EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Εργατική Πρωτομαγιά: Εκδηλώσεις και... καταστολή ανά τον κόσμο (Photos)

Από το Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ' όπου ξεκίνησε το 1886, η Ημέρα της Εργασίας γιορτάζεται σε πολλές χώρες στον κόσμο, κυρίως την 1η Μαΐου (Πρωτομαγιά). Το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσιάζει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους γιορτάζεται η ημέρα της εργασίας και των εργαζομένων σε διάφορες χώρες στον κόσμο.

Οι απαρχές

Το 1886, τα αμερικανικά συνδικάτα καλούν σε απεργία την 1η Μαΐου --ημέρα της ανανέωσης των συμβολαίων εργασίας-- για τη διεκδίκηση του οκταώρου. Περισσότεροι από 300.000 εργάτες εγκαταλείπουν τα εργοστάσιά τους σε όλη τη χώρα.

Στις 3 Μαΐου, επεισόδια ξεσπούν στο Σικάγο, ένα από τα κέντρα της διαμαρτυρίας, όπου πολλοί απεργοί σκοτώνονται από την αστυνομία στο διαβόητο «περιστατικό του Χεϊμάρκετ». Την επομένη, βόμβα εκρήγνυται ανάμεσα στους αστυνομικούς στο τέλος μιας συγκέντρωσης αναρχικών. Η αστυνομία απαντά πυροβολώντας εναντίον του πλήθους. Επτά αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους.

Οκτώ αναρχικοί καταδικάζονται για την επίθεση, τέσσερις από τους οποίους απαγχονίζονται. Αποκαθίστανται από τη δικαιοσύνη το 1893.

Το 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Β’ Διεθνούς αποφασίζει τη διοργάνωση σε μια καθορισμένη ημερομηνία, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου 1890, μιας διεθνούς διαδήλωσης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση του οκτάωρου και σε ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς του Σικάγου.

Διάφορες ημερομηνίεςΗ Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται σε 107 χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ολλανδία, το Ισραήλ και οι χώρες της αραβικής χερσονήσου είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν διαθέτουν μια ημέρα γιορτής για την εργασία και τους εργαζόμενους. Η Σρι Λάνκα γιορτάζει την ημέρα αυτή στις 7 Μαΐου και το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου (στις 7 Μαΐου το 2018), η Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο Καναδάς, τιμούν την ημέρα αυτή την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Η Ιαπωνία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και ορισμένα κρατίδια της Ινδίας αν και γιορτάζουν την Πρωτομαγιά --σε μια πολύ συγκεκριμένη παραλλαγή το Ιράν-- είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες όπου η ημέρα αυτή δεν είναι αργία.

Στη Λιθουανία, το καθεστώς της είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η ημέρα αργίας μπορεί να αμφισβητηθεί.

Γιορτές και διαδηλώσεις

Στις περισσότερες χώρες την ημέρα αυτή συνδικάτα και κόμματα διοργανώνουν διαδηλώσεις και εορταστικές συγκεντρώσεις. Στη Φινλανδία, είναι μια ημέρα φοιτητικών γιορτών και οικογενειακών πικνίκ σε ατμόσφαιρα καρναβαλιού. Στην Ιταλία, μια μεγάλη συναυλία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ρώμη.Στη Γαλλία, η Πρωτομαγιά είναι η ευκαιρία για να αγοράσει ο κόσμος άνθη μιγκέ. Στην Αυστρία, γιορτάζεται το δέντρο του Μάη.

Όμως το σύμβολο που μοιράζονται στη γιορτή των εργαζομένων οι περισσότερες χώρες στον κόσμο είναι εκείνο που συνδέεται με τον κομμουνισμό, ιδίως το σφυροδρέπανο και γενικότερα το κόκκινο χρώμα. Το βρίσκουμε στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν, σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, στην ΠΓΔΜ ή ακόμη στην Ονδούρα.

Καταστολή

Στη Μιανμάρ, στη Λιβύη και στη Συρία δεν διοργανώνεται καμία δημόσια διαδήλωση. Στην Τουρκία, στην Ινδονησία και στο Πακιστάν, αν και η μέρα αυτή είναι γιορτή, οι διαδηλώσεις συχνά καταστέλλονται από την κυβέρνηση.Στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία Ταξίμ, αν και από το 2013 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις εκεί.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το χαμένο γόητρο της ανώτατης εκπαίδευσης

Η επιδίωξη της ανόδου του μορφωτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων (και, θεσμικά, ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης) δεν αντιστοιχεί μόνο στις ιστορικές εξελίξεις που χαρακτήρισαν τις παραγωγικές ανάγκες και τους τεχνικούς εκσυγχρονισμούς της νεότερης βιομηχανικής δυτικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο του καταμερισμού της εργασίας, είχαν επίσης ένα σημαντικό ιδεολογικό ρόλο ως προς τον ορισμό των κριτηρίων της κοινωνικής ιεραρχίας και του κύρους ή της «αξίας» των διαφόρων επαγγελμάτων.

Γράφει ο Γιάννης Παπαμιχαήλ

Η υψηλού επιπέδου μόρφωση, η καλλιέργεια, η «Παιδεία», αργότερα η τεχνοεπιστημονική εξειδίκευση, έχαιραν συνεπώς πάντα ενός διόλου ευκαταφρόνητου κοινωνικού γοήτρου. Ήδη από τον 15ο αιώνα και την Αναγέννηση, το γόητρο αυτό σαγηνεύει ιδιαίτερα τα ανερχόμενα αστικά στρώματα της εποχής, τα οποία παράλληλα τείνουν να «παραδίδονται στην πολυτέλεια και να επιδιώκουν μια άνετη ζωή εισοδηματία» (VonMartin, Η Κοινωνιολογία της Αναγέννησης, εκδ. Νέα Σύνορα -Λιβάνης, 1979, σ. 94-95).

