EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Η «πέμπτη φάλαγγα» ζητάει πάλι συνθηκολόγηση

Με την πρώτη δυσκολία, όταν πιεστούμε, όταν εκβιαστούμε, αντί να αναζητήσουμε τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης και του εκβιασμού, από τη γαλαρία ακούγονται φωνές φόβου με το ίδιο ρεφρέν: «δεν έχουμε τρόπο να αξιοποιήσουμε το αέριο, εάν δεν το θέλει η Τουρκία». Κοντολογίς, να σπεύσουμε σε συνθηκολόγηση με την κατοχική δύναμη για να δεχθεί να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος.

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Και αυτή η άποψη λέγεται σοβαρά, παρά το γεγονός ότι δημόσια τίθεται η προϋπόθεση πως πρέπει να εγκαταλείψει η Τουρκία την ΑΟΖ. Και γιατί να μην την εγκαταλείψει, εάν πρόκειται να αρχίσει διάλογος για να συζητηθεί κι αυτό το θέμα; Με αυτές τις προσεγγίσεις, της προσαρμοστικότητας και υποχωρητικότητας έφθασε το Κυπριακό στο σημείο να φορτωνόμαστε εμείς, ως Έλληνες Κύπριοι και ως Κυπριακή Δημοκρατία, την ευθύνη γιατί δεν προσφέρουμε κι άλλα στους «απομονωμένους» Τουρκοκύπριους, δηλαδή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις των συνωστισμένων στα κοκτέιλ των γνωστών πρεσβειών, δεν μπορούμε να εξορύξουμε φυσικό αέριο καθώς, κατά την άποψή τους, ο μόνος τρόπος είναι «να τα βρούμε με την Τουρκία». Η τουρκική εκδοχή, όμως, «να τα βρούμε», αφορά μια και μοναδική γι’ αυτούς επιλογή: Να διαμοιραστεί το αέριο.

Και αυτός ο διαμοιρασμός δεν θα είναι καν 50-50, αλλά σαφώς υπέρ της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο, που ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αποτελεσματικό έλεγχο στη θάλασσα (γιατί την έχουν οι τουρκικές φρεγάτες) και πως το θέμα δεν είναι η συνδιαχείριση από τώρα, αλλά και ο καθορισμός δια συμφωνίας ΑΟΖ, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Δεν είναι τυχαίο, που ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε τους Ελληνοκύπριους «άπληστους»! Χαρακτηρισμός που μόνο από κακομαθημένους της Άγκυρας και των Ελληνοκυπρίων επαναπροσεγγιστών μπορούν να διατυπωθούν. Άπληστοι γιατί; Επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα και δεν εκχωρούν τα πάντα στην Άγκυρα και τους κολαούζους της στα Κατεχόμενα; Φωνάζει ο Τούρκος κλέφτης, να φοβηθεί ο Κύπριος νοικοκύρης!
Στηριζόμαστε σε τρίτους

Εάν δεν προχωρήσει στην πράξη, όχι στα λόγια, ο ενεργειακός σχεδιασμός, τότε αυτοαναιρείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Και η υλοποίηση των κρατικών σχεδιασμών αυτών δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις τρίτες κυβερνήσεις. Από τους Αμερικανούς ή τους Γάλλους. Εάν ολόκληρη η πολιτική μας στηρίζεται στη βούληση των τρίτων, τότε θα παραμείνουμε αιχμάλωτοι των δικών τους συμφερόντων, που δεν είναι στατικά, αλλά διαφοροποιούνται, αλλάζουν.

Υπενθυμίζεται ποια ήταν η αντίδραση της Ρωσίας το 2011: Προέβη σε επίσημη δήλωση που περιείχε πολύ υποστηρικτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία θέσεις έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μας και της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας. Τώρα, έχει τοποθετηθεί χλιαρά στο θέμα της σοβαρότερης μέχρι τώρα πρόκλησης που ήταν η παρεμπόδιση διά της βίας του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Συνεπώς, τα επόμενα βήματα πρέπει να καθορίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη και τα συμφέροντα τρίτων, όχι όμως μόνο αυτά.

Η κυπριακή κοινωνία έχει συνηθίσει στα έτοιμα, στα σίγουρα και όσα δεν ενοχλούν την κοινή ησυχία. Η λογική να πολεμήσουν άλλοι εκ μέρους μας δεν είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας, λόγω του μεγέθους, αλλά της νοοτροπίας, που χαρακτηρίζει μια ισχυρή τάση στην κυπριακή κοινωνία. Από αυτή την κρίση, που δεν έχει λήξει, έχει χαθεί κάθε φύλλο συκής των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών. Δεν επιλέγουν μόνο τη θαλπωρή της Τουρκίας, αλλά αποδέχονται να εξυπηρετούν, ως θλιβερά αντηχεία, τα συμφέροντα της Άγκυρας, σε βάρος της Κύπρου, της ίδιας τους της πατρίδας.



