EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018

Η «νύχτα των κρυστάλλων» του Ελληνισμού... Ξεχνάμε;

Την Νύκτα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης υπέστη μια προσχεδιασμένη και οργανωμένη μαζική επίθεση εξόντωσης από Τάγματα Εφόδου...

* Εξήντα τρία χρόνια μετά... η Ελλάδα της "πρώτη φορά Νατοϊκή αριστερά" σέρνει το χορό των φονιάδων των λαών, κι ο "αριστερός" υπουργός των εξωτερικών πρωτοστατεί και σέρνει αγκαζέ τον τούρκο ομόλογό του... Η Μακεδονία μας παραδίδεται... Η Κύπρος στενάζει κατεχόμενη... στη Θράκη άναψαν φωτιές με τους ψευτομουφτήδες... στο Αιγαίο θέλουν κυριαρχία... τον ορυκτό μας πλούτο δικό τους... και μας στέλνουν κατά χιλιάδες "πρόσφυγες", "μετανάστες" και Σια!


Τα τελευταία χρόνια πολλοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι θυμούνται τα τραγικά γεγονότα της 6ης -7ης Σεπτεμβρίου του 1955. Η πλειοψηφία τους υποστηρίζει ότι πρέπει η Άγκυρα να ζητήσει συγνώμη από τα αθώα θύματα του Πογκρόμ. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλα έγιναν με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μεντερές .

Λιάνα Μυστακίδου

Αλλά όπως δήλωσε κάποτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της εποχής Τζαλάλ Μπαγιάρ ξέφυγαν τα γεγονότα και η δόση ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιθανότατα είχαν σχεδιάσει.
Ενδεικτικό παράδειγμα το άρθρο της Πινάρ Ντογού (Τ24, 6/9/2016), η οποία πιστεύει ότι πρέπει πια να θεραπευτούν τα τραύματα της 6ης -7ης Σεπτεμβρίου και να μοιραστούν τον πόνο που είναι χαραγμένος στα μάτια των θυμάτων που προσπαθούν να τον καλύψουν με ένα θλιμμένο χαμόγελο.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι, όπως ο συγγραφέας Σονέρ Γιαλτσίν, ο οποίος επιχειρεί να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στους άλλους. Επειδή πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις το militaire θυμάται:

«Τα τελευταία χρόνια στις 6-7 Σεπτεμβρίου εκείνοι που υποτιμούν το λαό αυτής της γης , θεωρούν ευκαιρία για αυτούς τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Με επιμονή…

Προπαγανδίζουν τα θλιβερά γεγονότα με το δικό τους πρίσμα. “Βάρβαροι, Μουσουλμάνοι Τούρκοι”. Στο τέλος προσθέτουν πάντα: “Αυτοί που έκαναν τέτοιες βαρβαρότητες στους Χριστιανούς, τι δεν θα κάνουν στους Κούρδους στις νοτιοανατολικές περιοχές;”

Οι εκφράσεις αυτές δεν άλλαξαν καθόλου τα τελευταία χρόνια: “Πόσο κακοί είμαστε εμείς οι Μουσουλμάνοι Τούρκοι!”

Ναι, θέλουν να μας ψυχράνουν για τη χώρα και το λαό.

Το παιχνίδι, όμως, είναι πολύ μεγάλο. Ελάτε… Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τα αίτια και όχι “τα αποτελέσματα”.

Η Αγγλία εξήλθε αποδυναμωμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα ανεξαρτησίας των αποικιών της. Ένα από αυτά ήταν και η Κύπρος. Η Κύπρος βρισκόταν στο σταυροδρόμι των πετρελαϊκών πηγών και της μεταφοράς του πετρελαίου. Δεν ήθελε να εγκαταλείψει το Νησί.

Ήθελε:

1-Να προστατεύσει τις στρατιωτικές Βάσεις της
2-Να συνεχίσει την πολιτική και οικονομική ηγεμονία της
3-Να μεταφέρει το κέντρο διακυβέρνησης της Κύπρου στο Λονδίνο.

Αλλά, κάποιοι Κύπριοι αντιστέκονταν.

Στην Κύπρο υπήρχε ένα ισχυρό αριστερό/κομουνιστικό κίνημα. Αγωνιζόταν ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία. Για παράδειγμα οι Άγγλοι κατάφεραν με δυσκολία να πατάξουν την εξέγερση του 1931.

