EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

Η Ρώμη στέλνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες: «Πρώτα οι Ιταλοί» – «Δεν κάνουμε πίσω, θα μοιράσουμε χρήματα σε ανάπηρους και σε πολύτεκνες οικογένειες»

Η κυβέρνηση συνασπισμού Ντι Μάιο – Σαλβίνι είχε προειδοποιήσει ότι θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο ήδη ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. Τα νεότερα στοιχεία προκαλούν συναγερμό στις Βρυξέλλες: το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προβλέπει έλλειμμα 2,4% για το 2019, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για 0,8%. Όλοι αναρωτιούνται, πλέον, εάν η Ιταλία θα γίνει «η επόμενη Ελλάδα» της Ευρωζώνης.

Η Ρώμη στην ουσία αντιστέκεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες χώρες.

Αποφασισμένη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το στόχο για έλλειμμα 2,4% το 2019 δηλώνει η κυβέρνηση του Giuseppe Conte και παρά τα αρνητικά μηνύματα που εξακολουθεί να στέλνει η ΕΕ.
Η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως ό,τι υπαναχωρήσεις είχε να κάνει, τις έκανε.

Πράγματι, τα τελευταία δύο 24ωρα και υπό τις απειλές, τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα της Κομισιόν η κυβέρνηση Conte άλλαξε δύο φορές τις προβλέψεις της για τα ελλείμματα της ερχόμενης τριετίας.

Αν και αρχικά είχε πει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% για το 2019, το 2020 και το 2021, στη συνέχεια διατήρησε το 2,4% για το 2019 αλλά το μείωσε στο 2,2% για το 2020 και στο 2% για το 2021, για να καταλήξει τελικά – τουλάχιστον αυτή είναι η τελευταία πληροφόρηση – στο 2,4% για το 2019, στο 2,1% για το 2020 και στο 1,8% για το 2021.

Από όλο αυτό το «παζάρι» της Ιταλίας με την Κομισιόν, η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 παραμένει άθικτη, σαφώς για πολιτικούς λόγους και προκειμένου οι Salvini και Di Maio να φανούν αξιόπιστοι στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους Ιταλούς κυρίως ως προς την υλοποίηση των βασικών προεκλογικών τους εξαγγελιών για το εισόδημα των πολιτών και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Για αυτό άλλωστε και υποστηρίζουν και οι δύο, πως η Ιταλία δεν πρόκειται να κάνει βήμα προς τα πίσω και ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των αγορών και της ΕΕ, γιατί αυτό που προέχει, όπως υποστηρίζουν, είναι οι Ιταλοί.

Σήμερα Πέμπτη 4/10 η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού στο ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η ΕΕ, αν και χαιρέτισε τη μείωση του ελλείμματος για το 2020 και για το 2021, έσπευσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το ύψος του ελλείμματος για το 2019, κάνοντας λόγο για «καταστροφική πρόβλεψη που δεν μπορεί να γίνει δεκτή».

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, όταν αυτός παρουσιαστεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της La Repubblica, η Κομισιόν θα απορρίψει το προσχέδιο και έχει ήδη ετοιμάσει μια επιστολή για την εκκίνηση της διαδικασίας παράβασης των κανονισμών για το έλλειμμα κατά της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Conte, έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με αυτή την εξέλιξη, μέσω ενός άτυπου σημειώματος.

Conte: Πρώτα οι Ιταλοί, καμία αντιπαράθεση με την ΕΕ

Παρά την απειλή αυτή η κυβέρνηση Conte φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει.
Πράγματι, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, απαντώντας σε αυτήν την προειδοποίηση της ΕΕ, διαμηνύει πως το μήνυμα της Κομισιόν είναι λάθος καθώς αυτό που προέχει είναι να εξεταστεί εάν τα μέτρα αυτά είναι καταστροφικά για τους Ιταλούς πολίτες, οι οποίοι έρχονται και πρώτοι για την ιταλική κυβέρνηση.

«Εάν τα μέτρα αυτά είναι θετικά για τους Ιταλούς, θα είναι θετικά και για την Ευρώπη.

Δεν βλέπω καμία αντιπαράθεση» ανέφερε ο Conte, ο οποίος αφού σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη και μια κοινωνική ανάταση, τόνισε ότι το μέτρο για το εισόδημα των πολιτών θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Μάρτιο του 2019, τη στιγμή πάντως που έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του Salvini και του Di Maio για τα τελικά ποσά που θα διατεθούν για την εφαρμογή του εισοδήματος των πολιτών και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα υπάρχουν αρκετά κενά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς τα δύο κόμματα προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και προεκλογικές εξαγγελίες.

