EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Η Υγεία μετά το σκάνδαλο Novartis

Τέσσερις μήνες μετά την παραπομπή στην Βουλή της δικογραφίας του σκανδάλου Novartis, του “μεγαλύτερου” της μεταπολίτευσης και μετά από μια πραγματική καταιγίδα αντιπαραθέσεων και ακραίας πόλωσης στα ΜΜΕ, πριν λίγες μέρες η υπόθεση επέστρεψε στην τακτική Δικαιοσύνη. Θα περίμενε κανείς ότι ένας τέτοιος σεισμός στον χώρο της Υγείας θα προκαλούσε άμεσες, καίριες και ριζικές πρωτοβουλίες ανάταξης, μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης, τόσο από την Πολιτεία (υπουργείο Υγείας ) και τα κόμματα, όσο και από τα θεσμικά όργανα (ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι), αλλά και από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΠΥΥ, Πανεπιστήμια, Σύνδεσμος Φαρμεκευτικών Εταιρειών, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου κλπ).

Ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο  με την μέγιστη δυνατή συναίνεση  ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στο σύνολο των ανθρώπων της Υγείας θα έπρεπε να επιχειρήσει να απαντήσει σε όλες τις στρεβλώσεις και δυσλειτουρίιες που επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Επίσης, σημαντική θα ήταν και η ενεργός συμμετοχή των τόσο διεκδικητικών συλλόγων ασθενών, αλλά και η ουσιαστική εμπλοκή της αυτοδιοικητικής περιφέρειας, μιας και τα ΠΕΣΥ (περιφερειακά συμβούλια υγείας) έχουν απαξιωθεί.

Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο κι αυτό φαίνεται να είναι το πραγματικό σκάνδαλο στον χώρο της υγείας. Η ισχυρή αντίσταση ομάδων συμφερόντων και η πολιτική αδράνεια επέβαλλαν μέχρι τώρα απόλυτο σιωπητήριο. Αυτό ακυρώνει και την δυναμική της τωρινής οριακής στιγμής. Είναι ωστόσο  πραγματικά σημαντικό έως και καθοριστικό, στο άμεσο μέλλον να επιχειρηθεί, σε πείσμα των αντιστάσεων, η ενίσχυση της λειτουργίας των θεσμών που επιβάλλουν κανόνες για τη σωστή άσκηση της Ιατρικής και εξασφαλίζουν τη σωστή υπηρέτηση, αλλά και διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Είναι προφανές ότι η απόφανση του Κωνσταντίνου Τσουκαλά το 1990 ότι στη χώρα τηρείται θεσμοθετημένη αθέτηση των νόμων, ισχύει ακόμα στο έπακρο και παρά τα οκτώ και χρόνια κρίσης.

Ένα συγκεκριμένο τέτοιο πλαίσιο μέτρων και νέων κανόνων ελήφθησαν, νομοθετήθηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται το 2010-12, αναμφίβολα σε “εμπόλεμες” συνθήκες, αλλά χωρίς καμμία επιβολή, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων. Ήταν μια στοχευμένη προσπάθεια ενίσχυσης και θεσμικής στήριξης της ιατρικής κοινότητας απέναντι στον εαυτό της. Υπενθυμίζουμε τη μεταφορά των πιστοποιήσεων των ιατρείων από την Περιφέρεια στους Ιατρικούς Συλλόγους, την ενοποίηση των γιατρών των Ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ και κυρίως την εθνική συνταγογράφηση που έσπασε όλες τις τοπικές ή κλαδικές ομάδες.

Παρεμβάσεις εξορθολογισμού

Αυτή η συστηματική ένταξη, έστω και πιεστικά, όλων ανεξαιρέτως των γιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που λειτούργησε το πρώτο τρίμηνο του 2012, έδωσε μια πλήρη εικόνα του υγειονομικού προφίλ της χώρας. Η έγκριση από το ΚΕΣΥ των 120 πρώτων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και οδηγιών συνταγογράφησης και η έναρξη εφαρμογής τους την ίδια περίοδο σε ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ, άνοιγαν επιτέλους έναν καινούργιο δρόμο πιο ισορροπημένης συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών.

