EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Περιουσιολόγιο, η ληστεία των ληστειών

Όταν η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία, επέβαλλε την καταμέτρηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων, στα πλαίσια της πολιτικής της «Αρειοποίησης» που είχε ξεκινήσει το 1937. Οι δύστυχοι υποχρεώθηκαν να καταγράψουν τα πάντα, όλα όσα είχαν στην ιδιοκτησία τους: έργα τέχνης, κοσμήματα, οικόπεδα, ακίνητα, μετοχές κοκ.

Άποψη

Εισαγωγικά, στην Ελλάδα συνηθίζεται δυστυχώς η εριστική συζήτηση, κυρίως μεταξύ των πολιτικών στις τηλεοράσεις – οπότε δεν ενημερώνεται κανένας Πολίτης ούτε για αυτά που πραγματικά συμβαίνουν, ούτε για τα προγράμματα ή/και τις δυνατότητες εφαρμογής τους από τα κόμματα. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η κακοπροαίρετη εριστική συζήτηση, είναι η διαστρέβλωση της καλοπροαίρετης διαλεκτικής – αφού δεν επιδιώκεται με τα προβαλλόμενα επιχειρήματα να φωτιστεί η Αλήθεια ή το Δίκαιο, αλλά να ηττηθεί και να «αποστομωθεί» ο αντίπαλος, ανεξάρτητα από το εάν έχει δίκιο ή όχι.

Ακόμη πιο απλά, ο σκοπός μίας εριστικής συζήτησης ή επιχειρηματολογίας, είναι η υπεράσπιση των απόψεων του ομιλητή με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον – ακόμη και με συγκαλυμμένα λογικά σφάλματα. Την ίδια στιγμή, ακόμη χειρότερα, ο μέσος άνθρωπος δεν διαβάζει ή δεν ακούει για να αλλάξει απόψεις, αλλά για να επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύει. Με αυτόν τον τρόπο πάντως που διαπιστώνεται ξεκάθαρα στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα ή στο διαδίκτυο, ενισχύεται η πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κατάρρευση της πατρίδας μας – η οποία βρίσκεται ήδη στην άκρη του γκρεμού.

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, είναι ήδη έτοιμη από την ΑΑΔΕ που ελέγχεται από τους δανειστές της χώρας, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων: το περιουσιολόγιο δηλαδή.

Στα πλαίσια αυτά, περισσότεροι από 8.500.000 Έλληνες θα κληθούν σύντομα να δηλώσουν όλα τα ακίνητα και κινητά τους περιουσιακά στοιχεία, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας – ακόμη και τα μετρητά χρήματα που έχουν στα σπίτια τους μέχρι το τελευταίο Σεντ, τα έργα τέχνης, τα κοσμήματα κοκ. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο θα κινδυνεύουν µε αυστηρές κυρώσεις – οι οποίες προβλέπουν ακόμη και δήμευση της περιουσίας τους!

Εκτός αυτού, εκείνοι που τελικά δεν θα δραπετεύσουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν το «πογκρόμ» (ουσιαστικά είναι όλοι οι Έλληνες υπό διωγμό, ενώ ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται από την αύξηση των θανάτων, την πτώση των γεννήσεων και τη μετανάστευση – παράλληλα αλλοιώνεται από τη μαζική είσοδο ξένων μεταναστών), θα πρέπει να δηλώνουν τις μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία, όταν αυτές συμβαίνουν και όχι μία φορά ετήσια, όπως συνηθίζεται παντού – γεγονός που σημαίνει πως όταν αγοράζουν ή πουλούν κάτι, θα είναι υποχρεωμένοι μέσα σε ένα μήνα να υποβάλλουν δήλωση τροποποίησης, ενημερώνοντας άμεσα τις φορολογικές αρχές.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παγκόσμιο πείραμα που θα εφαρμοσθεί και σε άλλα κράτη εάν έχει επιτυχία. Ο λόγος δε που έχει επιλεχθεί η Ελλάδα είναι (α) η παντελής έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους των Πολιτών της, στη μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών που συντελείται στην επικράτεια της και (β) η φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας μέσω του εκ προμελέτης  εγκλήματος των μνημονίων – η οποία θα ολοκληρωθεί, με τις μαζικές κατασχέσεις και με τους πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί σε καθεστώς αγγλικού δικαίου, το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης (ενώ δεν είναι απίθανο να επιβληθεί η δραχμή, για την ολοκλήρωση της ληστείας σε εξευτελιστικές τιμές).

Εξαιτίας αυτής ακριβώς της φτωχοποίησης και επειδή η φτώχεια είναι συγκριτικό μέγεθος (νοιώθουμε φτωχοί μόνο όταν ο διπλανός μας είναι πλουσιότερος), θεωρείται πως η πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει χαιρέκακα την επιβολή φόρου σε όλους όσους θα διαθέτουν ακόμη περιουσιακά στοιχεία – οπότε όχι μόνο δεν θα εξεγερθεί αλλά, αντίθετα, θα χαρεί ενδόμυχα με αυτήν την εξέλιξη, αφού δεν θα είναι η μοναδική που θα υποφέρει.

Φυσικά έχει προηγηθεί η «αυτοενοχοποίηση» των Πολιτών οι οποίοι, χειραγωγούμενοι επιδέξια, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, έχουν πεισθεί ανόητα πως σε αυτούς οφείλεται η υπερχρέωση της χώρας τους, μεταξύ άλλων επειδή αυτοί ψήφιζαν τους διεφθαρμένους πολιτικούς – οπότε είναι «δίκαιο και σωστό» να πληρώσουν το τίμημα που τους ζητείται από τους δανειστές! Στο σημείο αυτό θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε τα εξής:

«Στο «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», το οποίο αναφερόταν μεταφορικά στα πολυάριθμα σοβιετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων, ο Σολζενίτσιν περιγράφει μία περίοδο όπου το σοβιετικό καθεστώς, λόγω έλλειψης πόρων, είχε ξεκινήσει μία εκστρατεία για τον εντοπισμό και την κατάσχεση του χρυσού που κατείχαν οι Πολίτες.

