EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Η Ryanair, η Frapport και τα «κομμένα» δρομολόγια

Ένα σκληρό παζάρι για τους όρους του παιχνιδιού είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ryanair και αεροδρομίων αλλά και tour operator και φορέων, καθώς η τουριστική κίνηση και οι νέες επιχειρηματικές επιλογές ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων και των αποδόσεων.

Η κίνηση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να ακυρώσει τα εσωτερικά της δρομολόγια στην Ελλάδα από 1η Ιουνίου, με εξαίρεση τα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη δεν συνοδεύτηκε αυτή τη φορά από ιδιαίτερη στοχοποίηση της Frapport όπως είχε γίνει στο παρελθόν αλλά ως αποτέλεσμα γενικότερα της πολιτικής των ελληνικών αεροδρομίων. To ζητούμενο είναι πλέον μια νέα εποχή στις χρεώσεις και η “απομάκρυνση” της Ryanair πιο πολύ ως παροδική και ως μέσο πίεσης θα μπορούσε να ερμηνευτεί.

«Δυστυχώς, οι χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων, στην πλειοψηφία τους, ενθαρρύνουν τα δρομολόγια μόνο το καλοκαίρι και μόνο σε διεθνείς προορισμούς, δρομολόγια τα οποία απαιτούν λιγότερα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Συνεπώς, δύο αεροσκάφη θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία, όπου μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση σε ετήσια βάση. Η Ryanair παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων για τη δημιουργία σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες, θα υποστηρίζει πτήσεις καθ' όλο το έτος και θα δικαιολογεί επιπλέον αεροσκάφη με μόνιμη βάση στα ελληνικά αεροδρόμια» δήλωσε ο διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Ryanair για την ανατολική Μεσόγειο, Νικόλαος Λάρδης.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Frapport έχει αυξήσει σημαντικά τα κόστη για τις αεροπορικές, πιέζοντας ιδιαίτερα τις χαμηλού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τέλη προσγείωσης το φετινό καλοκαίρι έγιναν 100 ευρώ για τα «μικρά» και 200 ευρώ για τα μεσαία ή μεγάλα, ενώ πέρυσι κόστιζαν 50 ευρώ για αεροπλάνα βάρους έως 5 τόνων και 100 ευρώ για όσων το βάρος ήταν μεταξύ 5-10 τόνων ή μεγαλύτερα. Εκτός όμως από τις αυξήσεις της Frapport το παζλ των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση της Ryanair, συμπληρώνουν οι ανακατατάξεις στη γερμανική αγορά αερομεταφορών, η απόκτηση της Laudamotion, και η αντιπαράθεσή της εταιρείας με τους πανίσχυρους γερμανούς τουρ οπερέϊτορ που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας της αεροπορικής κίνησης του καλοκαιριού από τις αγορές της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Επίσης η προσθήκη μια σειρά 13 νέων δρομολογίων από Αθήνα σε διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς αξιοποιώντας τις εκπτώσεις στα τέλη που κάνει το Ελ. Βενιζέλος, δημιουργεί μεγαλύτερες αποδόσεις σε άλλες γραμμές.

Ταυτόχρονα για τη διοίκηση της Ryanair, την περίοδο αυτή, αποτελεί προτεραιότητα η απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά της Γερμανίας και γι αυτό 2 από τα αεροπλάνα που, κανονικά, θα στάθμευαν στην Αθήνα και τα Χανιά μεταφέρθηκαν εκεί. Η Ryanair θα ενισχύσει την νεοαποκτηθείσα Laudamotion με 6 αεροπλάνα με πλήρωμα (καθεστώς wetlease) προκειμένου η εταιρεία να πετά με 21 αεροσκάφη το φετινό, παρθενικό της καλοκαίρι. Η κίνηση της Ryanair να εισέλθει στην αγορά διακοπών μέσω της Laudamotion δεν αρέσει στους τουρ οπερέϊτορ και δυσκολεύει η σχέση τους με την εταιρεία.

Τι δήλωσε η Fraport

«Η απόφαση της Ryanair να περιορίσει το πτητικό της έργο στην αγορά του εσωτερικού οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους της εταιρείας. H Fraport Greece σέβεται τις επιχειρησιακές ανάγκες και επιλογές της Ryanair, η οποία σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη που επιχειρεί στα 9 από τα 14 αεροδρόμια κατέχοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και καταγράφοντας μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς προορισμούς. Από την πλευρά μας, προτεραιότητα αποτελεί η εξυπηρέτηση της αυξημένης επιβατικής κίνησης που αναμένουμε φέτος στα αεροδρόμιά μας και οι ενέργειές μας στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Δυσαρέσκεια στην Κρήτη

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε τη κίνηση της Ryanair να σταματήσει τα δρομολόγια της από και προς Χανιά ο πρόεδρος ΕΒΕΧ κ.Αντώνης Ροκάκης. "Η αδικαιολόγητη και δίχως πρότερη ενημέρωση, απόφαση της αεροπορικής εταιρίας Ryanair να σταματήσει τα δρομολόγια της από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό σε όλο το νομό Χανίων. Πριν λίγα χρόνια ο νομός μας «αγκάλιασε» την συγκεκριμένη εταιρία και μάλιστα με ουκ ολίγο κόστος, φροντίζοντας ταυτόχρονα να «χτίσει» μια υγιή και εποικοδομητική σχέση. Ως Επιμελητήριο Χανίων θεωρούμε πως η διαβούλευση τόσο με την Ryanair, όσο και με άλλες low cost αεροπορικές εταιρίες, αλλά και τη Fraport, πρέπει να συνεχιστεί σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να καταφέρουμε τα μέγιστα οφέλη για το νομό και το νησί μας".


ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι ωφελούνται από τη ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ

Στις 16 Απριλίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση περίπου 82.000 κόκκινων δανείων του ΟΕΚ.

Οι δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και να υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις για τα δάνειά τους.

Συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια του ΟΕΚ, που υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ προβλέπονται τα εξής:

• Ρυθμίσεις για χρέη έως 6.000 ευρώ: Αφορά 35.000 δανειολήπτες, των οποίων τα χρέη θα διαγράφονται εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι μικρότερο από 6.000 ευρώ.

• Διαγραφή τόκων (κεφαλαίου, υπερημερίας και κεφαλαιοποιημένων τόκων).

• Εκπτώσεις στο αρχικό ποσό του δανείου. Εφαρμόζεται σε όλους τους δανειολήπτες έκπτωση 15%.

• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής με μείωση 40% του εναπομείναντος δανείου, αν δώσουν το 60% σε 5 χρόνια και μείωση 20% του τελικού ποσού, αν καταβάλουν το 80% σε 8 χρόνια.

