EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Πλέον δεν απαιτείται να μεσολαβεί τρίμηνο μεταξύ δύο ανανεώσεων στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου - Αντιδρά η ΝΔ καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016»

Συνοπτικές διαδικασίες για ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έρχεται να καταργήσει τους δύο περιορισμούς του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου σύμφωνα με τους οποίους, για την ανανέωση μιας σύμβασης πρέπει να μεσολαβεί τρίμηνο διάστημα καθώς επίσης η διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία: «Για τις συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα».

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιώργο Γεωργαντά από την Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες μονιμοποίησης σε χιλιάδες συμβασιούχους.

«Αυτή η απαράδεκτη τροπολογία έρχεται να καταργήσει το τρίμηνο και τον περιορισμό του 24μηνου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Επίσης, ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «με την τροπολογία αποδεσμεύετε τις διαδοχικές συμβάσεις. Αυτό κάνετε. Επίσης η τροπολογία ισχύει για όλη την δημόσια διοίκηση και όχι μόνο για τον χώρο της υγείας. Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι προεκλογική και πρέπει να απαντήσετε».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Παύλος Πολάκης επισήμανε ότι οι ανανεώσεις συμβάσεων στα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιμένουν το τρίμηνο διάστημα.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών

Μισθοδικείο: Να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις άμεσα στα επίπεδα του 2012 και το Ελεγκτικό Συνέδριο να καθορίσει το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι δικαστές

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν με τέσσερεις αποφάσεις του Μισθοδικείου οι νέες περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων και το Ελληνικό Δημόσιο να οφείλει να αναπροσαρμόσει άμεσα τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πονοκέφαλο στα δημοσιονομικά.

Παράλληλα, το Μισθοδικείο «κάλεσε» το Ελεγκτικό Συνέδριο να προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι δικαστές για το χρονικό διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου 2015 έως την ημερομηνία που κατέθεσαν τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο το Νοεμβρίου του 2017.

Το βάθος της «μαύρης τρύπας» στο δημόσιο κορβανά που θα δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Μισθοδικείου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα, καθώς οι το ύψος των συντάξεων είναι ανάλογο με το βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαστών και εισαγγελέων. Κατά συνέπεια και η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με το βαθμό και την προϋπηρεσία.

Η πρώτη απόφαση του Μισθοδικείου για το 2018 (υπ΄ αριθμ. 1/2018) που αποτελεί τον πιλότο για όλες τις υπόλοιπες είναι του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαου Αγγελάρα και ακολουθούν του πρώην αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ευάγγελου Νταή, του πρώην αρεοπαγίτη Σταμάτη Γιακουμέλου και της πρώην πρόεδρου και της γενικής γραμματέως της Ένωσης Συνταξιούχος Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρώην Εφέτου Αγγελικής Σμυρνιού (αποφάσεις 2-4/2018).
Οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί υποστήριζαν ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους ανήλθαν περίπου σε ποσοστό 74% και μόνο αυτές που έγιναν κατ΄ επιταγή του νόμου 4387/2016 ανέρχονται σε ποσοστό 40%, περίπου.

Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων, η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε και το καθαρό ποσό των συντάξεων των πρόεδρων κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), από τα 1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ. Κατά συνέπεια ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών των κατώτερων βαθμών, καθώς τηρείται η πυραμιδική ιεραρχία στις αποδοχές των δικαστών

Ακόμη, υποστήριζαν ότι το όλο νομοθετικό πλέγμα (νόμοι 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και 4387/2016) που περιέκοψες τις συντάξεις είναι αντίθετο σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων.

Τώρα, το 9μελές Μισθοδικείο με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, έκριναν κατά πλειοψηφία (7 υπέρ έναντι 2 κατά) ότι ο νόμος 4093/2012 αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 26, 87, 88 κ.λπ. του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς συντάξεις οι οποίες να μην αποκλίνουν ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σ΄ αυτούς ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούν.