Πρόκειται προφανώς για τους νεόπλουτους αστούς της εποχής, που συχνά μιμούνται αδέξια τους ευγενείς και αριστοκράτες, επιδιώκοντας να αποκτήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα αντίστοιχο κοινωνικό κύρος, έστω στο πεδίο του lifestyle. Είναι βέβαια τα συνηθισμένα αντικείμενα χλευασμού του Μολιέρου στη Γαλλία και πολύ αργότερα, κατά τα τέλη του 19ουαιώνα, του Βέμπλεν στην Αμερική.
Η κοινωνική λειτουργία των σπουδών

Εντούτοις, στην Αναγέννηση, αρκετοί ήταν οι αστοί που, επιδιώκοντας τη διαρκή ενίσχυση της κεκτημένης οικονομικής τους κατάστασης, ή φοβούμενοι τη μείωση των περιουσιών τους και την απώλεια της κοινωνικής τους θέσης, δεν έπαψαν να οργανώνουν εθιμικά και νομικά τις αντιστάσεις τους. Έτσι, «ένας Φλωρεντινός, όσο εύπορος και αν ήταν απαιτούσε από καθέναν από τους γιους του να έχει τακτικό επάγγελμα. Οι πατεράδες το έκαναν αυτό προϋπόθεση κληρονομιάς. Συνέβαινε μάλιστα να ζητούν με τη διαθήκη τους από το κράτος να τιμωρείται κάθε γιος που δεν πρόκοβε, με ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο». (VonMartin, στο ίδιο).

Ωστόσο, τότε ακόμα το γόητρο των σπουδών δεν συνίστατο σε απλή προσομοίωση από ιδεολογίες και πρακτικές προς υιοθέτηση και κατανάλωση από τα κατακερματισμένα, εξατομικευμένα και πολιτικώς ανίσχυρα στρώματα των εργατών και των μικροαστών που «υποφέρουν» από κάποιο «σύμπλεγμα κοινωνικής κατωτερότητας». Με άλλα λόγια, είχε μια κοινωνική λειτουργία, όχι μόνο «σνομπίστικης» κοινωνικής διάκρισης, αλλά και διακυβεύματος των λαϊκών αγώνων για την εξασφάλιση μιας ουσιαστικής μόρφωσης. Παράλληλα ήταν ένα εθιμικό και θεσμικό πλαίσιο για την κατοχύρωση της κυριαρχίας των πραγματικών ελίτ.
Ο «φετιχισμός του χαρτιού»

Ο εικονικός εκδημοκρατισμός της ανώτατης παιδείας υποκύπτει στον «φετιχισμό του χαρτιού», της «πτυχιοποίησης» όλων όσοι διεκδικούν άκοπα (ή, έστω, «πληρώνοντας κάτι») ίσες ευκαιρίες κοινωνικής καταξίωσης και προκοπής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διαρκή υποβάθμιση της ουσίας και των γνωστικών περιεχομένων αυτού του «χαρτιού» σε απλά τυπικά προσχήματα, δεν συντελεί στην ένταξη των διαφόρων πτυχιοποιημένων αποφοίτων σε κάποια πραγματική κοινωνική ελίτ.

Αντιθέτως, καταλήγει σύντομα στην απώλεια ακόμα και του ελάχιστου γοήτρου που θα μπορούσαν να διατηρούν οι πανεπιστημιακές σπουδές στα περιφερειακά και λίγο ή πολύ υποβαθμισμένα ΑΕΙ. Ιδίως μάλιστα, όταν οι σπουδές αυτές πραγματοποιούνται σε γνωστικούς τομείς και τμήματα ήδη ιδεολογικά απαξιωμένα, όπως οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.


Συνεπώς, τέτοιοι τίτλοι σπουδών μοιάζουν περισσότερο με «χάντρες και μπιχλιμπίδια σε ιθαγενείς» παρά σε στοιχεία ενός διακεκριμένου lifestyle και εφοδίου πιθανώς αξιοποιήσιμου στην αγορά εργασίας. Από εκείνους, βεβαίως, που δεν επιθυμούν ούτε να παραμείνουν μονίμως άεργοι, ούτε να ενταχτούν στο δυναμικό των ευκαιριακά απασχολήσιμων και κακοπληρωμένων υπαλλήλων του Δημοσίου ή των διάφορων ΜΚΟ.
Τα «απόκρημνα μονοπάτια» της επιστήμης

Τα συνηθισμένα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν πλέον χώρους μεταλυκειακών σπουδών, και όχι πραγματικής επιστημονικής κατάρτισης. Ακόμα και αν το δεχτούμε αισθάνεται κάποτε κανείς ότι ματαιοπονεί όταν υπενθυμίζει, στην Ελλάδα της κρίσης, κάποιες πολιτικές και εθιμικές προϋποθέσεις της πραγματικής δημοκρατικής εκλαΐκευσης του διαθέσιμου ιστορικά και κοινωνικά «μορφωτικού κεφαλαίου», σε μεταλυκειακό, έστω, επίπεδο.

Ακόμα χειρότερα, σε μια κοινωνία τόσο αποσαρθρωμένη όσο η ελληνική, όταν υποστηρίζει κανείς τις πιο στοιχειώδεις βάσεις τής «πρώην» κοινής λογικής, ίσως θα πρέπει να αισθάνεται πολύ συντηρητικός, ίσως και «αντιδραστικός». Εντούτοις, ένας άλλος πολύ γνωστός «οπισθοδρομικός και αντιδραστικός» φιλόσοφος, ο Μαρξ, είχε υποστηρίξει ότι «ο δρόμος που οδηγεί στην επιστήμη δεν είναι πλατιά λεωφόρος και πιθανότητες να φτάσουν στις φωτεινές κορυφές της έχουν μόνον εκείνοι που δεν φοβούνται να σκαρφαλώσουν στα απόκρημνα μονοπάτια της» (Πρόλογος στη γαλλική έκδοση του Κεφαλαίου).


