03/25/18
Δεδομένου ότι η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες ζώνης, καλό είναι η κυβέρνηση να ξανασκεφτεί αυτά που γράφονται ότι της εισηγούνται να κάνει. Διότι θα είναι οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό λάθος εάν μετά από ό,τι έχει συμβεί στην αγορά ακινήτων, προχωρήσει με λογικές μέσου όρου. Ο πολίτης-ιδιοκτήτης καταλαβαίνει μόνο τι καλείται να πληρώσει και όχι από τις αλχημείες της διατήρησης ή και επαύξησης των δημοσιονομικών εσόδων.

Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος

Το έχουν καταλάβει οι πάντες ότι μία γενική μείωση των τιμών κατά 45% που είναι και η πραγματικότητα, με εξαίρεση ελάχιστες περιοχές, θα γκρέμιζε τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους ισολογισμούς των τραπεζών. Όμως, μία ακόμη κυβερνητική αλχημεία με αυξήσεις τιμών, που θα εκληφθεί από τα μεσαία στρώματα ως εμπαιγμός, θα έχει αισθητή επίπτωση στα ληξιπρόθεσμα και στην πολιτική ανοχή. Η φοροδοτική ικανότητα έχει πιάσει πάτο και η μεσαία τάξη περιμένει την υπεσχημένη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, όχι την κοροϊδία, ούτε την αύξηση.

Οι αντικειμενικές τιμές πριν από την κρίση υπολείπονταν κατά πολύ έναντι των εμπορικών τιμών. Οι αγορές διαμερισμάτων και κατοικιών που έγιναν την περίοδο 2002-2010 έγιναν σε πολύ υψηλές τιμές και οι υποθήκες που εγγράφηκαν ήταν εξ ίσου υψηλές. Πουλήθηκαν παλιά ακίνητα και πατρικά σπίτια και συμπληρώθηκαν με υψηλά δάνεια για να γίνουν οι αγορές.

Είναι προφανές ότι σήμερα μια μείωση κατά 45% που θα έπρεπε να γίνει, θα δημιουργούσε πρόβλημα στους τραπεζικούς ισολογισμούς, ενώ ταυτόχρονα -όπως έγινε στις ΗΠΑ- πολλοί δανειολήπτες μπορεί να αρνηθούν να πληρώνουν πλέον μεγάλα δάνεια για να κρατήσουν ένα ακίνητο που η αξία του είχε καταρρεύσει και επισήμως.Πολιτική αυτοσυντήρηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι περίπλοκο και ότι συνδέεται όχι μόνο με το δημόσιο ταμείο, αλλά και τα συμφέροντα των τραπεζών. Η όλη στρατηγική και της κυβέρνησης και των τραπεζών για τα δάνεια (στεγαστικά και μη) είναι λάθος και εν πολλοίς ύποπτη. Ο κόσμος ξέρει τι έχει στηθεί.

Υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των distress fund τα αστικά και άλλα ακίνητα θα καταλήξουν σε developers (εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης) σε πολύ φθηνές τιμές. Όπως λέγεται στην αγορά, αυτή είναι η μπίζνα της επόμενης δεκαετίας και οι φιλόδοξοι παίκτες παίρνουν ήδη θέσεις.

Ο κίνδυνος να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ για περισσότερα από 400.000 ακίνητα (ειδικά για ιδιοκτήτες που έχουν ατομική περιουσία μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ), μέσω αλλαγών στον συμπληρωματικό φόρο, είναι μια επικίνδυνη απλούστευση. Εκτός των άλλων θα δημιουργήσει προβλήματα και στην είσπραξη του φόρου. Αν μάλιστα ισχύσει η «πρόταση-φωτιά» για αυξήσεις στις αντικειμενικές έως 40% στις φθηνές περιοχές, 5-15% στις μεσαίες και μειώσεις μόνο στις ακριβές ζώνες, τότε, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι δυσεπίλυτα.

