EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Στο «σφυρί» βγαίνει διάσημο χιονοδρομικό κέντρο

Στο σφυρί βγαίνει ένα από τα πιο διάσημα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τα Τρία – Πέντε Πηγάδια της Νάουσας.

Η καταληκτική προθεσμία παρατάθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου για τις 20 Απριλίου 2018, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζήτησαν παράταση για να καταθέσουν τις προσφορές τους στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Νάουσας. Η δημοπρασία οπότε και λήγει η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την τριακονταετή παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου.


Για το χιονοδρομικό κέντρο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις επενδυτές, δύο από την Ελλάδα και ένας από την Ρωσία, οι οποίοι ζήτησαν να παραταθεί η διαδικασία προκειμένου να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο business plan, όπως προβλέπουν οι όροι για την κατάθεση πρότασης στον σχετικό διαγωνισμό.

Ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει τώρα ως προσωρινός ανάδοχος διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι και τις 30/4/2018.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3 - 5 Πηγαδιών βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον, σε υψόμετρο μεταξύ 1430 έως 2005 μέτρων και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου.

Ο επενδυτής που θα αναλάβει το χιονοδρομικό κέντρο θα πρέπει, εντός της πρώτης τριετίας, να προχωρήσει στις εξής παρεμβάσεις:

*Αναβάθμιση του ξενοδοχείου ski in - skiout σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων και δημιουργία γυμναστηρίου, με σύγχρονες προδιαγραφές, εξοπλισμό και μέσα.

* Αναβάθμιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, μεταφοράς χιονοδρόμων του Χιονοδρομικού Κέντρου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, πιστοποιητικών και εξουσιοδοτήσεων.

* Επέκταση του υφιστάμενου συστήματος τεχνητής χιόνωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου κατά έξι επιπλέον κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού.

* Δημιουργία δεύτερου γηπέδου ποδοσφαίρου, το οποίο κατ' εξαίρεση θα πρέπει να αποπερατωθεί εντός επταετίας από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.




πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εισβολή φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας (Video)

Εισβολή στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι πραγματοποίησαν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές. Οι φοιτητές από το μεσημέρι της Παρασκευής προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο, διεκδικώντας αιτήματα του κλάδου.

Ομάδα περίπου 40 ατόμων έφθασε ως την πίσω πόρτα του κτιρίου, που ήταν αφύλακτη από αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Παιδείας και κατόρθωσε να περάσει στο κτίριο.

Με τον ίδιο τρόπο, δεκάδες άλλοι φοιτητές κατόρθωσαν επίσης να μπουν στο κτίριο, με αποτέλεσμα συνολικά περίπου 150 άτομα να έχουν καταλάβει την είσοδο στο ισόγειο του κτιρίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι, που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα σημεία της χώρας, φωνάζουν συνθήματα και ζητούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.






πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μισθωτός με... ημερομηνία λήξεως

Ο ένας στους 10 μισθωτούς είναι... προσωρινός. Το λέει επίσημα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και εισάγει με αυτό τον τρόπο έναν ακόμη «τύπο» εργαζόμενου. Έχουμε λοιπόν τους μερικώς απασχολούμενους, έχουμε τους εργαζόμενους εκ’ περιτροπής, τώρα έχουμε και τους εργαζόμενους με... ημερομηνία λήξεως .

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στον χώρο του τουρισμού αλλά και της παροχής υπηρεσιών και πλέον λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της άνθισης που γνωρίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Όσοι λοιπόν πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας, καλό είναι να παρακολουθούν λίγο καλύτερα τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία: Σε μια ολόκληρη χρονιά –από το 4ο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2017- όλες-όλες οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, ήταν 88.000. Και από αυτές, οι 10-12.000 χιλιάδες ήταν προσωρινές.

Η προσωρινή εργασία, αποτελεί «δέσμευση» για τον εργαζόμενο. Αν δεσμευτεί να δουλεύει για 5 ή 6 μήνες το καλοκαίρι τι ακριβώς θα κάνει τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου; Προφανώς είναι μια ομάδα με αυξημένη ανασφάλεια. Όπως και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και οι μερικώς απασχολούμενοι. Αν τους προσθέσεις όλους αυτούς, φτάνεις σε έναν αριθμό μαμούθ των 1,9 εκατομμύριων. Δηλαδή ο ένας στους δύο ζει με πλήρη άγνοια σχετικά με το τι τον περιμένει αύριο.

Ιδού και τα αναλυτικά νούμερα:
256.700 άνθρωποι είναι μεν εργαζόμενοι με… ημερομηνία λήξεως
356.400 άνθρωποι είναι μερικής απασχόλησης και
Ότι 1,27 εκατομμύρια εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι (με ή χωρίς δικό τους προσωπικό) ή ως «βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση (σ.σ αυτοί από μόνοι τους είναι 143.200)



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κινείται στις ράγες της «απελευθέρωσης» των χερσαίων μεταφορών

Oι ανατροπές στον Κώδικα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, που στοχεύει στην απαξίωση των γιατρών εργασίας, καθώς και η έλλειψη κάθε αναφοράς στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη ατυχημάτων λόγω κόπωσης των εργαζομένων, είναι δύο ακόμα πολύ σοβαρές πτυχές που αναδείχθηκαν χτες κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».

Οσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε και χτες ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης, ότι προσπαθεί να βάλει τάξη και να ελέγξει τις μεταφορικές εταιρείες, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτό που προκύπτει είναι πως συνεχίζει την πορεία «απελευθέρωσης» των χερσαίων μεταφορών, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ που στοχεύει στην εξασφάλιση νέων κερδοφόρων πεδίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο διαμετακόμισης και Ενέργειας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία «εκσυγχρονισμού» του θεσμικού πλαισίου χερσαίων μεταφορών, ώστε αυτό να προσαρμοστεί στις «νέες απαιτήσεις» που δημιουργεί η αύξηση του τουρισμού (μεταφορές και εξυπηρέτηση επιβατών, δηλαδή ταξί, ΚΤΕΛ, πούλμαν κ.ά.) και της διαμετακόμισης (φορτηγά, νταλίκες, σιδηρόδρομος κ.λπ.). Για παράδειγμα, ανάμεσα σε όσα προβλέπονται, είναι η ισχυροποίηση της θέσης των εταιρειών ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης, όπως είναι η «ΤaxiBeat», η «Uber» κ.ά., μεταφοράς επιβατών, είτε μέσω χρήσης ταξί είτε μέσω επιβατικών ιδιωτικών ΙΧ, οι οποίες μπορούν να έχουν έδρα εντός ή εκτός ΕΕ. Καθορίζει το πλαίσιο για τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακόμα και για τις λεγόμενες «γουρούνες» και τα ποδήλατα.

Στη βάση των προετοιμασιών για την παραπέρα «απελευθέρωση» των μεταφορών, η κυβέρνηση με το άρθρο 82 του νομοσχεδίου ουσιαστικά καταργεί τον Κώδικα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο τον γιατρό εργασίας. Το πρόσχημα του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη ήταν τα «ρουσφέτια» των γιατρών εργασίας σε ορισμένους. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, απάντησε σε αυτό: «Πρέπει να σκεφτείτε ότι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες με την εντατικοποίηση έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία τους και δεν γίνεται αυτό να μην πιστοποιείται από τον γιατρό για να προστατεύεται η ζωή του. Δεν μπορεί ρουσφέτια των διοικήσεων να τα ρίχνουμε στους γιατρούς εργασίας».

