EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Η ΔΕΗ σε αποσύνθεση

Είναι γεγονός ότι μία από τις ισχυρότερες ΔΕΚΟ στην χώρα που έχουν σηματοδοτήσει εδώ και δεκαετίες την ενεργειακή πολιτικής της Ελλάδας είναι η ΔΕΗ.

Βέβαια με την απελευθέρωση της ηλεκτροπαραγωγής τόσο στα πλαίσια του υφιστάμενου Μνημονίου όσο και βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιώ,ν η ΔΕΗ έχει συμφωνηθεί να ιδιωτικοποιηθεί με μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Η παρούσα κυβέρνηση, πολέμησε όσο τίποτα άλλο την συμφωνημένη ιδιωτικοποίηση τα προηγούμενα χρόνια και ενώ ήταν σε εξέλιξη η δημιουργία μίας πιο ευέλικτης μικρής ΔΕΗ που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι ανταγωνιστική.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την παρουσία επενδυτών στην χώρα είχε τραγικά αποτελέσματα, καθώς στην πορεία των τελευταίων 4 ετών η αξία της ΔΕΗ κατέρρευσε χρηματιστηριακά αλλά και απαξιώθηκαν σταδιακά τα πάγιά της, με αποτέλεσμα το μέλλον της να είναι όλο και περισσότερο αβέβαιο και ζοφερό.

Ήδη φέτος, παρά τις όποιες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση να τηρήσει τα προσχήματα της ιδιωτικοποίησης μέσω της πώλησης μονάδων λιγνίτη, η εταιρία βρίσκεται ήδη στον στόχαστρο διαφόρων funds με υποτιμητική κερδοσκοπία που την απαξιώνουν περαιτέρω, καθώς η αγορά προεξοφλεί την αποτυχία του λεγόμενου market test για την πώληση των εργοστασίων που αποτελούν το 40% της λιγνιτικής δύναμης της ΔΕΗ.

Επίσης η εικόνα του ισολογισμού της επιχείρησης είναι δραματική, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί προς εκπλήξεων όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αν δεν κλείσει επιτυχώς το θέμα της ενεργειακής πολιτικής, δεν θα ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καν η οποιαδήποτε ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Είναι εντυπωσιακό ότι η αναδιάρθρωση της επιχείρησης προχωρά με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα σε όλες τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες η ΔΕΗ να εμφανίζει ζημιές.

Τα όποια κέρδη της εταιρίας δεν είναι πλέον οργανικά, αλλά προέρχονται από ρυθμιζόμενα έσοδα, δηλαδή από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στα οποία και εκεί θα έπρεπε ήδη να ισχύει απελευθέρωση της αγοράς.

Ήδη μάλιστα η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ έχει στοιχίσει στην ΔΕΗ λειτουργική και οργανική κερδοφορία άνω των 100 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση για αυξήσεις στα τιμολόγια προς τους καταναλωτές και επιχειρήσεις, κάτι που είναι βέβαια ανέφικτο υπό την παρούσα συγκυρία των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών.

Η πιο σημαντική συνέπεια σε όλα τα παραπάνω είναι ότι η αποτυχία ενός άγονου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες, θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία, καθώς τα πάγια της επιχείρησης δεν θα επιστρέψουν σε αυτήν, αλλά θα γίνει προσπάθεια υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προικοδοτηθούν σε δεύτερη φάση και με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία όπως οι υδροηλεκτρικές μονάδες, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του σημερινού συνολικού ενεργειακού έργου της εταιρίας και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Πρόκειται με λίγα λόγια, για εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων οι οποίοι προκειμένου να παίξουν ιδεολογικό και μικροπολιτικό παιχνίδι κατά του Μνημονίου, απαξίωσαν την μεγαλύτερη και πιο στρατηγική δημόσια εταιρία της χώρας η οποία πλέον ενδέχεται να καταλήξει με όρους χαμηλότατων τιμημάτων σε ιδιώτες χωρίς καμία διασφάλιση εσόδων για το δημόσιο.

Δεδομένου ότι ήδη τα λειτουργικά έσοδα της ΔΕΗ είναι τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας, είναι καιρός η κυβέρνηση αφενός να κινηθεί ταχύτατα στο να βρει την βέλτιστη λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και αφετέρου να απολογηθεί για τις πράξεις της όσον αφορά την εμμονή της στην παραμονή στον Δημόσιο τομέα, όταν γνώριζε την ζημιογόνο πορεία της και δεν είχε κανένα εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης και ανασχεδιασμού της.
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΝΔ: Το βασίλειο της γκάφας. Πέντε σε μια μέρα δεν είναι πολλές;

Όταν ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση- με έναν αρχηγό στον οποίο διάφοροι πλασάρουν ότι πλησιάζει την αυτοδυναμία και το «τρώει»- κάνει μέσα σε ένα 24ωρο πέντε -αριθμός: 5- γκάφες ποιος θα το πάρει στα σοβαρά; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη με τη ΝΔ και η νέα εσοδεία γκαφών είναι συναρπαστική.

Του Γ. Λακόπουλου

Να αρχίσουμε από τον επικεφαλής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεπλάκη σε ένα περιστατικό που συναγωνίζεται, από πλευράς μειδιαμάτων που προκάλεσε, τις αντιδράσεις Βενιζέλου μετά το περιστατικό με τον «καφέ» -που του πέταξε κάποιος φιλοπερίεργος στις αρχαιρεσίες του ΠΑΣΟΚ το 2007 -και με την αλυσίδα που πήγε να διορθώσει στο ποδήλατό του …εν κινήσει ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε να πάει με τη σύζυγό του στην Ίμβρο για μια εκδήλωση με τον Πατριάρχη. Αλλά ξεκίνησε χωρίς …διαβατήριο. Ή δεν κατάλαβε ότι η Ίμβρος είναι τουρκικό έδαφος ή πιστεύει ότι δεν θα τον υποβάλλουν σε τέτοιες διατυπώσεις. Βρήκε πάντως κλειστά τα σύνορα και ατύπως κρατήθηκε στο φυλάκιο των Κήπων. Όπως να το κάνουμε πήγε να περάσει σε μια άλλη χώρα παράνομα. Απίστευτο αλλά αληθινό.

Πιο απίστευτο όμως είναι αυτό που συνέβη στη συνέχεια για να τον διασώσει από την καζούρα. Ένα μαγικό χέρι παρενέβη στα ΜΜΕ και η γκάφα έγινε πλακίτσα. Ανέβηκε μάλιστα στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία του Κυριάκου στην οποία φαίνεται να κάνει πλάκα με τη σύζυγό του, την οποία υποδεικνύει ως … «ένοχη» και ξεχασιάρα.

Σα να είναι ένα τυπικό ζευγάρι που ξεκίνησαν για ταξίδι και η σύζυγος, ως αρμόδια για τον εφοδιασμό, τάκανε θάλασσα και τη μαλώνει τρυφερά. Ότι έβαλε τις φωνές στη Μαρέβα δεν μας το είπαν. Αντίθετα τους απεικονίζουν μέσα στη χαρά. Τώρα πως βρέθηκε ο φωτογράφος ακριβώς τη στιγμή που διαπιστώθηκε η απουσία διαβατηρίων και άρχισαν τα αστεία είναι ένα ακόμη από τα επικοινωνιακά θαύματα που συνοδεύουν μονίμως τον πρόεδρο της ΝΔ.

Δεν βρέθηκε όμως ένα δεύτερο μάτι να τον προφυλάξει από μια άλλη γκάφα του που προηγήθηκε -αν δεν είναι γκάφα κάποιου άλλου και την πληρώνει αυτός. Στη συνέντευξή του προς το Βήμα ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι «το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης». Κανείς επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο για άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Δικαίως ο Σταύρος τον έβαλε στη θέση του.