Αντίθετα, μειοψήφησαν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Κωνσταντινος Παπαδημητρίου και Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι δικαιολογημένες οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και των εισαγγελέων.

Οι συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων, σύμφωνα με το Μισθοδικείο, πλέον του ότι επιφέρουν σοβαρές μειώσεις στο εισόδημά τους και ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα τους, δεν συνάδουν με τις συνταγματικές εγγυήσεις για ένα επίπεδο διαβίωσης ανάλογο με των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, δεν αποκλείεται η επέμβαση του νομοθέτη για μείωση των συντάξεων λόγω επιτακτικής ανάγκης προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά όμως η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος,

Επομένως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Με άλλα λόγια, συνεχίζει το Μισθοδικείο, για να είναι συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, πρέπει να προκύπτει ότι ελήφθη πρόνοια ότι στις συντάξεις διατηρείται η απαιτούμενη σταθερή αναλογία μεταξύ συντάξεων και αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών.

Ακόμη, πρέπει να ληφθεί υπόψη -συνεχίζει το Μισθοδικείο- ότι από το 2010 άρχισαν οι περικοπές και οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών, αρχικά με τα επιδόματα εορτών και τις αδείας, την εισφορά αλληλεγγύης και ακολούθησαν οι σταδιακές μειώσεις ανάλογα το ύψος των συντάξεων και την ηλικία των συνταξιούχων.

Για τις μειώσεις που έγιναν με το νόμο 4093/2012, κατά το Μισθοδικείο, δεν προκύπτει ότι:


1) ελήφθη υπόψη το κύρος και η αποστολή του δικαστικού και η σημασία αυτού για την πραγμάτωση του κράτους δικαίου,

2) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις μειώσεις,

3) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για το εάν οι επιπτώσεις από τις μειώσεις είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει,

4) εάν θα μπορούσε να λάβει το κράτος άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με μικρότερο κόστος για τους συνταξιούχους και

5) εάν μετά τις νέες μειώσεις παραμένει η σχέση αναλογίας μεταξύ αποδοχών των εν ενεργεία και των συντάξεων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπείς διαβίωσης των συνταξιούχων.

Πάντως, επισημαίνει το Μισθοδικείο, δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι το κράτος έλαβε πρόνοια για διατήρηση της απαιτούμενης από το Σύνταγμα σταθερής αναλογίας των συντάξεων με τις αποδοχές των ενεργεία συναδέλφων τους.

Να σημειωθεί ότι το Μισθοδικείο επικεντρώνει τις αντισυνταγματικότητες στο νόμο 4093/2012.

Το Μισθοδικείο παραπέμπει όλες τις αποφάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καθορίσει τις αναδρομικές διαφορές που πρέπει να λάβουν οι δικαστές στις συντάξεις τους.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άγριο ξύλο, χημικά και τραυματίες σε συμβολαιογραφείο

Τρεις τραυματίες, μεταξύ τους μια γυναίκα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο - Λαφαζάνης: Τα ΜΑΤ χτυπούσαν άγρια - Χαρακτήρισε Τσίπρα, Κοντονή και Τόσκα σαν πολιτικούς εγκληματίες - Κατήγγειλε κύκλωμα συμβολαιογράφων ότι ληστεύουν λαϊκές κατοικίες

Άγρια επεισόδια δημιουργήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο επί της Καποδιστρίου 18, στο κέντρο της Αθήνας.

Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν η αστυνομία είπε στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ότι στο συμβολαιογραφείο θα έπρεπε να ανέβουν μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης. Ωστόσο, εκείνοι αρνήθηκαν, καθώς επιθυμία τους ήταν να ανέβει αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας και του Κινήματος «Δεν πληρώνω», και κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τους άνδρες της Αστυνομίας που χτύπησαν τους διαμαρτυρόμενους με γκλομπς.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται οι αστυνομικοί που είναι παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας να χτυπούν άγρια τους διαδηλωτές ακόμη και όταν είχαν πέσει κάτω. «Σας παρακαλούμε, σταματήστε» ακούγεται να φωνάζει μια γυναίκα προς τους αστυνομικούς.

