EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

Η μείωση των συντάξεων το τελευταίο ατού της ΝΔ

Οι «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα της περιόδου Ιουνίου 2012-Ιουλίου 2015 αποτέλεσαν την αχίλλειο πτέρνα της αξιοπιστίας του πολιτικού τους λόγου. Αν και στο εξωτερικό η ανάκτηση της αξιοπιστίας τους ως πολιτικού φορέα εξουσίας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, δημιουργώντας μάλιστα ένα νέο ευρωπαϊκό παράδειγμα, στο εσωτερικό το πρόβλημα της αξιοπιστίας εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς αποτελεί το μόνο ουσιαστικό όπλο που διαθέτει η αντιπολίτευση. Όμως, τις τελευταίες ημέρες κατέστη σαφές πως πριν από το τέλος του χρόνου, η αχίλλειος πτέρνα του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ θα καλυφθεί με αποτελεσματικότητα, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα που λέγεται ότι επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

Είναι πια σαφές από τις τοποθετήσεις Μοσκοβισί, Σεντένο και Τσακαλώτου πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο:

Αργά ή γρήγορα θα τεθεί ζήτημα αναθεώρησης των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος,
στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα πρέπει να υπηρετεί το στόχο του πλεονάσματος 3,5%, θα τεθεί ζήτημα επανεξέτασης των μέτρων για περικοπή των συντάξεων
και ενδεχομένως της μείωσης του αφορολόγητου που αφορά τον προϋπολογισμό το 2020.
Φαίνεται πως το κλίμα είναι θετικό, όπως προέκυψε άλλωστε και από την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την εφαρμογή του μεταφορικού αντισταθμίσματος. Η εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων εκτός από την κοινωνική κατακραυγή που θα προκαλέσει, θα έχει αισθητές επιπτώσεις σε τρία κρίσιμα μεγέθη: α) την καταναλωτική δαπάνη, β) στην εξυπηρέτηση των δανείων και γ) στην πληρωμή των φόρων. Η μείωση των συντάξεων θα ρίξει μέσα σε τρεις-τέσσερεις μήνες ξανά την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Είναι προφανές πως η μείωση των συντάξεων αποτελεί το τελευταίο πολιτικό ατού της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και φαίνεται πως φοβάται ότι θα το χάσει, όπως έχασε όλες τις καταστροφολογικές προβλέψεις του επί τρία χρόνια. Μόλις αυτό συμβεί, τότε, οι μηχανισμοί προπαγάνδας της ΝΔ θα αρχίσουν να καταγγέλλουν εκτός και εντός την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα από όσα έχει υπογράψει, ούτως ώστε να φανεί στην αγορές αναξιόπιστος με στόχο αυτές να μην τον δανείσουν. Αυτή είναι η τακτική της δεξιάς παράταξης… και το πολιτικό ερώτημα είναι πως ταυτίζεται με αυτή το ΠΑΣΟΚ.

Η επικίνδυνη δολιοφθορά της δεξιάς

Πάντως, από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε με απόλυτη ευκρίνεια η πολιτική στόχευση της ΝΔ, η οποία δεν είναι άλλη από το να μετατρέψει την περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 σε προεκλογική. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι να υπονομεύσει την έννοια της πολιτικής σταθερότητας που είναι κρίσιμο κριτήριο για τις αγορές. Όμως, με αυτό τον τρόπο υπονομεύει τον εθνικό στόχο της χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές. Τρομερό! Αλλά αυτή ήταν πάντα η προβοκατόρικη πρακτική της δεξιάς που υποτάσσει το εθνικό συμφέρον με το συμφέρον της παράταξης.