Κοσμήματα, φυλακτά και χρυσά δόντια αφαιρέθηκαν. Όταν πλέον είχαν εντοπιστεί όλα τα αποθέματα χρυσού, το καθεστώς απήγαγε μέλη των οικογενειών – με την υπόσχεση ότι θα τα απελευθερώσει όταν η οικογένεια παραδώσει κάποια ποσότητα χρυσού, υπολογισμένη με τα τεκμήρια της εποχής.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του, ο Σολζενίτσιν προσπαθεί να εξηγήσει πώς το πράγματι ηρωικό έθνος των Ρώσων, ανέχτηκε τέτοιου είδους δεσποτισμό – καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, το Έθνος είναι το μόνο υπεύθυνο για τα δεινά που πέρασε, δηλαδή ο λαός».

Περαιτέρω, ανάλογες καταστάσεις συνόδευσαν τη δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στη Νότια Κορέα, όπου οι Πολίτες της έδιναν στο κράτος ακόμη και τα χρυσά τους δόντια – ενώ ο Ρώσος συγγραφέας κατέληξε τότε στο συμπέρασμα ότι, το Έθνος του ήταν υπεύθυνο για τα δεινά που πέρασε. Δηλαδή πως ο πραγματικός ένοχος ήταν ο ρωσικός λαός, επειδή τα ανεχόταν αδιαμαρτύρητα και δεν επαναστατούσε.

Ουσιαστικά λοιπόν κατηγορούσε τους Ρώσους για τη συλλογική τους αποχαύνωση – θεωρώντας ότι σιωπούσαν όπως τα πρόβατα που οδηγούνταν στη σφαγή. Προφανώς εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν είχε δίκιο ή άδικο, ή εάν οι Έλληνες σήμερα συμπεριφέρονται σωστά, ανεχόμενοι τα πάντα χωρίς καμία διαμαρτυρία – με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν καν στις κυβερνήσεις τους την αντίδραση τους ως όπλο, για να διαπραγματευθούν καλύτερα με τους δανειστές.

Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι το ότι, όταν ένα υπερχρεωμένο κράτος δεν δηλώνει επίσημα την πτώχευση του, προσπαθώντας ανόητα να καλύψει τα παλαιά του χρέη με νέα, τότε χρεοκοπούν σταδιακά οι Πολίτες του – οι οποίοι κυριολεκτικά ληστεύονται μετατρεπόμενοι σε σκλάβους χρέους στο διηνεκές, ενώ δεν είναι ασφαλή ούτε τα χρυσά τους δόντια.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπα σε καλό σας. Πάλι μας κάνατε να ξεραθούμε στα γέλια.

Ραντεβού στην π(ε)λατεία Noorιστάν. Είναι που λένε… ρίξε ένα Μαρινάκη για αποπροσανατολισμό.

Την παραπομπή σε δίκη 28 ατόμων εκ των οποίων και του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, για την αποκαλούμενη υπόθεση των «στημένων αγώνων», αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας....

Με το υπ’αριθμόν 1692/2018 βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει τον Βαγγέλη Μαρινάκη για τα αδικήματα της αλλοίωσης αποτελέσματος (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα).  Σε δίκη, εκτός του Μαρινάκη, παραπέμπονται και οι: Γιάννης Κομπότης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός), Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια), Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Αρης Σταθόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League), Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League), Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League), Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League), Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League), Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου), Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Κόλαση του Δάντη, η κοινωνία και οι τράπεζες

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεπεράσει τάχιστα την αμηχανία της για το τραπεζικό πρόβλημα που έσκασε –καθόλου όμως απρόσμενα- στα χέρια της, διότι η αναποφασιστικότητα και η θολούρα μεταφράζεται από τις αγορές ως αδυναμία, με αποτέλεσμα να αρχίζει η σπέκουλα. Έτσι ακριβώς έγινε στο Νταβός το 2010 όταν μερικοί χρηματιστές στρίμωξαν σε ένα διάδρομο τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με ερωτήσεις και κατάλαβαν ότι δεν είχε σαφή αντίληψη του προβλήματος, ούτε στρατηγική λύσης.

Συνεπώς, χρειάζεται μια λύση καίρια που να απαντά ριζοσπαστικά στο πρόβλημα, διότι αυτό δεν συνίσταται μόνο στην διάσωση των τραπεζικών ισολογισμών, ούτε καν στην αύξηση της αξίας των απαξιωμένων τραπεζικών μετοχών που έχει καταρρεύσει στο αστείο ποσό των 5 δισ. ευρώ, αλλά πρόκειται για ένα κατ΄ εξοχήν οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Έτσι, πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα, στο οποίο το υπό εκκόλαψη κυβερνητικό υβριδικό σχέδιο όχι μόνο δεν απαντά, αλλά αντίθετα πετά το πρόβλημα στις κερκίδες με αστάθμητες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η λύση που «εξετάζεται» για ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού των τραπεζών (Asset Protection Scheme-APS) με εγγυήσεις του Δημοσίου έναντι των «κόκκινων» δανείων, αντί για μια ολιστική Bad Bank, απλώς θα κάνει ζημιά στην ευκρίνεια των δημοσιονομικών μεγεθών με αστάθμητες συνέπειες. Σημειωτέον ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί με 21,4 δισ. ευρώ μόνο από την αναβαλλόμενη φορολογία μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δηλαδή, το κράτος θα φορτωθεί και πάλι δημοσιονομικό κόστος, χωρίς να έχει ουσιαστικά τίποτε στα χέρια του, δηλαδή τoν έλεγχο των τραπεζών, ενώ οι εμπράγματες εγγυήσεις (σπίτια, κτίρια, επιχειρήσεις) θα περάσουν στον έλεγχο των funds και των εξειδικευμένων εταιρειών που θα τις ρευστοποιούν, με κίνδυνο να δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό θέμα με τους νεο-άστεγους και με τους εγγυητές που συνήθως είναι συγγενείς.

Ολική καταστροφή

Ένα τέτοιο κύμα που θα θέσει σε δοκιμασία τον κοινωνικό ιστό, θα προκαλέσει ολική καταστροφή της αξίας των ακινήτων τα οποία θα αγοράσουν για δεκάρες ξένες εταιρείες καταλαμβάνοντας τα πάντα, ενώ η Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα θα γεμίσουν με εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, μετατρέποντας τη χώρα σε Κόλαση του Δάντη.