Η γυναίκα που ήταν σωριασμένη στο πεζοδρόμιο ονομάζεται Δέσποινα Θανοπούλου, είναι 60 ετών και αυτή την ώρα βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κακώσεις στα ισχία από τα χτυπήματα των αστυνομικών, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα και η κατάστασή της είναι επιβαρυμένη αφού στο παρελθόν είχε υποστεί έμφραγμα.

Οι τρεις διαδηλωτές που τραυματίστηκαν είναι ο Άκης Αντωνιάδης και ο Κώστας Σερεβέτας από την Λαϊκή Ενότητα και η Δέσποινα Θανοπούλου από το κίνημα «Δεν πληρώνω», η οποία είχε σωριαστεί στο πεζοδρόμιο αφού προηγουμένως είχε δεχθεί άγριο ξύλο στα πόδια από τους άνδρες των ΜΑΤ.

Εμφανώς ταραγμένος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε τους κυρίους Τσίπρα, Κοντονή και Τόσκα «πολιτικούς εγκληματίες». «Αυτοί δίνουν τις εντολές στον αρχιπραξικοπηματία Ρούσκα (σσ. εννοεί τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων) για να ληστεύει λαϊκές περιουσίες» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Η τραυματίας Δήμητρα Θανοπούλου έχε σωριαστεί στο πεζοδρόμιο.Η τραυματίας, μέλος του κινήματος «δεν πληρώνω» μεταφέρεται στο ασθενοφόρο.Ανάμεσα στα σπρωξίματα, έπεσαν πάνω στον κλοιό και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος. Στην οδό Καποδιστρίου έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που μετέφερε την τραυματία στο Λαϊκό νοσοκομείο για εξετάσεις.

Μετά τη ρίψη των χημικών οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν.

Νωρίτερα, επικράτησε ξανά ένταση όταν ένας ένοικος του κτιρίου, όπου στεγάζεται το συμβολαιογραφείο, θέλησε να μπει στην πολυκατοικία. Οι αστυνομικοί του απαγόρευσαν την είσοδο και τότε επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι συγκεντρωμένοι.

Στη συνέχεια κατέβηκε η σύζυγός του, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένοικο και τα πνεύματα ηρέμησαν.
Μπλόκα και από το ΠΑΜΕ


Νωρίτερα, μπλόκο σε συμβολαιογραφικό γραφείο σε κτήριο της Σταδίου πραγματοποίησαν δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν μπει στη στοά στην οποία βρίσκεται η είσοδος του γραφείου και είναι αντιμέτωπα με άνδρες των ΥΜΕΤ.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν, μεταξύ άλλων, «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού του βιός». Στη συνέχεια αποχώρησαν με κατεύθυνση άλλο συμβολαιογραφείο.

Ένας από τους τραυματίες έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Καποδιστρίου, στο κέντρο της Αθήνας.Κάποιοι από τους διαδηλωτές ένιωσαν δυσφορία λόγω της χρήσης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.Τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας που επιχείρησαν να συνοδεύσουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσα στο συμβολαιογραφικό γραφείο.


Δείτε βίντεο

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Λυμπερόπουλος των ταξί απειλεί ξανά: Σε λίγο θα πυροβολούμε χωρίς να σημαδεύουμε

Μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 και χαρακτήρισε «πολύ ήρεμα» όσα συνέβησαν την Τετάρτη με τις επιθέσεις σε οδηγούς της Uber - Επέμεινε στην απειλή του ότι «θα το κάνω Κούγκι»

«Πολύ ήρεμα» ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος για όσα συνέβησαν την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας με ταξιτζήδες να σπάνε οχήματα Uber.