Η συστηματική δολιοφθορά και η υπονόμευση των εθνικών προσπαθειών από τη δεξιά παράταξη εκφράστηκε σε πολλές ευκαιρίες κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα την ξεδιάντροπη μεθόδευση της φυγής 40 δισ. ευρώ από τις τράπεζες πριν την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και η οποία οδήγησε στα capital control. Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε, αν δεν αποδείχθηκε, πως η εμμονή της ΝΔ στην λήψη «προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής» ήταν πρόσχημα για να κρύψει μέσα στο μνημόνιο που θα την συνόδευε το οικονομικό της πρόγραμμα. Ο Τσίπρας εκτίμησε κατά τη συζήτηση πως το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ δεν στέκεται παρά «μόνο με τον καταναγκασμό ενός μνημονίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, αντί του προβλεπόμενου 2%, χωρίς να εξηγήσει το πώς. Όμως, τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, της εφαρμογής του lock out, της διατήρησης του 1/5 στις προσλήψεις στο κράτος (αντί του 1/1 που συμφωνήθηκε), της καθήλωσης του κατώτατου μισθού, της μη εφαρμογής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ φλερτάρει με το 12ωρο του Κουρτς. Τέλος έγινε γνωστό πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν τροπολογία για την εφαρμογή του 8ωρου στους επαγγελματίες οδηγούς.

Συνεπώς, ο «νέος πατριωτισμός» που επικαλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά και συνίσταται στην περαιτέρω απομύζηση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, υπό την θολή υπόσχεση της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από όσα ήδη έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσω της συμφωνίας εξόδου. Χωρίς αμφιβολία η παρελκυστική πολιτική της ΝΔ έχει εδραιωθεί ως τακτική και ως νοοτροπία στο κόμμα από την εποχή που εγκαταλείφτηκαν οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Έχασε την ελάφρυνση του χρέους

Κατά την συζήτηση στη Βουλή κατέπεσε όμως κι άλλο ένα επιχείρημα της ΝΔ γύρω από την ελάφρυνση του χρέους. Toν Μάρτιο του 2012 πριν τις εκλογές εφαρμόστηκε το κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων PSI που κατέστρεψε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και χιλιάδες αποταμιευτές. Έτσι, το Εurogroup το 2012 δεν έκρινε πως ήταν σκόπιμο να γίνει νέα ελάφρυνση και έδωσε κάποια αόριστη υποσχετική για το μέλλον.

Όμως, το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που αδυνατούσε να περάσει την 5η αξιολόγηση, αποδέχθηκε υψηλά πλεονάσματα 4,5% και υποσχέθηκε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατόπιν αυτών το χρέος ονομάστηκε βιώσιμο και στη λογική αυτή προσχώρησε και το ΔΝΤ. Ένα βιώσιμο χρέος όμως δεν κουρεύεται, ούτε ελαφρύνεται… Επρόκειτο για το τρίτο μνημόνιο που τελικά, μετά από ένα μάταιο εξάμηνο, υποχρεώθηκε να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε το 3ο Μνημόνιο που περιείχε τα μέτρα της 5ης σαμαρικής αξιολόγησης, χωρίς μάλιστα προοπτική ρύθμισης χρέους, χωρίς μαξιλάρι με άδεια τα κρατικά ταμεία και τις τράπεζες και πέτυχε την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση του και μια σημαντική ρύθμιση του χρέους. Αυτό το επίτευγμα καθιστά, παρ΄ όλες τις αβαρίες, τον ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο αποτελεσματικό, ειδικά σε σχέση με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ένα μνημόνιο. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να εκταμιευτεί και πολιτικά.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας της Ελλάδας και ΠΓΔΜ προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών

Αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας της Ελλάδας και των Σκοπίων προωθείται μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους, ενώ ήδη κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Αλβανίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει ότι: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μια Ετήσια Εκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 12».

Μία άλλη επιτροπή, κοινή επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας ασχολήθηκε με τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά έκρινε προβληματικά σημεία από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Τo ζήτημα της Τσαμουριάς, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, αποτελεί θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.” Παρά τις διακρατικές συμφωνίες τα αλβανικά σχολικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά από τη Θήβα μέχρι και την Πρέβεζα. Στη βάση αυτή το ελληνικό υπουργείο Παιδείας προέβη σε προτεινόμενες αλλαγές των στοιχείων που προσβάλλουν, ωστόσο, παρά την έλευση τριμήνου, η αλβανική πλευρά δεν έστειλε όπως είχε δεσμευτεί τα δείγματα βιβλίων με τις αλλαγές” είχε επισημανθεί από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας.