Το μεγαλύτερο Κόμμα ήταν το ΑΚΕΛ. Οι Άγγλοι γνώριζαν ότι το Κόμμα το είχαν ιδρύσει Κομμουνιστές , αλλά τα χρόνια του Πολέμου είχαν έναν κοινό εχθρό: τους Ναζί. Μετά τον Πόλεμο η συμμαχία διαλύθηκε.

Οι Έλληνες Κομμουνιστές (ΕΛΑΣ) και οι Κύπριοι Κομουνιστές (ΑΚΕΛ) δεν ήθελαν τους Άγγλους στο Νησί.

Οι Άγγλοι ήθελαν να διαλύσουν αυτή την πολιτική δύναμη και πρώτα απ’ όλα των Ελληνοκυπρίων. Θα τους διασπούσαν σε κομμουνιστές και εθνικιστές. Στη συνέχεια θα έκαναν εχθρούς τους Ελληνοκύπριους με τους Τουρκοκύπριους.

Θα διαιρούσαν το Νησί σε τόσα κομμάτια που κανένα δεν θα είχε τη δύναμη να απειλήσει την αγγλική ηγεμονία. Τότε ανασκουμπώθηκε η αγγλική Gladio.

Αρχές του 1955

Στην βρετανική Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου διορίζεται ο Στρατάρχης Sir John Harding, γνωστός ως ο στρατιωτικός με τη σιδερένια γροθιά.

Άρχισαν να φτάνουν στο Νησί Άγγλοι πράκτορες , όπως ο Flatcer Flitch.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου της Κοινοπολιτείας Philips Tay, έφθασε στην Κύπρο το 1955 για να ιδρύσει το special branch της υπηρεσίας πληροφοριών της Αστυνομίας. Το ίδιο διάστημα ιδρύθηκε η μηχανοκίνητη μονάδα της Αστυνομίας με 165 άνδρες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε ένα χρόνο στους 600. Όλοι ήταν Τουρκοκύπριοι.

Στόχος της ΕΟΚΑ υπήρξαν οι Τουρκοκύπριοι Αστυνομικοί. Η δολοφονία των αστυνομικών Abdullah Ali Riza και Nihat Pasa απομάκρυναν τους Ελληνοκύπριους από τους Τουρκοκύπριους.
Καλά, είναι δυνατόν οι Άγγλοι να μη γνώριζαν τις τρομοκρατικές ενέργειες της ΕΟΚΑ; Ακόμα και ο οδηγός του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα, ο Πασχάλης Παπαδόπουλος ήταν πράκτορας των Άγγλων.

H Gladio εργάστηκε με όλη της τη δύναμη για να στρέψει τον ένα λαό εναντίον του άλλου.
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Anthony Eden στα απομνημονεύματα του έγραψε ότι ήθελαν διακαώς να μάθει η παγκόσμια κοινή γνώμη ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι δυο πλευρές που δεν συμφωνούν με τίποτα.

Ο συγγραφές Robert Holland που έκανε έρευνες για το Κυπριακό ζήτημα αποκάλυψε ότι οι Άγγλοι διπλωμάτες έλεγαν: “Θα μας είναι χρήσιμες μερικές εξεγέρσεις που μπορεί να ξεσπάσουν στην Άγκυρα.”

Ο Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Αθήνα σε έκθεση του που έστειλε στο Λονδίνο στις 19/8/1954 έγραφε: “Είναι ολοφάνερο ότι η ελληνοτουρκική φιλία είναι εύθραυστη . Αρκεί ένα μικρό σοκ. Ακόμα και ένα ασήμαντο γεγονός , όπως η αναγραφή ενός συνθήματος με κιμωλία στο τοίχο της οικίας που γεννήθηκε ο Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη , είναι αρκετό για να ξεσπάσει θύελλα.
Εσείς γνωρίζετε ότι α γεγονότα της 6ης -7ης Σεπτεμβρίου ξέσπασαν επειδή τοποθετήθηκε “δήθεν” βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ.

Ας έρθουμε τώρα στα αποτελέσματα. Το ΑΚΡ δεν μπορεί να τα αντιληφθεί.

Η Τουρκία δεν είχε κανένα Κυπριακό ζήτημα μέχρι τη στιγμή που οι Άγγλοι αποφάσισαν να αποσυρθούν από το Νησί.

