EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Γ. Μανιάτης: SOS για το σκάνδαλο στο Θριάσιο

Σκάνδαλο που αγγίζει τα 10.000.000 αποτελεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου τονίζει ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης σημειώνοντας πως πρέπει να παρέμβει και η Δικαιοσύνη. «Άλλο σωστή αξιοποίηση του Θριάσιου και άλλο δωράκια κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που εμπεριέχονται στη σύμβαση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη αποτελεί αποδεδειγμένα παραβίαση της χρηστής διοίκησης η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την εγγυητική επιστολή που υπάρχει στη σύμβαση που έχει κατατεθεί αφού αναφέρει ότι ενώ «η ενδιάμεση εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στην απόφαση του Δ.Σ. είναι 20.000.000€ στη Σύμβαση που έχουμε μπροστά μας είναι μόνο 10.000.000€»!

«Αυτό είναι κραυγαλέο σκάνδαλο ή δεν είναι;» αναφέρει και συνεχίζει διερωτώμενος: «Οι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας θα αποδεχθούν να υπερψηφίσουν μια σκανδαλώδη Σύμβαση που μειώνει κατά 51% το όφελος του Δημοσίου και που ακυρώνει στην πραγματικότητα το σύνολο του διαγωνισμού, δεδομένου ότι έρχεται προς υπογραφή μια Σύμβαση που είναι εντελώς έξω από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που προκηρύσσει τον διαγωνισμό, ναι ή όχι;»

«Αντιλαμβάνεστε» συνέχισε «ότι όχι απλώς είναι αδύνατον να υπερψηφίσουμε τη Σύμβαση που έχουμε μπροστά μας –και την καταγγέλλουμε- αλλά πιστεύουμε ότι κι εκτός της αιθούσης και άλλοι θεσμικοί φορείς ακούν και παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση».

Τα δεδομένα για το έργο στο Θριάσιο έχουν ως εξής σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη:

1. 1ος Διαγωνισμός για το Θριάσιο το 2006-2009: Όφελος του ελληνικού Δημοσίου: 77.000.000€.

2ος Διαγωνισμός για το Θριάσιο (Νοέμβριος 2015): Παραχώρηση για 50 χρόνια και συνολικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου: 63.000.000€.

3ος Διαγωνισμός για το Θριάσιο (Ιούνιος 2016): Μείωση του οφέλους του ελληνικού Δημοσίου κατά 51%. Τα 63.000.000€ γίνονται 31.000.000€.

2. Κατατέθηκε εναλλακτική προσφορά από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, που απαγορεύεται και αποσύρθηκε, η οποία ζητούσε να απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη, από τον ΕΝΦΙΑ, από τον ΤΑΠ. Αφού αποσύρθηκε, έγινε το «χατίρι» με νόμο. Ξανά η Βουλή να ξεπλύνει αιτήματα παραχωρησιούχων.

3. Ίδια κεφάλαια στην προσφορά: Δεσμεύεται η Κοινοπραξία για ίδια κεφάλαια 36.000.000€ και στη σύμβαση αυτά γίνονται 10,8 εκατ. €. Τα υπόλοιπα 20.000.000€ τι γίνονται; Προφανώς δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλ. του Έλληνα πολίτη.

4. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κι Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων: Καμία αναφορά στην προκήρυξη, για να μην το ξέρει κανένας, αλλά πρόκειται για ένα επιπλέον δωράκι. Και δυνατότητα να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Μονάδες Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, όχι μόνο για τους χρήστες του Εμπορευματικού Κέντρου, αλλά και για χρήση τρίτων, δηλ. να πουλάμε και υπηρεσίες ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων σε τρίτους.

5. Εγγυητική Επιστολή: Μια εγγυητική επιστολή που ονομάστηκε με τον νεολογισμό «πολυεπίπεδη» και η οποία εκπίπτει και υπέρ του παραχωρησιούχου! Πόσες φορές έχει γίνει αυτό σε δημόσιες συμβάσεις;

6. Παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από σωρεία άρθρων του Αστικού Κώδικα, όπου το ελληνικό Δημόσιο αυτοδεσμεύεται ότι για τα υπόλοιπα 60 χρόνια, μία σειρά πάνω από 10 άρθρων του Αστικού Κώδικα, δεν θα τα διεκδικήσει – εφαρμόσει, ακόμη κι αν ο παραχωρησιούχος δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

7. Όροι Δόμησης: Ο κ. Σπίρτζης λέει ότι όλη η δόμηση θα είναι 235.000m2 και μόνο αυτή. Ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται από 0,4 σε 1,65, ο συντελεστής κάλυψης από 40% σε 60%, ο συντελεστής όγκου από 4 στο 8,25 και το επιτρεπόμενο ύψος από 13,5m σε 19m και κατά περίπτωση στα 24m. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη στην προκήρυξη, όλα μετά το διαγωνισμό. Κραυγαλέο σκάνδαλο!