Η εξεταζόμενη λύση εφαρμόστηκε το 2009 στη διάσωση της Royal Bank of Scotlant με τη μεταβίβαση σε «όχημα» APS «κόκκινων δανείων» 325 δισ. λιρών, όπου η τράπεζα ανέλαβε τον κίνδυνο για ζημιές 19,5 δισ. λιρών και το κράτος το υπόλοιπο, έναντι της δυνατότητας να εκδώσει ομόλογα ειδικού σκοπού για να καλύψει μέρος της ζημιάς, ενώ η τράπεζα μείωσε αντίστοιχα τις προβλέψεις για επισφάλειες φτιάχνοντας αισθητά τον ισολογισμό της. Ήταν η περίοδος που δαπανήθηκαν 250 δισ. λίρες για την διάσωση του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Φαίνεται ότι η «υβριδική λύση», ένας συνδυασμός «μίνι» bad bank και APS, όπου γίνεται μεταβίβαση στεγαστικών «κόκκινων δανείων» 10 δισ. ευρώ στην πρώτη και μετά το APS αναλαμβάνει να τα τιτλοποιήσει με παροχή κρατικών εγγυήσεων επί των ομολόγων της τιτλοποίησης, μειώνοντας έτσι γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Υπάρχει και σενάριο για 20 δισ. ευρώ. Όμως, για όλα αυτά χρειάζεται μελέτη και η έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Θα χρειαστεί και εμπλοκή του κράτους, το οποίο για να δει τι θα εγγυηθεί θα βρεθεί μπροστά στις ευθύνες των τραπεζιτών που έδωσαν τα δάνεια που κοκκίνισαν. Γι΄ αυτό και γράφεται ότι η αγορά προβληματίζεται για την κρατική εγγύηση τραπεζικών ομολόγων και ρίχνει συνεχώς νέα σενάρια. Ένα από αυτά, που ίσως να μπορούσε να αποτελέσει μια άμεση ενδιάμεση λύση, είναι να χορηγήσει κεφαλαιακές ενισχύσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ ο ESM, μέσω του Single Resolution Board (SRB), αν οι τράπεζες δεν βρουν ιδιωτικά κεφάλαια.

Μίνι bad bank

Η ιδέα της μίνι bad bank είναι για να είναι πιο εύπεπτη στον SSM. Η ιδέα της κανονικής bad bank, στην οποία θα μεταφερόταν το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων, απωθείται είτε γιατί λέγεται πως θεωρητικά εφαρμόζεται στην αρχή μιας κρίσης, είτε γιατί οδηγεί πάλι σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Κι εδώ υπάρχει η πραγματική ευκαιρία για την δυναμική εμπλοκή του κράτους που είναι το μόνο που μπορεί να ανατάξει την αξία των τραπεζών από τα 5 δισ. ευρώ που έχει καταρρεύσει. Δηλαδή να κινηθεί σε δύο επίπεδα: την αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών και τον έλεγχό τους και ταυτόχρονα στη μεταφορά όλων των δανείων φυσικών προσώπων στην bad bank και την εκκαθάρισή τους με πραγματικούς κοινωνικούς όρους.

Το πρόβλημα των τραπεζών και των δανείων σύντομα θα λάβει πολιτικές διαστάσεις και ενδέχεται να κρίνει την αριστεροσύνη της κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει πλέον το άλλοθι του μνημονίου, δηλαδή δεν θα έχει βάρος η δικαιολογία «εφαρμόζουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές γιατί μας το επιβάλουν οι δανειστές, για να βγούμε από το μνημόνιο».

Το «υβριδικό» σενάριο για την εκτόνωση του προβλήματος είναι μια ανήθικη νεοφιλελεύθερη συνταγή για να βγάλουν λεφτά οι μεσάζοντες και οι δικηγόροι, έτσι ώστε να χαθεί μέσα σε ανώνυμες εταιρείες η κοινωνική ευθύνη της διαχείρισης του πραγματικού προβλήματος. Μπορεί οι ισολογισμοί, η εικόνα των τραπεζών, να καλλωπιστεί, αλλά το πρόβλημα θα παραμένει και γίνεται ανεξέλεγκτο.

Βέβαια, όπως προέκυψε από την ατυχή 3η ανακεφαλαιοποίηση, η κυβέρνηση δεν διαθέτει αριστερούς τραπεζίτες της εμπιστοσύνης της. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι πίσω από τις τιτλοποιήσεις μάλλον κρύβεται ένα κοινωνικό μακελειό. Η κυβέρνηση είτε δεν καταλαβαίνει, είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Το ότι μάλλον οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, το ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30%, το ότι 900.000 πολίτες θα επωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, 280.000 ένστολοι, πανεπιστημιακοί και γιατροί θα πάρουν αναδρομικά τα Χριστούγεννα και 1,3 εκατ. πολίτες θα πάρουν κοινωνικό επίδομα είναι σπουδαία μέτρα, αριστερά και θα παίξουν ρόλο στην αναμέτρηση. Όμως, η κυβέρνηση πρέπει να δει το ζήτημα των δανείων πολιτικά και εθνικά για να πείσει.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υδρογονάνθρακες και στρατηγικές στην Ανατολική Μεσόγειο

Η υπογραφή συμφωνίας για την παροχή αερίου, ενέχει θέση διεθνούς συμφωνίας, με βαρύτατες κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης παράδοσης. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επισείουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου, το κόστος των οποίων μετακυλίεται στην εμπορική τιμή πώλησης του προϊόντος. Ο τρόπος, με τον οποίο οι υδρογονάνθρακες θα αξιοποιηθούν επηρεάζει ποικιλοτρόπως την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι ισχύουσες σήμερα συμφωνίες προμήθειας αερίου της Τουρκίας έχουν ημερομηνία λήξης. Η μεν συμφωνία προμήθειας από το Ιράν από όπου προμηθεύεται το 25% των αναγκών της, λήγει το 2027. Η δε από την Ρωσία από την οποία προμηθεύεται το 55% των αναγκών της, λήγει το 2023. Η επικείμενη λήξη της Σύμβασης Τουρκίας – Ρωσίας εκτιμάται ότι είναι μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη ρωσική εταιρεία Gazprom να πουλήσει πρόσφατα τα δικαιώματά της (μερίδια) στην αντίστοιχη τουρκική εταιρεία Bosphorus Gaz και να απαγκιστρωθεί από την τουρκική αγορά.