Salvini: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω – Θα διαθέσουμε 16 δις ευρώ για συντάξεις, εισόδημα πολιτών

Την θέση πως η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 και για τα επόμενα δύο χρόνια διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ακόμα και αν το spread συνεχίσει να ανεβαίνει.

Εάν κόψεις τους φόρους, βοηθάς την ανάπτυξη. 

Εμείς εστιάζουμε σε μια Ιταλία με ανάπτυξη της τάξης όχι του 0% αλλά του 2% με 2,5%» είπε μιλώντας στην εκπομπή “Radio Anch’io” ο Salvini, ο οποίος υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό θα υπάρχει η πρόβλεψη για ένα ποσό ύψους 16 δις ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το εισόδημα των πολιτών (αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Κινήματος των 5 Αστέρων του Luigi Di Maio) και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη Λέγκα του Βορρά.

«Σε αυτό το ποσό θα υπάρχει και η πρόβλεψη για την αύξηση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, το επίδομα για τις πολύτεκνες οικογένειες» είπε ο Salvini, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ισχύει τελικά η τοποθέτηση του Di Maio για τη διάθεση10 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό για το εισόδημα των πολιτών, απάντησε έμμεσα αρνητικά.
«Εάν υπάρχουν 7 με 8 δις ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπάρχουν άλλα 8 δις ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.

Για την κατάργηση του νόμου Fornero (ασφαλιστική μεταρρύθμιση), θα διατεθούν 7 με 8 δις ευρώ ανάλογα με το πόσοι πολίτες θα αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019» είπε ο Salvini, τονίζοντας ότι ο νόμος Fornero είναι άδικος και για αυτό θα καταργηθεί.

Κληθείς να τοποθετηθεί στην αντιπαράθεση που είχε η ιταλική κυβέρνηση και κυρίως ο ίδιος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Jean Claude Juncker και ο Pierre Moscovici, ο Salvini έσπευσε να υποστηρίξει πως η ιταλική κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 60% των Ιταλών.

Di Maio: Ισορροπημένος ο προϋπολογισμός του 2019 – Καμία αντιπαράθεση με ΕΕ, αγορές

O προϋπολογισμός του 2019 είναι ισορροπημένος και δεν είναι σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της ΕΕ και των αγορών υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπ. Εργασίας, Luigi Di Maio.

Σε δηλώσεις του στο Radio Radicale και αναφερόμενος στα μέτρα για το εισόδημα των πολιτών και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Di Maio υποστήριξε πως υπάρχουν τα χρήματα για την υλοποίηση αυτών των μέτρων.

«Ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος και δεν προβλέπει τίποτα παράξενο σε σχέση με ότι έχουν κάνει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το έλλειμμα 2,4% για το 2019 δεν είναι σε αντίθεση με τις αγορές ή με τις Βρυξέλλες.

Απλά θέτει τους ανθρώπους στο κέντρο» υποστήριξε ο Di Maio, ο οποίος διέψευσε πληροφορίες περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης με αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών,

Giovanni Tria από τον υπουργό Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Paolo Savona.

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο για ανασχηματισμό.
Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Di Maio.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γνωρίζει ο πρωθυπουργός την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος;

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταστεί διαρθρωτικό πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ο δείκτης τους από 914,40 μονάδες στις 31 Δεκεμβρίου 2017 έχει καταρρεύσει κατά 37%, στις 577,53 μονάδες την 1η Οκτωβρίου 2018. Η κάμψη αυτή -παρά τα «επιτυχή» stress test που ενέκριναν ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και δανειστές- μάλλον σχετίζεται με δύο ζητήματα: τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και την βεβαιότητα πως θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς η προηγούμενη δεν ήταν πειστική.

Το κακό είναι πως δεν πρόκειται για ένα απλό χρηματιστηριακό πρόβλημα, αλλά για ένα διαρθρωτικό ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας, αφού οι τράπεζες είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της ανάπτυξης. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει χρηματιστήριο και χωρίς χρηματιστήριο δεν υπάρχουν φθηνά κεφάλαια για επενδύσεις.