Αλλά η γκάφα μεγεθύνεται, αν σκεφθεί κανείς ότι τη διέπραξε ο πολιτικός που έχει κάθε λόγο να τα έχει καλά με τον Θεοδωράκη και τους βουλευτές του και κυρίως να μην δίνει αφορμές να στραφούν στον Τσίπρα. Αν δεν είναι λόγος όταν τους λέει ότι κακώς υπάρχουν, πότε είναι;

Η τρίτη γκάφα ήλθε από βουλευτίνα του κόμματος- έμπειρη μάλιστα. Η Σοφία Βούλτεψη, είπε ότι στο Μακεδονικό «προφανώς και δε θα μας δεσμεύει μία κακή συμφωνία». Δηλαδή η Βουλή θα εγκρίνει και η χώρα θα υπογράψει μια συμφωνία και η ΝΔ θα λέει ότι αν γίνει ποτέ κυβέρνηση δεν δεσμεύεται.

Είναι γκάφα της ίδιας; Ή απλώς πρόδωσε μια γκάφα που ετοιμάζεται να κάνει ο αρχηγός της προβάλλοντας ότι… θα αλλάξει μια συμφωνία που ολοκληρώνει αυτό που ξεκίνησε το 2008 το κόμμα του με τον Καραμανλή και τη Ντόρα και αυτό που περιμένει όλος ο κόσμος και μας σώζει από την οριστική ονομασία «Μακεδονία» για τη διπλανή χώρα.

Το τετράγωνο της γκάφας ολοκληρώθηκε από αυτόν που πληρώνουν για να προλαβαίνει τις γκάφες των υπολοίπων. Σε μια τυπική συνέντευξή του στον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού -στο σταθμό 24/7- ο αρχιεπικοινωνιολογος του Κυριάκου Τάκης Θεοδωρικάκος είπε το εξής: «Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία κυβέρνηση…»

Όπα! Δεν θα φτιάξει μόνος του την κυβέρνηση ο Κυριάκος, αν του δοθεί η ευκαιρία φυσικά. Ποιοι είναι αυτοί που «φιλοδοξούν» να τη «φτιάξουν»την κυβέρνηση και απλώς θα βάλουν τον Κυριάκο επικεφαλής. Ο Θεοδωρικάκος- ένας υπάλληλος της ΝΔ δηλαδή και ποιοι άλλοι; Τι σημαίνει «υπό τον Μητσοτάκη»; Υπήρχε περίπτωση να είναι υπό άλλον; Θα νοσταλγήσουμε τον Μακάριο στο τέλος…

Γκάφα είναι και αυτή που έκανε πάλι ο αρχηγός με τον υπολογισμό των κομματικών μελών. Είπε -στο Βήμα- ότι η ΝΔ έχει… 500.000 μέλη. Ο αριθμός πρώτη φορά ακούγεται. Στις αρχαιρεσίες με τις οποίες ανεδείχθη ο ίδιος έλαβαν μέρος 400.000 περίπου, προερχόμενοι και από άλλους χώρους. Έπεσαν στους 335.000 στο δεύτερο γύρο και οι 173,000 ψήφισαν υπέρ του Κυριάκου.

Ακόμη και… αν αυξήθηκαν στο μεταξύ σε … 500.000, δεν είναι γκάφα να διαφημίσει ότι… φυλλορροούν και να λέει ότι την περασμένη Κυριακή θα ψήφιζαν 155.000, ήτοι μόλις το ένα τρίτο; Ειδικά όταν δεν ξέρουμε καν πόσοι πήγαν τελικά, γιατί κατά τις καταγγελίες από μέσα, κάποιοι… αγόραζαν μαζικά κάρτες μελών. Αλλά αυτά είναι δικά τους.

Συμπέρασμα: πέντε γκάφες σε μια μέρα είναι πολλές για κόμμα που πληρώνει ένα στρατό για την εικόνα του και το ίματζ του αρχηγού. Είναι η νευρικότητα που δεν τους βγαίνει οι εξελίξεις, είτε γιατί ως εδώ ήταν και άρχισαν να τα παίζουν; Πάντως όλοι και περισσότεροι άνθρωποι από τη ΝΔ κάνουν απίστευτα λάθη. Από τη κορυφή, ως τη βάση.

ΥΓ. Η γκάφα του Μητσοτάκη με την κοπάνα που – τάχα- έκανε το πρωι απο το σχολειο για να δει τον Γκάλη που έπαιζε το βράδυ, δεν υπολογίζεται. Ηταν της περασμένης εβδομάδας.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ψηφιακός κόσμος και πραγματική ζωή

Στην «κοινωνία της πληροφορίας» είναι πραγματικά άτοπο να γράψεις κατά της τεχνολογίας, ή να αμφισβητήσεις τις απεριόριστες δυνατότητες και ευκαιρίες που αυτή προσφέρει για επικοινωνία, αλληλόδραση και συμμετοχή σε κάθε λογής δίκτυα. Κι αυτό γιατί ο ψηφιακός κόσμος μας, μέσω των δικτύων, έγινε πιο αλληλένδετος, πιο συναρτησιακά εξαρτώμενος, πιο περίπλοκος και ταυτόχρονα πιο άμεσος, έστω και μέσω πολλαπλών διαμεσολαβήσεων.

Επί της ουσίας, ακόμα και αν αισθανόμαστε την κυριαρχία μιας απρόσωπης τεχνολογικής ορθολογικότητας ως ανερχόμενης ηγεμονίας πάνω στον άνθρωπο και τις σχέσεις του, είμαστε απερίφραστα υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε ενεργητικά. Οι δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον είναι τεράστιες.

Facebook, twitter, instagram, βιντεοκλήσεις, chatting, skype, εξ αποστάσεως μάθηση, ασύγχρονη εκπαίδευση, e-learning, e-commerce, e-presence, e-marketing και τόσα άλλα εργαλεία και διαδικασίες εισχωρούν καθημερινά στο βιόκοσμό μας, ενώνοντας διαδικτυακά τις ζωές των ανθρώπων με αμέτρητους τρόπους. Από την κατανάλωση, τη διασκέδαση, τη χαλαρή και την απερίσκεπτη πλοήγηση στον διαδικτυακό ωκεανό, μέχρι την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Την ίδια στιγμή στο βασίλειο του ψηφιακού σύμπαντος βλέπω γύρω μου ανθρώπους μοναχικούς. Ξεγελούν την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα από όλα αυτά, παραμένοντας εγκιβωτισμένοι σε ένα εικονικό, πολλαπλώς διαμεσολαβημένο περιβάλλον, γεμάτο sms, mms, photos, videos, αναρτήσεις του εφήμερου και άλλα παράγωγα μιας διαδικασίας τόσο, μα τόσο ανεπαίσθητα αφομοιωτικής και ταυτόχρονα “ιμπεριαλιστικής”.

Κάθε δωμάτιο και συσκευή, κάθε γωνιά και δίκτυο, κάθε σπιθαμή του χώρου και ασύρματο wi-fi, στοιχεία που καθιστούν τα κάθε λογής πληκτρολόγια προέκταση του μυαλού και των χεριών μας. Μας μετατρέπουν σε συστατικά ενός αόρατου ιστού, όπου τα πάντα διασυνδέονται με τρόπο αφοπλιστικό και ταυτόχρονα “ψυχαναγκαστικό”. Κι όλα αυτά γιατί σε όλους μας θα υπάρχει πάντα η κοινή ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά, να νιώσουμε εγγύτερα, να δηλώσουμε την παρουσία μας, να αναδείξουμε τη διαφορά μας μέσα στο αδιαφοροποίητο και μονοδιάστατο μονοπάτι της καθημερινής οξείδωσης.

O φόβος της μοναξιάς, ο τρόμος της συνύπαρξης

Μερικές φορές αισθάνομαι πως αυτό που κυριαρχεί είναι τόσο ο φόβος της μοναξιάς όσο και ο τρόμος της συνύπαρξης. Από το να μιλήσουμε απευθείας, ή να επιδιώξουμε μία δια ζώσης συνάντηση, ενδεχομένως να μας φαίνεται ευκολότερο να στείλουμε ένα sms, ένα email, ή ένα μήνυμα στο messenger κ.ο.κ. Λες και απευχόμαστε την άμεση επαφή αφού μας διευκολύνει η ασφαλής απόσταση της διαμεσολάβησης που το μέσο μάς παρέχει.

Ή σε άλλες πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένοι ξεγελούν την αδυναμία απόκτησης υπαρκτών φίλων μέσα από τη ψευδαίσθηση που τους παρέχουν οι διαδικτυακές συντροφιές. Αυτό έχει συνέπεια να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να βγουν από τον προστατευτικό θώκο της οθόνης και να γευτούν τους χυμούς της αληθινής ζωής.