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το συνταξιοδοτικό σύστημα σε τούνελ

Η κατάσταση των ανισοτήτων, των εσωτερικών αντιφάσεων και των αδιεξόδων στα συνταξιοδοτικά συστήματα στην ΕΕ έχει συμβάλλει στην αύξηση της αβεβαιότητας και ταυτόχρονα του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων για τη συνταξιοδότησή τους. Μετά το 1990 οι συνταξιούχοι στην Ευρώπη υπέστησαν περιοριστικές πολιτικές. Εντούτοις, διαπιστώνεται από την έρευνα ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές υπονομεύουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Γράφουν οι Σάββας Ρομπόλης και Δημήτρης Μπέτσης 

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας, κατά βάση, της ανεργίας, της αύξησης ευελιξίας της απασχόλησης, της γήρανσης του πληθυσμού, του προσδόκιμου ζωής, κλπ. Με άλλα λόγια, αντί οι ασκούμενες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επικεντρώνονται στην αναθέρμανση και ανασύσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της αγοράς εργασίας των κρατών-μελών, εστιάζονται, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, στην διαχείριση της λιτότητας και στην περιοριστική επιλογή των παραμετρικών αλλαγών στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Αυτή, όμως, μεταξύ των άλλων, οδηγεί στην ανασφάλεια των εργαζομένων-ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Το αποτέλεσμα αυτής της θεμελιώδους αντίφασης συνίσταται στον υπερδιπλασιασμό π.χ. του ενδιαφέροντος των Ιταλών, αλλά και των άλλων Ευρωπαίων. Το 2010 μόνο το 8% του πληθυσμού της Ιταλίας θεωρούσε το συνταξιοδοτικό ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας του. Το 2018 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σε πρόσφατη (2017) έκθεσή του εκτιμά ότι τα κράτη-μέλη του, προκειμένου να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις άξονες πολιτικής:
Πρώτον, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Δεύτερον, την αύξηση των εισφορών των μισθωτών
Τρίτον, την μείωση του επιπέδου των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Όμως, η αύξηση των εισφορών των μισθωτών ή η μείωση του επιπέδου των συντάξεων, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τόσο το πρόβλημα της οικονομικής βιωσιμότητας, όσο και αυτό της κοινωνικής αποτελεσματικότητας. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται ως ένα βαθμό.
Αύξηση ανισοτήτων

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (εξαιρουμένων των χωρών που κατά την τρέχουσα δεκαετία εφήρμοσαν μνημονιακές πολιτικές) η δεσπόζουσα θέση των ασκούμενων περιοριστικών πολιτικών αναφέρεται στην άμεση ή έμμεση (παράταση της περιόδου καταβολής των εισφορών) αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή πλήρους σύνταξης. Παραδείγματος χάριν, στην Γαλλία η περίοδος καταβολής των εισφορών αυξήθηκε πρόσφατα από 41,5 σε 43 έτη ασφάλισης.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μέχρι το 2060 στις μισές από τις χώρες-μέλη του, η κανονική ηλικία έναρξης της συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 1,5 έτος για τους άνδρες και κατά 2 έτη για τις γυναίκες. Όμως, η έρευνα αναδεικνύει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού πληθυσμού.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το προσδόκιμο όριο ζωής δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Για παράδειγμα στην Γαλλία για το 5% του πληθυσμού (φτωχοί άνδρες με μέσο εισόδημα 470 ευρώ τον μήνα), το προσδόκιμο όριο ζωής μετά το έτος συνταξιοδότησης δεν είναι 18,1 έτη (μέσος όρος ανδρών στην Γαλλία) αλλά είναι 13 έτη.

Κατά συνέπεια, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο έλλειμμα και ανισότητα για τους ασφαλισμένους με χαμηλό εισόδημα, παρά για τους ασφαλισμένους με υψηλό εισόδημα. Το συμπέρασμα αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μία αριθμητική μείωση τριών ετών της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ μέχρι το 2060, θα συνέβαλε στην μείωση του επιπέδου της σύνταξης των φτωχών εργαζομένων κατά 2,2% (Α. Μαrtin, 2018).

Θύμα οι νέες γενιές

Ταυτόχρονα, μεγαλώνουν οι μισθολογικές ανισότητες σε βάρος των νέων γενεών εργαζομένων. Σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενεές εργαζομένων, εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών μορφών απασχόλησης (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και των διαφορετικών μοντέλων οικονομικής δραστηριότητας (gig economy, platform economy, κ.λ.π.). Αλλά και σε σύγκριση με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης της γενιάς τους.

Το γεγονός αυτό θα επιφέρει αυξημένους κινδύνους ανισότητας στο επίπεδο των συντάξεών τους. Από την άποψη αυτή, στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, κ.λ.π. όπου οι φτωχοί-εργαζόμενοι, ως ευέλικτοι εργαζόμενοι, έχουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μέσου εισοδήματος, θα έχουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και χαμηλότερα επίπεδα συντάξεων σε σύγκριση με τους άλλους εργαζόμενους της γενιάς τους.

Στις συνθήκες αυτές των ανισοτήτων, των αντιφάσεων και των αδιεξόδων των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην ΕΕ, η απαιτούμενη εναλλακτική στρατηγική της αποκατάστασης της ισότητας στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, προϋποθέτει σχεδιασμένες και αποτελεσματικές πολιτικές. Κατά προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ευελιξίας της απασχόλησης, των μισθολογικών ανισοτήτων, της μείωσης των γεννήσεων, της γήρανσης του πληθυσμού, της ανεργίας, κ.λπ.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γενιές που γεννήθηκαν μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Διαφορετικά, για τις γενιές αυτές η επιδείνωση των συνθηκών της εργασιακής τους ζωής, θα επηρεάσει καθοριστικά και αρνητικά το βιοτικό τους επίπεδο κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λύση από έξω στο Ασφαλιστικό

Οι έως τώρα συνταγές που έχουν υιοθετηθεί για το Ασφαλιστικό έχουν αποτύχει. Η προικοδότηση του ΕΦΚΑ και των Ταμείων με δυναμικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου αποτελεί βασική υποχρέωση του συστήματος.

Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει στις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων παρά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του κατά την τελευταία δεκαετία και τον ανηλεή βιασμό των συνταξιούχων. Η ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών, ο επανυπολογισμός των παλαιών, η έκδοση νέων συντάξεων, καθώς και πολλά άλλα, συναποτελούν τα επερχόμενα. Τίποτε, όμως, δεν εξασφαλίζει την σταθερότητα και την μακροβιότητά του.

Η βιωσιμότητα του συστήματος δεν διασφαλίζεται, λόγω της χαμηλής αναλογίας εργαζόμενων έναντι συνταξιούχων. Αλλά και γιατί δεν υπήρξε αναπλήρωση της ζημιάς από το κούρεμα των αποθεματικών το 2012, λόγω PSI. Ούτε από την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από το κράτος. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η μυθώδης εισφοροδιαφυγή και η διατήρηση της μαύρης εργασίας τώρα. Όλα αυτά δεν βοηθούν σε μια φερέγγυα λύση. Έτσι, συνεχίζεται το «κούρεμα» των συντάξεων, η δραστική μείωση των παροχών, ενώ μεθοδεύεται μια αισθητή μείωση των εργοδοτικών εισφορών χάριν της ανταγωνιστικότητας (δηλ. την στήριξή της από την εργασία).

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, κανείς σοβαρός αναλυτής δεν πιστεύει πως έχει δομηθεί ένα στιβαρό ασφαλιστικό σύστημα προοπτικής. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις «το ερώτημα είναι πως αρχιτεκτονείς δυναμικά ένα σύστημα που χρηματοδοτείται με περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το σημερινό αρνητικό ισοζύγιο και να μεταβεί σε μια ευσταθή μελλοντική κατάσταση. Τα μαθηματικά της μετάβασης από το σήμερα στο επιθυμητό, σε μικρό διάστημα, δεν έχουν λύση. Θα πρέπει κάποια γενιά να πληρώσει και να μην πάρει σύνταξη για να κλείσει το σύστημα».

Η εκτίμηση αυτή αποτελεί κρυφό μυστικό και το μόνο «πολιτικό» επιχείρημα που εκτοξεύεται από παντού είναι «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», χωρίς να λέγεται από ποιους και για ποιους. Στους διαδρόμους μιλάνε για «αποφυγή πισωγυρίσματος στις μεταρρυθμίσεις» και εννοούν μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Προφανώς, το μη μισθοδοτικό κόστος εργασίας είναι υψηλό και σε συνδυασμό με τη φορολογία απαγορευτικό. Από την άλλη, είναι άδικο και πάλι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Προφανώς η ανάπτυξη θα αποτελέσει τον κύριο πυλώνα επίλυσης του ασφαλιστικού. Όμως, αν δούμε τις μελέτες και τους υπολογισμούς, η αποκατάσταση στην πράξη του δικαιώματος στην εργασία για το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργους , αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων που εργάζονται για χαρτζιλίκι. ανήκει -με συμβατικούς όρους οικονομικής δράσης- στο χώρο του φανταστικού. Υπερβαίνει πάνω από δύο κυβερνητικές μεταμνημονιακές θητείες. Το Ασφαλιστικό, όπως κατέδειξε η εμπειρία των τελευταίων ετών, δεν μπορεί να λυθεί από τα μέσα.
Η εσωτερική πηγή στέρεψε

Η εσωτερική πηγή στέρεψε και μια βιώσιμη λύση δεν μπορεί παρά να έρθει παρά απ΄ έξω. Εκτός από τον πυλώνα της ανάπτυξης, εκτός από την δραστική επίτευξη αποτελεσματικής οργάνωσης του συστήματος σε όλες του τις διαστάσεις, η προικοδότηση του ΕΦΚΑ και των Ταμείων με δυναμικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και η κοινή εκμετάλλευσή τους μέσα από ένα «Ταμείο Κεφαλαίου και Περιουσίας» (εκτός Τράπεζας της Ελλάδος εννοείται) είναι όχι μόνο ηθική υποχρέωση του συστήματος, αλλά ένας αναπτυξιακός βραχίονας που μπορεί να φέρει εντυπωσιακά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο Ταμείο θα μπορούσε να προικοδοτηθεί (ή να εξαγοράσει) με την Εθνική Ασφαλιστική μετά το φιάσκο της πώλησής της.

Ένας άλλος πυλώνας που πρέπει να αποτελέσει και μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης είναι το δημογραφικό. Οι δημογραφικοί δείκτες είναι τραγικοί και οι μνημονιακές πολιτικές που κατάργησαν διάφορα μέτρα εκτιμώνται ως εγκληματικές. Συνεπώς, πρέπει από το 2019 να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για το δεύτερο παιδί (που τώρα είναι ζητούμενο) και το τρίτο παιδί που είναι το κρίσιμο στοιχείο για την δημογραφική ανάκαμψη, να το αναλάβει για μία 25ετία το κράτος με βάση κριτήρια.

