EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 15 Απριλίου 2018

Γιατί δεν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους

Δεν είναι μόνο οι καταστατικές συνθήκες της Ευρωζώνης και οι ιδρυτικές πράξεις της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) αλλά και τα εγγενή προβλήματα της ΕΕ που δεν μας επιτρέπουν να περιμένουμε πολλά πράγματα από τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι να απορεί κανείς πώς σε μια οικονομική ένωση ευρωπαϊκών κρατών δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την διαχείριση κρίσεων χρέους. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι η adhoc διαμόρφωση των πολιτικών.

Γράφει ο Διονύσης Χιόνης

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η διαχείριση του ελληνικού χρέους από το 2011 και εντεύθεν όπου η ευρωπαϊκή πολιτική βάδιζε σύμφωνα με την ελληνική ρήση βλέποντας και κάνοντας. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ενσωμάτωση των κατάλληλων πολιτικών αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας-μέλους.

Όπως και να έχει και ανεξάρτητα με το πόσο γρήγορα θα γίνει η θεσμική θωράκιση, τα θεμελιώδη προβλήματα συνεχίζουν να ακυρώνουν την οποιαδήποτε πολιτική χρέους και να κάνουν την Ευρωζώνη ευάλωτη σε οποιαδήποτε κρίση. Συγκεκριμένα για την πετυχημένη υλοποίηση των πολιτικών διαχείρισης χρέους χρειάζεται πριν να έχουν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και το καθεστώς εγγύησης των καταθέσεων, καθώς και το καθεστώς διάσωσης των τραπεζών και η παροχή βοήθειας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως επίσης θα πρέπει να δοθεί και μια ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι μια χώρα εκδίδει ομόλογα σε ένα νόμισμα, το οποίο δεν ελέγχει.

Τα παραπάνω οδηγούν στην γιγάντωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα μιας χώρας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της, πουλώντας ομόλογα. Αυτή η προσφορά ομολόγων αυξάνει την απόδοση (yields) των ομολόγων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση των χρεών. Η διαδικασία αυτή επιταχύνονταν όταν η περίοδος κρίσης και ύφεσης συνοδευόταν από δημοσιονομικά ελλείμματα ή προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί οι παραπάνω αναγκαίες και επαρκείς συνθήκες οι θεσμοί αναμένεται να αναβάλουν την ουσιαστική απόφαση για την λήψη μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην καλύτερη περίπτωση, το καλοκαίρι του 2018 θα υλοποιηθεί η πρόταση που θα αφορά στα βραχυχρόνια μέτρα χρηματοοικονομικής μηχανικής για την προσωρινή ελάφρυνση των τοκοχρεολυσίων.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανασυγκρότηση ή «κονιορτοποίηση»

Σύμφωνα με τις αρχικές παραδοχές και εκτιμήσεις του 1ουΜνημονίου η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στις αγορές τον Ιούνιο του 2012. Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2018, η ανασυγκρότηση είναι ακόμα ζητούμενο, το δε θεσμικό και οικονομικοκοινωνικό σύστημα έχει υποστεί ανήκεστες βλάβες. Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, αυτό έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αναγκαία αξιοπιστία και ικανότητα να χειριστεί τις υποθέσεις του έθνους σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος

Στην περίπτωσή μας, η τελευταία αυτή φράση ακούγεται ως ευφημισμός, παρά σαν κάτι αυτονόητο, όπως θα έπρεπε να είναι. Θα έπρεπε, αλλά δεν συμβαίνει. Τόσο οι ηγεσίες των κομμάτων όσο και οι οργανικοί διανοούμενοι, από τη δεκαετία του 1990 και μετά θεώρησαν την έννοια του έθνους αναχρονισμό και ένδειξη υπανάπτυξης! Η θεώρηση αυτή είχε επιπτώσεις και στην οργάνωση και διαχείριση του εθνικού κράτους.

Στην θέση του έθνους τοποθέτησαν όχι μόνο την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά και τη φεντεραλιστική Ευρώπη. Της προσέδωσαν, μάλιστα, μυθώδεις διαστάσεις, που βεβαίως απέδειξε ότι δεν έχει. Αυτό συνεχίσθηκε ακόμη και όταν έγινε εξόφθαλμη η στρέβλωση, όταν αναδύθηκε η «γερμανική Ευρώπη» κατά τρόπο που δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν υπάρχει. Με ιστορική επιπολαιότητα μετέτρεψαν την Ελλάδα αρχικά σε ευρωπαϊκή περιοχή και μετά την εκδήλωση της κρίσης, λόγω ευρώ, σε «αποικία χρέους».