Παράλληλα όχι μονο δεν πήρε πίσω τις απειλές ότι «θα το κάνω Κούγκι στον τουρισμό» αλλά εκτόξευσε και νέες μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. «Υπάρχουν όρια στον άνθρωπο. Δεν ξέρετε τι τραβάμε. Σε λίγο ο ταξιτζής θα πυροβολεί χωρίς να σημαδεύει» είπε χαρακτηριστικά.

Εξειδικεύοντας τι σημαίνει η φράση «θα το κάνω Κούγκι» είπε ότι «θα κλείσω κόμβους για να μην δουλέψουν ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την Uber αν δεν καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ληστεύουν τον εργαζόμενο των λίγων ευρώ».

Ο κ. Λυμπερόπουλος υποστήριξε ότι δέχθηκε bullying προκειμένου να μην εκλεγεί πρόεδρος ξανά τον περασμένο Νοέμβριο καταγγέλλοντας παράλληλα ότι οδηγοί της Uber όταν τους κάνουν παρατήρηση οδηγοί ταξί «σου λένε ότι θα σε πηδήξω και μετά μαζεύονται κάποιοι μηχανόβιοι και πέφτει και ξύλο».

«Εγώ και οι ταξιτζήδες δεν είμαστε υποταγμένοι. Το σύστημα δεν μιλάει το σύστημα γιατί είναι πολλά τα λεφτά για τη διαφήμιση» πρόσθεσε και υπερασπίστηκε τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη λέγοντας ότι «έχει φάει τον πόλεμο της ζωής του, μόνο εγώ ξέρω τι έχει περάσει για το νόμο αυτό».πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δυσκολίες και καθυστερήσεις φέρνουν σενάριο παράτασης του Μνημονίου

Απαιτείται η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου ώστε να προλάβει η Ελλάδα να πάρει την τελευταία δόση μέχρι τις 20 Αυγούστου - Ξεφουσκώνουν «μαξιλάρι» και «καθαρή έξοδος» - Παρουσία Βελκουλέσκου η κουβέντα για το χρέος - Κίνδυνος να χαθούν λεφτά και θυσίες στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων

Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι δύο πλευρές - Κυβέρνηση και Θεσμοί- διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις το Hilton την προηγούμενη εβδομάδα μια αντικειμενική πραγματικότητα: Ότι οι τεχνικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση σειράς προαπαιτούμενών (από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές και την προκήρυξη άδειας Καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό) είναι μεγάλες και ότι ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν αυτά τα προαπαιτούμενα και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστόλων (staff level agreement) τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου είναι λίγος.

Επίσης, για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κάδο του junk και να ανέλθει στο επίπεδο της λεγόμενης επενδυσιμότητας (investment grade). Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί έως τις 20 Αυγούστου.

Αυτό είναι βέβαια το δυσμενές σενάριο καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι είναι εφικτό όλα να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (buffer) θα είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών (compliance report) προ ολίγων ημερών.


Ξεφουσκώνουν «μαξιλάρι» και «καθαρή έξοδος»


Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες αυτές, το «μαξιλάρι» για τις αγορές θα επαρκεί για 12 μήνες και θα είναι 14 δισ. ευρώ αντί για 16,4 δισ. ευρώ που ανέφεραν προ ημερών οι Θεσμοί στο Compliance report. Επίσης η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα είναι καθαρή έξοδος μόνο στα λόγια καθώς θα συνδεθεί με μνημονιακού τύπου προαπαιτούμενα για τις διάφορες φάσεις της ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτά τα προαπαιτούμενα που θα συμπεριληφθούν και από την ελληνική κυβέρνηση στο λεγόμενο «ολιστικό αναπτυξιακό πλάνο» που ετοιμάζει, θα συμπεριλαμβάνεται και η μείωση στις συντάξεις από 1.1.2019, η οποία παρά τις προσπάθειες αναβολής από την πλευρά ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί κανονικά, καθώς ο κύριος Τσακαλώτος έχει δώσει διαβεβαιώσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους -όχι μόνο στο ΔΝΤ- ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά τη λήξη του Μνημονίου 3.


