EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Το μυθιστόρημα των υδρογονανθράκων – Το 0,5% και η κίνηση ματ

Αρχές του 2017, μετά τους κ. Λαφαζάνη και Σκουρλέτη, γίνεται το δεύτερο κβαντικό άλμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το καυτό χαρτοφυλάκιο ανέλαβε ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης και τη διεύθυνση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ο εξαίρετος και ικανότατος Γιάννης Μπασιάς. Οι έρευνες προχωρούν και το επιτελείο του Μπασιά δίνει διαλέξεις ανά την υφήλιο, προσκαλώντας πετρελαϊκές εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Ένθερμος θιασώτης αυτής της πολιτικής ήταν και ο γενικός διευθυντής των ΕΛΠΕ κ. Στεργιούλης.

Τελικά, προσέρχονται οι κολοσσοί TOTAL, EXXON-MOBIL, REPSOL και τα ΕΛΠΕ. Γίνεται ένα γεωπολιτικό αμάλγαμα Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου που επιδιώκει πλέον την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ που έχουν τώρα και αυτές οικονομικά συμφέροντα.

Αυτό πέτυχε ο υπουργός καθηγητής Σταθάκης με τη μονογραφή των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και την αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης εκμετάλλευσης από την κοινοπραξία REPSOL-ΕΛΠΕ των κοιτασμάτων πετρελαίου δυτικά των Παξών. Η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της, χάρη στις πράξεις των καθηγητών Μανιάτη και Σταθάκη και την υπέροχη δουλειά των επιστημόνων της ΕΔΕΥ.

Αν βγει, πολύ σύντομα όπως ελέχθη, και ο τρίτος γύρος παραχωρήσεων θαλασσίων οικοπέδων δυτικά της Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου όπως επίσης τα υπόλοιπα τεμάχια νότια της Κρήτης τότε θα έχουμε και την de facto οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης. Ελλάδα και Ιταλία έχουν οριοθετήσει την μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα από τη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι στην τελευταία τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η Αίγυπτος δέχεται ότι η δική της ΑΟΖ συνορεύει με την (μη ανακηρυγμένη ακόμα) ελληνική ΑΟΖ και όχι με την τουρκική.

Βεβαίως, υπάρχει και μια πολύ μικρή μερίδα ατόμων, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, που αντιπροσωπεύουν το 0.5% του ελληνικού λαού (58.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του 2012) και οι οποίοι θέλουν -συχνά με αθέμιτους τρόπους- να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους υπόλοιπους Έλληνες. Δεν γνωρίζω εάν κινούνται αποκλειστικά από ιδεοληψία, ή εξυπηρετούνται και συμφέροντα.

Σημειώνουμε ότι εκτός από τους Ρώσους που πουλάνε αέριο, συμφέροντα στην υπόθεση αυτή έχουν και επιχειρηματίες που κατασκευάζουν ή εισάγουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, πάντως, δεν μπορούν να λένε, χωρίς να το τεκμηριώνουν με στοιχεία, ότι οι σεισμοί καταστρέφουν τις πλατφόρμες παραγωγής υδρογονανθράκων, διότι ποτέ τέτοια περίπτωση δεν έχει καταγραφεί.

Στον τελευταίο σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία περίπου 2.000 άτομα βρήκαν τον θάνατο ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται στα 5.000 άτομα. Και όμως από τις 450 πλατφόρμες άντλησης ούτε μία δεν έπαθε τίποτε. Γιατί; Την απάντηση πρέπει να τη βρουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Σε κανένα μέρος του κόσμου οι σεισμοί δεν κατέστρεψαν ούτε μια πλατφόρμα. Πουθενά στον κόσμο!

Και σε κανένα μέρος του κόσμου οι θαλάσσιες γεωτρήσεις δεν προκάλεσαν σεισμούς, λόγω διέγερσης ρηγμάτων. Αν οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν στοιχεία ας τα καταθέσουν. Το να τρομοκρατείς έναν λαό που πεινά και προσβλέπει στην ανάπτυξη με τέτοιες ανακρίβειες είναι ανήθικο. Έχω βαρεθεί να ακούω τσουνάμια και κινδυνολογίες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης.

Πράσινα παραμύθια

Και ερχόμαστε στο άλλο παραμύθι. Σε ποιο μέρος του κόσμου το βιογενές φυσικό αέριο έχει κάνει περιβαλλοντική ζημιά; Στην Υδρόγειο, όπου υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες, παράγεται βιογενές φυσικό αέριο. Έχει πάθει τίποτε το θαλάσσιο οικοσύστημα; Τότε γιατί να πάθει κάτι το οικοσύστημα νότια της Κρήτης;

Στη χερσαία Ελλάδα παράγεται μεθάνιο από τις ορυζοκαλλιέργεις στον Λουδία και Σπερχειό. Όλες οι χωματερές της Ελλάδας παράγουν ημερησίως τόνους μεθανίου. Μήπως διαμαρτυρήθηκε κανένας Οικολόγος-Πράσινος; Όλες οι στάνες των αιγοπροβάτων παράγουν ημερησίως χιλιάδες τόνους μεθανίου, που προέρχονται από την αποσύνθεση των κοπράνων των ζώων. Διαμαρτυρήθηκε κανένας Οικολόγος Πράσινος; Διαφυγές φυσικού αερίου έχουμε από τη Ρεβυνθούσα και όλες τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου που γίνονται στις πόλεις. Έπειτα μας πειράζει η παραγωγή βιογενούς φυσικού αερίου που θα πηγάζει από τη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη με προορισμό την ΕΕ;

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι υποστηρίζουν ενθέρμως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Καλά κάνουν. Είμαι υποχρεωμένος, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι οι ΑΠΕ παράγουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Οικονομικά δεν προσφέρουν τίποτε, ούτε στο δημόσιο ούτε στις περιφέρειες και βεβαίως δεν αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Αντίθετα, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από το ελληνικό φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνή, θα δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα δώσει δισ. ευρώ στο δημόσιο και στις περιφέρειες. Με αυτά τα έσοδα θα χρηματοδοτηθούν η εκπαίδευση, η ιατρική περίθαλψη, η άμυνα, ο πολιτισμός, τα δημόσια έργα και πολλά άλλα. Υπόψιν ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με την τηλεθέρμανση, θα είναι μειωμένες κατά 66%.

Δημόσιο αγαθό

Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια αναβαθμίζει, επίσης, τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσεται η χημική βιομηχανία. Τα προϊόντα που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως πλαστικά, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, συσκευασίες, είδη ένδυσης, ψηφιακές συσκευές, ιατρικός εξοπλισμός, απορρυπαντικά, ελαστικά, κ.ο.κ. Δηλαδή, γίνονται πυλώνας ανάπτυξης.

Επειδή οι ΑΠΕ μειονεκτούν σημαντικά έναντι της χρήσης του φυσικού αερίου, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταπολεμήσουμε την χρήση του και μάλιστα με αθέμιτους τρόπους, όπως κάνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Η οικολογική ευαισθησία είναι επιβεβλημένη, όχι όμως και η οικολογική ιδεοληψία, η οποία βλάπτει τον ελληνικό λαό, ο οποίος ειδικά αυτή την περίοδο περνάει δύσκολες ημέρες.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τομέα των υδρογονανθράκων είναι ότι η έρευνα, η εξόρυξη και η εκμετάλλευσή τους γίνεται στο σημείο όπου βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, ή στο υπέδαφος ή στο βυθό. Ως εκ τούτου, οι υδρογονάνθρακες, όπως και όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας χώρας, αποτελούν δημόσιο αγαθό και η κυβέρνηση του κράτους, στο οποίο βρίσκονται, έχει τα πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα νομής, κατοχής, κυριότητας, και εκμετάλλευσής τους, όπως επίσης και τα δικαιώματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν και εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες στον κόσμο. Ακολουθούν τη νομοθεσία που έχει η Νορβηγία, η οποία είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Άρα νοιάζονται για το περιβάλλον. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, όμως, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Όπως είπε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν εγκαινίασε την πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα. «Πες μου ποιος είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας για να σου πω που θα πάει η Ελλάδα».
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Κίνα ελέγχει τα πάντα – Δείτε πρώτοι τι έρχεται

Η Κίνα δανείζει χρήματα σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, είτε οικονομικό, είτε κοινωνικό. Με λίγα λόγια δανείζει ζεστό χρήμα, σε χώρες που είναι δύσκολο να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα.