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν πολύ καλές. Ο Βενιζέλος είχε προτείνει την υποψηφιότητα του Ατατούρκ για ντο Νόμπελ ειρήνης το 1934.

Μετά τη Συνθήκη Εγκατάστασης και Εμπορίου δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία και ασχολήθηκαν με το εμπόριο.

Ο βασιλιάς Παύλος επισκέφθηκε την Τουρκία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ την Ελλάδα. Λειτούργησε το Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή (ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί την ονομασία Γκιουμουλτζίνα όπως κάνουν οι περισσότεροι).
Τόσο την περίοδο των Οθωμανών όσο και τα χρόνια της Δημοκρατίας. Ό,τι έγινε , έγινε το 1953. 
Άρχισαν να ασκούνται πιέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα για να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση προσπάθησε να τις ξεπεράσει με μερικές μικρές εκδηλώσεις. Εξαιτίας της ενέργειας αυτής ξέσπασαν επεισόδια στην Πόλη. Έσπασαν τις βιτρίνες των καταστημάτων που δεν έβαλαν τη τουρκική σημαία.

Η Gladio είχε πατήσει ο διακόπτη. Άρχισαν να ελέγχουν όχι μόνο τους δρόμους αλλά κα την διπλωματία.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος Στεφανόπουλος είπε στον Πρεσβευτή της Τουρκίας στο Λονδίνο Suat Hayri Urguplu ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμφωνήσει Τούρκων.

Η Αγγλία ενοχλήθηκε από τις συνομιλίες. που θα οδηγούσαν σε μια λύση.

Ο υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας ΜacMillan συναντήθηκε αμέσως με τον ομόλογο του fatin Rustu Ζorlu, στον οποίο συνέστησε ότι είναι καλύτερα για εμάς και για εσάς να θέσει η Τουρκία με όσο μεγαλύτερη σκληρότητα τις θέσεις της στην αρχή της Διάσκεψης.

Ο Zorlu παρουσίασε τις θέσεις της Τουρκίας ε ασυνήθιστη σκληρότητα. Η Ελληνική αντιπροσωπεία σοκαρίστηκε. Ο Zorlu έστειλε στην Άγκυρα κρυπτογραφημένο μήνυμα , με το οποίο συνιστούσε στην ηγεσία της χώρας να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα. Η συνέχεια γνωστή . Σήμερα θέλουν να βλέπουμε τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου "από αυτό το παράθυρο".
Ενώ ο Ρ/Σ Αθηνών σχολίαζε στις 10/9/1955 τα εξής: "Τα γεγονότα την Πόλη και τη Σμύρνη δεν ξέσπασαν ξαφνικά. Πρόκειται για προβοκάτσια που σχεδίασε και πέτυχε η αγγλική διπλωματία".
Με το πραξικόπημα της Gladio της 15ης Ιουλίου η εξουσία αυτή, αντί να χαλάσει το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού, απομακρύνεται από τους Κεμαλιστές και από το συναινετικό πνεύμα του Γενίκαπι .

Όπως φαίνεται το ΑΚΡ δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την Gladio”


Ο αρθρογράφος επιρρίπτει όλες τις ευθύνες της Τουρκίας στους Άγγλους. Ενδεχομένως να έχουν συμβεί έτσι τα γεγονότα. Όμως ο χαρακτηρισμός "βάρβαρος" δεν εξαλείφεται με όσες προσπάθειες και αν κάνει. Γιατί η Ιστορία της χώρας του είναι γεμάτη με παρόμοιες πράξεις, για παράδειγμα η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, η στράτευση των 20 ηλικιών, τα Τάγματα Εργασίας, το Βαρλίκι, το Πογκρόμ εναντίον των Εβραίων της Θράκης του 1934, οι απελάσεις των Ελλήνων του 1964, αλλά και οι παρόμοιες ενέργειες σε βάρος των ομοθρήσκων τους Αλεβήδων και Κούρδων. Δυστυχώς η κληρονομιά αυτή βαρύνει όλους και θα τους βαρύνει για πολλούς ακόμα αιώνες.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θερμό τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, υπό αστυνομικό κλοιό η πόλη

Ιδιαιτέρως αυξημένα θα είναι τα επόμενα 24ωρα τα μέτρα ασφαλείας των αστυνομικών αρχών στη Θεσσαλονίκη, εν όψει των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Θερμό αναμένεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, εν όψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ και της ομιλίας του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου.