• Ρυθμίσεις ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου.

• Ρυθμίσεις για όσους έχουν πληρώσει 60% ή και παραπάνω του δανείου.

• Επιμήκυνση αποπληρωμής κατά 10 έτη.

• Διευκολύνσεις για ανέργους και όσους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο... φερεντζές της κάλπης

Καλέσαμε τους ειδικούς να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης και φτιάξαμε μια επιτροπή (την είπαμε δευτεροβάθμια) για να ελέγξει το έργο τους. Τώρα συγκροτούμε και μια.... ομάδα εργασίας η οποία θα ελέγξει όλους τους προηγούμενους και θα προετοιμάσει μια εισήγηση προς τον υπουργό προκειμένου (τελικώς) να αποφασίσει αυτός για το τι θα γίνει στην κτηματαγορά προφανώς όχι μόνο με τεχνοκρατικά κριτήρια αλλά και πολιτικά. Όποιος περιμένει την «άσπρη μέρα» στην αγορά των ακινήτων, καλό είναι να οπλιστεί με πολύ υπομονή διότι αυτή η μέρα... αργεί.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή –και ενώ με βάση το τεχνικό αναθεωρημένο μνημόνιο που δεσμεύει την ελληνική πλευρά οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να είναι έτοιμες από το τέλος Μαρτίου- η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια ακόμη ομάδα εργασίας «για τη μελέτη θεμάτων σχετικά με τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης του άρθρου 41 του ν 1249/1982». Αυτή η ομάδα εργασίας θα αναλάβει:

Να προσδιορίσει τη «βέλτιστη εκτίμηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών οι οποίες έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣ»
Να διατυπώσει την τελική εισήγηση τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή

Να προσδιορίσει τον τρόπο επιλογής των τιμών εκκίνησης οι οποίες λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους θα παραπεμφθούν στην τριμελή δευτεροβάθμια επιτροπή και
Να προσδιορίσει τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα καταλήξει η δευτεροβάθμια επιτροπή στην τελική εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών.

Πίσω από όλη αυτή τη... θεωρία κρύβεται ένα παιχνίδι καθυστέρησης σχετικά με την ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών. Επισήμως, η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει μέσα στον μήνα στη δημόσιευση των αξιών για τις οποίες δεν έχουν καταγραφεί στις εκτιμήσεις των εκτιμητών (σ.σ ανά ζώνη ζητήθηκαν εκτιμήσεις από έως και τέσσερις διαφορετικούς εκτιμητές) ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές προφανώς θα περιμένουμε το πόρισμα της Ειδικής Ομάδας και προφανώς της κυβέρνησης. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; η νέα ομάδα εργασίας δεν δεσμεύεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «η διάρκεια της ορίζεται μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της» αναφέρει η σχετική απόφαση. Είναι πλέον προφανές ότι η ελληνική πλευρά παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων για να πάει τις νέες αντικειμενικές αξίες όσο το δυνατόν πιο πίσω και τελικώς να πείσει τους δανειστές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος το μνημονιακό προαπαιτούμενο για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Πρακτικά, η σταδιακή ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε οι νέες αξίες μπορούν να ενεργοποιηθούν με δόσεις ούτε ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπολογιστεί αν δεν υπάρχει πλήρης και οριστική εικόνα για όλη τη χώρα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πλέον ότι για να υπάρχει οριστική εικόνα με τις νέες αξίες θα φτάσουμε στον Ιούνιο κάτι που σημαίνει ότι η ψήφιση των νέων συντελεστών του ΕΝΦΙΑ (αν δεν πειστούν οι δανειστές να αφήσουν αμετάβλητη την κατάσταση για φέτος) θα γίνει Ιούνιο και η αποστολή των εκκαθαριστικών όχι νωίτερα από τον Αύγουστο.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βροχή κατασχέσεων αλλά τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται

Με καταιγιστικό ρυθμό επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις στους οφειλέτες της εφορίας! To παράδοξο βέβαια είναι ότι παρόλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, αντί να μειώνονται… αυξάνονται. Μόνο σε ένα μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,9 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα φρέσκα χρέη στο πρώτο δίμηνο του 2018 έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ το χρωστάνε μόνο 26 οφειλέτες. Συγκεκριμένα όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ « το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 2,601 δισ. ευρώ που έχει προστεθεί στα βιβλία έως τις 31-1-2018 (σ.σ τα στοιχεία Φεβρουαρίου έχουν περίοδο αναφοράς έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα) με εξαίρεση των μη φορολογικών κατηγοριών προκύπτει από 1,9 εκατομμύρια οφειλέτες εκ των οποίων 26 οφειλέτες μόνο διαμορφώνουν το 1 δισ. ευρώ».

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα έχουν φτάσει τα 101,609 δισ. ευρώ εκ των οποίων 14,023 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 87,586 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης , η ΑΑΔΕ ανεβάζει περαιτέρω ταχύτητα με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο 1.088.696 φορολογούμενοι να απειλούνται με κατασχέσεις , πλειστηριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησε από τα 4.107.315 σε 3.964.279 ενώ οριακή μείωση κατέγραψε και το πλήθος όσων βρίσκονται υπό τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από 1.757.439 σε 1.739.301.

Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Και σε εταιρία της Μαρέβα ο Φρουζής της Novartis

Σύμβουλος εταιρείας της οποίας το ελληνικό παράρτημα της οποίας έχει ιδρύσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι μέχρι και σήμερα ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα και βασικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Νέα Σελίδα»

NOVARTIS_PWX456AIGY6B.JPΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑΣ «ΝΈΑ ΣΕΛΊΔΑ», Ο ΦΡΟΥΖΉΣ ΑΠΌ ΤΟ 2016, ΔΗΛΑΔΉ ΕΔΏ ΚΑΙ ΔΎΟ ΧΡΌΝΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΆΖΕΤΑΙ ΩΣ “MENTOR” (ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ENDEAVOR. Η ENDEAVOR GREECE ΕΊΝΑΙ ΜΈΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΎΟΥ ΤΗΣ ENDEAVOR, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΩΣ ΑΣΤΙΚΉ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ (ΑΜΚΕ) ΚΑΙ ΆΝΟΙΞΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΊΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΤΟ 2012. ΙΔΡΎΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΣΎΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΆΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ.ΥΠΕΝΘΥΜΊΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΜΈΤΟΧΟΣ ΤΗΣ TAXIBEAT, ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΠΟΛΥΔΑΊΔΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΈΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗΛΟΥΧΊΑ ΜΕΤΟΧΏΝ ΚΑΙ ΜΕΤΌΧΩΝ. ΕΙΔΙΚΌΤΕΡΑ ΔΎΟ FUNDS ΤΗΣ ENDEAVOR, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΣΥΝΔΈΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ Η ΜΑΡΈΒΑ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΑΝ ΤΗΝ BLUEGROUND HOLDINGS, ΤΗΣ ΟΠΟΊΑΣ ΜΈΤΟΧΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ADSI, Η ΟΠΟΊΑ ΉΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΜΈΤΟΧΟΣ ΤΗΣ TAXIBEAT.