Το ανέφερα και στην αρχή. Είναι πραγματικά άτοπο να γράψεις εναντίον της ψηφιακής τεχνολογίας και των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρέχει για επικοινωνία και αλληλόδραση σε ένα πλαίσιο που οι παραδοσιακές χωροχρονικές δεσμεύσεις τείνουν ουσιαστικά να καταργηθούν οριστικά. Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, η έλλογη χρήση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδύονται δεν είναι πάντα αυτονόητη.

Και εδώ ακριβώς τίθεται το γνωστό σε όλους ερώτημα: Πότε ελέγχεις εσύ τα εργαλεία που η τεχνολογία σου παρέχει και πότε σε ελέγχουν αυτά; Πότε ο άνθρωπος καθίσταται το κυρίαρχο δρων υποκείμενο και πότε “εργαλειοποιείται”, ή χειραγωγείται μετατρεπόμενος σε αντικείμενο μιας απρόσωπης συνθήκης, από την οποία ετεροκαθορίζεται ως παθητικός χρήστης; Είναι σαφές πως η παθογένεια αυτή δεν ισχύει για όλους, ούτε αφορά τον καθένα μας με τον ίδιο τρόπο.
Ψηφιακός “γραμματισμός”

Πολλοί αναφερόμενοι στο ζήτημα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στο πεδίο της πληροφορίας, των δικτύων και της επικοινωνίας κάνουν λόγο για την έλλειψη αυτού που αποκαλούμε “ψηφιακός γραμματισμός”. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να επαναπροδιορίζουμε διαρκώς τον όρο “γραμματισμός” (literacy), αναγνωρίζοντας μέσα του τη δυνατότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται, να κατανοεί, να ερμηνεύει, να ασκεί κριτικό έλεγχο, να διαχειρίζεται, να αναλύει, να συνθέτει και να λειτουργεί σε πολλαπλά περιβάλλοντα και καταστάσεις επικοινωνίας. Αυτά μπορούν να αφορούν το γραπτό ή προφορικό λόγο ή άλλα μη γλωσσικά κείμενα όπως εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο κ.ο.κ.

Ειδικότερα, ο “ψηφιακός γραμματισμός” αποσκοπεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, των εργαλείων επικοινωνίας και δημιουργίας δικτύων στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πραγματικότητας, όπου η πληροφορία κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Επιπροσθέτως, περικλείει τις ικανότητες οργάνωσης, ταξινόμησης, ανάλυσης και ερμηνείας των πληροφοριών, της ανάπτυξης αλλά και αποκωδικοποίησης των παραγόμενων νοημάτων, μέσω της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και άλλων συναφών εργαλείων.

Είναι σαφές πως ο “ψηφιακός γραμματισμός”, ως μια δομημένη, έλλογη και κριτική διαδικασία της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, των εργαλείων επικοινωνιών και των δικτύων, καλείται να αποτελέσει μια νέα συνθήκη την οποία επιβάλλεται να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας. Όχι ως συμβατική επιταγή, αλλά ως ουσιαστική παιδεία, κοινωνική συνείδηση και στάση ζωής απέναντι στις νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα πληροφοριών αλλά και τα μέσα επικοινωνίας ευρύτερα.

Είναι, όμως, επιθυμητή από το κυρίαρχο σύστημα που προωθεί την “κοινωνία της πληροφορίας” μια τέτοια στάση απέναντι στη ψηφιακή τεχνολογία, τα δίκτυα και τις επικοινωνίες; Προωθείται μια κριτική και ταυτόχρονα εποικοδομητική συνείδηση απέναντι στη χρήση των τεχνολογιών επικοινωνίας;
Χωρίς προαπαιτούμενα

Δεν θα σταθώ μόνο στο ακανθώδες ζήτημα της ελλιπούς εκπαίδευσης, ή της απουσίας μιας συστηματικής αγωγής απέναντι στο ευρύτερο ψηφιακό επικοινωνιακό περιβάλλον. Εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο, είναι πως ανήλικοι και ενήλικες εισέρχονται στον κόσμο της ψηφιακής επικοινωνίας, χωρίς γνώση, αισθητική αγωγή, ηθικό και αξιακό πλαίσιο δεοντολογίας και άλλα πολλά αναγκαία προαπαιτούμενα.

Κι αυτό για παράδειγμα, αντανακλάται έντονα, στην τόσο ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα προβληματική καθημερινότητα του Διαδικτύου. Η ίδια ασχήμια που κατακλύζει το δημόσιο χώρο αντανακλάται και στις μικροοθόνες του ιδιωτικού μας βίου. Καθημερινά βλέπεις ένα σύννεφο κακογουστιάς, ψυχοπαθολογίας, επιθετικότητας και ασημαντότητας να σκοτεινιάζει τη χρήση του Διαδικτύου, αλλά και των άλλων εργαλείων επικοινωνίας.

Είναι προφανές πως ακόμα και αν οι υποψιασμένοι, ή οι έχοντες επίγνωση των κινδύνων είναι σε θέση να προφυλάσσονται από την ασχήμια και τη διαδικτυακή αλλοτρίωση, οι πολλοί, δυστυχώς, αλέθονται μέσα στο μύλο της μαζικής χρήσης. Αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί κριτικοί αναλυτές να κάνουν λόγο για «ανεγκέφαλους του Διαδικτύου», «ψηφιακά εθισμένους», «κοινωνικά ελεγχόμενους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας», «μοναχικούς λύκους του facebook» κ.ο.κ.

Εν κατακλείδι, είναι αναγκαίο να οριοθετούμε, να επαναξιολογούμε και κυρίως να επαναπροσδιοριζόμαστε διαρκώς απέναντι στη λειτουργία των νέων μορφών και εργαλείων επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον. Και μάλιστα με τρόπο που ο έλεγχος των πρακτικών να ανήκει στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι στα εργαλεία που τις υλοποιούν. Είναι σαφές πως οι κυρίαρχες πρακτικές ευνοούνται από τη συστηματική έλλειψη όχι μόνο του “ψηφιακού γραμματισμού”, αλλά και από την απουσία μιας έλλογα κριτικής στάσης απέναντι στη χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας.

Παραταύτα, οφείλουμε να δρομολογήσουμε μια νέα προοπτική όπου το ψηφιακό σύμπαν της επικοινωνίας να υποστηρίζει και όχι να υποκαθιστά την ανάγκη για αληθινή ζωή, ουσιαστική επαφή, αυθεντικές εμπειρίες, υπαρκτές και μη ψευδεπίγραφες πραγματικότητες. Έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι συμμεριζόμαστε αυτήν την ανάγκη.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θεσσαλονίκη: Τραπεζικοί υπάλληλοι «ξάφρισαν» 2,7 εκατ. ευρώ από θυρίδες

Έξι άτομα κατηγορούνται για την κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από θυρίδες υποκαταστήματος τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για υπαλλήλους του τραπεζικού υποκαταστήματος, ηλικίας 61 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στις θυρίδες, από τις οποίες, την περίοδο 1999-2016, καταγγέλθηκε ότι εξαφανίστηκε το πολύτιμο περιεχόμενό τους. Συνολικά, κατά την ίδια ανακοίνωση, από εννέα τραπεζικές θυρίδες που είχαν μισθώσει 13 ιδιοκτήτες, αφαιρέθηκαν ρολόγια και χρυσαφικά, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ, χρυσές λίρες, όπως επίσης 100.000 ευρώ και 3.196 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά.

Η υπόθεση αφορά το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Ίωνος Δραγούμη και ήρθε στο «φως», όταν ιδιοκτήτες των θυρίδων κατήγγειλαν την παραβίαση τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους. Οι ίδιοι προσέφυγαν και στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη έρευνες του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν ενδελεχείς έρευνες, όπως αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά., για να βρεθούν οι υπαίτιοι.

Το προανακριτικό υλικό εστάλη στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων για το κακούργημα της υπεξαίρεσης από εντολοδόχο. Ήδη η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς ενώπιον του οποίου καλούνται να λογοδοτήσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία ήταν υπεύθυνα για τη φύλαξη των τραπεζικών θυρίδων.ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τσακαλώτος: Υπερφορολογήσαμε αλλά «η φορολογία γενικά δεν είναι υψηλή»

«Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας» ομολόγησε ο υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στη FAZ

«Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Έλληνας υπουργός παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».