Είναι καλύτερα να καθυστερήσει ο ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην προκύψει κανένα «αντικειμενικό» έκτρωμα. Οι τιμές των ακινήτων που θα ορίσει η κυβέρνηση θα είναι κάτι σαν απολυτήριες εξετάσεις. Εκεί θα φανεί η ευφυΐα της, ή πιο σωστά το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησής της.
πηγη


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Μέχρι να ορισθεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, ελάχιστα άτομα εκτός του μικρόκοσμου της Κουμουνδούρου είχαν ακούσει τον ήχο της φωνής του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ίσως να μην τον αναγνώριζαν καν αν δεν εμφανιζόταν σε φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο από τον Ιανουάριο του 2015 ακολουθεί σχεδόν κατά πόδας. Με την προαγωγή του, ο νεαρός δικηγόρος βγήκε στο προσκήνιο και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Ηγείται, εξάλλου, της λεγόμενης προεδρικής νέας γενιάς που προωθεί ο ίδιος ο Τσίπρας για καίριες κυβερνητικές θέσεις.

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Ο άλλοτε σιωπηλός Δημήτρης δίνει σωρεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων για όλες σχεδόν τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Η στροφή προς την δημοσιότητα επιβάλλεται από τον ρόλο του, αλλά φαίνεται πως του αρέσει. Στην πραγματικότητα, η εξωστρέφειά του είναι νόμισμα με δύο όψεις: προβάλει τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά ταυτοχρόνως οικοδομεί το δικό του πολιτικό προφίλ. Αυτό είχε φανεί και από την εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε πάρει θέση για όλα τα επίδικα ζητήματα, μεταφέροντας εμμέσως πλην σαφώς τις θέσεις του Τσίπρα, αλλά κατοχυρώνοντας και τη δική του πολιτική προσωπικότητα.

Αν και διανύει το 36ο έτος της ζωής του, δεν αποτελεί ένα ακόμα μέλος της παρέας με τα τζηνς, όπως παλαιότερα αποκαλούσαν περιπαικτικά το επιτελείο του πρωθυπουργού, λόγω της χαλαρής εμφάνισής τους. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι, ίσως, ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα και άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ως πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν ένα είδος κλειδοκράτορα ενός ολόκληρου μηχανισμού εξουσίας. Εν μέρει συνεχίζει να παίζει αυτό τον ρόλο και από τη σημερινή θέση του. Πριν αναβαθμισθεί, όσοι υπουργοί ή βουλευτές επιθυμούσαν πρόσβαση στον πρωθυπουργό απευθύνονταν σ’ αυτόν. Σπάνια δεν παραβρισκόταν σε συσκέψεις για κρατικές υποθέσεις. Είναι, μάλιστα, τέτοια η εξοικείωση που έχει με τον Τσίπρα που «διαβάζει» τις κινήσεις του και αφουγκράζεται τις διαθέσεις του, χωρίς εκείνος να χρειαστεί να μιλήσει.

Υπουργός σχολιάζει ότι σε πολλές συσκέψεις, ο Τζανακόπουλος, κοιτάζοντας τον πρωθυπουργό, ανίχνευε τις προθέσεις του και με νοήματα καθοδηγούσε τους υπόλοιπους. «Άστον τώρα είναι κουρασμένος». «Μην το συνεχίζεις έχει τσαντιστεί» και άλλα τέτοια. Γνωρίζονται, άλλωστε, από τότε που ήταν ακόμα πολύ νέοι. Ο Δημήτρης θεωρεί τον όχι πολύ μεγαλύτερό του Αλέξη πολιτικό μέντορα.

Το κάλεσμα του Αλέξη

Γεννημένος το 1982 στην Αθήνα, ήταν άριστος μαθητής. Από μικρός στράφηκε στα νομικά, καθώς περιβαλλόταν από νομικούς. Η μητέρα του είναι δικαστής και η μητριά του δικηγόρος. Η σκληρή δουλειά απέδωσε και ο ίδιος βρέθηκε φοιτητής στη Νομική Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του, κάνοντας μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στη Γερμανία. Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η πολιτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε τα ακαδημαϊκά και εργασιακά σχέδια του Τζανακόπουλου. Πριν φανεί στον ορίζοντα η μετοίκηση στο Μαξίμου, σχεδίαζε να συνεργαστεί δικηγορικά με τον σημερινό γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Το κάλεσμα του Αλέξη, όμως, ήταν ένα είδος επιστράτευσης για όλους αυτούς. Ο Τζανακόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα από το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχει στην επέλαση προς την εξουσία.

Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στην Κουμουνδούρου, όταν ο Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας. Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης προέρχεται από εύπορη οικογένεια είχε ανέκαθεν πολιτικές ανησυχίες. Αποτελούσε, μάλιστα, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ενεργό μέλος διαφόρων αριστερών δικτύων, συμμετείχε σε πορείες, αλλά και στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία.

Αρθρογραφούσε, μάλιστα, από νωρίς στην Αυγή και σε άλλα αριστερά έντυπα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τσίπρας, μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νεολαίας, τον προώθησε για διάδοχό του. Τη θέση του γραμματέα ο Τζανακόπουλος την κράτησε μέχρι το 2010. Έχει, μάλιστα, οδηγηθεί σε δικαστήριο των Ιωαννίνων για μία αφίσα που κατήγγειλε επιχειρηματία της περιοχής.
«Σκιά» και «γέφυρα»

Πριν την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου 2015, ο Δημήτρης είχε ήδη μετατραπεί σ’ έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσίπρα. Τον είχε διορίσει σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Τζανακόπουλος ήταν από τότε η γέφυρα του προέδρου με τα κομματικά στελέχη. Ήταν το άτομο στο οποίο στρέφονταν όλοι, όταν επιθυμούσαν να προσεγγίσουν τον Τσίπρα, ή να ενημερωθούν για τις προθέσεις του. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούσαν «σκιά».

Οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη νικητήρια προεκλογική εκστρατεία του 2015 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον 33χρονο τότε δικηγόρο. Σπάνια έλειπε από το πλευρό του Τσίπρα. Αυτός, εξάλλου, αποτελούσε τον σύνδεσμο με τους ξένους δημοσιογράφους, κλείνοντας συνεντεύξεις, μοιράζοντας διαπιστεύσεις και μεταφέροντας δηλώσεις.

Κανένας, όμως, δεν φάνηκε να του δίνει ιδιαίτερη σημασία ή να υποπτεύεται το νευραλγικό ρόλο που θα καλούνταν να παίξει λίγο αργότερα. Το νεαρό της ηλικίας του, άλλωστε, δεν υπονοούσε κάποια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Τα άπταιστα αγγλικά, αλλά και η εικόνα του, που φάνηκε να μην περνά απαρατήρητη από τις νεαρές δημοσιογράφους, τον καθιστούσαν ένα ακόμα pretty face, που λένε οι Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι.

Οι μυημένοι στα άδυτα της Κουμουνδούρου, όμως, δεν ξαφνιάστηκαν καθόλου όταν αυτός ο νεαρός, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επαγγελματική μέχρι τότε εμπειρία, ορίσθηκε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου. Μία θέση που στην πραγματικότητα ισοδυναμούσε με ρόλο γενικού δερβέναγα στο μέγαρο Μαξίμου. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως ο Τζανακόπουλος είχε την εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται όλες τις σημαντικές υποθέσεις.
Προσγειωμένος την εποχή των αυταπατών

Ο Τσίπρας ήταν σίγουρος πως ο διευθυντής του γραφείου του δεν θα τον παρερμηνεύσει, ούτε θα επιχειρήσει να οικειοποιηθεί την εξουσία του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το κόμμα τον αποδέχτηκε στον κρίσιμο αυτό ρόλο όχι μόνο επειδή τον επέλεξε ο πρωθυπουργός, αλλά και επειδή είχε ήδη κομματικά ένσημα στην πλάτη του. Όπως και τον αποδέχθηκε και στο νέο κρίσιμο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αν και ήταν πάντα προεδρικός, διακρινόταν από ένα κράμα αριστερής προσέγγισης και ρεαλισμού. Για την ακρίβεια, πίστευε από νωρίς ότι οι δανειστές θα προσπαθούσαν να εκβιάσουν τη νέα κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ήταν από αυτούς που έτρεφαν λιγότερες αυταπάτες από άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας εκείνη την εποχή. Ορισμένοι τον είχαν δει σαν αντίβαρο στο Νίκο Παππά, με τον οποίο αρχικά είχε μία δύσκολη συνεργασία. Οι δύο τους, όμως, βρήκαν τις ισορροπίες τους, γεγονός που είχε συμβάλλει στο να μην υπάρχουν κόντρες στον σκληρό κυβερνητικό πυρήνα.