H Edeavor εμφανίζεται ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέγει και στηρίζει τις πιο πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών παγκοσμίως. Η Endeavor αναζητά επιχειρήσεις που έχουν ήδη ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 1 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ. H Endeavor Greece στηρίζει επιχειρηματίες σε τρεις κυρίως άξονες:
Πρόσβαση σε αγορές, επενδύσεις και δανεισμό, στρατηγικές συμβουλές σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, branding και επικοινωνία

Βαλίτσες και φιλίες
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής θεωρείται το πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση της Novartis καθώς σύμφωνα με προστατευόμενους μάρτυρες ήταν αυτός που μετέφερε μέχρι και βαλίτσες με χρήματα ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, χρηματίζοντας τόσο τον ίδιο όσο και υπουργούς, ενώ είχε αναπτύξει ένα δίκτυο επιρροής ώστε η φαρμακευτική να λαμβάνει χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα πλήθος εγγράφων τον εμπλέκουν σε απόπειρες επιρροής στη λήψη αποφάσεων για τα φάρμακα και τις τιμές τους. Ενδεικτική είναι και η ιδιαίτερα φιλική σχέση που διατηρούσε με τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αποκαλύπτεται και από έγγραφο μέσω του οποίου του έδινε οδηγίες πως να νομοθετήσει.
Ο ίδιος πρωταγωνιστεί ακόμη σε βίντεο, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα οποία εμφανίζεται να παραδέχεται τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα, ενώ πρωταγωνιστεί και στη διοργάνωση προεκλογικών συγκεντρώσεων υποψηφίων – πολιτικών στελεχών που είχαν κρίσιμο ρόλο στον χώρο του φαρμάκου. Και είναι επίσης αξιοσημείωτο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Σελίδα”, πως συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με πολιτικές οικογένειες ακόμη και σήμερα, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Novartis.
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σημασία δεν έχουν τα υπάρχοντά μας αλλά η δύναμη των ιδεών που μας χαρακτηρίζουν

Όταν ζούσα μικρός στη Νότια Αφρική, το σπίτι μας ήταν φτιαγμένο από λαμαρίνα και ξύλο, και είχε αρχίσει να σαπίζει. Στα θεμέλια έχασκαν τρύπες τις οποίες ο μπαμπάς μου προσπαθούσε να κλείσει, αλλά τα μπαλώματα ποτέ δεν κρατούσαν πολύ. Δεν είχαμε ηλεκτρικό, και σε εκείνη τη γεμάτη φίδια περιοχή, έρποντα πλάσματα πολύ συχνά έμπαιναν από τις τρύπες. Πάντα έτρεμα από τον φόβο μου όταν σηκωνόμουν τη νύχτα για τουαλέτα.

Τελικά ο μπαμπάς μου αποφάσισε ότι χρειαζόμασταν καινούριο σπίτι. Έφερε άμμο και τσιμέντο ώστε να φτιάξουμε τους όγκους μπετόν που χρειαζόμασταν για το χτίσιμο. Ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ με την προοπτική, που όλοι βοηθήσαμε στην κατασκευή τους. Μας πήρε έναν ολόκληρο χρόνο να χτίσουμε το σπίτι, και μας φάνηκε μεγάλο κατόρθωμα όταν επιτέλους μετακομίσαμε. Δυστυχώς εκείνος ήταν ο μήνας που πέθανε η γιαγιά μου, η γυναίκα του Μπάπου∙ ο πατέρας μου έδωσε στο σπίτι το όνομά της προς τιμήν της: Καστούρ (σπίτι της) Μπαβάν.

Ήμουν πολύ περήφανος γι’ αυτό το σπίτι, γιατί βοήθησα στο χτίσιμό του. Ο Μπάπου δεν χρειαζόταν υλικά αγαθά για να έχει αντίκτυπο στον κόσμο∙ κανείς μας δεν χρειάζεται. Τη μία φορά που προσπάθησα να κάνω τον εαυτό μου πιο σημαντικό εμφανιζόμενος με κάτι ακριβό, αυτό μου γύρισε μπούμερανγκ με πολύ αστείο τρόπο. Συνέβη μετά τον θάνατο του παππού μου, τότε που με κάλεσε ο πρωθυπουργός Νεχρού για πρωινό στο σπίτι του. Ο Νεχρού και ο παππούς μου είχαν αμοιβαίο σεβασμό τότε που συνεργάζονταν για την ανεξαρτησία της Ινδίας, και ο Μπάπου το θεώρησε μεγάλη στιγμή όταν ο Νεχρού έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας.

Όταν ο παππούς μου δολοφονήθηκε, ο πρωθυπουργός έβγαλε έναν πολύ συγκινητικό λόγο στο έθνος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το φως έσβησε από τις ζωές μας και τώρα παντού κυριαρχεί το σκοτάδι». Το εκτίμησα όταν, παρά τον φόρτο εργασίας του, ο πρωθυπουργός Νεχρού στάθηκε στην οικογένειά μας μετά τον θάνατο του Μπάπου, και χάρηκα πολύ με την πρόσκληση για πρωινό. Θα ήταν εκεί και η κόρη του, Ίντιρα Γκάντι, καθώς και ο σύζυγός της. (Παρά τη συνωνυμία, δεν είχε καμία συγγένεια με εμάς).

Επειδή τότε δεν είχα αυτοκίνητο, σκέφτηκα να πάρω ταξί. Όμως ο θείος μου, ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, επέμεινε ότι δεν έπρεπε να πάω για πρωινό με τον πρωθυπουργό με ένα ποταπό ταξί. Έτσι, για εκείνη την ημέρα, μου δάνεισε μία από τις εταιρικές του λιμουζίνες, μαζί με οδηγό. Όταν έφτασα, ο Νεχρού δεν ήταν στο πρωινό, και ρώτησα την Ίντιρα που βρισκόταν. Μου εξήγησε ότι επειδή έτρωγε γρήγορα και δεν του άρεσε να τελειώνει πριν από τους άλλους και να κάθεται να περιμένει, καθυστερούσε πάντα ώστε να τελειώνουν όλοι ταυτόχρονα.