Οι διατάξεις στήριξης των οικογενειών με τρία παιδιά πρέπει να τύχουν συνταγματικής κατοχύρωσης. Τέλος, η μαζική ένταξη των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών σε ένα Ειδικό Λογαριασμό του ΕΦΚΑ χρηματοδοτούμενο από κοινοτικού πόρους μπορεί να είναι μία από τις επιδιώξεις της ελληνικής Πολιτείας, μέχρι να οριστικοποιηθεί το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

ΥΓ: Εννοείται ότι κάθε ευρώ που θα επανεισπραχθεί από το σκάνδαλο των φαρμάκων πρέπει να πάει στα ασφαλιστικά ταμεία και πουθενά αλλού.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εικόνες-σοκ: Μεγάλη πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο - Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, το Maersk Honam έπλεε κοντά στο νησί Agatti, περίπου 650 ναυτικά μίλια από το Kochi της Ινδίας - Μεταφέρθηκαν στη Σρι Λάνκα τα υπόλοιπα από τα 27 μέλη του πληρώματος

Ένας ναύτης από την Ταϊλάνδη έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις αγνοούνται μετά από φωτιά που ξέσπασε σε φορτηγό πλοίο στην Αραβική Θάλασσα αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η τραγωδία στο μεγαλύτερο φορτηγό πλοίο της δανέζικης εταιρείας AP Moller-Maersk, εκτυλίχθηκε πολλά ναυτικά μίλια απόσταση από την ακτή, με συνέπεια οι διασώστες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις να χρειαστούν πολλές ώρες για να φτάσουν στο σημείο.

Το φορτηγό πλοίο Maersk Honam έπλεε με 27 άτομα πλήρωμα, διαφόρων εθνικοτήτων. Μετέφερε περίπου 8.000 κοντέινερς μκαι η φωτιά ξέσπασε σε ένα από αυτά, από άγβωστη αιτία.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το πλοίο έχει περιέλθει σε μεγάλη επικινδυνότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας κατάσβεσης.

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, το Maersk Honam έπλεε κοντά στο νησί Agatti, περίπου 650 ναυτικά μίλια από το Kochi της Ινδίας. Είχε φορτώσει εμπόρευμα από τη Σιγκαπούρη και κατευθυνόταν προς το Σουέζ. Αυτή τη στιγμή πλέει ακυβέρνητο στα 900 ναυτικά μίλια από το Salalah του Ομάν.

Κάποιοι από το πλήρωμα μεταφέρθηκαν στη Σρι Λάνκα για τις πρώτες βοήθειες. Το πλήρωμα απαρτιζόταν από 13 Ινδούς, εννιά Φιλιππινέζους, δύο Ταϊβανέζους, έναν Ρουμάνο, έναν Νοτιοαφρικανό και έναν Βρετανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα ΜΜΕ στη Δανία, το φορτηγό πλοίο μεταφέρει επικίνδυνα υλικά, προειδοποιώντας για σημαντικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 2017 από τη Hyundai Heavy Industries στη Νότια Κορέα και πληρούσε όλους τους όρους ασφαλείας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Maersk Honam...

















πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άμεσος κίνδυνος κατασχέσεων για 30.000 εργοδότες

Στα 31,2 δισ. ευρώ (31.285.406.109) ανήλθαν οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία, στο τέλος του 2017 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών ( ΚΕΑΟ) για τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο 2017.

Από αυτά, εισπράχτηκαν το 2017 1.052.852.074 ευρώ έναντι 820.159.471 ευρώ πέρσι.

Το 55% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από καταβολές δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το 45% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων. Τα έσοδα αυξήθηκαν λόγω της εντατικοποίησης της λήψης μέτρων και λόγω της εφαρμογής των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία απλοποιεί και επιταχύνει το μέτρο της κατάσχεσης.

Το σύνολο των οφειλετών των ταμείων ανέρχεται σε 1.204.606. Από αυτούς στο στόχαστρο κατά προτεραιότητα βρίσκονται οι εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ που ξεπερνούν τις 30.000, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία.

Το «σαφάρι» που προβλέπει ατομικές ειδοποιήσεις πριν την επιβολή αναγκαστικών μέτρων και αφορά συνολικά 709.585 οφειλέτες των Ταμείων οι οποίοι θα πιεστούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.

Στην επιστολή του ΚΕΑΟ επισημαίνεται πως αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Για τις περιπτώσεις που οι οφειλέτες είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. (π.χ. εργοδότες που υποβάλλουν Α.Π.Δ., οφειλέτες των τ. ΦΚΑ που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών) οι προσκλήσεις και οι Ατομικές Ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά .

Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης έχει ως εξής:

- Οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

- Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι το ύψος της οφειλής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.

- Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού "έναντι" της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή. Επίσης, στο μικροσκόπιο μπαίνει η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συνομιλίες-«φωτιά» για τη δράση των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων

Δυο εκ των κατηγορουμένων ακούγονται να μιλούν για την κατόπτευση χώρου στον οποίο προφανώς σκόπευαν να επιτεθούν - Άλλα μέλη της οργάνωσης ακούγονται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την στρατολόγηση νέων μελών αλλά και για τον τρόπο δράσης τους

Αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τη δράση των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε ακροδεξιές οργανώσεις περιέχει το διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Όπως προκύπτει, οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει σειρά επιθέσεων με τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), τα Εξάρχεια αλλά και την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες της οργάνωσης που είχαν συγκροτήσει, η οποία σύμφωνα με τις αρχές φέρεται να δρούσε από το 2010.

Πρόκειται, συνολικά, για 11 πρόσωπα που έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στις εισαγγελικές αρχές - ανάμεσά τους και ένας 30χρονος δικηγόρος του Πειραιά αλλά και ένας ανήλικος. Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για τα εξής αδικήματα: Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων (αφορά τους επτά από τους 11 συλληφθέντες), εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά την άσκηση των διώξεων οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν Παρασκευή και Σάββατο.