Αρχικά, αν δει κάποιος αυτή την εξέλιξη θα θεωρήσει ότι η Κίνα, κάνει λάθος κινήσεις αλλά αυτό δεν ισχύει και θα δείτε παρακάτω γιατί.
Του Γιώργου Φαρμάκη

Η Κίνα δανείζει τις αδύναμες χώρες, ώστε να τις ελέγχει. Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα της επιστρέψουν τα χρήματα.

Εκτός από το ότι η Κίνα δανείζει χρήματα σε χώρες αδύναμες οικονομικά και πολιτικά, φροντίζει να δανείζει και σε χώρες στις οποίες βασιλεύει η διαφθορά ή σε χώρες οι οποίες ελέγχονται από κάποιο καθεστώς στρατιωτικού τύπου.
Ακολουθεί μια λίστα χωρών, με τις οποίες η Κίνα έχει…χρηματικούς ή μάλλον δανειακούς δεσμούς

Ουκρανία: Μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, στην οποία κυβερνά μια κυβέρνηση που πολλοί θεωρούν αυταρχική.

Λευκορωσία: Χώρα στην οποία κυβερνά η διαφθορά.

Αζερμπαϊτζάν: Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο κατά καιρούς, στην χώρα δεν επικρατεί ομαλό πολιτικό κλίμα.

Σαουδική Αραβία: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού είναι γνωστό ότι σε αυτή την χώρα το καθεστώς είναι ακραίο.

Ταϋλάνδη: Την χώρα πρακτικά την κυβερνά ο στρατός, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Υεμένη: Χώρα η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι αντάρτες χούθι πολεμάνε με τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η..Σαουδική Αραβία.

Ιράκ: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά,αφού όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτή στην χώρα.

Αφγανιστάν: Επίσης δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Ακόμα κάποιες χώρες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν δανειστεί χρήματα από τα την Κίνα ή είχαν κάποιες οικονομικές συναλλαγές (με την Κίνα)

Τουρκμενιστάν, Αρμενία,Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία , Αίγυπτος, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Κένυα, Συρία, Ιορδανία, ,Σουδάν,Πακιστάν, Μαλβίδες, Λάος, Σρι λάνκα, Μιανμάρ, Μπανγκλαντές, Καμπότζη.

Το παράδειγμα της Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα είναι νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας. Η Κίνα δάνεισε στην χώρα 1,5 δισεκατομμύριο, με σκοπό την δημιουργία ενός λιμανιού. Η ιδιαιτερότητα αυτού του λιμανιού, είναι το μεγάλο βάθος του νερού στο σημείο (που βρίσκεται το λιμάνι), ώστε να μπορούν να υπάρχουν πλοία μεγάλου βάρους και μεγέθους.

Η Σρι Λάνκα λοιπόν, δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το δάνειο που πήρε από την Κίνα και μαντέψτε τι έγινε. Οι δαιμόνιοι Κινέζοι πρότειναν στην χώρα, να πάρουν τον έλεγχο του λιμανιού, αντί να πάρουν πίσω τα χρήματα. Έτσι και έγινε λοιπόν, με αποτέλεσμα η Κίνα να αποκτήσει ακόμα ένα στρατηγικό λιμάνι. Το ίδιο έκανε και με άλλα λιμάνια.
Στις παρακάτω χώρες, η Κίνα ελέγχει από ένα λιμάνι(τουλάχιστον)

Σουδάν, Τζιμπουτί, Πακιστάν, Μαλβίδες, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Καμπότζη. Με λίγα λόγια η Κίνα προσπαθεί, να δημιουργήσει μια τεράστια ναυτική βάση.
Ας πάμε όμως στην Ελλάδα

Η Κίνα εδώ και κάποια χρόνια κοιτάει την Ελλάδα. Διαβάζουμε άρθρο (αποσπασματικά) στο indicator.gr, το οποίο επικαλέστηκε δημοσίευμα της DW:

Η πρώτη μεγάλη κινεζική επένδυση έγινε το 2009 στην Ελλάδα όταν η Cosco διέθεσε περισσότερα από 650 εκατομ. ευρώ για την αξιοποίηση του λιμανιού διάρκειας 35 ετών. Επτά χρόνια αργότερα οι Κινέζοι εξασφάλιζαν με 280 εκατομ. την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ.

Στο μεταξύ η Κίνα επενδύει και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε τις επενδύσεις σε δύο κατηγορίες: τις άμεσες, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, και τις έμμεσες που έχουν τη μορφή χαμηλότοκων πιστώσεων από κινεζικές τράπεζες.

Όπως εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής Γενς Μπάστιαν ειδικός σε ζητήματα κινεζικής διείσδυσης στα Βαλκάνια «για τη χορήγηση των δανείων προβλέπονται όροι, όπως είναι για παράδειγμα η ανάθεση έργων σε κινεζικές εταιρίες».

Ακόμα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κίνα, πλέον μεταφέρει αγαθά σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει εμπορικός δρόμος που συνδέει τον Λονδίνο, απευθείας με την κινεζική πόλη Γίγου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η Κίνα είναι μια υπερδύναμη η οποία ασκεί επιρροή.

Το κινεζικό κόλπο είναι απλό αλλά καλό!!! Η Κίνα δανείζει ή επενδύει σε χώρες αδύναμες οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, με σκοπό να πάρει τον έλεγχό τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, θα βρείτε στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο, που ακολουθεί:

Πηγή Με πληροφορίες από marineinsight.com, DW.com και indicator.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Gosnell: η νέα ταινία για τον μεγαλύτερο δολοφόνο μέσω εκτρώσεων στην Αμερική στα top10 των εισπράξεων

Αν και η νέα ταινία Gosnell θάφτηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, εν τούτοις το κοινό της επιφύλαξε θερμή υποδοχή, κατατάσσοντάς την στα top10 των εισπράξεων του αμερικανικού box office αυτής της εβδομάδας. Δεν θα επρόκειτο για είδηση αν το θέμα δεν ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο: η ταινία αφηγείται την υπόθεση της αποκάλυψης του μεγαλύτερου κατά συρροή δολοφόνου στην Αμερική, του γιατρού Kermit Gosnell, που δολοφονούσε παιδιά επί 30 χρόνια εκτελώντας εκτρώσεις… μετά τη γέννηση του παιδιού! (post birth abortions, θέση που υποστηρίζεται και από στελέχη της πολυδιαφημισμένης οργάνωσης Planned Parenthood, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τον υγιή οικογενειακό προγραμματισμό…).

Οι παραγωγοί της ταινίας, εκτός από την άρνηση των media να την προβάλουν και δισταγμό των ηθοποιών να συμμετάσχουν, συνάντησαν και άρνηση στο διαδίκτυο από γνωστή ιστοσελίδα διοργάνωσης εκούσιας χρηματοδότησης (crossfunding) να δημοσιεύσει το αίτημά τους για χρηματοδότηση της ταινίας.
Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί της ταινίας, δημοσιογράφοι και σύζυγοι Phelim McAleer και Ann McElhinney, αφού συγκλονίστηκαν τόσο από τις δολοφονίες των παιδιών όσο και από τον πρωτόγνωρο τρόπο που επιστήμη, πολιτικό και δικαστικό σύστημα προσπάθησαν να θάψουν την υπόθεση, έγραψαν το βιβλίο «Gosnell – The Untold Story of America’s Most Prolific Serial Killer», που έγινε best seller, βάσει των πωλήσεών του, στις εκδόσεις της εφημερίδας New Yοrk Times (3 μέρες μετά την έκδοσή του το βιβλίο εξαντλήθηκε στο Amazon). Λέμε βάσει των πωλήσεων γιατί η εφημερίδα, παρά τις υψηλές πωλήσεις, αρνήθηκε να το κατατάξει και τυπικά στα best sellers.