Είναι γνωστό πως έχουμε φθάσει μέχρι εδώ, λίγους μήνες πριν το τέλος του 3ου μνημονίου. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Αύγουστος του 2018 αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε σημαντικό σταθμό στην πορεία της χώρας. Γιατί μπορεί να μην υφίσταται η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, αλλά οπωσδήποτε κλείνει έναν κύκλο. Μέσα στο πλαίσιο που θα οριστικοποιηθεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει τη μάχη της: ή θα ανασυγκροτηθεί ως κυρίαρχο κράτος, ή θα «κονιορτοποιηθεί» εντός της γερμανικής Ευρωζώνης, καταλήγοντας «νομή» άλλων ισχυρότερων εθνών.
Η στρατηγική διαφωνία

Αξίζει να υπογραμμισθεί μια θεμελιώδης ανατροπή που έχει συμβεί στα χρόνια των μνημονίων και της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας». Η Ελλάδα, από εκεί που χαρακτηριζόταν ένα φτωχό κράτος με πλούσιους κατοίκους, έχει εξελιχθεί σε μια κρατική οντότητα που παράγει υπερμεγέθη πλεονάσματα και έχει φτωχούς κατοίκους. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι υπάρχουν μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα, θα έχουμε την πλήρη αντιστροφή: ένα πλούσιο κράτος που θα το νέμονται ξένοι με κατοίκους φτωχοποιημένους.

Η βιωσιμότητα της Ελλάδας –εντός ή εκτός Ευρωζώνης– θα κριθεί σε μια περίοδο που ξεκινάει τώρα και θα διαρκέσει μέχρι το 2021. Στην τριετία αυτή θα αντιπαρατεθούν οργανικά δύο αντίστροφες, συγκρουσιακές στη βάση και την κουλτούρα τους δυνάμεις. Από τη μία πλευρά θα είναι αυτοί που επιδιώκουν η Ελλάδα να καταστεί μία βιώσιμη διεθνή οντότητα με εθνική κυριαρχία και κοντά στις «ναυτικές δυνάμεις».

Από την άλλη πλευρά, θα είναι εκείνοι που την αντιλαμβάνονται την Ελλάδα –όπως χαρακτηριστικά έλεγε υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη– σαν «την κατάληξη της σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινά από το Βερολίνο και μέσω της Βαλκανικής φθάνει στην Μεσόγειο».


Ο συγκεκριμένος μανιχαϊσμός υπερβαίνει την παραδοσιακή διάκριση Δεξιά-Αριστερά. Οι συνθήκες προσομοιάζουν με αυτές που υπήρχαν στο κατώφλι του Εθνικού Διχασμού, στο 1915. Η ελπίδα φυσικά είναι η στρατηγική διαφωνία να μην μετατραπεί σε εκτός ορίων σύγκρουση, αλλά να παραμείνει στο πλαίσιο μια δημιουργικής αντιπαράθεσης, όπως ταιριάζει σε μια ώριμη δυτική Δημοκρατία. Αυτό, όμως, είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο.


ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κράτος, μίζες και εξοπλισμοί

Κάθε φορά που χάνεται ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας σε ώρα υπηρεσίας θυμόμαστε -εν είδει μνημοσύνου- τα ίδια και τα ίδια. Πρέπει δηλαδή να χάσει κάποιος τη ζωή του για να αντιληφθούμε ότι άνθρωποι με τέτοιου είδους εξειδίκευση και ικανότητα και με τόσο επικίνδυνη και εξοντωτική δουλειά που κάνουν λόγω συνθηκών (ουσιαστικά το Αιγαίο είναι εμπόλεμη ζώνη) δεν γίνεται να παίρνουν λιγότερα από τον κάθε χαβαλέ-κομματόσκυλο που περνάει την ώρα του σε κάποια δημόσια υπηρεσία;

Τάσος Καραμήτσος

Θα μπορούσε να φέρει κανείς το εύκολο παράδειγμα για το ότι κάθε αγράμματος Καρανίκας λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό από έναν συνομήλικό του που είναι αρχηγός Μοίρας σε μια πολύ δύσκολη Μονάδα στην Αεροπορία. Δυστυχώς το φαινόμενο του κομματικού κράτους δεν ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την εποχή της χούντας και μετά. Με κορύφωση βέβαια τις δεκαετίες από το 1980 και έπειτα, όπου με διάφορες φόρμουλες διορίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κομματικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είτε μονιμοποιήθηκαν είτε άλλαζαν (μπαινόβγαιναν στο Δημόσιο) ανάλογα με το κόμμα που ερχόταν στην εξουσία.

Αν υπολογίσει η κυβέρνηση το κονδύλι που δαπανάται σήμερα για άχρηστες θέσεις κομισάριων υπουργών και άλλων παραγόντων και κάτσει και το συγκρίνει με το πόσα λεφτά χρειάζονται για να ξαναγίνουν ευπρεπείς οι μισθοί των πιλότων είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγεί. Αρκούν μερικά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να παίρνουν ακόμα και ένα χιλιάρικο παραπάνω οι άνθρωποι που ζουν στα όρια του θανάτου κάθε μέρα στο Αιγαίο.