Το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός γνωρίζει την πραγματική κατάσταση των τραπεζών. Το ερώτημα είναι εύλογο μετά την τραγική τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία εκχωρήθηκαν οι τράπεζες και ενεργητικό 350 δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. ευρώ σε ξένα funds. Ήξερε τότε; Είχε καταλάβει; Τον ενημερώνει σωστά ο τότε και νυν υπεύθυνος Γιάννης Δραγασάκης; Τι καταλαβαίνει και τι σκέπτεται για όλα αυτά ο Τσακαλώτος; Τι καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κι εδώ υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα: Ποιος θα βάλει λεφτά στις τράπεζες που η αξία τους είναι 40-65% κάτω από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου και η κερδοφορία τους οριακή; Και θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των NPEs στα 33 δισ. ευρώ έως το 2022, από τα 88 περίπου που είναι τώρα; Κι αν ναι, τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις ίδιες τις τράπεζες που θα χρειαστεί να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και δάνεια;

Στο μεταξύ αρχίζουν να αναδύονται προβληματισμοί για τις διαδικασίες και τις συνθήκες διαφάνειας στην εκκαθάριση μεγάλων δανείων από ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο.

Η έξοδος από το μνημόνιο, η σταθεροποίηση του 10ετούς ομολόγου στο 4% και η επικείμενη άρση των capital control εσωτερικού δεν στάθηκαν αρκετά για την ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη. Η πολιτική σταθερότητα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι τις εκλογές, το Brexit σκάει σε έξι μήνες, η Ιταλία οδεύει σε μετωπική σύγκρουση με την Κομισιόν και οι αγορές τελούν σε πλήρη στρατηγική σύγχυση.

Δεν υπάρχει ξύγκι

Η λύση για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) δεν φαίνεται να έχει ανταπόκριση. Ή μάλλον είναι απαγορευτική, αφού γράφεται ότι προσφέρθηκαν απαγορευτικά επιτόκια (9-11% ή και 14%). Αν ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες, δεν θα προσφερθούν κεφάλαια ούτε για αυξήσεις κεφαλαίων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, εύλογα, έχουν αρχίσει τα σενάρια. «Κούρεμα» καταθέσεων δεν μπορεί να γίνει, δεν αντέχεται γιατί δεν υπάρχει ξύγκι και γιατί ισοδυναμεί με εκτέλεση των επιχειρήσεων και της όποιας ρευστότητας διαθέτουν.

Έτσι, δεν απομένει παρά το κράτος. Η ιδέα να βάλει το κράτος 5-8 δισ. ευρώ από τα 30 του «μαξιλαριού» υπό μορφή προνομιούχων μετοχών ή με Cocos (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές) ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι κρατικοποιούνται, είναι υποκριτική και χειρότερη και από την 3η ανακεφαλαιοποίηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με βάση το άρθρο 107 παράγραφος 3 β της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ που αναφέρεται στις κρατικές ενισχύσεις για τις αποτυχημένες αγορές (failure market). Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ρητά ότι «δύνανται να θεωρηθούν ότι συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά οι ενισχύσεις για την προώθηση σημαντικών σχεδίων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ή για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους».

Η παρέμβαση

Η παρέμβαση του κράτους θα μπορούσε να προβλέπει:

Την συγχώνευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είτε σε μία είτε σε δύο.

Τη μεταφορά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών-ιδιωτών σε μια bad bank για να κριθούν με πραγματικούς κοινωνικούς όρους, ενώ τα επιχειρηματικά διατηρούνται στα χαρτοφυλάκια της νέας τράπεζας.

Την εφαρμογή σχεδίου πώλησης τραπεζικών καταστημάτων και άλλων assets στις νέες τράπεζες που πρόκειται να δημιουργηθούν στη χώρα μας.

Την δραστική εξυγίανση της δομής της νέας τράπεζας ή των δύο συγχωνευμένων.

Την αύξηση του κεφαλαίου της ενοποιημένης τράπεζας από το κράτος.

Την δέσμευση για την επανεισαγωγή της νέας τράπεζας (ή και των δύο) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης με την σταδιακή εκχώρηση στους επενδυτές του 66% παράλληλα με νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να καταστεί από τις υγιέστερες και επιθετικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση και η εξυγίανση, ώστε να προκύψει με ακρίβεια το πραγματικό ύψος της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης, μπορεί το κράτος να ενισχύσει το εγχείρημα με 3-4 δισ. ευρώ με τρόπο που κι αυτά δεν θα γίνουν καπνός.