Εξαιρετικά εργαλεία, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η δυναμη του μονοψωνίου του ΕΟΠΥΥ, το esynet και τα ΚΕΝ, οι διαπραγματεύσεις όγκου τιμών, οι κλειστοί προϋπολογισμοί θεραπευτικών κατηγοριών μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα σε αυτή την κατεύθυνση. Παραλείπω τα μέτρα για το φάρμακο (επαναφορά λίστας, τιμολογήσεις, επιστροφές, δραστική, πλαφόν) που επέφεραν τη μείωση της δαπάνης κατά δύο δισ ευρώ την ίδια περίοδο. Οδυνηρή ήταν και η δύσκολη προσπάθεια στον τομέα της δημόσιας υγείας (κάπνισμα, διατροφή, άσκηση, στοματική υγεία, πρόληψη καρκίνου) σε εθνικό επίπεδο.

Πρέπει να τονισθεί ότι κανένα από τα προαναφερόμενα μέτρα για τους γιατρούς δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση και από κανένα δεν προέκυπτε μείωση δαπανών. Υπηρετούσαν, όμως, τον αναγκαίο -βεμπεριανό- εξορθολογισμό του συστήματος υγείας και στήριξαν τις καλές πρακτικές, τη διαφάνεια, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία. Στοχος ήταν η σταδιακή μεταβολή της συνταγογραφικής συμπεριφοράς και η αντίστοιχη απεξάρτηση των πολιτών-ασθενών από κακές συνήθειες.

Δυστυχώς, η όλη δημόσια συζήτηση μέχρι σήμερα και η προσπάθεια υλοποίησης ακόμα και του πλέον προφανούς εκσυγχρονισμού, του αυτονόητου, έχει πάρει χαρακτήρα διωκτικό και εξαναγκαστικό στο έδαφος μιας άκριτης αντιμνημονιακής κουλτούρας. Τα μέτρα που ανέφερα  σταδιακά  έχουν ατονήσει,  καθώς νέες στρεβλώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη και στους οικογενειακούς λογαριασμούς αναδύονται. Η συνταγογράφηση είναι στα ύψη, ο όγκος των σκευασμάτων κινείται σε προ κρίσης επίπεδα και οι αντιστάσεις αυξάνονται. Τίποτα δεν μάθαμε, τίποτα δεν κάναμε.

Στροφή προς τη «θετική υγεία»

Η τωρινή φοβερή ένταση για τη Novartis, για τα φάρμακα και τις εταιρείες, για τη χειραγώγηση των γιατρών και για τον εθισμό των ασθενών, τείνει έτσι να εκτονωθεί σε μια μακρόσυρτη δικαστική διαδικασία, χωρίς να αλλάζουν οι συμπεριφορές και οι νοοτροπίες που τα επιτρέπουν. Οφείλουμε, όμως, έστω και με αυτήν την ευκαιρία να ανταποκριθούμε άμεσα στην παγκόσμια στροφή προς τη  θετική υγεία, προς την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Η συστηματική διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, η αντιμετώπιση του νέου δημογραφικού προφίλ , ο αγώνας για την απεξάρτηση από τους παράγοντες κινδύνου συνδέονται στενά και με την απόρριψη της πολυφαρμακίας.

Φαίνεται, ωστόσο, δύσκολο να υποστηριχθεί από μια τόσο νοσοκεντρική και αυτοαναφορική  ιατρική κοινότητα, αλλά και από μια αναποτελεσματική κυβερνητική διαχείριση, η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος στη Δημόσια Υγεία. Μείζονες μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιάταξη των νοσοκομειακών μονάδων, η μεταφορά πόρων και ανθρώπων στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η επάλληλη σχέση δημοσίου με ιδιωτικό, η αναγκαία αναστροφή της παραγωγής γιατρών και νοσηλευτών, εκρεμμούν ή αναβάλλονται. Φαίνεται ότι και αυτή την κορυφαία στιγμή, το παράθυρο για μια ριζική στροφή, μια πραγματική ανταπόκριση στα διδάγματα της κρίσης, τείνει να χαθεί μέσα στην αδράνεια και στην ιδιοτέλεια, στην εμμονή στο νοσοκεντρισμό.

Ας ελπίσουμε ότι σε μια ανοικτή και ζωντανή κοινωνία σαν την ελληνική, οι πιο υγιείς και ζωντανές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα δεν θα σωπάσουν άλλο. Αναφέρομαι στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, στα στελέχη του φαρμακευτικού χώρου, στους εκπροσώπους των ασθενών και βεβαίως στα ριζοσπαστικά στελέχη όλων των πολιτικών χώρων. Σε αυτό είχε δίκιο ο Γαλιλαιος ότι η Γη γυρίζει και ο κόσμος αλλάζει.

