον Ίωνα και τον Αχαιό, τους γενάρχες των Ιώνων και των Αχαιών αντίστοιχα. Όπως, λοιπόν, προκύπτει από τη Μυθολογία, όλα τα αρχαία ελληνικά φύλα είχαν κοινή καταγωγή, τον Έλληνα και μια Νύμφη. Τα παιδιά του Έλληνα, οι Έλληνες, διατήρησαν μια κοινή γλώσσα και θρησκεία, οι οποίες, όπως μας επιτρέπει η Μυθολογία να υποθέσουμε, κρύβουν μέσα τους τα ίχνη του μαγικού κόσμου των Νυμφών…

Στην αναζήτησή μας για τον όρο «Έλλην» δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τις ιστορικές-γραμματολογικές αναφορές. Μια έρευνα που στηρίζεται στα «μνημεία λόγου», θεωρείται πάντα επιστημονικότερη, πληρέστερη και πειστικότερη…
Ο Όμηρος ονόμαζε «Έλληνες» τους κατοίκους μιας μικρής περιοχής στη θεσσαλική Φθία, τους γνωστούς Μυρμιδόνες, τους συντρόφους-πολεμιστές του Αχιλλέα – ενώ «Ελλάς» ήταν για τον Όμηρο το τμήμα της Θεσσαλίας που ορίζεται από τους κόλπους του Παγασιτικού και του Μαλιακού, το οποίο ήταν υπό την επικράτεια του Αχιλλέα (Β683, Ι395, Π595, λ496).

Ο Θουκυδίδης υποστηρίζει ότι πριν από τον Έλληνα του Δευκαλίωνα δεν υπήρχε καθόλου η επίκληση «Έλληνες». Μόνο αφότου ο Έλλην και οι γιοι του κυριάρχησαν στη Φθία και τους καλούσαν για βοήθεια κάτοικοι γειτονικών περιοχών, άρχισε να επεκτείνεται σταδιακά η ονομασία «Έλληνες».
Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του προβάλλει ως επιχείρημα το γεγονός ότι ο Όμηρος αποκαλεί Έλληνες μόνο «τους μετ’ Αχιλλέως εκ της Φθιώτιδος». Άλλοι ερμηνεύουν την εξάπλωση του ονόματος αυτού ως απόρροια του αποικιακού κύματος, όταν πλέον είχε αποκρυσταλλωθεί η έννοια της εθνικής ενότητας και έπρεπε να τονιστεί η αντίθεση με τον βαρβαρικό κόσμο.

Χρησιμοποιήθηκε, λοιπόν, η λέξη «Έλληνας» ως εθνική ονομασία όλων όσοι μιλούσαν τις διαλέκτους της Ελληνικής και λάτρευαν το Δωδεκάθεο. Λέγεται, ακόμα, ότι στην αρχή «Έλληνες» σήμαινε τους ανθρώπους ή λαούς που ήταν συνενωμένοι και οργανωμένοι γύρω από ένα ιερό, αποτελούσαν αμφικτιονία και ήταν πολιτισμένοι.

Στο Πάριο Χρονικό ή Πάριο Μάρμαρο (επιγραφή γραμμένη στην αττική διάλεκτο, όπου αναφέρονται σε 93 σωζόμενους στίχους γεγονότα της ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας) διαβάζουμε: «…Αφού Έλλην ο Δευκαλίωνος Φθοιώτιδος εβασίλευσε και Έλληνες ωνομάσθησαν, το πρότερον Γραικοί καθούμενοι» (αφού ο Έλληνας ο γιος του Δευκαλίωνα βασίλευσε στη Φθιώτιδα, ονόμασε Έλληνες εκείνους που πρωτύτερα είχαν το όνομα Γραικοί). Αυτό το κείμενο επιβεβαιώνει ότι το όνομα «Έλληνες» είναι μεταγενέστερο μιας παλαιότερης ονομασίας μας, η οποία στην περίπτωση αυτή είναι η ονομασία «Γραικοί».

Ο Αριστοτέλης στο έργο του Μετεωρολογικά σημειώνει ότι «στην περιοχή της Δωδώνης στην Ήπειρο, κατοικούσαν οι Σελλοί που αποκαλούνταν τότε Γραικοί και τώρα Έλληνες».

Παρ’ όλα αυτά, η λέξη «Πανέλληνες» απαντάται στον Όμηρο (Β530) για να δηλώσει το σύνολο των Ελλήνων, αλλά και στον Ησίοδο (Έργα, 528) και στον Αρχίλοχο (απ. 52).

Ο Απολλόδωρος (Αθηναίος γραμματικός και ιστορικός του 2ου π.Χ. αι.) επιβεβαιώνει τον μύθο του Δευκαλίωνα και προσθέτει ότι οι Έλληνες εξεδίωξαν τους Πελασγούς και αναδείχθηκαν σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Πριν το 580 π.Χ. μάλιστα, είχε επικρατήσει και ο όρος «Ελλανοδίκαι» που δήλωνε τους κριτές των Ολυμπιακών αγώνων, στους οποίους έπαιρναν μέρος όλα τα αρχαία φύλα που κατοικούσαν στον Ελλαδικό χώρο.


Η λέξη «Έλλην» όμως δεν χρησιμοποιήθηκε αδιάσπαστα στην Ιστορία προκειμένου να χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νοτιότερου τμήματος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας π.χ., η λέξη «Έλλην» σήμαινε τονειδωλολάτρη, τον εθνικό και γι’ αυτό απέφευγαν οι Βυζαντινοί να αποκαλούν τον εαυτό τους «Έλληνα» και προτιμούσαν τον όρο «Ρωμαίος». Παρ’ όλα αυτά είχαν πάντοτε συνείδηση του ελληνικού παρελθόντος τους. Κάποιες πληροφορίες επί του θέματος περιέχει το βιβλίο τούSteven Runciman, Η Τελευταία Βυζαντινή Αναγέννηση, εκδόσεις Δόμος, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και κατατοπιστικό.