«Τρέχουν» οι κουβέντες για το χρέος παρουσία της Βελκουλέσκου

Βεβαίως από την άλλη πλευρά, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος καθώς, μπορεί η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ως τον Μάιο, αλλά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών «καλπάζει» και συμπεριλαμβάνει ενδιαφέρουσες ιδέες όπως η εξαγορά των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή ακόμη και των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF).

Μάλιστα μία όχι και τόσο παλιά μας γνώριμη, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, παρότι αποχώρησε από τις αποστολές του κουαρτέτου στο Hilton, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το χρέος με στόχο (αν όχι με άνωθεν εντολή) να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν δεν υπάρξει παράταση


Αν τελικώς δεν προχωρήσει το σενάριο της ολιγόμηνης παράτασης τότε η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν με ορόσημο την ολοκλήρωση της τελευταίας εκταμίευσης ως τις 20 Αυγούστου.

Νεότερες πληροφορίες που επίσης προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρουν ότι η τελευταία εκταμίευση μετά τον Ιούνιο από την πλευρά των Ευρωπαίων θα ανέρχεται σε 11 με 12 δισ. ευρώ, 6 δισ. εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού μαξιλαριού (buffer). Μαζί με τα 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν μόνο για το «μαξιλάρι» στις 14 ή στις 15 Μαρτίου, ο ESM θα συνεισφέρει τελικά μόνον ένα ποσό κοντά στα 8 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Διπλές θυσίες για τα ίδια λεφτά;

Την ίδια ώρα ερωτήματα γεννώνται για το τι θα γίνουν τα 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα παραμένουν ανεκμετάλλευτα από το αρχικό πακέτο των 86 δισ. του τρίτου μνημονίου.
Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να αντληθούν με επιτόκιο 1% (αντί με 4 ή 4,5% από τις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό) στα οποία η χώρα απέκτησε πρόσβαση μετά από σκληρές θυσίες και μέτρα που ψήφισε η Βουλή.

Όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης, λόγω της πολιτικής απόφασης κυβέρνησης να μην μεταφερθούν ακόμη και ως «κάβα» σε κάποιου είδους προληπτική γραμμή (για να μη θυμίζει η διαδικασία «ημι-μνημονιακή» κατάσταση όπως τόνισε ο κύριος Δραγασάκης) τα λεφτά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν κι έτσι αν η χώρα λόγω δυσμενών συνθηκών στις αγορές ακόμη και χωρίς δική της ευθύνη, βρεθεί σε δύσκολη θέση σε ένα βάθος χρόνου από σήμερα, π.χ. το 2019 ή το 2020 (κρίσιμη λεπτομέρεια: μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης) θα πρέπει να ζητηθούν νέες θυσίες από τους πολίτες, αν ο μή γένοιτο κάτι πάει στραβά και η Ελλάδα χρειαστεί νέα στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Όπως εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης «μέχρι τότε κυβέρνηση θα έχει "πουλήσει" το αφήγημα της καθαρής εξόδου, θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, και ενδεχομένως να μην είναι πια στα πράγματα. Άρα η ευθύνη θα πέσει στους επόμενους κάτι που ενδέχεται να βολεύει πολιτικά τους νυν κυβερνώντες, καθώς θα μπορούσαν να κατηγορήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά το 2019 ότι ξαναβάζει τη χώρα στα μνημόνια ενώ οι ίδιοι την έβγαλαν -εφόσον θα έχουν φροντίσει να μην αφήσουν προληπτική γραμμή με κάβα τα 20 και πλέον δισ. του ESM από τις παλιές θυσίες. Κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή».πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Tρόμος στον αέρα: Πήγε να ανοίξει την πόρτα αεροπλάνου εν ώρα πτήσης - Φώναζε «Είμαι θεός» (Video)

Στιγμές τρόμου έζησαν οι επιβάτες μιας πτήσης, όταν γυναίκα επιβάτης επιχείρησε να ανοίξει μια από τις πόρτες του σκάφους εν ώρα πτήσης.