Μετά την επιτυχία του βιβλίου, οι συγγραφείς, δημοσιογράφοι και παραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν και στη δημιουργία ταινίας, για να γίνει γνωστή η ιστορία στις πλατιές μάζες. Ωστόσο κανείς δεν ήταν πρόθυμος να χρηματοδοτήσει ταινία για τέτοιο θέμα κι έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα Kickstarter, για να μαζέψουν χρήματα από το κοινό. Προς έκπληξή τους, το αίτημά τους απορρίφθηκε, αφού η πλατφόρμα έθεσε ως όρο την αλλαγή της περιγραφής του project, απορρίπτοντας την περιγραφή «δολοφονία παιδιών», παρά το ότι αυτή ήταν η έκφραση που οι δικαστικές αποφάσεις χρησιμοποίησαν. Οι παραγωγοί αρνήθηκαν να ωραιοποιήσουν την περιγραφή και απευθύνθηκαν σε άλλη πλατφόρμα, το Indiegogo, η οποία δεν λογόκρινε το αίτημά τους και μάζεψαν 2,3 εκατομ. δολλάρια σε 45 ημέρες. Έτσι κατόρθωσαν να φτιάξουν την ταινία εξασφαλίζοντας καλό cast ηθοποιών (παρά τις πολλές αρνήσεις ηθοποιών να συμμετάσχουν, λόγω του φόβου τους για απόρριψή τους από το Hollywood, εξαιτίας του θέματος της ταινίας), συναντώντας βέβαια μετά την άρνηση των mainstream media και του Hollywood να τη διαφημίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν το 2015, τα εμπόδια που συνάντησαν οι παραγωγοί στην προώθησή της καθυστέρησαν τρία ολόκληρα χρόνια την προβολή της (υπήρξε μάλιστα και μήνυση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου της επίμαχης δίκης, που διεκδικούσε από τους παραγωγούς 50.000 δολάρια για συκοφαντική δυσφήμηση. Η μήνυσή του απορρίφθηκε και τότε μόνο δόθηκε άδεια στους παραγωγούς να συνεχίσουν) . Παρόλ’ αυτά, η ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει εντυπωσιακά νούμερα στις κριτικές (67% στη γνωστή ιστοσελίδα Rotten Tomatoes με 99% θετική κριτική εκ μέρους του κοινού) και την προηγούμενη εβδομάδα σκαρφάλωσε στη 10η θέση των εισπράξεων του αμερικανικού box office. Ελπίζουμε σύντομα να προβληθεί και στη χώρα μας.

Δείτε το trailer της ταινίας:
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η αμείλικτη πορεία του Νίκου Κοτζιά στην εξουσία και το τέλος της. Τα πραγματικά αίτια της απομάκρυνσης του καρεκλοκένταυρου ΥΠΕΞ...

Η αμείλικτη πορεία του Νίκου Κοτζιά στην εξουσία και το τέλος της. Τα πραγματικά αίτια της απομάκρυνσης του καρεκλοκένταυρου ΥΠΕΞ

Η απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ, έδωσε τέλος στην προκλητική ανέλιξη του καρεκλοκένταυρου πρώην κουμουνιστή και σήμερα Αμερικανόδουλου και όχι μόνο Νίκου Κοτζιά, του οποίου η παρουσία στην...ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα μείνει αξέχαστη-εκτός από την αντεθνική πολιτική του- και για τον ακραία αυταρχικό και προσωποπαγή τρόπο διοίκησης. Είναι γνωστό ότι, ο cow boy Υπουργός βρισκόταν σε απόλυτη σύγκρουση με τους υφισταμένους του, επιβάλοντας απόλυτα του ενός ανδρός αρχή.

Theodore Katsanevas

Η έντονη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού με τον διορισμένο Υπουργό του, ήταν γνωστή αλλά είχε κρυφτεί επιμελώς. Ο “Βελιγκέκας” ΥΠΕΞ είχε φαίνεται ισχυρές πλάτες και προστασία από το εξωτερικό, στα κατάλληλα θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα διεθνών αποφάσεων. Αλλά κάπου ξεπέρασε τα όρια. Η σύγκρουση με τον Καμένο ήταν η αφορμή για να τον ξεφορτωθεί ο Πρωθυπουργός που ήταν προφανώς ενήμερος για τα έργα και τις ημέρες του κυρίου “καθηγητή”.

Ο Νίκος Κοτζιάς μονίμως αγανακτούσε δημόσια γιατί όπως υποστήριζε, του επιτίθετο η διαπλοκή επειδή δεν υπηρετούσε τα συμφέροντά της ή κάτι τέτοιο. Αστειότητες. Ο συγκεκριμένος μηδέποτε εκλεγμένος ΥΠΕΞ, είναι ίσως η μοναδική περίπτωση Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καθαγιαστεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα απο ιστοσελίδες, σε βαθμό δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Τα ίδια ΜΜΕ που τον καθαγίαζαν, παράλληλα καθύβριζαν τον Πρωθυπουργό και τους περισσότερους άλλους Υπουργούς της ΠΦΑ. Πολύ περίεργο αλλά ευεξήγητο.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο “εσώγαμπρος” στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο “έφτυσε” όταν πια δεν τον χρειαζόταν, είχε εγκαθιδρύσει μια αυταρχική προσωπική διοικητική δομή. Αποφάσιζε μόνος του για τα πάντα, όπως μεταξύ άλλων, για τη διανομή των μυστικών κονδυλίων, για τις προαγωγές και μετακινήσεις υπαλλήλων, για διορισμούς πρεσβευτών και γενικότερα των Ελλήνων αντιπροσώπων μας στο εξωτερικό, χωρίς να συμβουλεύεται ούτε τον Πρωθυπουργό.

Όντας ευφυής και μάστορας στους πολιτικούς ελιγμούς από τα χρόνια της θητείας του στην Ανατολική Γερμανία, φρόντιζε να εισπράττει ο ίδιος προσωπικά τα εύσημα από καταστάσεις όπως αυτές στο θέμα του Κυπριακού, όπου η αδιαλαξία του Ερντογκάν από μόνη της οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Σε διεθνή θέματα, ακολουθούσε απόλυτα τις κατευθύνσεις της δύσης.Πάνω απ’ όλα, στο Σκοπιανό έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την προώθηση του θέματος, αφού αυτό ήθελαν και τα αφεντικά.Απέναντι στις προκλητικές κινήσεις του Ράμα στην Αλβανία, ενάντια στην εκεί ελληνική μειονότητα και στην υφαρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων Ομογενών στη Χειμάρα, διατήρησεμια ηχηρή σιωπή. Και συζητούσε ακόμα και αλλαγή συνόρων με την Αλβανία. Το ίδιο έκανε και όσον αφορά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στη Θράκη, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Στην υπόθεση της παραδοσιακής μας φίλης-χώρας της Συρίας, πρωτοστάτησε στις εναντίον του Άσαντ κυρώσεις. Συνυπέγραψε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βενεζουέλας. Και έφερε σε κορυφαία σύγκρουση την Ελλάδα με τη Ρωσία,αφού ούτε η χούντα δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, όπως έγινε στη διάρκεια της δικής του θητείας. Επιστέγασμα της αυταρχικής του συμπεριφοράς του είναι η μαζική πυροδότηση μυνήσεων σε όποιους τον έθιγαν προσωπικά. Η αντιδικία του με το
Athens Review of Books θα μείνει στην ιστορία.