Ο νεαρός άνδρας περνά σχεδόν όλη του την ημέρα στο Μαξίμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παραμελήσει την εμφάνισή του. Εν μέσω του δύσκολου καλοκαιριού του 2015, ο Τζανακόπουλος είχε γραφτεί στο γυμναστήριο Holmes Place του Συντάγματος. Ο ίδιος ανέκαθεν λάτρευε τον αθλητισμό, παίζοντας φανατικά μπάσκετ. Οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για πιθανή υπουργοποίησή του πριν προαχθεί σε υπουργό Επικρατείας επιβεβαιώθηκαν, όπως ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε και η διάχυτη πεποίθηση πως ο Τσίπρας δεν θα τον άφηνε να φύγει από κοντά του.πηγη

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Κάθε χρόνο, τούτες τις μέρες, όπως επισημαίνει και ο φίλος Στάθης, ακούμε τις «συνήθεις μπαρούφες από τους εθνικιστές και τους εθνομηδενιστές (τις δύο δηλαδή όψεις του ενός και του αυτού νομίσματος, εκείνου του νεοφιλελευθερισμού και της αποβλάκωσης – αυτά πάνε πολύ συχνά μαζί)». 
Δεν χρειάζεται, συνεπώς, να γράψουμε καινούργιο κείμενο. Αναδημοσιεύουμε το περσυνό:
 

Το ΄21: Δραματικά επίκαιρο…


«Πέτρα πάνω στην πέτρα 
Να μη μείνει 
Εμείς δεν προσκυνάμε»
 
Κολοκοτρώνης
 

Πάντα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα δεν αποτέλεσαν μόνο τα φωτεινά σύμβολα και τους πυροδότες της λαϊκής οργής, αλλά και αντικείμενα εμπορίας, πατριδοκαπηλίας και παραχάραξης… 

Το ΄21 δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον …κανόνα! Υπέστη και αυτό πολλαπλή παραχάραξη από τους πατριδοκάπηλους και τους ποικίλους και πολύχρωμους πολιτικούς εμπόρους.

Την πλέον, όμως, μοχθηρή και αυθάδη παραχάραξη υπέστη το ΄21, καθώς και το ΟΛΟΝ του ιστορικού γίγνεσθαι, από τους σημερινούς «ιστορικούς» και ιδεολογικούς ιπποκόμους του αυτοκρατορικού Μεσαίωνα που ζούμε: Του ΥΠΕΡ-εθνικού ιμπεριαλισμού (Νέα Τάξη). 

Ο Στάθης περιγράφει και αναλύει εξαίρετα αυτό το «φαινόμενο» της παραχάραξης και ισοπέδωσης της Ιστορίας και του Πολιτισμού από τις δυνάμεις της διεθνούς χρηματιστηριακής μαφίας. 

Το ΄21 και η παραχάραξή του
 

 
Σήμερα, η παραχάραξη της Ιστορίας αποτελεί στρατηγική επιλογή του διεθνούς κεφαλαίου, των μηχανισμών του (Νέα Τάξη) και των πολιτικών υπηρετών του. 

Στη χώρα μας η υλοποίηση αυτής της μακάβριας στρατηγικής έχει εκδηλωθεί πολυεδρικά και πολυκέφαλα: Το έκτρωμα του σχολικού βιβλίου της ιστορίας της κυρίας Ρεπούση, οι δήθεν «ιστορικές» τεκμηριώσεις των επιδοτούμενων «μοντέρνων ιστορικών», η τετράτομη φιλοτουρκική ιστορία των Βαλκανίων, η χρηματοδοτούμενη από τον Σόρος, οι δόλιες «πρακτικές» των υπουργείων Παιδείας, ιδιαίτερα της κυρίας Διαμαντοπούλου (Θάλεια Δραγώνα, σχολικά συγγράμματα κ.λπ), ποικίλες ΜΚΟ και πολλά άλλα… 