Ένα σχέδιο εξόδου, όσο “ολιστικό” κι αν είναι, δεν τελειώνει με διαπιστώσεις, με διαρκείς πολώσεις και σκανδαλολογία, με γενικότητες και αφορισμούς. Ειδικά στην Υγεία απαιτείται αγώνας, ισχυροί νέοι θεσμοί, κανόνες που τηρούνται, προσαρμογή και ανταπόκριση στο μέλλον, ριζικός   μετασχηματισμός του συνολικού συστήματος υγείας.

Υ.Γ.  Είναι χαρακτηριστική η ελλιπής έως ανύπαρκτη η λειτουργία των ογκολογικών επιτροπών και συμβουλίων για διατομεακή συνεργασία που θεσμοθετήθηκαν το 2012 (Ν.4052) στα νοσοκομεία και η προσπάθεια για συστηματική καταγραφή (registry) της πορείας των καρκινοπαθών, με το αρχείο νεοπλασιών. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε μεγάλης έκτασης σκάνδαλο στη ροή των ογκολογικών φαρμάκων. Κατά τα άλλα για όλα φταίει η Πολιτεία και η έλλειψη νόμων και πόρων!
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΙΤΑΛΙΑ: Ήρθε η ώρα των μεγάλων ξεγυμνωμάτων!!!

Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ιταλία θα ξεσκεπάσουν όλους τους κάλπικους παράδες, ιδιαίτερα τους πολύχρωμους μασκαράδες της «αριστεράς» που το παίζουν «εχθροί» της Παγκοσμιοποίησης, της ΕΕ και του ευρώ… 


Στην Ιταλία έχει συντελεστεί ΑΝΟΙΚΤΟ πραξικόπημα ΕΝΑΝΤΙΑ στην καταλυτική θέληση του ιταλικού λαού, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ υπέρ του ευρώ και της ΕΕ, και ακόμα ΣΙΩΠΟΥΝ οι φωνακλάδες των «αριστερών» ποικιλιών και χρωμάτων

Το 70% του ιταλικού λαού είπε ΟΧΙ στην ΕΕ και το Ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο από το 62% του δικού μας ΟΧΙ (στο δημοψήφισμα), και ο Ιταλός Πρόεδρος πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτήν τη συντριπτική και βροντώδη θέληση του ιταλικού λαού… 

Και μάλιστα με απύθμενη δικτατορική αυθάδεια δήλωσε ότι «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» η τοποθέτηση εναντίον του ευρώ!!! 

Θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες εδώ στην Ελλάδα. Ακριβώς διότι το σύγχρονο αυτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ του Ιταλού Προέδρου έχει μεγάλες ομοιότητες με το βασιλικό πραξικόπημα του 1965. Δηλαδή στη χώρα μας έχουμε και μελανές ιστορικές εμπειρίες… 

Εδώ φυσικά,
 οι «κομμουνιστές» της κατοχικής «νομιμότητας» και τα άλλα πολύχρωμα νεφελώματα της «αριστεράς» μπορεί να ουρλιάζουν εναντίον της ΕΕ και του ευρώ, αλλά το συντελεσθέν ΠΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της φασιστικής ΕΕ στην Ιταλία το καταπίνουν… 

Ζούμε ανοικτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ στην Ιταλία από το σύγχρονο φασισμό του 4ου Ράιχ, ΚΑΙ οι «αριστεροί» μας δεν το διακρίνουν, διότι είναι απασχολημένοι με την αναζήτηση των «ακροδεξιών και των παλιών «φασιστικών» φαντασμάτων… 

Τα γεγονότα στην Ιταλία, όμως, θα είναι τέτοιας εκρηκτικής διάστασης και τόσο καταλυτικά, οι επερχόμενες συγκρούσεις, ανάμεσα στον ιταλικό λαό και το ευρώ-χουντικό κατεστημένο, τόσο καθαρές και ωμές, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για «αριστερές» διπλωματίες και διφορούμενες θέσεις…

Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετά τα πλαστικά πιάτα και καλαμάκια τέλος και στα μπουκάλια βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο στόχο κυρίως μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, πιάτα, μπατονέτες αλλά και μερικώς τα ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων, τα οποία συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα.

Οι νέοι κανόνες είναι αναλογικοί και σχεδιασμένοι για κάθε περίπτωση χωριστά, ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέτρα θα εφαρμόζονται για διαφορετικά προϊόντα. Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Όσον αφορά τα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές επιλογές, δίνεται έμφαση στον περιορισμό της χρήσης τους μέσω μείωσης της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, απαιτήσεων σχεδιασμού και επισήμανσης, καθώς και υποχρεώσεων των κατασκευαστών τους για διαχείριση των αποβλήτων/καθαρισμό.

