EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Τα επίχειρα της ελληνικής πολιτικής ελαφρότητας

Βασικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας, είναι ότι αυτή θα πρέπει να κατατείνει στην εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ειδικά για την Ελλάδα ως μικρή χώρα με τεράστια ανοικτά εθνικά θέματα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και την τουρκική απειλή στο άμεσο προσκήνιο, η παραπάνω αρχή θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και να συνδυάζεται και με την προσπάθεια επίτευξης ευρύτερων συμμαχιών, σε συνδυασμό με την ενότητα του εσωτερικού μετώπου.

Όταν αυτό παραβιάζεται για οποιονδήποτε λόγο οι κίνδυνοι για την χώρα αυξάνονται.
Είναι βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών, που στήριξαν το 2015 την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν, ότι αυτή θα έφτανε και, πιθανώς, θα ξεπερνούσε σε πολιτική ελαφρότητα και «μυωπία» τις προηγούμενες πολιτικές εξουσίες του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού της μεταπολίτευσης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους, που μετά την επιβολή του μνημονιακού «οδοστρωτήρα» και την μεγάλη ρωγμή στο πολιτικό οικοδόμημα, δημιουργήθηκαν οι προσδοκίες περί δημιουργίας ενός σοβαρού Πολιτικού Μετώπου Σωτηρίας της Χώρας. Πλην όμως, άλλες τελικά ήταν οι βουλές των πολιτικών ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Αντί για πρόοδο, έχουμε οπισθοδρόμηση, εν μέσω, μάλιστα, μεγάλων κινδύνων, εξαιτίας των ρευστών ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων. Και αν στο θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης μπορεί κανείς να εφεύρει «εξηγήσεις» για την πλήρη μνημονιακή μετάλλαξη του χώρου αυτού, οι ακολουθούμενες πολιτικές στα εθνικά θέματα και οι κίνδυνοι εξ αυτών είναι πραγματικά ακατανόητες.

Προηγήθηκε η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει ήδη επιφέρει πλήγματα στα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα, αφού άνοιξε ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξή στο ΝΑΤΟ, που ήταν διακαής πόθος αυτών και των δυτικών προστατών τους. Και αυτό πλέον θα γίνει, είτε με την συμφωνηθείσα νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», που, παρεμπιπτόντως, δεν έχει ακουστεί ούτε μια φορά από τα επίσημα χείλη των κ.κ. Ζάεφ και Ιβανόφ. Οι οποίοι μάλιστα, στα πιο κεντρικά πλανητικά φόρα, αυτοαποκαλούνται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και διαφημίζουν, ότι τους αναγνωρίσαμε ως «Μακεδονικό Έθνος», «erga omnes Μακεδόνες», είτε κατά την περίπτωση, που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή, ως FYROM.

Δηλητηρίαση ελληνορωσικών σχέσεων

Έτσι, όμως η χώρα μας απώλεσε το μοναδικό ισχυρό όπλο, που είχε για την επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας με το γειτονικό κράτος. Ακολούθησε η απέλαση των Ρώσων διπλωματών και η σοβαρή ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία, με διαρροές του τύπου, ότι οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες λειτουργούσαν ως «πράκτορες» για την απόκτηση προνομιακής θέσης της Ρωσίας στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία (κυρίως το Άγιο Όρος) και υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι η αιτία της «δηλητηρίασης» των σχέσεών μας με την Ρωσία, που σημειωτέον ήταν πάντα σε πολύ καλό επίπεδο, ακόμα και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οφείλεται αφενός στην επικοινωνιακή διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου στο στόχο του αμερικανικού παράγοντα να εξανεμιστεί κάθε ρωσική επιρροή, τόσο στην χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει, αναμφισβήτητα, ο νέος Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ, ο οποίος ήταν αυτός που εκτέλεσε το σχέδιο των αναταραχών στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2014, όπου επιβλήθηκε ένα ακροδεξιό φιλοαμερικανικό καθεστώς, με σημαντικό ρόλο σε αυτό και των πολυποίκιλων νεοναζιστικών θυλάκων σε όλη τη δομή του κράτους και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτής.

