EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Δώδεκα ώρες την ημέρα πλέον η εργασία στην Αυστρία

Εγκρίθηκε σήμερα από την αυστριακή Βουλή ο αμφιλεγόμενος νόμος  για την θέσπιση δωδεκάωρης ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και το νεοφιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε πολύωρη και ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου από την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από την  1η  Ιανουαρίου 2019, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας συνεχίζει  να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ωστόσο με τον νέο νόμο χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι η επέκταση του ωραρίου θα είναι προαιρετική και αφορά υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν, οι επικριτές της ρύθμισης ωστόσο θεωρούν βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η πολύωρη έντονη συζήτηση στην Βουλή συνοδεύτηκε από πλακάτ που ύψωναν οι μεν βουλευτές της συμπολίτευσης με τα συνθήματα «8 ώρες την εβδομάδα παραμένουν» ή «40 ώρες την εβδομάδα παραμένουν», οι δε βουλευτές της αντιπολίτευσης με απαγορευτικά σήματα της οδικής κυκλοφορίας στα οποία ήταν διαγραμμένοι οι αριθμοί 12 και 60.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νικητής και πάλι ο «πολιτικός χουλιγκανισμός»

Οι συζητήσεις στην Βουλή είναι γενικά βαρετές κι αυτές που αφορούν την οικονομία ακόμη περισσότερο. Η σημερινή, όμως, παραήταν. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν είχε κανέναν λόγο να γίνει, τουλάχιστον έτσι όπως έγινε. Η συζήτηση έδειξε, ωστόσο, κάτι: ότι τα κόμματα επιμένουν στον «πολιτικό χουλιγκανισμό», αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις εξοντωτικές θυσίες, στις οποίες έχει υποβληθεί η ελληνική κοινωνία, με ευθύνη, όχι ίση βεβαίως, όλων των πολιτικών παρατάξεων.

Τη συζήτηση προκάλεσε ο Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας την χαρακτήρισε «δώρο», γιατί του έδωσε, εν μέσω ευρωπαϊκών ευσήμων, την δυνατότητα να επαναλάβει το αφήγημά του, αυτό που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλεί «ψέμα». Από την άποψη αυτή η πρόκληση της συζήτησης δεν προσκόμισε πολιτικά κέρδη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξαρτήτως της ερμηνείας που κάνει ο καθένας, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα, έχουν την ιδιότητα της αντικειμενικής ύπαρξής τους. Αυτό τουλάχιστον ισχύει όσο δηλώνουμε πίστη στον ορθολογικό τρόπο σκέψης. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, λοιπόν, ότι η Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2018, με «καθαρό» ή με «βρόμικο» τρόπο, βγαίνει από το καθεστώς των μνημονίων. Όπως επίσης, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι αυτή η έξοδος, «καθαρή» ή «βρόμικη», δίνει στην Ελλάδα -έστω και περιορισμένο-  δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος επιτρέπει στις παραγωγικές τάξεις, σε όλους μας, να δούμε για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, χωρίς να είμαστε κολλημένοι με τη πλάτη στον τοίχο, «τι θα κάνουμε».

Αυτό είπε ο Μίχαλος, ο οποίος διαγράφτηκε από την ΝΔ, αυτό λένε επαγγελματικές ενώσεις, και σιωπηρά ή δυνατά αυτό λέει και η πλειονότητα των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και παραταξιακού προσανατολισμού. Αυτός που δεν το λέει είναι ο «κομματικός στρατός» των αντιπολιτευόμενων στην κυβέρνηση κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι για την περίοδο μετά την «καθαρή» ή «βρόμικη» έξοδο θα υπάρχει ενισχυμένη επιτήρηση, μια επιτήρηση που δεν είναι η ίδια με εκείνη που είχαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, αλλά πιο αυστηρή.

