EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Τι φόρο πληρώνουμε με τα φετινά εκκαθαριστικά

Ρεκόρ... προσέλευσης έτους πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου (και είναι πιθανό να δοθεί και σχεδόν καθιερωμένη παράταση των τριών εβδομάδων) όλο και περισσότεροι στήνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τη Δευτέρα 5 Ιουνίου ο αριθμός των υποβολών φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τις 100.000 και διαμορφώθηκε στις 107.712. Μάλιστα την Τρίτη κινήθηκε ακόμη υψηλότερα φθάνοντας στις 125.306 για να υποχωρήσει στις 116.900 την Τετάρτη.

Τα πρώτα ευρήματα από την πορεία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι ενδιαφέροντα.

Ειδικότερα:

-Έχουν υποβληθεί συνολικά 1.932.101 φορολογικές δηλώσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή έχει ήδη υποβληθεί η μια στις τρεις δηλώσεις αφού ο συνολικός τους αριθμός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6,3 εκατ.

-Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων η πλειονότητα είναι μηδενικές. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 1.012.029 μηδενικά εκκαθαριστικά, δηλαδή περίπου ένα στα δύο. Τα μηδενικά εκκαθαριστικά αφορούν κατά κύριο λόγο μισθωτούς και συνταξιούχους στους οποίους έχει πραγματοποιηθεί ήδη παρακράτηση του συνολικού φόρου εισοδήματος που οφείλουν με βάση το ύψος των αποδοχών τους.

-Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εκκαθαριστικών είναι αυτή των χρεωστικών, δηλαδή αυτών που προκύπτει φόρος εισοδήματος προκειμένου να πληρώσουν. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 663.092 εκκαθαριστικά με τα οποία βεβαιώθηκε πρόσθετος φόρος ύψους 484,8 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται στα 731 ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Χρεωστικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Τελευταία και μικρότερη κατηγορία εκκαθαριστικών είναι αυτή των πιστωτικών, δηλαδή αυτών με τα οποία προκύπτει επιστροφή φόρου. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 256.980 και το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 79,9 εκατ. ευρώ. Έτσι το μέσο ποσό που επιστρέφει η εφορία σε όσους λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό ανέρχεται σε 311 ευρώ. Πιστωτικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικά εργαζόμενοι στους οποίους έγινε παρακράτηση φόρου εισοδήματος στο πλαίσιο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη φετινή φορολογική δήλωση καταργήθηκε πλήρως και η ήδη ψαλιδισμένη έκπτωση φόρου για την πραγματοποίηση ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών.

Πηγή: capital.gr
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ουδείς αναμάρτητος, αλλά δεν έχουν όλοι τις ίδιες αμαρτίες


Μπορεί να πλησιάζουμε προς την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά η πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα παραμένει ασφυκτική και με την επικείμενη μείωση των συντάξεων και αργότερα του αφορολόγητου, αναμένεται να οξυνθεί. Είναι πλέον πολλά τα χρόνια που οι Έλληνες ζουν με αυτή τη γνωστή πικρή γεύση στο στόμα.

Η κρίση έχει περισσότερο ή λιγότερο ανατρέψει τις σταθερές του βίου της «μικρομεσαίας θάλασσας», εξωθώντας τους πολίτες να παλινδρομούν ανάμεσα στις παραδοσιακές ή νέες κομματικές προτιμήσεις τους και σε μία σχεδόν ισοπεδωτική άρνηση της πολιτικής και των προσώπων που την ενσαρκώνουν. Το αντιφατικό αυτό φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Προϋπήρχε των μνημονίων, αλλά στην εποχή της κρίσης έχει προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ουδείς αναμάρτητος στον δημόσιο βίο, αλλά δεν έχουν όλοι τις ίδιες αμαρτίες. Η εξίσωση πταισμάτων και κακουργημάτων βολεύει πολύ όσους έχουν διαπράξει τα κακουργήματα, επειδή δημιουργεί σύγχυση και διαχέει τη λάθος εντύπωση ότι είναι όλοι ίδιοι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως ιδεολογικής, πολιτικής και κομματικής ταυτότητας. Όσο κι αν είναι δικαιολογημένη η καχυποψία και η οργή των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας η κοινωνία να αντισταθεί, να μην διολισθήσει στο ανθρωποφαγικό παιχνίδι εντυπώσεων.

Η ανταλλαγή κομματικών πυρών τροφοδοτεί το παιχνίδι της πολιτικής πόλωσης και του διχασμού των Ελλήνων, που βολεύουν κυρίως τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Είναι κυρίως αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τους πολίτες σε οπαδούς. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουν χώρα και οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες με βαριές κουβέντες, οι οποίες ελάχιστη σχέση έχουν με την επιβεβλημένη τεκμηριωμένη πολιτική κριτική.