Στο πρωινό, μιλήσαμε για τον παππού μου και την πολιτική κατάσταση. Ο Νεχρού εργαζόταν σκληρά για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης εξωτερικής πολιτικής και τη δημιουργία μερικών από τα πιο σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ινδίας. (Τότε, φυσικά, δεν ξέραμε ότι η Ίντιρα θα τον διαδεχόταν ως πρωθυπουργός για δύο συνεχόμενες θητείες.) Μετά το πρωινό σταθήκαμε με τον πρωθυπουργό έξω κουβεντιάζοντας και περιμένοντας τα αυτοκίνητά μας να μας πάρουν. Το δικό του ήρθε πρώτο. Ήταν πολύ μικρό και καθόλου εντυπωσιακό, και ακριβώς πίσω του στάθμευσε η πελώρια λιμουζίνα μου.

Ο Νεχρού γνώριζε καλά τις απόψεις του παππού μου και με κοίταξε κατάπληκτος. «Δεν ντρέπεσαι να έχεις τόσο μεγάλο αμάξι, τη στιγμή που το δικό μου είναι τόσο μικρό;» ρώτησε. «Δεν ντρέπομαι καθόλου», απάντησα. «Εσάς το αμάξι σας είναι δικό σας, ενώ εγώ το δανείστηκα». Γελάσαμε γνωρίζοντας πως τα υλικά αγαθά δεν μας καθορίζουν, όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι. Αυτό που είχε σημασία για τον πρωθυπουργό δεν ήταν το μέγεθος του αυτοκινήτου του, μα η δύναμη των ιδεών του. Και η εταιρική λιμουζίνα του θείου μου, όσο πολυτελής κι αν ήταν, δεν μπορούσε να αλλάξει σε καμία περίπτωση αυτό που ήμουν εγώ.Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ξέρουμε Κυριάκο φιλελεύθερε ποιοι θα αρπάξουν το μονοπώλιο του νερού… Ξέρουμε τι ετοιμάζετε… Ο περιούσιος βρικόλακας Paulson μπήκε στην ΕΥΔΑΠ …και η Ισραηλινή Εταιρία Mekorot που άφηνε τη Γάζα χωρίς νερό θέλει την ΕΥΑΘ. Ξέρουμε Κυριάκο…

Και κλασικά… θα αρπάξουν τη μίζα τους μερικοί συνδικαλιστές …για να κάνουν τους χαζούς, θα υποσχεθούν στους εργαζόμενους στην ύδρευση ότι δεν θα απολυθεί κανείς… και θα ξεπουληθεί το νερό προκειμένου να πλουτίζουν οι Σιωνιστές τοκογλύφοι …χωρίς κόπο και άγχος.

Τι σύμπτωση… να κάνεις τέτοια δήλωση …αφότου οι Θεσσαλονικείς έμειναν για μέρες ολόκληρες χωρίς νερό… εξαιτίας του «κακού» Δημοσίου…Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υποχωρεί από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία, που παρουσιάζεται αδιάλλακτη σχετικά με το καθεστώς των βραχονησίδων.

Σε σημερινή του δήλωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαίωσε πως η ακτοφυλακή της χώρας κατέβασε ελληνική σημαία από «τουρκική βραχονησίδα», σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες της γειτονικής Ελλάδας που, περιστασιακά, προκαλεί όξυνση της έντασης στο Αιγαίο. Οι εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος», είπε ο Γιλντιρίμ.

Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί, διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι βραχονησίδες στις οποίες αναφέρθηκε ο Γιλντιρίμ βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά του Αϊδινίου.

«Η δική μας συμβουλή (προς εκείνους) είναι να απέχουν από τις προκλήσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Οι όποιες προκλητικές κινήσεις θα επιδεινώσουν την ένταση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να διαχειριστούμε τις εκάστοτε συνθήκες και θέλουμε να το ξέρουν αυτό», διεμήνυσε, κλείνοντας, ο Γιλντιρίμ.

 

ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού η πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Επικίνδυνοι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί

Δραματικές αλλαγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί η ενεργοποίηση της παραπομπής σε εξειδικευμένο γιατρό, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού από Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) ή ιδιώτη συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ, το λεγόμενο gatekeeping που εφαρμόζεται στο σύστημα υγείας της Βρετανίας. Όπως καταγγέλουν μαλιστα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, η απόφαση θέτει εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σε συνέχεια του νόμου 4486/2017, ορίζει με λεπτομέρειες με ποιον τρόπο και ποια διαδικασία θα μπορούν να επισκέπτονται τους ειδικευμένους γιατρούς οι ασφαλισμένοι και κατηγοριοποιεί τις παραπομπές ενώ με άλλη απόφαση βάζει...χρονόμετρο και στις ιατρικές επισκέψεις στους ειδικευμένους γιατρούς.

«Ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο" περιγράφεται στην υπουργική απόφαση ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού.

Οι τρεις κατηγορίες παραπομπής

Οι παραπομπές, ορίζεται ότι, πρέπει να γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας π Κέντρα Υγείας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας πχ νοσοκομεία, και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.


Η πρώτη κατηγορία παραπομπής είναι η άμεση παραπομπή, με ισχύ δέκα ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Υπάρχει η "προληπτική παραπομπή" με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών (δυο μηνών) για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, ενώ για ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα υπάρχει ξεχωριστή παραπομπή με ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Από την όλη διαδικασία εξαιρούνται τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Ο οικογενειακός γιατρός θα συμπληρώνει έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή που φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντας ιατρού και θα περιλαμβάνει στοιχεία του ασφαλισμένου, του οικογενειακού ιατρού την διάγνωση και τα στοιχεία παραπομπής.

Παραπομπές χωρίς...γιατρούς και χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με υπουργική απόφαση καθορίζεται επισης η διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας σε 15 λεπτά, εκτός απο εκείνες που αφορούν την ειδικότητα της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής για την οποία καθορίζονται τα 45 λεπτά ως χρονική διάρκεια επίσκεψης. Ομοίως διαφοροποιούνται οι ειδικότητες της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας για τις οποίες καθορίζονται τα 20 λεπτά επίσκεψης.

Σημειωτέον πως η νέα διαδικασία βάσει του μνημονίου έπρεπε να ισχύει απο την αρχή του έτους και σε καθε περίπτωση να εφαρμόζεται στο συστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μεχρι το τέλος του 2018. Το "ξεχείλωμα" του χρονοδιαγράμματος θεωρούνταν δεδομένο καθώς η ηγεσια του υπουργείου Υγείας σχεδίασε χωρίς τον βασικό πυλώνα της διαδικασίας, δηλαδή χωρίς τους οικογενειακούς γιατρούς.