Οι διαρροές περί προσπάθειας εξαγοράς διαφόρων κρατικών παραγόντων από τους Ρώσους διπλωμάτες, για την διενέργεια λαϊκών κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Και αυτό, γιατί το 80% του ελληνικού λαού περίπου τοποθετείται αρνητικά σε αυτή την συμφωνία. Επομένως, θα πρέπει κάποιος να είναι «ηλίθιος», για να επιχειρήσει να δωροδοκήσει ανθρώπους, οι οποίοι αντιδρούν αυθόρμητα και συνειδητά.

Προκύπτει συνεπώς το συμπέρασμα ότι αυτές πρωτίστως στοχεύουν στην ποινικοποίηση και στην «δαιμονοποίηση» οποιασδήποτε πολιτικής διαμαρτυρίας στο ευαίσθητο αυτό εθνικό θέμα, μέσω της οιονεί «γκεμπελικής» τακτικής, ότι οι διαδηλώσεις για το Σκοπιανό και η άρνηση στην συμφωνία των Πρεσπών, δήθεν υποκινούνται από ανθρώπους, οι οποίοι «τα πιάνουν» από Ρώσους κατασκόπους!

Κατήφορος του προσωπικού

Πρόκειται, δυστυχώς, για έναν ακόμα «κατήφορο» του πολιτικού προσωπικού και των «ελίτ», που έχουν «νεοαποικιοποιήσει» την Ελλάδα. Στην σημερινή εποχή του λεγομένου «Φθινοπώρου της αμερικανικής ηγεμονίας» και της διαμόρφωσης ενός νέου πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος, όπου οι σχέσεις και οι συνθήκες είναι ακόμα ρευστές και ασαφείς, πώς κινείται η Ελλάδα; Αντί να επιδιώξει να κινηθεί αυτόνομα, αυτόφωτα και ανεξάρτητα έναντι αυτών των παγκόσμιων πόλων, έχοντας πολυμερείς σχέσεις για την υποστήριξη των εθνικών της συμφερόντων, προχωρά σε μια ακατανόητη επιλογή απόλυτης μονομερούς πρόσδεσης με τις ΗΠΑ, διαρρηγνύοντας, την ίδια στιγμή, τη σχέση της με την Ρωσία.

Με τον τρόπο όμως αυτό, υπονομεύει τα εθνικά της συμφέροντα, ιδιαίτερα στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρο. Και μάλιστα την στιγμή, που ο Ερντογάν διεκδικεί, ολοένα και περισσότερο με επιθετικό τρόπο, ισότιμη θέση στον προσδιορισμό των σχέσεων της Τουρκίας με τους σημερινούς μεγάλους παίκτες του πλανητικού πολιτικού συστήματος, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν και η ΕΕ.

Βασική αρχή στον σημερινό ρευστό κόσμο είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμάς, ούτε να εχθρεύεσαι άνευ ουσιαστικού λόγου τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις πλανητικές ισορροπίες. Φυσικά δεν πρέπει ούτε να τις ανταγωνίζεσαι ασκόπως ή να υποκλίνεσαι αδιαμαρτύρητα, δεχόμενος να παίξεις τον ρόλο του διεκπεραιωτή δικών τους επιδιώξεων, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά σου συμφέροντα.

Ειδικότερα οι σχέσεις μας με την Ρωσία, ως βασικού πόλου στην υπό διαμόρφωση πλανητική ισορροπία θα έπρεπε για τα συμφέροντα της χώρας να προστατευτούν σαν κόρη οφθαλμού, αφού αυτή είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης είναι εκ των μεγαλύτερων στρατιωτικών και ενεργειακών παγκοσμίων παικτών και διακείμενη φιλικά παραδοσιακά στο Κυπριακό ζήτημα, θέση που διατηρεί έως και σήμερα παρά την στενή σύσφιξη των σχέσεων της με την Τουρκία του Ερντογάν.