Αντίθετα με ό,τι υποστηρίζουν κάποιοι σήμερα, οι Βυζαντινοί μιλούσαν αδιάσπαστα την ελληνική γλώσσα –η οποία ελάχιστα διαφοροποιείται από τη σημερινή καθομιλουμένη της Νέας Ελληνικής– και έτρεφαν μεγάλο θαυμασμό για τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, τους οποίους κάθε εγγράμματος της εποχής όφειλε να γνωρίζει και να μελετά. Η πεζογραφία, η ποίηση και τα ιστορικά κείμενα γράφονταν στα Ελληνικά και μιμούνταν συχνά την αρχαία αττική διάλεκτο.
Την αγάπη αυτή για τον αρχαίο κόσμο την είχαν ενθαρρύνει ιδιαίτερα οι εικονομάχοι Αυτοκράτορες, ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος και οι καλλιεργημένοι Βασιλείς του ενδέκατου αιώνα. Αλλά και μετά το 1204 –χρονολογία της Άλωσης της Πόλης από τους Σταυροφόρους– η σπουδή των ελληνικών γραμμάτων απέκτησε ακόμη περισσότερο βάθος. Και αυτό γιατί οι Βυζαντινοί είχαν την ανάγκη να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Δυτικό κόσμο, παρά τις ταπεινώσεις που είχαν δεχθεί. Μέσα, λοιπόν, στη γενικότερη κατάπτωση του Βυζαντίου, υπήρχε κάτι δυνατό και φωτεινό που γινόταν προσπάθεια την εποχή εκείνη να διατηρηθεί, και αυτό ήταν η ελληνική παράδοση.

Οι Δυτικοί μπορεί να ήταν οι κυρίαρχοι-κατακτητές του Βυζαντίου, αλλά έμειναν έκθαμβοι από τον πνευματικό πλούτο των Ελλήνων. Γι’ αυτό, λοιπόν, περιφρόνησαν τους κατακτημένους «Γραικούς», τονίζοντας αυτό το όνομα περισσότερο απ’ το «Έλληνες». Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσαν να αρνηθούν την παιδεία των Βυζαντινών, ούτε να παραβλέψουν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αυτοκρατορίας διάβαζαν στο πρωτότυπο τα σπουδαία πνεύματα της αρχαιότητας και ότι ήταν οι συνεχιστές τους. Βλέποντάς τα όλα αυτά, οι Βυζαντινοί άρχισαν να νιώθουν υπερήφανοι για την αρχαία κληρονομιά τους και σταμάτησαν να αποφεύγουν τον όρο «Έλληνας» για να δηλώσουν την εθνική τους ταυτότητα. Έτσι αυτή η λέξη άρχισε σταδιακά να χάνει την υποτιμητική έννοια του ειδωλολάτρη που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
Εντούτοις, οι Βυζαντινοί συγγραφείς δεν χρησιμοποίησαν τον όρο «Έλλην» για να περιγράψουν τον εαυτό τους πριν τα μέσα του δέκατου τέταρτου αιώνα.

Η επαναστατική αναβίωση του ορού «Έλ­ληνας» πυροδότησε την τελευταία Βυζαντινή Αναγέννηση (οι δύο τελευταίοι αιώνες πριν την κατάρρευση του 1453). Όταν μιλάμε για Αναγέννηση της εποχής εκείνης εννοούμε στον πνευματικό τομέα, γιατί στους υπόλοιπους τομείς (οικονομία, εδαφική κυριότητα, διοίκηση, πληθυσμιακή αύξηση) μόνο η λέξη «παρακμή» μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε. Καθώς λοιπόν η πολιτική δύναμη κατέρρεε και οι Βυζαντινοί περίμεναν το τέλος σαν απολύτρωση από τα βάσανά τους, κρατούσαν ως άγκυρα σωτηρίας το προνόμιό τους να υποστηρίζουν και να αποδεικνύουν την ελληνικότητά τους. Ήταν οι κληρονόμοι των ποιητών και φιλοσόφων, των ιστορικών και επιστημόνων της αρχαίας Ελλάδας και ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό.

Ωστόσο, πολλές αντιρρήσεις έχουν προταθεί σχετικά με την πιο πάνω διαπίστωση: Πολλοί εθνολόγοι αμφισβητούν τη φυλετική βάση αυτού του ισχυρισμού, λέγοντας ότι είχαν γίνει τόσες φυλετικές προσμείξεις, ώστε οι Βυζαντινοί της εποχής εκείνης –όπως και εμείς οι Νεοέλληνες– δεν είχαν την παραμικρή φυλετική ή γονιδιακή συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες. Πολλοί θεολόγοι επίσης επισημαίνουν τα «νέα στοιχεία» που έφερε ο Χριστιανισμός στον βυζαντινό πολιτισμό και γι’ αυτό αρνούνται και την πολιτιστική συνέχεια: Οι δωδεκαθεϊστές αρχαίοι Έλληνες που λάτρευαν την επίγεια ζωή και τις απολαύσεις της, τι σχέση θα μπορούσαν να είχαν με τους Χριστιανούς Βυζαντινούς, που ζούσαν ταπεινά με την ελπίδα της απόλαυσης των τα μεταθανάτιων αγαθών; Τέλος, κάποιοι ιστορικοί διερωτώνται πώς θα αισθανόταν ένας Αθηναίος άρχοντας του πέμπτου αιώνα π.Χ. στην Κωνσταντινούπολη του δέκατου πέμπτου αιώνα μετά τη γέννηση του Κυρίου, αφού πιστεύουν ότι οι δυο εποχές δεν είχαν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους.