Επίσης με όλα τα παραπάνω ενορχηστρώθηκε και η δόλια, αλλά και χυδαία πρακτική των ΜΜΕ και του τηλεθεάματος. Μια «πρακτική» που αποστείρωνε κάθε ιστορικό χυμό και επαναδιατύπωνε την Ιστορία σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών ελίτ του χρήματος, χρησιμοποιώντας όλα τα σύνεργα του πλαστογράφου ταχυδακτυλουργού… 

Βεβαίως
 η νεοταξική αυτή στρατηγική της παραχάραξης της ιστορίας δεν περιορίζεται μόνο στην ιστορική συγκρότηση των εθνών-κρατών και των μεγάλων εθνικών Επαναστάσεων. Είναι ΓΕΝΙΚΗ: Αγκαλιάζει και όλον τον 20ο αιώνα, όλες τις αγωνιστικές μνήμες και τα ιστορικά γεγονότα των μεγάλων λαϊκών αγώνων. 

Η Νέα Τάξη θέλει να σβήσει από την ιστορία και από τις συνειδήσεις των λαών κάθε αγωνιστική μνήμη και κάθε ιστορικό γεγονός που αμφισβήτησε το σύστημά της και ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στις εξουσίες του κεφαλαίου. 

Η Επανάσταση του 1821 ενοχλεί ιδιαίτερα. Οι σύγχρονοι ραγιάδες δεν μπορούν να ανεχτούν το «Ελευθερία ή Θάνατος»: το μήνυμα που βελονιάζει και πυροδοτεί τη «λαϊκή ψυχή»…
 
πηγη

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Σε "έκρηξη" πλειστηριασμών και αθρόες πωλήσεις "κόκκινων" καταναλωτικών δανείων οδηγούν τα stress tests στις τράπεζες.

Μέχρι και τον Μάιο, οπότε αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι τελευταίες θα έχουν βγάλει στο "σφυρί" 1 εκατομμύριο καταναλωτικά δάνεια και περίπου 4.000 ακίνητα. Με δεδομένους και τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλειστηριασμοί και πωλήσεις NPLs θα αυξηθούν γεωμετρικά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παγιώνοντας το νέο περιβάλλον για τους οφειλέτες δανειολήπτες. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι άλλα 700.000 καταναλωτικά δάνεια θα βγουν στο σφυρί το β' εξάμηνο, ενώ οι πλειστηριασμοί μπορεί να φτάσουν έως τις 14.000 το ίδιο διάστημα.

Οι νέες συνθήκες για τους δανειολήπτες, που θα οριστικοποιηθούν επίσης μέχρι τον Μάιο με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δίνουν ένα τελευταίο περιθώριο δύο μηνών για τη ρύθμιση των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους με τις τράπεζες. Μετά αντισυμβαλλόμενος των δανειοληπτών θα είναι τα funds που θα αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια.

Πλειστηριασμοί και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα λειτουργήσουν μεταξύ τους ως συγκοινωνούντα δοχεία, με την υστέρηση των στόχων που θα σημειώνεται στους πλειστηριασμούς να "φουσκώνει" τον λογαριασμό των σχεδιαζόμενων πωλήσεων. Τα δύο αυτά "εργαλεία", μαζί με τη στροφή των τραπεζών σε πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών, θα σηκώσουν το βάρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Οι πωλήσεις NPLs

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις 535.000 "κόκκινων" δανείων καταναλωτικής πίστης, ενώ άλλα 500.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις θα πωληθούν μέσα στο προσεχές δίμηνο. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο "Κ", τουλάχιστον άλλα 700.000 δάνεια της κατηγορίας αυτής θα βγουν προς πώληση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ήδη, δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο "κόκκινα" δάνεια 626.000 οφειλετών έχουν βγει προς πώληση, με τον αριθμό των προς πώληση δανείων να προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και χωρίς να υπολογίζονται οι δρομολογημένες ή οι υπό εξέταση πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις (δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) που θα ακολουθήσουν. Και όχι πολύ μακριά, αφού μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κλείσει η πώληση του πρώτου "πακέτου" εξασφαλισμένων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς (χαρτοφυλάκιο Amoeba, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν σε 120 μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Όπως διαφαίνεται, στρατηγική των τραπεζών είναι να τελειώνουν φέτος με τις πωλήσεις "κόκκινων" δανείων τα οποία δεν φέρουν εξασφαλίσεις (πρόκειται για δάνεια καταναλωτικά, από κάρτες και υπεραναλήψεις) και από το επόμενο έτος να ρίξουν όλο το βάρος στο δύσκολο κομμάτι της πώλησης δανείων με εξασφαλίσεις (ακίνητα).