«Ζητούμενο η χρηματοδότηση της ανάπτυξης»

Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ από το μαξιλάρι θα πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για ενάμιση με δύο χρόνια. Δεν θα έχουμε ωστόσο πρόσβαση στα χρήματα αυτά για τις δαπάνες του δημοσίου».

Όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εμπροσθοβαρές και οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν στην αρχή. Τώρα το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει και όχι θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα».


Στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, άλλες που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής και άλλες που πρέπει να ξεκινήσουν, όπως ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αποδοτικότερη δημόσια διοίκηση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και καλύτερο επενδυτικό κλίμα. Ζητούμενο είναι ταυτόχρονα η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, μιας και οι συστημικές τράπεζες είναι επιβαρυμένες με κόκκινα δάνεια. Για το λόγο αυτό έχουμε πολλές ιδέες, για μια ελληνική δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για το πώς θα αξιοποιήσουμε χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για το πως από κονδύλια περιφερειακής ανάπτυξης δεν θα ωφεληθεί μόνο η υποδομή, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις».».

«Γενικά η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή»

Επιβαρύνατε υπερβολικά με φόρους τους Έλληνες θυσιάζοντας την ανάπτυξη; ρωτά ο δημοσιογράφος της FAZ: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας. Τώρα όμως δημιουργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσουμε τα βάρη στα εν λόγω τμήματα της κοινωνίας. Γενικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσθεσε μάλιστα ότι χάρη στην ανάπτυξη του 0,8% που πέτυχε η Ελλάδα «υπάρχουν πλέον μεγαλύτερα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι τηρώντας τους υπάρχοντες κανόνες «καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε περίπτωση που και το 2018 ξεπεράσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού θα χορηγήσουμε και πάλι ένα κοινωνικό μέρισμα».

Σε ερώτηση για το μέλλον του ελληνικού χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στην γερμανική εφημερίδα: «Θα είναι μια δοκιμή για όλους μας να δούμε αν οι αγορές λάβουν το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε περίπτωση ωστόσο που ζητούσαμε μια προληπτική γραμμή στήριξης τότε δεν θα αξιολογούνταν ποτέ αντικειμενικά η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Για το χρέος έχουμε δύο στόχους: μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 2%, οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες να μην ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και μετά να μην είναι υψηλότερες από 20%. Έτσι διασφαλίζουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τα δημοσιονομικά μας και είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποίες ελαφρύνσεις απαιτούνται».

«Θα επιθυμούσα η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί όπως η Γερμανία το 1952»

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον "γαλλικό μηχανισμό" που συζήτησε με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και το ΔΝΤ: «Η Ελλάδα θα λάβει αρχικά ορισμένες ελαφρύνσεις. Αν η ανάπτυξη βρίσκεται στα επίπεδα που προβλέπουν οι Ευρωπαίοι τότε όλα καλά. Σε περίπτωση όμως που οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι χαμηλότεροι, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος ελαφρύνσεων».

Στο ερώτημα τέλος αν θα ήταν ικανοποιημένος από μια μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε: «Θα επιθυμούσα η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί όπως η Γερμανία στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952 (σσ. με τη γενναία διαγραφή του χρέους), η οποία αποδείχθηκε χρήσιμη για το μετέπειτα οικονομικό θαύμα. Είμαι ωστόσο ικανοποιημένος με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ήδη τον Ιούνιο του 2017».


Πηγή: Deutsche Welle


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βίντεο: Ελληνικό δαιμόνιο στο μετρό - Ένας χτυπάει εισιτήριο... τρεις περνάνε!

Όσοι περίμεναν πως με το που θα έκλειναν οι πύλες στο Μετρό θα σχηματίζονταν ουρές από πολίτες, που θα έτρεχαν να βγάλουν εισιτήριο, διαψεύστηκαν. Κι αυτό γιατί η ελληνική εφευρετικότητα έκανε και πάλι το θαύμα της.

Όπως βλέπετε στο βίντεο του protothema.gr, δεν υπήρξε ιδιαίτερος συνωστισμός όταν έπεσαν οι μπάρες διότι με το ένα εισιτήριο περνούσαν δύο και τρία άτομα μαζί. Όσοι δεν είχαν μαζί τους κάποιο εισιτήριο, τους ήταν προτιμότερο να χωθούν πίσω από τον μπροστινό τους που χτυπούσε το εισιτήριο στην πύλη παρά να χάσουν χρόνο πηγαίνοντας στα εκδοτήρια.

«Στο πρώτο μου πέρασμα από κλειστή πύλη , ένας μεσήλικας επιβάτης πέρασε από πίσω μαζί μου χωρίς να έχει εισιτήριο για να επικυρώσει», λέει στο protothema.gr μια νεαρή κοπέλα.

Κάποιοι βέβαια επιβάτες που δεν είχαν μαζί τους εισιτήριο έκαναν μεταβολή προς το εκδοτήριο μόλις αντίκριζαν τις πύλες κλειστές.

Οι πύλες έκλεισαν στις 10 το πρωί της Τρίτης σε τουλάχιστον 13 σταθμούς των γραμμών 2 και 3 του μετρό και θα παραμείνουν κλειστές σε μόνιμη βάση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εξυπηρετούν ειδικές κατηγορίες πολιτών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Πρόκειται για τους σταθμούς από την Εθνική Άμυνα έως το Σύνταγμα, στην γραμμή 3 και από τα Σεπόλια έως και τη Δάφνη στη γραμμή 2.


Οι πύλες στους σταθμούς Μοναστηράκι, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν ανοικτές.
Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

Σε μια χώρα που το κράτος και το παρακράτος προσπαθεί να φιμώσει όποιον μιλά και αντιστέκεται σε αυτή την παρακμή του πολιτικού συστήματος είναι λογικό και αυτονόητο να δέχεται απειλές και πιθανές δικαστικές διώξεις..Ομως η αλήθεια είναι μια και δεν κρύβεται κύριοι..

Μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τις αποκαλύψεις που κάναμε για την εταιρεία του κυρίου Μηταράκη όπου αφού διατελέσει το κοινοβουλευτικό του έργο βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί και με τον επιχειρηματικό στίβο

http://bankstersae.blogspot.gr/2018/04/blog-post_18.html

Δεχτήκαμε το κάτωθι εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας απειλεί και μας ανακαλεί στην τάξη..
Οσο για το περιεχόμενο του έχουμε να πούμε τούτο..Μάλλον ο κύριος Μηταράκης δεν διάβασε το καταστατικό της ΙΚΕ που ο ίδιος υπέγραψε στην σύσταση του όπου μιλά ξεκάθαρα για αγοραπωλησία και μίσθωση ακινήτων..
Oσο για το γεγονός πως με εγκαλείτε ότι αποκρύπτω επιμελώς την δήλωση πόθεν έσχες σας για το 2016 μάλλον θα πρέπει να εγκαλέσετε τον πρόεδρο της βουλής μια και ξέχασε να ανεβάσει τις δηλώσεις πόθεν έσχες σας δια της επισήμου σελίδος της

https://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epitropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/dilosi-periousiakis-katastasis-arxiki


Εαν σε κάποιον πρέπει να απολογηθείτε κύριε Μηταράκη είναι στον αρχηγό σας και στους ψηφοφόρους σας όπου όπως θα δείτε παρακάτω μετά το σχετικό ερώτημα που θέσαμε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς μας απάντησε πως είστε και αντιπρόσωπος της euroxx χρηματιστηριακής..δηλαδή για να καταλάβουμε η εταιρεία σας αγοράζει και πουλάει μετοχές;;;;;
Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Η ματωμένη Κυριακή»: Όταν Άγγλοι αλεξιπτωτιστές πυροβολούσαν πισώπλατα 17χρονα παιδιά στην Ιρλανδία

30 Ιανουαρίου 1972 Μπογκσαιντ Λοντοντερι Βόρεια Ιρλανδία

Ο Έντουαρντ Ντάλι σταμάτησε να τρέχει. Πιάστηκε από ένα παρτέρι στο παράθυρο μιας ομοιόμορφης με τις διπλανές της, κόκκινης μονοκατοικίας, έσκυψε και άδειασε το στομάχι του. Πήρε δυο τρεις μεγάλες ανάσες και συνέχισε να προχωρεί. Πίσω του βρισκόντουσαν 8 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες που βαστούσαν ένα 17χρονο παιδί στα χέρια.