Ακόμα, η κυβέρνηση με το άρθρο 53 μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρείες τα δημόσια ΚΤΕΟ, δηλαδή τα ιδιωτικοποιεί. Ο Χρ. Κατσώτης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου.

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς με εξευτελιστικούς όρους

Σοβαρότατο θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενέταξε στο νέο ΚΟΚ συγκεκριμένες διατάξεις και μέτρα για την αυστηρή τήρηση του βιβλίου δρομολογίων, όπως απαιτούν και οι εργαζόμενοι στα φορτηγά, στα ΚΤΕΛ, στα ιδιωτικά λεωφορεία κ.α. Και αυτό όταν, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εργασιακή ζούγκλα, ενώ πολλά ατυχήματα και θανατηφόρα στους δρόμους οφείλονται σε αυτό.

Αξίζει να προστεθούν τα όσα είπε, μιλώντας στην Επιτροπή κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στις 14/3, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων Μεταφορών Θ. Απλάς: «Είναι ατέλειωτες οι ώρες εργασίας και απασχόλησης πολλές φορές καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας σε όλους τους κλάδους, δηλαδή και στα ταξί και στα φορτηγά και στα ΚΤΕΛ, καθώς και στα τουριστικά λεωφορεία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. (...) ελαστικές μορφές εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, δήθεν συμβάσεις έργου, οι οποίες υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, απλήρωτη εργασία, εκβιασμοί και απολύσεις χωρίς αιτία και πιέσεις υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας με εξευτελιστικούς όρους» κ.ά.

Ο Χρ. Κατσώτης, απευθυνόμενος στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου, επισήμανε ότι «αντικειμενικά η "απελευθέρωση" της αγοράς στις μεταφορές θα επιταχύνει τη συγκεντροποίηση, αλλά και τη μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων σε μισθωτούς» και σε αυτήν τη διαδικασία «δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό που σκέφτονται, δηλαδή στις προηγούμενες περιόδους».




πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

"Πονοκέφαλος" στην κυβέρνηση: Η 4η αξιολόγηση περνάει από μείωση αφορολογήτου και πλειστηριασμούς

Με πολλές παγίδες για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο έχει να φοβάται περισσότερο κοντά στο τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ που περιμένει να επιβάλλει την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δώσει το στίγμα του «υπερεπείγοντος» για τα 88 τελευταία προαπαιτούμενα. Με τον ονομαστικό χρόνο των 100 ημερών που έδωσε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δείχνει ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια για ουρές με τη μορφή μέτρων που θα κλείσουν αργότερα.

Τούτο τη στιγμή που στο τελευταίο πακέτο των μέτρων είναι όλα αυτά που μεταφέρονταν από αξιολόγηση σε αξιολόγηση λόγω πολιτικής δυσκολίας στην εφαρμογή τους.

Ανάμεσα στα πιο δύσκολα είναι να έχουν αποτέλεσμα οι πλειστηριασμοί οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και τελικά και την επανεκκίνηση των τραπεζών.

Στα φορολογικά θα πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να προσδιοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και να αναμορφωθεί ο ΕΝΦΙΑ ώστε να επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Ηδη κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, αφού ο χρόνος είναι πολύ λίγος και τα προβλήματα είναι πολλά, καθώς οι διαδικασίες ξεκίνησαν καθυστερημένα.

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος είναι πολύ υψηλός (αναμένονται έσοδα 2,8 δισ. ευρώ) τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια έχουν να επιδείξουν καθυστερήσεις και αστοχίες. Την ίδια ώρα όμως οι Ευρωπαίοι – κυρίως – ενδιαφέρονται να δουν αποτελέσματα.

Μαζί βέβαια υπάρχουν και τα υπόλοιπα θέματα όπως οι αλλαγές στο Δημόσιο, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η απονομή των – πολλών – καθυστερούμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η ολοκλήρωση της εφαρμογής του ασφαλιστικού και μια σειρά καθυστερούμενων μέτρων για την αγορά που έχουν ήδη πολλά προβλήματα.

Η καθυστέρηση θα σημάνει άμεσα και την επέκταση του προγράμματος που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή επ’ αόριστον της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα η καθυστέρηση του προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα να αναστραφεί και το κλίμα στις αγορές κλείνοντας τον δρόμο για τον δανεισμό από τις αγορές χρήματος.

Αν όλα πάνε καλά ως τον Μάιο, όταν θα φανεί αν η τέταρτη αξιολόγηση «κλείνει» ή όχι, έρχεται η ώρα του ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι τυπικά το Ταμείο θα περιμένει να έχει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Με δεδομένη τη μικρή απόκλιση που είχαμε για το 2017 όταν η ανάπτυξη ήταν 1,4% του ΑΕΠ αντί 1,6% του ΑΕΠ που ανέμενε το ΥΠΟΙΚ, η αρχή του 2018 δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακή.

Ουσιαστικά όμως η ώρα ΔΝΤ θα έρθει όταν θα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι και η Γερμανία που νομιμοποίησε την παρουσία του από την αρχή – και του τρίτου προγράμματος θα έχει βάλει τη σφραγίδα της και στην ελάφρυνση του χρέους.

Αν η λύση που επιλεγεί θα είναι κατώτερη των προσδοκιών του Ταμείου και με δεδομένο ότι διατηρεί τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία πολύ χαμηλότερα από αυτές της ΕΕ θα επανέλθει ζητώντας να εφαρμοστούν και η περικοπή του αφορολογήτου μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019 αναβάλλοντας τα αντίμετρα για μετά το 2023.

Προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής σταματώντας πρόσφατα και τις φήμες που ξεκίνησαν από την ΕΕ ότι Ταμείο επιμένει να ζητά από τώρα πρόωρα μέτρα. Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο επιχειρούσε να σταματήσει τις φήμες λέγοντας ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.



πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σιγά μην σκίσετε το καλσόν.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν στον Πούτιν είναι αέρα στα α…..του.
«Πρόστυχες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις κατηγορίες του Λονδίνου ενάντια στη Μόσχα αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου συνταγματάρχη Σεργκέι Σκριπάλ, πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας που στρατολογήθηκε τη δεκαετία του 1990.

Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση.

Η Ρωσία διά του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζα, πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας.

Ο Σεργέι Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερέζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, «αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.

«Η δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν».

«Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής…είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».
το υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Trenchant «έσπασε τους πάγους» για να ενωθεί με δύο ακόμη αμερικανικά πλοία σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος από τον Αρκτικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ice Exercise 18 (ICEX).

Το HMS Trenchant ενώθηκε με τα αμερικανικά υποβρύχια USS Connecticut και USS Hartford, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε βίντεο από το εσωτερικό τους στην δημοσιότητα με το CNN να περιγράφει:

«Μεταφέρουν 20 πόδια τορπίλη δύο τόνων που μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε στόχο στη στιγμή».

«Στόχος η Ρωσία».