Ίσως τώρα πια, μετά από τόσους «εκδημοκρατισμούς» της ανώτατης παιδείας, τόση «σύνδεσή της με την αγορά» και, εθιμικά, τόση επιείκεια, τόση επιτρεπτικότητα, τόση «κατανόηση» και τόση «ανεκτικότητα στις μικροπαραβάσεις», δεν θα πρέπει να μιλάμε καν για «πλατιές λεωφόρους». Όπως και να έχει, για να κυκλοφορήσει κανείς σε αυτές, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες κυκλοφορίας. Είναι καλύτερα ίσως να μιλάμε για χρωματιστές νεροτσουλήθρες!Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο βάκιλος της «πολιτικής πανούκλας»

Η βάση ανάπτυξης κάθε κοινωνίας προσδιορίζεται από την οικονομική δομή της, πάνω στην οποία σχηματίζεται το εποικοδόμημα (θεσμικό-κοινωνικό-πολιτισμικό κλπ). Σε περιόδους κρίσης το εποικοδόμημα παρουσιάζει έντονες τάσεις αυτονόμησης, προκειμένου να διαχειρισθεί τις αντιφάσεις του συστήματος και να αντισταθεί επιτυχώς στο κάθε φορά νέο, που νομοτελειακά βρίσκεται προ των πυλών. Σήμερα είμαστε στην εποχή της «πολιτικής πανούκλας».

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Η «πολιτική πανούκλα» εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Με την «επιστράτευση» ατόμων, που θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο του ηγέτη αυτής της αντίστασης στο νέο (πολιτικά-οικονομικά-θρησκευτικά-πολιτισμικά) και ταυτόχρονα με την διαρκή απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών. Ο στόχος είναι η μετάλλαξη του ατόμου από πολίτη σε υπήκοο.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Προσεγγίζεται με τον όρο «πολιτική πανούκλα». Ο νεοπαγής αυτός όρος στην πολιτική επιστήμη εξετάζει τον ρόλο του ατόμου, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται στα ζητήματα της πολιτικής συμπεριφοράς, στα θέματα άσκησης της πολιτικής εξουσίας και όχι μόνον. Του ατόμου ως υποκείμενο σε αυτήν την εμπλοκή, υπό το κράτος της χειραγώγησης. Είναι γεγονός, ότι κάθε πράξη μας έχει ως αίτιο εμφάνισής της την οικονομία. Είναι, όμως, εμποτισμένη από πολιτική δυνητικότητα, δηλαδή μπορεί να επιφέρει άμεσα ή έμμεσα πολιτικά αποτελέσματα.

Ενδιαφέρει, λοιπόν, να εξετάσουμε όχι μόνον τη συμπεριφορά των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των ατόμων σε αυτές τις περιόδους της κρίσης. Μόνον έτσι διαμορφώνεται πληρέστερα η εικόνα της κοινωνίας που βιώνει την οποιαδήποτε κρίση. Άτομα παρεισφρύουν σε κάθε δραστηριότητα με καθορισμένη ιεραρχική δομή, ώστε να αποκτήσουν κάθε είδους ισχύ. Δείτε το παράδειγμα ορισμένων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Με όπλο αυτήν την ισχύ απλώνουν το δίχτυ της «πολιτικής πανούκλας», αλλοτριώνοντας συνειδήσεις και ανθρώπους.
Οικειοποίηση του δημόσιου πλούτου
Στόχος τους να παθητικοποιήσουν τον μέσο άνθρωπο, να τον μετατρέψουν σε άβουλο και άπραγο, σε έρμαιο των καταστάσεων που οι ίδιοι προκαλούν και επιβάλλουν. Τον θέλουν αφυδατωμένο συναισθηματικά, αξιακά και πνευματικά, χωρίς ταυτότητα, μια ετεροκίνητη προσωπικότητα, μέχρι τον πλήρη εξανδραποδισμό του. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουν είτε την γενικευμένη απάθεια, είτε τις χλιαρές και ανεπαρκείς αντιδράσεις, ώστε να διατηρήσουν τα κεκτημένα της άρχουσας ελίτ που εκπροσωπούν.

Θεωρούν το κράτος ιδιοκτησία τους και την κοινωνία εχθρό. Τη δημόσια περιουσία θέλουν να τη διαχειρίζονται κατά τα ατομικά τους συμφέροντα. Τα δημόσια αγαθά υπάρχουν είτε για να ιδιωτικοποιούνται (συγγνώμη να «μεταρρυθμίζονται»), είτε για να χρησιμοποιούνται προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Οι ζημίες των επιχειρήσεών τους και τα χρέη των κομμάτων τους θα πρέπει είτε να κοινωνικοποιούνται (να αναλαμβάνει το βάρος τους ο λαουτζίκος), είτε να κουρεύονται.

Δείτε για παράδειγμα τις αντιδράσεις των καναλαρχών, που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων. Ούτε το κόστος ενοικίασης δεν πληρώνουν. Έπαιρναν τις εγγυητικές από τις τράπεζες «με αέρα» (κατά δήλωση κ. Ψυχάρη). Αλλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάνω από 300 εκατ. ανεξόφλητα χρέη. Με πιο ηθικό ανάστημα παρουσιάζονται στον μέσο Έλληνα που στενάζει; Ποιές κατασχέσεις έγιναν αφού χρωστούν; Και αφού δεν τακτοποίησαν τα οικονομικά του οίκου τους, θα τακτοποιήσουν τα οικονομικά της πτωχευμένης Ελλάδας;
Φτωχοποίηση των λαών

Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι αλλοδαποί, που έχουν επιστρατευθεί στη μάχη κατά των κοινωνιών και της προάσπισης των συμφερόντων των ελίτ, εμφανίζονταν σαν πατριώτες, δημοκράτες, πολιτικά ορθοί, φιλελεύθεροι, ηθικοί, υπερασπιστές της δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς πρέπει…

Αυτά τα χαρακτηριστικά, (που εκ του αποτελέσματος ψευδώς τους αποδίδονταν) δεν τους εμπόδισαν από το να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα αθώων και να προκαλέσουν στρατιές προσφύγων-μεταναστών. Δεν τους εμπόδισαν από το να φτωχοποιήσουν εκατομμύρια (και συμπολίτες τους), για να μεταφέρουν τον πλούτο στους ελάχιστους. Να μας δηλητηριάσουν με τον βάκιλο της «πολιτικής πανούκλας», ώστε να παρόξυνση η ανισοκατανομή του πλούτου διεθνώς.