Το πορτοκαλί του πουκάμισο με τον μεγάλο γιακά, είχε μουλιάσει και είχε γίνει κόκκινο. Μια σφαίρα το είχε πετύχει ακριβώς στους πνεύμονες. Τα χημικά έτσουζαν τα κατακόκκινα δακρυσμένα μάτια και αποπροσανατόλιζαν τον Τζον. Κάθε αναπνοή ήταν λες και δεκάδες κοφτερά μικρά μαχαίρια τρυπούσαν το λαιμό του. Ο Ντάλι διέκρινε μέσα από τον καπνό ένα μπλόκο του Αγγλικού στρατού, πίσω από ένα αγκάθινο συρματόπλεγμα.

Έβγαλε με δυσκολία ένα λευκό μαντίλι γεμάτο αίματα, από την τσέπη του σακακιού του και το ανέμισε στον αέρα. Έπρεπε να περάσουν για να πάνε τον μικρό που ψυχορραγούσε στο νοσοκομείο.Οι Άγγλοι είχαν γονατίσει στο ένα πόδι και τους σημάδευαν. Φορούσαν μαύρα μπερέ και μαύρα αλεξίσφαιρα πάνω από τις μπλούζες παραλλαγής. Ήταν όλοι τους αλεξιπτωτιστές από την αδυσώπητη και σκληρή μονάδα «1 para». Πίσω τους τρία τεράστια Land Rover βαμμένα και αυτά στα χρώματα παραλλαγής, μάρσαραν τις μηχανές τους.

Ο Ντάλι κούνησε πάλι το λευκό μαντίλι. Όταν έφτασε κοντά και μπορούσε πλέον να διακρίνει τα πρόσωπα των Άγγλων, πίστεψε ότι θα τους άφηναν να περάσουν αφού μετέφεραν ένα παιδί τραυματισμένο.

Ο Έντουαρντ Ντάλι μέσα στον πανικό και τις εκρήξεις από τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης που έριχναν στους δίπλα δρόμους κατάφερε να ακούσει καθαρά τον επικεφαλής: «Fuck them all». Την ίδια στιγμή δεκάδες σφαίρες έσκισαν τον αέρα. Ο Ντάλι και οι υπόλοιποι έπεσαν στην άσφαλτο, με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Ο επικεφαλής τους πλησίασε. Όρθιος σημάδεψε το ημιθανές παιδί με το ματωμένο πουκάμισο και εν ψυχρώ το πυροβόλησε στο κεφάλι. Ύστερα μούγκρισε «get lost bastard» και επέστρεψε στο οδόφραγμα.Ο Έντουαρντ Ντάλι επίσκοπος στο δυτικό Londondery, ένας φιλήσυχος άνθρωπος που υποστήριζε τους ρεπουμπλικανούς, ένιωσε μια υγρή ζεστασιά ανάμεσα στα πόδια του. Παράτησε το λευκό μαντήλι σηκώθηκε και άρχισε να τρέχει προς τα πίσω. Μέσα του ψιθύριζε στα γαελικά το «tiocfaidh ar la». Τα δάκρυα στα μάγουλα του δεν ήξερε εάν ήταν από τα χημικά, από τον τρόμο ή από την οργή του.

Νωρίτερα την ίδια μέρα

Ο Τζέραρντ Ντόναχιει ήταν χαρούμενος. Την επόμενη μέρα θα έκλεινε τα 17 του χρόνια και ήδη σκεφτόταν την οικογενειακή γιορτή που θα γινόταν στο σπίτι του. Έμενε σε μια μικρή μονοκατοικία στην Όκφιλντ Ροουντ, δίπλα από το πάρκο Μπρουκ, πίσω από τον καθολικό ναό του Αγίου Ευγενίου, στην περιοχή Μπογκσαιντ. Ήταν μια φτωχή, αλλά αγαπημένη οικογένεια.

Σήμερα όμως είχε άλλα να σκεφτεί. Βρισκόταν στους δρόμους του Λόντοντερι μαζί με χιλιάδες συνομήλικους του για να διαδηλώσουν ενάντια στην ανέχεια, τη φτώχεια, και τον τρόμο που έσπερνε στη χώρα του η Αγγλική κατοχή.

Ο Τζέραρντ χαμογελούσε. Έβλεπε νέους ανθρώπους δίπλα σε ηλικιωμένους, δίπλα σε έγκυες γυναίκες και μητέρες που έσπρωχναν κάποιο παιδικό καρότσι, και ήταν σίγουρος ότι με τέτοια κοσμοπλημμύρα οι Εγγλέζοι θα τα μάζευαν και θα έφευγαν. Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας τη NICRA, που διοργάνωσε αυτό το συλλαλητήριο θα πετύχαινε τον μεγάλο της στόχο.Ο Τζέραρντ δεν κατάλαβε ποτέ γιατί οι στρατιώτες άρχισαν να τους πυροβολούν. Δεν πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό, αλλά σημάδευαν τα κορμιά τους. Όταν είδε έναν άνδρα να πέφτει δίπλα του χτυπημένος στο πόδι κοίταξε ψηλά στην ταράτσα από όπου είχε πέσει ο πυροβολισμός. Τότε άρχισε να τρέχει. Να τρέχει και να σκέφτεται ότι μάλλον έπρεπε να μείνει στο ζεστό του σπίτι, γιατί αύριο είχε τα γενέθλια του. Στην πρώτη γωνία που βρήκε, έστριψε αριστερά και τότε τα χημικά και οι καπνοί του τρύπησαν τη μύτη, τα πνευμόνια και έκαναν τα μάτια του να δακρύζουν.

Άκουσε σχεδόν από πάνω του το ελικόπτερο του στρατού να πετάει και να απομακρύνεται. Ο μικρός Τζέραρντ δε γνώριζε πως μόλις άρχισε να κατηφορίζει την Νόρθλαντ ρόουντ, έγινε στόχος. Εκατόν είκοσι μέτρα μακρυά, στην ταράτσα του παλιού χυτηρίου, ένας Άγγλος στρατιώτης από τη «Μαύρη φρουρά», τον σημάδευε. Το κεφάλι του γέμιζε τον σταυρό του σκοπευτικού. O Άγγλος περίμενε να περάσει το παιδί. Όταν του είχε γυρίσει την πλάτη, με ένα απαλό πάτημα της σκανδάλης εναρμονισμένο με την ήρεμη αναπνοή του εκτελεστή, η σφαίρα έφυγε.Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, βρήκε το στόχο της. Ο 17χρονος σωριάστηκε αιμόφυρτος, νεκρός στο δρόμο, σαν να τον χτύπησε κεραυνός. Το τραύμα εισόδου ήταν στο πίσω μέρος του εφηβικού του κεφαλιού. Ο άνδρας από την ταράτσα μίλησε στον φορητό του ασύρματο δίχως να χάσει το δρόμο από τα μάτια του: «Clean Shot». Το κόκκινο φτερό του τρίτου τάγματος πεζικού του Βασιλικού συντάγματος της Σκωτίας, ήταν το μοναδικό που ξεχώριζε από τον μαύρο μπερέ του φαντάρου.

Λισμπουρν Β. Ιρλανδία, αεροπορική βάση RAF 29 Ιανουαρίου

Το γραφείο το επικεφαλής του «4ου συντάγματος των φρουρών των Βασιλικών δράγόνων», είχε γεμίσει ασφυκτικά καπνούς. Ο ταξίαρχος Ρόμπερτ Φορντ κάπνιζε την πίπα του και μεγάλες τολύπες γέμιζαν το δωμάτιο. Άκουγε τους συνομιλητές του να μιλούν και χάιδευε με τα ακροδάχτυλα του το τσιγκελωτό κοκκινωπό μακρύ μουστάκι του. Μπορεί να ήταν ταξίαρχος αλλά από τις 29 Αυγούστου εκείνου του χρόνου είχε χρηστεί Γενικός Διοικητής της Βόρειας Ιρλανδίας εκτελών χρέη στρατηγού.