Ακόμη και αυτή όμως, η ενισχυμένη επιτήρηση απέχει πολύ από το να αποτελεί «τέταρτο» μνημόνιο, καθώς δεν συνοδεύεται από το γνωστό ασφυκτικό πλέγμα των μνημονίων. Το έχει διαψεύσει ο Μοσκοβισί, το έχουν πει και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν θεοποιηθεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, οι ίδιοι αυτοί θεσμοί χαρακτηρίζονται «ψεύτες», επειδή αυτό υπαγορεύει η κομματική σκοπιμότητα.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή για την ώρα πιάνει τους στόχους, αλλά δεν λέει ότι αυτά προκύπτουν από την υπέρμετρη φορολογία, η οποία έχει πλήξει υπέρ του δέοντος τα μεσαία στρώματα. Η αντιπολίτευση έχει δικαιολογημένα κάνει σημαία την υψηλή φορολογία, αλλά όταν εξειδικεύει την συζήτηση περί μείωσης της φορολογίας ζητάει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, άντε και μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι φόρος ιδιοκτησίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και αυτό έχει θιγεί και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλεπόμενα πλεονάσματα είναι υψηλά και τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Ουσιαστικά, είναι σαν να δένεις μια σιδερένια μπάλα στο πόδι κάποιου και να του ζητάς να τρέξει κατοστάρι. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Πινκ πονκ η ρητορική της έντασης

Αν και η συζήτηση ήταν για την οικονομία πολλές αναφορές έγιναν εκατέρωθεν για την Συμφωνία των Πρεσπών. Στο θέμα αυτό, ωστόσο, η ρητορική της έντασης άλλαξε στρατόπεδο. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι είναι όμηρος μίας «ακροδεξιάς φατρίας» που ηγείται του κόμματός του. Φυσικά και υπάρχουν στην ΝΔ άτομα, τα οποία απέχουν πολύ από την μετριοπαθή, λαϊκή-πατριωτική Δεξιά του Καραμανλή.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ΝΔ είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, ούτε φυσικά ότι όποιος αντιδρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαραίτητα ακροδεξιός. Φυσικά και πήγαν και ακροδεξιοί στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, αλλά είναι θλιβερό και επικίνδυνο να αφήνεται να εννοηθεί πως οι εκατοντάδες χιλιάδων διαδηλωτών είναι ακροδεξιοί και εθνικιστές. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το μεγαλύτερο δώρο στην Ακροδεξιά, χαρίζοντάς της πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση μαζί της.

Για τα συλλαλητήρια ισχύει ό,τι ίσχυε και με όσους είχαν συγκεντρωθεί το 2015 για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του εκβιασμού που ασκούσαν οι ισχυροί της Ευρωζώνης. Δεν ήταν μόνο Συριζαίοι που γέμισαν τις πλατείες της αντίστασης και είπαν το μεγάλο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Σε ανάλογους τόνους ήταν και οι αναφορές στο μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται «με την ακροδεξιά του Όρμπαν και του Κουρτς, της Ευρώπης φρούριο, που υψώνει τείχη σε κυνηγημένους». Και εδώ, βεβαίως, η ρητορική έπρεπε να χαϊδέψει τα αυτιά ενός σκληρού κομματικού πυρήνα, ο οποίος, στο πλαίσιο ενός κακώς εννοούμενου διεθνισμού, θεωρεί πως οποιοδήποτε μέτρο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών αποτελεί ακροδεξιά πολιτική! Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική από τις ιδεοληψίες ορισμένων.

Εν κατακλείδι, αμφότεροι οι δύο μονομάχοι επιδόθηκαν σε διαξιφισμούς με έντονους χαρακτηρισμούς, προσβλέποντας στην ικανοποίηση των κομματικών στρατών. Μας έδωσαν έτσι και το στίγμα της ακραίας πόλωσης που αναμένεται κατά την μακρά ή κατ’ άλλους σύντομη προεκλογική περίοδο.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

BBC: Ζούμε στο μεγαλύτερο πείραμα όλων των εποχών

«Είναι σαν να παίρνουν ψηφιακή κοκαΐνη και να την πασπαλίζουν σε όλη τη διασύνδεσή σας και αυτό είναι που σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά», δήλωσε ο Aza Raskin, πρώην υπάλληλος της Mozilla και της Jawbone.