«Χρησιμοποιώντας το άρθρο 5 θα έχουμε μια δυσανάλογη απάντηση σε ένα τέτοιο περιστατικό ΄΄εχοντας την υποστήριξη από όλους τους συμμάχους. Αυτό θα ήταν αδύνατο σε υψηλό βαθμό πιθανότητας και θα πρέπει να περιμένουμε το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 4. της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (για τη συλλογική άμυνα)», ανέφερε πηγή.

Αρθρο 4

Το πέμπτο άρθρο του Χάρτη του ΝΑΤΟ ορίζει ότι όταν έχουμε ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών της συμμαχίας , αυτό θεωρείται αυτόματα ως επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας.

Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ασφάλειας των χωρών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ .

Το τέταρτο άρθρο προβλέπει μόνο διαβουλεύσεις.

Η πηγή αποφεύγει να σχολιάσει την ίδια την πιθανότητα κατά την οποία το Λονδίνο θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 και συμβουλεύει να απευθυνθεί ο διεθνής τύπος στη βρετανική κυβέρνηση.

Κατά τη διενέργεια αυτών των σημαντικών αποφάσεων, η διπλωματική πρακτική προϋποθέτει μια σειρά υποχρεωτικών προκαταρκτικών διαβουλεύσεων με στόχο να εξεταστεί η ετοιμότητα των συμμάχων για να υποστηρίξουν μια προτεινόμενη απόφαση.

Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κλίμα, το Λονδίνο είναι απίθανο να θέσει το θέμα της ενεργοποίησης του άρθρου 5 σε επίσημο επίπεδο, επειδή αυτό θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τη φήμη τόσο της Βρετανίας όσο και του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 5 τέθηκε σε ισχύ μόνο μία φορά: μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το άρθρο 4 προβλέπει διαβουλεύσεις έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που υλοποιούνται σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα μέλος υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία, η εδαφική της ακεραιότητα ή η ασφάλεια είναι υπό πολεμική απειλή.

Όλα αυτά λόγω του περιστατικού που έλαβε χώρα για έναν Ρώσο διπλό πράκτορα ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία απειλεί παντοιοτρόπως την Ελλάδα , την ασφάλεια της , με την απαγωγη των 2 στρατιωτικών , ενώ στο Αιγαίο η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη.

Η Τουρκία σύμφωνα με ειδικούς ευρίσκεται ήδη με « το ένα πόδι» εκτός ΝΑΤΟ, αγοράζει πυραύλους από την Ρωσία ενώ «κρυφοκοιτάζει» στην ευρασιατική ένωση.

Υπάρχει σενάριο που λέει ότι πιθανόν να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Μόσχα , οι οποίες θα αφορούν όλα τα κράτη μέλη , συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας με σκοπό την ακύρωση της παραλαβής πυραύλων S-400 από την Άγκυρα .

Τι θα κάνει όμως το ΝΑΤΟ όταν ο Ερντογάν τους «γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του για μια ακόμη φορά …

Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της συμμαχίας ;



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λιβύη: Συνελήφθησαν οκτώ Έλληνες ναυτικοί με την υποψία ότι έκαναν λαθρεμπόριο καυσίμων

Οι λιμενικές αρχές της Λιβύης κατέσχεσαν ένα ελληνόκτητο τάνκερ και συνέλαβαν τους οκτώ Έλληνες ναυτικούς που επέβαιναν σε αυτό, με την υποψία ότι έκαναν λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης από περίπολο του λιμενικού της Λιβύης ενώ βρισκόταν σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων από το Άμπου Καμάς, ένα σημαντικό πετροχημικό συγκρότημα και πετρελαϊκό σταθμό κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του λιμενικού, Αγιούμπ Κάσεμ.

Το σκάφος Lamar, με σημαία Τόγκο "βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, σε μια ύποπτη ζώνη όπου γίνεται λαθρεμπόριο λιβυκών καυσίμων", συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι στην ίδια περιοχή έχουν εντοπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλά πλοία να φορτώνουν παράνομα πετρέλαιο.

Το τάνκερ οδηγήθηκε σήμερα στη ναυτική βάση της Τρίπολης. Εκεί μεταφέρθηκαν και οι οκτώ ναυτικοί, οι οποίο πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο.

Το πλοίο, χωρητικότητας 1.945 τόνων, μετέφερε περίπου 950.000 λίτρα καυσίμων τη στιγμή που εντοπίστηκε, ανέφερε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αμμπουαζτίλα Αμπντελ Μπάρι.





Πηγή: ΑΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέα παράταση για να δώσουν τιμές οι εκτιμητές ακινήτων

Μικρή παράταση χρόνου δίνει στους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, για να οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα.

Η σχετική διορία των 20 ημερών που είχαν οι 221 ιδιώτες εκτιμητές έληγε τυπικά χθες, αλλά οι 36 δεν είχαν προλάβει ακόμα να παραδώσουν μέσα σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο τις μελέτες και τις προτάσεις τους. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο παρατείνει για άλλη μία εβδομάδα το χρονικό περιθώριο, έως τις 22 Μαρτίου.

Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως μέχρι τα μέσα Απριλίου, αφού πρώτα τις επεξεργαστεί ειδική Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να επανεξετάσει τυχόν μεγάλες αποκλίσεις τιμών σε σχέση τις ισχύουσες σήμερα ή και μεταξύ της ίδιας ή όμορων περιοχών.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ληστές απείλησαν έγκυο: Της έβαλαν το όπλο στην κοιλιά και την άρπαξαν από τα μαλλιά

Τον απόλυτο τρόμο έζησε έγκυος γυναίκα που ήρθε αντιμέτωπη με δύο ληστές στο σπίτι της, στο Κορωπί. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», η Τόνια Μπιλανάκη εξιστόρησε το “θρίλερ” που έζησε.

Σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της φέρνοντας στο μυαλό της τις εφιαλτικές στιγμές που οι αδίστακτοι κακοποιοί έβαλαν το όπλο στην κοιλιά της, απειλώντας πως θα την σκότωναν εάν δεν τους έδινε χρήματα και χρυσαφικά.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 9 το πρωί της Τετάρτης, όπως είπε η ίδια, όταν άκουσε θόρυβο στην αυλή. Πίστεψε αρχικά πως ήταν οι κηπουροί, που περίμενε για εργασίες. Όταν κατέβηκε στην αυλή, ήρθε αντιμέτωπη με δύο ληστές που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την πόρτα του διαμερίσματος της πεθεράς της.

Οι αδίστακτοι κακοποιοί την άρπαξαν από τα μαλλιά και υπό την απειλή όπλου την οδήγησαν πάνω. Την πέταξαν στον καναπέ και της ζήτησαν να τους δώσει τα χρυσαφικά και τα χρήματα που είχε στο σπίτι.

Η Τόνια Μπιλανάκη, η οποία διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, τους παρακάλεσε να μην της κάνουν κακό. Προσπάθησε να ανοίξει ένα συρτάρι για να τους δείξει την κάρτα ανεργίας και να τους εξηγήσει ότι δεν είχε χρήματα, συμπληρώνοντας πως έχει πέσει θύμα ληστείας άλλες τρεις φορές το τελευταίο διάστημα.

Ένας από τους δύο αδίστακτους κακοποιούς έβαλε τότε το όπλο πάνω στην κοιλιά της εγκύου γυναίκας και την απείλησε ότι θα την πυροβολούσε.