Πιθανόν η απομάκρυνση της ρωσικής εταιρείας είναι δείκτης ότι προβλέπονται αναταράξεις στην απρόσκοπτη συνέχιση της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας και της προμήθειας αερίου με την υπογραφή νέας συμφωνίας, πριν το 2023 που θα λήξει η ισχύουσα. Επιπλέον των ανωτέρω, η Ρωσία είναι προληπτικά προετοιμασμένη είτε να αντιμετωπίσει την κατάσταση διακοπής προμήθειας της Τουρκίας με ρώσικο φυσικό αέριο, είτε την διακοπή διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία.

Ο διπλασιασμός παροχής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του δεύτερου αγωγού που κατασκευάστηκε στον Βορρά (North Stream), είναι μία ένδειξη της ρωσικής προετοιμασίας για αντιμετώπιση της κατάστασης που περιγράφηκε. Επίσης είναι μία επιπλέον ένδειξη της λυκοφιλίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης της Ρωσίας προς την τουρκική ηγεσία.

Επισημαίνεται ότι η ετήσια ποσότητα ρώσικου αερίου που διέρχεται από αγωγούς στην Τουρκία, υπολογίζεται σε 10 δισ. κυβικά μέτρα, ακριβώς όση υπολογίζεται ότι θα είναι η ετήσια παραγωγή της Αιγύπτου το 2018. Το 2019 υπολογίζεται ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου, ως εναλλακτικός εξαγωγέας, θα διπλασιαστεί στα 20 δισ. κυβικά μέτρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υπεραποθέματα που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, για τα οποία θα απαιτηθεί περίπου μία δεκαετία για να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Σοκαριστική εξέλιξη

Μία πιθανή εξέλιξη αυτής της μορφής θα είναι σοκαριστική για την οικονομία της Τουρκίας, αφού για να καλύψει τις ανάγκες της, θα πρέπει άμεσα να εξεύρει νέο προμηθευτή, με νέες τρέχουσες εμπορικές τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου. Αυτό επεξηγεί εν μέρει την αγωνία με την οποία η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να βάλει χέρι στα πιθανά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως στην ΑΟΖ της Κύπρου. Βέβαια για να δοθεί μία ένδειξη της τάξης των μεγεθών, τα αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Καλυψώ, όπως έχουν εκτιμηθεί μέχρι σήμερα, επαρκούν για να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες της ΕΕ για ένα μόνο χρόνο.

Οι επικείμενες πιθανές γεωτρήσεις από το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένδειξη της αγχώδους πολιτικής της τουρκικής ηγεσίας να δημιουργήσει τετελεσμένα για μελλοντική αξιοποίηση στη μοιρασιά. Εκτιμάται ότι το μοίρασμα της πίτας στους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ θα επιχειρηθεί μέσω της νέας προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα. Η Τουρκία ήδη απροκάλυπτα προβάλει τις εθνικές της επιδιώξεις στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εις βάρος του συμφέροντος των τουρκοκυπρίων, τους οποίους χρησιμοποιεί απλώς ως αιχμή του δόρατος στις σχετικές επιδιώξεις της.

Σχετικά με τo Ισραήλ, θα απαιτηθούν 7 έως 10 χρόνια για την πλήρη εκμετάλλευση των αποθεμάτων στην ΑΟΖ. Πληροφοριακά, το Ισραήλ μπορεί να παρέχει ετησίως 64 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέχρι να αξιοποιηθούν τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα μεγάλα αποθέματα αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, καθώς και 3 δις κυβικά μέτρα αερίου προς την Ιορδανία.

Ο κίνδυνος του ιρανικού πετρελαίου

Σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, που εν δυνάμει θα επιλύσει και το θέμα διαχείρισης της Κυπριακής ΑΟΖ, ισραηλινοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει την προσωπική τους άποψη, είτε η κατάσταση να μείνει στάσιμη, είτε να επιλυθεί με δύο ανεξάρτητα κράτη, με το Ελληνοκυπριακό στα νότια. Τούτο διότι προτιμούν να συνδιαλέγονται με μία Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση, παρά να υποχρεωθούν έστω και περιοδικά να συνδιαλέγονται με μία Τουρκοκυπριακή που θα ελέγχεται από την Τουρκία.

Η έρευνα και η εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει, μέχρις ότου επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα εσωτερικής και περιφερειακής Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η αδειοδότηση εταιρειών για την έναρξη ερευνών στην Δυτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της δυτικής-νοτιοδυτικής Κρήτης, εκτιμάται ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τούτο διότι σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, θα απαιτηθούν περίπου οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωση των ερευνών (exploration stage), πέντε χρόνια για την ανάπτυξη (development) και περίπου εικοσιπέντε χρόνια για την άντληση.

Επισημαίνεται ότι ο προγραμματισμός αυτός θα είναι βιώσιμος και υλοποιήσιμος, με την προϋπόθεση ότι οι περιορισμοί (embargo) εις βάρος του Ιράν, θα εξακολουθήσουν να είναι σε ισχύ για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια. Διότι σε περίπτωση ραγδαίας αλλαγής των ισορροπιών Ασφάλειας στην Μέση Ανατολή, είναι δυνατόν να κατακλύσει την αγορά φτηνό Ιρανικό αέριο, γεγονός που θα κάνει ασύμφορη οικονομικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ειδικά από μεγάλο βάθος στην ΑΟΖ, όταν και άμα η ΑΟΖ ανακηρυχτεί από τη χώρα μας.

Η πολιτική των αγωγών

Πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες γεωτρήσεις για την επιβεβαίωση της ακριβούς ποσότητας αξιοποιήσιμων αποθεμάτων αερίου, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τους πιθανούς τρόπους μεταφοράς του προς τους καταναλωτές, που με προτεραιότητα είναι η διψασμένη για ενέργεια ευρωπαϊκή αγορά.

Η μελλοντική μεταφορά ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας, είναι κατασκευαστικά ευκολότερη, οικονομικά εφικτή και υλοποιήσιμη, σε αντίθεση με τον θρυλούμενο αγωγό EastMed που έχει αποσπάσει την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων. Προϋπόθεση για να είναι ανοικτό το παράθυρο ευκαιρίας για την κατασκευή του, είναι τα κοινά σύνορα στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, δύο μελών της ΕΕ.