Το νέο συστημα για να λειτουργήσει απαιτούσε περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρους (παθολόγους, γενικούς γιατρους, παιδιάτρους) στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τους οικογενειακούς γιατρους που θα προσλαμβάνονταν με μπλοκάκια στις ΤΟΜΥ. Στόχος που παραμενει πολυ μακρινός καθώς η ανταπόκριση των γιατρών ήταν παρα πολυ μικρή γι αυτες τις θέσεις -οι χαμηλές αμοιβές και οι εργασιακές συνθήκες απείχαν πολυ απο το ιδανικό περιβάλλον που περίγραφε ο υπουργός Υγείας για τους Έλληνες γιατρους και το οποίο υποτίθεται πως θα τους έδινε κίνητρα για να μη φύγουν στο εξωτερικό.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: επικίνδυνοι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και του θέτει εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα. Καταγγέλλει επισης το προεδρείο της Ενωςης για αιφνιδιασμό, καταλογίζει στην ηγεσια του υπουργείου Υγείας "επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς" και προαναγγέλλει πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων. Ζητεί επισης απο τα μελη της να ενημερώνουν τους πολίτες για τις αλλαγές.

«Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού gatekeeping, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της Υπουργικής Απόφασης υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018) υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ" αναφερει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξηγούν, από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς(καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).

«Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο», καταλήγει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.


Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξύλο και χημικά για τα μάτια του Τρούμαν

Στη χρήση βίας και χημικών εναντίον διαδηλωτών προχώρησαν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι τραυμάτισαν τουλάχιστον έναν άνδρα και προσήγαγαν άλλους δύο, όταν κατά τη διάρκεια αντιπολεμικού συλλαλητηρίου ορισμένα άτομα επιχείρησαν να ρίξουν το άγαλμα του Τρούμαν.

Νωρίτερα, μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στην επέμβαση στη Συρία ζητώντας να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και να δοθούν πόροι στην εκπαίδευση, αντί στη Συμμαχία.

Τα πανό γράφουν συνθήματα, όπως τα εξής: «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Ξεσηκωμός-Όχι στον πόλεμο στη Συρία», «Έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουν οι βάσεις. Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

“Νίκησα ISIS και Al Nusra γιατί να ρίξω χημικά”; Το ερώτημα Άσαντ στο οποίο κανείς δεν απαντά


Η λεζάντα ερώτημα λέει ότι ο Άσαντ, νίκησε το ISIS και την Al Nusra, “αλλά μετά απόφάσισα να διατάξω μια χημική επίθεση για να στρέψω όλο τον κόσμο εναντίον μου…γιατί όλα πήγαιναν τόσο καλά για μένα”!

Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ τα είχαμε “καταπιεί”…Νωρίτερα υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν ότι για το πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας ο μόνος υπεύθυνος ήταν ο Μιλόσεβιτς. Η περίπτωση της Συρίας έρχεται να προστεθεί στην ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων που “δικαιολογούνται” με “κούφια” επιχειρήματα…

Die Welt: “Το καθεστώς Άσαντ φαίνεται ενισχυμένο και σχεδιάζει τη μελλοντική Συρία”

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές ακολουθεί η διπλωματία: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν το επόμενο εγχείρημα. Τη Δευτέρα, θα υποβληθούν προτάσεις τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα στην ίδια τη Συρία ελάχιστα πράγματα είναι αισθητά από τις επιθέσεις της Δύσης. Το καθεστώς εμφανίζεται να αγνοεί εντελώς τις αεροπορικές επιδρομές με την κρατική τηλεόραση να δείχνει Σύρους να τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια στη Δαμασκό και στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες της Συρίας, της Ρωσίας αλλά και της ισλαμικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι υποστηρικτές του καθεστώτος εμφανίζονται να αποτίουν φόρο τιμής στον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι περισσότεροι δειχνουν ανακουφισμένοι καθώς από τις επιθέσεις των συμμάχων που διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά δεν υπήρξαν νεκροί . «Εμείς λέμε στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση.

Η ανώτατη διοίκηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός είχε πλέον πάρει τον έλεγχο στην πόλη Ντούμα και έτσι σε όλη την επαρχία της Γούτα . Τρεις μέρες νωρίτερα, οι τελευταίοι αντάρτες της ομάδας Jaysh al-Islam και οι οικογένειες τους μεταφέρθηκαν στη βόρεια Συρία. Η επανάκτηση της Γούτα θεωρείται τόσο θεαματική επιτυχία για τον Σύρο δικτάτορα όσο και νίκη επί των ανταρτών στο Χαλέπι το προηγούμενο έτος.

Ο Άσαντ ελέγχει τώρα σχεδόν κάθε σημαντικό τμήμα της επικράτειας όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Η στρατιωτική αντίσταση των ανταρτών δεν φοβίζει πλέον το καθεστώς. Οι αντάρτες ελέγχουν πλέον δύο θύλακες κοντά στο Χομς και στη νότια επαρχία Ντάρα.Οι συριακές κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, διατηρούν κάποια ανεκτή από τη Δαμασκό αυτονομία τα τελευταία χρόνια, ενώ η περιοχή του Αφρίν είναι υπό τουρκικό έλεγχο .

Παράλληλα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις -γράφει η Die Zeit -ότι οι κυβερνώντες στη Δαμασκό σχεδιάζουν μια μεταπολεμική Συρία, στην οποία τα εκατομμύρια των αντιπάλων καθεστώτος που βρίσκονται στο εξωτερικό ως πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά.

crashonline.gr
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέα βόμβα από το ΣτΕ για τις συντάξεις

Δεύτερο πλήγμα στον νόμο Κατρούγκαλου ετοιμάζεται να επιφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας – Μετά το ξήλωμα του ΕΦΚΑ, το ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, θα χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό και το ψαλίδισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων

Η αντισυνταγματικότητα των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι το δεύτερο
πλήγμα, μετά τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που αναμένεται να επιφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα στο επόμενο διάστημα στον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού αφαίρεσαν ήδη ως αντισυνταγματικό το κομμάτι του παζλ του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 που αναφέρεται στον ΕΦΚΑ, προχωρούν τώρα για να αφαιρέσουν -όπως όλα δείχνουν- το δεύτερο, που αφορά στο σκέλος των περικοπών των συντάξεων. Μέσα στις επόμενες διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, θα κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το κεφάλαιο που αφορά τις περικοπές των συντάξεων, όπως και παρεμφερή θέματα.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ (σε διάσκεψη), καθώς προ διμήνου και ενώ είχαν ξεκινήσει οι διασκέψεις, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου και είχε ενημερωθεί ως προς την τύχη του νόμου Κατρούγκαλου μετά τις 30 και πλέον αιτήσεις ακυρώσεως που εκκρεμούν στο ΣτΕ. Φυσικά, η υπουργός Εργασίας από την επίσκεψη αυτή δεν μπορούσε να έχει την πλήρη εικόνα του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας των δικαστών. Η μείζων, 25μελής, Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου λίγα 24ωρα πριν από το Πάσχα έκρινε κατά την 6η διάσκεψή της, με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους. Την αντίθεσή τους παράλληλα εξέφρασαν οι σύμβουλοι Επικρατείας για τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2017.