Κι όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απόλυτα και μονοδιάστατα. Ο ελληνικός κόσμος, στους δύο τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου, είχε συρ­ρικνωθεί και αποτελούταν ουσιαστικά από μικρές πόλεις-κράτη, αντίστοιχες των κλασικών χρόνων: την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, την Τραπεζούντα, τον Μυστρά. Έτσι τους δυο τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι κάτοικοι ένιωθαν όσο ποτέ άλλοτε γνήσιοι διάδοχοι των πόλεων-κρατών του αρχαίου ελληνικού κόσμου και παρουσίαζαν την ίδια δύναμη ζωής, αγάπης και δημιουργίας στα γράμματα και στην τέχνη.


Το πλήρες κείμενο του παρακάτω θέματος το δημοσίευσα στο περιοδικό «Μυστική Ελλάδα», τεύχος 5ο (Δεκέμβριος 2004)makeleio

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις Βρυξέλλες λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να είναι η νεώτερη πόλη όπου οι επιβάτες θα μπορούν να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο τις μέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση χτυπάει κόκκινο.

Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, τα λεωφορεία, το τραμ και το μετρό των Βρυξελλών θα μετακινούν τους επιβάτες εντελώς δωρεάν όταν τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα ξεπεράσουν το επίπεδο των 51-70 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για δύο συνεχόμενες μέρες. Τις ίδιες μέρες, η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα των Ι.Χ. θα μειώνεται κατά 1/3 και θα απαγορεύεται το καύσιμο ξυλείας σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τις διατάξεις της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το επόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Pascal Smet, υπεύθυνο κινητικότητας στο δήμο των Βρυξελλών, η δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ουσιαστικά μία «επανόρθωση» για όλες τις πολιτικές που έχουν επωφελήσει τους 350.000 πολίτες που μετακινούνται καθημερινά με αυτοκίνητα. Όπως λέει ο ίδιος: «Όσο πιο πολύ χώρο δίνεις στα αυτοκίνητα, τόσο πιο πολλά αυτοκίνητα προσελκύεις. Οι πόλεις που είναι πιο φιλικές για τα αυτοκίνητα είναι και οι πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον προηγούμενο μήνα οι Βρυξέλλες θέσπισαν ζώνες χαμηλών εκπομπών καυσαερίων με στόχο σταδιακά να απαγορευτεί εντελώς η κίνηση των ρυπογόνων αυτοκινήτων. Στα ίδια πλαίσια, ως το 2030 όλα τα λεωφορεία αναμένεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Η δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει πάντως αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα σε 5 πόλεις να εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τις διατάξεις της Ε.Ε. Και οι 5 δήμοι απέρριψαν το μέτρο με το δήμαρχο της Βόννης να το χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» και το δήμαρχο του Μανχάιμ να το χαρακτηρίζει ως πλάνη.

Τον περασμένο Ιανουάριο το μέτρο εφαρμόστηκε και στη Σεούλ της Νότιας Κορέας αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα καθώς αφενός οι συγκοινωνίες έχασαν έσοδα και αφετέρου η μείωση στην κίνηση των αυτοκινήτων ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Όπως έχει αποδειχθεί και αλλού, οι δωρεάν συγκοινωνίες δεν είναι αρκετές για να κάνουν τους περισσότερους οδηγούς να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Πηγή: theguardian.com

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μίζες στο Μετρό: Η γραμματέας, «ο θείος Μίμης» και η ξεχασμένη έρευνα στην Ελλάδα

Η μεθοδολογία τύπου Siemens και το «μαύρο χρήμα» σε βαλίτσες - Τα πρόσωπα που συνθέτουν το «παζλ» της δικογραφίας

Μια λαλίστατη γραμματέας, ένας Έλληνας επιχειρηματίας που, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία, λειτουργούσε ως «ενδιάμεσος» για τη διανομή του μαύρου χρήματος γνωστός, δε, με την κωδική ονομασία «θείος Μίμης» αλλά και ένας Γερμανός - διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας που αποφάσισε να μιλήσει στις δικαστικές αρχές της χώρας του, ελπίζοντας προφανώς σε μια πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση: Αυτά είναι τα πρόσωπα που συνθέτουν το «παζλ» της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος κατά την υλοποίηση του έργου του Μετρό στην Αθήνα το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Η νέα υπόθεση διαφθοράς, που έχει μπει πλέον για τα καλά στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα, παραπέμπει σε μια άλλη εμβληματική δικογραφία που έχει καταστεί για πολλούς «συνώνυμο» του «λαδώματος» και της «μίζας» με στόχο εταιρείες κολοσσοί να μονοπωλούν τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Ο λόγος για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, που αυτή τη περίοδο εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης μαρτύρων.