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank έχει πωλήσει ήδη "πακέτο" καταναλωτικών NPLs, με την επωνυμία Eclipse, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ (τα 620 εκατ. ευρώ εντός του ισολογισμού της τράπεζας) και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Το "πακέτο" αφορούσε 220.000 καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από κάρτες και αγοράστηκε από τη σουηδική Intrum στο 3% της αξίας του, έναντι τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συμφωνία πώλησης χαρτοφυλακίου καταναλωτικών NPLs στον νορβηγικό όμιλο B2Holding. Το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία "Venus", συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30ή/6/2017, πωλήθηκε έναντι τιμήματος 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 4,5% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank περιελάμβανε συνολικά 315.000 δάνεια με οφειλές από κάρτες, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, σε καθυστέρηση από 5 έως 7 χρόνια.

Οι επόμενες πωλήσεις καταναλωτικών NPLs που πρόκειται να κλείσουν εντός του προσεχούς διμήνου θα είναι από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, με την πώληση του Amoeba, η Τράπεζα Πειραιώς "τρέχει" την πώληση του ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου (καταναλωτικά, κάρτες, υπεραναλήψεις) με την επωνυμία "Arctos". Το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ εκτός ισολογισμού της Τράπεζας και διαγραμμένα και 500 εκατ. ευρώ εντός ισολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", 23 funds έλαβαν καταρχήν γνώση των στοιχείων των 200.000 δανείων που περιλαμβάνει το "πακέτο" και σύντομα αναμένεται το αποτέλεσμα των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", τον Μάιο θα ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών NPLs της Εθνικής Τράπεζας για το οποίο έχει γίνει το shortlisting. Το project "Earth" της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ (που φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των τόκων). Από τα δάνεια των 2 δισ. ευρώ που θα πωληθούν, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχει διαγραφεί. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν στον ισολογισμό, η τράπεζα έχει σχηματίσει προβλέψεις σε ποσοστό άνω του 90%.

Το χαρτοφυλάκιο "Earth" περιλαμβάνει περίπου 300.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται για δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις και προέρχονται από περίπου 1,1 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια, περίπου 500 εκατ. ευρώ οφειλές από κάρτες και περίπου 400 εκατ. ευρώ δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και, κυρίως, ελεύθερους επαγγελματίες. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος που τα δάνεια αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση είναι τα επτά χρόνια.

Οι πλειστηριασμοί

Πέρα από τους 4.000 που θα γίνουν έως το Μάιο, άλλοι 14.000 έως το τέλος του έτους

Οι πλειστηριασμοί έχουν αποκτήσει ισχυρή δυναμική από τα τέλη Φεβρουαρίου. Με τον ρυθμό που προχωρούν, όχι μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή πλέον, μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν διενεργηθεί 2.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Για τον Μάιο υπολογίζονται τουλάχιστον 1.500 πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δίμηνο τα ακίνητα που θα βγουν στο "σφυρί" να ανέλθουν σε 3.500, χωρίς να αποκλείεται να προσεγγίσουν και τα 4.000.

Πρόκειται για έναν αριθμό πλειστηριασμών ο οποίος υπερκαλύπτει το "δείγμα γραφής" για τα stress tests που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", είχε ζητήσει o SSM από τις τράπεζες (2.000-3.000 πλειστηριασμοί).

Πέραν του ορίζοντα των stress tests, η δέσμευση των τραπεζών να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια προχωρώντας σε καταναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών "προβλέπει" ότι τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018. Καθώς ο κάθε πλειστηριασμός αφορά συνήθως περισσότερα από ένα ακίνητα, εκτιμάται ότι φέτος θα βγουν στο "σφυρί" 15.000-18.000 ακίνητα. Σημειώνεται ότι στην τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν διατυπώνεται πρόβλεψη για 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.