Τελικά, οι ληστές άρπαξαν κάποια χρυσαφικά που τους έδωσε και εξαφανίστηκαν, χωρίς ευτυχώς η εγκυμονούσα γυναίκα να πάθει κακό.



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κουμπούρια και... κουμπούρες - Τρικυμία στην κυβέρνηση μετά την ένοπλη είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο

Τελικά το τρέχον πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων, όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης; Με άλλα λόγια έχει καλύτερη διαιτησία, λιγότερη βία, περισσότερο ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό;

Ή μήπως το ίδιο αυτό πρωτάθλημα είναι τόσο κακό και η κατάσταση τόσο οριακή στα θέματα της βίας ώστε το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και στα πρόθυρα του Grexit, όπως προδίδουν οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη;
Διότι και τα δύο μαζί αποκλείεται να ισχύουν.

Η Ελλάδα έχει θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας στο ποδόσφαιρο; Ισχύει πράγματι ότι «κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες», όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA Μπγιορν Βασάλο;

Αν η Ελλάδα έχει θεσμικό πλαίσιο, τότε γιατί δεν το εφαρμόζει και προτιμά να φωνάξει τον «μπαμπούλα» της FIFA ανοίγοντας θέμα ποδοσφαιρικού Grexit, το οποίο – παρά τις περί του αντιθέτου φαιδρότητες – θα έχει ως μεγαλύτερο θύμα την Εθνική ομάδα;

Αν το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, τότε ποιος εμποδίζει την εφαρμογή του;
Διότι, εν προκειμένω, διασύρεται το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να υποδεικνύεται ξεκάθαρα κάποιος υπαίτιος.

Είναι ο Σαββίδης; Να τιμωρηθεί και να τελειώνουμε.

Είναι ο ΠΑΟΚ; Το ίδιο.

Είναι η αθλητική δικαιοσύνη; Να ξηλωθεί πάραυτα.

Είναι και κάποιοι άλλοι; Να τιμωρηθούν κι αυτοί.

Είναι δυνατόν η χώρα να εμφανίζεται σαν Μπανανία διεθνώς, ανίκανη να εφαρμόσει το πληρέστατο νομοθετικό της πλαίσιο και να απειλεί τον εαυτό της με ατιμωτικές τιμωρίες επειδή ένας ιδιοκτήτης ομάδας μπουκάρισε στο γήπεδο με όπλο στο ζωνάρι; Είναι δυνατόν η χώρα αυτή να ζητάει από ιδιοκτήτες ομάδων εγγυήσεις για την εφαρμογή των νόμων του κράτους; Ή μήπως έχουμε τρελαθεί τελείως;

Ε, λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι άρτιο. Από το 2002 και τον αθλητικό νόμο Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ό,τι καλύτερο είχε εμφανιστεί μέχρι τότε – αλλά χωρίς να εφαρμοστεί ποτέ στην ολότητά του –, έως τις προσθήκες που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα μπορεί να ισχυρίζεται πως διαθέτει ό,τι αρτιότερο, και μάλιστα προσαρμοσμένο πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα. Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι τρία χρόνια τώρα έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Συνεπώς, για να «παίξουμε» λίγο και με τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαιο υπάρχει! Να γίνει πράξη...

Γιατί «καυτή πατάτα»;

Η φωτιά που άναψε το κουμπούρι του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι δεν είναι εύκολο να σβήσει. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν η αμηχανία και ο εκνευρισμός της κυβέρνησης, η οποία, αντί να βγει μπροστά απαιτώντας την εφαρμογή νόμων και κανονισμών από τα αρμόδια όργανα, καταφεύγει στη FIFA βάζοντας στο κάδρο ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η διεθνής ομοσπονδία, διά του απεσταλμένου της Χέρμπερτ Χούμπελ, χθες, απηύθυνε συστάσεις του τύπου «τα σωστά βήματα πρέπει να τα αγκαλιάσει όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια». Δηλαδή; Το μπαλάκι πίσω στην κυβέρνηση και την ΕΠΟ. Και, επιπλέον, ανοιχτή η απειλή του Grexit.

Με απλά λόγια, αντί της εφαρμογής νόμων και κανονισμών, η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει το ποδόσφαιρο στο απόσπασμα με το απίθανο αίτημα να συμφωνήσουν οι ποδοσφαιροπαράγοντες – διαχρονικά ό,τι πιο αναξιόπιστο – σε μέτρα κατά της βίας. Ακόμη πιο λιανά: Αντί η Πολιτεία να εγγυάται τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μεταθέτει την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Βεβαίως η εισβολή του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ είναι ένα επεισόδιο από αυτά που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στο σώμα του ποδοσφαίρου. Για τους φίλους του ποδοσφαίρου είναι ένα στιγμιότυπο ανάλογο με κάποια άλλα που έμειναν στην (πρόσφατη) ποδοσφαιρική ιστορία:

 Το φοβερό πέναλτι... εκτός περιοχής που είχε σφυρίξει ο διαιτητής Παπουτσέλης υπέρ του Ολυμπιακού και εις βάρος του Παναθηναϊκού τον Δεκέμβριο του 1996. Ο ίδιος διαιτητής, είκοσι χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε το λάθος συμπληρώνοντας: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι Ολυμπιακός».

Το άγριο ξύλο που είχε φάει ο διαιτητής Ευθυμιάδης τον Μάρτιο του 2002 στη Λεωφόρο από παίκτες και παράγοντες του Παναθηναϊκού ύστερα από τον καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.

Τις πιστολιές που είχε ρίξει ο σωματοφύλακας του Βίκτωρα Μητρόπουλου – τότε προέδρου της ΕΠΑΕ – στο member’s club της Νέας Φιλαδέλφειας ύστερα από άγριο καυγά Μητρόπουλου - Μελισσανίδη τον Νοέμβριο του 1999.

Στην περίπτωση Σαββίδη ξύλο δεν έπεσε, τραυματίας δεν υπήρξε, ο κόσμος έμεινε στις κερκίδες, αλλά η εικόνα του οπλισμένου ποδοσφαιροπαράγοντα, μεγαλοεπιχειρηματία και μιντιάρχη ήταν αρκετή για να ανάψει πολιτική φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου – αντίθετα με τα προαναφερθέντα και πάμπολλα παρόμοια κατά καιρούς περιστατικά.

Ποιος ο λόγος; Η εικαζόμενη «ειδική σχέση» της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία και αφεντικό του ΠΑΟΚ. Μια ιστορία που παίζει στην πολιτική αντιπαράθεση κυρίως λόγω κινήσεων και δηλώσεων του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατά καιρούς είτε μετατρέπει σε στήριξη προς την κυβέρνηση τις αποτυχίες του (διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες) είτε παρομοιάζει τον Τσίπρα με τον... Πούτιν είτε, πάλι, αποκηρύσσει τον Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός».

Η άνοδος του Σαββίδη

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την ταύτιση με τον Σαββίδη ενδεχομένως παλαιότερα να ήταν ελάχιστος έως ανύπαρκτος, αφού ο εν λόγω επιχειρηματίας κατά καιρούς έχει δηλώσει τις καλές του σχέσεις όχι μόνο με τη νυν κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και πολλούς άλλους.