Η υποχρέωση της ΕΕ

Η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν και να στηρίξουν ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο, δεδομένου ότι έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα με υποκριτικά και εξωπραγματικά κριτήρια και γιατί η Ευρωζώνη δεν αντέχει την κατάρρευση της Ελλάδας, ούτε τώρα, για χρηματοοικονομικούς και πολιτικούς λόγους.

Προς το παρόν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να διευκολυνθούν αλλαγές στην σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, αλλά και για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια «απεξάρτησης» από τα ξένα στελέχη και την ανάκτηση από το Δημόσιο, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής και της Πειραιώς, του ρόλου του στην διακυβέρνησή τους και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως η αλαζονεία των αρχουσών ελίτ της Δύσης γίνεται μπούμεραγκ

Οι ηγεσίες της Δύσης δεν μαθαίνουν. Έχουν στο συρτάρι ένα μοντέλο συμπεριφοράς, το ανασύρουν για κάθε περίπτωση και το παρουσιάζουν σαν «συνταγή επιτυχίας». Διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή στα Σκόπια δημοψήφισμα για έγκριση ή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε όλη την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν παρεμβάσεις τρίτων με στόχο οι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν «ναι».

Ποιο το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών; Όπως έγραψε σε άρθρο του ο Μιχάλης Ιγνατίου οι Σκοπιανοί έδωσαν την απάντηση: «Βασικά φώναξαν το «όχι» στις άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις των ξένων, που ξεπέρασαν εαυτούς. Οι παρεμβάσεις αυτές ώθησαν τους πολίτες των Σκοπίων να σαμποτάρουν το δημοψήφισμα». Αυτές οι παρεμβάσεις ενίοτε λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενοχλούν οι παρεμβάσεις, ενοχλούν οι νουθεσίες, κυρίως όταν οι τρίτοι φαίνεται να έχουν δικά τους συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως να είναι διαφορετικά από εκείνα των πολιτών, της επηρεαζόμενης χώρας.

Είτε το αποτέλεσμα αρέσει είτε όχι, είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αλλάξει. Είτε η επιλογή τους είναι σωστή ή όχι, οι πολίτες αποφάνθηκαν. Σε σχέση, όμως, με τις έξωθεν παρεμβάσεις πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως οι ισχυροί του πλανήτη, οφείλουν να σέβονται τις διαδικασίες σε όλες τις άλλες χώρες και δεν θα πρέπει να δημιουργούν την αίσθηση πως είναι αποικίες τους.

Στην Κύπρο βιώσαμε αυτές τις παρεμβάσεις το 2004. Σε μια περίοδο 20 περίπου ημερών, από το τέλος της συνόδου στο Μπούργκερνστοκ μέχρι και το δημοψήφισμα, δεν σταμάτησαν οι παρεμβάσεις τρίτων. Πιεστικές και σε πολλές φορές προσβλητικές υπό την έννοια ότι θεωρούσαν τους Κυπρίους μια μάζα χωρίς άποψη, που θα παρασύρονταν από τις υποδείξεις των Αμερικανών, των Βρετανών, των Ευρωπαίων και κάποιων αδιάβαστων, αυτοαποκαλούμενων εκσυγχρονιστών στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ ξυπνούσε μέσα στη νύκτα πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο για να τους εξηγήσει πως θα πρέπει να στηρίξουν το «ναι» για να υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν! Από την ΕΕ έγιναν δηλώσεις πως μπορούν να τετραγωνίσουν τον τροχό για να χωρέσει το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Άλλοι, πέραν από τις νουθεσίες περνούσαν στις απειλές: Θα πέσουν τα κεραμίδια στο κεφάλι των Κυπρίων εάν δεν αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Δεν επηρέασαν, βέβαια, μόνο οι παρεμβάσεις αλλά ενίσχυσαν το ρεύμα της απόρριψης, που καθόρισε τη στάση του, λόγω του περιεχομένου του σχεδίου Ανάν. Ενός σχεδίου με σαφή διαχωριστικά στοιχεία, ρατσιστικό, που έπρεπε -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τρίτων- να υιοθετηθεί πριν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ, την 1η Μαΐου 2004.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το μετέωρο βήμα του Ζάεφ

Είναι σχεδόν διασκεδαστική η προσπάθεια των Δυτικών κυβερνήσεων να αφαιρέσουν από την εικόνα του δημοψηφίσματος τον καταλυτικό παράγοντα της αποχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ. Μίας αποχής, η οποία είχε ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα συνιστά καίριο πλήγμα όχι μόνο για την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά και για σύσσωμη τη Δύση, η οποία έριξε στη ζυγαριά όλο το κύρος της.