Όπως ακριβώς συνέβη στην υπόθεση της Siemens έτσι και στη νέα δικογραφία με τις αναφορές για μίζες κατά την υλοποίηση του έργου του Μετρό, μια γραμματέας σαν από μηχανής Θεός εμφανίζεται στις δικαστικές αρχές για να εισφέρει στοιχεία για τις δωροδοκίες που επί χρόνια κατέγραφε στις ατζέντες της, στο πόστο της πλάι στο υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής Deutshe Bahnn International (DBI), εταιρεία η οποία είχε συμμετάσχει στη κοινοπραξία που είχε αναλάβει τα έργα του Μετρό στην Ελλάδα.
Μάλιστα, δικαστικές πηγές μιλώντας στο «Θέμα» τόνιζαν πως πρόκειται για μια απόλυτη καταγραφή εκ μέρους της μάρτυρος - γραμματέως των ποσών που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα και κυρίως του χρόνου που αυτά δόθηκαν. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, που συνέβη και στην υπόθεση της Siemens με την κυρία Αικατερίνη Τσακάλου γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου και τα περιβόητα σημειωματάρια της με τις επαφές του και τα «μπιλιετάκια» του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας προς τους τότε Έλληνες αξιωματούχους με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος που θα εξασφάλιζε στην Siemens Έλλας πρωτοκαθεδρία στην κατασκευή των έργων.

Ένα ακόμη κοινό στοιχείο, όμως, των δυο δικογραφιών είναι και το γεγονός πως και στην υπόθεση των έργων του Μετρό οι Γερμανοί επιχειρηματίες ακολουθούσαν -όπως και στη Siemens- τη μέθοδο του «καπέλου» που προϋπολογίζονταν στις συμβάσεις των έργων και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά φέρονται να διοχετεύονται στα πολιτικά κόμματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στην κατάθεσή του στις γερμανικές αρχές το μεγαλοστέλεχος της DBI και επιβεβαιώνει η Ελληνίδα γραμματέας του με τις σχετικές καταγραφές της στις ατζέντες της. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μάρτυρας φέρεται να καταθέτει πως για κάθε έργο που έπαιρνε στην Ελλάδα η εταιρεία του, υπολογίζονταν ένα ποσοστό της τάξεως 5% με 7% για τα πολιτικά κόμματα.

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το γεγονός που η υπόθεση του Μετρό ανοίγει ξανά στην Ελλάδα μετά την κατάθεση του DBI στις γερμανικές δικαστικές αρχές. Κατάθεση που διαβιβάστηκε στους Έλληνες εισαγγελείς και ανακριτές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Εξέλιξη που είχε σημειωθεί και στην υπόθεση της Siemens αφού ο Ασκός του Αιόλου για τα όσα είχαν λάβει χώρα στην Ελλάδα άνοιξε όταν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της «μαμάς» εταιρείας στη Γερμανία αποφάσισαν να μιλήσουν και να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές της χώρας τους.

Ο «Θείος Μίμης» και η αρχειοθετημένη δικογραφία

Οι ψίθυροι ή οι κραυγές για κάποιους σχετικά με δωροδοκίες στα έργα του Μετρό δεν είχαν διαφύγει πάντως της προσοχής των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, καθώς από το 2008 είχε διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η έρευνα εστίαζε στον τρόπο υλοποίησης συμβάσεων για μεγάλα έργα στην Αθήνα, πλην όμως η σχετική δικογραφία μπήκε, τότε, στο αρχείο καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν τα απαραίτητα στοιχεία. Ωστόσο, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές είχαν μεριμνήσει να αποστείλουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Γερμανική Δικαιοσύνη η οποία ερευνούσε επίσης την υπόθεση σε σχέση με το ρόλο που διαδραμάτισαν γερμανικές εταιρείες.

Έτσι, όταν τα στοιχεία άρχισαν να διαβιβάζονται στην Ελλάδα από τους Γερμανούς η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο και μπήκε και πάλι σε τροχιά, διπλής όμως αυτή τη φορά διερεύνησης. Τις καταγγελίες περί χρηματισμού για την υλοποίηση της σύμβασης του Μετρό «έψαχνε» τόσο η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας όσο και η εισαγγελία Διαφθοράς. Δυο έρευνες που δεν συνδέονταν μεταξύ τους, πλην όμως κατέληξαν στο ίδια στοιχεία: Ότι στην Αθήνα η γερμανική (DBI) έκανε ...παιχνίδι με τα έργα του Μετρό και μοίραζε παράνομο χρήμα μέσω ενός ενδιάμεσου προσώπου. Πρόκειται, σύμφωνα με πληρηφορίες για Έλληνα επιχειρηματία που οι Γερμανοί αποκαλούσαν «Θείο Μίμη». Ο άνθρωπος αυτός είχε αναλάβει, σύμφωνα με την κατάθεση το υψηλόβαθμου της DBI να μοιράζει μίζες σε αξιωματούχους σε βαλίτσες οι οποία σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα των αρχών ανέρχονται στο ποσό των 370.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία DBI που φέρεται να έκανε τις μαύρες πληρωμές, συμμετείχε στην κοινοπραξία συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου ), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Γερμανών η DBI αρχικά είχε ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για να πραγματοποιεί τις καταβολές, ωστόσο ο λογαριασμός αυτό έκλεισε άμεσα με τον ενδιάμεσο ...«θείο Μίμη» να αναλαμβάνει να δώσει τα χρήματα σε μετρητά τοποθετημένα σε βαλίτσες σε αξιωματούχους.

Μετά τη διαβίβαση των νέων στοιχείων η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βάρος δυο προσώπων για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι διώξεις στρέφονται σε βάρος των εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Αμφότεροι, ωστόσο, κατηγορούνται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες ύψους 210.000 ευρώ μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Πάντως η συγκεκριμένη δικογραφία σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον δεν περιλαμβάνει στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά αναφορές για προμήθειες γενικά σε πολιτικά κόμματα, χωρίς να υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο ή κάποια άλλη αναφορά σε όνομα πολιτικού.

