EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Η πλανητική αυτοκρατορία του χρήματος

Οι προ καιρού αποκαλύψεις για τα Panama Papers και τα Paradise Papers αποδεικνύουν αυτό που όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ως πραγματικότητα, αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν. Πολύ περισσότερο δεν μπορούσαν να ξέρουν ποια μέλη της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ελίτ έχουν τέτοιους λογαριασμούς και ποιοι όχι. Οι φορολογικοί παράδεισοι, όμως, υπάρχουν ακριβώς επειδή υπάρχει σχετική ζήτηση από την ολιγαρχία του χρήματος. Το ίδιο και οι off shore.

Σταύρος Λυγερός

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έκανε ποτέ τον κόπο να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτό το είδος της εταιρείας, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί ούτε το διεθνές εμπόριο, ούτε κάποια άλλη λειτουργία της διεθνούς οικονομίας. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι την φοροαποφυγή και την απόκρυψη πλούτου, ο οποίος συχνά έχει προκύψει όχι από νόμιμους τρόπους. Το φαινόμενο της φοροαποφυγής-φοροδιαφυγής υπήρχε πάντα, αλλά με την μετάλλαξη του καπιταλισμού στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εκλέγονται από τους λαούς για να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αρχές. Μία εξ αυτών είναι ότι κάθε φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει αναλόγως του εισοδήματός του. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει και μάλιστα δεν συμβαίνει με την κραυγαλέα ανοχή των κυβερνήσεων είναι το διαρκές σκάνδαλο που συστηματικά παρακάμπτεται από τα συστημικά Μίντια.

Οι πολιτικές ελίτ στις μεγάλες δυτικές χώρες δεν ευθύνονται μόνο γι’ αυτό. Είναι τόσο διαπλεκόμενες με τις μεγάλες εταιρείες των χωρών τους, που έχουν την τάση να ταυτίζουν τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών με τα συμφέροντα των κρατών. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει. Για λόγους χαμηλότερου κόστους εργασίας, οι “δυτικές” πολυεθνικές έχουν σε μεγάλο βαθμό μεταφέρει τις παραγωγικές δραστηριότητές τους εκτός Δύσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν στερήσει θέσεις εργασίας και τα αντίστοιχα εισοδήματα από τις δυτικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση από τα δυτικά κράτη.

Η Κίνα και οι ευσεβείς πόθοι

Το γεγονός ότι κατά κανόνα οι μεγαλομέτοχοι των πολυεθνικών είναι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν καλύπτει, βεβαίως, το κενό. Τα υψηλά κέρδη των πολυεθνικών μόνο εν μέρει επιστρέφουν στη Δύση και σε κάθε περίπτωση δεν προορίζονται για να συντηρήσουν το βιοτικό επίπεδο των δυτικών κοινωνιών. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως η έμπρακτη αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος προήλθε από έναν επιχειρηματία-πολιτικό, όπως ο Τραμπ.

Ορισμένοι αναλυτές στη Δύση προβλέπουν ότι λόγω του αυταρχικού μονοκομματικού καθεστώτος της και των οικονομικοκοινωνικών αντιθέσεών της, η Κίνα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια κρίση κατάρρευσης. Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει για τις επιπτώσεις που θα έχει στη διεθνή οικονομία και ως εκ τούτου στην αμερικανική και στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αποδυνάμωση ενός πανίσχυρου εμπορικού ανταγωνιστή θα ήταν επωφελής με στρατηγικούς όρους.

Οι επισημάνσεις για τις αντιφάσεις της Κίνας δεν είναι λάθος, αλλά το συμπέρασμα ότι θα αντιμετωπίσει κρίση κατάρρευσης δεν είναι καθόλου δεδομένο. Δεν αποκλείονται κοινωνικές εντάσεις. Προς το παρόν, όμως, το καθεστώς φαίνεται όχι μόνο να διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά και να υποστηρίζεται από τη νεοπαγή οικονομική ελίτ και από τμήματα του πληθυσμού που λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αναβαθμίζεται εντυπωσιακά.

Νέου τύπου “αυτοκρατορία”

Η κλιμακούμενη πίεση που δέχεται η Δύση από τις αναδυόμενες βιομηχανικές χώρες, έστω και αργά, θα υποχρεώσει τις δυτικές άρχουσες ελίτ να αναθεωρήσουν τα κυρίαρχα δόγματά τους. Έτσι κι αλλιώς, οι βεβαιότητές τους καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Όταν οι Αγορές στη δεκαετία επιτέθηκαν χωρίς σοβαρό λόγο εναντίον των χωρών της Ανατολικής Ασίας, προκαλώντας οικονομικά και κοινωνικά ερείπια, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι χαμογελούσαν κάτω από τα μουστάκια τους για το πλήγμα που δέχονταν οι ανταγωνιστές τους.