Και αυτό ακόμα κι αν πράγματι οι Ρώσοι διπλωμάτες υπερέβησαν τα όρια, όπως έχει αφεθεί να εννοηθεί, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση, αφού είναι γνωστό ότι τα στελέχη των αμερικανικών και γερμανικών υπηρεσιών και δυστυχώς και οι Τούρκοι πράκτορες στη Θράκη, αντιμετωπίζουν την χώρα μας, ως ξέφραγο αμπέλι χωρίς να υπάρχει καμία ελληνική αντίδραση. Το ακατανόητο αυτής της επιλογής μεγεθύνεται, αφού τόσο ένας πόλος εξουσίας των ΗΠΑ (Τραμπ) όσο και πολλές ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ Γερμανία), βρίσκονται σε στάδιο αναθέρμανσης των σχέσεων τους με την Μόσχα, προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων μέσα στο παγκόσμιο σημερινό ρευστό γεωπολιτικό παζλ.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυρίαρχο ζητούμενο η επανίδρυση του κράτους

Οι αιτίες της πύρινης καταστροφής στην Ανατολική Αττική είναι ίδιες με τις αιτίες της υδάτινης διπλής καταστροφής στην Δυτική Αττική. Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώσαμε εκ των υστέρων, τραγικές παραβιάσεις των κανόνων δόμησης. Δόμησης μέσα σε δασικές περιοχές, χωρίς τους κανόνες προστασίας που απαιτούνται σε περίπτωση φωτιάς. Οικισμοί χωρίς κατάλληλο οδικό δίκτυο, χωρίς ανεξάρτητες από το ηλεκτρικό ρεύμα δεξαμενές νερού, χωρίς συστηματική καθαριότητα του δασικού χώρου, αλλά και των δρόμων από τα σκουπίδια.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο Μάτι, όπου είχαμε και τα περισσότερα θύματα, η πρόσβαση στη θάλασσα ήταν κλειστή από πολυτελή αυθαίρετα κτίσματα, σχεδόν πάνω στον αιγιαλό! Ποιος καθορίζει και κυρίως ποιος ελέγχει τους κανόνες; Κανείς! Το σύστημα είναι πελατειακό σε όλα τα επίπεδα. Ποιος κρίνει τα όρια της οικιστικής ανάπτυξη σε δασικές περιοχές; Κανείς! Ποιος ελέγχει αν η ανάπτυξη αυτή καταστρέφει το φυσικό κεφάλαιο και σε τελευταία ανάλυση μηδενίζει και την αξία των επενδύσεων σε κτίσματα; Κανείς.

Και καλά οι ιδιώτες και η απληστία τους, που σου λένε: «Έλα βρε αδερφέ, σε μένα θα τύχει τι κακό; Εγώ θα σώσω την Ελλάδα;» Όταν αυτό το τελευταίο το είχε πει και ο πρωθυπουργός Σημίτης τότε που τον ζόρισαν στη Βουλή για τον πέτσινο εκσυγχρονισμό τι να περιμένουμε; Και όταν έσκασε η φούσκα του Χρηματιστηρίου, για το οποίο Χρηματιστήριο καυχιόταν και το είχε κερασάκι στον μύθο της ισχυρής Ελλάδας, τι είπε; «Ας πρόσεχαν»!