Εξ άλλου τρεις από τις σοβαρότερες επενδύσεις του τις έκανε την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά αποκτώντας τον ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2012, το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς τον Φεβρουάριο του 2013 και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ έναν μήνα αργότερα. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Σαββίδης χωρίς ποτέ να διαψευστεί, ο τότε πρωθυπουργός τον είχε παρακαλέσει να αγοράσει την προβληματική καπνοβιομηχανία ώστε να μην πέσει σε τουρκικά χέρια και ο επιχειρηματίας την αγόρασε για «εθνικούς λόγους».

Κατά δήλωση δε του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, επ’ αφορμή του προστίμου των 38 εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο, το οποίο κουβαλούσε η ΣΕΚΑΠ και διεγράφη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, «ο Σαμαράς κορόιδεψε τον Σαββίδη κατά την πώληση της ΣΕΚΑΠ».

Η υπόθεση Σαββίδη γίνεται εν συνεχεία καυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιείται από την αντιπολίτευση αφ’ ότου ο επιχειρηματίας, αφού απέτυχε να αγοράσει τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2016, δήλωσε εκ των υστέρων ότι στόχος του ήταν να ανεβάσει το τίμημα για τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο Σαββίδης εξαγόρασε τον Πήγασο («Έθνος») και το κανάλι Έψιλον, μέσω των οποίων στηρίζει την κυβέρνηση. Είχε αποκτήσει, μέσω του Πήγασου, και μερίδιο του Mega, το οποίο όμως εξεμέτρησε το ζην και η εξαγορά απέβη άκαρπη.

Η στήριξη αυτή και οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον έχουν καταχωρίσει στο πλευρό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προκαλέσει την μήνιν επιχειρηματιών που κατέχουν επίσης ποδοσφαιρικές ομάδες και εκδοτικά συγκροτήματα (Αλαφούζος: ΣΚΑΪ, «Καθημερινή», Παναθηναϊκός. Μαρινάκης: ΔΟΛ, «Παραπολιτικά», Ολυμπιακός) που αντιπολιτεύονται σφόδρα την κυβέρνηση τασσόμενοι υπέρ της Ν.Δ.

Η περιπέτεια της «κάθαρσης»

Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό επίπεδο, η κυβέρνηση, πρώτα διά του Σταύρου Κοντονή και εν συνεχεία διά του διαδόχου του Γιώργου Βασιλειάδη, έχει πάρει πάνω της άλλη μια εκστρατεία «κάθαρσης του ποδοσφαίρου», η οποία έχει στραφεί κατά κύριο λόγο εναντίον του «παραποδοσφαιρικού καθεστώτος Μαρινάκη». Η αρχική «συμμαχία της κάθαρσης» περιλάμβανε, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, τους ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Στην πορεία ο Αλαφούζος αποχώρησε από τη συμμαχία θεωρώντας ότι το παιχνίδι παίζεται για χάρη του Σαββίδη κατά κύριο λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν Αλαφούζος και Μαρινάκης να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο – αυτό των ηττηθέντων – στις εκλογές του Αυγούστου του 2017 για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, στις οποίες επικράτησε η συμμαχία ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, που ανέδειξε πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον Ευ. Γραμμένο, για τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης είχε ήδη δηλώσει στην ΕΡΤ από τον Μάρτιο του 2017: «Ο Γραμμένος είναι δικός μας»!

Η σχέση Σαββίδη - Μελισσανίδη έχασε εν τέλει το θετικό της πρόσημο και πέρασε σε φάση... ψυχρής ηρεμίας. Τα επεισόδια στον τελικό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, η νίκη του ΠΑΟΚ με γκολ - οφσάιντ και ο ανταγωνισμός των δύο για το πρωτάθλημα – με χρεοκοπημένο τον Παναθηναϊκό και εξουδετερωμένο με ευθύνη της διοίκησής του τον Ολυμπιακό – έχουν ψυχράνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Τα στοιχεία που κρατούν την αντιπαράθεση σε σχετικά κόσμια επίπεδα – σε επίπεδο οπαδών – είναι τρία:

Η ψύχραιμη στάση της ΑΕΚ – ίσως επειδή η συμμετοχή του Δ. Μελισσανίδη στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ επιβάλλει την πλήρη αποστασιοποίησή του από αντιπαραθέσεις με επίκεντρο το ποδόσφαιρο.

Η επίσης ήπια – για το ύψος της έντασης του πρωταθλήματος – στάση του Ολυμπιακού, ο οποίος, ακόμη και κατά την άποψη των οπαδών του, ευθύνεται ο ίδιος για το αγωνιστικό του χάλι ολόκληρη τη χρονιά.

Η κατάσταση χρεοκοπίας του Παναθηναϊκού, η οποία εκ των πραγμάτων του απαγόρευσε φέτος ακόμη και να διανοηθεί τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Μακριά από τις σκιές!

Δεδομένου λοιπόν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ταυτισμένη με το νέο «καθεστώς» στο ποδόσφαιρο, το οποίο επεκτείνεται και στα ΜΜΕ, η «καυτή πατάτα» που έφτασε στα χέρια της με την εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη στο γήπεδο την περασμένη Κυριακή απαιτεί ξεκάθαρους χειρισμούς, ώστε να μην μείνει στον αέρα η αίσθηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου συγκαλύπτει τους χειρισμούς του μεγαλοπαράγοντα του ΠΑΟΚ.

Κατ’ αρχάς, η «επ’ αόριστον» διακοπή του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος – η οποία με πρώτη ματιά μοιάζει προσχηματική και κατευναστική των πνευμάτων – έχει ήδη βρει αντίθετους όλους τους ενδιαφερόμενους και, κυρίως, τις ομάδες της λίγκας. Χωρίς περιστροφές, άπαντες – καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι – θεωρούν ότι, ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα της διακοπής, αυτή λειτουργεί υπέρ του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Έχει κατ’ επανάληψη υπενθυμιστεί άλλωστε αυτές τις μέρες η διαρκώς επαναλαμβανόμενη φράση του Γιώργου Σαββίδη, γιου του Ιβάν και μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, «πρωτάθλημα ή εμείς ή κανείς», η οποία, ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας ή της αφέλειάς της, απέκτησε ειδικό επικοινωνιακό βάρος μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας με υπαίτιο τον ΠΑΟΚ, τις ανατροπές πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος του, τη μη τιμωρία για επεισόδια που προκάλεσαν μεταφερόμενοι οπαδοί του κ.λπ.

Από τη στιγμή που τίθεται θέμα ισονομίας στην αντιμετώπιση των ομάδων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά η τάχιστη δικαστική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων. Η δε διακοπή μόνο αυτόν τον στόχο θα μπορούσε να υπηρετήσει.

Η τρικυμία που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη είναι προφανής καθώς:

Από τη μια ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία «κάθαρσης», την οποία η ίδια εκκίνησε και στήριξε, έχει αποτέλεσμα το πιο ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων.