Πίστευαν ότι οι Αγορές δεν πρόκειται ποτέ να στραφούν εναντίον της Δύσης, η οποία και τις έθρεψε. Οι επιθέσεις εναντίον του ευρώ, αλλά και η κάποια στιγμή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ διέψευσαν και αυτό τον μύθο. Αποδείχθηκε και κατ’ αυτό τον τρόπο ότι η ολιγαρχία του χρήματος είναι περισσότερο μια νέου τύπου πλανητική “αυτοκρατορία” παρά κεφαλαιοκράτες με αμερικανική ή ευρωπαϊκή συνείδηση.

Είναι αληθές ότι η πανάκριβη διάσωση των τραπεζών εκτόξευσε τα ελλείμματα και ως εκ τούτου αύξησε απότομα το χρέος των δυτικών χωρών. Στην πραγματικότητα, όμως, το κόστος της διάσωσης ήταν το νερό που ξεχείλισε ένα ποτήρι, το οποίο ανάλογα με τη χώρα ήταν ή μισογεμάτο ή σχεδόν γεμάτο. Χρέη είχαν αρχίσει να συσσωρεύουν οι δυτικές χώρες εδώ και μερικά χρόνια, παρά το γεγονός ότι η διεθνής οικονομία διάνυε περίοδο παχιών αγελάδων.

Από τα κράτη στους ιδιώτες

Οι αιτίες είναι δύο και αμφότερες πηγάζουν από την παγκοσμιοποίηση:

Πρώτον, η παραγωγή μετακόμισε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση προς τις χώρες με φθηνό κόστος εργασίας.

Δεύτερον, οι πολυεθνικές μετέφεραν την έδρα τους εκεί όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλοί. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σ’ έναν ανταγωνισμό, αποτέλεσμα του οποίου ήταν μια γενική μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Όλα αυτά επέφεραν σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων. Για να συντηρήσουν οι δυτικές κυβερνήσεις στοιχειωδώς το μέσο βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές υποδομές στις χώρες τους, κατέφυγαν στον δανεισμό. Ειδικά στην Ευρωζώνη, που για χρόνια τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά, ο δανεισμός ήταν η εύκολη λύση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κρατικά χρέη να ακολουθήσουν ανοδική τροχιά. Με άλλα λόγια, το χρήμα έχει μεταφερθεί μαζικά από τα κράτη σε ιδιώτες. Η μεγαλύτερη ή μικρότερη διόγκωση του χρέους ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει κάποια στιγμή κρίση χρέους. Όσο η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις Αγορές σαν ιερές αγελάδες, η δημοσιονομική κρίση των κρατών θα οξύνεται και στις ακραίες περιπτώσεις θα μετεξελίσσεται σε κρίση χρέους.

Ταυτοχρόνως, τα μέλη της διεθνούς ολιγαρχίας του χρήματος ψάχνουν τρόπο όχι μόνο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον ολοένα και μεγαλύτερο πλούτο τους, αλλά και να φοροδιαφύγουν. Όπως αποδεικνύουν οι αποκαλύψεις με τα Panama Papers και τα Paradise Papers πρόκειται μάλλον για κανόνα παρά για εξαίρεση. Όταν, όμως, οι πολιτικές ελίτ μετατρέπονται περισσότερο ή λιγότερο σε μέλη αυτής της ολιγαρχίας του χρήματος, είναι παράλογο να περιμένεις πως οι κυβερνήσεις θα υπερασπισθούν το δημόσιο συμφέρον, όπως θεσμικά έχουν οριστεί να κάνουν.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ! Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής που τα "έχωσε" άγρια στον Τσίπρα...

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση μιας Ιταλίδας ευρωβουλευτή που χαρακτηρίστηκε καταπέλτης για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το σχετικό βίντεο με την ομιλία της έχει...
παραμείνει μέχρι τώρα σχετικά "άγνωστο"...

Dora Lasaridu Η παρεμβαση της ευρωβουλευτή Laura Agea
του κινήματος "Movimento 5 stelle."

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, συνάδελφοι, Πρωθυπουργέ κ. Τσιπρα .Έρχομαι αμεσως στο θέμα. Στο μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρεπει ποτε πια να επαναληφθεί μια δραματική περίπτωση οπως αυτη της χώρας σας. Της Ελλάδας!

Μια περίπτωση στην οποία η Ευρωπη έδειξε το πιο ανηλεές και σκληρό πρόσωπο με γραφειοκράτες και καθηγητές να «παίζουν» με το μεγαλύτερο κοινωνικο-οικονομικό πείραμα της ιστορίας.

Πριν λίγους μήνες, γιορτάσατε το τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Αλλα τα αποτελέσματα της Τροΐκας ειναι οφθαλμοφανή για όλους. Το 95% των 216 δισεκατομμυρίων που διατέθηκαν μέχρι το 2016 δεν προορίστηκαν προς όφελος των πολιτών αλλά κατέληξαν στις ιδιωτικές τράπεζες. Παντα οι ίδιοι!