Ο κ. Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.

Η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνάντηση, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες. Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να γνωστοποιήσει την πορεία τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Η αλβανική πλευρά δεν είχε αποδεχθεί στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής, τον περασμένο Φεβρουάριο, να συζητηθούν τα προβληματικά, όπως τα χαρακτηρίζε το υπουργείο Εξωτερικών, σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

Πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών η ίδια πολιτική, της σύστασης διμερούς κοινής επιτροπής, έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς και η ΠΓΔΜ, πέραν την Αλβανίας, έχει ενστερνιστεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή, ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Κοτζιάς.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπουρίνι χτύπησε την Αττική - Προβλήματα και στο λιμάνι του Πειραιά

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στο Μενίδι και έσπευσε η Πυροσβεστική - Ακινητοποιήθηκαν οχήματα και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα - Με συριγμούς και πολύ χαμηλή ταχύτητα έμπαιναν και έβγαιναν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά - Σε ποιους δρόμους δημιουργήθηκαν προβλήματα

Ισχυρή νεροποντή με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες έπληξε το απόγευμα την Αττική. Τα φαινόμενα ήταν πολύ έντονα στην περιοχή του Μενιδίου και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά του λεκανοπεδίου, στο Περιστέρι, στα νότια προάστια αλλά κι σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Από το ξαφνικό μπουρίνι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους πολλοί οδηγοί στο Μενίδι, κάλεσαν την Πυροσβεστική αλλά τελικώς κατάφεραν να βγουν από τα οχήματά τους με ασφάλεια για να ξεφύγουν από τα ορμητικά νερά.

Και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Γλυφάδας έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής αφού η νεροποντή μπλοκάρισε αυτοκίνητα στο δρόμο και οι οδηγοί τους κάλεσαν για βοήθεια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι κλήσεις για βοήθεια στην περιοχή της Γλυφάδας,  αλλά και του κέντρου της Αθήνας είναι 27 με 30, ενώ μια κλήση έλαβαν και από την πολύπαθη Μάνδρα, όπου η Τροχαία έχει δώσει εντολή για τη λήψη προληπτικών μέτρων, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων που δημιουργούνται κάθε φορά που βρέχει.

Προβλήματα και στο λιμάνι του Πειραιά

Η νεροποντή σε συνδυασμό με χαμηλή νέφωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ορατότητα των επιβατικών πλοίων που αποπλέουν και καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά.

 Τα επιβατικά πλοία στην είσοδο και στην έξοδο του λιμένος Πειραιώς κινούνταν με πολύ χαμηλή ταχύτητα και χρησιμοποίησαν συριγμούς με δεδομένο ότι η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή.

Σε ποιους δρόμους δημιουργήθηκαν προβλήματα

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους δρόμους ήταν πολλά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

- Και στα δύο ρεύματα της Πειραιώς, από το ύψος της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη έως την Χαμοστέρνας.

- Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ανθέων στο ρεύμα προς Αθήνα.

- Στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών, από το ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας επί της Ν.Ε.Ο.Α.Κ στο ρεύμα προς Θήβα.

- Στην έξοδο της Μάνδρας (Κόμβος 1), στο ρεύμα προς Ελευσίνα της Αττικής οδού.

- Στα διόδια Ελευσίνας στο ρεύμα προς Αθήνα.

- Στις οδούς Κοροπούλη, Στρατηγού Ρόκα (και στα δύο ρεύματα) και Αγίας Αικατερίνης στην Μάνδρα.

Λίγο μετά τις 9  το βράδυ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλα τα σημεία, εκτός της Πειραιώς, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία και προς την πύλη 2, στο λιμάνι του Πειραιά.