Από την άλλη διακόπτει επ’ αόριστον το ίδιο αυτό ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα, προσκαλεί την UEFA και τη FIFA, καλεί τους εμπλεκόμενους θεσμούς και παράγοντες του αθλήματος σε μια νέα συμφωνία για επιπλέον μέτρα ως όρο για την επανέναρξη και απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με έξοδο από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ή το ένα όμως θα ισχύει ή το άλλο. Είτε η «κάθαρση» πέτυχε και το πρωτάθλημα απέκτησε ποιότητα είτε απέτυχε, άρα έκαναν μια τρύπα στο νερό. Καλό είναι να το ξεκαθαρίσουν το συντομότερο.




πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Φθηνό ρεύμα για χιλιάδες καταναλωτές - Πως και ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Από τον Απρίλιο και ύστερα ανοίγει ο δρόμος ώστε να ενταχθούν ακόμη 100.000 άτομα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) .

Για την ένταξη στο ΚΟΤ υπολογίζονται τα εισοδήματα με βάση την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα υπολογίζεται η τελευταία φορολογική δήλωση των καταναλωτών.

Έτσι καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να κάνουν νωρίς τη φορολογική τους δήλωση, έτσι ώστε να γίνει νωρίς και η εκκαθάριση για να μπορέσουν να κάνουν νέα αίτηση για την ένταξη στο ΚΟΤ, και να καταφέρουν να έχουν σημαντική μείωση στη χρέωση του ρεύματος.


Τα κριτήρια
Ένα άτομο: 9.000 ευρώ
Δύο ενήλικες ή ένας ενήλικας και ένα ανήλικο προστατευόμενο μέλος: 13.500 ευρώ
Ζευγάρι με ένα παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά: 15.750 ευρώ
Τρεις ενήλικες, ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά: 18.000 ευρώ
Τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο, ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα παιδιά: 24.750 ευρώ.
Τέσσερις ενήλικες ή ζευγάρι με με τέσσερα ανήλικα παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα παιδιά: 27.000 ευρώ
Νέα αίτηση γι’αυτούς που είναι ήδη

Όσοι έχουν κάνει αίτηση και με βάση τα εισοδήματα του 2016 πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση.

Βάσει του κανονισμού θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το δικαίωμά τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο με βάση τα εισοδήματα του 2017.




πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από την κατάρρευση πεζογέφυρας σε αυτοκινητόδρομο στο Μαϊάμι (Video/Photo)

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση μιας πεζογέφυρας σε αυτοκινητόδρομο της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, κοντά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας.


Εννέα ακόμη άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, τόνισε ο Ντέιβ Ντάουνι σε συνέντευξη Τύπου. Διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για επιζώντες, πρόσθεσε.



Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες για ενδεχόμενα λάθη.



Η πεζογέφυρα συνδέει τους κοιτώνες του πανεπιστημίου με την πόλη Σουίτγουότερ. Τοποθετήθηκε το περασμένο Σάββατο πάνω από τον αυτοκινητόδρομο που διαθέτει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας. Είχε μήκος 53 μέτρα και ζύγιζε 950 τόνους. Δεν είχε ανοίξει ακόμη για το κοινό. Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου αυτήν την περίοδο έχουν διακοπές από τα μαθήματά τους, από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου.




πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η διαιτησία στο μνημονιακό στόχαστρο

Ενώ η 4η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενισχύεται η αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» και αυστηροποιείται, όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης. Ενδεικτικό του διαμορφωνόμενου κλίματος είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των «θεσμών» τονίζουν ταυτόχρονα και εμφατικά την επιτακτική ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των «μεταρρυθμίσεων», βάζοντας στο στόχαστρό τους τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και ειδικά τη διαιτησία.

Γράφει ο Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος

Αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά από τις σχετικές δηλώσεις των Κοστέλο και Ρέγκλινγκ στο Συνέδριο των Δελφών. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν φείδονται επαίνων για την ελληνική κυβέρνηση που τη θεωρούν ως την πιο συνεπή και αποτελεσματική στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Παρά την -σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβανόμενη- άρνηση της κυβέρνησης, εφόσον επιβληθεί τελικά η «προληπτική γραμμή στήριξης», ως νομοτελειακά αναπόφευκτη εμφανίζεται η συνέχιση των «μεταρρυθμιστικών» πολιτικών. Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο την αγορά εργασίας, ιδίως δε τους θεσμούς του συλλογικού εργατικού δικαίου. Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι μεταξύ των πιο σημαντικών προαπαιτούμενων της τρέχουσας αξιολόγησης βρίσκονται ζητήματα που αφορούν τις συλλογικές βασικά σχέσεις εργασίας.

Η επανεξέταση της διαιτησίας

Έτσι, πέραν από τις «ήπιες», πλην προαγγελτικές νέων δραστικότερων μέτρων, παρεμβάσεις στο δίκαιο του εργασιακού αγώνα (βλ. σχετικά Τραυλού-Τζανετάτου, Η ανταπεργία στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, 2018, σ. 10 επ., 199 επ., του ίδιου, Μνημονιακών προσταγμάτων συνέχεια, σε «Δρόμος της Αριστεράς», 3.03.2018, σ. 12-13), η προσοχή στρέφεται βασικά στο κρίσιμο ζήτημα της διαιτησίας.

Η «επανεξέταση» της διαιτησίας αποτελεί προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης. Εφόσον επαληθευθούν οι όχι αβάσιμοι φόβοι ότι η επανεξέταση αυτή θα ενταχθεί στην μέχρι σήμερα υλοποιηθείσα πολιτική της «μεταρρύθμισης» των εργασιακών σχέσεων, ιδίως των συλλογικών (δηλαδή νεοφιλελεύθερης μετάλλαξής τους) το πλήγμα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα είναι δεινό.

Σημειωτέον ότι ο ψηφισθείς από την ελληνική Βουλή επί Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα Ν. 1876/1990 προέβλεψε ένα σύστημα διαιτησίας που ίσχυσε αδιατάρακτα για μία 20ετία. Έτυχε, μάλιστα, τουλάχιστον κατά την πρώτη 10ετία, ευρύτατης αποδοχής από τους κοινωνικούς ανταγωνιστές. Πάντως, ήδη από τη 10ετία του ’90, ασκήθηκε κριτική κατά της υποχρεωτικότητας του συστήματος αυτού, όπως εκφράζεται μέσω της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής, θεωρούμενου μάλιστα ως αντισυνταγματικού (έτσι βασικά Παπασταύρου, ΕΕργΔ 1996, σ. 949 επ., διαφορετικά, ωστόσο ΟλΑΠ 25/2004, ΔΕΝ 2004, 1399).

Το καίριο πλήγμα

Ο θεσμός της διαιτησίας δέχθηκε ένα καίριο διπλό πλήγμα από την επιβληθείσα από τους «θεσμούς» Π.Υ.Σ. 6/2012 (άρθρο 3 παρ. 1, 2 και 4). Τούτο δε καθώς, αφενός μεν απαγορεύθηκε η μονομερής προσφυγή, αφετέρου δε περιορίστηκε δραστικά το έργο του διαιτητή, σε πλήρη αναντιστοιχία με το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναίρεση της διαιτητικής απόφασης ως επικουρικού, λειτουργικού υποκατάστατου της Συλλογικής Σύμβασης.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 2307/2014 απόφασή της, αποκλίνοντας από τη γενικότερη φιλομνημονιακή της κατεύθυνση (βλ. για το ζήτημα αυτό Τραυλού-Τζανετάτου, Ανώτατα Δικαστήρια και εργασιακές σχέσεις στην εποχή των μνημονίων, 2015), έκρινε ως αντισυνταγματικές τις επίμαχες ρυθμίσεις. Η συμμόρφωση του νομοθέτη προς την απόφαση αυτή πραγματοποιήθηκε με τον, συνταγματικά πολλαπλώς προβληματικό και δυσλειτουργικό, Ν. 4303/2014 (βλ. Καζάκου, ΕΕργΔ 2015, σ. 1000 επ.).