«Πίσω από κάθε οθόνη στο τηλέφωνό σας, υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τεχνικοί και προγραμματιστές που έχουν εργαστεί για να προσπαθήσουν να το κάνουν όσο πιο εθιστικό γίνεται», πρόσθεσε.

Ο Aza Raskin λέει ότι δεν πίστευε τότε πόσο εθιστικό μπορεί να να γίνει αυτό καθώς επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται αδιάκοπα το περιεχόμενο χωρίς να κλικάρουν. «Αν δεν δίνεις στον εγκεφάλου σου χρόνο να καλύψει τις παρορμήσεις απλά συνεχίζεις να σκρολάρεις».

«Ζούμε μέσα στο μεγαλύτερο πείραμα συμπεριφοράς όλων των εποχών. Μας τεστάρουν συνεχώς», λέει ο Aza Raskin καθώς χαρτογραφεί τις σκοτεινές διαδρομές του χρόνου μας στο διαδίκτυο.

Δείτε το βίντεο:Are you addicted to your smartphone?

Top Silicon Valley designer Aza Raskin says social media companies use tricks to get you hooked.

Watch Smartphones: The Dark Side at 7pm on @BBCOne.
el.gr

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στη Λευκίμμη Κέρκυρας κινδυνεύουν άνθρωποι , χτυπιούνται από τα ΜΑΤ και την Αστυνομία , που έχει στείλει η Κυβέρνηση

Στη Λευκίμμη Κέρκυρας κινδυνεύουν άνθρωποι , χτυπιούνται από τα ΜΑΤ και την Αστυνομία , που έχει στείλει η Κυβέρνηση για να επιβάλλει με τη βία την απόφαση της ..

Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί που κυβερνούν χαρακτηρίζονται ως δικτάτορες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από το λαό !! Στη χώρα μας έχει επιβληθεί δικτατορία ….

Για όσους ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση εκλέχτηκε από το λαό η απαντηση είναι ότι και ο Χιτλερ εκλεγμένος ήταν !!

Καλή λευτεριά και καλό κουράγιο στους κατοίκους της Λευκίμμης ..

Είμαστε μαζί τους και υποστηρίζουμε το δικαιο αγώνα τους …

Κάτω η χούντα του Τσίπρα και της παρέας του ..

Η Δημοκρατία στο τέλος θα νικήσει !!!

Είμαστε όλοι Λευκιμιωτες !!


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπάλληλος των ΕΛ.ΤΑ. «τσέπωσε» 300.000 ευρώ

Υπάλληλος των ΕΛ.ΤΑ. κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα χρηματικό ποσό ύψους 300.000 ευρώ από ταχυδρομικά υποκαταστήματα της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εσωτερικού ελέγχου την περίοδο 2012-2014. Ήδη, το πόρισμα της έρευνας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος, Αχιλλέα Ζήση, που παρήγγειλε εναντίον του ποινική δίωξη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος, από τη θέση ανώτερου υπαλλήλου των ΕΛ.ΤΑ., αρχικά στο υποκατάστημα της Νέας Καλλικράτειας και μετέπειτα σ' αυτό της Κασσάνδρειας, φέρεται ότι καταχράστηκε - υπεξαίρεσε χρήματα που αναλογούσαν σε μεταφορές κεφαλαίων, εμβάσματα, συντάξεις κ.ά.

Προκειμένου, δε, να συγκαλύψει τις πράξεις του, ο ίδιος - σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου - κατηγορείται ότι πλαστογραφούσε τα παραστατικά των δικαιούχων είσπραξης των φερόμενων ως υπεξαιρεθέντων χρημάτων, ενώ φρόντιζε να τακτοποιεί ηλεκτρονικά τις σχετικές εντολές πληρωμής.

Όπως έγινε γνωστό, όταν διαπιστώθηκε το έλλειμμα στο υποκατάστημα της Νέας Καλλικράτειας, αποφασίστηκε η μετάθεση του υπαλλήλου στο υποκατάστημα της Κασσάνδρειας, όπου, όμως φαίνεται, συνέχισε για περίπου ένα εξάμηνο τη φερόμενη δράση του.