Τώρα πια φούσκα Κοτζιά ξεφούσκωσε και έσκασε. Και ας λέει ο ίδιος, με τεράστιο θράσος, αυτός ο δήθεν καθηγητής του Harvard και της Οξφόρδης ( ! ) ότι, είναι “σπόρος που όσο και αν τον θάψουν ξαναφυτρώνει”. Ο σπόρος μαράθηκε και δύσκολα θα ξαναφυτρώσει. Γιατί τώρα πια αυτοί που τον ανέδειξαν, κατάλαβαν το ποιόν του και οι πάτρωνές του δεν τον έχουν πλέον ανάγκη.

Ποιο κάτω παραθέτουμε μια ακτινογραφία της προσωπικότητας του cowboy και στα καθ΄ημάς “Βελιγκέκα” της πολιτικής Νίκου Κοτζιά, από την καλή δημοσιογράφο Νεφέλη Λυγερού στο SLpress του Σταύρου Λυγερού, που επιμένει να ασκεί ανεξάρτητη δημοσιογραφία και δεν ανακατεύεται με μυστικά κονδύλια και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Πέτρος Καράκης
Νεφέλη Λυγερού

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας, το 2014, ρώτησε έναν στενό συνεργάτη του πώς θα του φαινόταν ο Νίκος Κοτζιάς για το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, εκείνος δεν βιάστηκε να απαντήσει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα περισυλλογής είπε: «δεν με προβληματίζει ότι αλλάζει γνώμες και απόψεις σαν τα πουκάμισα. Περισσότερο ανησυχώ που δεν αλλάζει χαρακτήρα»! Ο μετέπειτα πρωθυπουργός γέλασε και η κουβέντα έμεινε εκεί.

Μερικούς μήνες αργότερα, θα ήταν αυτός που θα προκαλούσε γέλια στους συνεργάτες του. Λίγα λεπτά πριν από ένα προγραμματισμένο ραντεβού του με τον υπουργό του επί των Εξωτερικών πλέον, σχολίασε πως «θα προτιμούσε να βρίσκεται στην καρέκλα του οδοντιάτρου, παρά εκεί». Ο κατά πολλούς πληθωρικός χαρακτήρας του Νίκου Κοτζιά και οι πυρηνικού τύπου εκρήξεις οργής του αποτελούν κοινό μυστικό.

Έχει βγάλει από τα ρούχα του μέχρι και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δεν είχε ανταποκριθεί θετικά στο μάθημα που επιχείρησε να του δώσει ο Έλληνας ομόλογός του για το τί σημαίνει να είναι κάποιος «καλός Γερμανός»! Από την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς, με έναν εκπληκτικό τρόπο επανακάμπτει από την πολιτική άβυσσο.

Εξάλλου, ελάχιστοι αμφισβητούν την ευφυΐα του και το ταλέντο του στην πολιτική ίντριγκα. «Πιο δύσκολο από το να επιλέγει κανείς φίλους είναι να επιλέγει εχθρούς. Διότι ο εχθρός είναι σημαντικό, σπουδαίο πράγμα», είχε πει ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια μίας πολιτικής αψιμαχίας. Σε όλη την πορεία του, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών έχει αποδείξει ότι διαθέτει και ένα άλλο μοναδικό ταλέντο, το να αποξενώνει φίλους και να δημιουργεί ορκισμένους.

Αν και κανείς δεν έχει ποτέ αμφισβητήσει ούτε την ευφυΐα του, ούτε τις γνώσεις του, ο αυταρχικός χαρακτήρας του δεν τον βοήθησε να θωρακίσει τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις του. Σαν ταύρος εν υαλοπωλείω ορμούσε στους σταθμούς της ζωής και της καριέρας του, αφήνοντας ανεξίτηλα ίχνη των ιδεολογικών του μεταμορφώσεων. Από την Κηφισιά και την προνομιούχα παιδική ηλικία στη σχολή Μωραΐτη, στην ιδεολογική επιτροπή του ΚΚΕ, από σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η εγκατάστασή του στην ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας ήταν ένα όνειρο ζωής, αν και βαθιά μέσα του πιστεύει πως έπρεπε να βρίσκεται στο Μαξίμου. Έστω και έτσι, όμως, δεν θα μπορούσε παρά να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του. Λειτουργεί σαν αυτοκράτορας. Διοικεί το υπουργείο με κακώς εννοούμενη σιδερένια πυγμή, σπέρνοντας τον τρόμο στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όποιος διπλωμάτης τολμήσει να εκφράσει διαφορετική άποψη έχει μπει στην μπλακ λίστ. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Οφείλουν να συμπεριφέρονται ως υπάλληλοί του. Ο Νίκος Ξυδάκης το έζησε από πρώτο χέρι. Αν και αναπληρωτής υπουργός, ο Νίκος Κοτζιάς δεν του είχε αφήσει χώρο να κινηθεί. Φρόντισε, μάλιστα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του να μετατεθεί στη Λατινική Αμερική!

Κατ’ αυτόν, η αναρρίχησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών καθυστέρησε έξι ολόκληρα χρόνια! Το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές και ο Γιώργος Παπανδρέου σχημάτισε κυβέρνηση, αντί του ιδίου είχε επιλέξει τον Δημήτρη Δρούτσα. Μάταια περίμενε το πολυπόθητο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό.

Το τηλέφωνο είχε χτυπήσει εκείνο το απόγευμα, αλλά ήταν ο Χάρης Παμπούκης, νέος υπουργός Επικρατείας, ο οποίος του μίλησε για το ενδεχόμενο να του προσφερθεί μία θέση υφυπουργού, ξεκαθαρίζοντάς του ότι εάν του προσφερόταν θα είχε όποιες αρμοδιότητες θα του έδινε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Kαλός σύμβουλος, προβληματικός υπουργός

Αυτό πήγαινε πολύ για το Νίκο Κοτζιά. Ήταν σκέτο βασανιστήριο. Δεν το άντεχε. «Μα αυτόν που κάθεται στην εσοχή της σκάλας;» έλεγε και ξανάλεγε υποτιμητικά, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Δημήτρης Δρούτσας, ως ειδικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε εγκατασταθεί σ’ έναν χώρο κάτω από μία σκάλα. Απέρριψε, λοιπόν, την βολιδοσκόπηση, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένας τρόπος να τον ξεφορτωθούν.

Ήταν, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εξομολογηθεί σε στενό κύκλο ότι ο Κοτζιάς είναι καλός για σύμβουλος, αλλά προβληματικός για υπουργός. Γι’ αυτό και δεν εκπληρώθηκε ούτε μερικούς μήνες αργότερα η επιθυμία του να μπει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, «έτσι ώστε να μιλάει απευθείας με τον πρωθυπουργό». Ο Νίκος Κοτζιάς κατάγεται από μία εύπορη οικογένεια.

Ο πατέρας του Άγγελος υπήρξε αντιπρόσωπος της LM ERICSSON από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1970, εισάγοντας τηλεπικοινωνιακά είδη στην Ελλάδα. Πέρασε την παιδική του ηλικία στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα την Κηφισιά. Φοίτησε στην σχολή Μωραΐτη, το ιδιωτικό σχολείο προνομιούχων οικογενειών.

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει στους φίλους του ότι δεν επωφελήθηκε ποτέ από την οικογενειακή περιουσία, καθώς την αποποιήθηκε για ιδεολογικούς λόγους. Αλήθεια; Ψέματα; Εμείς δεν μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε είχε ήδη μυηθεί στην κομμουνιστική ιδεολογία. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα σπούδασε Πολιτική Φιλοσοφία στο Γκίσεν της Γερμανίας, βόρεια της Φρανκφούρτης.