Χείμαρρος σε χωριά της Καστοριάς, απεγκλωβισμοί στα Φάρσαλα

Νωρίτερα η μπόρα πέρασε και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας ζημιές και σημαντικά προβλήματα σε καλλιέργειες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο, προκλήθηκαν στην περιοχή της Καστοριάς και συγκεκριμένα στα χωριά Κορομηλιά και Λεύκη, όπου προκλήθηκε χείμαρρος, με συνέπεια πολλά σπίτια να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική δέχθηκε τουλάχιστον 10 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στα Φάρσαλα, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκειμένου να απεγκλωβιστούν έξι άτομα από πλημμυρισμένα σημεία και σπίτια.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων 'Αρης Καραχάλιος τόνισε πως «ήταν τρομακτικές οι ποσότητες του νερού» προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο οι υπηρεσίες του δήμου με μηχανήματα επιχείρησαν ώστε να ανοίξουν διόδους και να εκτονωθεί η μεγάλη ποσότητα νερού που κατέβαινε από του λόφους των Χαλκιάδων.

Σημειώνεται πως η περιοχή «χτυπήθηκε» και από χαλάζι το οποίο και προκάλεσε έντονα προβλήματα στις βαμβακοκαλλιέργειες σε πολλές περιοχές, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του δημάρχου με τον ΕΛΓΑ ώστε να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τις καταστροφές.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκίνησε η διαγραφή της ένδοξης Ιστορίας μας: Εσβησαν τα «φώτα» στον Μεγάλο Στρατηλάτη.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, φαίνεται ότι φέρνει σημαντικές αλλαγές και στην Ελλάδα, σύμφωνα με ιστορικούς, επηρεάζοντας τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας αλλά και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, καθώς και τους γεωγραφικούς χάρτες της χώρας. 

Με λίγα ξεκινά η διαγραφή της ιστορίας μας. Επίσης προκαλούν με τις αποφάσεις τουν τον Μεγάλο Στρατηλάτη, τον Μ. Αλέξανδρο.

Η εκστρατεία του Αλέξανδρου είχε τεράστια κέρδη και παρά το θάνατό του δεν χάθηκε το εκπολιτιστικό του έργο. Επί της ουσίας σταμάτησε την παρακμή των Ελλήνων που προκαλούσε ο συνεχής μεταξύ τους ανταγωνισμός. Το δυναμικό του Ελληνισμού διοχετεύθηκε στην ανατολή σαν κυρίαρχο στοιχείο και οι Έλληνες έπαυσαν να χρησιμοποιούνται σαν μισθοφόροι των ξένων.

Άνοιξαν τα σύνορα του ελληνικό χώρου και της ανατολής γεγονός που συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου και εξημέρωσε τους λαούς που κατοικούσαν εκεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η ελληνική γλώσσα η οποία και έγινε «διεθνής» εκείνη την εποχή. Παράλληλα πολλά ελληνικά ήθη ταξίδευσαν σε αυτές τις περιοχές και αυτό στάθηκε η αιτία ώστε να ανατείλει ο πολιτισμός της λεγόμενης ελληνιστικής εποχής. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι οι ιστορικοί που χαρακτηρίζουν την εκστρατεία του Αλέξανδρου σαν «Ένοπλη Επιστημονική Εξερεύνηση».

Επίσης διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της οικονομίας και ουσιαστικά είχαμε την πρώτη μορφή παγκοσμίου εμπορίου και παγκόσμιας οικονομίας. Η εξάπλωση του Ελληνικού στοιχείου και η κυριαρχία της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας ευνόησε την διάδοση του χριστιανισμού μερικά χρόνια αργότερα. Μάλιστα ο Εξελληνισμένος και Εκχριστιανισμένος αυτός κόσμος απετέλεσε τον πυρήνα του Βυζαντινού κράτους .

Δείτε φώτο από την Θεσσαλονίκη, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση;

Τι έρχεται για τον Ελληνισμό

Συγκεκριμένα, ολόκληρα άρθρα προμηνύουν νέους γύρους διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά που θα επηρεάσουν ακόμα και τη διδασκαλία στα σχολεία.