«Δεν ξέρω τι θα κάνετε και δεν με ενδιαφέρει. Θέλω μόνο η πορεία να μην φτάσει στην πλατεία Guildhall του Derry. Ταξίαρχε Πάτ Μακλέλαν θα είστε ο επιχειρησιακός διοικητής και επικεφαλής των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στην πόλη. Ταγματάρχα Derek Wilford πιστεύετε ότι οι αλεξιπτωτιστές σας θα τα καταφέρουν; Περιμένω να διαβιβάσετε τις εντολές αυτού του φακέλου στον υπολοχαγό Ted Loden που είναι υπεύθυνος συλλήψεων.»Οι τρεις άνδρες κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και άνοιξαν τον φάκελο που ένας ένας αποστήθιζε. Τον Ρόμπερτ Φορντ δεν τον ένοιαζε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και υπέρμετρη βία. Ακόμη και πραγματικές σφαίρες εναντίον αμάχων.

«Θέλω να οπωσδήποτε οι αρχηγοί του DYH (Derry Young Hooligans) αυτών των 17χρονων κατακαθιών να το πληρώσουν. Πυροβολήστε τους δε με ενδιαφέρει. Και μην έχετε κανένα άγχος, Ήδη το σενάριο ότι αμυνθήκαμε γιατί μας έριξαν πρώτοι και μας πέταξαν βόμβες, είναι έτοιμο, και το Λονδίνο θα το ξεφουρνίσει στην κοινή γνώμη. Χτυπήστε στο ψαχνό κανείς σας δε θα λογοδοτήσει πουθενά»

Οι τρεις άνδρες σηκώθηκαν, ίσιωσαν τα ρούχα τους και στάθηκαν προσοχή. «Ελεύθεροι» είπε ο ταξίαρχος «και να μην με απογοητεύσετε»

Τα γεγονότα

Η ατμόσφαιρα στο Λόντοντερι της Βορείου Ιρλανδίας και τις γύρω περιοχές είχε αρχίσει να μυρίζει δακρυγόνα μια εβδομάδα πριν. Στις 22 Ιανουαρίου οι Ιρλανδοί θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην Μακίλιγκαν ρόουντ κοντά στο κέντρο του (Λόντον)Ντέρι. Στρατιώτες του «1-para» της «μαύρης φρουράς» και παραστρατιωτικοί της UDA πιστοί στο στέμμα, απαγόρευσαν την πραγματοποίηση της.

Άπλωσαν ένα τεράστιο συρματόπλεγμα στις παρυφές στάθηκαν από πίσω και όποτε πλησίαζαν οι διαδηλωτές πυροβολούσαν με σφαίρες καουτσούκ στο ψαχνό.

Αθώοι άνθρωποι που συνελήφθησαν κατηγορήθηκαν ως τρομοκράτες από το Αγγλικό Στέμμα και στάλθηκαν δίχως δίκη στις απάνθρωπες φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Λονγκ Κες. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δεκαετίες καταπίεσης των Ιρλανδών βγήκαν στην επιφάνεια. Η NICRA διοργάνωσε νέα πορεία στο κέντρο της πόλης για την Κυριακή 20 του μήνα.

Η συμμετοχή ήταν καθολική. Αλλά το αποτέλεσμα προαποφασισμένο…

Το πρωί της Κυριακής περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, άνδρες γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες με τα καροτσάκια τους ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν από το Ντέρι και μέσω της Ροσβιλ στριτ να φτάσουν στην πλατεία Guildhall, δίπλα από το στρατόπεδο των Αγγλικών δυνάμεων.

Από τα ξημερώματα όμως οι δυνάμεις κατοχής είχαν τοποθετήσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα με πάνοπλους στρατιώτες με σκοπό να εκτρέψουν την πορεία και να την οδηγήσουν στην περιοχή του Μπογκσαιντ.Μπροστά στα συρματοπλέγματα οι άνθρωποι αντέδρασαν και άρχισαν να φωνάζουν. Οι Άγγλοι σαν πρώτη αλλά όχι τελειωτική απάντηση απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς το Μπογκσαιντ.

Στις ταράτσες πολυκατοικιών ή εγκαταλελειμμένων εργοστασίων είχαν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές από την μονάδα «1- para» και μαυροσκούφηδες του Σκοτσέζικου τάγματος της μαύρης φρουράς.

Το σχέδιο του ταξίαρχου Φορντ άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή. Οι ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό με σκοπό όχι να απωθήσουν αλλά να σκοτώσουν.

Ο πρώτος τραυματίας καταγράφηκε στην Ουίλιαμ στριτ εκεί όπου οι αρχές έριξαν και τα περισσότερα δακρυγόνα.

Οι περισσότεροι νεκροί έπεσαν από πυρά στο οδόφραγμα της Ροσβιλ στριτ και τους κάθετους δρόμους.30 Ιανουαρίου 1972, μεσημέρι περιοχή Μπογκσαιντ Λόντοτερι

Η ατμόσφαιρα είχε γεμίσει καπνούς. Μόλις έγινε γνωστή η πρώτη δολοφονία το ανθρώπινο ποτάμι αντί να διαλυθεί άρχισε να συγκεντρώνεται μπροστά από τα μπλόκα. Κάποιοι άναψαν φωτιές στους κάδους των σκουπιδιών για να «σπάσει το δακρυγόνο στην ατμόσφαιρα». Οι πιο τολμηροί πλησίαζαν τους Αλεξιπτωτιστές και προσπαθούσαν να τους φτύσουν. Η ιαχή «δολοφόνοι, δολοφόνοι» δονούσε την ατμόσφαιρα.

Ο Τζέιμς Φλάχλαν βρισκόταν από την αρχή της διαδήλωσης δίπλα δίπλα με τον αδερφικό του φίλο τον 17χρονο Χιου Πιους Γκίλμουρ.

«Πάμε να φύγουμε, θα κάνω εμετό από τα χημικά του είπε ο Χιου και ο Τζέιμς γέλασε: «tiocfaidh ar la» του είπε και έκανε να σφίξει περισσότερο το μαντίλι του και να βάλει βαζελίνη. Στα χέρια του κρατούσε μισό κίτρο και κάθε λίγο και λιγάκι το έσταζε κάτω από τα κατακόκκινα μάτια του.

«Δώσε μου λίγο δεν αντέχω» είπε ο 17χρονος Χιου Πίους Γκίλμουρ. Πήρε το κίτρο σήκωσε το κεφάλι του και ετοιμάστηκε να το πιέσει για να στάξει. Τότε ήταν που το κορμί του δέχτηκε μια ριπή από πίσω η οποία τον έκοψε σχεδόν στη μέση. Τον έπιασε ο φίλος του πριν πέσει στην άσφαλτο. Ξεψύχησε στα χέρια του Τζέιμς Φλάχλαν ο οποίος ούρλιαζε σαν τρελός ενώ το πλήθος έτρεχε δίπλα τους και τους προσπερνούσε.Επίλογος

Η Ματωμένη Κυριακή του 1972 ήταν η τέταρτη με θύματα Ιρλανδούς στη μάχη τους για να αποχωρήσουν οι Άγγλοι από την Ιρλανδική γη.

Η πρώτη έγινε στις 13 Νοεμβρίου του 1887 στο Λονδίνο όπου σοσιαλιστές και αναρχικοί διοργάνωσαν μια μεγάλη διαδήλωση για να καταγγείλουν τη βρετανική πολιτική στο Ιρλανδικό. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η μορφή του διάσημου ιρλανδού συγγραφέα και ακτιβιστή Τζορτζ Μπέρναρ Σο. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 200 χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η δεύτερη έγινε το 1913 στο Αγγλοκρατούμενο Δουβλίνο που βίωνε την έσχατη φτώχια. Ξεκίνησε σαν απεργία και όλα είχαν παραλύσει στην πόλη που οι άνθρωποι της ζητούσαν καλύτερες συνθήκες όχι εργασίας, αλλά διαβίωσης.

Την Κυριακή 31 Αυγούστου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και όταν η πορεία είχε φτάσει στην οδό στην οδό Σάκβιλ, Άγγλοι στρατιώτες και αστυνομία χτύπησαν βάναυσα και δολοφόνησαν 2 απεργούς ενώ έστειλαν στο νοσοκομείο εκατοντάδες.