Στη Γερμανία γνώρισε και τη σύζυγό του Ελισάβετ, την οποία οι φίλοι της αποκαλούν χαϊδευτικά Λίλο. Εκείνη είχε γεννηθεί στην πόλη Τριρ, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο και είχε επιδείξει την ίδια τάση στις ακαδημαϊκές σπουδές με αυτή του συζύγου της. Αν και τυπική Γερμανίδα, αγάπησε την Ελλάδα και βρήκε κοινούς κώδικες με τον από τότε εριστικό Έλληνα φοιτητή.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί φήμες πως πήρε «ειδική εκπαίδευση» στην Ανατολική Γερμανία και στη Μόσχα. Αυτό είναι ανακριβές, παρότι κέρδισε το προσωνύμιο «ο Σουσλώφ του ΚΚΕ», καθότι έπαιζε τον ρόλο του θεωρητικού. Αντιθέτως, αυτό που ισχύει είναι ότι ανέπτυξε εξαιρετικά δύσκολες σχέσεις εντός του ΚΚΕ και λόγω αυτού και του χαρακτήρα του κέρδισε πολλές αντιπάθειες.
Διατέλεσε επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής, με έναν πρώην σύντροφό του να τον περιγράφει ως «άλλου είδους ιεροεξεταστή, καθώς κατέγραφε και περνούσε από ιδεολογικό έλεγχο τους συντρόφους του». Κάποιοι, ακόμα μνημονεύουν μία πύρινη ομιλία του στη Νομική, ενθυμούμενοι τον σκληροπυρηνικό λόγο του, ο οποίος κατακεραύνωνε τους παριστάμενους ως προς το ποια πολιτική σκέψη είναι αποδεκτή και ποια όχι.

Το βρώμικο 1989

Δεν ξεχνιέται και η απόφασή του να διαγράψει το 1975, ως παντοδύναμο στέλεχος, τη μισή οργάνωση, της οποίας ήταν γραμματέας, επικαλούμενος λόγους ιδεολογικής καθαρότητας! Οι αντίπαλοί του, του προσάπτουν ότι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης στη «σκληρή γραμμή» δεν δίστασε να υπερασπιστεί ακόμη και τον στρατιωτικό νόμο του στρατηγού Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία το 1981, στο βιβλίο του με τίτλο “Η Πολωνία και εμείς: Διαπιστώσεις και προοπτικές”.

Σ’ αυτό το βιβλίο αναλύει «με στοιχεία τις ωμές παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σ’ αυτήν τη χώρα, τον ρόλο των αντισοσιαλιστικών ομάδων στο εσωτερικό της και αποδείχνει τον αντικομουνιστικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο του αστικού Τύπου». Ποιος θα το φανταζόταν τότε ότι ο ίδιος άνθρωπος, κάποιες δεκαετίες αργότερα, θα ήταν πρωταγωνιστής στη σύναξη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τραγουδώντας τους στίχους δημοφιλούς άσματος. «Είμαστε ο κόσμος, είμαστε τα παιδιά / Είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη μέρα».

Οι ιδεολογικές μετατοπίσεις, όμως, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας του Νίκου Κοτζιά. Εγκαταλείπει το ΚΚΕ το “βρώμικο 1989” μαζί με άλλα στελέχη. Είναι ο μόνος, όμως, που δημοσιεύει προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα πρώην σύντροφοί του που κατά τα άλλα μπορεί να διαφωνούν ή να συμφωνούν μαζί του, να σχολιάσουν περιπαικτικά ότι «το εγώ του ο Νίκος δεν φαίνεται να το ξέχασε στον Περισσό. Φρόντισε να το πάρει μαζί του».

Πολύ αργότερα, θα ομολογήσει ότι πολλά από εκείνα που κήρυττε ως άλλος ιεροκήρυκας την περίοδο που ανήκε στο ΚΚΕ δεν τα πίστευε και ότι αγωνιζόταν από μέσα για να αλλάξει το κόμμα! Μετά από την οβιδιακή αλλαγή του, φεύγει για το πανεπιστήμιο στο Αμβούργο. Εκεί εργάζεται. Κάποια στιγμή μαθαίνει πως έχουν προκηρυχθεί από το υπουργείο Εξωτερικών θέσεις εμπειρογνωμόνων και κάνει αίτηση.

Αν και περνάει τη διαδικασία δεν προσλαμβάνεται. Τελικά κερδίζει την πρόσληψή του με ένδικά μέσα. Έχει ανοίξει ο δρόμος για το νέο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Οι κακές γλώσσες διακινούν ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο διορίζεται εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών με την βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου, μόνο με μία απλή συνέντευξη ενώπιον μίας επιτροπής επιλεγμένης από τον υπουργό. Η εκδοχή αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Οι μέρες δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου

Όπως και να έχει, από το 1996 ο Νίκος Κοτζιάς μοιάζει να έχει εδραιώσει τη θέση του στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως ένας από τους βασικούς συμβούλους του. Οι παροικούντες το υπουργείο Εξωτερικών εκείνα τα χρόνια, μάλιστα, λένε πως ο τότε υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος αντιπαθούσε σφόδρα τον σύμβουλο του αναπληρωτή του. Είχαν, άλλωστε, αρκετά κοινά που τροφοδοτούσαν την αμοιβαία αντιπάθεια.

Όταν το 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν ο Θόδωρος Πάγκαλος απομακρύνεται από την κυβέρνηση, τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Νίκος Κοτζιάς υπερηφανευόταν πως ήταν αυτός που έσπρωξε τον Γιώργο Παπανδρέου να προβεί στη δήλωση, η οποία θεωρήθηκε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να γίνει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών.
Είναι δεδομένο, πάντως, πως ο Νίκος Κοτζιάς έχει ουσιαστικά αναδειχθεί σε επικεφαλής των συμβούλων του υπουργού.

Κεντρικό ρόλο παίζει και μετά το 2004, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εκείνη την περίοδο, με τη αποφασιστική βοήθεια του προϊσταμένου του, ο άλλοτε θεωρητικός του ΚΚΕ περνάει ένα χρόνο στο Antony’s College της Οξφόρδης, ως συνιδρυτής του Προγράμματος Νοτιανατολικής Ευρώπης στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Άτομα ενθυμούνται και το σπιτάκι που του είχε παραχωρήσει το πανεπιστήμιο. Λίγο αργότερα βρέθηκε ως ερευνητής και στο Χάρβαρντ, πάλι με τη βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου.

Η σχέση του με τον μετέπειτα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν περίπλοκη, όπως και όλες εκείνες που κατά καιρούς καλλιέργησε με την εξουσία. Από τη μία πλευρά σε κλειστές συσκέψεις παρασυρόταν από τον αυταρχισμό και τη μεγάλη ιδέα που είχε για τον εαυτό του και συμπεριφερόταν πατερναλιστικά προς τον αρχηγό του, προσπαθώντας να τον πατρονάρει. Αυτός ήταν ο λόγος που η Άντα, τότε σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, τον αντιπαθούσε.

Από την άλλη, σε δημόσιες εκδηλώσεις ο Νίκος Κοτζιάς δεν δίσταζε να τον “γλείφει” σε βαθμό που προκαλούσε αμηχανία στους παριστάμενους. Έχει μείνει ιστορική η ομιλία του Νίκου Κοτζιά σε επετειακή εκδήλωση για τον Μάη του 1968. Ως πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ προλόγισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τέτοιες κραυγαλέες κολακείες που ακόμα και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ένοιωσε άσχημα και το σχολίασε αργότερα.
Πηγαινοερχόμενος στο εξωτερικό

Δεν είναι περίεργο. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε ποτέ καλή σχέση με το μέτρο, γεγονός που παρήγαγε συνεχώς αντιφάσεις, τριβές και αντιπάθειες. Τα χρόνια της συνεργασίας τους, πάντως, χαρακτηρίζονται από μία μόνιμη απογοήτευση που βιώνει ο Νίκος Κοτζιάς πηγαινοερχόμενος στο εξωτερικό. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ο σύμβουλός του έκανε τα πάντα για να αναλάβει επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Σχεδιασμού (ΚΑΣ) του υπουργείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εμπιστευόταν τον χαρακτήρα του και δεν του έδωσε τη θέση, επειδή φοβόταν ότι θα συγκρουόταν με τους πρέσβεις που συμμετείχαν εκεί.