Μάλιστα, η ταχύτητα με την οποία καλούνται τα δύο μέρη να κλείσουν τις συμφωνίες πολύ πιθανόν να φέρει νέα δεδομένα στα σχολικά βιβλία ακόμη και σε ένα χρόνο από τώρα.


Ανοίγει πλέον το κουτί της πανδώρας, όπως θα παρατηρήσετε σε ορισμένα σημεία.

Ανοίγουμε από το πουθενά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους, ενώ ήδη κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Αλβανίας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 8 παρ.5, προβλέπει ότι: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές.

Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μια Ετήσια Εκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 12».

Είπατε κάτι; Π. Μελάς, Ι. Δραγούμης και τα υπόλοιπα ιστορικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στον Μακεδονικό αγώνα, εάν σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.5, ενοχλεί τους Σκοπιανούς, τότε άμεσα θα αφαιρεθούν από τα σχολικά εγχειρίδια.

Αυτά υπέγραψαν οι Τσίπρας, Κοτζιάς. Οι Ελληνες δεν ξεχνάνε και θα απαντήσουν όπως πρέπει όποτε και εάν γίνου οι εκλογές,

Στην ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στο συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει η πανελλήνια ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Χθες λοιπόν το Συμβούλιο όρισε δικάσιμο της προσφυγής στις 7 Δεκεμβρίου 2018. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Στις 28 Ιουνίου 2018 υποβάλαμε μαζί με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, ώστε να ακυρωθεί η αντισυνταγματική, Συμφωνία του Υπουργού Εξωτερικών κ.Κοτζιά, γνωστή ως συμφωνία των Πρεσπών, (από 17/6/2018) η οποία ήδη δεσμεύει και παράγει αποτελέσματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ αλλά και στο Εσωτερικό, σε σχολικά βιβλία, χάρτες, αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία, και την Ιστορία μας, σύμφωνα με τα άρθρα 2, 8 και 20 αυτής.

Την ίδια ημέρα υποβάλαμε και αίτηση αναστολής της Συμφωνίας, και των συμπροσβαλλόμενων πράξεων, των επιστολών του Υπουργού Εξωτερικών προς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Δηλαδή ζητήσαμε να μην παράγει συνέπειες η Συμφωνία ώσπου να δικαστεί η αίτηση ακύρωσής μας, ώστε αν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να μην υπάρχουν ήδη τετελεσμένα και βλάβη, η οποία είναι δύσκολο ή αδύνατο να διορθωθεί.

Επίσης ζητήσαμε και οι δύο αιτήσεις μας να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Της Επικρατείας, εξαιτίας της προφανούς σπουδαιότητας των τεθέντων νομικών ζητημάτων, αλλά και της κατεπείγουσας και απόλυτης σπουδαιότητας που έχει η Συμφωνία αυτή, για την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το ίδιο το Ελληνικό Έθνος και τελικά για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Σήμερα 6/7/2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ανταποκρινόμενο, σε νέα αίτησή μας για άμεση συζήτηση της προσωρινής διαταγής, που είχαμε υποβάλει μαζί με την αίτηση αναστολής, να σταματήσει προσωρινά η παραγωγή έννομων συνεπειών στο ΝΑΤΟ, σε χρόνο πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (12/7/2018), προέβη στις εξής διαδικαστικές πράξεις:

Έκανε δεκτό το αίτημά μας και προσδιόρισε την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και της αίτησης αναστολής στην Ολομέλεια
Όρισε εισηγητή και βοηθό εισηγητή στην αίτηση αναστολής και στην αίτηση ακύρωσης. Και όρισε χρόνο προσκομιδής του φακέλου και των απόψεων του Υπουργού εξωτερικών στον εισηγητή τις 5 ημέρες, από την επίδοση των αιτήσεων, δηλαδή από σήμερα.