Στις περιπτώσεις που καταγγέλλονται δημόσια πρόσωπα για οποιουδήποτε είδους σκάνδαλα, είναι επιβεβλημένη η εξονυχιστική έρευνα, χωρίς τα κόμματα να λειτουργούν σαν ασπίδες προστασίας για τα καταγγελλόμενα στελέχη τους. Έρευνα, ωστόσο, δεν σημαίνει ενοχή. Εάν δεν κάνουμε ξεκάθαρο αυτό τον διαχωρισμό ο επιβεβλημένος έλεγχος εκφυλίζεται σε επικοινωνιακό λιντσάρισμα και μάλιστα όχι υποχρεωτικά ενόχων.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΜΜΕ, που πρωτοστατούν στη στοχοποίηση και στην καταγγελία, ελέγχονται από «βαρόνους» που έχουν δικά τους συμφέροντα και δικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί, λοιπόν, μπορούν να καλλιεργήσουν αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για όποια πρόσωπα οι ίδιοι επιλέγουν.

Θα ήταν ολέθριο για το Κράτος Δικαίου, όμως, εάν, οι ελεγκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη παρασύρονται από το κλίμα που κάθε φορά διαμορφώνουν τα ΜΜΕ. Εάν, δηλαδή, ασχολούνται μόνο με τα αμαρτήματα που υποδεικνύονται από τους προβολείς της δημοσιότητας ή από κυβερνητικούς παράγοντες κι όχι και για τα αμαρτήματα που αποκαλύπτει η θεσμική έρευνα.

Αυτά τα γενικά για τις ειδικές καταστάσεις που βιώνουμε εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!! ΕΛΛΗΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ; Ακυρώθηκαν πρόστιμα της εφορίας για εμπλεκόμενους στη λίστα Λαγκάρντ

Πώς γλίτωσε από φόρους και πρόστιμα ζευγάρι φορολογουμένων, που βρέθηκε στη λίστα. Η παραγραφή, οι αποφάσεις και το σκεπτικό της ΔΕΔ

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για το χρόνο παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής, αναγκάζουν τις αρμοδιες φορολογικές αρχές να διαγράφουν πρόστιμα και άλλες χρηματικές ποινές, που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου σε διαπιστωμένες παραβάσεις.

Τελευταία – και πλέον κραυγαλέα – περίπτωση, η διαγραφή από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) υψηλών προσίμων που είχαν καταλογισθεί σε ζευγάρι φορολογουμένων, που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ.

Τον έλεγχο της λίστας των συγκεκριμένων εμβασμάτων ζήτησε με εντολή του, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά σκόνταψε στις καθοριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες ορίζουν ότι

Οι ανοικτές φορολογικές υποθέσεις – και συνεπώς και τα αδικήματα φοροδιαφυγής – παραγράφονται αυστηρά στην πενταετία.

Οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς δεν παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής σε 10 χρόνια.

Λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών υποχρεώθηκε να διαγράψει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί, ως εκπρόθεσμα, παρότι ήταν σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Ο λόγος ήταν, πως τα «συμπληρωματικά στοιχεία» προέρχονται από ελληνικές τράπεζες και εφόσον περάσει η πενταετία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές αρχές, ακόμη και αν από αυτά, στοιχειοθετείται φοροδιαφυγή.
Αναλυτικότερα, αιτία του διενεργηθέντος ελέγχου στους δύο φορολογούμενους που υπάγονται στη ΙΓ΄ Αθηνών, αποτέλεσε η εισαγγελική παραγγελία, που εκδόθηκε το 2014, επειδή οι δύο φορολογούμενοι βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, περιήλθε στην Δ.Ο.Υ αντίγραφο οπτικού – ψηφιακού δίσκου (CD), με τραπεζικά δεδομένα από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν τον προσφεύγοντα και την προσφεύγουσα και δόθηκε εντολή, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η εισαγγελική παραγγελία αφορούσε στα έτη 2006 και 2007. Ο έλεγχος, αφού έλαβε υπόψη του το σύνολο των εγγράφων από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή από το γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και από τα στοιχεία που περιήλθαν στην Δ.Ο.Υ από τα πιστωτικά ιδρύματα προσδιόρισε κινήσεις χρηματικών καταθέσεων/πιστώσεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να συσχετισθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα στις σχετικές υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48§3 ν.2238/1994, ο έλεγχος που ολοκληρώθηκε το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συντρέχει η εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 2238/94, δηλαδή λογίζονται ως εισόδημα προερχόμενο από ελευθέρια επαγγέλματα ανά χρήση τα κατωτέρω ποσά:

Στον φορολογούμενο καταλογίστηκαν: κύριος φόρος εισοδήματος 659,20 ευρώ, πλέον πρόσθετος φόρος ανακρίβειας 791,04 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.450,24 ευρώ, για τη χρήση 2006. Για τη χρήση 2007 καταλογίστηκαν: κύριος φόρος εισοδήματος 2.152,81 ευρώ, πλέον πρόσθετος φόρος ανακρίβειας 2.583,37 ευρώ, ήτοι συνολικά 4.736,18 ευρώ.

Στη φορολογούμενη καταλογίστηκαν: κύριος φόρος εισοδήματος 1.887,04 ευρώ, πλέον πρόσθετος φόρος ανακρίβειας 2.264,44 ευρώ, ήτοι συνολικά 4.151,48 ευρώ για τη χρήση 2006. Για τη χρήση 2007 καταλογίστηκαν: κύριος φόρος εισοδήματος 2.512,41 ευρώ, πλέον πρόσθετος φόρος ανακρίβειας 3.014,89 ευρώ, ήτοι συνολικά 5.527,30 ευρώ.
Οι συγκεκριμένες διαφορές φόρου προέκυψαν διότι, στα πλαίσια γενόμενου μερικού ελέγχου στα εισοδήματα του προσφεύγοντος, διαχειριστικών περιόδων από 1/1-31/12/2005 έως και 1/1- 31/12/2007, διαπιστώθηκε βάσει της από 06/11/2017 έκθεσης μερικού ελέγχου, προσαύξηση περιουσίας από καταθέσεις χρηματικών ποσών, για τα οποία δεν αποδείχθηκε η πηγή και η αιτία προέλευσής τους ή ότι τα ποσά αυτά φορολογήθηκαν ή απαλλάχθηκαν νόμιμα του φόρου.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ

Μετά την κοινοποίηση του προστίμου, οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στις 07-12-2017, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ζητώντας την ακύρωση των πρόσθετων φόρων και των προστίμων. Στην προσφυγή τους επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στοιχεία:

Κατά τον χρόνο διεξαγωγής του ελέγχου (2017), οι χρήσεις 2006 και 2007 έχουν υποπέσει στον γενικό κανόνα περί πενταετούς παραγραφής και δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της διάρκειας παραγραφής σε 10, 15 ή 20 έτη.

Δεν στοιχειοθετείται η έννοια του «συμπληρωματικού (νέου) στοιχείου», καθ’ όσον η οποιαδήποτε κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της ημεδαπής τελούσε ανέκαθεν στη διάθεση της Φορολογικής Αρχής προς έλεγχο και, συνακόλουθα, δεν αποτελεί «συμπληρωματικό (νέο) στοιχείο», ικανό να νομιμοποιήσει την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής, καθώς τα στοιχεία προέρχονται από ελληνικές τράπεζες και όχι από τράπεζες του εξωτερικού.

Ουδόλως θεμελιώνεται η έννοια του «συμπληρωματικού (νέου) στοιχείου» ούτε στη βάση της τροφοδοσίας τραπεζικού λογαριασμού της αλλοδαπής από τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής (εξερχόμενο έμβασμα), ούτε στη βάση της τροφοδοσίας τραπεζικού λογαριασμού της ημεδαπής από τραπεζικό λογαριασμό της αλλοδαπής (εισερχόμενο έμβασμα).

Ουδόλως θεμελιώνεται η έννοια του «συμπληρωματικού (νέου) στοιχείου» ούτε στη βάση της φερομένης ως αναφοράς μου στη «Λίστα Lagarde», καθώς κανένα πρωτογενές και, πολλώ μάλλον, τυχόν αδικαιολόγητο ποσό δεν διαπιστώθηκε ως τυχόν υφιστάμενο στην αλλοδαπή.

Η ΔΕΔ αποδέχτηκε την προσφυγή των δύο φορολογουμένων, και με δύο αποφάσεις της, υπ. αρ. 1894/29/03/2018 και 1895/29/03/2018, ακύρωσε τα πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί από τους ελεγκτές της ΙΓ’ Εφορίας Αθηνών.

Το πλήρες κείμενο της πρώτης απόφασης της ΔΕΔ είναι εδώ και το κείμενο της δεύτερης απόφασης είναι εδώ.oparlapipas.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!