Αργότερα τον διόρισε πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ. Εκείνη την εποχή εξελέγη καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ εάν την τελευταία στιγμή δεν άλλαζε γνώμη και δεν τον ψήφιζε ο Παναγιώτης Ήφαιστος. Ακόμα και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο, που τον αντιπαθούσαν, παραδέχονταν πως ο Νίκος Κοτζιάς ήταν σοβαρός επιστήμονας και καλός δάσκαλος που ασχολιόταν πολύ με τους φοιτητές του.

Η κρίση στις σχέσεις Παπανδρέου-Κοτζιά επήλθε όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές το 2009. Όπως έχουμε πει παραπάνω, ο Νίκος Κοτζιάς επιθυμούσε διακαώς να πάρει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά βρέθηκε στην απέξω. Η ρήξη με τον πρωθυπουργό ήταν αναπόφευκτη και τον απομονώνει από το άλλοτε περιβάλλον του.

Η αντίδρασή του ήταν αναμενόμενη. Ασκεί έντονη κριτική, αρθρογραφώντας σε εβδομαδιαία βάση εναντίον του άλλοτε αρχηγού του και των συνεργατών του. Κάνει λόγο για «ένα συνονθύλευμα άβουλων πολιτικών μια παρέα ανθρώπων που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι για τις καρέκλες τους». Είναι η εποχή που βλέπει με ενδιαφέρον την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δημόσια τουλάχιστον στέκεται κριτικά απέναντί του. Παρασκηνιακά, όμως, γυρεύει εναγωνίως μία γέφυρα επικοινωνίας με το νεαρό πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Όσο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος, δεν υπήρχε θέση για το Νίκο Κοτζιά, καθώς οι δύο άνδρες διατηρούσαν κακές σχέσεις. Άτομα που ήταν κοντά του την περίοδο εκείνη, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που είχε κυριευθεί από μία αγωνία για το μέλλον του. «Ο Νίκος έβλεπε παντού πρώην φίλους και πρώην συντρόφους να πετυχαίνουν και ένιωθε μεγάλο άγχος, ακόμα και αίσθημα διάψευσης».

Η γέφυρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Για να στήσει γέφυρα, ο Νίκος Κοτζιάς, σαν παλιά καραβάνα, ιδρύει την Κίνηση “Πράττω” με σκοπό να διαπραγματευθεί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όχι ως άτομο, αλλά ως κίνηση στελεχών. Για να στήσει το δίκτυό του, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και ενεργοποιεί παλιές σχέσεις άλλοτε με παλιά στελέχη του ΚΚΕ που είχαν αποστασιοποιηθεί είτε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λόγω μνημονίου είχαν στρέψει τα μάτια τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσωπο κλειδί στο πολιτικό προξενιό με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο σύζυγος της Νάντιας Βαλαβάνη και πρώην σύντροφός του στο ΚΚΕ Δήμος Τσακνιάς. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα. Προλαβαίνει, όμως, να τον εισάγει στο περιβάλλον του μελλοντικού πρωθυπουργού. Αρχικά, αντιμετωπίζεται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη επιφύλαξη.

Γύρω στο 2012, σε μία χαλαρή συζήτηση μεταξύ ατόμων του στενού περιβάλλοντος Τσίπρα, κάποιος προτείνει τη μελλοντική αξιοποίηση του Κοτζιά. Αμέσως, σημερινός συνεργάτης του Τσίπρα υποτιμά την επιρροή του Κοτζιά, επικαλούμενος ως καλύτερη επιλογή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ τον Αλέξη Μητρόπουλο.

Μάλιστα, αναφέρεται σε μία συγκέντρωση που ανέλαβε να οργανώσει ο Μητρόπουλος, συγκεντρώνοντας 3.000 άτομα. «Ο Κοτζιάς πόσους θα κατάφερνε να μαζέψει;». Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σε δυσμένεια το Νίκο Κοτζιά, σε σημείο να κόψουν την καλημέρα. Αυτή τη φορά δεν είναι ο Τσακνιάς εν ζωή, αλλά η Νάντια Βαλαβάνη αναλαμβάνει τον ρόλο του ειρηνοποιού, παρεμβαίνοντας δυναμικά υπέρ του Νίκου Κοτζιά και τα πράγματα επανέρχονται στο κανονικό.

Όσοι γνώριζαν τον ρόλο της στην επαναπροσέγγιση των δύο ανδρών ισχυρίστηκαν ότι ο Νίκος Κοτζιάς εργάστηκε για να πάρει αυτός τη θέση του υπουργού, για την οποία αρχικά προοριζόταν η ίδια η Νάντια Βαλαμβάνη. Ισχυρίζονται ότι η γενικότερη συμπεριφορά του απέναντί της ήταν μάλλον σκληρή, παρότι οι δυο τους ήταν φίλοι επί δεκαετίες.

Η Νάντια είχε, μάλιστα, παρουσιάσει και την ποιητική του συλλογή, καθώς ως γνωστόν ο Κοτζιάς σκαρώνει ποιηματάκια. Τα στέλνει διαδικτυακά πλέον σε έναν μεγάλο αριθμό φίλων και συνεργατών κάθε πρώτη του μήνα. Υπάρχει, μάλιστα, ένα κοινό αστείο, μεταξύ αυτών. Όταν παρεξηγείται ή θυμώνει με κάποιον από τους αποδέκτες -πράγμα όχι σπάνιο- τους διαγράφει από τη λίστα των παραληπτών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, η εγκατάσταση του Νίκου Κοτζιά συνοδεύτηκε από μαζικές μεταθέσεις διπλωματών. Ο νέος υπουργός δεν ασχολείται μόνο με τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι παροιμιώδης η ροπή του προς το μικρο-μάνατζμεντ, η ροπή του να χρησιμοποιεί την εξουσία του για να οικοδομήσει ένα προσωποπαγές καθεστώς στο υπουργείο.
Μαζικές μεταθέσεις διπλωματών

Διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι την ώρα που έκανε διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων, ασχολιόν με το που θα τοποθετηθεί ο τελευταίος διπλωμάτης. Τον έχουν κατηγορήσει ότι υπαγόρευε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο τα εισαγωγικά σημειώματα για όσους ήταν να προαχθούν. Άλλοι τον υπερασπίζονται, ισχυριζόμενοι ότι καθάρισε το υπουργείο.

Μία φορά έδιωξε σύσσωμο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επειδή έριξε στα χαμηλά τον πρόξενο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Εγκατέλειψε το προξενείο, χωρίς πρώτα να ενημερώσει, όταν άρχισαν να πέφτουν σφαίρες, επικαλούμενος την ασφάλειά του. Αντίπαλοί του, πάντως, ισχυρίζονται ότι περιβάλλεται από μία αφοσιωμένη ομάδα ατόμων, ενώ κρατάει γερά τα γκέμια όσον αφορά τους υφιστάμενούς του.

Ήδη αναφερθήκαμε στην τεταμένη σχέση του με το Νίκο Ξυδάκη και τον Γιώργο Τσίπρα. Και οι δύο απομακρύνθηκαν από το υπουργείο. Το γεγονός, όμως, ότι είναι διαβασμένος, αλλά και παίρνει πρωτοβουλίες με ρυθμό που δεν δύναται να παρακολουθήσει ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή του. Εκτός αυτού, όταν οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό δυσκολεύουν, αφήνει να εννοηθεί ότι δύο-τρεις βουλευτές είναι στελέχη του Πράττω και φίλοι του. Με άλλα λόγια, λειτουργεί, χωρίς ποτέ να το λέει, σαν μικρός κυβερνητικός εταίρος.