Σύμφωνα, δε, με τις αρχές, οι πρώτοι επτά κατηγορούμενοι «έχουν ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα τουλάχιστον τριών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ), είτε ως Combat 18 Hellas που επιδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων».

Τώρα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο, οι διωκτικές αρχές οδηγήθηκαν στα συγκεκριμένα πρόσωπα, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα. Επίσης, αναφέρθηκε σε τρία ακόμη πρόσωπα τα οποία κατονόμασε με τα μικρά τους ονόματα, δίνοντας παράλληλα στις αρχές και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους. Ο άγνωστος ανέφερε πως πρόκειται για μέλη της οργάνωσης Combat 18 που έχουν στην κατοχή τους όπλα και εκρηκτικά.
Οι αναφορές στη Χρυσή Αυγή και οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο

Κομβικό ρόλο στην εξάρθρωση της οργάνωσης έπαιξε η καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων (κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού τους απορρήτου). Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κατηγορουμένων προκύπτει διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή. Αρκεί να αναφερθεί πως σε μια από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούγεται μέλος της οργάνωσης να ερωτά άλλο μέλος της για το αν συνομιλεί με τον «Λύκο» από τη Χρυσή Αυγή. Επίσης από τις συνομιλίες προκύπτει ότι μέλος της οργάνωσης «θα κάνει πλέον δράσεις με τους ΑΜΕ και την Χρυσή Αυγή»!

Ακόμη, δυο εκ των κατηγορουμένων ακούγονται να μιλούν για την κατόπτευση χώρου στον οποίο προφανώς σκόπευαν να επιτεθούν, ενώ συνομιλίες υπάρχουν και για αναγραφή συνθημάτων και ναζιστικών συμβόλων σε τοίχους δημόσιων κτηρίων. Μέλη της οργάνωσης ακούγονται ακόμη να λένε πως η ιδανική ώρα για να αναλάβει κάποιος δράση είναι μεταξύ 02:00 π.μ. και 04:00 π.μ και ότι διαθέτουν «πυρήνες» που αποτελούνται τυπικά από δύο έως πέντε μέλη.


Επίσης, άλλα μέλη της οργάνωσης ακούγονται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την στρατολόγηση νέων μελών αλλά και για τον τρόπο δράσης των ομάδων που θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε στόχος τους.

Τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται πως είχαν όμως και πλούσια δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, όπου παρουσιάζονται ως ριζοσπάστες εθνικιστές που έχουν συγκροτήσει ένα «χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα», από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, η Εθνικόσοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, η Inferno NS και οι Αυτόνομοι. Μάλιστα, η οργάνωση δημοσίευε στο Διαδίκτυο κείμενα με τα οποία αναλάμβανε την ευθύνη των επιθέσεων της, προπαγανδιστικά υλικό, κά...

Κατά τις εφόδους που οι αρχές πραγματοποίησαν στα σπίτια των εμπλεκομένων εντόπισαν μεταξύ άλλων σπαθιά, στιλέτα, κουκούλες, ακροδεξιά σύμβολα , ξιφολόγχες , κροτίδες, ένα μακρύκανο τυφέκιο με διόπτρα, ποσότητα ναρκωτικών, γκλόπ , ποσότητες εκρηκτικών, κ.ά.

«Εγκληματική οργάνωση»

Ακόμη σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό έγγραφο, ο κατηγορούμενος δικηγόρος είχε λάβει εντολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης δεν γνώριζαν το πραγματικό όνομα του αρχηγού παρά μόνο το ψευδώνυμο «Τσαμπ».

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόσωπο που φέρεται ως αρχηγός («Τσάμπ») στην κατάθεσή του στις αρχές έχει αποδεχθεί την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010 και ότι έχει μέχρι σήμερα το ρόλο του συντονιστή. Επίσης, ανέφερε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό και πως ο ίδιος μεριμνούσε για το διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικό που λάμβανε από διάφορα άτομα του εθνικιστικού χώρου. Επιπλέον, αποφάσιζε για το αν το υλικό αυτό θα «ανέβαινε» στο Διαδίκτυο.

Οι αρχές κάνουν, πάντως, λόγο για εγκληματική οργάνωση που καθόριζε στόχους, έδινε οδηγίες στα μέλη, ανέθετε ρόλους παρέχοντας πλήρη προστασία σε όσους είχε την είχαν ασπαστεί -ακόμη και νομική.

Τα μέλη της οργάνωσης σχεδιάζοντας τις επιθέσεις πραγματοποιούσαν παρακολουθήσεις των χώρων, τραβώντας βίντεο ενώ «δεν ανησυχούσαν για τα δικαστικά έξοδα που θα χρειαστούν» διότι «τα καλύπτουν οι οι άνθρωποι οι οποίοι θα είναι πάντα δίπλα τους, αν και αυτά είναι μέσω διαδικτυακών υποσχέσεων». Στη συνέχεια ανέβαζαν βίντεο σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με τη δράση τους ενώ κάποια από αυτά τα έστελναν και σε ιστοσελίδες με έδρα χώρες του εξωτερικού.

Τέλος, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό προανακριτικά τέσσερις εκ των συλληφθέντων φέρονται να αποδέχονται την εμπλοκή του στην οργάνωση αλλά και την συμμετοχή τους σε ενέργειες, ενώ οι υπόλοιποι πέντε επιφυλάχθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών.



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετά τους ηθοποιούς και άνδρες ακαδημαϊκοί – επιστήμονες κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Αυξάνονται τα περιστατικά διακεκριμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών που πέφτουν σε δυσμένεια από τα πανεπιστήμιά τους, κατηγορούμενοι για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες συναδέλφους ή φοιτήτριές τους.

Τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα, που αναδεικνύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αφορούν τον διάσημο Αμερικανό αστροφυσικό Λόρενς Κράους (φωτό) και τον εξίσου επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα Τόμας Τζέσελ.

Το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνας, σύμφωνα με το "Physics World", ανακοίνωσε ότι έθεσε σε αναγκαστική άδεια μετ' αποδοχών τον Κράους και του απαγόρευσε την είσοδό του στους χώρους του «κάμπους», μετά από κατηγορίες εναντίον του από δεκάδες γυναίκες περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς, που ήλθαν στο φως τον Φεβρουάριο από δημοσίευμα του Buzzfeed. Το πανεπιστήμιο ερευνά την υπόθεση συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες.

Ο 63χρονος Κράους που έχει γίνει διάσημος για τον δυναμικό τρόπο που προβάλλει τον επιστημονικό αθεϊσμό του, είναι ιδρυτής και διευθυντής του δημοφιλούς διεπιστημονικού Προγράμματος Origins για την προέλευση του σύμπαντος και της ζωής. Έχει γράψει πολλά βιβλία (στην Ελλάδα έχουν μεταφρασθεί τα «Σκοτεινή ύλη» και «Ένα σύμπαν από το τίποτε»), ενώ ήταν έως τώρα και πρόεδρος του ιστορικού Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων (που είναι γνωστό για το «Ρολόι της Αποκάλυψης»), θέση από την οποία μόλις αναγκάσθηκε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου.

Επίσης, η Αμερικανική Φυσική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι ματαιώνει ομιλία του διάσημου φυσικού, που είχε προγραμματισθεί για τα μέσα Απριλίου. Ο ίδιος ο Κράους αρνείται τις κατηγορίες.

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», απομάκρυνε τον 66χρονο νευροεπιστήμονα Τόμας Τζέσελ και έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να διαλύσει το επιστημονικό εργαστήριό του.

Η αποκαθήλωση έγινε, σύμφωνα με το Κολούμπια, μετά από μια εσωτερική έρευνα που έφερε στο φως «σοβαρές παραβιάσεις των πολιτικών και των αξιών του πανεπιστημίου, που αφορούν τη συμπεριφορά των μελών του διδακτικού προσωπικού σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον». Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από το πανεπιστήμιο για τις παραβιάσεις αυτές, ενώ και ο ίδιος ο Τζέσελ δεν σχολίασε τις αποφάσεις σε βάρος του από το Ίδρυμά του.

Ο εν λόγω καθηγητής βιοχημείας, βιοφυσικής και νευροεπιστήμης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο στο πεδίο της βιολογίας των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων). Έως τώρα ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Κολούμπια. Το 2008 του είχε απονεμηθεί το υψηλού κύρους Βραβείο Kavli για τη Νευροεπιστήμη, ενώ από το 1996 είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι: Παλεύουμε για τα παιδιά μας που προορίζονται για σύγχρονοι δούλοι

Οι συνταξιούχοι διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου

Πορεία προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα συνταξιούχοι στην Αττική που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρουν «οι κυβερνήσεις σφάγιασαν τις κύριες, επικουρικές, τα δώρα, την υγεία, τα μερίσματα, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, αφαίρεσαν το ΕΚΑΣ, τώρα έρχονται να εφαρμόσουν τις μειώσεις προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, με το νόμο Κατρούγκαλου που μας αφαιρούν ακόμα 3 έως τ συντάξεις τον χρόνο. Σε κίνδυνο μπαίνουν από τους πλειστηριασμούς και τα ίδια μας τα σπίτια».






Οι συνταξιούχοι διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να μη εφαρμοστεί ο νόμος 4387/16 και η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς.

Την ίδια ώρα κάνουν λόγο για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό από μερίδα του Τύπου που μέσα από «προτοφανή προπαγάνδα προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους ότι θα λύσουν όλες τις διάφορες και θα πάρουν πίσω τα χρήματα από αυθαίρετες περικοπές της κυβέρνησης, αν πάνε να κάνουν αίτηση στα ασφαλιστικά τους ταμεία».





Όπως εξηγούν για να πάρει κάποιος συνταξιούχος πίσω χρήματα δεν αρκεί η αίτηση αλλά θα πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

«Δεν παλεύουμε μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας που προορίζονται για σύγχρονοι δούλοι δίχως Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ανεξέλεγκτα ωράρια και μερική απασχόληση», καταλήγουν.







πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή σήμερα η πρόταση ΝΔ για Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή

Αναμένεται μαραθώνια συνεδρίαση που θα κλείσει αργά το βράδυ με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών - Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να αρνηθεί την έρευνα των δικών της πεπραγμένων και άρα η προανακριτική να απορριφθεί

Σε νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης για την Novartis εισέρχονται τα κόμματα με αφορμή την συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και η κυβερνητική πλειοψηφίας, εξαιρώντας ωστόσο από το ερευνητικό πεδίο τους χειρισμούς των δικών της στελεχών.

Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι ενώ το προεδρείο της Βουλής εκτιμά ότι η σχετική ψηφοφορία - θα διεξαχθεί με τρείς κάλπες - θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών της ήσσονος αντιπολίτευσης αλλά και την σύγκρουση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πιθανότατα θα επεκταθεί και στην ανησυχητική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων και έναν ανεξάρτητο. Θα ακολουθήσει διευρυμένος κύκλος με τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των τριών αναφερόμενων υπουργών (σ.σ. Κουρουμπλής, Πολακης, Ξανθός), του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τους επικεφαλείς των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η έγκριση της πρότασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας (τουλάχιστον 151 βουλευτές), στόχος που πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα αρνηθεί την έρευνα των δικών της πεπραγμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στην εισηγητική έκθεση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζεται πως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Επιπλέον, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι με το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη, «υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Εξατομικεύοντας την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Πρώτον: Ο κ. Κουρουμπλής από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση κατ' άρθρο 15 ΠΚ, όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.
Δεύτερον: Ο κ. Κουρουμπλής δεν εφάρμοσε τον Νόμο που αναφέρει ότι η τιμή των γενοσήμων πρέπει να είναι 65% των off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορεί να είναι ακριβότερα από τα off patent με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άρθρου 256 Π.Κ., η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αναφέρεται ότι:

«Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ' άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα για το έτος 2015. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Ακόμα, αναφέρουν ότι «ο υπουργός Υγείας κος Ξανθός εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών στις 23.12.2016, το οποίο ευνόησε κατά την τιμολόγηση περίπου διακόσια 200 φάρμακα και από την πράξη του δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου εν γνώσει του ελάττωσε έσοδα του δημοσίου και ωφέλησε φαρμακοβιομηχανίες. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, υποστηρίζουν ότι:
«Αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αφού έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας και ενώ γνώριζε ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των υπουργών υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Εν προκειμένω η ζημία, που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ (άρθρα 256 περ. γ, 263α ΠΚ σε συνδυασμό με Ν. 1608/50). Η εισαγγελέας κατά το διαβιβαστικό της δεν κατονομάζει τον υπουργό, αλλά αναφέρεται συνολικά στο έτος 2015 και τους, κατά το διάστημα αυτό, διατελέσαντες υπουργούς Υγείας.




πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δημοσιονομική βόμβα άνω των 2 δισ. ευρώ - Πονοκέφαλος η απόφαση των δικαστικών για αντισυνταγματικές περικοπές

Οικονομικό εκτροχριασμό προκαλεί η χθεσινή απόφαση των δικαστικών που βρίσκει αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις της δικαιοσύνης. 

Η υποχρέωση στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι δεδομένη, ωστόσο, πάντα οι κυβερνήσεις κωλυσιεργούσαν ή προχωρούσαν σε επιστροφή αναδρομικών σε πολλές δόσεις.

Η δημοσιονομική βόμβα ενισχύθηκε με τη χθεσινή απόφαση του Μισθοδικίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων και αυτές πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012.

Το ύψος της επιβάρυνσης στον κρατικό προϋπολογισμό που θα δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Μισθοδικείου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα.

Τα 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου χιλιάδες ένστολοι.

Οι απόστρατοι περιμένουν να δουν αύξηση στις συντάξεις τους από 32 έως 166 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά που αρχίζουν από τα 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στα 10.790 ευρώ για τους ανώτατους.

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, δηλαδή από 1ης Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2017, και να δοθεί σε μηνιαίες δόσεις.




πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.




Φωτογραφία από
Πληροφορίες από


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως προετοιμάζονται οι δισεκατομμυριούχοι για το τέλος του κόσμου ΒΙΝΤΕΟ

Φαίνεται ότι είναι ευκολότερο να φανταστεί κανείς το τέλος του κόσμου, παρά το τέλος του παγκόσμιου οικονομικού ελέγχου.

Το γεγονός πως οι δισεκατομμυριούχοι ετοιμάζονται για ενδεχόμενη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και της οικονομίας, αποτελεί την επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου. Εκείνοι που θα σωθούν, τελικά, θα είναι αυτοί που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πριμοδότηση της σωτηρίας. Η Νέα Ζηλανδία, με την πιο απομακρυσμένη θέση από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, αποτελεί ένα είδος νέου Αραράτ. Ένα μέρος καταφυγίου σε επερχόμενο κατακλυσμό.

Όσους απασχολεί το τέλος του κόσμου, τους ενδιαφέρει η Ν. Ζηλανδία. Επειδή ο τόπος αυτός είναι σε ένα μακρινό αρχιπέλαγος, σε ένα γαλήνιο περιβάλλον και σταθερότητας, μακριά από την ανασφάλεια της καθημερινότητας.

Για τους περισσότερους και δη τους πλούσιους κι ισχυρούς, σωτηρία σημαίνει επιβίωση την ώρα της καταστροφής. Βέβαια εμείς οι χριστιανοί ξέρουμε, πως εκείνη την ώρα πολύ δύσκολα θα σωθεί κάποιος σε αυτόν τον κόσμο, αλλά το σημαντικότατο είναι να σωθεί η ψυχή του από αυτόν τον κόσμο, τον ψεύτικο και να πάει στον αληθινό κόσμο του Φωτός του Χριστού.

Σύμφωνα με τίτλο της New York Times, ο Peter Thiel, ο ριψοκίνδυνος δισεκατομμυριούχος που συνέστησε το PayPal και πρώιμος επενδυτής στο Facebook, θεωρεί τη Νέα Ζηλανδία: "το μέλλον".