«Τα πλαστικά απόβλητα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για να το αντιμετωπίσουν, επειδή τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφός μας, στις θάλασσές μας, και στα τρόφιμά μας. Χάρη στις σημερινές προτάσεις, τα πλαστικά μιας χρήσης θα μειωθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέσω μιας σειράς μέτρων. Θα απαγορεύσουμε ορισμένα από αυτά τα είδη και θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα καθαρότερα, ώστε οι καταναλωτές να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους προϊόντα», δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Βιώσιμης Ανάπτυξης Φρανς Τίμερμανς.

«Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ευρώπη να πρωτοστατήσει δημιουργώντας προϊόντα που θα ζητά ο κόσμος για τις επόμενες δεκαετίες, και αποκομίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αξία από τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους μας. Με τον στόχο της συλλογής πλαστικών φιαλών που θέτουμε, θα εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες πλαστικού για μια ακμάζουσα βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κάταϊνεν, ο οποίος επισήμανε ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος του καθαρισμού, το οποίο μέχρι τώρα επιβάρυνε τους φορολογούμενους πολίτες.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θα επιφέρουν:

Απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων: Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύσει για μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.

Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών,καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος.

Υποχρεώσεις των κατασκευαστών: Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά.

Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής.
Απαιτήσεις επισήμανσης: Για ορισμένα προϊόντα θα απαιτείται σαφής και τυποποιημένη επισήμανση η οποία θα αναφέρει τον τρόπο διάθεσης των σχετικών αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, και την παρουσία πλαστικών υλών στο συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό θα ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια.

Μέτρα ευαισθητοποίησης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα.

Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν το 27% όλων των απορριμμάτων στις παραλίες, η Επιτροπή έχει ως στόχο να συμπληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με προγράμματα ευθύνης των κατασκευαστών για πλαστικά αλιευτικά εργαλεία. Οι κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα υποχρεωθούν να καλύπτουν το κόστος της συλλογής των αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής, καθώς και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Θα καλύπτουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης.

Ως επόμενο βήμα, οι προτάσεις της Επιτροπής θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς έγκριση.
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές - Ο Κ. Γαβρόγλου δεσμεύεται για τέλος των εξετάσεων το 2020, αλλά όχι για όλους...

Λίγο καιρό αφότου ο Κώστας Γαβρόγλου ανέλαβε τον θώκο του υπουργού Παιδείας, το «Π» είχε αναφερθεί στο πόρισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που ο ίδιος, ως – τότε – πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε συντάξει έπειτα από διάλογο. Μείζονα θέση στο πόρισμα αυτό κατείχε και το ζήτημα της πρόσβασης από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα πρέπει να αλλάξει και οι υποψήφιοι να μπορούν να σπουδάζουν αυτό που θέλουν.

Ορόσημο το 2020

Από τότε πέρασε μεγάλο διάστημα, ωστόσο ο στόχος παραμένει ο ίδιος: με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε διάφορα ΜΜΕ ο Γαβρόγλου επαναλαμβάνει ότι το 2020 οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα τμήματα και τις σχολές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους από το Λύκειο και ότι το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπει στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ωστόσο οι δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας συνοδεύονται με μια σειρά αστερίσκους, οι οποίοι κάνουν την αντιπολίτευση και τους εκπαιδευτικούς φορείς επιφυλακτικούς ως προς το ζήτημα της υλοποίησής τους.

Οι επιφυλάξεις αυτές εντοπίζονται κυρίως σε δύο ζητήματα: στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Λυκείου, αλλά και στον «ελέφαντα στο δωμάτιο», που δεν είναι άλλος από το «numerus clausus», δηλαδή τον κλειστό αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Μάλιστα ο ίδιος ο Γαβρόγλου έχει παραδεχθεί ότι το δεύτερο ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Κατάργηση, αλλά όχι για όλους

Συγκεκριμένα ο Γαβρόγλου σημείωσε ότι, ενώ ο στόχος είναι το 2020 οι υποψήφιοι να εισάγονται στις σχολές προτίμησής τους μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου, εν τούτοις για κάποιες σχολές (τις αποκαλούμενες και «σχολές - φιλέτα», δηλαδή τις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές, οι Πολυτεχνικές κ.λπ.) το καθεστώς των πανελλαδικών θα διατηρηθεί για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτές, ενώ ο υπουργός Παιδείας δεν διευκρίνισε για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η «μεταβατικότητα».