Τις επόμενες ημέρες, μετά από επικοινωνία μας με τον εισηγητή θα ορισθεί η ακριβής ημέρα συζήτησης της προσωρινής διαταγής, ελπίζουμε, εντός της εβδομάδας.
Προσδιόρισε την αίτηση ακύρωσής μας στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου αυτού στις 7/12/2018

Με σοβαρότητα και σύνεση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού, έχουμε συνειδητά επιλέξει, να διεκδικήσουμε την ακύρωση της παράνομης και αντισυνταγματικής συμφωνίας των Πρεσπών, από τα ελληνικά δικαστήρια, Διοικητικά και Ποινικά, διότι αντιλαμβανόμαστε την ιστορικότητα των στιγμών που διανύουμε, από τότε που ξεκίνησε αυτή, η ενάντια στην θέληση του ελληνικού λαού διαπραγμάτευση κι εφεξής. Και τελικά η ενάντια στην θέληση του ελληνικού λαού και στα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και Έθνους Συμφωνία (σύμφωνα με την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του συνόλου των γεωστρατηγικών αναλυτών αλλά και του παγκόσμιου συνόλου των καθηγητών ιστορίας και αρχαιολογίας).

Και γιατί αντιλαμβανόμαστε, ότι οι προφανείς ακυρότητες που διατρέχουν την συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με όλους τους ομιλούντες ειδικούς σε δημόσιο βήμα, και η παράλογη και παράνομη δέσμευση της Ελλάδας σε μία καταστροφική γι’ αυτήν Συμφωνία, χωρίς να υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και προεχόντως, (ακόμα κι αν υπήρχαν αυτές), ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, εκφρασμένη ρητώς με δημοψήφισμα, στην οποία, Συμφωνία, σύσσωμος Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, αντιτίθεται με σφοδρότητα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ.

Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο προς την Δικαιοσύνη και περιμένουμε από αυτήν να πράξει το καθήκον της, να πράξει το αυτονόητο, να προστατεύσει τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα, ως οφείλει.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιαπωνία: Στους 81 οι νεκροί από τις βροχοπτώσεις

Ο απολογισμός των νεκρών από τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ιαπωνία αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες και ήδη ανέρχεται σε 81, καθώς εκτεταμένες πλημμύρες έχουν υποχρεώσει εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν ορισμένες περιοχές για τουλάχιστον άλλη μια ημέρα.

Σε ορισμένα τμήματα της δυτικής Ιαπωνίας έπεσε τρεις φορές περισσότερο νερό απ' ό,τι θεωρείται φυσιολογικό για τον Ιούλιο.

Περισσότερο έχει πληγεί η πόλη Κουρασίκι της δυτικής Ιαπωνίας, με πληθυσμό μόλις 500.000 κατοίκους. Περίπου 130 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και 2.000 κάτοικοι της πόλης παραμένουν αποκλεισμένοι με τους διασώστες να προσπαθούν να τους απομακρύνουν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και βάρκες.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αχτσιόγλου: Το οκτάωρο δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση

Πάει και το οκτάωρα το βάλανε στο στόχαστρο!!

"Θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον" επισημαίνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, με αφορμή την παράταση της εργασιακής ημέρας έως 12 ώρες στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου έγραψε:

"Ψηφίστηκε την Πέμπτη από το αυστριακό Κοινοβούλιο ο νόμος με τον οποίο θεσπίζεται η παράταση της εργασιακής ημέρας έως τις 12 ώρες.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, Beate Hartinger-Klein, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία για το επόμενο εξάμηνο, προσκάλεσε όλους τους υπουργούς Εργασίας της ΕΕ να συζητήσουμε για το μέλλον της εργασίας.

Αποδεχόμενη με ευγένεια την πρόσκληση, της απάντησα ότι τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον".
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος - Τι αναφέρει το νέο κατηγορητήριο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ο Άκης Τσοχατζόπουλος, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας RealNews, ο Άκης Τσοχατζόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα 773.989,20 ελβετικά φράγκα που επενδύθηκαν σε ένα ασφαλιστήριο ζωής στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε τα χρήματα αυτά ως μέρος της μίζας των εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσουν οι συμβάσεις των υποβρυχίων και των TOR M1.