Η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα

Σε μια χώρα όπου οι αυθαίρετες παράνομες κατασκευές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο είναι υποκρισία να ψάχνεις εκ των υστέρων για ευθύνες υπαρκτές ή ανύπαρκτες στη διαχείριση αποφυγής της καταστροφής, όταν τα εγκλήματα είναι διαχρονικά. Όταν για παράδειγμα σε όλες τις έρευνες διαφθοράς την πρώτη θέση καταλαμβάνει μονίμως η πολεοδομία και το αποτέλεσμα της έρευνας δεν σοκάρει κανέναν, ούτε την Πολιτεία, ούτε την κοινωνία, τι μπορείς να πεις;

Από το 1974 και μετά για να μιλήσουμε για την κανονική δημοκρατική περίοδο του ελληνικού κράτους το πολιτικό σύστημα ήταν μονίμως πελατειακό. Οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια απέναντι σε μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων για να διατηρούν την πολιτική εξουσία. Για σκεφτείτε ένα εκατομμύριο παράνομα κτίσματα, επί δύο ή τρία ή και τέσσερα πρόσωπα που είχαν συμφέρον από την παρανομία και χρειάζονταν την ανοχή της κυβέρνησης και τη διαφθορά της πολεοδομίας, βγαίνει σχεδόν το 40% του εκλογικού σώματος!

Θυμάμαι τον Κώστα Λαλιώτη ως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να κάνει μια απόπειρα να γκρεμίσει κάποια αυθαίρετα και μάλιστα στην περίπτωση του κέντρου Νεράιδα στο Καλαμάκι, που είχε πάρει μαζί του και τις κάμερες, να σταματά την επιχείρηση λόγω πολιτικού πελατειακού κόστους. Θα πείτε πως να ελεγχθεί η δόμηση, όταν δεν υπάρχει ακόμα Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες; Το έργο του κτηματολογίου ξεκίνησε το 1993 επί ΥΠΕΧΩΔΕ Λαλιώτη αλλά μέχρι το 2015, δηλαδή μετά από 22 χρόνια, είχε ολοκληρωθεί μόλις το 23% και είχαν δαπανηθεί 700 εκατομμύρια ευρώ!

Η επανίδρυση

Με λίγα λόγια, είναι μεγάλη ανάγκη επανίδρυσης του ελληνικού κράτους. Και πως κάνεις την επανίδρυση τώρα, που είναι αναγκαία όσο ποτέ; Πως μπορείς να διορθώσεις το έγκλημα με ένα εκατομμύρια αυθαίρετα για παράδειγμα; Πόσο έτοιμα και μετανοημένα είναι τα παλαιά κυβερνητικά κόμματα να βοηθήσουν;

Αν η πλειονότητα των πολιτών, έχοντας υποστεί την καταστροφή και τη χρεοκοπία, είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τόσο δύσκολο έργο όπως η επανίδρυση του ελληνικού κράτους, όποιος δεν συμβάλει σε αυτό το τιτάνιο, λόγω των συνθηκών, έργο θα απομονωθεί.

Και το έργο είναι τιτάνιο, διότι πρέπει να στήσεις το νέο κράτος ταυτόχρονα με το ξήλωμα του παλαιού!Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συγκλονιστικό! Η Διονυσία Περπερίδου αποκαλύπτει την υποκρισία όσων λένε ότι όλα στο Μάτι είναι αυθαίρετα

Οργανωμένα συμφέροντα μετέτρεψαν την περιοχή από αγροτική σε δασωμένη, για να έχουν ομήρους και να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες. Δασαρχεία, Πολεοδομίες, επιτήδιοι και πολιτικάντηδες, όλοι στο κόλπο…

«Μα είναι μέσα σε δάσος. Έχουν χτίσει αυθαίρετα»
Αφιερωμένο σε όσους βγαίνουν και λένε «μα είναι μέσα σε δάσος. Έχουν χτίσει αυθαίρετα» μπας και κάποια στιγμή καταλάβουν ότι πρέπει να το βουλώσουν το ρημάδι τους.


Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση
Πρώτη φωτογραφία: 1945. Καθαρά αγροτική περιοχή. Ενδέχεται να είναι διανομή του Υπουργείου Γεωργίας.Δεύτερη φωτογραφία: 1960. Η περιοχή αρχίζει να οικοδομείται. Χαράζονται δρόμοι. 
Τρίτη φωτογραφία: 1967 Η περιοχή είναι σε πλήρη οικοδομική ανάπτυξη.
Τέταρτη φωτογραφία: 1983. Η περιοχή είναι πλήρως οικοδομημένη.
Πέμπτη φωτογραφία: 2010. Πλήρως οικοδομημένη περιοχή. Με έντονη βλάστηση. Από πεύκα.
Η περιοχή ΔΕΝ ήταν πάντα δάσος, ήταν αγροτική – οικιστική. Δάσος άρχισε να γίνεται μετά το 1983. Τότε που δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε αεροφοτογραφίες, από το σπίτι, τότε που άλλαξε η νομοθεσία και για να βγει μία οικοδομική άδεια ήθελες πολύ λάδι, τότε που μας προέκυψαν «οι τιμωροί του περιβάλλοντος». Με το αζημίωτο πάντα. 

Οι δασικές αστυνομικές διατάξεις απαγόρευσης κοπής για 10 χρόνια, όπως αυτή που ανάρτησα εχθές, οδηγούν σε «δασωμένους αγρούς». Την χαρά των «τιμωρών του περιβάλλοντος» (δημοσίων και ιδιωτών) που έστησαν καριέρες και έβγαλαν χρήματα εις βάρος των υπολοίπων και του περιβάλλοντος.

Η «χθεσινή» ανάρτηση της Περπερίδου:
ΑΔΑ: ΩΧΨΡΟΡ1Κ-4ΔΤ
Απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά για ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς του, με την οποια απαγορεύει να οργώσουμε τα χωράφια μας, να κλαδέψουμε τα δένδρα μας ή να μαζέψουμε χόρτα να φάμε! Για τα επόμενα 10 χρόνια!
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ:
Την υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δένδρου,θάμνου,φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, αισθητικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφελείας, που φύονται μέσα σε γεωργικές ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε δάση, δασικές εκτάσεις, φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις εξάρσεις και γενικά ακάλυπτους χώρους, Δημόσιους ή μη, πάρκα, άλση και κοινόχρηστους χώρους χωρίς άλλο ιδιαίτερο χαρακτηρισμό οι οποίοι έχουν αποκτήσει εν τοις πράγμασι χαρακτήρα πάρκου ή άλσους εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης.Τυχόν υλοτομία των παραπάνω μπορεί να γίνει μόνον κατόπιν αδείας της Δασικής Αρχής»

Αξίζει να διαβαστούν και τα έχοντας υπόψη.
ΥΓ: Η περιοχή που φαίνεται στις αεροφωτογραφίες είναι στην Αργυρά Ακτή.

Σημερινή ανάρτηση:
Λένε οι άνθρωποι που καταστράφηκαν «μα είχαμε άδειες» και κάποιοι τους δείχνουν με το δάχτυλο, λέγοντας «μα τετραώροφα στο «δάσος»;
ΓΟΚ 1973 ΝΔ8/1973 – άρθρα 40 & 48 – Αμιγής ελευθέρα δόμηση.
Προβλέπεται εκτός σχεδίου ανάπτυξη περιοχών και κτήρια έως με ύψος έως 75 μέτρα.

ΠΔ 270/ 1985 Τροποποίηση όρων και περιορισμών δόμησης γηπέδων κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός των νομίμων υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών.
Οι αρτιότητες στα εκτός σχεδίου γήπεδα ξεκινάνε από τα 750 τμ για οικόπεδα που ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ κατά την 12-11-1962.
Από τη σελίδα της Διονυσίας ΠερπερίδουΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποποίηση ευθυνών στην εκπνοή του πένθους κι εν όψει της αντιπαράθεσης για τις πολιτικές ευθύνες

Λίγο πριν την εκπνοή του τριήμερου πένθους η κυβέρνηση επιχείρησε  να κάνει μια επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης παρουσιάζοντας τις απόψεις της και της αποτιμήσεις της για τα όσα έχουν συμβεί από το απόγευμα της Δευτέρας οπότε ξέσπασε η φωτιά που λίγο μετά θα κατάκαιγε το Μάτι και μαζί 83 ανθρώπους. Γνωρίζοντας ότι με την παρέλευση του πένθους και του πολιτικού μορατόριουμ, θα βγουν έξω τα αντιπολιτευτικά μαχαίρια σε αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών.