Η προβληματικότητα των ρυθμίσεων του Ν. 4303/2014 θα μπορούσε βεβαίως να οδηγήσει στη σκέψη ότι η επιδιωκόμενη από το τρίτο μνημόνιο αξιολόγηση θα εκινείτο στην κατεύθυνση βελτίωσης και όχι χειροτέρευσής του. Ωστόσο, η ιστορία των προηγηθεισών στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου διαπραγματεύσεων και η παραπομπή στις καλένδες του νομοσχεδίου Σκουρλέτη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν φαίνεται να δικαιολογούν την όποια αισιοδοξία. Πολλώ μάλλον καθώς η συνδεόμενη με τη μονομερή προσφυγή υποχρεωτικότητα της διαιτησίας εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους «θεσμούς».

Βεβαίως η πλήρης ανατροπή της μονομερούς προσφυγής και η επαναφορά στο σύστημα της «συμφωνημένης διαιτησίας» αποκλείεται ως ασύμβατη προς την προαναφερθείσα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η υπονόμευσή της μέσω διαδικαστικής ή ουσιαστικής δυσχέρανσης άσκησης του επίμαχου δικαιώματος, δηλαδή λειτουργικού εκφυλισμού της σε άκρως εξαιρετικό έσχατο μέτρο (ultima ratio). Πολλώ μάλλον καθώς μέρος της θεωρίας ενστερνίζεται παρόμοιες απόψεις (βλ. ενδεικτικά Ζερδελή, Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, 2017, σ. 251 επ.).

Νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα

Στη θέση αυτή πρέπει πάντως να επισημανθεί η εξιδανίκευση της νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας στο πεδίο των σχέσεων εργασίας. Τούτο δε καθώς συγκαλύπτουν το πανθομολογούμενο γεγονός της κρατούσας στη χώρα μας κατάστασης αποδιάρθρωσης των συλλογικών σχέσεων εργασίας. Η κατάσταση αυτή με τη σειρά της καθιστά ακόμα περισσότερο ασθενή τη δυνατότητα των ευρισκόμενων ήδη σε βαθιά και πολλαπλή κρίση συνδικάτων να επιτελέσουν την κρίσιμη για τη διασφάλιση μιας στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων αποστολή τους.

Χαρακτηριστικό του ιδεοληπτικού χαρακτήρα των θέσεων αυτών είναι η επιχειρούμενη αντιπαράθεση της μονομερούς προσφυγής προς την απεργία. Την ίδια στιγμή παραβλέπεται ή αποσιωπάται τόσο η καίρια, ιδίως στη σημερινή περίοδο κρίσης, λειτουργία της μονομερούς προσφυγής, όσο και τα εγγενή όρια του απορρυθμισμένου σε σημαντικό βαθμό δικαιώματος απεργίας.

Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση της «αδήριτης ανάγκης», ως οιονεί de facto, αν όχι de jure, μόνιμου προαπαιτούμενου, προσφυγής στα «φώτα» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την νομοθετική αντιμετώπιση των επίμαχων ζητημάτων. Σημειώνεται δε ότι αυτή η επισήμανση είναι ενδεικτική της, μη τηρούσας ούτε τα προσχήματα, απεμπόλησης της δικαιοπολιτικής και νομοθετικής αυτονομίας της χώρας στο κρίσιμο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Στην ίδια λογική κηδεμόνευσης της λαϊκής κυριαρχίας ανήκει και η ανάθεση του δικαιοπολιτικού σχεδιασμού του ζητήματος της διαιτησίας, σε κάποιο εξειδικευμένο, ιδεολογικοπολιτικά αποστειρωμένο και «ουδέτερο» δικηγορικό γραφείο. Πρόκειται πράγματι για ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο μεταδημοκρατικού εκφυλισμού, του οποίου την διαχείριση έχει αναλάβει εργολαβικά η «κυβερνώσα αριστερά»: την μετάλλαξη ενός στρατευμένου κοινωνικοπολιτικά υπέρ της εργασίας θεσμού σε απλό τεχνικό, απονευρωμένο κοινωνικά, ζήτημα.
Και η Χούντα το προσπάθησε

Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η επιδιωκόμενη επαναρρύθμιση της διαιτησίας, ανεξαρτήτως τελικής νομοθετικής μορφής, εφόσον, όπως προκύπτει από την μνημονιακή δέσμευση, πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας αξιολόγησης, θα συμπεριληφθεί στην διαβόητη «κωδικοποίηση» του εργατικού δικαίου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαιτέρως δυσχερές και απαιτεί μακροχρόνιες και άρτια τεκμηριωμένες επεξεργασίες από πολυμελή ομάδα ειδικών. Είναι δυσχερές λόγω του γενετικού κώδικα και της φύσης του αντικειμένου του, της πολυπλοκότητας, της δυναμικής και της ευαισθησίας του στις οικονομικοτεχνικές μεταβολές. Για τους λόγους αυτούς, και όχι μόνον, έχουν αποτύχει προηγούμενες προσπάθειες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τελευταία, αποτυχημένη προσπάθεια έγινε το 1973, επί χούντας. Η δε σύνταξη του γαλλικού Κώδικα Εργασίας άρχισε το 1901 και περατώθηκε το 1927! Πάντως, η περίοδος γενικευμένης απορρύθμισης των σχέσεων εργασίας που διανύουμε δεν είναι η πιο κατάλληλη και ενδεδειγμένη για την ανάληψη της βαριάς ευθύνης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Είναι μια συγκυρία όπου αμφισβητείται ο ίδιος ο ιστορικός, γενετικός και αξιακός κώδικας του εργατικού δικαίου, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης, πολλαπλώς προβληματικής, αναθεώρησης του Συντάγματος.


Βεβαίως ο προαναφερθείς κίνδυνος περαιτέρω απορρύθμισης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, μέσω περιθωριοποίησης του στοιχείου της υποχρεωτικότητας, δεν αποτελεί απλή εικασία. Ούτε προϊόν μιας κινδυνολάγνας φαντασίας, ενός αυθαίρετου κασσανδρικού χρησμού. Αντιθέτως, συνιστά μια πρόβλεψη που, καθώς διαθέτει σημαντικά ερείσματα στην τρέχουσα μνημιοκρατούμενη δικαιοπολιτική πραγματικότητα και τις εγγενείς τάσεις μετεξέλιξής της, περιέχει την δυναμική υλοποίησής του.

Ενδεικτικές, ενδεχομένως και σηματοδοτικές των τρεχουσών δικαιοπολιτικών ζυμώσεων, είναι οι προσφάτως δημοσιευθείσες θέσεις για την ανάγκη επανοργάνωσης της όλης διαδικασίας του συστήματος διαιτησίας (βλ. Κουκιάδη, ΕΕργΔ 2018, σ. 1 επ., ιδίως 7 επ.). Ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος, σε περίπτωση που η επίμαχη επανεξέταση δεν θα αποτελέσει μια απλή μεμονωμένη παρέμβαση στο -αν και με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας- διατηρούμενο ακόμη σε ισχύ θεσμικό οικοδόμημα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αλλά θα συνδεθεί με την ανατροπή ή μετάλλαξή του.