Γι’ αυτές ακριβώς τις χρυσές προμήθειες το Πενταμελές Εφετείο έχει επιβάλλει στον Άκη Τσοχατζόπουλο ποινή κάθειρξης 19 ετών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προερχόμενο από τα εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίστηκε στο υπουργείο Άμυνας.

Το νέο κατηγορητήριο

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτας Σιδέρη, ενώπιον της οποίας θα απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη (11.07.2018), κατά το χρονικό διάστημα από 4/12/1998 έως και σήμερα, ενεργώντας από κοινού με τον Νικόλα Ζήγρα και τη Βασιλική Σταμάτη, με περισσότερες από μία πράξεις, οι οποίες συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και οι οποίες εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της εγκληματικής δράσης του, με πρόθεση αφενός μεν απέκρυψε την αλήθεια καθόσον αφορά τη φύση, την προέλευση, τη διάθεση, τη διακίνηση ή τη χρήση περιουσίας, αφετέρου δε, κατείχε και απέκρυψε περιουσία, εν γνώσει του ότι αυτή προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας το οποίο διέπραξε. Συγκεκριμένα κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, με πρόθεση απέκρυψε και κατείχε περιουσία συνολικού ύψους 773.989,20 ελβετικών φράγκων, εν γνώσει του ότι αυτή αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Στην τσιμπίδα πάλι και η Βίκυ Σταμάτη

Όσον αφορά τη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας, στις 24/6/2007 υποδεικνύεται μέσω επιστολής, δήθεν από αυτόν, λογαριασμός στο όνομά της όπου εφεξής θα γίνονταν οι καταβολές των 773.989,20 ελβετικών φράγκων που επενδύθηκαν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

"Πακέτα" στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες

Στο "στόχαστρο" των πωλήσεων "πακέτων" κόκκινων δανείων εισέρχονται πλέον τα στεγαστικά, μετά τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν στον νόμο Κατσέλη. Ο σχεδιασμός για την πώλησή τους έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται, με πρώτο σταθμό τον Σεπτέμβριο και την επιλογή των δανείων προς πώληση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει στην πράξη το α' τρίμηνο του 2019.

Της Νένας Μαλλιάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάζουν στο στόχαστρο μεγάλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών. Θα αποτελέσουν, δε, μετά τις πωλήσεις επιχειρηματικών NPLs, το επόμενο "στοίχημα" τιμών για τις τράπεζες, αλλά και για την αγορά ακινήτων.

Μοχλός πίεσης της ταχύτερης δυνατής πώλησης πακέτων στεγαστικών δανείων είναι ο στόχος για τη συνολική αύξηση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και κατά 10%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζιτών στο "Κεφάλαιο".

Η αναθεώρηση αυτή του στόχου από τις τράπεζες για ανακτήσεις από πωλήσεις NPLs συνδέεται με τις πιέσεις του SSM για ταχύτερη αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και με τα μέχρι στιγμής δείγματα τιμών από τις πωλήσεις "κόκκινων" χαρτοφυλακίων και το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων funds. Οδηγεί, μάλιστα, σε πωλήσεις "κόκκινων" δανείων που μπορεί να φτάσουν άνετα τα 13 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2019.

"Κόκκινα" δάνεια 15 δισ. ευρώ

Το στοκ των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων των τραπεζών ανέρχεται σε 27,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,4% του συνόλου των στεγαστικών δανείων (63,5 δισ. ευρώ). Από αυτά τα 27,6 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται, ποσοστό 42%, δηλαδή δάνεια ύψους 11,6 δισ. ευρώ, έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες. Από τα υπόλοιπα, το 33%, δηλαδή δάνεια 9,1 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, και το 25%, δηλαδή δάνεια 6,9 δισ. ευρώ, θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ξεπερνά το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία "κρύβουν" μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Από τα δάνεια αυτών των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις στεγαστικών NPLs, καθώς πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μεγάλα ακίνητα σε καλές περιοχές που θα "φύγουν" εύκολα και σε καλές τιμές.