Για τις τράπεζες, πάντως, οι πλειστηριασμοί δεν είναι αυτοσκοπός, αφού οι ίδιες θα εξαγοράσουν την πλειονότητα των ακινήτων ώστε να μην καταστούν άγονοι οι πλειστηριασμοί ή να μη γίνουν σε τιμές που θα δημιουργήσουν ζημία στα βιβλία τους. Η συσσώρευση ακινήτων από τις τράπεζες θα είναι και ακριβή, και απαιτητική ως προς την ανεύρεση λύσεων και συμμαχιών για τη διαχείρισή τους, και συγκεκριμένης διάρκειας, αφού τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να μεταπωληθούν εντός χρονικού ορίζοντα που θα ορίσει ο SSM.

Κατόπιν αυτού, το "όπλο" των πλειστηριασμών στοχεύει να ενισχύσει μεν τις ανακτήσεις οφειλών, να λειτουργήσει δε ως έσχατο μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες –και δη τους στρατηγικούς κακοπληρωτές– να ρυθμίσουν δάνεια που δεν εξυπηρετούν. Τα τελευταία δείγματα πλειστηριασμών αποδεικνύουν ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται, αφού αφενός ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών βγαίνουν στο "σφυρί" πιάνοντας υψηλές τιμές, αφετέρου οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 20% και πολλοί πλειστηριασμοί αναστέλλονται στο παρά ένα, κατόπιν πρωτοβουλίας του οφειλέτη.

Όπως σημειώνουν τραπεζίτες στο "Κ", πλέον οι πλειστηριασμοί θα κινούνται πολύ πιο γρήγορα, σηματοδοτώντας και το τέλος των συνεχών ρυθμίσεων δανείων. Οι "πολυ-ρυθμισμένοι" δανειολήπτες, καθώς και δάνεια με καθυστέρηση άνω των 6 μηνών, θα καταγγέλλονται και θα οδεύουν σε πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι, με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη τον Μάιο, το "κυνήγι" των στρατηγικών κακοπληρωτών θα γίνει ανελέητο και οι διαδικασίες για πλειστηριασμό σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην αποπληρωμή της οφειλής θα επιταχυνθούν. Μετά τον Μάιο, προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με ένταξη στον νόμο Κατσέλη θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος. Υπενθυμίζεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το περιθώριο έως τον Μάιο και τι πρέπει να περιμένουν

H τελευταία ευκαιρία των οφειλετών για ευνοϊκές ρυθμίσεις


Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου προσφέρει το τελευταίο "παράθυρο ευκαιρίας" στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους με τις τράπεζες.

Η προθεσμία του διμήνου δίνεται από το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων "κόκκινων" δανείων, όπως αυτό "υπαγορεύεται" από τα stress tests και τη στοχοθεσία του SSM προς τις τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Συμπίπτει, δε, με την αποστολή των τελευταίων επιστολών των τραπεζών, με τις οποίες θα καλούν –όπως υπολογίζεται– 400.000 δανειολήπτες για διευθέτηση των οφειλών τους πριν τα δάνειά τους πουληθούν σε funds.

Η τελευταία πρόσκληση των τραπεζών αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες να λάβουν γενναίο "κούρεμα" σε οφειλές που έχουν προκύψει από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις.

Το "κούρεμα" αυτό θα κινείται από 70% μέχρι και 90%, όπως προκύπτει από ανάλογες ρυθμίσεις που έχουν κάνει από τα τέλη του προηγούμενου έτους οι τράπεζες, πριν ξεκινήσουν τις πωλήσεις ανεξασφάλιστων NPLs. Τότε, βεβαίως, ελάχιστοι ήταν οι δανειολήπτες που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Eurobank, η οποία προχώρησε στην πρώτη πώληση καταναλωτικών NPLs, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μόλις το 2% των οφειλετών που είχαν λάβει επιστολή ευνοϊκής ρύθμισης ανταποκρίθηκε, αν και το προτεινόμενο μεσοσταθμικό "κούρεμα" ανερχόταν σε 88%!

Μια τακτική που θα αποδειχθεί λανθασμένη για τους οφειλέτες που θα αγνοήσουν την τελευταία πρόσκληση ρύθμισης από τις τράπεζες.