Τελικά, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στη συνταγματική αρχής της ισότητας. Στην πλειοψηφία των 17 μελών που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ είναι και ο πρόεδρος του ΣτΕ. Στο μικροσκόπιο των επόμενων διασκέψεων της Ολομέλειας του ΣτΕ θα τεθεί το σκέλος εκείνο του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Εδώ, το βασικό και ίσως αξεπέραστο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287-2290/2015) που πολύ δύσκολα, έως και αδύνατον, μπορούν να παρακαμφθούν κατά τις επόμενες διασκέψεις.

Η Ολομέλεια, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 22), τις διεθνείς συμβάσεις (ΕΣΔΑ, κ.λπ.), αλλά και τη νομοθεσία, έχει κρίνει με τις επίμαχες αποφάσεις της ότι πριν από την περικοπή ή την αναπροσαρμογή των συντάξεων πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ειδική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν (ψηφιστούν από τη Βουλή) είναι πρόσφορα και αναγκαία για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως και ότι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων δεν θα οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτη παράβαση του πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου καμία σχετική μελέτη δεν συνέταξε, ούτε φυσικά δημοσιοποίησε. Νομικά αγκάθια στο τομέα των συντάξεων που θα απασχολήσουν τους συμβούλους Επικρατείας στις επόμενες διασκέψεις είναι οι αναδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των κύριων συντάξεων που έγιναν και ο τρόπος επανυπολογισμού τους επί των ήδη καταβαλλομένων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η μείωση των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ.

Ο χάρτης των διασκέψεων

Η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας έγινε τη 18η Δεκεμβρίου 2017. Εκεί δύο εκ των τριών εισηγητών στην υπόθεση του Ασφαλιστικού, οι σύμβουλοι Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας και Αννα Καλογεροπούλου, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους επί των συνταξιοδοτικών νομικών θεμάτων που τίθενται από τους 30 και πλέον προσφεύγοντες.

Στη δεύτερη διάσκεψη, που έγινε 28 Ιανουαρίου 2018, ο τρίτος εισηγητής Σπύρος Μαρκάτης ενημέρωσε για τα ζητήματα που τίθενται ως προς τον ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες 4 διασκέψεις: στις 14 Φεβρουαρίου και στις 23, 28 και 30 Μαρτίου. Στην τελευταία έγινε και η ψηφοφορία για τον ΕΦΚΑ, όπου κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ηδη έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη διασκέψεις της Ολομέλειας. Η μία για την τρέχουσα εβδομάδα και η άλλη στην εκπνοή του μήνα. Δεν αποκλείεται, όμως, αν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει και άλλη ή ακόμα και άλλες διασκέψεις. Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση σκέφτεται τώρα να μειώσει το χαράτσι του ΕΦΚΑ
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να βάλει «κόφτη» στα εισοδηματικά κλιμάκια των 30.000-40.000 ευρώ

Ελαφρύνσεις στο εξοντωτικό χαράτσι του ΕΦΚΑ με τη θέσπιση «κόφτη» επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές θεμελιώδεις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, σε διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά έκριναν αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Την επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από την εξέλιξη προσπάθησε να κρύψει την ανησυχία της ότι η οριστική απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι, ενδεχομένως να κρίνει αντισυνταγματικές εν μέρει ή στο σύνολό τους και άλλες διατάξεις προκαλώντας δημοσιονομικό πονοκέφαλο και εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, παράγοντες των Βρυξελλών τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει και με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ ότι μπορεί να χειριστεί τέτοιου είδους προβλήματα.
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου εμφανίστηκε να συμφωνεί με το σκεπτικό του ΣτΕ όσον αφορά την ανάγκη διόρθωσης του ύψους των εισφορών στις κατηγορίες ασφαλισμένων όπου έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές.

«Ηταν στην πολιτική στόχευσή μας από το 2019 να απομειώσουμε τις εισφορές στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται το καλοκαίρι. Η διόρθωση που επεξεργαζόμαστε θα αφορά το 5%-10% των μη μισθωτών, καθώς το 85% των επαγγελματιών καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς», διαμήνυσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος αναγνώριζε μεν, όπως και ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου Γιώργος Κατρούγκαλος, την υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών, χωρίς δε έως τώρα να έχουν προχωρήσει σε ελαφρύνσεις.

To σχέδιο

Ποιο είναι όμως το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας; Τα σενάρια που εξετάζονται βασίζονται στη λογική ενός συντελεστή απομείωσης του ύψους της εισφοράς, στη θέσπιση δηλαδή «κόφτη» στα εισοδηματικά κλιμάκια που κυμαίνονται περίπου στις 30.000-40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ο «κόφτης» μπει στα 40.000 ευρώ, ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος δηλώνει εισόδημα 70.320 (σήμερα το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος), θα καταβάλλει 900 ευρώ τον μήνα αντί για 1.580 σήμερα. Οι ελαφρύνσεις θα γίνουν με βάση τα εισοδηματικά κλιμάκια που θα οριστούν. Για παράδειγμα, μπορεί να οριστεί πλαφόν 200 ευρώ στις εισφορές για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 350 ευρώ για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, 500 ευρώ για εισόδημα έως 30.000 κ.λπ. (ακόμη όμως δεν έχουν καταλήξει). Κλειδί των αλλαγών που θα εφαρμοστούν από το 2019 θα είναι το διαθέσιμο εισόδημα. Δηλαδή το ύψος της παρακράτησης να είναι τέτοιο ώστε να μη μειώνεται δυσανάλογα το διαθέσιμο εισόδημα. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε συζητηθεί ανάλογη πρόταση η οποία προέβλεπε ότι η παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% του εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέσπιση πλαφόν στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα συμπαρασύρει και τις εισφορές των μισθωτών. Δηλαδή θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος των μισθωτών, που σήμερα είναι 5.862 ευρώ.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και την ίδια την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, ταρακουνώντας τα θεμέλια του ενιαίου φορέα, ο οποίος έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Ο κ. Πετρόπουλος δεν θεωρεί ότι απειλείται ο ΕΦΚΑ τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, η διοικητική οργάνωση του κράτους δεν αποτελεί αντικείμενο της δικαιοδοσίας του ΣτΕ. 
«Διαφορετικά», προσθέτει, «το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να έχει σκεφτεί πρώτα τι θα γίνει με τις συντάξεις. Πού θα βρουν τα Ταμεία χρήματα; Θυμίζω ότι πολλά Ταμεία ήταν ελλειμματικά και έπαιρναν λεφτά από τον ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν τους συνταξιούχους». Για «γενναία απόφαση και ανάσταση των επιστημόνων» έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των «Κινήματος της Γραβάτας» (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί), καθώς και οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες που είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο. Μάλιστα η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ φοβήθηκαν στάση πληρωμών και συμβούλευσαν τα μέλη τους να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας θα εξεταστεί προσεκτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ δηλώνουν διάθεση να συμμετάσχουν στη διαδικασία προκειμένου αυτή τη φορά να γίνουν σωστές επιλογές και να προετοιμαστεί η Πολιτεία ώστε μόλις εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ να ελαφρυνθούν αμέσως οι υπέρογκες εισφορές. «Αν η Πολιτεία δεν εφαρμόσει αμέσως την απόφαση του ΣτΕ, θα τη διεκδικήσουμε εμείς δικαστικά», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Πρέπει να θεσμοθετηθεί πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μη δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας».
Πηγή : www.protothema.gr