Το σχέδιο διέλευσης μέσω Τουρκίας δεν προχωράει, διότι είναι πολιτικά ριψοκίνδυνο. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν ισραηλινοί και αμερικανοί εμπειρογνώμονες, τα ασφάλιστρα κινδύνου για την κατασκευή και λειτουργία ενός αγωγού από την ΑΟΖ του Ισραήλ μέσω Τουρκίας, είναι κατ’ ελάχιστον τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη δρομολόγηση θα ήταν δυνατόν να επιλεγεί.

Η εκτίμηση των υψηλών ασφαλίστρων βασίζεται αφενός στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την σημερινή τουρκική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κακή εφαρμογή των νόμων, την καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου. Ένας επιπλέον ουσιαστικός παράγοντας που θεωρείται ότι θα επιδράσει αρνητικά, είναι η ισλαμικής ιδεολογίας διδασκαλία σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο μέλλον σε υπέρμετρο αντισημιτισμό και αρνητικό κλίμα για ισραηλινές ή και αμερικανικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Ξεκαθαρίζοντας τις συμφωνίες

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι συμφωνίες για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, που είναι οι ακόλουθες:

Πρώτον, οι πολιτικές συμφωνίες, είτε αυτές είναι διμερείς, είτε πολυμερείς. Οι συμφωνίες αυτής της κατηγορίας, επιβεβαιώνουν την πολιτική βούληση των συμβαλλομένων. Είναι δηλαδή πολιτικού και όχι ουσιαστικού περιεχομένου. Πρωταρχικός σκοπός τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος, εάν οι επενδυτικές εταιρείες επιδείξουν σχετικό ενδιαφέρον για την κατασκευή των αγωγών. Επίσης, σκοπεύουν να διατηρούν το θέμα σε υψηλή ετοιμότητα και επικαιρότητα, ώστε να δημιουργείται ένα αίσθημα ελπίδας και ευφορίας στους πολίτες, με ψηφοθηρικό επιζητούμενο από την κάθε προσυπογράφουσα κυβέρνηση.

Δεύτερον, οι εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονται από εταιρείες οι οποίες αποφασίζουν να επενδύσουν για την κατασκευή, εκμετάλλευση και συντήρηση των αγωγών. Τις εμπορικές αυτές συμφωνίες είναι πιθανόν να προσυπογράφουν και κυβερνήσεις ενδιαφερομένων χωρών, ιδίως εάν περιλαμβάνονται στις εμπορικές συμφωνίες δεσμευτικοί όροι για τις χώρες, που συντελούν στην βιωσιμότητα των αγωγών, τόσο εμπορικά όσο και την εξασφάλιση θεμάτων ασφαλείας και φυσικής προστασίας. Επίσης καθορίζονται τα «δικαιώματα» (royalties) και άλλα διαδικαστικά θέματα. Η πρακτική έχει αποδείξει ότι μόνο ένα 5 έως 10% των πολιτικών συμφωνιών ολοκληρώνονται με την υπογραφή των αντίστοιχων εμπορικών συμφωνιών και υλοποίηση των επενδύσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα στο θέμα εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτό όμως δεν πρέπει να κουράσει και να εκτρέψει από την υπερκομματική εμμονή στον σκοπό για την τελική επιτυχία. Διότι όπως έγραψε ο Paulo Coelho στο έργο του Αλχημιστής, πριν από περίπου 25 χρόνια: «αν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις». Καλή επιτυχία λοιπόν στις ήδη θετικές ενδείξεις.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλα καρτ το μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου για το Μακεδονικό

Η αρχική αμηχανία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι εναλλακτικές προτάσεις Καμμένου σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών δίνει σήμερα την θέση της σε επικριτικά σχόλια, τα οποία διατυπώνονται από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και στους ΑΝΕΛ, αλλά για τις θέσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας και την συνεργασία με την ΝΔ.

Ο άμεσα θιγόμενος Νίκος Κοτζιάς, τον οποίο ουσιαστικά επικάλυψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με την εναλλακτική του πρόταση, τον τόπο και τον χρόνο που την διατύπωσε, αλλά και με τα επιχειρήματα που παρέθεσε ως αιτιολογία της, δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο το πρώτο εικοσιτετράωρο.

Το έκανε ωστόσο το πρωί της Πέμπτης στην  διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των δύο υπουργείων. Και το έκανε διπλωματικά.

Τα είπε πριν τον ρωτήσουν

Χωρίς καν να ερωτηθεί ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει. Με τον τρόπο αυτόν δικαιολογούσε το ότι δεν είχε τοποθετηθεί αμέσως μετά τις προτάσεις Καμμένου, κάτι το οποίο όμως, μάλλον επιθυμούσε και το Μαξίμου. Την προηγούμενη φορά άλλωστε που υπήρξε απευθείας αντιπαράθεση των δύο υπουργών η κατάσταση είχε εκτροχιαστεί, προκάλεσε πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και οδήγησε στο μορατόριουμ στο Μακεδονικό μέχρι τον Μάρτιο.

Ο Κοτζιάς είχε πάντως σύμμαχο τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παπά, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να αφήσει τις δικές του αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου για τις δηλώσεις του σχετικά με την δημιουργία ενός μικρού βαλκανικού ΝΑΤΟ, αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από τα Σκόπια.

«Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς. Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών. Νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί, πάντα, πρέπει να μιλάνε μετρημένα, ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή», σημείωσε ο Νίκος Παπάς.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής  αναφέρθηκε αναλυτικά στην συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών  «βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας» της κυβέρνησης για το μοντέλο της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Μετρημένος ο Βούτσης

Στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Καμμένου είχε τοποθετηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα και ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης, εξέφρασε μάλιστα την «έκπληξη» και την «απορία» του τόσο για το plan B που πρότεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όσο και για την πρόσκλησή του προς τις ΗΠΑ να αναπτύξουν βάσεις στον Βόλο, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας μάλιστα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για την συνεργασία στα Βαλκάνια» και όχι για την δημιουργία αξόνων. Σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος» αυτά που είπε ο υπουργός Άμυνας και ότι περιμένει εξηγήσεις και ερμηνείες.

Στο πνεύμα των χθεσινών σχολίων του Μαξίμου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν άλλα σχέδια πέραν τις συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υπεραμύνονται, εκφράζοντας παραλλήλως και την στήριξή τους στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στην γείτονα. Δεν λείπει όμως και η ρητορική της έντασης από κάποιου βουλευτές.