Ο Thiel δεν έχει και τόσο καλή φήμη, από τη στιγμή που προκάλεσε τη χρεωκοπία ενός ιστοχώρου, επειδή δεν του άρεσαν αυτά που έγραψαν γι 'αυτόν. Είναι γνωστός για τις δημόσιες διαμαρτυρίες του σχετικά με το ασυμβίβαστο της ελευθερίας και της δημοκρατίας και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε μια θεραπεία που συνεπάγεται μεταγγίσεις αίματος από τους νέους, ως πιθανό μέσο αντιστροφής της διαδικασίας της γήρανσης. Βάσει μιας άλλης, βαθύτερης έννοιας, είναι ένα σύμβολο ηθικής περιδίνησης στο κέντρο των αγορών.

Ήταν το 2011 όταν ο Thiel δήλωσε ότι δεν είχε βρει "καμία άλλη χώρα που να συμφωνεί περισσότερο με την άποψή μου για το μέλλον, από τη Νέα Ζηλανδία".

Η παραπάνω δήλωση έγινε στο πλαίσιο αίτησης για ιθαγένεια στην μακρινή χώρα. Η αίτηση χορηγήθηκε γρήγορα, αν και παρέμεινε μυστικό για έξι ακόμη χρόνια. Το 2016, ο Sam Altman, ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της Silicon Valley, αποκάλυψε στο New Yorker, ότι είχε μια συμφωνία με τον Thiel, οπότε σε περίπτωση κάποιου σεναρίου κατάρρευσης του συστήματος - εξάπλωσης κάποιας πανδημίας, ένοπλης σύρραξης κλπ - και οι δύο θα έμπαιναν σε ένα ιδιωτικό τζετ και θα πετούσαν σε ένα ακίνητο που ανήκει στον Thiel στη Νέα Ζηλανδία.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του Altman, ο Matt Nippert, δημοσιογράφος στη New Zealand Herald, άρχισε να εξετάζει το πώς ακριβώς είχε αποκτήσει ο Thiel αυτό το κρυσφήγετο, ένα πρώην βοσκοτόπι 477 στρεμμάτων στα Νότια του νησιού - τη μεγαλύτερη και πιο αραιοκατοικημένη από τις δύο μεγάλες χερσαίες εκτάσεις της χώρας. Οι αλλοδαποί που επιθυμούν να αγοράσουν μεγάλα κομμάτια γης της Νέας Ζηλανδίας πρέπει συνήθως να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου της κυβέρνησης. Στην περίπτωση του Thiel, ο Nippert έμαθε, ότι καμία τέτοια διαδικασία δεν ήταν απαραίτητη, επειδή ήταν ήδη πολίτης της Νέας Ζηλανδίας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε περάσει πάνω από 12 ημέρες στη χώρα μέχρι εκείνη τη στιγμή και δεν έχει την είχε δει, από τότε που πήρε την υπηκοότητα και μετά. Δεν χρειάστηκε καν να ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία για να του παραχωρηθεί η ιθαγένεια και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η συμφωνία σφραγίστηκε σε μια ιδιωτική τελετή, σε ένα προξενείο που βρισκόταν στη Σάντα Μόνικα των ΗΠΑ.

Όταν ο Nippert αποκάλυψε την ιστορία, ξέσπασε ένα μεγάλο δημόσιο σκάνδαλο σχετικά με το ερώτημα, εάν ένας ξένος δισεκατομμυριούχος θα πρέπει να είναι σε θέση να αγοράσει υπηκοότητα. Στο πλαίσιο της αίτησής του, ο Thiel συμφώνησε να επενδύσει σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Νέας Ζηλανδίας και είχε υπονοήσει ότι θα χρησιμοποιήσει το νέο καθεστώς του πολιτογραφημένου κατοίκου του νησιού, για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό. Όμως το βασικό ερώτημα σε διεθνές επίπεδο, ήταν το γιατί ο Thiel ίσως να ήθελε να κατέχει ένα κομμάτι γης της Νέας Ζηλανδίας, με το κατά προσέγγιση μέγεθος του Κάτω Μανχάταν;

Η κυριαρχούσα καχυποψία ήταν ότι αναζητούσε ένα καταφύγιο, στο οποίο θα μπορούσε να καταφύγει σε περίπτωση απόλυτης κοινωνικής κατάρρευσης.

Αυτός είναι ο ρόλος που παίζει τώρα η Νέα Ζηλανδία αναπτύσσοντας το όνειρο ενός πολιτιστικού πυρετού. Σύμφωνα με το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της χώρας, κατά τις δύο ημέρες μετά τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα τους, για να διερευνήσουν τη διαδικασία λήψης υπηκοότητας Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε σε συντελεστή 14, σε σύγκριση με τις ίδιες μέρες του προηγούμενου μήνα. Ιδιαίτερα, η Νέα Ζηλανδία πρέπει να θεωρηθεί, ως ένα καταφύγιο που επιλέγει η ελίτ της Silicon Valley.

Αμέσως μετά την εκλογή του Tραμπ, ήταν αδύνατο να αποφευχθεί το θέμα με τους αμερικανούς δισεκατομμυριούχους που προετοιμάζονταν για τις μέρες της Αποκάλυψης. Την εβδομάδα μετά την ορκομωσία του Τραμπ, το New Yorke δημοσίευσε άρθρο για τους υπερ-πλούσιους που προετοιμάζονταν για μια μεγάλη πολιτισμική καταστροφή. Αναφερόμενο στη Νέα Ζηλανδία ως «ευνοϊκό καταφύγιο σε περίπτωση κατακλυσμού», ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της LinkedIn Reid Hoffman, πρώην συνάδελφος του Thiel's στο PayPal, ισχυρίστηκε ότι «με το να λέει κάποιος ότι αγοράζει σπίτι στη Νέα Ζηλανδία» είναι σα να σου κλείνει με νόημα το μάτι.





πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!