Το σπιράλ θανάτου, στο οποίο έχουν εμπλακεί οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, σε πείσμα της όποιας ιδεοληπτικής άρνησης της πραγματικότητας ή συνειδητής παραχάραξής της, δεν τελειώνει με το τρίτο μνημόνιο. Το ελληνικό πειραματόζωο φαίνεται ότι θα συνεχίσει την διατεταγμένη αποστολή του, τόσο την εκφοβιστική – παραδειγματική όσο και, κυρίως, την πιλοτική-σηματοδοτική της κυοφορούμενης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δυστοπίας και μεταδημοκρατικής μετάλλαξης.




πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συν-οριακές περιπολίες

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι περιπολίες στην παραμεθόριο γίνονται από δυο μόνον στρατιωτικούς. Θα μπορούσε επίσης να αναρωτηθεί, γιατί εφόσον συνελήφθησαν από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, έκρυψαν τα πρόσωπά τους σαν να ήταν εγκληματίες κοινού ποινικού δικαίου, που ντρέπονται μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους.

Γράφει η Ευγενία Σαρηγιαννίδη

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ακόμα για το ακριβές νόημα της νεοελληνικής μικροαστικής αβρότητας, με την οποία αντιμετωπίζονται οι δύο παραπάνω στρατιωτικοί ως «καλά παιδιά». Τι σχέση έχει η ιδιότητά τους ως στρατιωτική περίπολος με την καλοσύνη ή την κακία τους; Θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μικροπαραβάτες των διάφορων «ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί, επίσης, για τα όρια που υπάρχουν σε μια πολιτικώς και οικονομικώς παρακμάζουσα κοινωνία ως προς την κοινωνικώς περιρρέουσα ειρηνιστική της προδιάθεση: διότι μια τέτοια προδιάθεση εκφράζεται μονίμως από τον πολιτικά ορθώς σκεπτόμενο πολιτικό κόσμο της χώρας.


Είτε με τους όρους της ψοφοδεούς νηφαλιότητας, της άνευ ορίων ψυχραιμίας, που θα ζήλευαν και τα πιο ψυχρόαιμα ερπετά, είτε με τους γνωστούς σοβαροφανείς ήπιους τόνους, τους «χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες». Αυτούς πού ενίοτε συνοδεύονται από τόσο διακριτικές και σιωπηρές διαμαρτυρίες, οι οποίες θυμίζουν κωμικές ταινίες βουβού κινηματογράφου. Στη βάση των ανωτέρω θα μπορούσε να κατανοήσει κάποιος γιατί ενοχλεί τόσο ακόμα και η ιδέα ότι οι δυο υπόδικοι Έλληνες στρατιωτικοί χαρακτηρίζονται ως «όμηροι», έστω και υπό τους όρους του πολιτικού ομήρου που περιγράφει τόσο ρεαλιστικά η γνωστή ταινία «Midnight Express».

Και επειδή τυγχάνει η εν λόγω ταινία να έχει προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση την προηγούμενη βραδιά της σύλληψης, πολύ ψύχραιμα και νηφάλια θα μπορούσε ίσως να υποθέσει κανείς ότι οι δύο στρατιωτικοί, εμπνεόμενοι από την ταινία, αποφάσισαν την επομένη να κάνουν πολιτισμικό τουρισμό στις φυλακές της Τουρκίας. Οπότε το συμβάν δεν πρέπει ούτε να υπερτονίζεται, ούτε να επενδύεται με υπερβολικούς πατριωτικούς συναισθηματισμούς, ούτε βέβαια να οδηγεί στην απώλεια της ψυχραιμίας του ελληνικού λαού και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Η ψύχραιμη ελληνική πλευρά

Άλλωστε, ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς και στο γεγονός τού εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από ένα μεγαλύτερο τουρκικό πλοίο. Γεγονός, το οποίο ήδη μοιάζει να ξεχάστηκε. Η πολιτισμένη στάση της Ελλάδας δείχνει πόσο χρήσιμη είναι για τη διατήρηση της ησυχίας, της τάξης και της ειρήνης. Άλλωστε, με τους ήπιους τόνους της φέρνει την τουρκική αδιαλλαξία σε διπλωματικό αδιέξοδο. Τέλος, οι Τούρκοι αρμόδιοι αφήνουν να πλανάται η υποψία ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ενδεχομένως διευκόλυναν την λαθρομετανάστευση, προφανώς προς την Ελλάδα.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως όλη η ελληνική κοινωνία να βρίσκει έναν επιπλέον λόγο, όχι μόνο για να μείνει νηφάλια και ψύχραιμη, αλλά και να είναι ικανοποιημένη: Οι μεν «αντιεθνικιστές», διότι στον ελληνικό στρατό υπηρετούν «πάνω από όλα άνθρωποι» ευαίσθητοι στο δράμα των μεταναστών και των προσφύγων συνανθρώπων μας, παίζοντας έναν ρόλο «διασώστη ξηράς». Οι δε «εθνικιστές», επειδή στην τουρκική πολιτική ίσως βρίσκουν το πολυπόθητο μπάλωμα των «τρύπιων» ελληνικών συνόρων.


Εξάλλου, σύσσωμη σχεδόν η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλάσει τη ζαχαρένια της για προστριβές που ούτως ή άλλως, υπάρχουν πάντα μεταξύ γειτόνων. Έτσι κι αλλιώς, η ψυχραιμία είναι καλύτερο να διακυβεύεται και να χάνεται στα γήπεδα (λόγου χάρη επ’ ευκαιρία του πρόσφατου αγώνα των δύο δικεφάλων), παρά στα σύνορα. Μην ξεχαστεί ότι εντός λίγων ημερών το τοπίο θα συμπληρωθεί με μια άλλη σεμνή τελετή: την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Εκεί το ακατάβλητο εθνικό φρόνημα, αλλού θα σκορπίσει δωρεάν ρίγη συγκίνησης και αλλού αισθήματα πολιτικής ματαιότητας. «Μα τι θέλουμε επιτέλους να δείξουμε, ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πόλεμο;».

Κάποτε θα σκορπίσει και «διεθνιστική» αγανάκτηση για όλες αυτές τις αναχρονιστικές πατριωτικές εκδηλώσεις των φανατικών. Κατόπιν θα έρθει το Πάσχα και οι βροντώδεις συμβολισμοί της Ανάστασης. Λίγο μετά, οι πανηγυρικοί για τα πενήντα χρόνια του Μάη του ’68. Και αμέσως μετά καλοκαίρι, με πολύ τουρισμό. Χαράς ευαγγέλια! Άφθονος άρτος με μαγειρίτσα και σούβλες, ακούσματα και θεάματα, εισαγόμενο χρήμα, μπάνια του λαού. Ψυχραιμία λοιπόν! Σε λίγο όποιος αναφέρεται στο επεισόδιο της αιχμαλωσίας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ίσως θα ακούει να του απαντάνε: «Ποιους Έλληνες στρατιωτικούς; Α, ναι, τώρα θυμήθηκα!».


πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!