Η τρίτη ματωμένη Κυριακή έγινε την 21η Νοεμβρίου του 1920 πάλι στο Δουβλίνο. Αφορμή στάθηκε η εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες από τον IRA, 13 Άγγλων πρακτόρων. Οι Αγγλικές δυνάμεις που είχαν εγκλωβιστεί στο κάστρο της πόλης έριξαν στο ψαχνό. 36 νεκροί διαδηλωτές.

Η τέταρτη έγινε στο Λόντοντέρι στις 30 Ιανουαρίου του 1972. Σκοτώθηκαν 13 αθώοι άνθρωποι επιτόπου και ένας υπέκυψε πέντε μήνες μετά στο νοσοκομείο.Μετά την παγκόσμια κατακραυγή οι Άγγλοι επιχείρησαν να μπαλώσουν τις δολοφονίες τους και είπαν πως οι νεκροί είτε τους πυροβόλησαν είτε κουβαλούσαν βόμβες επάνω τους. Την άποψη αυτή ενίσχυσε και η χαλκευμένη έκθεση που συντάχθηκε από τον αρχιδικαστή του στέμματος, Λόρδο Widgery.

Στις 15 Ιουνίου του 2010, 38 χρόνια μετά δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ.

Σύμφωνα με την Έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα.

Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών.

Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια πράξη εναντίον του (είτε βομβιστική επίθεση, είτε λιθοβολισμός). Κάποιοι από τους στρατιώτες δήλωσαν ψέματα σχετικά με τα γεγονότα.

Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός.*Ο ενορχηστρωτής και δημιουργός της σφαγής ταξίαρχος Φορντ προήχθη για τις υπηρεσίες του στο στέμμα σε στρατηγό, ενώ όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, η Βασίλισσα τον έχρισε Sir.

*Κατά τη νεκροψία των πτωμάτων, οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι τα τραύματα εισόδου στα κορμιά των νεκρών αλλά και στα νοσοκομεία των τραυματιών, ήταν από πίσω. Άοπλοι είχαν χτυπηθεί πισώπλατα.

*Η φράση «tiocfaidh ar la» στα Γαελικά, σημαίνει «θα έρθει η δική μας μέρα». Αποτέλεσε σύνθημα του πολιτικού σκέλους του IRA, του Σιν Φέιν και έγινε σύνθημα ύστερα από τον θάνατο του μαχητή - ήρωα των Ιρλανδών Μπομπι Σαντς μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Λονγκ Κες.

Την χρησιμοποιούν ευρέως και οι φανατικοί οπαδοί των Σέλτικ

Ο IRA

Ο ΙRΑ ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1919, διαδεχόμενος την ένοπλη οργάνωση Ιρλανδοί Εθελοντές, η οποία είχε ιδρυθεί το 1913. Πολλά από τα τότε μέλη της ήταν -ταυτόχρονα- και μέλη του τότε Ιρλανδικού Εθνικιστικού Κόμματος, Σιν Φέιν.

Ο Ιρλανδικός δημοκρατικός στρατός, το 1972, είχε δεν είχε συμπληρώσει τρια χρόνια από τη διάσπαση του. Χωρίστηκε στα δυο. Στον περιφερειακό IRA και τον επίσημο IRA. Ο περιφερειακός IRA υποστήριζε τον καθολικό ρεπουμπλικανισμό και τη σοσιαλδημοκρατία ενώ ο επίσημος IRA διατήρησε την παραδοσιακή μαρξιστική ιδεολογία, ήταν υπέρ της συνεννόησης όλων των Βορειοιρλανδών εργατών και τασσόταν κατά της ένοπλης βίας.
Έχει κατηγορηθεί για 3.637 δολοφονίες.

Στις 28 Ιουλίου του 2005, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός κήρυξε τον τερματισμό οποιασδήποτε ένοπλης ενέργειας και ανακοίνωσε πως, στο μέλλον, θα προσπαθούσε να επιτύχει τους στόχους του μόνο με ειρηνικά μέσα.
Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων από τους Anonymous Greece: Παραβιάσαμε ιστοσελίδα της τουρκικής αστυνομίας (Photos)«Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σας κάνουμε επιθέσεις όταν βλέπουμε τις διαβολικές σας πράξεις», γράφουν σε ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα medium.com, οι Έλληνες Anonymous, ύστερα από κυβερνοεπίθεση που πραγματοποίησαν σε ιστοσελίδα της τουρκικής αστυνομίας. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη επίθεση από την πλευρά των Ελλήνων χάκερ, μετά από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Τούρκων πιλότων, την παραβίαση σέρβερ τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τουρκικού καναλιού.

 


Σε μήνυμα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της τουρκικής αστυνομίας mevlanareklam.com.tr, οι Anonymous Greece σημειώνουν:

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκοτώνει Κούρδους και ο στόχος του είναι να αναδημιουργήσει το Ισλαμικό Κράτος με επιχείρηση στο Αφρίν. Ο Ερντογάν λέει ψέματα στον ίδιο του τον λαό (δηλαδή τους Τούρκους πολίτες) και εσείς (οι Τούρκοι χάκερ) τον υποστηρίζετε;

Ο Ερντογάν θέλει να έχει την πρώτη δύναμη στην Ανατολή, αλλά δεν το καταφέρνει. Σκέφτεται ότι μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε, αγνοώντας τα παιδιά και τους αθώους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Αφρίν.

Είστε τρομοκράτες!

Για το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτών

Οι δύο Έλληνες στρατιώτες διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα της χώρας. Και τους έχετε στη φυλακή για περισσότερο από 2 μήνες. Δεν έκαναν τίποτα, απλά από την ομίχλη έχασαν τον προσανατολισμό τους. Σκεφτείτε τώρα ποιος είναι πιο πολιτισμένος.

1. Θα σβήσουμε και θα διαρρεύσουμε όλα τα αρχεία και τα δεδομένα σας από το σέρβερ

2. Θα στοχεύσουμε όλους τους ιστότοπους της κυβέρνησης και των τραπεζών σας.

Αυτό δεν αποτελεί απειλή. Είναι υπόσχεση!

Προηγούμενες επιθέσεις:

1.) Παραβιάσαμε13.000 router και σέρβερ της Turk Telecom και ρίξαμε το τουρκικό Κανάλι 24TV.

2.) Παραβιάσαμε των σέρβερ Τούρκων πιλότων και διαρρεύσαμε περισσότερες από 5.000 προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των κωδικών πρόσβασης».
Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξετε για τα τεκμήρια διαβίωσης, την έκπτωση φόρου και την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Σαν Έλληνες που είμαστε, μπορεί ακόμα να μην έχουμε κάνει τις δηλώσεις μας αλλά οσο οι μέρες πλησιάζουν και να απομένουν 45 μέρες ακόμα όλο και ένας - οδεύουμε προς τα λογιστικά γραφεία.

Κάθε χρόνο και πιο δύσκολα όσον αφορά τις παγίδες που κρύβουν οι δηλώσεις, οπότε και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάνε στον λογιστή τους αρκετά προετοιμασμένοι, προκειμένου να προφυλαχθούν από δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό: πως θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και βέβαια πως να αποφύγουν το λάθος, που θα τους κοστίσει ακριβά.

Όπως αναφέρει το newsit.gr ο πίνακας 2 του εντύπου Ε1 είναι ίσως ο σημαντικότερος της φορολογικής δήλωσης 2018. Στον πίνακα αυτό, οι φορολογούμενοι δεν συμπληρώνουν κάποιο ποσό αλλά καλούνται να απαντήσουν με ένα «ΝΑΙ» σε 20 ερωτήσεις.