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λαρισαίος υπάλληλος που ΟΑΕΔ «ξέπλενε» τα λεφτά στο ΚΙΝΟ – Η απίστευτη κομπίνα με τα 8,4 εκ. ευρώ

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με φερόμενο ως "πρωταγωνιστή" τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα και την απώλεια των 8,4 εκατ. ευρώ περίπου από τα ταμεία του, η περίπτωση που συγκλόνισε τον Οργανισμό πανελληνίως έχει πάρει το τελικό σχήμα πριν εισαχθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», ο προϊστάμενος φέρεται πως συνεργάστηκε με δύο μέλη της οικογένειάς του, αλλά και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη Λάρισα με σκοπό να νομιμοποιήσουν τα έσοδα «από τη δραστηριότητά του». Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν αυτού του ποσού κατηγορούνται πως «ξεπλύθηκε» με κερδισμένα δελτία από τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν ΚΙΝΟ ενώ σε συντριπτικό ποσοστό παίχθηκαν ή εξαργυρώθηκαν σε συγκεκριμένο Προποτζίδικο της πόλης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφημερίδας, βάσει βουλεύματος του Συμβούλιο Εφετών παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έξι άτομα. Εκτός από τα προαναφερόμενα τέσσερα πρόσωπα, κατηγορούνται για αμέλεια και δύο στελέχη του ΟΑΕΔ.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015 από έλλειμμα ενός ποσού ύψους 85.000 ευρώ περίπου. Με αφορμή αυτό ήρθε «έφοδος» επιθεωρητών και εν συνεχεία αποκαλύφθηκε πως η «τρύπα» στον Οργανισμό έφτανε στο ιλιγγιώδες ποσό των 8,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος από το 2005 και για μια δεκαετία ήταν προϊστάμενος του τμήματος οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και η οποία αποτελεί διοικητική μονάδα του ΟΑΕΔ. Η αρμοδιότητα της ΠΔ Θεσσαλίας εκτεινόταν στις υπηρεσίες του οργανισμού που εδρεύουν στους θεσσαλικούς νομούς αλλά και σε αυτούς της Φθιώτιδος, Ευρυτανίας και Γρεβενών.

Στα καθήκοντά του μέχρι και το τέλος του 2014 (έκτοτε η διαδικασία περιήλθε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Πληρωμών) ήταν και η διαδικασία έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των αμοιβών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μέχρι και την περίοδο 2014 – 2015 οι εκπαιδευτικές μονάδες έστελναν στην Υπηρεσία -της οποίας ήταν προϊστάμενος- συγκεντρωτικές καταστάσεις παρουσιών και αποδοχών των εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε αυτές υπερωριακώς. Βάσει αυτών των καταστάσεων το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών εξέδιδε τα εντάλματα και γίνονταν οι πληρωμές. Μέχρι εκεί όλα καλά.

ΠΩΣ «ΔΡΟΥΣΕ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

Για μια επταετία από το 2007 ως το 2014 ο προϊστάμενος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού και με τον μοναδικό κωδικό που κατείχε δημιούργησε εντάλματα «ανύπαρκτων οφειλών» σε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια εξέδιδε τις αντίστοιχες εντολές πληρωμής. Φέρεται πως τις υπέγραφε ο ίδιος και επίσης πως έβαζε «πλαστές υπογραφές» των εκάστοτε εκτελούντων χρέη προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υπαλλήλων γιατί η συγκεκριμένη υπογραφή ήταν αναγκαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτές υπογράφονταν κανονικά από υπάλληλο. Αυτό φέρεται πως το πέτυχε βάζοντας τα έγγραφα μαζί με έναν μεγάλο όγκο εγγράφων δημιουργώντας την εντύπωση του κατεπείγοντος αφού πρώτα κατάφερε να δημιουργήσει «κλίμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του».

Στη συνέχεια πήγαινε στο κατάστημα της Εθνικής στη Λάρισα και εισέπραττε τα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο κατηγορείται πως «αποκόμισε περιουσιακό όφελος 8,4 εκατομμύριων ευρώ». Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι απάτη κατ’ επάγγελμα, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απιστία, πλαστογραφία. Για νομιμοποίηση εσόδων κατηγορείται εκείνος, τα δύο μέλη της οικογένειάς του όπως και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε από τον ειδικό ανακριτή Λάρισας προέκυψε σύμφωνα με νομικές πηγές της «Ε», πως μέλη της οικογένειας προέβησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ατομικών και κοινών σε διάφορες τράπεζες, σε χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, ανοικοδόμηση κατοικιών και δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Τα δύο στελέχη του ΟΑΕΔ και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αμέλειας σε έλεγχο του υπαλλήλου.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΕΛΤΙΑ – ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Η δύναμη της «τύχης»

Ο πρώην υπάλληλος μέσα από τις έρευνες αποδείχθηκε πως κέρδισε σε πολλές εκατοντάδες παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Χρονικά συνέπεσαν με την απώλεια των χρημάτων από τον ΟΑΕΔ. Τα παιχνίδια ήταν πολλών ειδών. Από ΚΙΝΟ και ΠΡΟΤΟ μέχρι Στοίχημα και Κυνοδρομίες. Τα κέρδη είτε εισπράττονταν από το πρακτορείο απευθείας είτε σε τράπεζα, ανάλογα με το μέγεθος του ποσού. Τα δελτία παρέμεναν ανώνυμα από τον χρόνο κατάθεσης μέχρι τον χρόνο εξαργύρωσης. Όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δεν τα εξαργύρωνε μόνο αυτός. Το έκαναν στο όνομά τους και δύο μέλη της οικογένειάς του.