Αν μη τί άλλο, φίλοι και αντίπαλοι, θα συμφωνήσουν ότι η πρότερη αδράνεια, σύνεση και η επιφύλαξη που λειτουργούσαν ως άλλοθι για να μην λαμβάνονται αποφάσεις έχει απολεσθεί επί των ημερών του Κοτζιά. Παρ’ ότι κάποιοι τον κατηγορούν ως άφιλο, μετρώντας τους κοντινούς ανθρώπους που έχει αποξενώσει ανά τα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι διατηρεί στενούς φίλους από τα χρόνια του ΚΚΕ. Η σχέση που διατηρεί μαζί τους, μάλιστα, παραπέμπει σε μία κατάσταση “μασονίας”, με εντυπωσιακούς κωδικούς επικοινωνίας.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υποχρεωτικά στον οικογενειακό γιατρό - Τι χάνει όποιος δεν μπει στο σύστημα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον θεσμό

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους. Ωστόσο, στον Δήμο Ηρακλείου, των 170.000 κατοίκων, μόνο 13.133 άτομα είχαν εγγραφεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου σε μια από τις 4 ΤΟΜΥ της πόλης κι είχαν “χρεωθεί” σε κάποιον οικογενειακό γιατρό.

Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης, αποδίδει το γεγονός στην ελλιπή ενημέρωση του κόσμου. “Ο αριθμός είναι όντως μικρός, βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση αλλά, ενώ ο κόσμος ρωτά, καθυστερεί να προχωρήσει σε εγγραφή στις Τοπικές Μονάδες Υγείας” είπε.

Ελλείψεις σε γιατρούς

Το πλαφόν για κάθε οικογενειακό γιατρό είναι τα 2.250 άτομα, νούμερο που απέχει πολύ από αυτά που έχουν συγκεντρώσει οι γιατροί που υπηρετούν στις ΤΟΜΥ της πόλης.

Ωστόσο, αν υπήρχε μαζικό κίνημα εγγραφών, το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο, αφού δεν θα υπήρχαν γιατροί να τους καλύψουν.

Ο κ. Δημητρακόπουλος μίλησε για την απροθυμία των γιατρών να εργαστούν στις Μονάδες Γειτονιάς και εξήγησε ότι στις 4 ΤΟΜΥ του Ηρακλείου υπηρετούν 14 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί, παθολόγοι, παιδίατροι) με τις νέες προκηρύξεις θέσεων, βρέθηκαν άλλοι 11, ωστόσο οι συνολικές ανάγκες των μονάδων είναι τα 50 άτομα.

Όσον αφορά στους συμβασιούχους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ούτε εκείνοι επαρκούν για τη συνολική κάλυψη του Δήμου.

Τι θα συμβεί σε όσους δεν κάνουν εγγραφή

Από την αρχή του 2019 όλοι θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουμε τον οικογενειακό γιατρό μας, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το Σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής γ.γ Υπουργείου Υγείας ανέπτυξε αναλυτικά τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

-Τι είναι ο οικογενειακός γιατρός;

-O οικογενειακός γιατρός είναι ένας σύμβουλος Υγείας. Θέλουμε αυτή η λειτουργία να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι μια δωρεάν παροχή για τον πολίτη.

-Μπορεί ένας ασφαλισμένος να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν θα είναι σε μία από τις κατηγορίες του οικογενειακού;

-Ναι, προφανώς θα μπορεί και να πηγαίνει και θα τον αποζημιώνει όπως μέχρι σήμερα το Δημόσιο.

-Ο οικογενειακός τι ειδικότητες έχει;

-Θα είναι γενικός γιατρός, παθολόγος και παιδίατρος. Μπορεί να συνταγογραφήσει μια μεγάλη γκάμα εξετάσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ή κρίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδικευμένη φροντίδα, άρα θα παραπέμψει σε έναν άλλο ειδικό γιατρό.

-Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από τον ασθενή;

-Όχι. Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από τον πολίτη, εμμέσως, μέσω της φορολογίας. Δεν υπάρχει ιδιωτική πληρωμή. Δεν χρεώνεται.

-Ωράριο του οικογενειακού γιατρού;

– Θα λειτουργεί κανονικά όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα ο συμβεβλημένος γιατρός με το Δημόσιο. Για να εξυπηρετήσει τη νύχτα έναν ασθενή, αυτό αφορά τον ίδιο τον γιατρό. Το κατά πόσον είναι προσβάσιμος, γιατί έχει μια λίστα που εξυπηρετεί. Η συνήθης πρακτική -και δεν θέλουμε να αλλάξει αυτό- τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία και από τα Κ.Υ που εφημερεύουν στις αστικές και ημιαστικές περιοχές.

-Πώς βρίσκουμε τον οικογενειακό γιατρό;

-Toν βρίσκουμε, είτε επισκεπτόμενοι μια δημόσια δομή της περιοχής μας ή μια ΤΟΜΥ της περιοχής μας -έχουμε 96 τέτοιες δομές σε όλη τη χώρα και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ξεπεράσει τις 120- είτε επισκεπτόμενοι έναν συμβεβλημένο γιατρό του Συστήματος Υγείας, ή ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα της ΗΔΙΚΑ ή μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, χρειάζεται μετά την ηλεκτρονική αίτηση ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό για να γίνει αποδεκτή η αίτηση και να ξεκινήσει η λειτουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, το οποίο είναι η καινούργια υπηρεσία του συστήματος, γιατί, μεταξύ άλλων, ο οικογενειακός γιατρός πέρα από τη λίστα φροντίδας των ανθρώπων έχει και την ευθύνη ανάπτυξης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου. Ένας φάκελος όπου θα συγκεντρώνεται η πληροφορία που θα αφορά τον κάθε εγγεγραμμένο πολίτη.

-Όσοι δεν έχουν οικογενειακό γιατρό κοντά τους, τι κάνουν;

-Yπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις και αδυναμίες στο σύστημα που είναι δομικές. Υπάρχουν κάποια κενά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιωτικές που ακόμα και όταν προκηρύσσουμε μόνιμες θέσεις, το ιατρικό σώμα είναι απρόθυμο να ανταποκριθεί.

Η στελέχωση των δημόσιων δομών είναι αυτή που θα έχει το μεγαλύτερο βάρος.

-Για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός, πόσοι γιατροί χρειάζονται;

-Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.000 εγγεγραμμένους γιατρούς στο σύστημα και ήδη οι 2.000 είναι ήδη στο σύστημα. Χρειαζόμαστε περίπου από 500 έως 1.000 ακόμα για να έχουμε καθολική κάλυψη.

Το βασικό θέμα είναι ότι, οι νέοι γιατροί στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μεταναστεύσει τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό. Ένας μεγάλος αριθμός, πάνω από 16.000, βρίσκονται έξω. Ήδη και με τις προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις αρχίζει δειλά δειλά η αναστροφή αυτού του κλίματος. Βλέπουμε Ελληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα συστήματα Υγείας του εξωτερικού να επιστρέφουν.

Ένας δεύτερο θέμα είναι ότι υπάρχει ένα έντονο φαινόμενο αστυφιλίας και αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα.

Οι ανάγκες του συστήματος με τους οικονομικούς πόρους έχουν μια αναντιστοιχία. Ήδη σε κάποιες αγροτικές περιοχές με το επιπλέον επίδομα αγόνου έχουν αρχίσει και στελεχώνονται.

Το σημαντικό είναι ότι μιλάμε πια επί ενός σχεδίου που υλοποιείται. Έχουν γίνει δεκαοκτώ απόπειρες στο παρελθόν νομοθέτησης ενός πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας. Το βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο στην πράξη, προφανώς και με τις δυσκολίες του.