Από την απάντησή τους θα κριθεί αν θα εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο για παράδειγμα όσοι αμείβονται αποκλειστικά με μπλοκάκι, εάν έχουν έκπτωση από τα τεκμήρια διαβίωσης οι συνταξιούχοι ή εάν απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος οι νέοι επαγγελματίες.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους φορολογούμενους. Οι πληροφορίες του πίνακα 2 λαμβάνονται υπόψη για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα του πίνακα 2 του Ε1 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι κωδικοί 319-320 συμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, στην περίπτωση που ο/η φορολογούμενος/η είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

2. Οι κωδικοί 023-024 συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων για τη διατήρηση της μείωσης φόρου και συνεπώς έχουν τη μείωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ, ακόμη κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

3. Ο κωδικός 329 συμπληρώνεται στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο, προσωρινό διαχειριστή, σύνδικο πτώχευσης, ή δικαστικό εκκαθαριστή. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα. Σε περίπτωση διορισμού δικαστικού εκκαθαριστή κληρονομιάς, ο δικαστικός εκκαθαριστής έχει υποχρέωση να υποβάλει και τις σχετικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία θανάτου (στον ΑΦΜ του αποβιώσαντος). Για τα εισοδήματα της κληρονομιάς που αποκτώνται μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου, ο δικαστικός εκκαθαριστής υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τη δήλωση στον ΑΦΜ του κληρονόμου, ενώ παραμένει η υποχρέωση του κληρονόμου να υποβάλλει (με ηλεκτρονική υποβολή) δήλωση για τα μη κληρονομιαία εισοδήματά του.

4. Ο κωδικός 331 συμπληρώνεται στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε.
Ο εξ απογραφής κληρονόμος δηλώνει τα εισοδήματα που προέρχονται από την κληρονομιαία περιουσία, η οποία έγινε αποδεκτή με το ευεργέτημα της απογραφής, από κοινού με τα εισοδήματα που προέρχονται από την ατομική του περιουσία (σε μια ενιαία δήλωση), αδιαφόρως εάν η κληρονομιά αποτελεί χωριστή ομάδα με πιθανότητα μερικής ή ολικής διάθεσης αυτής προς ικανοποίηση των κληρονομικών πιστωτών.

5. Οι κωδικοί 017-018 αφορούν τους νέους επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2015 και μετά. Όποιος απαντήσει θετικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρει ότι απαλλάσσεται από το τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή θα κερδίσει τουλάχιστον 650 ευρώ.

6. Τους κωδικούς 019-020 θα συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι – μισθωτοί με «μπλοκάκι». Ο φορολογούμενος που θα απαντήσει θετικά θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο. Για να θεωρεί ο φορολογούμενος μισθωτός θα πρέπει να έχει σύμβαση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τα τρία, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν που λαμβάνουν τις υπηρεσίες «και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του».

7. Οι κωδικοί 027 – 028 συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και γεννήθηκαν μέχρι 31-12-1955 (65 ετών). Οι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος γιατί απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

8. Οι κωδικοί 013-014 συμπληρώνονται από τους συνταξιούχους που έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1952. Με τη συμπλήρωση τους, τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%.

9. Οι κωδικοί 021-022 συμπληρώνονται όταν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο φορολογούμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, προκειμένου να υπολογιστεί η μείωση του φόρου 1.900 -2.100 ευρώ για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από την αγροτική δραστηριότητα.

10. Στους κωδικούς 037-038 καταχωρείται η ένδειξη ότι ο ασκών αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την επίσημη ταυτοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

11. Οι κωδικοί 029-030 συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στην περίπτωση που έχει ακίνητα ή καταθέσεις ή οποιαδήποτε άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το αν αποκτά από αυτή εισόδημα ή όχι. Οι ανωτέρω κωδικοί συμπληρώνονται και από τους φορολογούμενους που έχουν επενδύσει, μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σε χρηματοοικονομικά μέσα αλλοδαπού εκδότη (μετοχές, ομόλογα, λοιπά χρεόγραφα).

12. Οι κωδικοί 007-008 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και οι μήνες φιλοξενίας.


Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γάζα: Οι αχυράνθρωποι των Αθηνών (και η κουλτούρα της υποτέλειας)

Η σιωπή με την οποία η Αθήνα (κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) παρακολουθεί την σφαγή στην Παλαιστίνη είναι η αναμενόμενη στάση του υποτελούς. Βασική υποχρέωση των υποτελών κρατών είναι η προσαρμογή τους στις επιλογές των πατρώνων τους, ειδικά αν αυτές οι επιλογές είναι μείζονος σημασίας για τον πάτρωνα. Καθήκον της υποτελούς ελίτ είναι η εξασφάλιση της προσαρμογής ακόμα και με βαρύ πολιτικό κόστος.

Η κατάπτυστη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Παλαιστίνη αλλά και η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας περιγράφουν επ ακριβώς και υπογραμμίζουν τους δεσμούς υποτέλειας της ελληνικής πολιτικής τάξης με τα αφεντικά τους στην Ουάσιγκτον. Η Αθήνα άλλωστε δεν έβγαλε «κιχ» για την απόφαση Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ…

Θα ήταν υπερβολική απαίτηση η τοποθέτηση, από θέση αρχών, της ελληνικής πολιτικής τάξης σε ένα μείζον διεθνές ζήτημα στο οποίο οι πάτρωνες κινούνται παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές υποτελείς πολιτικές δυνάμεις όχι την μόνο έχουν αποδεχτεί την απόλυτη εξάρτησή τους αλλά νιώθουν άνετα και φυσιολογικά να κινούνται μέσα σ αυτήν φροντίζοντας ταυτόχρονα να την διαχέουν και «προς τα κάτω» με πολλούς και διάφορους τρόπους. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών.

Πρώτο: η συζήτηση για την αναβάθμιση των f16 ξεκίνησε με την προσπάθεια της ΝΔ να αποκομίσει κέρδη σε βάρος της κυβέρνησης που πήρε την εν λόγω απόφαση. Οι όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις της ΝΔ αποσύρθηκαν όταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα μετέφερε τις αμερικανικές απαιτήσεις να κλείσει άμεσα η δουλειά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάπως έτσι δόθηκε μια ακόμη απάντηση στο παλιό ερώτημα ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο

Δεύτερον: η πίεση για την διευθέτηση της υπόθεσης της ονομασίας τη ΠΓΔΜ για την ένταξη αυτής της χώρας στο ευρωατλαντικό μαντρί δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επιμερίσει το πολιτικό κόστος. Ευσεβής πόθος λοιπόν της κυβέρνησης, είναι να δοθεί εντολή από τους πάτρωνες ώστε η όποια συμφωνία με την ΠΓΔΜ να επικυρωθεί από ευρεία πλειοψηφία που θα συμπεριλαμβάνει και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εξασφάλιση/διαιώνιση της υποτέλειας του πολιτικού συστήματος και της χώρας ως κανονικότητα είναι το εργολαβικό έργο των media. Η στελέχωση των media με ανθρώπους (δημοσιογράφους) που χρωστούν την θέση τους σε εγχώριους πολιτικούς πάτρωνες διασφαλίζει ότι όλα γίνονται εν- τάξη :
οι ξένοι προστάτες είναι «δικοί μας» και τα συμφέροντά τους είναι και δικά μας.
Τα κόμματα εξουσίας είναι μηχανισμοί στους οποίους τα Media προσδένονται με ανταλλάγματα.
Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κινηθούν μόνο εντός αυτού του πλαισίου εξάρτησης. Όσοι δεν το κάνουν απλώς βρίσκονται «απ έξω»…

Κάπως έτσι απλά, αν και λίγο χοντροκομμένα, διαμορφώνεται η «κανονικότητα» στη χώρα όπου ο Αμερικανός πρεσβευτής ως ανθύπατος λύνει και δένει, και η ευρωπαική γραφειοκρατία ορίζει ποιος θα επιβιώσει (οικονομικά και εν τέλει βιολογικά) και ποιος όχι. Μέσα σ αυτήν την κανονικότητα τα ελληνικά κόμματα εξουσίας δημιουργούν την δική τους πελατεία από ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν για τη χειραγώγηση της μάζας, προς όφελος των πατρώνων, εγχώριων και κατά κύριο λόγο ξένων.

Μέσα σ αυτήν την κανονικότητα προφανώς δεν θα μπορούσε να ακουστεί από την υποτελή χώρα καμία ουσιαστική φωνή καταδίκης του εμπρησμού που επιχειρούν οι φίλοι και σύμμαχοι ΗΠΑ και Ισραήλ. Όπως και δεν ακούγεται κουβέντα για το γεγονός ότι τα δυο κόμματα εξουσίας, αυτοί δηλαδή που κυβερνούν και αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν, δεν αμφισβητούν το παραμικρό από τις εντολές των ξένων πατρώνων οι οποίες ορίζουν και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!