Σύμφωνα με τις ετήσιες Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου (Global Wealth Reports) του Ινστιτούτου Έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ο παγκόσμιος πλούτος είναι κατανεμημένος ως εξής:
Το 45,2% του παγκόσμιου πλούτου ανήκει μόλις στο 0,7% του πληθυσμού της Γης.
Άλλο ένα 39,4% του πλούτου ανήκει στο εύπορο 7,3% του πληθυσμού.
Το 12,4% του πλούτου ανήκει στο 21% του πληθυσμού.
Το 3% του πλούτου ανήκει στο 71% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κατά την περίοδο 2010-2015, η περιουσία των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 60%, και το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν ανέβηκε κατά περίπου 10%. Αντίθετα η περιουσία των φτωχότερων (του 71% του πληθυσμού) μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά 10%. Κερδισμένοι από την ανακατανομή του πλούτου βγαίνουν κυρίως οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι. Αύξησαν την περιουσία τους κατά 6-7% σε σύγκριση με το 2014, ενώ η περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε κατά 17%, των Τούρκων κατά 21%, των Ρώσων κατά 38%, και των Ουκρανών κατά 41%.
Το αντίδοτο

Η «πολιτική πανούκλα» είναι μια επιδημία που πάντα είναι καλά κρυμμένη. Ο βάκιλος της πανούκλας μπορεί να είναι χρόνια κοιμισμένος μέσα στα έπιπλα, στα ρούχα, στο υποσυνείδητο μας. Και κάποια στιγμή ξυπνά και ξαναφέρνει τη δυστυχία. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να επαγρυπνούν για μια πολιτική «πανούκλα» που μπορεί να εισβάλλει τόσο ξαφνικά στη ζωή τους. Και φυσικά να είναι έτοιμοι να την αναγνωρίσουν και να την αντιμετωπίσουν.

Στροφή, λοιπόν, στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται όλοι. Δεν είναι οι λογής μηχανισμοί που στήνονται για να προωθούν τα συμφέροντα των ελίτ. Κοινωνία και αξιακό σύστημα μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες υπεράσπισης του κάθε πολίτη. Ο ίδιος ο πολίτης, όμως, πρέπει να ξαναβρεί το νόημα της ιδιότητάς του, συμμετέχοντας στα κοινά σ’ όλα τα επίπεδα, στο τοπικό στο εθνικό, ακόμα και στο διεθνές.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η έξοδος από τα Μνημόνια και η παγίδα «αργού θανάτου»

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται μερικούς μήνες πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, μπορεί η σχέση της με το ευρωιερατείο να έχει εδώ και καιρό αλλάξει, αλλά η ίδια δεν έχει εξέλθει κατά τρόπο οριστικό από την παγίδα «αργού θανάτου». Κι αυτό, παρότι η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει τα προηγούμενα οκτώ χρόνια βαρύτατο τίμημα.

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον απομονωμένη, είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να ξεφύγει από την παγίδα και να μετατραπεί σε κανονική χώρα. Στην πραγματικότητα, το μίγμα οικονομικού εθνικισμού και πολιτικής αδιαλλαξίας που χαρακτηρίζει τη στάση του Βερολίνου μας υποχρεώνει να κρατάμε μικρό καλάθι. Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο νέος σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Σολτς κινείται στα χνάρια του Σόιμπλε.

Η γερμανική αδιαλλαξία δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις και για το μεταμνημονιακό καθεστώς και για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται επιδρά αρνητικά στην ήδη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ταυτοχρόνως, όμως, υποσκάπτει και την πίστη των ευρωπαϊκών λαών στην ικανότητα της Ευρωζώνης να δίνει λύσεις σε ζωτικά προβλήματα των χωρών-μελών, αλλά και στο δικό της υπαρκτό πρόβλημα επιβίωσης.
Χαμηλή πτήση

Το Βερολίνο αναδεικνύεται σε εμπόδιο όχι μόνο στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Είναι αληθές ότι ο Μάρτιν Σουλτς, ως συγκυριακός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ύψωσε τη σημαία ενός εποικοδομητικού ευρωπαϊσμού. Όπως φάνηκε στη συνέχεια, όμως, οι Γερμανοί αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τη δεσπόζουσα θέση που έχουν καταλάβει εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με αποτέλεσμα αντί για «ευρωπαϊκή Γερμανία» να μιλάμε σήμερα για «γερμανική Ευρώπη».

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ παλινδρομεί, ανίκανη να χαράξει σαφή πορεία για την παραγωγική αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την εξέλιξή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέλλον της να παραμένει το κύριο θέμα στην ατζέντα. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι αμφίβολο εάν μπορούν να ληφθούν δραστικές αποφάσεις, ικανές να προσδώσουν μία νέα δυναμική στο ενοποιητικό εγχείρημα. Οι συμφωνίες στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή το μόνο που εξασφαλίζουν είναι τη συνέχιση της χαμηλής πτήσης που συντηρεί την κρίση.

Οι συχνές διακηρύξεις ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και δυνατή δεν λύνουν από μόνες τους τα προβλήματα. Πολύ περισσότερο, που όπως φάνηκε και από την αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών Μακρόν-Μέρκελ, δεν υπάρχει κινητήριος δύναμη στο ευρωιερατείο. Υπενθυμίζουμε πως στο Βερολίνο είχαν ζητωκραυγάσει για την εκλογή του Μακρόν, αλλά στη συνέχεια έμειναν στα καλά λόγια. Όπως προαναφέραμε, δεν κάνουν βήμα πίσω από τον οικονομικό εθνικισμό τους.
Μέτωπο εναντίον της λιτότητας

Κι αυτό παρά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, το οποίο κατέδειξε ότι ο άλλοτε πρωταγωνιστής στον ευρωπαϊσμό λαός είναι έντονα αρνητικός για την τροπή που έχει λάβει το ενοποιητικό εγχείρημα. Το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα βρεθούν στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο γενικά στη διαμόρφωση των νέων ευρωπαϊκών ισορροπιών και ειδικά στη συγκρότηση ενός μετώπου εναντίον της λιτότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2016 είχαν γίνει προσπάθειες να συγκροτηθεί ένα τέτοιο μέτωπο από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο τότε πρόεδρος Ολάντ είχε συγκυριακά συμπράξει, αλλά η πρωτοβουλία προσγειώθηκε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχικές προσδοκίες. Κι αυτό, επειδή το Παρίσι προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό Νότο σαν μοχλό πίεσης για να ενισχύσει τη θέση του στο πλαίσιο της ειδικής σχέσης του με το Βερολίνο, παρά να ηγηθεί πραγματικά του ευρωπαϊκού Νότου.