Οι αριθμοί ομιλούν από μόνοι τους. Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι από πολιτικής απόψεως ως βάση δεν μπορεί να ληφθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σίγουρα, όμως, μπορεί να ληφθούν ως βάση οι 1.191.000 πολίτες του γειτονικού κράτους που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016. Θα ήταν, μάλιστα, θεμιτό να υποθέσουμε ότι για ένα εθνικής σημασίας ζήτημα, όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, η συμμετοχή θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες μεγαλύτερη από τον ανωτέρω αριθμό.

Αν, λοιπόν, λάβουμε ως βάση το ελάχιστο, τους 1.191.000 των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, στο δημοψήφισμα συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από τους μισούς. Και βεβαίως «Ναι» ψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς, παρότι καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο στη σκηνή ήταν μόνο η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αντιπολίτευση απουσίαζε εκκωφαντικά. Ο αρχηγός του BMΡO, μάλιστα, είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του κόμματός του να επιλέξουν κατά συνείδηση.

Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία, οι περιοχές που είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι οι αλβανικές. Το αλβανικό στοιχείο ανταποκρίθηκε στην προτροπή της Δύσης να ψηφίσει θετικά. Σχετική έκκληση, μάλιστα, απηύθυνε στους ομοεθνείς του και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Για τους Σλαβομακεδόνες αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι για ένα ζήτημα που θεωρούν δικό τους εθνικό θέμα, να παίζουν καθοριστικό ρόλο οι Αλβανοί.

Ο Ζάεφ έπεσε έξω

Είναι αληθές πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρέωνε τον Ζάεφ να διεξαγάγει δημοψήφισμα. Το προκήρυξε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή και ο προκάτοχός του Γκρούεφσκι είχε δεσμευθεί πως οποιαδήποτε συμφωνία με την Αθήνα για το όνομα θα ετίθετο στον λαό προς έγκριση με δημοψήφισμα. Δεύτερον, επειδή δεν διέθετε την αναγκαία ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υπερψηφίσει τις προβλεπόμενες αλλαγές του Συντάγματος.

Ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός υπολόγιζε ότι, λόγω και της επιστράτευσης των Δυτικών, το δημοψήφισμα θα είχε και ικανή συμμετοχή και άνετη επικράτηση του «ναι». Σε αυτό το κλίμα, ερωτοτροπούσε με την ιδέα να προκηρύξει αμέσως εκλογές, με σκοπό να ενισχύσει την κοινοβουλευτική του δύναμη. Το σημαντικό ήταν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υποχρέωνε την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε αρνηθεί να κυρώσει τη Συμφωνία, υπό την πίεση της εκπεφρασμένης λαϊκής βουλήσεως, να υπερψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπενθυμίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από 69 βουλευτές στη 120μελή Βουλή των Σκοπίων. Επομένως, ο Ζάεφ έχει ανάγκη από 11 πρόσθετους βουλευτές για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Προφανώς, ο ίδιος και το κόμμα του δεν είναι σε θέση να τους εξασφαλίσει. Όλα δείχνουν πως το έργο αυτό θα το αναλάβουν στο παρασκήνιο όσοι μπορούν να πειθαναγκάσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν εναντίον της γραμμής του κόμματός τους. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «τώρα πιάνουν δουλειά οι πρεσβείες…».

Αποτρεπτική λειτουργία

Το μέγεθος της αποχής, ωστόσο, λειτουργεί αποτρεπτικά. Οι ψηφοφόροι του ΒΜΡΟ απείχαν από το δημοψήφισμα σχεδόν απολύτως. Είναι κατανοητό πως όσοι βουλευτές του ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεωρήσεως θα είναι αποστάτες και πολιτικά νεκροί. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των αθέμιτων μέσων που είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλισθούν οι πρόσθετοι 11 βουλευτικές ψήφοι.