Ο Παπάς με τον Κοτζιά έμειναν στις επικριτικές αναφορές τους προς τον Καμμένο, κάποιοι άλλοι βουλευτές επιδόθηκαν σε μια περισσότερο πολεμική ρητορική, ο Βούτσης πάντως, ως πιο έμπειρος, αλλά ίσως και λόγω του θεσμικού ρόλου του, ήταν περισσότερο  προσεκτικός. Αν και κατέδειξε την στρατηγική διαφορά των δύο κομμάτων για την Συμφωνία, όχι μόνο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά εξέφρασε και την θέληση αυτή να πάει ως το τέλος. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί καθημερινά να υπάρχει σύγκρουση γύρω από την Συμφωνία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να αναδειχθεί και να προωθηθεί η συνεργασία. Απ’ ότι όμως δείχνουν οι δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν εισακούστηκε.

Αντιδράσεις στους ΑΝΕΛ για την μομφή

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στους κόλπους των ΑΝΕΛ, όχι για την πρόταση Καμμένου, αλλά για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος. Ο Θεόδωρος Τοσουνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία στην ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Ερωτηθείς για το θέμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έβαλε πάγο σε αυτά τα σενάρια, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο κόμμα, ούτε άκουσε προσωπικά τον Πάνο Καμμένο να λέει κάτι τέτοιο. Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά  για «γλυκά ματάκια στη ΝΔ» δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν, ξεκόβοντας οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά  τις προτάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για το plan B, ο Τέρενς Κουίκ επικαλέστηκε την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και το σταμάτησε εκεί. Δεν απέκλεισε πάντως να ζητήθηκε από την αμερικανική πλευρά και η άποψη του Καμένου, ως κυβερνητικού εταίρου, αφού η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Όταν, ωστόσο, ζητήθηκε και από τον ίδιο μια προσωπική τοποθέτηση ο Κουίκ παρέπεμψε στο μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου μέχρι τον Μάρτιο. Στην συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο παραπέμπουν και κυβερνητικές πηγές.

Η αντιπολίτευση πάντως αξιοποίησε πολιτικά τις νέες ενδοκυβερνητικές τριβές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για κυβέρνηση που θυμίζει «παρακμιακό θίασο» και να κατηγορεί τον «αδύναμο πρωθυπουργό» ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον υπουργό του. Σε σκληρή γλώσσα σχολίασε τις εξελίξεις και η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για «κατάντια» και ζητώντας από τον «συνεταιρισμό Τσίπρα-Καμμένου», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, να φύγει τώρα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για το θέμα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ερώτηση αν έχει μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, απάντησε με χιουμορ. «Έχει τυφώνα (στις ΗΠΑ) αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Michael», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προσοχή! Το Dharma μπορεί να καταστρέψει τον υπολογιστή σας – Τι πρέπει να κάνετε

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές αρχές για το κακόβουλο λογισμό Dharma. Είναι μια νέα έκδοση τύπου Ransomware – Cryptoware και μπορεί να «μολύνει» τους υπολογιστές σας. Γι’ αυτό και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σας συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνετε.

Το κακόβουλο λογισμικό Dharma και οι νέες εκδόσεις του έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Είναι «Ransomware – Cryptoware» και μπορεί να επηρεάσει αρκετές εκδόσεις λειτουργικού συστήματος. Αν την… πατήσετε, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε λύτρα και μάλιστα σε bitcoin!

Σύμφωνα με τη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δύο, κυρίως, τρόπους: Μέσω e-mails που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και μέσω επισφαλών ή «μολυσμένων» ιστοσελίδων.

Ως προς τα κακόβουλα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το ransomware κρυπτογραφεί – κλειδώνει ψηφιακά αρχεία, που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί.

Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Συμβουλές
Η ΔΔΗΕ καλεί τους χρήστες του διαδικτύου και τους διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων είναι οι εξής, σύμφωνα πάντα με την ΔΔΗΕ:

– Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

– Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν e-mail από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τα link και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία άγνωστη προς αυτούς.

– Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον browser που χρησιμοποιούν, αντί να χρησιμοποιούν links.

– Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

– Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

– Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

– Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (tablet & smartphones).

Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware/

Για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η Europol και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία το site
https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής για smartphones, με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGRnewsit.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φωτιά σε τρένο στη Γερμανία -5 τραυματίες

Τουλάχιστον 500 επιβάτες εγκατέλειψαν τρένο υψηλής ταχύτητας το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κολωνία στο Μόναχο, όταν ένα από τα βαγόνια του πήρε φωτιά.

Από το συμβάν τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Bild πως ένας αστυνομικός που ταξίδευε στην αμαξοστοιχία ICE αισθάνθηκε οσμή καπνού και ενεργοποίησε το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, «αποτρέποντας την καταστροφή».


Η εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανέφερε πως έκλεισε την γραμμή υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στην Κολονία και τη Φρανκφούρτη λόγω της πυρκαγιάς και πως εκτρέπει τα τρένα από τη διαδρομή αυτή, με αποτέλεσμα να προστεθούν 80 λεπτά στη διάρκεια του ταξιδιού.

Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι τα αίτια της φωτιάς είναι αδιευκρίνιστα. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία γιατί προκάλεσε την πυρκαγιά.

Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο σημείο, διεξάγοντας έρευνες».Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ (Εξαιρετικό!)

 «Νεκροφόρα κοράκια ας σας πάρει 
Όσοι βογκάνε Δευτέρα θα γελάσουνε Τρίτη…»
 
Λουί Αραγκόν
 

Μια έντονη δυσφορία, κάτι σαν ξινίλα νιώθω τούτη τη μαύρη ώρα που διαβάζω αποσπάσματα από το νέο νόμο για τα κατοικίδια ζώα. Δεν είναι δυνατόν, φωνάζω μέσα μου. Ποιοι είναι τούτοι δω που κατ’ αυτό τον τρόπο νομοθετούν χωρίς να ντρέπονται, χωρίς να κοκκινίζουν;Του Ηλία Σιαμέλα

Όμως να, που συνέρχομαι γρήγορα, αφού ξαναφέρνω στο μυαλό μου ότι ζούμε στα γλιστερά μονοπάτια μιας δυσδιάκριτης και ύπουλης τυραννίας, και ότι όλοι αυτοί με το πρόσχημα της επίλυσης κάποιων κοινωνικών προβλημάτων, σωρεύσουν κι’ άλλα βάσανα στο λαό, και με τη μέθοδο των προστίμων κλπ. , έρχονται να κλέψουν ότι έχει απομείνει απ’ το πενιχρό εισόδημά του. 