Από 1η Ιανουαρίου του 2019 ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα και εκτός από τη φροντίδα του ασθενή, θα συνταγογραφεί χωρίς κόστος.

-Πόσους θα εξυπηρετεί ο οικογενειακός γιατρός;

-Έχει ένα «ταβάνι» 2.250 ατόμων που εγγράφονται, αλλά δεν θα εξυπηρετεί τόσους, έχει ένα 10-15% που θα εξυπηρετεί μηναία.

-Αν δεν μπω στο σύστημα, τι χάνω;

-Αν υπάρχει οικογενειακός γιατρός και δεν εγγραφούμε, χάνουμε τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χάνουμε τη δυνατότητα σε μια νέα υπηρεσία και χάνουμε και χρόνο, γιατί ο οικογενειακός γιατρός κανονίζει πολύ νωρίτερα τα ραντεβού μας με μια άλλη ειδικότητα.

Οι χρόνιοι ασθενείς που τους παρακολουθεί ένας άλλος γιατρός, πχ καρδιολόγος, αυτοί παίρνουν μια ετήσια παραπομπή και δεν ταλαιπωρούνται άλλη φορά, εκτός αν χρειάζονται τις υπηρεσίες του οικογενειακού γιατρού.

Στην πράξη έχουμε ήδη 160.000 ανθρώπους που έχουν εγγραφεί σε ΤΟΜΥ και μόνο 2.000 έχουν παραπεμφθεί σε επόμενο επίπεδο φροντίδας υγειας.

Έχουμε εκτίμηση αυτή τη στιγμή ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξοικονόμηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές ιατρικές δαπάνες των οικογενειών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είναι λεφτά που έφευγαν από τις τσέπες ανθρώπων που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια.

Τα δικαιολογητικά και η απλή διαδικασία εγγραφής

Η διαδικασία της εγγραφής περιλαμβάνει τα εξής δικαιολογητικά.

Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου (δίδεται από ΤΟΜΥ).

Ταυτότητα ή διαβατήριο

Α.Μ.Κ.Α.

Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος είναι ανήλικος, οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από γονέα ή πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του, προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης από την οποία να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας.

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος εμπίπτει στις κατηγορίες που προβλέπει η υπ’ αριθ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/2016 (ΦΕΚ 908/τ.Β΄/2016) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», η διαδικασία εγγραφής γίνεται με την επίδειξη των δικαιολογητικών που προβλέπει η εν λόγω ΚΥΑ.

Ωράριο λειτουργίας

Οι ΤΟΜΥ δουλεύουν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Τα πρωινά ραντεβού είναι από τις 8.00 έως τις 15.00 και τα απογευματινά από τις 14.00 έως τις 21.00. Όλοι οι γιατροί της ΤΟΜΥ εργάζονται ορισμένες μέρες πρωί και ορισμένες μέρες απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ευελιξία στη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Τι παρέχει συμπερασματικά η ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός ιατρός:

Ο οικογενειακός ιατρός και η ομάδα υγείας διαχειρίζεται χρόνια προβλήματα υγείας που τυχόν υπάρχουν (πχ υπέρταση, διαβήτης, ΧΑΠ, κατάθλιψη), παρακολουθεί την ανάπτυξη των παιδιών και φροντίζει για τον εμβολιασμό τους, ρυθμίζει και συνταγογραφεί τη φαρμακευτική αγωγή (ωστόσο αποσπασματική αντιγραφή συνταγών σε ασθενείς που δεν παρακολουθούνται στη μονάδα δεν είναι δυνατή), προγραμματίζει τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις (πχ μαστογραφία, test PAP), προάγει συνολικά την υγεία σας (πχ διακοπή καπνίσματος), παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας όταν χρειάζεται, αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα υγείας όταν αυτά δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά, παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα υγείας όταν αυτή χρειάζεται.

Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κοινωνική λειτουργό της ΤΟΜΥ για παροχή συμβουλευτικής, διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ασφαλιστικούς φορείς, βοήθεια στην έκδοση επιδομάτων κτλ. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν οικογενειακό ιατρό.
Πηγή: patris


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προφυλακιστέοι ο αστυνομικός κι άλλοι 4 για το κύκλωμα ναρκωτικών - Μαραθώνιες οι απολογίες, διαφεύγει ο αρχηγός

Στην φυλακή οδηγούνται ο αστυνομικός και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του, στην υπόθεση της δράσης του κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Αττική, την Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Διαφθοράς.

Μετά από πολύωρη διαδικασία που διήρκησε πάνω από δώδεκα ώρες, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα, με τους πέντε από αυτούς να κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν για δύο κατηγορούμενους, έναν 45χρονο από την Σπάρτη και μία 34χρονη, ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Επιπλέον επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση χιλίων ευρώ στον καθένα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρνούνται την δράση που τους αποδίδεται στην ογκωδέστατη δικογραφία, με την πλειονότητα τους να υποστηρίζει πως είναι χρήστες και όχι έμποροι ναρκωτικών. Αυτό φέρεται να ανέφερε στην ανακρίτρια και ο 31χρονος γιος πρώην ευρωβουλευτή με καταγωγή από την Θεσσαλία. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίζεται πως είχε εισχωρήσει στο κύκλωμα εν αγνοία των ανωτέρων του, με σκοπό να καταφέρει να το εξαρθρώσει.

Στην υπόθεση είναι εμπλεκόμενος άλλος ένας αστυνομικός, ενώ καταζητούνται δύο πρόσωπα, ο ένας εκ των οποίων φαίνεται να είχε αρχηγικό ρόλο.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Καταπέλτης» το πόρισμα για το Μάτι: Υπήρχε χρόνος για εκκένωση

«Φωτιά» είναι το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου, του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που πραγματοποίησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς επισημαίνει τον αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού και τη σωρεία λαθών που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, οι κάτοικοι προλάβαιναν να εκκενώσουν την περιοχή με... άνετο βάδισμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των 182 σελίδων, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», εάν είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι εγκαίρως, υπήρχε χρόνος ικανός ώστε να απομακρυνθούν πεζή προς την ακτή.

«Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής», λέει χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο, εφόσον είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς τη θάλασσα -πράγμα που ο ίδιος δεν αναφέρει με σαφήνεια- τότε «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν (από τη Λεωφόρο Μαραθώνας έως και την ακτογραμμή) για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ., δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Στην έκθεση καταγράφεται το «αλαλούμ» που επικρατεί με τους χρόνους. Από τη μία, γίνεται λόγος για «αναντιστοιχία» αφού ανάμεσα σε άλλα η Πυροσβεστική -κατά δήλωσή της- εμφανίζεται να έχει φτάσει στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης… 54 δευτερόλεπτα πριν αυτή κληθεί.

Αντίστοιχα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος φαίνεται να ενημερώθηκαν, από ξεχωριστούς ιδιώτες και όχι από μεταξύ τους ενδοεπικοινωνία, με διαφορά τριάντα τριών ολόκληρων λεπτών.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, της ΚΕΔ, του Λιμεναρχείου Ραφήνας και δασικών υπηρεσιών για την ανύπαρκτη πρόσβαση στη θάλασσα στη θέση Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ σκιαγραφείται ο ρόλος της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αν υπήρξε τελικά ξεκάθαρη εντολή εκκένωσης στο Μάτι.

Εμπρησμό από αμέλεια δείχνουν τα στοιχεία

Εν τω μεταξύ, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για εμπρησμό από αμέλεια.

Στη σελίδα 11 αναφέρεται ότι «δεν ανευρέθηκαν εμπρηστικοί ή άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς»! Η θεωρία του σχεδίου εμπρηστών καταρρίπτεται ενώ ως σημείο έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίζεται ανοιχτός οικοπεδικός χώρος επί της οδού Ανδρούτσου.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!