Στην περίπτωση που η συνταγματική αναθεώρηση υπερψηφισθεί, θα έλθει η σειρά της κυβέρνησης Τσίπρα να φέρει τη Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ευστάθεια του κυβερνητικού σχήματος και για τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Στην περίπτωση, όμως, που η συνταγματική αναθεώρηση σκοντάψει, ο Ζάεφ, όπως έχει δηλώσει, θα προχωρήσει σε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος, ο οποίος υπερβαίνει την πρόβλεψη που υπάρχει στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η πΓΔΜ «θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του 2018» (άρθρο 1, παρ. 4, εδ. Ε). Με άλλα λόγια, εάν ξεπερασθεί αυτό το χρονικό όριο, η Ελλάδα έχει δυνατότητα να καταγγείλει τη συμφωνία. Είναι προφανές ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβερνήσεως να δείξει ανοχή. Προφανώς, αυτό θα πράξει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το μεγάλο εμπόδιο

Το μεγάλο εμπόδιο, ωστόσο, δεν είναι ο χρόνος. Όπως έδειξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ, από κοινού με τα αλβανικά κόμματα, είναι απίθανο να έχει στη νέα Βουλή την αναγκαία ενισχυμένη πλειοψηφία για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεωρήσεως.

Όπως επανειλημμένως έχει αποδειχθεί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ετεροβαρής, με την έννοια ότι έχει περισσότερα θετικά για τους Σλαβομακεδόνες παρά για τους Έλληνες. Με την εξαίρεση του ονόματος της χώρας, που αποτελούσε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» για όλες τις χρήσεις, οι Σλαβομακεδόνες κέρδισαν όλα τα άλλα (εθνικότητα, γλώσσα, διεθνή ακρωνύμια, διατήρηση του εθνοτικού επιθέτου «Μακεδόνας» στο Σύνταγμα και στα διαβατήρια). Παραλλήλως κέρδιζαν την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Και τα δύο έχουν ξεχωριστή σημασία για την ασφάλεια και την ενότητα της γειτονικής χώρας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατέδειξε πως παρά τα θετικά γι’ αυτούς, η Συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από την μεγάλη πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων. Πρόκειται για γεγονός που επιβεβαιώνει την έκταση και την ένταση που έχει το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού στο σλαβομακεδονικό στοιχείο. Και που βεβαίως εγείρει προβληματισμό για το μέλλον των σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πως εθνικές αντιθέσεις με ιστορικό υπόβαθρο δεν παρακάμπτονται με μία συμφωνία, η οποία συνάπτεται από κυβερνήσεις, παρότι απορρίπτεται από την πλειονότητα εκατέρωθεν των συνόρων.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανατροπή με φραγή στο κινητό τηλέφωνο – Που μπαίνει το πλαφόν

Πλαφόν στις χρεώσεις με αυτόματη φραγή στο κινητό τηλέφωνο φέρνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Μαζί με την απόφαση που αφορά στη διακοπή των συμβολαίων σε κινητό και σταθερό τηλέφωνο η ΕΕΤΤ θέτει και πλαφόν στις χρεώσεις με αυτόματη φραγή. Το πλαφόν μπαίνει στο ποσό των 150 ευρώ.

Αυτό το ποσό θα περιλαμβάνει και τους φόρους μαζί με το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών (φωνή, μηνύματα, δεδομένα). Το σύνολο δηλαδή τις χρεώσεις.

Όταν ο καταναλωτής κατά τη διάρκεια του μήνα συμπληρώσει το ποσό των 150 ευρώ αυτομάτως θα μπαίνει φραγή από την εταιρεία-πάροχο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» όταν ο καταναλωτής φτάνει τα 150 ευρώ θα μπορεί να κάνει άρση της φραγής, μετά από συνεννόηση με τον πάροχο.

Ο καταναλωτής θα έχει επίσης το δικαίωμα ωστόσο να καθορίσει ο ίδιος το όριο φραγής κλήσεων και ανταλλαγής δεδομένων σε ποσό άνω των 150 ευρώ ή ακόμη και να ζητήσει απεριόριστη χρήση.

Το πλαφόν με την αυτόματη φραγή μπαίνει με στόχο την προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες χρεώσεις λόγω άγνοιας ή λάθους στον χειρισμό.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Οινοφύτων από σήμερα Πέμπτη 4

Μπλόκο στην Εθνική Οδό μπαίνει από σήμερα καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες της Νέας Οδού και θα διαρκέσουν για περίπου 10 ημέρες και οι οδηγοί πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κίνηση θα γίνεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ή από τους παράπλευρους δρόμους.