Πλέον, το «κουβάρι» της υπόθεσης έχει αναλάβει να ξετυλίξει ανακριτής, που θα προσπαθήσει να εντοπίσει τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος, για το οποίο μιλά το υψηλόβαθμο στέλεχος της DBI...πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

H άλλη πλευρά του Ίντερνετ…

Όλο και περισσότεροι οι εκβιασμοί στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο»

«Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, σύντομα θα έχεις μπελάδες. Θα σε εκθέσω στους φίλους σου και στην οικογένειά σου». Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες διαδικτυακές απειλές.

Οι σύγχρονοι εκβιασμοί πραγματοποιούνται πλέον εξ αποστάσεως – και μάλιστα με σκληρότητα –, αλλά έχουν τη δύναμη να βάλουν τον λαιμό των θυμάτων τους σε… θηλιά. Οι δράστες είναι κρυμμένοι σε ένα δίκτυο ηλεκτρονικής κρυπτογράφησης, ενώ τα θύματα υποφέρουν σιωπηλά.

Αληθινές ιστορίες

Στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν νέοι τρόποι για να γίνεται κάποιος σκληρός, και πολλοί από αυτούς είναι κρυμμένοι για τα καλά πίσω από οθόνη υπολογιστή.

Το 2013, μια 15χρονη κοπέλα ανήρτησε στην ιστοσελίδα «Gumtree» μια αγγελία, στην οποία έγραφε ότι αναζητούσε να αγοράσει έναν σκύλο για κατοικίδιο. Ένα από τα e-mail που έλαβε ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Μια υποτιθέμενη έφηβη καλλιτέχνιδα, η «Λιζ», της υποσχέθηκε ότι θα της αγοράσει όποιο σκυλί ήθελε. Άρχισαν να μιλάνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το κορίτσι εκμυστηρεύτηκε στη Λιζ ότι ζούσε με θετούς γονείς, ότι της έκαναν μπούλινγκ άλλα κορίτσια και ότι ο αδερφός της είχε κάποια μορφή αναπηρίας. Τότε, η Λιζ της υποσχέθηκε ότι θα αγοράσει έναν σκύλο που κόστιζε 273 δολάρια, αρκεί η 15χρονη να της έστελνε μια τόπλες σέλφι, η οποία θα την ενέπνεε για το επόμενο έργο της και την οποία δεν επρόκειτο να δει κανένας άλλος εκτός από εκείνη. Το κορίτσι έστειλε τη φωτογραφία και τότε η Λιζ την απείλησε ότι αν δεν στείλει αμέσως κι άλλες φωτογραφίες, θα έστελνε την τόπλες φωτογραφία της σε όλους όσοι έμεναν κοντά στο σπίτι της και στο σχολείο. Όσο οι κοπέλα έστελνε φωτογραφίες στη Λιζ, τόσο πιο απαιτητική και εκβιαστική γινόταν η «καλλιτέχνις». Έτσι την ανάγκασε να φωτογραφηθεί γυμνή και να κρατάει μια επιγραφή που έλεγε: «Φροντίζω τον ανάπηρο αδερφό μου, και τώρα αναγκάζομαι να ξεγυμνωθώ». Το κορίτσι κατέληξε να πει στη Λιζ ότι θα αυτοκτονήσει, αλλά η Λιζ συνέχισε να ζητάει φωτογραφίες. Τελικά, η 15χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Παράλληλα, η Λιζ εκβίαζε διαδικτυακά κι άλλα άτομα, όπως μια μαθήτρια την οποία ανάγκασε να καταναλώσει σκυλοτροφή, όντας γυμνή στο πάτωμα, ενώ βιντεοσκοπούσε τον εαυτό της. Αλλά η Λιζ δεν ήταν μια έφηβη κοπέλα. Στην πραγματικότητα, η «Λιζ» ήταν ο 29χρονος Μάθιου Φάλντερ, ένας απόφοιτος του Κέμπριτζ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 32 χρόνια κάθειρξη για 137 κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν ο εκβιασμός, η ηδονοβλεψία, η ενθάρρυνση για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και η κατοχή εικόνων παιδοφιλίας.
Παρόλο που ο Φάλντερ έκανε τόσο απαίσια πράγματα, αποτέλεσε ένα μικρό κομμάτι ενός κόσμου που είναι πολύ πιο σκοτεινός απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Η βρετανική αστυνομία ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον Φάλντερ από το FBI κατά τη διάρκεια έρευνας σε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται «Hurt2theCore». Πρόκειται για την πιο γνωστή ιστοσελίδα του σκοτεινού ιστού, η οποία είχε χιλιάδες μέλη, εκατοντάδες από τα οποία συμμετείχαν ενεργά στο να μοιράζονται υλικά κακοποίησης.

Το διαδικτυακό μυστήριο πίσω από το Hurt2theCore ήταν ένας χρήστης που ονομαζόταν «Λουξ», ο οποίος έγινε γνωστός ως «βασιλιάς του Hurtcore». Όταν η αστυνομία τον εντόπισε τελικά το 2014, αποδείχθηκε ότι ήταν ο 22χρονος φοιτητής νανοτεχνολογίας Μάθιου Γκράχαμ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του πλήθος ιστοσελίδων τις οποίες έλεγχε από την κρεβατοκάμαρά του στο σπίτι των γονιών του, στη Μελβούρνη.