Τα μέτρα ασφαλείας, όπως είναι φυσικό, θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. να έχει συζητηθεί εκτεταμένα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημέρων. Μάλιστα, η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, με «πλούσια» πολιτική και επιχειρηματική αποστολή, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο των αστυνομικών αρχών.


Παράλληλα, το μίγμα γίνεται περαιτέρω «εκρηκτικό» λαμβάνοντας κανείς υπόψη την ταυτόχρονη ύπαρξη διαδηλωτών τόσο εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όσο και εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αναπτυχθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της συμπρωτεύουσας, αλλά και μονάδες από άλλες περιοχές. Διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ θα βρίσκονται σ' όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Για την επίβλεψη των μέτρων, μάλιστα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο Εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βίντεο από τη στιγμή που ο «Ρουβίκωνας» μπαίνει στα γραφεία του ΣΒΒΕ

Το πρωί, μέλη του Ρουβίκωνα κρέμασαν πανό και πέταξαν φυλλάδια στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Βίντεο από τη στιγμή που ο «Ρουβίκωνας» μπαίνει στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανήρτησαν τα μέλη της αναρχικής ομάδας.

Ο «Ρουβίκωνας» κρέμασε πανό και πέταξε φυλλάδια, προτού αποχωρήσει από το σημείο.

Σε ανακοίνωσή του, σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η φετινή ΔΕΘ «έχει το άρωμα της υποτιθέμενης εξόδου από τα μνημόνια», αλλά συνεχίζεται η «ολομέτωπη επίθεση της κυριαρχίας».Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς η Ιταλία θα εκτροχιάσει τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα: Tο... συνάχι που γίνεται πνευμονία

Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της ιταλικής κρίσης και, κυρίως, πώς η Ρώμη εξακολουθεί να κρατά την Αθήνα μακριά από τις αγορές ομολόγων;