Οι εκκλήσεις προς το Βερολίνο για χαλάρωση της λιτότητας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να μη βρίσκουν ανταπόκριση. Η Μέρκελ έδειξε κάποιες στιγμές σημάδια ευελιξίας, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τακτικές κινήσεις. Με άλλα λόγια, δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Θα το πράξει μόνο εάν υποχρεωθεί. Και θα υποχρεωθεί μόνο εάν συνασπισθούν απέναντι το Παρίσι και η Ρώμη, γεγονός που θα συσπειρώσει πίσω από αυτό τον άξονα και αρκετές μικρότερες χώρες-μέλη.

Με άλλα λόγια, το κλειδί είναι η στάση του προέδρου Μακρόν. Το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά ουσιαστικά απέρριψε τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης είναι ένας λόγος που τον ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι λάθος να υποτιμάται η πολιτική ισχύς που έχει εντός του γαλλικού συγκροτήματος εξουσίας το δόγμα ότι πρώτη προτεραιότητα για το Παρίσι είναι ο άξονας με το Βερολίνο.
Ενέσεις αισιοδοξίας

Εάν καθίστατο δυνατή η συγκρότηση ενός μετώπου εναντίον της λιτότητας, το ελληνικό πρόβλημα θα εντασσόταν σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μία τέτοια εξέλιξη, ίσως, ήταν η αρχή για να ξεφύγει πραγματικά η Ελλάδα από την παγίδα «αργού θανάτου», στην οποία την έχουν εγκλωβίσει. Όσο αυτό δεν γίνεται, η Αθήνα παραμένει εξαρτημένη από την πολιτική βούληση του ευρωιερατείου, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό από την πολιτική βούληση του Βερολίνου.

Μέσα σ’ αυτή την τοξική ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει στην εγχώρια κοινή γνώμη ότι η οικονομία σταθεροποιείται και εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Και πως μετά την έξοδο από τα Μνημόνια η θετική πορεία θα επιταχυνθεί. Η καλλιέργεια θετικών προσδοκιών, όμως, προσκρούει στην υπαρκτή αβεβαιότητα για το μεταμνημονιακό καθεστώς, για την ελάφρυνση του χρέους και για τον χαρακτήρα της εποπτείας. Και βεβαίως προσκρούει στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα μικρομεσαία στρώματα.


Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προσλαμβάνει κρίσιμη οικονομική και πολιτική σημασία. Εάν πραγματοποιηθεί θα στείλει στις Αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές το μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και πως είναι η ώρα να κάνουν την κίνησή τους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι εδώ και καιρό χώρα φθηνών ευκαιριών.


ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σπίρτζης: Καταργούμε τους νόμους που ποινικοποίησαν τα διόδια

Την κατάργηση των νόμων Βορίδη - Χρυσοχοίδη, που ποινικοποίησαν την αποφυγή πληρωμής διοδίων οδηγώντας πολύ κόσμο στα δικαστήρια, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε εκδήλωση κατοίκων του Δήμου Ωρωπού. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα με τους παραχωρησιούχους της Νέας Οδού για το πάγωμα των προστίμων που έχουν καταλογιστεί και έχουν αποσταλεί σε αρκετούς πολίτες της περιοχής για την αποφυγή πληρωμής διοδίων στο παρελθόν.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής των αυτοκινήτων τους, σε λίγους μήνες, θα απαλλαγούν από την πληρωμή των πλευρικών διοδίων. Επίσης, θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους όταν εφαρμοστεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων να πληρώνουν ένα πολύ μικρό (fix) ποσό περίπου 20-30 λεπτά για τη διαδρομή από τη Μεταμόρφωση μέχρι τα όρια του Δήμου Ωρωπού. Επίσης, ξεκαθάρισε και σήμερα ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν νέα διόδια στη Βόρεια Αττική, ούτε πλευρικά ούτε μετωπικά, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει συμφωνία με τον παραχωρησιούχο».

Ο υπουργός Υποδομών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε στους κατοίκους της περιοχής ότι είναι πολύ δύσκολο να καταργηθούν τα διόδια γιατί είναι βαριές οι ρήτρες των συμβάσεων παραχώρησης και το κράτος θα επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά που αγγίζουν τα 15-20 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, δεν μπορεί να ισχύσουν άλλα εδώ και άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είπε, όμως, ότι με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων θα είναι δίκαιο και πιό αναλογικό για τους πολίτες.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «εμείς παραμένουμε πάντα δίπλα στην κοινωνία και στο κίνημα. Δεν θα επιτρέψουμε στο κίνημα "του πληρώνω περισσότερα" του Κυριάκου Μητσοτάκη να επανέλθει». «Θα ευχηθούμε», πρόσθεσε, «περαστικά στη ΝΔ και όσους τη στηρίζουν. Η θλίψη τους είναι μεγάλη γιατί τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια και δεν θα έχουν άλλοθι τα μνημόνια για να εφαρμόζουν τα σχέδια τους». «Εμείς», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «ούτε αλλάξαμε, ούτε κρυβόμαστε, ούτε βγάλαμε από το μυαλό μας αυτά που σάς λέγαμε».

Αναφερόμενος γενικότερα στους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους έκανε λόγο για «ταξικές συμβάσεις» που είχαν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και για έργα ημιτελή που δεν είναι συνδεδεμένα με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες. Έφερε μαλιστα ως παράδειγμα την Εγνατία, που δεν συνδέεται με κανένα λιμάνι ή την Ιονία Οδό που δεν περνάει μέσα απο καμμία πόλη της περιοχής. Μίλησε, επίσης, για την διαπραγμάτευση για τους αυτοκινητοδρόμους που έκανε ο ίδιος και η σημερινή κυβέρνηση και κέρδισε η χώρα 700 εκατομμύρια.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει μια ακόμη τετραετία μπροστά της» και θα κάνει πολλά από όσα έχει υποσχεθεί. «Όμως», τόνισε, «όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αφήσουμε να ξαναγυρίσει η χώρα στο κακό της παρελθόν. Αυτά να τα ξεχάσουμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των κατοίκων διευκρίνισε ότι η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και του παραχωρησιούχου να μην γίνουν νέα διόδια δεν έχει βγεί στη Διαύγεια γιατί ζητήθηκε μιά ρήτρα εμπιστευτικότητας εκ μέρους του παραχωρησιούχου.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης μίλησε για «κάποιες σκοτεινές δυνάμεις», που προσπαθούν να μην μπεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων στην Εγνατία Οδό και έχουν σχέση με αυτούς που διεκδικούν να την πάρουν.


ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς μας στύβει η εφορία

Των Κωστή Χ. Πλάντζου, Αργύρη Παπαστάθη

Την ανάγκη «φυγής προς τα εμπρός» από την κρίση, με αλλαγή πολιτικής που θα ανακόψει το στύψιμο της οικονομίας και της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση, αναδεικνύει ανάγλυφα η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στα χρόνια των μνημονίων για το πού οδηγεί το ισχύον φορολογικό καθεστώς και πώς μπορεί να ανατραπεί χωρίς να πληγούν τα δημόσια έσοδα.

«Οι συντελεστές που επιβάλλονται στα εισοδήματα είναι υψηλοί, κι όμως τα φορολογικά έσοδα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς το σύστημα δημιουργεί κίνητρα για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή», υποστηρίζει ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Υπάρχει σημαντικό περιθώριο να υποβοηθηθούν η παραγωγή και η εργασία, χωρίς να μειωθούν τα έσοδα. Οταν οι κανόνες για τη φορολογία είναι περίπλοκοι και αλλάζουν συχνά όχι μόνο μειώνεται η παραγωγή, αλλά τιμωρούνται όσοι εργάζονται ή επιχειρούν νόμιμα. Υπονομεύεται έτσι συνολικά η στροφή σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο», προσθέτει.

Στις πάνω από 300 σελίδες της η μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της διαΝΕΟσις αποκαλύπτει για την Ελλάδα της κρίσης ότι:

■ Η άμεση φορολογία που εφαρμόζεται σήμερα πνίγει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ είναι ταυτόχρονα κοινωνικά ανώφελη ή και επιβλαβής. Επιβάλλονται τεράστιοι φόροι, αλλά το κράτος χάνει έσοδα γιατί οι υψηλοί συντελεστές αποδίδουν μόνο σε πλούσιες χώρες. Αν και γίνονται στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην Ελλάδα δεν θεραπεύουν ή/και επιτείνουν την οικονομική ανισότητα.

Και ενώ η Ελλάδα ανταγωνίζεται ανεπιτυχώς τις πλούσιες χώρες σε υψηλή φορολόγηση, καταλήγει να αυξάνει περισσότερο τους έμμεσους φόρους που πλήττουν ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται στις αναπτυσσόμενες ή τριτοκοσμικές χώρες.

■ Κάθε χρόνο αλλάζουν πάνω από 240 φορολογικές διατάξεις (σχεδόν μία κάθε εργάσιμη μέρα), γεγονός που εξηγεί γιατί ούτε το ίδιο το κράτος δεν προλαβαίνει και δεν μπορεί να εφαρμόσει και να παρακολουθήσει τις τόσες αλλαγές, με συνέπεια να απαιτούνται συνεχώς νέες ή παρατάσεις (όπως πρόσφατα το τέλος διαμονής που ξεκίνησε προτού εκδοθούν ο νόμος και οι εγκύκλιοι ή οι πλατφόρμες δηλώσεων για ενοικιάσεις τύπου Airbnb που δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει αν και αποτελούν προϋπόθεση για τις μισθώσεις και για την υποβολή δηλώσεων για τα μισθώματα του 2017 κ.λπ.).

■ Οι επιχειρήσεις σπαταλούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως για να προσαρμόζονται στις φορολογικές αλλαγές-έξοδα που δεν τα εισπράττει το κράτος.

«Το μείγμα πολιτικής του μνημονίου που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα έδωσε ασύμμετρη έμφαση στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα στο επίπεδο του εισοδήματος. Για να μπορέσει να συντελεστεί μια ουσιαστική και βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, η αποκλιμάκωση των συντελεστών αυτών είναι αναγκαία», λέει από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις. Ο ίδιος τονίζει ότι «είναι αναγκαίες και πρόσθετες καινοτόμες ενέργειες στο επίπεδο της ευρύτερης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Πρέπει, όπως λένε και στο εξωτερικό, να ‘‘σκεφτούμε έξω από το κουτί’’. Αυτός είναι και ο λόγος που ως διαΝΕΟσις από κοινού με το ΙΟΒΕ προβήκαμε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης».

Η πρόταση στην οποία καταλήγει η μελέτη προκύπτει από τη σύγκριση των συστημάτων φορολογίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι λύσεις που φαίνεται να ευνοούν καταρχήν την ανάπτυξη, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην -ήδη έντονη- κοινωνική ανισότητα, είναι η επιβολή δύο μόνο συντελεστών (20% και 25%) με μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα ή τα 1.250 ευρώ το 2020, στα 680 ευρώ για τον άγαμο (δηλαδή έμμεσο αφορολόγητο στα 3.400-3.500 ευρώ), ταυτόχρονα όμως με παροχή καλύτερα στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών - τεχνική δηλαδή που εφαρμόζουν και άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.Το «στρίψιμο της βίδας» με αριθμούς

«Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματικό, άδικο και αναποτελεσματικό. Αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισότητες, είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλάζει υπερβολικά συχνά και είναι φτιαγμένο με τρόπο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή», τονίζει ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Οπως αποδεικνύεται από προηγούμενες έρευνες κοινής γνώμης της διαΝΕΟσις, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες είναι το θέμα της φορολογίας. Πέρυσι το 42% των πολιτών δήλωνε ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση «κατά προτεραιότητα και άμεσα». Φέτος το 41% ασπάζεται ότι «η φοροδιαφυγή είναι θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας» και το 37% ότι η κυριότερη αιτία της φοροδιαφυγής είναι «οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές».