Για ένα μέρος από τα κέρδη αυτά φέρεται πως ζήτησαν και πήραν από τον ΟΠΑΠ βεβαιώσεις κερδών τις οποίες χρησιμοποιούσαν στις φορολογικές δηλώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ένα μέλος της οικογένειας, σε ένα έτος έπαιξε 9.500 ευρώ και κέρδισε 242.000 ευρώ. Σε άλλο έτος δήλωσε πως έπαιξε 19.000 και κέρδισε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Τα τυχερά δελτία έπεφταν "βροχή", σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Η συχνότητα ήταν τέτοια που ερχόταν ακόμα και πέντε φορές σε μιάμιση ώρα.

Από τις πολλές εκατοντάδες των κερδισμένων δελτίων σε ποσοστό περίπου 80%, παίχθηκαν ή εισπράχθηκαν από ένα πρακτορείο στη Λάρισα. Σύμφωνα με όσα κατηγορούνται, μεγάλο μέρος του ποσού «ξεπλένονταν» και κατ’ αυτόν τον τρόπο «μετουσιώνονταν σε έσοδα από νομίμως λειτουργούνται τυχερά παιχνίδια και έτσι λάμβαναν μια επίφαση νομιμότητας».

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

«Κάποτε ήμουν σημαντικός. Τώρα ντρέπομαι…»

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο βασικός εμπλεκόμενος στην υπόθεση φέρεται να κατέθεσε ενώπιον ειδικού ανακριτή πως «δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψω χρήματα» και πως «κατανοώ τη ζημιά που έχω προκαλέσει» για να προσθέσει πως «πριν το συμβάν ήμουν σημαντικός και περιζήτητος στην κοινωνία και τώρα νιώθω απογοήτευση γιατί η οικογένειά μου ντρέπεται για μένα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αρνείται την πλαστογραφία και την υπεξαίρεση καθώς «δεν με ρωτούσαν ποτέ οι προϊστάμενοι τι ήταν αυτά που υπέγραφαν».ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

Άγριο φοροκυνηγητό εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όσους χρωστούν στην εφορία ή στο δημόσιο ποσά πάνω από 3.000 ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις, ενώ στο στόχαστρο έχουν ήδη τεθεί 5.000 «μεγάλα ψάρια», εκ των οποίων το καθένα χωριστά χρωστά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και συνολικά 70 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων και επαγγελματιών γίνεται με κριτήριο αυτές να είναι ενεργές και οι έλεγχοι να μην επεκτείνονται πολλά χρόνια πίσω ή για πολλές μαζεμένες χρήσεις. Τα στοιχεία αυτά μαζί και με απευθείας επιλογές-προτάσεις προϊσταμένων Εφοριών μπαίνουν σε ένα γενικότερο δείγμα ελέγχου όπου η επιλογή γίνεται με ειδικά κριτήρια ελέγχου μη δημοσιεύσιμα για ευνόητους λόγους.

Επίσης, γίνεται έλεγχος αν υποβάλλονται στην ώρα τους οι δηλώσεις ΦΠΑ και όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις ή κάποιος έχει επιστροφή ΦΠΑ, ενώ ο κλάδος που ανήκει κατά βάση είναι χρεωστικός, τότε θα ειδοποιείται για να δώσει εξηγήσεις.

Στην περίπτωση των οφειλετών, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν σε καινούργια χρέη που μπορούν να πληρώσουν οι οφειλέτες και δεν θέλουν. Σε όλους αυτούς η πρώτη προειδοποιητική βολή δίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι επόμενες αφορούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και μαζικούς πλειστηριασμούς (από 27 Απριλίου).

Στην ΑΑΔΕ έχουν σε 24ωρη βάση πρόσβαση σε αρχεία τραπεζών, στο Κτηματολόγιο, στο Χρηματιστήριο, κ.τ.λ. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το 98% της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά χρέη της τελευταίας 4ετίας.

Για μικρότερα χρέη, δηλαδή όσα είναι κάτω από 3.000 ευρώ, η ειδοποίηση γίνεται κυρίως μέσω email ενώ αν υπάρχουν λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό και αυτά ξεπερνούν τα 500 ευρώ, κατάσχονται αν δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος.Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτές είναι οι νέες συντάξεις σε Δημόσιο – ΙΚΑ – ΔΕΚΟ – Τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ (πίνακες)

Δυο συντάξεις πάνε στον βωμό των μέτρων και από τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι θα δουν τεράστιες αλλαγές στα ποσά που παίρνουν. Σε πίνακες που παρουσιάζει το newsit.gr σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ τα χρήματα μειώνονται από 100 ως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα.Οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο


Κατηγορία
Έτη ασφάλισης
Σύνολο σημερινής σύνταξης με επίδομα συζύγου ή τέκνου
Τελική σύνταξη από Δεκέμβριο
ΠΕ
35
1.100
913
ΠΕ
35
1.020
878
ΠΕ
35
1.140
892
ΠΕ
32
1.003
809
ΤΕ
40
1.153
911
ΤΕ
36
1.095
869
ΤΕ
36
1.089
850
ΤΕ
37
1.150
886
ΤΕ
35
1.070
882

ΔΕ
34
1.023
807
ΔΕ
39
1.106
904
ΔΕ
35
1.040
838
ΔΕ
36
1.086
857
Οι νέες συντάξεις στο ΙΚΑ
Έτη ασφάλισης
Σημερινή σύνταξη
Σύνταξη από Δεκέμβριο 2018
40
1.018
875
38
693
584
36
1.408
1.170
35
1.070
900
34
928
796
33
1.231
1.030
33
942
877
31
1.188
995
30
1.497
1.228

27
1.246
1.022
25
733
648
19
481
394
17
487
454

Οι νέες συντάξεις σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες
Αποδοχές 2002-2016
Μισθός 1.900 με εισφορές ΙΚΑ
Μισθός 2.200 με εισφορές ΙΚΑ
Μισθός 1.900 με εισφορές επιπλέον ΙΚΑ 10%
Μισθός 2.200 με εισφορές επιπλέον ΙΚΑ 10%
Έτη ασφάλισης
Σύνταξη
Σύνταξη
Σύνταξη
Σύνταξη
30
832
906
966
1.061
35
964
1.060
1.099
1.215
37
1.026
1.130
1.159
1.285
40
1.125
1.246
1.260
1.402

Οι νέες συντάξεις για ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ
Έτη ασφάλισης
Σημερινή σύνταξη
Νέα σύνατξη από Δεκέμβριο 2018
25
981
805
30
1.121
920
35
1.226
1.006
40
1.338
1.098
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!