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στις σχολές με μεγάλη ζήτηση δεν είναι ώριμο να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή και στα υπόλοιπα θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για να μπορέσει αυτό το σύστημα να εξανθρωπιστεί».

Σε δεύτερο επίπεδο εκκρεμείς παραμένουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο Λύκειο, ώστε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Με βάση τις περιγραφές του Γαβρόγλου στο νέο σύστημα το γενικό πρόγραμμα εγκυκλίου γνώσης για τους μαθητές θα ολοκληρώνεται στη Β’ Λυκείου και η Γ’ τάξη θα παίζει τον ρόλο προπαρασκευαστικού έτους για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα ιδρύματα.

Ο υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί, πάντως, ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύνολο των αλλαγών θα κωδικοποιηθεί – μάλλον σε σχέδιο νόμου – και θα δημοσιοποιηθεί.

«Λόγια του αέρα»

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά και οι αστερίσκοι που προαναφέρθηκαν, έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως να κατηγορεί τον Γαβρόγλου για «λόγια του αέρα» λέγοντας:

«Εδώ και έναν χρόνο, με αμέτρητες και αντικρουόμενες δηλώσεις περί κατάργησης ή μη κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως αναστατώσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Λόγια του αέρα, ακόμη μια φορά, καθώς τόσον καιρό δεν έχουμε δει σχετικό νομοσχέδιο ούτε στη δημόσια διαβούλευση ούτε στη Βουλή».

Προσθέτει δε ότι ο υπουργός «επιδεικνύει πρωτοφανή ανευθυνότητα και έλλειψη σεβασμού προς σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία» λίγο πριν από τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Από την άλλη πλευρά, έμπειροι φροντιστές με τους οποίους επικοινώνησε το «Π», αφού επισήμαναν κι αυτοί την απουσία ενός νομοσχεδίου στο οποίο θα αναλύονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος, υπενθύμισαν ότι αντίστοιχα σχέδια σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω της βαθμολογίας ενός «εθνικού απολυτηρίου» είχαν εξεταστεί και από άλλες κυβερνήσεις, χωρίς τελικά να καταργηθούν οι εξετάσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Κανονικά φέτος οι εξετάσεις

Για την ώρα οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν για τα Γενικά Λύκεια την Παρασκευή 8 Ιουνίου με την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γενικής Παιδείας, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα αρχίσουν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Σημειώνεται ότι φέτος οι παρεχόμενες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια – εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής –, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663, ενώ πέρυσι ήταν 43.758, ήτοι υπάρχει αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 2.905 θέσεις. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα.

Τέλος, στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Οι θέσεις, δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 985.

Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιταλία: Τα πολιτικά σενάρια μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης από τους ευρωσκεπτικιστές

Η αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία μετά το βέτο, που άσκησε ο αρχηγός του κράτους για τον υπουργό Οικονομίας ο οποίος τάσσεται κατά του ευρώ, ωθεί τη χώρα προς μια πολιτική κρίση, η μοναδική έξοδος από την οποία φαίνεται να είναι οι πρόωρες εκλογές.

 Μια κυβέρνηση Κοταρέλι

Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση θα είναι η γέννηση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοταρέλι.

Αυτό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενσάρκωσης της δημοσιονομικής λιτότητας, κλήθηκε αργά το πρωί σήμερα από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.
Δεδομένου ότι δεν οφείλει να διαπραγματευθεί με τα πολιτικά κόμματα, ο Κοταρέλι αναμένεται να σχηματίσει γρήγορα την κυβέρνησή του, να ορκισθεί ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο

Είναι πολύ απίθανο ο Κοταρέλι να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας, οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα αυτός αντιπροσωπεύει.

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.


Η ισορροπία δυνάμεων

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς κέρδισε 37% των ψήφων --με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (17%) να προηγείται της δεξιάς Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (14%)-- και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) περισσότερο από 32%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έπεσε στο 19%.
Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου.