Το 86% πιστεύει ότι η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει να έρθουν ξένες επενδύσεις και 2 στους 3 (64%) ότι «πρέπει η φορολογία να είναι χαμηλή, έστω κι αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα» (από 46% το 2015). Ταυτόχρονα, το 76,9% των Ελλήνων εκτιμά ότι «είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα θα παταχθεί η φοροδιαφυγή».

Η αντίληψη ότι οι άμεσοι φόροι αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε αρχικά το 2010-2011 (πρώτο μνημόνιο), υποχώρησε το 2014 (δεύτερο μνημόνιο), αλλά εκτινάχθηκε τη διετία 2015-2016 λόγω του φορολογικού πογκρόμ που επέλεξε να εξαπολύσει στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα είναι έτσι η υπερχρέωση και οικονομική εξουθένωση όλο και περισσότερων φορολογουμένων, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Αλλαγές τώρα

Στην οκταετία των μνημονίων το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε 27%, αλλά τα φορολογικά έσοδα του κράτους μόνο 6%. Οι πολίτες έβλεπαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πηγαίνει στο κράτος. Επίσης:

■ οι έκτακτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 44%
■ τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εξαπλασιάστηκαν, από 500 εκατ. το 2008 σε 3,1 δισ. το 2016
■ οι φόροι στην παραγωγή έφτασαν στο 16,1% του ΑΕΠ το 2015, από 12,7% του ΑΕΠ το 2008
■ η Ελλάδα είναι 3η στη λίστα με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Με τα δεδομένα αυτά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν να «καταπίνουν» το 23,4% του ΑΕΠ της χώρας το 2016.

Κοινωνική ανισότητα

Tο 85,8% των Ελλήνων πιστεύει ότι «το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα το σηκώνουν κυρίως οι μισθωτοί». Τα οικονομετρικά στοιχεία δείχνουν πράγματι ότι η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών (71%) και σχεδόν όλοι οι αγρότες (93%) δηλώνουν ετησίως εισοδήματα μικρότερα των 9.000 ευρώ.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αποτελούν τα μεγάλα φορολογικά υποζύγια στη χώρα μας. Το 2015 εκπροσωπούσαν μόνο το 10,7% των φορολογούμενων, δήλωσαν το 15,9% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος και πλήρωσαν το 27,8% των συνολικών φόρων!

Το 32,9% των φορολογουμένων (1 στους 3) ήταν μισθωτοί, που δήλωσαν το 37,7% του συνολικού εισοδήματος και επιβαρύνθηκαν με το 38,6% των φόρων (δηλαδή σχεδόν ισόρροπα με το πλήθος και το εισόδημά τους).

Αντιθέτως, το 19,6% (1 στους 5) είναι εισοδηματίες, οι οποίοι φορολογήθηκαν για το 9,9% του συνολικού εισοδήματος (το 1/10), πληρώνοντας μόλις 9,2% των φόρων (δηλαδή είχαν μικρότερο μερίδιο στον φόρο και από το εισόδημα που δήλωσαν).Φόροι-τρόμος για τις επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Ξεπέρασε και τη Σουηδία (50,7% η Ελλάδα, 49% η Σουηδία).
Αιτία είναι οι εξαιρετικά υψηλοί συντελεστές: 29% στην Ελλάδα έναντι 22,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., με διπλάσιο και τριπλάσιο ποσοστό από ανταγωνιστικές χώρες (Βουλγαρία 10%, Ρουμανία 16%, Κύπρος 12,5%).

Το πιο τρελό;

Στα 335 εκατ. ευρώ έφτασε το κόστος συμμόρφωσης στις φορολογικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις (έως το 2013 που υπάρχουν στοιχεία). Δηλαδή ξόδεψαν το 1/8 όσων πλήρωσαν συνολικά στο κράτος (12,6% των συνολικών εσόδων από τα νομικά πρόσωπα) για φορολογιστικές διαδικασίες. Τα χρήματα αυτά τα δαπάνησαν οι εταιρείες για να είναι φορολογικά τυπικές, αλλά δεν τα πήρε το κράτος! Χάθηκαν σε γραφειοκρατία, χαμένες ανθρωποώρες και σπατάλη χρόνου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κόστος είναι 5% και στη Γερμανία 2,2%.
Την περίοδο 2002-2015 ψηφίστηκαν 36 αμιγώς φορολογικοί νόμοι (2,6 νόμοι ανά έτος), με μέσο όρο 78 άρθρα και 68 σελίδες ανά νόμο. Κάθε χρόνο ψηφίζονταν και άλλες 40 διατάξεις, διάσπαρτα σε άλλους νόμους. Δηλαδή έβγαιναν περίπου 242 διατάξεις κάθε χρόνο όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόταση: Δραστική απλούστευση, με φόρο 20% και 25%

Συγκρίνοντας το ισχύον φορολογικό καθεστώς με άλλα 7 διαφορετικά σενάρια προσομοιώσεων, και με βάση τα αναλυτικά δεδομένα για τη φορολογική βάση, η μελέτη κλίνει προς τη δραστική απλούστευση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Συγκριτικά, στην Ε.Ε. 21 χώρες έχουν κλιμακωτό (προοδευτικό) σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων, ενώ σε επτά χώρες υπάρχει η εμπειρία του συστήματος ενιαίου συντελεστή φορολόγησης.

Η μελέτη εξετάζει μάλιστα το παράδειγμα της Βουλγαρίας και ιδιαίτερα της Σλοβακίας, η οποία έχει αλλάξει τρεις φορές σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρη η τόνωση της αγοράς, των κρατικών εσόδων και της οικονομίας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα θα είχαμε περίπου τα ίδια έσοδα από τον φόρο εισοδήματος που έχουμε με το σημερινό σύστημα αν εφαρμόζονταν ενιαίος συντελεστής 20% και έμμεσο αφορολόγητο στα 3.400 ευρώ για όλους. Ανάμεσα στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ένα που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και κίνητρα για ανάπτυξη είναι:

■ Για τα φυσικά πρόσωπα (αντί για 22%-45% που ισχύει σήμερα): δύο συντελεστές μόνο (20% έως 40.000 ευρώ και 25% για παραπάνω εισόδημα) και έμμεσο αφορολόγητο 3.450 ευρώ (που αυξάνεται για κάθε παιδί).