Και αυτό, διότι μετά την πώληση του δανείου ο οφειλέτης δεν θα απαλλάσσεται από το χρέος του, αλλά θα συνεχίσει να το χρωστά στο fund, το οποίο αντικαθιστά στη θέση του αντισυμβαλλομένου την τράπεζα.

Κατόπιν αυτού, ο δανειολήπτης θα κληθεί από το fund να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου. Και μάλιστα για το σύνολο της οφειλής και όχι για τυχόν ρυθμισμένη οφειλή που ενδεχομένως είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα.

Επομένως, ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να αναμένει ότι, επειδή το fund θα αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή το δάνειό του, θα δικαιούται και ο ίδιος ανάλογο "κούρεμα". Αυτό μπορεί να το έχει μόνο προσερχόμενος στην τράπεζά του για ρύθμιση, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά απαλλαγή από το χρέος του έναντι συμβολικού τιμήματος.

Ο λόγος που ο δανειολήπτης μπορεί να πετύχει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μακράν καλύτερη μεταχείριση από τις τράπεζες παρά από τα funds οφείλεται στην πίεση που έχουν οι τράπεζες να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια, ανακτώντας οφειλές όσο-όσο. Αντιθέτως, τα funds δεν έχουν χρονική δέσμευση για το πόσο μπορούν να κρατήσουν τα δάνεια που θα αγοράσουν.

Η τακτική τους θα είναι να "φιλετάρουν" τα δάνεια αναλόγως του βαθμού εισπραξιμότητάς τους, προχωρώντας σε πωλήσεις, αρχικά, όσων μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο. Προφανώς, και τα funds θα προχωρήσουν σε "κούρεμα" οφειλών, αλλά θα διαμορφώσουν το ύψος του ανάλογα, έχοντας προηγουμένως διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει στο ακέραιο την οφειλή. Αυτό είναι σε θέση να το γνωρίζουν όχι μόνο διότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου (due diligence) που προηγείται της αγοράς χαρτοφυλακίων NPLs τα funds αποκτούν πλήρη πρόσβαση στους φακέλους των δανείων, "σκανάροντας" πλήρως το προφίλ, το ιστορικό και τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη. Επιπλέον, διότι έχουν την τεχνογνωσία και τις "άκρες" να ψάξουν τα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών στο εξωτερικό, ξεσκεπάζοντας κάθε δυνητική πηγή για την αποπληρωμή της οφειλής.
Πηγή: Κεφάλαιο

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Πρόκειται για οπαδούς του «δικεφάλου» που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με προορισμό την Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τον τελικό Κυπέλλου μπάσκετ γυναικών.

Έπειτα από εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η κάθοδος των οπαδών στην πρωτεύουσα απαγορεύτηκε και έτσι τα τρία τουριστικά λεωφορεία αφού έφτασαν μέχρι τη Λάρισα, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Η Αστυνομία οδήγησε τα τρία λεωφορεία στη διασταύρωση της Βούλγαρη. Από εκεί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κινήθηκαν με πορεία προς το γήπεδο της Τούμπας.

Αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν την πορεία των οπαδών με σκοπό να αποτρέψουν πιθανή κίνησή τους προς το γήπεδο του Άρη. 

Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί των Ψαρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: ζήτησε, έτσι, από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, της ζήτησε να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του.Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.
«Η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της»

Εκτός από την αναφορά του στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε, από τα Ψαρά, και για τη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα:

Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της.

Ζήτησε δε, να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας.

Η Ελλάδα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες.

Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.
«Στα ακριτικά νησιά χτυπά η καρδιά της Ελλάδας»

Χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτό το «φάρο του ελληνισμού», τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους ότι φυλάττουν Θερμοπύλες. Ότι τους αξίζει κάθε έγνοια της Πολιτείας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα έχει μάθε μέσα από τον αγώνα και τις δυσκολίες να βγαίνει πιο δυνατή»

Αποτίοντας φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Η σκέψη όλων είναι σε αυτούς, είπε, και «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το «ηρωικό», όπως το χαρακτήρισε, νησί των Ψαρών, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο ολόμαυρη ράχη, να στείλει μήνυμα στους όπου γης Έλληνες.

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!