Ο Γκράχαμ παραδέχτηκε ότι ενθάρρυνε έναν Ρώσο παιδόφιλο να απαγάγει, να βιάσει, να βασανίσει και να δολοφονήσει ένα πεντάχρονο κορίτσι. Επίσης, μοιράστηκε ένα βίντεο τόσο σκοτεινό, που πολλοί στο διαδίκτυο είχαν υποθέσει ότι ήταν ένας αστικός μύθος. Το βίντεο «Η καταστροφή της Ντέιζι» (Daisy’s destruction) έδειχνε ένα κορίτσι ηλικίας 18 μηνών, δεμένο ανάποδα από τα πόδια, το οποίο υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και βιασμούς από μια μασκοφόρο γυναίκα. Η ταινία πωλήθηκε σε παιδόφιλους στο Σκοτεινό Διαδίκτυο για 10.000 δολάρια. Το 2016, ο Γκράχαμ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Πολλά από τα θύματα εξέφρασαν ανακούφιση ότι είχαν συλληφθεί και τιμωρηθεί οι δράστες, αλλά το συγκεκριμένο είδος σκληρότητας αφήνει μια ανεξίτηλη πνευματική ουλή. Σύμφωνα με τα λόγια ενός εκ των θυμάτων του Φάλντερ, «σκεφτόμουν τι μου συνέβη κάθε μέρα. Νομίζω ότι πάντα θα το σκέφτομαι».

Τα προβλήματα

Μπορεί οι ιστοσελίδες του Γκράχαμ να έκλεισαν, αλλά έχουν δημιουργηθεί νέοι ιστότοποι και τα παιδιά εξακολουθούν να εκβιάζονται.

Η Έιλιν Όρμσμπι, που ερεύνησε τις υποθέσεις για το βιβλίο της «The Darkest Web» (Το πιο Σκοτεινό Διαδίκτυο), εξηγεί ότι «το Σκοτεινό Διαδίκτυο προκαλεί προβλήματα στην επιβολή του νόμου επειδή δεν μπορούν να εντοπιστούν οι χρήστες του με τις κλασικές ηλεκτρονικές μεθόδους.
Σε αντίθεση με άλλες σκοτεινές αγορές, όπως τα πυροβόλα όπλα και τα ναρκωτικά, τα περισσότερα παράνομα πορνό μοιράζονται μεταξύ των χρηστών δωρεάν, οπότε δεν υπάρχει κάποια χρηματική συναλλαγή, είτε κανονική είτε μέσω κρυπτονομίσματος, για να ακολουθήσουν οι αρχές».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τους διαδικτυακούς εκβιασμούς. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται εγκαίρως και μπορεί να περιλαμβάνει:

την αγνόηση των ενοχλητικών μηνυμάτων,
τον αποκλεισμό του αποστολέα των απειλητικών/ενοχλητικών μηνυμάτων,
την προειδοποίηση του αποστολέα για τη λήψη νόμιμων μέτρων προστασίας,
την αναφορά των περιστατικών ή/και των μηνυμάτων στις αρμόδιες αρχές (π.χ. αστυνομία, υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) και λήψη προληπτικών μέτρων, σε περίπτωση απειλών ή προσωπικής ζημίας.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κλείνουν από σήμερα οι μπάρες του Μετρό στο ΣύνταγμαΚλείνουν από σήμερα, Κυριακή, οι μπάρες του Μετρό στον σταθμό Σύνταγμα.

Ανοιχτή θα μείνει μόνο η πύλη των ΑμεΑ, η οποία θα κλείσει στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, όλες οι μπάρες των σταθμών θα κλείσουν σταδιακά εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά:

Στο διάστημα μεταξύ 5 με 10 Μαρτίου και 12 με 14 Μαρτίου το κλείσιμο των πυλών θα διεξαχθεί σε ώρες μη αιχμής (εκτός δηλαδή 06.00 - 10.00 και 15.00 - 19.00).

Στις 11 Μαρτίου θα κλείσουν οι σταθμοί «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι».

Σημειώνεται ότι στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας» οι πύλες εκτός της πύλης των ΑμεΑ έχουν ήδη κλείσει.

Ο Οργανισμός υπενθυμίζει στο επιβατικό κοινό τα ακόλουθα:

Α . Να έχει εφοδιαστεί με έγκυρο ηλεκτρονικό εισιτήριο / κάρτα (ATH.ENA Ticket / ATH.ENA Card).

B . Να επικυρώνει το εισιτήριο / κάρτα στις πύλες του σταθμού εισόδου.

Γ. Να επικυρώνει το εισιτήριο / κάρτα στις πύλες του σταθμού εξόδου.

Δηλαδή, ο επιβάτης με σταθμό αφετηρίας, π.χ. την «Αττική» και τελικό προορισμό το «Σύνταγμα» και προκειμένου να εξέλθει από το σταθμό «Σύνταγμα», οφείλει να επικυρώσει το εισιτήριο / κάρτα πρώτα στις πύλες του σταθμού «Αττική» και στη συνέχεια στο «Σύνταγμα».


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κουβέλης: Το καταγέλαστο αδιέξοδο της κυβέρνησης

Οι κυβερνήσεις, κατά κανόνα, «ανασχηματίζονται» όταν αρχίζουν να καταρρέουν από τα αδιέξοδά τους… 
Κάθε ανασχηματισμός αποτελεί ένα ταχυδακτυλουργικό τρικ εξαπάτησης του λαού. Είναι μια ταχυδακτυλουργία που επιχειρεί να υποκαταστήσει τη χρεοκοπημένη κυβερνητική πολιτική με τα πρόσωπα, φορτώνοντας σ’ αυτά τους «κακούς» χειρισμούς, συνακόλουθα καλλιεργώντας νέες αυταπάτες… 
Ο τωρινός ανασχηματισμός του Τσίπρα υπερβαίνει και αυτό το ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα απάτης, το ισοπεδώνει κυριολεκτικά.