Παρηγοριέμαι λοιπόν με την ιδέα, ότι αφού όλα τα πράγματα έρχονται και φεύγουν, έτσι όλα τούτα τα τυραννικά κοράκια θα ξεκουμπιστούνε μια μέρα, για να ξανασκεφτούμε πάλι τον μέλλοντα χρόνο, ν’ αποθηριωθούμε και να δούμε με μια άλλη ματιά τούτη την πλάση που μας γέννησε και μας συντηρεί. 

Διαβάζω λοιπόν τον περιβόητο νόμο που αφορά την «προστασία» των κατοικίδιων ζώων. Ότι όλα τα σκυλιά κλπ θα πρέπει να είναι… «τσιπαρισμένα» και εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων του υπουργείου και ότι η σήμανση είναι υποχρεωτική, ακόμη και για τα τσοπανόσκυλα! {Ίσως και αυτό να είναι ο προάγγελος τσιπαρίσματος και του ανθρώπου}. Ότι απαιτείται άδεια …εκτροφέα ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής! Και μετά και μετά ακολουθεί το εισπρακτικό κομμάτι της υπόθεσης, ακολουθούν τα θηριώδη πρόστιμα για τους παραβάτες που φτάνουν τα 30.000 ευρώ! Μια ολόκληρη βιομηχανία προστίμων για όλους εκείνους που κακοποιούν, παραμελούν ή δεν τηρούν τους «κανόνες ευζωίας» των ζώων!!! 

Έτσι λοιπόν μέσα σ’ αυτόν τον μνημονιακό ζόφο που ζούμε, όταν χιλιάδες οικογένειες έχουν καταστραφεί, όταν εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, όταν καθημερινά κάποιοι απ’ αυτούς δε μπορούν ν’ αντέξουν και αυτοκτονούν, όταν εξευτελίζουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που τους υποχρεώνουν να ζήσουν με 350 ευρώ, έρχονται οι αγύρτες να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατόχους των ζώων που δεν τηρούν τους «κανόνες ευζωίας»! 

Αυτά λοιπόν είναι τα συριζαίικα τυραννικά μυαλά που κυβερνάνε τον τόπο. Αυτοί είναι οι πρώην επιδοτούμενοι του Σόρος που κάθονται τώρα στους υπουργικούς θώκους και στον σβέρκο όλων εμάς των ηλιθίων, και κάθε μέρα που περνάει βρίσκουνε τρόπους ν’ αδειάζουν τις τσέπες μας, να μας ταλαιπωρούν, να αυξάνουν τη γραφειοκρατία, να ιδρύουν βάσεις δεδομένων για τους σκύλους, υπηρεσίες που θα εκδίδουν … σκυλο-διαβατήρια, εκεί, για να βολέψουν κάποιους συριζοφρουρούς ή αδέσποτους οικολογούντες σχιζοφρενικούς ή κι’ όλο τους το σόι. 

Όμως όλη αυτή η ιστορία μου ξύνει πληγές, το μυαλό μου πάει πάρα πέρα, ω, δυστυχία!, και δεν με αφήνει να ησυχάσω σα σκέφτομαι την τρέμουσα σάρκα και τις κραυγές των εκατομμυρίων ζώων που σφαγιάζονται καθημερινά. Όλα τα αγαθά ζωάκια του κόσμου που κρέμονται στα τσιγκέλια του χασάπη. Όλα τα ζωάκια που έχουν γίνει κονσέρβες και εκτίθενται στα ράφια των supermarkets. 

Σκέφτομαι όλους αυτούς τους «οικολογούντες» υπουργούς, που σαν θα τέλειωσαν το νομοθετικό έργο τους για την κατοχύρωση των «δικαιωμάτων» των κατοικίδιων ζώων, είναι πολύ πιθανόν, να πήγαν στο σπίτι τους για να καταβροχθίσουν το μόλις λίγων μηνών χαριέστατο αρνάκι, που πριν οδηγηθεί στο σφαγείο θα χόρευε ανυποψίαστο μέσα στο καταπράσινο λιβάδι. Σκέφτομαι τον αυριανό δικαστή που θα καταδικάζει με τις βαρύτερες ποινές αυτόν που θανάτωσε έναν σκύλο, και σαν τελειώσει την επίπονη δουλειά του, θα τρέξει στο σπίτι του για ν’ απολαύσει τα μακαρόνια με το μοσχαρίσιο κιμά ή τα μπιφτεκάκια, που θα του έχει ετοιμάσει η γυναίκα του. Εδώ, υπάρχει ο τριγμός του φονιά και η γκριμάτσα του κατ’ έξιν πτωματοφάγου δικαστή. Ποιος λοιπόν να καταδικάσει ποιον; 

Οι διακρίσεις λοιπόν μεταξύ των ζώων καλά κρατούν, και η υποκρισία επίσης. Όταν τα αδέσποτα σκυλιά προκαλούν πρόβλημα, κανείς δε μιλά για ευθανασία, ίσως γιατί τα θεωρούμε ιερά πλάσματα, σαν τις αγελάδες των Ινδιών. Αλλά είναι και οι απερινόητοι ευρωπαίοι από πάνω μας, που σαν δάσκαλοι της υποκρισίας, θα μας πουν βάρβαρους και απολίτιστους. Έτσι γίναμε ευαίσθητοι μόνο για τα σκυλιά, ενώ ο νόμος επιτρέπει στους κυνηγούς να σκοτώνουν τα πουλάκια, την ώρα που φτερουγίζουν και κελαηδούν ανάμεσα στα φυλλώματα των δέντρων, την ίδια στιγμή που οι ακτίνες του ήλιου χορεύουν καντρίλιες πάνω στα πλουμιστά φτερά τους. 

Σκέφτομαι τις επαναλαμβανόμενες εικόνες, όταν οι «ζωόφιλες» παρουσιάστριες της συστημικής τηλεόρασης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, όταν μεταδίδουν την είδηση ότι ένας σαδιστής βασάνισε κάποιο σκυλί, και να περνάνε σα μια είδηση ρουτίνας το γεγονός ότι αδίστακτοι ληστές βασάνισαν μέχρι θανάτου κάποιον ανήμπορο γέροντα. 