Η Ελλάδα βγήκε και επίσημα από την εποχή των μνημονίων και πλέον, αναζητά την… Ιθάκη της, όπως αποτυπώθηκε και από την παρουσία του πρωθυπουργού στο νησί του Ιουνίου, την επομένη από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας έχουν επιδιορθωθεί για τα καλά, με την Αθήνα να επιτυγχάνει ένα από τα υψηλότερα πλεονάσματα σ' όλη την Ευρώπη — εντός και εκτός Ευρωζώνης. Οι προοπτικές είναι θετικές και όλοι κάνουν λόγο για τη «μεγάλη επιστροφή» της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, κάτι εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία παρά το ταμειακό μαξιλάρι των 20 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, εξακολουθούν να παρουσιάζουν «μνημονιακές» επιδόσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να διορθώσει αυτή την προβληματική κατάσταση. Γιατί; Επειδή δεν φέρει καμία ευθύνη.
Η ευθύνη αντίθετα, εκπορεύεται από τα δυτικά σύνορα της χώρας και ειδικότερα, στην αντίπερα όχθη της Αδριατικής Θάλασσας. Η ιταλική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη σ' όλη την Ευρωζώνη, νοσεί και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι επενδυτές.
Παρα-είναι μεγάλη η Ιταλία
Τα ιταλικά ομόλογα κινούνται σταθερά άνω του 3%, ασκώντας πιέσεις σ' όλες τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και την αναταραχή στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, η κατάσταση λαμβάνει ακόμη πιο ανησυχητική τροπή.
«Η Ιταλία παρα-είναι μεγάλη για να σωθεί η Ευρωζώνη» δηλώνει στο Sputnik ο Χρήστος Νίκας, καθηγητής Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Και προειδοποιεί χαρακτηριστικά: «Το ιταλικό πρόβλημα μπορεί να σημάνει και το τέλος της Ευρωζώνης».
Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα αποτέλεσαν τους κατά καιρούς ασθενείς της Ένωσης, με αποτέλεσμα να υπαχθούν σε διεθνή προγράμματα βοήθειας. «Η οικονομία αυτών των χωρών ήταν αρκετά μικρή σε σχέση με το σύνολο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Έτσι το ευρώ κατάφερε να θωρακιστεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση» επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής.
«Με την Ιταλία, όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική και αν δεν λυθεί η "καυτή πατάτα", τότε η Ευρωζώνη θα έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης» σπεύδει να συμπληρώσει, εκφράζοντας την ανησυχία του.
Εν αναμονή του κρίσιμου Οκτωβρίου
Η νέα κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται από το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» και τη «Λέγκα του Βορρά», έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την περιοριστική πολιτική των προκατόχων της.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες πιέζουν για την υιοθέτηση μέτρων, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ και να μπει μία τάξη στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Όλα θα κριθούν τον προσεχή Οκτώβριο, όταν και η Ρώμη καλείται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Και δυστυχώς, όλα τα σενάρια είναι «ανοιχτά».
Οι επενδυτές από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι η Ιταλία, παρά το μέγεθός της, δεν θα τα καταφέρει και γι' αυτό οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διατηρούνται επίμονα σε επίπεδα άνω του 3%. «Η Ρώμη αποτυγχάνει να πείσει ότι θα τα καταφέρει και συνήθως, όταν οι αγορές πιστεύουν κάτι, αυτό γίνεται στο τέλος» σχολιάζει ο κ. Νίκας.
Τα ιταλικά προβλήματα και ο… Βαρουφάκης
Το πρόβλημα της ιταλικής οικονομίας, κατά τον ίδιο, είναι τριπλό:
— Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, καθώς το ευρώ «εξουδετέρωσε» τα όποια θετικά του εθνικού νομίσματος, της λιρέτας, με αποτέλεσμα η Ιταλία να αποτελεί τη μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, η οποία σε όρους ΑΕΠ και βιοτικού επιπέδου, βρίσκεται σε χειρότερο επίπεδο έναντι της προ-ευρώ περιόδου.
— Υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και τραπεζικών «ανοιγμάτων», γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας
— Υψηλό επίπεδο χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς από τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και τον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο, το ιταλικό πρόβλημα δεν εξαντλείται εδώ. Η παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, είναι τελείως ετερόκλιτη και ανομοιογενής πολιτικά, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών.
«Έχει προχωρήσει σε υποσχέσεις ξεκάθαρα μη υλοποιήσιμες, οι οποίες κάνουν τον κύριο Βαρουφάκη να φαίνεται προσγειωμένος» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας καθηγητής.
Συνάχι η Ιταλία, πνευμονία η Ελλάδα
Πώς επηρεάζεται όμως, η Ελλάδα από μία κλιμάκωση της ιταλικής κρίσης; «Όταν πιάνει την Ιταλία συνάχι, τότε η Ελλάδα παθαίνει πνευμονία» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας, θέλοντας να αντικατοπτρίσει το μέγεθος της αλληλο-εξάρτησης των δύο χωρών.
Κατά τον ίδιο, άλλωστε, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης είναι τέτοια, ώστε το πρόβλημα μίας συγκεκριμένης χώρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ιταλίας, μπορεί να μεταφερθεί αυτόματα σ' όλες, με πρώτες και κύριες τις πλέον ευάλωτες.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη, κάτι το οποίο αποδεικνύεται διαρκώς. Επομένως, μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη γειτονική χώρα θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα, ακυρώνοντας στην πράξη του μελλοντικούς σχεδιασμούς Αθήνας, Βρυξελλών και ΔΝΤ.
«Ο κίνδυνος μη επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές είναι υπαρκτός, παρά το ταμειακό μαξιλάρι, καθώς οι αποδόσεις των δημόσιων ομολόγων μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τις ιταλικές εξελίξεις και να καταστήσουν απαγορευτική κάθε απόπειρα εξόδου στις αγορές» αναλύει, στη συνέχεια.
Μάλιστα, όπως παραδέχεται ευθέως, «χωρίς λύση της ιταλικής αναταραχής, ο στόχος της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο θα χαθεί δια παντός», καθώς το ταμειακό μαξιλάρι θα καταστεί αναποτελεσματικό στην προσπάθεια θωράκισης της ομαλότητας της μετα-μνημονιακής πορείας.
«Όσο μεγαλύτερη η επισφάλεια, τόσο μεγαλύτερο και το επιτόκιο» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Νίκας, επαναλαμβάνοντας ότι «όσο καλή και να είναι η οικονομία μας, μία φωτιά στην Ιταλία θα μας επηρεάσει αναμφίβολα».


ΠηγηΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Παίρνουν μπρος» οι μπουλντόζες σε Μάνδρα και Σούνιο - Κατεδαφίσεις σε όλη τη χώρα

Εντατικοποιείται τις επόμενες εβδομάδες ο ρυθμός κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική και δρομολογείται αντίστοιχη διαδικασία για τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των καθηκόντων του υφυπουργού Γιώργου Δημαρά.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ο επόμενος κύκλος κατεδαφίσεων στην Αττική περιλαμβάνει την εκκαθάριση ρεμάτων στη Μάνδρα και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών προς το Σούνιο, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου κατάλογοι με αυθαιρεσίες στην υπόλοιπη χώρα, όπου αναμένεται να επέμβουν οι μπουλντόζες αμέσως μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το λεπτό θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και πώς προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να το διευθετήσει σε σχέση με την ύπαρξη αυθαιρεσιών και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, που αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός και η οποία προφανώς θα αφορά θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης. «Η νομοθεσία για τις πυκνώσεις δεν θα παραβιάζει τους κανόνες του οικιστικού περιβάλλοντος και της προστασίας του. Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δηλώσεων οικιστικών ορίων εκ μέρους των δήμων, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι 14 δήμοι δεν συνεργάστηκαν καθόλου, ενώ στη συνεργασία με άλλους 13 υπάρχουν εκκρεμότητες. Έκανε, δε, σαφές ότι η προθεσμία, που έληξε στις 25/8, ήταν τελεσίδικη και πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το θέμα πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αποκατάσταση των περιοχών της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Αττικής έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη για τα φυτοτεχνικά χαρακτηριστικά, ως εργαλεία αποκατάστασης του περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. «Ετοιμάζουμε νέες προδιαγραφές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η μικτή ζώνη δάσος-κατοικία είναι ιδιαίτερη. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας» πρόσθεσε.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απεργούν την Παρασκευή οι εργάτες της COSCO - Ζητούν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις

Σε απεργία και συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), προχωρά από αύριο στις 6 το πρωί και με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Η απεργιακή κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη της DPORT (σσ εταιρεία που διαχειρίζεται εργαζόμενους για λογαριασμό του ΣΕΠ) κρίθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.

Ωστόσο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, προκειμένου να καλύψει τα σωματεία μέλη του, κήρυξε το απόγευμα για αύριο 24ωρη απεργία και η κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, καλεί όλους του εργαζόμενους να συμμετέχουν και να περιφρουρήσουν την αυριανή κινητοποίηση έξω από το ΣΕΠ,ζητώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας και πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων.

«H εταιρεία δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά με το αντιπροσωπευτικότερο σωματείο του χώρου, καθώς η ΕΝΕΔΕΠ δεν είναι αρμόδιο σωματείο να υπογράψει συλλογική σύμβαση και έχουμε αποστείλει εξώδικο γι αυτό το θέμα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος της DPORT.

Πρόσθεσε ότι «μέσα στο καλοκαίρι δημιουργήθηκε νέο σωματείο «Συνδικάτο Εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά» και με το οποίο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

«Εμείς θέλουμε να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά όχι με 30% αύξηση μισθών» τόνισε προσθέτοντας ότι «το χαμηλότερο ημεροσμίθιο εργαζόμενου στο λιμάνι, σύμφωνα και με στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας, είναι 54 ευρώ μεικτά».

«Φτιάξανε το νέο «σωματείο» για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και το εργατικό κίνημα πώς θα απαντήσει σε αυτές τις μεθόδους» αναφέρει από την πλευρά της η ΕΝΕΔΕΠ προσθέτοντας ότι «Η προσφυγή της εργοδοσίας (COSCO-DPORT-εργολάβοι στα δικαστήρια ενάντια στον δίκαιο αγώνα όχι μόνο δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αλλά σύσσωμος ο κλάδος και το Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.»

Η ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών ΟΛΠ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι συμπαρίστανται στον αγώνα των συναδέλφων τους που εργάζονται στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ της ΣΕΠ/PCT θεωρώντας πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια και η εργοδοσία οφείλει να τα ικανοποιήσει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!