Το ίδιο συνέβη και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, κατέληξαν στα χέρια γερμανικών και Γαλλικών εταιρειών. Παντα οι ίδιοι! Και, δεν θα αναφερθώ για την δραματική λιτανεία των στοιχείων του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος: ανεργία, μειώσεις συντάξεων, άστεγοι, αυτοκτονίες υποσιτισμένα παιδια. Και ας σκεφτούμε οτι για καθηγητές οπως ο Mario Monti, πρώην Ιταλός πρωθυπουργός που ορίστηκε απο τα spread και οχι απο τον λαό, η Ελλαδα στάθηκε η πιο απτή έκφραση της μεγάλης επιτυχίας του ευρω. Πριν μερικές μέρες μάλιστα, ανακοίνωσε οτι σκέφτεται μια πιθανή του επιστροφή στην πολιτικη ζωή γιατι «το ζητούν οι πολίτες». Ισως η πρώτη άτυχης προσπάθεια να αναμετρηθεί με την λαϊκή συναίνεση δεν τον ικανοποίησε πλήρως.

Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα, δεν χάσατε με την Ευρωπη, χάσατε με τον λαό σας. Ειναι αλήθεια οτι στην αρχή προσπαθήσατε να αντισταθείτε μετα ομως η Ευρωπη «ζήτησε» και εσεις «πράξατε». Για την ακρίβεια «διέταξε» και εσεις «εφαρμόσατε». Κρίμα, γιατι λέγατε οτι θα χτίζατε μια «άλλη» Ευρωπη! Η αλήθεια ειναι οτι αυτη η Ευρωπη ειναι παντα η ίδια: ή αρέσει στην Γερμανια, και σε μερικούς άλλους, ή απορριπτεται. Τα μεσογειακά κράτη, εκείνα που έπρεπε να σας στηρίξουν, σας γύρισαν την πλάτη. Μεσα σ’αυτους και η προηγούμενη ιταλική κυβερνηση ειχε υποσχέθει να σας βοηθήσει αλλα μετα στάθηκε η πιο πίστη συνεργός των ανηλεων πολιτικών λιτότητας. Αυτο έκανε ο Matteo Renzi με την Ελλαδα και εσεις το ξέρετε. Αυτο έκαναν οι κυβερνήσεις των δήθεν σοσιαλιστικών κυβερνήσεων.

Πρωθυπουργέ κ. Τσιπρα, θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή εάν και δεν μου ζητήθηκε. Σκεφτείτε καλά, δυο, εκατό, χίλιες φορές πριν να συμμετέχετε στο ευρωπαϊκό γκρουπ των σοσιαλιστών την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Σκέφτηκε το καλά πριν να κανετε συνασπισμούς με αυτους που ταπείνωσαν τον λαό σας! Και το πρόβλημα ειναι εδω ακριβώς. Μια ευρωπαϊκή «ένωση» στο ονομα αλλα οχι στην πράξη. Μια. Χαώδης διαφορά αναμεσα στο βορά και στον νότο. Μια ευρωπαϊκή «ένωση» αδύναμη με τους δυνατούς και ισχυρη με τους ασθενείς.

Η αλήθεια ειναι οτι εμεις, τα μεσογειακά κράτη, δεν επιθυμούμε πλέον να συνεχίσουμε να ειμαστε τα χρήσιμα κορόιδα της Ευρώπης. Το θέμα αυτο πρεπει να τεθεί αμεσως στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή και ο πρόεδρος Juncker πρεπει να αντιμετωπίσουν το θέμα με το ίδιο πάθος και την ίδια απίστευτη αποφασιστικότητα με τις οποίες διευθετησαν άλλες προτεραιότητες, οπως για παράδειγμα την θερινή ώρα.

Η Ευρωπη στάθηκε στυγνή με τους Έλληνες. Έπραξε ενα ιστορικό λάθος, πολιτικο, οικονομικό, κοινωνικο και ηθικό. Επ’ονοματι αυτού του θεσμού (του Κινήματος 5 Αστέρων), ο μοναδικός που ψηφίστηκε απο τους πολίτες, νοιωθω την υποχρέωση να ζητήσω συγνώμη απο τον ελληνικό λαό. Και για το καλο και το μέλλον της Ευρώπης, αυτο που συνέβη με την Ελλαδα δεν πρεπει να επαναληφθεί ποτε πια. Με κανεναν άλλο ευρωπαϊκό λαό. Ποτε πια!


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού, ξέσπασε η πυρκαγιά στο Ελ. Βενιζέλος

Σύμφωνα με πηγές του λιμενικού που επικαλείται το «Έθνος» η αιτία της φωτιάς στο πλοίο ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού - ψυγείου, που βρισκόταν στο γκαράζ. Η πυρκαγιά ταχύτατα επεκτάθηκε και μέσα σε 4 λεπτά είχε φουντώσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πυράντοχες θύρες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έκλεισαν και στεγανοποίησαν μεγάλα κομμάτια του πλοίου και το σύστημα πυρόσβεσης που δημιούργησε στα γκαράζ τεχνητή ομίχλη νερού, χωρίς να κινδυνεύσει να πλημμυρίσει το πλοίο, ήταν οι λόγοι που δεν επεκτάθηκε περαιτέρω η φωτιά.

Αν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο, η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί προς τα πάνω και ίσως βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια πολύνεκρη τραγωδίαΠηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!