Εδώ και μόνο η επιλογή ενός προσώπου, του Φώτη Κουβέλη, αποτελεί το κυρίαρχο σύμπτωμα της χρεοκοπημένης και καταρρέουσας κυβέρνησης… 

Ο συμβολισμός και μόνο αυτού του προσώπου καταγράφει τελεσίδικα ΟΧΙ μόνο τα αδιέξοδα και τη σύγχυση κατάρρευσης αυτής της κυβέρνησης, αλλά και το καταγέλαστο αυτής της κατάρρευσης: Τον πανικό της αλαζονικής ηλιθιότητας… 

Ο Φώτης Κουβέλης έχει κερδίσει(!) την ιστορική στάμπα του ακραίου «αριστερού» νεοφιλελεύθερου, του «ήρεμου» πολιτικάντη («σοβαρό» τον πλάσαρε στο παρελθόν το κατεστημένο) που είχε τη «χρήσιμη ιδιότητα», να είναι κλειστός προς τα Αριστερά και πολύ ανοικτός προς τα Δεξιά!!! 

Το 1989, συγκυβερνήτης με τη δεξιά του μητσοτακισμού: Ακραίος νεοφιλελευθερισμός… 

Μετά «ξεκόλλησε» και από την ευρωκομμουνιστική ηχώ στην Ελλάδα (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), για να δημιουργήσει το ΑΣΤΙΚΟ «αριστερό» κατασκεύασμα της ΔΗΜΑΡ… 

Κατασκεύασμα που νομιμοποίησε και στήριξε τα πρώτα κατοχικά Μνημόνια και ιδιαίτερα την κυβερνητική μοχθηρία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!!! 

Αυτοί οι ιστορικοί συμβολισμοί …ανύψωσαν τον Κουβέλη σε επίλεκτη και πολύ χρήσιμη μονάδα του σύγχρονου φασισμού (4ο Ράιχ), τέτοια που γέννησε και σκέψεις να προωθηθεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας… 

Φυσικά όλα αυτά τα συσσωρευμένα και ακραία νεοφιλελεύθερα καμώματα του «αριστερού» πολιτικαντισμού, κατέγραψαν τον Κουβέλη, στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως σύμβολο ΟΧΙ μόνο ΑΠΑΤΗΣ, αλλά και καταγέλαστο… 

Αυτό το καταγέλαστο σύμβολο της ΑΠΑΤΗΣ και του κατοχικού ραγιαδισμού, υπουργοποίησε ο Τσίπρας…
 

Αποτυπώνοντας, έτσι, τα έσχατα όρια της κυβερνητικής χρεοκοπίας και κατάρρευσης, αλλά και της πρωθυπουργικής μωρίας… 

Και όταν η «πλάκα παθαίνει την πλάκα της» (όπως εύστοχα παρατηρεί ο Στάθης στο σημερινό του κείμενο), τότε γένεσαι βορά της πλάκας… 
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στις 14/3 εκδικάζεται αγωγή κατά της Ελληνικός Χρυσός για το θάνατο εργαζομένου στο μεταλλείο

Για βαρύτατες παραλείψεις και εγκληματική παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο 53χρονου εργαζομένου στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών, εγκαλεί την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός η οικογένεια του θύματος. Η αγωγή θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής στις 14-3-2018.

Το θανατηφόρο δυστύχημα έλαβε χώρα στην πρωινή βάρδια της Δευτέρας 29-2-2016. Ο άτυχος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από όγκο μεταλλεύματος βάρους περίπου 6 τόνων που κατέπεσε από ύψος 4 περίπου μέτρων.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, ο θάνατος του 53χρονου προκλήθηκε από «αμέλεια, παραλείψεις και παραβάσεις της νομοθεσίας». Ο συγκεκριμένος όγκος μεταλλεύματος διαμορφώθηκε από τις ανατινάξεις της προηγούμενης Πέμπτης 25-2-2016 και παρέμεινε να προεξέχει της ευρύτερης επιφάνειας του μετώπου μετά και τις εργασίες αποκόλλησης και κατάρριψης επισφαλών όγκων που έγιναν την Παρασκευή 26.02.2016. Οι αρμόδιοι καθ’ ύλη εκπρόσωποι της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., δεν επισκέφθηκαν τη στοά προκειμένου να εκτιμήσουν τη κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την ανατίναξη και να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες εργασίας κάτω από αυτόν τον προεξέχοντα όγκο ήταν ασφαλείς.

«Ο δυναμικός χαρακτήρας της κατάστασης και οι αστάθμητοι παράγοντες που προκαλούνται από μία ανατίναξη, αλλά και η γνώση από την εναγομένη εταιρία της σαθρότητας του μεταλλεύματος, της παρουσίας σε πολλές θέσεις ρηγμάτων και καολίνη, ενός ορυκτού που διαρρέει συνολικά και απροειδοποίητα και η πρόκληση προηγούμενων δυστυχημάτων, υποχρέωνε την εναγομένη να ελέγξει επισταμένα και με τους ειδικούς και καθ’ ύλη αρμοδίους εκπροσώπους της, επιβλέποντα του Γραφείου Ασφαλείας και Υγιεινής της Εργασίας, Τμηματάρχη του μεταλλείου και επιβλέποντα μηχανικό παραγωγής και, ενδεχομένως, γεωλόγο, για την σταθερότητα ή επισφάλεια του προεξέχοντος όγκου.»

Ωστόσο δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος αλλά από τη δικογραφία προκύπτει οτι ο εργοδηγός βάρδιας προέβη μόνος του στην εκτίμηση για τη σταθερότητα του προεξέχοντος όγκου μεταλλεύματος και αποφάνθηκε οτι το μετάλλευμα ήταν σταθερό και οτι μπορούσαν να εκτελεστούν εργασίες κάτω από αυτό με ασφάλεια.