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που είναι σε βαθμό κακουργήματος, αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στον αρμόδιο ανακριτή.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Στη φόρα» τα «άπλυτα» του ΟΑΣΘ: Κέρδη-«μαμούθ» για τους μετόχους ενώ έστελναν για παλιοσίδερα λειτουργικά λεωφορεία

Σημαντικές παραλείψεις ως προς την διαχείριση του στόλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) από την προηγούμενη διοίκηση διαπίστωσε η σημερινή μεταβατική διοίκηση του Οργανισμού, η οποία παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της απογραφής και της έρευνας που έχει ξεκινήσει, προκειμένου να διαπιστώσει την λειτουργικότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, υποστήριξε ότι ο στόλος των λεωφορείων ήταν αντικείμενο μίας ιδιότυπης διαχείρισης, η οποία έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την ανάγκη διαφανούς αξιοποίησης των πάγιων στοιχείων του οργανισμού, ενώ άφησε υπονοούμενα για μερίδα μετόχων και εργαζομένων που συνδέονται με το καθεστώς της προηγούμενης διοίκησης και έχουν «επιλεκτική συγγένεια με πρόσωπα της τότε κυβέρνησης, που έχουν όνομα και επίθετο».

Από την απογραφή προκύπτει ότι η νέα διοίκηση παρέλαβε έναν στόλο λεωφορείων σε πρόωρη γήρανση, που σε μεγάλο βαθμό δεν υποβάλλονταν σε συντηρήσεις, ή ανατάξεις, για διάστημα πολλών χρόνων, με αποτέλεσμα η πόλη της Θεσσαλονίκης να στερηθεί έναν σημαντικό αριθμό οχημάτων που θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του πληθυσμού της, αλλά και να ζημιωθεί κατά εκατομμύρια ο ΟΑΣΘ από την μη αξιοποίησή του. Κατά την ίδια περίοδο που εκκρεμούσαν τέτοια θέματα διαχείρισης των λεωφορείων -παράλληλα με τους απλήρωτους εργαζόμενους- για τα έτη 2015-2017 είχαν καταβληθεί στους μετόχους του οργανισμού περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από την απογραφή που διενεργήθηκε από γραφείο ορκωτών ελεγκτών, εμφανίζονται 622 λεωφορεία, από τα οποία διαπιστώθηκε ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του κοινού μόνο τα 245, ακόμη και αυτά με σημαντικά προβλήματα (σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορούν στην πόλη 350 οχήματα). Σύμφωνα με άλλη επιτροπή που ορίστηκε για να καταμετρήσει τα ποσοστά ακινησίας του στόλου, για το διάστημα από 25/7/2017 έως 31/1/2018, χάθηκαν 47.446 μέρες κυκλοφορίας των λεωφορείων (προσθετικά για το κάθε όχημα). Από έγγραφα, δε, των διευθύνσεων του ΟΑΣΘ, την τελευταία περίοδο πριν την ανάληψη καθηκόντων της σημερινής διοίκησης, διαπιστώθηκε μακροχρόνια έλλειψη προληπτικής συντήρησης, ελλείψεις ανταλλακτικών και δυσκολίες προμηθειών, εξαιτίας των χρεών προς τους προμηθευτές, έλλειψη τεχνιτών για την συντήρηση και καθυστέρηση της διαδικασίας προμήθειας και ανανέωσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των αμαξοστασίων.