Αλλά και στους εξοπλισμούς κάτι παρόμοιο γίνεται με τη σπατάλη και ίσως τις αδιαφανείς συναλλαγές. Τον Φεβρουάριο του 2015 μία από τις πρώτες πράξεις της νέας επαναστατικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν να υπογράψουν την ανακατασκευή κάτι σάπιων αεροπλάνων 60 ετών έναντι 500 εκατ. δολαρίων (αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας).

Είμαστε τρία χρόνια μετά και κανένα από αυτά τα σαπάκια δεν πετάει στο Αιγαίο, αλλά τα λεφτά έχουν δοθεί σχεδόν όλα.

Γιατί, λοιπόν, με αυτό το μισό δισεκατομμύριο δεν επισκεύαζαν τα υφιστάμενα μαχητικά ή δεν έκαναν νέες αγορές; Αραγε «κονόμησε» κανείς από αυτήν τη δουλειά ή ήταν μια ακόμη αστοχία η σύμβαση αυτή; Ωστόσο, κανένα κόμμα, μηδέ εξαιρουμένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μιλάει γι’ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είμαι σίγουρος ότι ήδη ορισμένοι -δηλαδή οι έμποροι όπλων- τρίβουν τα χέρια τους γιατί κάτω από αυτή την πίεση θα αρχίσει το πάρτυ στους εξοπλισμούς και οι απευθείας αναθέσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα της μίζας, της αδιαφάνειας και της έλλειψης αποτελεσματικότητας. Και όπλα θα πάρουμε -έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διαφορετικά, μια που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν διαλυθεί από τα μνημόνια- και κάποιοι θα γίνουν... Τσοχατζόπουλοι.


ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου συγκεντρώνονται στη Συρία (ΧΑΡΤΕΣ)

Μετά από 7 χρόνια συγκρούσεων στη Συρία, η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα σημείο που λύση μέσω της διπλωματίας πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί στη Συρία.

Θεωρείται μάλιστα εξαιρετικά πιθανή η πρόκληση μίας παγκόσμιας σύρραξης με ΑΦΟΡΜΗ και όχι αιτία το μέτωπο της Συρίας.

Την πολιτική – διπλωματική λύση για τη Συρία απέκλεισαν πριν από λίγο οι ηγέτες των Ρωσίας και Ιράν.

Πιο συγκεκριμένα οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ροχανί είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στην  Συρία, μετά την πραγματοποίηση των χθεσινών πυραυλικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία ως αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο.

Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι αν τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ συνεχιστούν, τότε, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια χαοτική κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις,” μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Αυτήν την χαοτική εικόνα ,που δεν προσιδιάζει σε τίποτα καλό , διακρίνουμε στους δύο επόμενους χάρτες , με την Συρία να είναι γεμάτη από μία…»παλέτα» χρωματισμών:


Ο «εμφύλιος» πόλεμος στη Συρία μετατράπηκε σε πολυεθνικό και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε παγκόσμιο, κάτι που πλέον παραδέχονται μέχρι και στα Ηνωμένη Έθνη.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της εύθραυστης κατάστασης στην περιοχή.

Ειδικότερα η Νίκι Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Συρία, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ:

-την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.

-Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους

-την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Είναι ο στόχος μας “να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους,” είπε η Χέιλι.

Παράλληλα στην Ουάσινγκτον ήδη έχουν αρχίσει οι φωνές περί πιθανής εμβάθυνσης των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Συρία, με τα σενάρια να είναι πολλά.

Το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να ζητήσει άδεια από το Αμερικανικό Κογκρέσο για περαιτέρω επιχειρήσεις στη Συρία πρόβαλλε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας στην Γερουσία.

Με τις πληροφορίες από τη Συρία να θέλουν τον αμερικανικό στρατό να κατασκευάζει νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ιεράπολη (Manbij), ο πλανήτης κρατά την ανάσα του, καθώς το μήνυμα έχει περάσει σε όλους:

Τυχόν κλιμάκωση στη άναρχη Συρία ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται ακόμη και αυτήν την στιγμή στη Συρία και πέριξ αυτής, πολύ δύσκολα θα αποχωρήσουν.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βίντεο: Η «εισβολή» λεωφορείου του ΟΑΣΘ σε καφετέρια

Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, μετά από σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΘ με Ι.Χ.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα τα οποία επέβαιναν στο Ι.Χ. και ο οδηγός του ΟΑΣΘ.

Ο οδηγός του Ι.Χ. μετά τη σύγκρουση, άφησε τραυματίες τους συνεπιβάτες του και τράπηκε σε φυγή πεζός.

Λόγω της πρόσκρουσης το λεωφορείο του ΟΑΣΘ εξετράπη της πορείας του και χτύπησε σε κατάστημα.

Μιλώντας στο metrosport.gr, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Βλάσης Κεσίδης τόνισε πως υπάρχουν σημαντικές υλικές ζημιές αλλά εξέφρασε και την ανακούφισή του πως αυτό δεν συνέβη σε ώρα λειτουργίας του καταστήματος γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν και θύματα.


Πηγή: Thestival.gr - Metrosport.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!