Η γυναίκα, εμφανώς διαταραγμένη, φώναζε συνεχώς «Είμαι θεός» (I'm god), την ώρα που άνδρες ασφαλείας επιχειρούσαν να την ακινητοποιήσουν και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τελικά, η γυναίκα ακινητοποιήθηκε, η πτήση από το Σαν Φρανσίσκο στο Μπόιζ ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα παρατράγουδα και η «θεός» συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση.


πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣτΕ: Το ΑΜΚΑ δεν είναι αντισυνταγματικό παρά το γεγονός ότι αποκαλύπτει τις ηλικίες

Η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών και των ασθενών κατά τη συνταγογράφηση κ.λπ., είναι συνταγματική και νόμιμη και γίνεται για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις αιτήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της πρώην βουλευτού 'Αννας Φιλήνη.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η 'Αννα Φιλήνη. Οι γιατροί ζητούσαν να μην αναγράφεται το Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης τους (ΑΜΚΑ) όταν συνταγογραφούν στα συνταγολογία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ από την πλευρά της, η πρώην βουλευτής ζητούσε να ακυρωθεί η χορήγηση του ΑΜΚΑ της, καθώς αποκαλύπτει το προσωπικό δεδομένο της ηλικίας της σε δημοσίους υπαλλήλους, τραπεζικούς κ.ά..

Υπενθυμίζεται ότι από το έτος 2009, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα Ταμεία αντικατέστησαν τον αριθμό μητρώου των ασφαλισμένων με τον ΑΜΚΑ, ο οποίος είναι ένας 11ψήφιος αριθμός αποτελούμενος από 3 τμήματα: Το πρώτο τμήμα των 6 ψηφίων, δηλώνει την ημεροχρονολογία γέννησης. Ο ΑΜΚΑ καταλαμβάνει εργαζόμενους και συνταξιούχους και αναγράφεται στα βιβλιάρια υγείας κατά την συνταγολόγηση, κ.λπ.. Μάλιστα, κατά τη συνταγολόγηση, ο υπογράφων γιατρός πρέπει να αναγράφει και το δικό του ΑΜΚΑ.

Σήμερα, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 517 και 518/2018 αποφάσεις του, επισημαίνει ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ, είναι κατ' αρχάς «νόμιμη και θεμιτή κατά το νόμο 2479/1977 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σαφών και θεμιτών συνταγματικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κατατείνουν στην εκπλήρωση της ευθέως προβλεπομένης από το άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας», ενώ αποσκοπεί στην αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης και στην ευχερή παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Ακόμη, οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρουν ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για την έκδοση αριθμού ΑΜΚΑ είναι νόμιμη, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού και κρίνεται αναγκαία για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, το ΣτΕ αναφέρει ότι η αποκάλυψη της ηλικίας του γιατρού - και μάλιστα σε περιορισμένο αριθμό προσώπων, όπως είναι ασθενείς και φαρμακοποιοί - «δεν επηρεάζει την επιλογή του θεράποντος γιατρού από τον ασθενή, ο οποίος (ασθενής) ευλόγως δικαιούται να γνωρίζει την ηλικία του θεράποντος γιατρού».

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η 'Αννα Φιλίνη από πλευράς της, όταν κατέθεσε τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση, της χορηγήθηκε ΑΜΚΑ και στράφηκε κατά του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι με τον ΑΜΚΑ, αποκαλύπτεται η ηλικία της κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Όπως υποστήριζε, αποκάλυψη της ηλικίας της γίνεται σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, όπως είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι Τραπεζών, εφοριακοί υπάλληλοι, υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και των νοσοκομείων, φαρμακοποιών, κ.λπ., αλλά και σε διάφορες υπηρεσίες.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες, όλες τις αιτιάσεις της 'Αννας Φιλίνη, με το ίδιο περίπου σκεπτικό με το οποίο απέρριψε και εκείνες των γιατρών.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!