Την ημέρα εκείνη, κάτω από τον όγκο του μεταλλεύματος που κατέπεσε εργαζόταν τρεις άνθρωποι και ένας τέταρτος χειριζόταν το ανυψωτικό μηχάνημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της 11.03.2016, ο Τμηματάρχης της υπηρεσίας Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος κ. Σαρρής, δήλωσε: «Εκείνη τη στιγμή θα μπορούσαν να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι. Από τύχη δεν βρίσκονταν στη θέση τους».

Σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας είναι οτι πρώτα ολοκληρώθηκε η όρυξη των διατρημάτων και η γόμωση του μετώπου με εκρηκτικά, εργασία που εκτέλεσαν οι τρεις εργαζόμενοι ευρισκόμενοι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάτω από τον επισφαλή όγκο του μεταλλεύματος, και έπειτα ξεκίνησαν οι εργασίες σταθεροποίησης της οροφής στη διάρκεια της οποίας συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων-εργαζομένων, αυτή η πρωθύστερη διαδικασία που επισημαίνεται και από την Έκθεση Αυτοψίας Δυστυχήματος, ήταν τυπική και η συνήθης πρακτική της εταιρείας.

Το μεταλλείο Μαύρων Πετρών έχει χαρακτηρισθεί ως «μεταλλείο-φονιάς» λόγω της σαθρότητας του μεταλλεύματος και της παρουσίας σε πολλές θέσεις σεισμικών ρηγμάτων και καολίνη, ενός ορυκτού που διαρρέει συνολικά και απροειδοποίητα.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009 υποχώρησε η οροφή στοάς εξόρυξης και καταπλάκωσε τρεις μεταλλωρύχους. Ο ένας εξ αυτών ανασύρθηκε νεκρός, ο άλλος υπέστη ακρωτηριασμό των δακτύλων του αριστερού χεριού, ενώ ο τρίτος υπέστη ελαφρότερο τραυματισμό.

Σοβαρό δυστύχημα σημειώθηκε επίσης στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών στις 19 Ιουνίου 2015, κατά το οποίο ένας εργαζόμενος καταπλακώθηκε από κατάρρευση μέρους της στοάς στην οποία εργαζόταν και τραυματίστηκε σοβαρότατα στο κεφάλι και στην σπονδυλική στήλη, υποβλήθηκε σε πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση σε Κλινική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης. Ακόμη και σήμερα υποφέρει από τα προβλήματα που προκλήθηκαν. (Σχετικό άρθρο εδώ).

Παρόλο που και τότε επισημάνθηκε από διάφορους φορείς και έτυχε ευρείας δημοσίευσης ότι τα μεταλλεία και ειδικότερα το μεταλλείο Μαύρων Πετρών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, και παρόλο που υπήρχε προηγούμενο δυστυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων, εν τούτοις η εναγομένη εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., παρέλειψε να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας.
πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Παρασκευόπουλος με 10 ακίνητα έπαιρνε επίδομα ενοικίου – Και φυσικά δεν βρίσκει λόγο να αισχύνετα

«Οπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ» Και ο Νίκος Παρασκευόπουλος συγκαταλέγεται σε εκείνους που, ως εξωκοινοβουλευτικοί, έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου, όπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος. 

«Οπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο ραδιόφωνο των  Παραπολιτικών.Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι έκανε χρήση του νόμου για το ζήτημα αυτό, ενώ ζήτησε να αλλάξει η νομοθεσία και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου. Σύμφωνα πάντως με το Πόθεν Έσχες του ο Νίκος Παρασκευόπουλος με τη σύζυγό του διαθέτουν δέκα ακίνητα!

Ο Παρασκευόπουλος με 10 ακίνητα έπαιρνε επίδομα ενοικίου - Και φυσικά δεν βρίσκει λόγο να αισχύνεται - Εικόνα1
Όλα πάντως φαίνεται πως είναι εκτός Αθηνών, άρα ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του έδινε το δικαίωμα να λαμβάνει το επίδομα. 

Πηγή: Παραπολιτικά
infognomonpolitics.blogspot.grΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυθαίρετα: Διάταξη βόμβα – Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με 2.000 ευρώ

Συνεχίζει να αντιδρά ο τεχνικός κόσμος και να τονίζει πως η μελέτη στατικής επάρκειας είναι η «ύποπτη διάταξη» εντός του νόμου για τα αυθαίρετα, αφού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, υποχρεώνει ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών να τη συντάξουν, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής.

Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχετικό νόμο να προέβη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και γενναιόδωρες μειώσεις προστίμων (συμπεριλαμβάνεται και η στατική μελέτη), ωστόσο οι μηχανικοί μιλούν για ένα τεράστιο κόστος (τουλάχιστον 2.000 ευρώ όπως εκτιμάται) που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες σε βάθος πενταετίας.

Το υπουργείο παραδέχεται «σιωπηλά» πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πράγματι δεν χρειάζεται μελέτη και για αυτό το λόγο, άλλωστε, έχει στα σκαριά Υπουργική Απόφαση με την οποία θα αποσαφηνίζεται κάθε «γκρίζα» ζώνη.

Πότε υποβάλλεται η μελέτη

Για αυθαιρεσίες που δηλώνονται για πρώτη φορά στον ν. 4495/17, από την ημερομηνία υπαγωγής εντός:

5 ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2, π.χ. κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικές αποθήκες κ.λπ.

3 ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ3 και Σ4, π.χ. εκπαιδευτήρια, κτίρια δημόσιων συναθροίσεων, νοσοκομεία κ.λπ.

Για αυθαιρεσίες που έχουν ήδη υπαχθεί στον ν. 4178/13:

κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ως αυτή ορίζεται στα άρθρα 53 και επόμενα του ν. 4495/17.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!