Αυτή η εξαχρειωτική ηθελημένη υποκρισία είναι που με τρελαίνει, που κάθομαι και σκέφτομαι και απορώ πως ο νέος νόμος δεν όρισε ειδικά νεκροταφεία για τα σκυλιά και για τις γάτες, μια και για τα άλλα ζώα του αγρού και του λόγγου, νεκροταφεία έχουμε κάνει τις πρησμένες κοιλιές μας. 

Αυτοί είμαστε λοιπόν, ανίκανοι να βάλουμε στη σωστή τους διάσταση τα πράγματα, γινόμαστε δολοφόνοι και καταναλωτές αθώων ζώων από τη μια, φανατικοί ζωο-ρατσιστές από την άλλη, ενώ πάνω απ’ τα κεφάλια μας έχουμε μια Βουλή που μοιάζει με σαράβαλο καράβι που οι ναυτικοί το ονομάζουν σκυλοπνίχτη! 

Έλεγαν παλιά ότι το σταφύλι σκυλοπνίχτης έπνιγε τα σκυλιά που το δοκίμαζαν. Έτσι, το κρασί που έβγαινε απ’ αυτό το είδος σταφυλιού δινόταν συμβολικά στους ναυτικούς που θα ταξίδευαν με σαπιοκάραβα χωρίς γυρισμό. Γι’ αυτό αυτά τα πλωτά φέρετρα πήραν το όνομα σκυλοπνίχτες. 

Μεθυσμένοι απ’ αυτό το κρασί πρέπει να ήταν και όλα αυτά τα πολιτικά κοράκια της κυβέρνησης, που συνέταξαν το νέο νόμο για τα κατοικίδια, μα και αυτοί που τον ψήφισαν. Ίσως είναι κι’ αυτό συμβολικό. Ας πάνε να χαθούν λοιπόν, μαζί με την σαν σαπιοκάραβο σκυλοπνίχτρα Βουλή τους, ας πάνε στον αγύριστο, κι’ ακόμη παραπέρα!
 
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βραζιλία: Βυθίζεται στη βία η χώρα ενόψει των εκλογών - Διχάζει βαθιά ο ακροδεξιός Μπολσονάρου

Ένα κύμα επιθέσεων που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία στη Βραζιλία σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εντείνοντας την ανησυχία ότι η χώρα θα βυθιστεί περισσότερο στη βία, αν η ακροδεξιά επιστρέψει στην εξουσία.

Οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων ή ομοφυλόφιλων προκαλούν φόβους για ένα ξέσπασμα βίας αν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου.

Καθημερινές ιστορίες βίας

Η Χουλιάνα Μπαρμπαρόσα, μια τρανσέξουαλ, περίμενε το λεωφορείο την Τετάρτη στη συνοικία Νόβα Ιγκουάσου του Ρίο ντε Ζανέιρο όταν δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα πλανόδιων πωλητών που φώναζαν: «Πρέπει να κερδίσει ο Μπολσονάρου για να καθαρίσει αυτή τη βρόμα από τους δρόμους», διηγήθηκε η ίδια.

«Πήγα να ζητήσω εξηγήσεις και ένας από αυτούς με χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι», συνέχισε. «Έπεσα κάτω και μου επιτέθηκαν».

Η επίθεση της κόστισε, εκτός από φόβο, δέκα ράμματα στο κεφάλι.

Σε μια πανεπιστημιούπολη στην Κουριτίμπα ένας νεαρός που φορούσε ένα καπέλο του Κινήματος των Εργατών Γης, που αγωνίζεται κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών χωρικών και αυτοχθόνων, σκοτώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Τη Δευτέρα ένας γνωστός δεξιοτέχνης της καποέιρα, ο Μόα ντο Κατεντέ, 63 ετών, δολοφονήθηκε στο Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπαχία επειδή είπε ότι θα ψηφίσει τον Φερνάντου Χαντάντ, αντίπαλο του Μπολσονάρου.

Αυτή η γνωστή προσωπικότητα της αφρο-βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης δέχθηκε 12 μαχαιριές σε ένα μπαρ έπειτα από πολιτική συζήτηση.

Ο δράστης δήλωσε ότι ο φόνος δεν έχει σχέση με την πολιτική. «Τύπος σκουπίδια!», κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπολσονάρου. «Ο δολοφόνος του δεξιοτέχνη της καποέιρα δεν είναι ψηφοφόρος του Μπολσονάρου».

Εξάλλου η Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας κατέγραψε 137 επιθέσεις –62 σωματικές και 75 μέσω ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης—εναντίον δημοσιογράφων σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Η αύξηση της βίας ώθησε τους δύο υποψήφιους για την προεδρία να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα την Τετάρτη.

«Δεν απαντάμε στη βία με βία», τόνισε ο Φερνάντου Χαντάντ του Κόμματος των Εργαζομένων.


Επέλαση προς την προεδρία

Ο Μπολσονάρου, που συνηθίζει να κάνει μια χειρονομία σα να κρατά πιστόλι, περιορίστηκε να «καταγγείλει» τις επιθέσεις υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα μισαλλοδοξίας. Στις 6 Σεπτεμβρίου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια όμως σκλήρυνε τους τόνους: «Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους (…) όλων όσοι ασκούν βία εναντίον των ψηφοφόρων που δεν με ψηφίζουν», έγραψε στο Twitter ο πρώην λοχαγός του στρατού.

«Η δήλωση αυτή είναι καλοδεχούμενη διότι η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ιγνάσιο Κάνο του πανεπιστημίου της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέριο.

Όμως το κύμα βίας «ήταν απολύτως προβλέψιμο, διότι όλα όσα γίνονται ισχυροποιούν τους πιο αντιδραστικούς και μισαλλόδοξους τομείς, που αισθάνονται ότι η λαϊκή ψήφος τους νομιμοποιεί να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Ο Μπολσονάρου οδεύει προς νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας το 58% της πρόθεσης ψήφου έναντι 29% για τον Χαντάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το πρόγραμμά του προβλέπει για τους αστυνομικούς «νομική προστασία, εγγυημένη από το κράτος», κάτι που θεωρείται ως άδεια να σκοτώνουν.

«Οι φαβέλες είναι ο βασικός στόχος αυτών των πολιτικών», διότι ελέγχονται από συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών και παραστρατιωτικές ομάδες, πρόσθεσε ο Κάνο.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!