«Την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για τα έτη 2015, 2016 και 2017 είχαν καταβληθεί στους μετόχους 35,9 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί; Ποια είναι η προτεραιότητα, αυτό είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας» είπε ο κ.Παππάς και πρόσθεσε ότι η σημερινή διοίκηση προχώρησε και σε μία ακόμη ιστορική διαδρομή στη διαχείριση του στόλου, από την οποία προέκυψαν και άλλα στοιχεία, που εγείρουν ερωτήματα ως προς τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης, και για αυτό η συγκεκριμένη έρευνα θα συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι λεωφορεία που είχαν αποσβεστεί λογιστικά, ηλικίας 12 ή 15 ετών, εκποιήθηκαν είτε ως λειτουργικά (πώληση σε ΚΤΕΛ και αυτοκινητιστές) ή ως άχρηστο υλικό (scrap), «μεγάλο μέρος του οποίου σε έναν αγοραστή». Πιο ειδικά, στην περίοδο 2000-2016 εκποιήθηκαν- αποσύρθηκαν από τον ΟΑΣΘ 399 λεωφορεία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (80%) ήταν ηλικίας 12 ετών. Σύμφωνα με τον Στέλιο Παππά, από την συνεργασία με την ΕΛΒΟ διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα οχήματα θα μπορούσαν να αναταχθούν και να προσφέρουν, τουλάχιστον για μία τριετία (εγγυημένη) ή και περισσότερο, τις υπηρεσίες τους, με ένα μέσο κόστος 15.000 ευρώ ανά λεωφορείο. «Αυτό σημαίνει ότι ο στόλος (399 που αποσύρθηκαν) θα κόστιζε 6 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας πάνω από 360.000 μέρες εργασίας, αν αξιοποιούνταν. Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε λεωφορείο προσφέρει έσοδο 500-600 ευρώ ημερησίως, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν στην τριετία 180-220 εκατομμύρια ευρώ. Αντί αυτής της επιλογής επελέγη η εκποίηση. Όμως αυτή η επιλογή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ήταν ένα πρόβλημα επιχειρηματικής διορατικότητας ή κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, και ξεκαθάρισε ότι τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντηθούν στο μέλλον. «Τα λεωφορεία που έχουν περάσει από τον οργανισμό ξεπερνούν τα 1.000 και πρέπει να τα δούμε ένα προς ένα, καθώς και εάν αυτές οι συναλλαγές ήταν διαφανείς ή όχι» τόνισε.

«Πρόβλημα επιλεκτικής συγγένειας»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, υποστήριξε ότι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, στο τέλος του 2007 και αρχές του 2008, δημοσιεύτηκε ένας νόμος, ο οποίος ανανέωνε την οικονομική συμφωνία του κράτους με τον ΟΑΣΘ, χωρίς ημερομηνία λήξης. «Ο νόμος αυτός έλεγε ότι παρατείνεται η οικονομική συμφωνία για δύο χρόνια, μετά το τέλος των εργασιών του μετρό, με τις τροπολογίες που θα γίνουν στη σύμβαση, δηλαδή ποτέ. Ακριβώς τότε ήταν και η ημερομηνία που σταματήσαν τα έργα του μετρό» είπε ο κ.Παππάς, ενώ στο τέλος της παρουσίασης της απογραφής, μοίρασε έγγραφα, από τα οποία προκύπτει, όπως είπε, ένα πρόβλημα επιλεκτικής συγγένειας. «Ένα πρόβλημα επιλεκτικής συγγένειας, θα την έλεγα επιεικώς, των διοικούντων τις διάφορες ομάδες των μετόχων της προηγούμενης διοίκησης- ήταν ή έξι ή εφτά τα σωματεία, τα οποία είχαν μία επιλεκτική συγγένεια, που έχει και όνομα και επίθετο».

Πρόκειται για μία ανακοίνωσης, που υπογράφει ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΘ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, προς τους μετόχους του οργανισμού για την υπογραφή της τρίτης παράτασης της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΣΘ, που συνυπέγραψε με τον τότε υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, και με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε για την "ευτυχή κατάληξη" ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και γγ του υπουργείου Μεταφορών και νυν πρόεδρος των ΗΛΠΑΠ, Δημήτρης Σταμάτης (σ.α. επισυνάπτεται). «Η οικογένεια των συναδέλφων μετόχων δεν πρόκειται και δεν πρέπει να λησμονήσει την τεράστια συμβολή του κ. Δημήτρη Σταμάτη, στο μείζον γεγονός της υπογραφής της παράτασης της οικονομικής συμφωνίας», αναγράφεται στην ανακοίνωση. Σε δύο ακόμη έγγραφα, που φέρουν την υπογραφή των ΔΣ έξι Σωματείων του ΟΑΣΘ, καλούνται οι μέτοχοι να παρευρεθούν σε συνάντηση για να τους "κατατοπίσουν" για το ποιοι υποψήφιοι βουλευτές της περιφέρειας έχουν βοηθήσει τον ΟΑΣΘ και υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των μετόχων για «να το λάβουν υπόψη στην επιλογή τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007», στηρίζοντας την υποψηφιότητά τους με την ψήφο τους.