Πάντως, η εικόνα των αρμόδιων παραγόντων να αποποιούνται κάθε ευθύνης και μάλιστα πριν καν λήξει το τριήμερο πένθος, που επίσημα κήρυξε η κυβέρνηση αξιώνοντας χαμηλούς τόνους και διακηρύσσοντας ότι δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, θεωρήθηκε ευρέως, προκλητική. Πολλώ δε μάλλον που ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι, ανασύρονται νεκροί και η οργή ξεχειλίζει.

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας Σωτήρης Τερζούδης και Κωνσταντίνος Τσουβάλας αντιστοίχως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η παρουσία του τελευταίου δεδομένου ότι εκπροσωπεί ουσιαστικά τον πρωθυπουργό έστειλε και το μήνυμα στήριξης του Αλέξη Τσίπρα στον Τόσκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή τους Αρχηγούς, σε ένδειξη ηχηρής διάψευσης των όσων μετέδιδε μια μέρα πριν ο ΣΚΑΙ περί σκέψεων καρατόμησής τους.

Καμία ευθύνη

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη δεν υπάρχουν πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες για όσα συνέβησαν τη Δευτέρα, καθώς οι πολλαπλές εστίες φωτιές σε «πρωτοφανείς»  συνθήκες ισχυρών ανέμων 11 μποφόρ και η ταχύτητα με την  οποία - λόγω των ανέμων - εξαπλώθηκε η φωτιά υπερέβησαν τις δυνατότητες των αρχών στο μέτωπο της πυρόσβεσης ενώ όπως ειπώθηκε και για την εκκένωση του οικισμού δεν υπήρξε επαρκής χρόνος. Στα παραπάνω συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς και προς τούτο παρουσιάστηκαν εικόνες με στίγματα από το δορυφόρο αλλά έγινε και επίκληση μαρτυριών.

Ο υπουργός Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι αναζητά, και για συνειδησιακούς λόγους, αλλά δε βρίσκει να έγιναν σοβαρά λάθη  και στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε πως κατά τις πρώτες ώρες της τραγωδίας υπέβαλλε την παραίτησή του αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Εν ολίγοις, το αντιφατικό μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση είναι ότι και ο μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά - οπότε δεν υπάρχουν ευθύνες -  και τίποτε περισσότερο δε μπορούσε να γίνει προκειμένου να διασωθούν οι άνθρωποι εξαιτίας των «ακραίων καιρικών φαινομένων» που εκμεταλλεύτηκαν οι εμπρηστές. Κι ενώ επισημάνθηκαν με έμφαση όπως είπαμε οι εμπρησμοί δε δόθηκε κάποια διευκρίνιση του αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για καταπατητές ή βλέπει κάποιο ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης.

«Φάουλ» και με την τροπολογία Παπανάτσιου

Στο μεταξύ, χθες, Τρίτη η μέρα του εθνικού πένθους, ένα ακόμη επικοινωνιακό και πολιτικό φάουλ έλαβε χώρα καθώς το υπουργείο Οικονομικών διά της  Κατερίνας Παπανάτσιου προώθησε τροπολογία για την αύξηση των μισθών (σχεδόν υπερδιπλασιασμός) των διευθυνόντων συμβούλων δημοσίων επιχειρήσεων που υπάγονται στο υπερταμείο. Το σκεπτικό της τροπολογίας που μετά την κατακραυγή αποσύρθηκε, αλλά αναμένεται να επανακατατεθεί σε επόμενο χρόνο ήταν ότι χρειάζονται κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών στις εν λόγω θέσεις ευθύνης.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!