■ 20% (το πολύ) φόρος στις επιχειρήσεις αντί 29% για ανάπτυξη και μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά με περιορισμό των φοροαπαλλαγών.Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δένουν κάβους τα πλοία στα λιμάνια – Απεργία της ΠΝΟΔεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα είναι ΤΗΝ Τρίτη 1 Μαίου, τα πλοία, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μαΐου με ώρα λήξης τις 24:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στην απεργία για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς συμμετέχουν με 24ωρη απεργία η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών ( Π.Ε.Π.Ρ.Ν.), αλλά και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμάνιων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της ζητεί την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων και των συνεπειών τους, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και παροχή αξιοπρεπών συντάξεων. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πρωτομαγιά

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα σε όλες τις μεγάλες πόλεις για να τιμήσουν την αύριο Τρίτη την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από το 2017 η 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας( Ν. 4468/2017), και καταργήθηκε το προηγούμενο καθεστώς της κήρυξης της εορτής αυτής ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας με την έκδοση κάθε χρόνο σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία.

Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Δευτέρας 30/04/2018 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα), Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τρίτη μεσάνυχτα προς Τετάρτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

Οι συρμοί του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 09:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από τη 1πμ της Τρίτης 1ης Μαίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί για τις 10πμ στο Σύνταγμα.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διχόνοια και τσακωμούς στις πολυκατοικίες φέρνει η Airbnb

Πριν από ένα χρόνο είχαν καταγραφεί 5.127 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που διατίθεντο για ενοικίαση σε τουρίστες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 9.000 σε όλη την Αττική, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 80-100%.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο διπλασιασμός ωστόσο των προσφερόμενων διαμερισμάτων οδηγεί και σε λιγότερο φωτεινές πλευρές σε αυτή την «ανθηρή», πλέον, βιομηχανία της διανυκτέρευσης.

Την περασμένη εβδομάδα η «Κ» εκλήθη σε συνέλευση ιδιοκτητών επί της οδού Νίκης στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα της συνέλευσης ήταν «τα προβλήματα που δημιουργούν στους μόνιμους ενοικιαστές οι “παροδικοί”», όπως είπε ο Μιχάλης Ρ., συνταξιούχος, στην «Καθημερινή». Ο κ. Μιχάλης δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του για να μην έχει προβλήματα με τους γείτονές του που νοικιάζουν, μέσω της πλατφόρμας, τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας του 1950 στο Σύνταγμα. «Ξέρετε τι είναι να βλέπεις μέσα στο μισοσκόταδο ένα άγνωστο πρόσωπο με βαριά ασιατικά χαρακτηριστικά να σε ρωτάει πού είναι το διαμέρισμα που νοίκιασε;”

Η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας ανοίγει με κωδικό που έχει βάλει η εταιρεία διαχείρισης των διαμερισμάτων, η οποία θέλει να αποφύγει να έρχεται εδώ κάθε τρεις και λίγο.

«Αυτό είναι λάθος» λέει ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος εκείνων που νοικιάζουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση .«Οταν έχεις γείτονες πρέπει να μιλάς μαζί τους, να τους εξηγείς τι θα αντιμετωπίσουν, δεν γίνεται να αντιπαρέρχεσαι μια τόσο ριζική αλλαγή στον τρόπο χρήσης μιας πολυκατοικίας… σιωπηρά. Δεν είναι ξενοδοχείο, θέλει ωραία αντιμετώπιση».

Αλλάζουν άποψη

Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά το πρόβλημα δεν είναι απλό: «όποιου τη θέση και αν πάρεις θα βγεις χαμένος», λέει αφοπλιστικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη συγκεκριμένη συνέλευση ιδιοκτητών, στην οποία πήραμε μέρος, οι παρόντες ήταν πάνω από 60 ετών. Οταν τους θέτουμε το ερώτημα τι θα κάνατε αν ο ιδιοκτήτης ήταν ο γιος σας που δεν είχε άλλο εισόδημα, ακολουθεί σιωπή. Ο Παραδιάς, πάντως, λέει ότι πολλές φορές ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έρθει στο γραφείο για να διαμαρτυρηθούν και λίγο αργότερα εμφανίζονται ξανά, αυτή τη φορά για να ρωτήσουν πώς θα γίνει να προσφέρουν το ακίνητο σε μια πλατφόρμα για βραχυχρόνια ενοικίαση.

Ομως ο Παραδιάς, που έχει παραδείγματα στο περιβάλλον του από ανθρώπους που κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, λέει ότι εφέτος τον χειμώνα πλατφόρμες όπως η Airbnb ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να δίνουν τιμές 19 ευρώ, «καθώς η ζήτηση τον χειμώνα είναι μειωμένη».Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άγρια επεισόδια το βράδυ στην Μόρια – Προηγήθηκαν βανδαλισμοί, κλοπές και σφαγές ζώων (Photos)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν για άλλη μια φορά, το βράδυ της Κυριακής, στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια, Λέσβου. Τα επεισόδια σημειώθηκαν εντός και εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ξεκίνησαν τη μεταξύ τους συμπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, του lesvosnews υπάρχουν τραυματίες που έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς στο χωριό πετώντας πέτρες, και σπάζοντας κάδους και πινακίδες στον δρόμο.O πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης κατήγγειλε βανδαλισμούς, κλοπές και σφαγές ζώων σε κτήματα κτηνοτρόφων.Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέλος οι Πανελλήνιες για την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τα πάνω κάτω έρχονται στην Παιδεία και ειδικότερα στον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου καταργούνται σταδιακά οι Πανελλήνιες.

Ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει ότι οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Α΄ Λυκείου θα μπουν στα πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου. Ωστόσο το σύστημα των εξετάσεων, για ένα διάστημα θα διατηρηθεί σε μια σειρά σχολών.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Παιδείας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει πως από τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου. Ωστόσο οι εξετάσεις δεν θα καταργηθούν για μια σειρά σχολών, καθώς όπως είπε ο υπουργός Παιδείας «θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».

Τέλος ο κ. Γαβρόγλου μίλησε και για δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τα οποία θα συνδέονται με τα Επαγγελματικά Λύκεια.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!