Σημειώνεται ότι η παροχή προστασίας στην πρώτη κατοικία από τον νόμο Κατσέλη θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ετήσια παράταση της προστασίας αυτής μπορεί να συζητηθεί προς τα τέλη του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοθεί υπό πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι τράπεζες έχουν μια σημαντική αρχική "δεξαμενή" μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων προς πώληση. Παράλληλα, έχουν καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τα λεγόμενα home equity, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν "προπομπό" των πωλήσεων στεγαστικών χαρτοφυλακίων.

Μαζί με τους πλειστηριασμούς, οι πωλήσεις στεγαστικών χαρτοφυλακίων θα αποτελέσουν το τελικό "στοίχημα" για την τιμολόγηση των εξασφαλίσεων των τραπεζών, από την οποία θα κριθούν μελλοντικά και οι πιθανές νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, θα διαμορφώσουν τις νέες τιμές στην αγορά του real estate.

Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός Ιούλιος θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενεργητικής πλέον διαχείρισης των ακινήτων που έχουν σωρεύσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", δύο κινήσεις που προέρχονται από τη Eurobank θα σηματοδοτήσουν την εφεξής κατεύθυνση των τραπεζών στον χειρισμό των εμπράγματων εξασφαλίσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται αφενός για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της τράπεζας, Eurobank Property Services, για την οποία αναμένονται δεσμευτικές προσφορές από ξένους ενδιαφερόμενους στις 17 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική ευθεία έχουν φτάσει πέντε ενδιαφερόμενοι. Αφετέρου, για την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου 630 ακινήτων από την τράπεζα, εκτιμώμενης αξίας 22 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι προσφορές αναμένονται στις 20 Ιουλίου.

Οι δύο ανωτέρω κινήσεις της Eurobank θα ανοίξουν τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς ο SSM έχει μεν επιτρέψει τις αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς από τις ίδιες τις τράπεζες, υπό τον όρο, όμως, ότι οι τράπεζες δεν θα τα διακρατούν εσαεί, αλλά θα απαλλαγούν από αυτά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα τιμήματα

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις και πρόσφατα εγκαινίασαν τις πωλήσεις εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων με την πώληση του χαρτοφυλακίου "Amoeba" της Τράπεζας Πειραιώς. Τα τιμήματα που διαμορφώνονται για τα ανεξασφάλιστα NPLs κινούνται από 3 μέχρι περίπου 6 σεντς του ευρώ, ενώ η πώληση του εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου NPLs της Τράπεζας Πειραιώς προσέγγισε τα 28-29 σεντς.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς NPLs, πρόκειται για τιμήματα που κινούνται στο εύρος των τιμημάτων για αντίστοιχες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για εντεινόμενο ενδιαφέρον από τα ξένα funds και περιθώριο, ενδεχομένως, για ακόμα υψηλότερα τιμήματα. Αυτό, πρωτίστως, αναλόγως της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων που θα βγουν προς πώληση και, δευτερευόντως, υπό την προϋπόθεση ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια θα βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία.

Από μόνη της, πάντως, η "πλούσια" ελληνική αγορά NPLs αποτελεί ήδη μεγάλο πόλο έλξης για τα ξένα funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το δεύτερο προς πώληση "πακέτο" εξασφαλισμένων NPLs –το "Jupiter" της Alpha Bank, ύψους 800 εκατ. ευρώ– είναι πολύ μεγάλο. Funds όπως τα Apollo, Centerbridge και LoneStar αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα με πολύ καλή διαστρωμάτωση σε είδος και γεωγραφική τοποθέτηση. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένονται τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και οι δεσμευτικές τον Σεπτέμβριο. Τη "σκυτάλη" από την Alpha Bank θα πάρει αμέσως η Εθνική Τράπεζα, με την πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τη Eurobank.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!