Όμως δεν είναι βέβαιο πως ο συνασπισμός της δεξιάς θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης. Ο Μπερλουσκόνι είχε δώσει το πράσινο φως του στις συνεννοήσεις μεταξύ M5S και Λέγκας, όμως δεν του άρεσε καθόλου το κοινό πρόγραμμά τους. Καθώς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας, τάχθηκε χθες Κυριακή πίσω από τον Ματαρέλα.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν στο εξής μια συμμαχία ή μια συμφωνία Λέγκας / M5S. Η εφημερίδα La Stampa, για παράδειγμα, κάνει λόγο για ένα ενδεχόμενο «σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο για τις επόμενες εκλογές».

«Θα δούμε, θα κρίνουμε από τα προγράμματα», δήλωσε σήμερα για το θέμα αυτό ο Σαλβίνι, διευκρινίζοντας πως το κοινό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων «έθεσε καλές βάσεις για να δουλέψουμε μαζί».

Με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση στον Μπερλουσκόνι, για τον οποίο το M5S είναι μαύρο πρόβατο, ενώ του απηύθυνε και ένα τελεσίγραφο για τις επόμενες ημέρες: «Αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοταρέλι, η συμμαχία διαλύεται», προειδοποίησε ο Σαλβίνι.

Με ποιόν νόμο;

Το αδιέξοδο, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ιταλία, είναι καρπός, μεταξύ άλλων, του εκλογικού νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογική αντιπροσώπευση, πράγμα που δημιουργεί ζητήματα σ' ένα πολιτικό τοπίο χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα --τη δεξιά, τους αντισυστημικούς και την κεντροαριστερά.

«Αν επιστρέψουμε τώρα στις κάλπες με τον ίδιο εκλογικό νόμο, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα», πρόειδοποίησε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Γερουσίας Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι.

Και με έναν νεό νόμο; Ο Σαλβίνι δεν το αποκλείει, ενισχυμένος από τις προνομιούχες πλέον σχέσεις του με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον επικεφαλής του M5S.

«Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε τώρα είναι ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβουλιο που μπορεί να προτείνει και να εγκρίνει νόμους. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αρχίσουμε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», υποσχέθηκε σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σταθάκης: Δε μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους στα καύσιμα - Θα ξανασυζητήσουμε για τις συντάξεις

Την άποψη ότι δεν υπάρχει παράταση του μνημονίου ή νέο μνημόνιο, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

«Το μνημόνιο τελείωσε, μπροστά μου έχω μόνο ένα κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης», είπε ο Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν συνιστά «συμπληρωματικό μνημόνιο», αλλά αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που χρονικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2018.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι η Κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί», διότι όπως επεσήμανε «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία μιλάμε για έξοδο από το Μνημόνιο και έχουμε “αέρα” για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».

Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης, τα μέτρα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μπήκαν λόγω του βέτο που είχε το ΔΝΤ, αλλά αποφασίστηκαν μαζί με αντίμετρα που θα ισχύσουν με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. «Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για 2 στους 3 συνταξιούχους», με τους δημοσιογράφους της εκπομπής να του επισημαίνουν ότι αυτοί που τελικώς θα επηρεαστούν είναι 950.000 συνταξιούχοι. Ταυτοχρόνως, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην επενδύει πολιτικά στην μείωση των συντάξεων, όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων “θα πέσουν έξω”», επαναλαμβάνοντας ότι μετά τον Αύγουστο η Κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά το ζήτημα της περικοπής συντάξεων.

Σε ότι αφορά την υψηλή φορολογία στα καύσιμα ο κ. Σταθάκης είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό» κι ακολούθως είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, με μέτρα όπως το επίδομα στέγασης.

Αναφορικά με την πορεία της εθνικής οικονομίας, ο Γιώργος Σταθάκης παραδέχθηκε την πίεση που δέχονται νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τα σωρευμένα μέτρα των ετών της κρίσης, είπε όμως ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, αναφέροντας ότι αρχίζουν να αυξάνονται η απασχόληση και οι εξαγωγές και συμπληρώνοντας ότι οι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία βελτιώνεται σημαντικά και η ανάπτυξη που καταγράφεται δείχνει ότι η οικονομία «πατά ξανά στα πόδια της».

Σε ότι αφορά την ΔΕΗ, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πώληση μονάδων της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» την στάση των ΕΛΤΑ και την παρακράτηση χρημάτων από καταναλωτές που εξοφλούσαν λογαριασμούς της ΔΕΗ στα Ταχυδρομεία.

Για την διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Σταθάκης είπε ότι αυτές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας, στα τέλη του 2019».
ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!