Ο κ.Παππάς, άφησε υπονοούμενα για σαμποτάζ στη σημερινή διοίκηση του οργανισμού από μερίδα μετόχων και εργαζομένων, που συνδέονται με το καθεστώς της προηγούμενης διοίκησης και έχουν σχέσεις με την συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Αφορμή στάθηκε, όπως είπε, το γεγονός ότι ο ΟΑΣΘ κατάφερε να θέσει σε κίνηση, μετά από συντηρήσεις και ανατάξεις, μέχρι το Πάσχα, 420 λεωφορεία, ωστόσο, τρεις μέρες μετά «βγήκαν στον δρόμο 320 λεωφορεία, δηλαδή 100 λιγότερα». Παρόλα αυτά δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το τι συνέβη ακριβώς, και επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις μετά από διερεύνηση του περιστατικού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφέρθηκε και στο παράδοξο της καταβολής ενοικίου του οργανισμού σε έναν συνεταιρισμό πρώην μετόχων του (Ηρακλής), που είναι ένας από τους ιδιοκτήτες του χώρου του αμαξοστασίου της Σταυρούπολης. «Όλα τα ενοίκια που μας καταλογίζουν, αλλά δεν τα καταβάλλουμε, είναι 95.000 ευρώ το μήνα. Έπρεπε να είναι 50.000 ευρώ, μετά από έρευνα αγοράς που κάναμε», είπε.

Ανάγκη επανασχεδιασμού του κυκλοφοριακού της πόλης


Ο πρόεδρος του Οργανισμού, τόνισε, ότι ο ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) προσπαθεί να διαμορφώσει τον σχεδιασμό όλου του κυκλοφοριακού συστήματος των λεωφορείων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με στόχο να ελαφρυνθεί το κέντρο και να ενισχυθούν οι περιφερειακές διαδρομές, με την λογική της μετεπιβίβασης. Υπογράμμισε, ότι στον επανασχεδιασμό αυτό είναι αναγκαία η συνεργασία όλων (ΟΑΣΘ, εργαζομένων, ΟΣΕΘ, δήμων) για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Τέλος, ανέφερε ότι το συντομότερο δυνατό ο ΟΑΣΘ θα εξασφαλίσει, μέσω του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περίπου 100-150 οχήματα, που δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα διευκολύνουν το έργο της μετακίνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κοίτα που έχουν δίκιο οι οδηγοί του ΟΑΣΑ!

Χθες, στο λεωφορείο που παίρνω καθημερινά επιβιβαστήκαμε από την μπροστινή πόρτα. Ο οδηγός δεν άνοιξε τις άλλες δύο πόρτες υποχρεώνοντάς μας να επικυρώσουμε το εισιτήριό μας μπροστά του. Εφαρμόζοντας δηλαδή το νέο μέτρο για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής. Το αποτέλεσμα ήταν χαρακτηριστικό της σύγχυσης και της παραβατικότητας που έφερε μαζί της η εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Δηλαδή ο ερασιτεχνικός, μπακάλικος τρόπος με τον οποίο γίνεται η μετάβαση σε αυτή.

Κοσμάς Βίδος

Δύο γιαγιάδες που επιχείρησαν να επικυρώσουν τα εισιτήριά τους διαπίστωσαν πως «το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί» _ ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι πως ακριβώς το λέει αυτή η εκνευριστική φωνή. Από τη στιγμή που δεν έχουν προβλεφθεί μηχανήματα επαναφόρτισης και στις στάσεις των λεωφορείων, έπρεπε να κατεβούν, να αναζητήσουν την κοντινότερη στάση μετρό και να επαναφορτίσουν εκεί τα εισιτήριά τους. Τι να κάνει ο οδηγός, να τις πετάξει έξω; Τις άφησε να περάσουν τζάμπα.