Η ανακοίνωση της Νέας Οδού
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Οινοφύτων από σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 και για 10 περίπου ημέρες με στόχο την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του οδοστρώματος.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη φάση εκτέλεσης των εργασιών (εκτιμώμενη διάρκεια έξι ημέρες), θα ισχύσει μόνιμος αποκλεισμός της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α), της δεξιάς και μεσαίας λωρίδας, από το 54,1ο έως το 56,3ο χλμ., στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα. 

Ταυτόχρονα θα ισχύσει αποκλεισμός του Α/Κ Οινοφύτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία (είσοδος και έξοδος). Κατά τη διάρκεια ισχύος των εν λόγω ρυθμίσεων τα οχήματα που επιθυμούν να εξέλθουν στον Α/Κ Οινοφύτων, θα ειδοποιούνται έγκαιρα με τη χρήστη κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, ώστε να εξέλθουν στον Α/Κ Μαλακάσας (προηγμένος κόμβος) και μέσω του δεξιού παράπλευρου οδικού δικτύου να οδηγηθούν στον προορισμό του. 

Αντίστοιχα οι χρήστες που επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο μέσω του Α/Κ Οινοφύτων με κατεύθυνση προς Λαμία, θα οδηγούνται μέσω του δεξιού παράπλευρου και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων στον Α/Κ Σχηματαρίου (επόμενος κόμβος), από όπου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο.

Κατά τη δεύτερη φάση εκτέλεσης των εργασιών (εκτιμώμενη διάρκεια τέσσερις ημέρες), θα σημειωθεί άρση των προαναφερθέντων ρυθμίσεων, με ταυτόχρονο αποκλεισμό της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας από το 54,1ο έως το 56,3ο χλμ., στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, διάστημα κατά το οποίο η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από τη δεξιά και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας. 

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χρηματιστήριο: Πώς η ανησυχία για τις τράπεζες οδήγησε στο «σφυροκόπημα» της Τετάρτης

Εικόνα που βάζει στον μεγεθυντικό φακό τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, βγάζοντας από το κάδρο τις όποιες θετικές προοπτικές τους και αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν κριθεί επαρκώς κεφαλαιοποιημένες από τα πρόσφατα stress tests, έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες επιθέσεις των "short" στο χρηματιστήριο.

Όπως σημειώνει το capital.gr, το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στο οποίο προέβησαν χθες, επιδιώκοντας να κλείσουν θέσεις καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία του τελευταίου τριμήνου του έτους, οδήγησε ενδοσυνεδριακά τον τραπεζικό δείκτη σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017.

Στο επίκεντρο της επίθεσης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 20,73%, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά και το limit down του 30%.

Χωρίς αμφιβολία, οι τράπεζες δεν διάγουν τις ευκολότερες μέρες τους, καθώς έχουν μπροστά τους το "στοίχημα" των "κόκκινων" δανείων και την πρόκληση της διεύρυνσης των εσόδων τους. Πρόκειται, όμως, για σημεία ήδη γνωστά, που έχουν εντοπίσει και πρόσφατα κατά τις επαφές τους με τους Έλληνες τραπεζίτες, ξένοι οίκοι και επενδυτές. Εξαιτίας αυτών των προβληματισμών, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αξιολογηθεί ως ελκυστικές προς επένδυση μετά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους για το β΄ τρίμηνο 2018.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι o φόβος πως θα πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από τη λογιστική τους αξία και θα "φάνε" κεφαλαιακά μαξιλάρια, αναγκαζόμενες να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια από τις αγορές, βρίσκεται πίσω από το "σφυροκόπημα" των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες υπέβαλαν στον SSM και θα διαπραγματευθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πλάνα μείωσης των NPEs κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους, αναφέρουν οι FT, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, στο 20% των συνολικών χορηγήσεων, από 38% στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρουν οι FT, πέραν της Πειραιώς για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει την έκδοση του ομολογιακού δανείου που περιλαμβάνεται στο πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, η Eurobank έχασε χθες περίπου 15%, η Εθνική 5,5% και η Alpha 3,3%.

Από το σημείο των γνωστών ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες, πάντως, μέχρι το ανηλεές σφυροκόπημα της εβδομάδας αυτής, η ψύχραιμη ματιά έχει χαθεί. Εν μέσω του διήμερου καταιγισμού πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, δεν είναι τυχαίες οι εκθέσεις οίκων όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που, αν και σταθερά αυστηρές στην κριτική τους για τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις χαρακτηρίζουν υπερβολικό το "σφυροκόπημα" που δέχονται οι μετοχές τους, συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!