Το τζάμπα επαναλήφθηκε και όταν πολλοί ακόμα επιβάτες αντιμετώπισαν… πρόβλημα με τα δικά τους εισιτήρια. Υποθέτω πως ο οδηγός προτίμησε να μην παρέμβει στο όργιο ανομίας που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια του γιατί τότε θα έπρεπε να αρχίσει να τσακώνεται με έναν- έναν χωριστά. Ξεκινήσαμε. Στις επόμενες στάσεις συνωστίζονταν δεκάδες επιβάτες (είχε για άλλη μία φορά μεγάλη καθυστέρηση τη δρομολόγιο). Τόσοι πολλοί που αν περιμέναμε να επιβιβαστούν όλοι από την μπροστινή πόρτα θα ήμασταν ακόμα στο δρόμο. Ο οδηγός άνοιξε και τις τρεις πόρτες, οι τζαμπατζήδες μπήκαν με όλη την άνεσή τους και αυτό ήταν. Το νέο μέτρο απέτυχε μεγαλοπρεπώς πριν καν εφαρμοστεί.

Διότι για να εφαρμοστεί πρέπει πρώτα απ΄ όλα να υπάρχουν τακτικά δρομολόγια. Με τις συνήθεις καθυστερήσεις μαζεύεται τόσος κόσμος που είναι αδύνατον να τον ελέγξεις και να είσαι και στην ώρα σου (που λέει ο λόγος) στο τέρμα. Για να μην μιλήσω και για τα σπρωξίματα ανάμεσα στους επιβάτες που γίνονται πιο βίαια: «Πηγαίνετε πιο πίσω να χωρέσουμε και εμείς», «Να πάτε εσείς, εγώ θα βγω σε λίγο», «Μα δεν μπορώ να περάσω αν δεν μετακινηθείτε», «Μα πού θέλετε να πάω, δεν βλέπετε πως είναι μπροστά ο κύριος…» κλπ. κλπ.

Εχουν, τελικά, το δίκιο τους οι οδηγοί που αντιδρούν και που αρνούνται να κάνουν τους ελεγκτές σε αυτό το αγριεμένο, έτοιμο για καβγά, πλήθος. Και επειδή πράγματι θα προστεθούν και άλλες καθυστερήσεις στις ήδη υπάρχουσες, και επειδή οι ίδιοι θα γίνουν σάκοι του μποξ για διάφορους θρασύτατους και διαταραγμένους επιβάτες που επιμένουν να κάνουν το δικό τους.

Εδώ έρχεται η ευθύνη του κράτους, που δια της ανοχής του τους τελευταίους μήνες εκπαιδεύει τζαμπατζήδες. Αυτούς τους τσαμπατζήδες που τώρα σε σκυλοβρίζουν αν τολμήσεις να τους επισημάνεις πως πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο. Εμαθαν στις δωρεάν μετακινήσεις και τις διεκδικούν.

Στο μεταξύ οι μπάρες σε κάποιους σταθμούς του μετρό παραμένουν ανοικτές – γιατί; Εκεί πάλι που έχουν κλείσει με το που επικυρώνει κάποιος το εισιτήριό του περνάμε μαζί του τρέχοντας και άλλοι πέντε. Στα ελάχιστα μηχανήματα γίνονται τεράστιες ουρές καθώς η διαδικασία επαναφόρτισης ή έκδοσης νέου εισιτηρίου είναι εξαιρετικά αργή (και θορυβώδης). Γύρω από τα μηχανήματα δημιουργείται απερίγραπτο σκουπιδαριό με όλες αυτές τις αποδείξεις που πέφτουν και που κανένας δεν τις παίρνει. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Το Βατερλό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνεχίζεται. Χίλιες φορές καλύτερα να είχαμε μείνει στο παλιό σύστημα;Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!