8. Κορυφαία πράξη του σκανδάλου, η Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2016, η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου στις 20/2/2017, δηλ. μετά από 8-9 μήνες, και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 21/3/2018! Δηλ. η βασική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ για την κορυφαία επένδυση της εταιρείας, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μετά από 1,5 χρόνο.

Τέλος, ο Γ. Μανιάτης αναφερόμενος σε σχόλια του κ. Σπίρτζη σε σχετική συνέντευξή του περί πολιτικών διαφωνιών μεταξύ τους, είπε χαρακτηριστικά: «Προφανέστατα, έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφορές με τους ριψάσπιδες και τους βολεψάκηδες. Και προφανέστατα, έχουμε τεράστιες πολιτικές διαφορές με Υπουργούς που ανέχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον ακροδεξιό συνεταίρο τους Πάνο Καμμένο να τους λέει κατάμουτρα ότι τους «λαδώνει» ο Σόρος με 50.000.000 ευρώ και να μην εξεγείρονται».

Άδ. Γεωργιάδης για επένδυση στο Θριάσιο: Τέτοια λαμογιά δεν έχω ξαναδεί


Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την επένδυση στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, η οποία συζητείται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη οι όροι της σύμβασης άλλαξαν, μετά την λήξη του σχετικού διαγωνισμού, ευνοώντας τον πλειοδότη! Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τροπολογία και ενώ ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί άλλαξε ο συντελεστής δόμησης των κτιρίων της ΓΑΙΟΣΕ, κάτι που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να επεκτείνει τα κτίρια.

«Έχει γίνει ένας διαγωνισμός,  οι όροι του προέβλεπαν στα δύο μεγάλα 20 εκ ευρώ ντούκου και 235.000 τ.μ  δυνατότητα δόμησης. Οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι ήταν 33 και ο τελικός πλειοδότης ένας. Έρχεται όμως έξυπνα δια νόμου ο Υπουργός, γιατί αλλιώς θα πήγαινε κατευθείαν στον Κορυδαλλό, δεν θα πέρναγε  από ειδικό δικαστήριο, και μείωσε την προκαταβολή στα 10 εκ ευρώ από 20 εκ ευρώ και αύξησε τούς όρους δόμησης στα 970.000 τμ», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, για να αναρωτηθεί: «Γιατί δεν κάνατε από την αρχή το διαγωνισμό με αυτούς όρους;» Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε διεωρωτώμενος ποιος ωφελείται, καθώς επίσης και κι αν κάποιος από τους συνεργάτες του κ. Σπίρτζη τα πήρε!

«Πρώτη φορά αλλάζει διαγωνισμός εκ των υστέρων και το κάνει ο Σπίρτζης με νόμο», υπερθεμάτισε μιλώντας στη Βουλή και έκανε ειδική μνεία στις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ περί προανακριτικής επιτροπής για την Υγεία.

«Επειδή ξύπνησα με πληροφορίες που λένε για προανακριτική για την υγεία για 5 πρόσωπα. Καμία προκαταρκτική δεν θα γίνει για την υγεία, γιατί η Εξεταστική ήταν ένα φιάσκο. Ψάχνατε, ψάχνατε και δεν βρήκατε τίποτα. Την κλείσατε άρον άρον.  Και δεν θα κάνετε και προκαταρκτική και σας προκαλώ γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν υπουργό. Αντίθετα αυτό που κάνετε σήμερα κύριε Σπίρτζη θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας», είπε κλείνοντας.

Απαντώντας ο Υπουργός Υποδομών ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει παραπληροφορηθεί από διάφορους. Υποστήριξε ότι η σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού είναι μια και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν και κάλεσε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να φέρει την «δεύτερη» προκήρυξη. Σε ότι αφορά, δε, την τροπολογία για την αύξηση των συντελεστών δόμησης, εξήγησε ότι έγινε «για να καλυφθούν οι ανάγκες» και να «έχουμε ενιαίους συντελεστές δόμησης για όλα ακίνητα ΓΑΙΑΟΣΕ».
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έ. Αχτσιόγλου: Τον Ιανουάριο του '19 η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού

«Για την κυβέρνησή μας η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων».

Αυτά μεταξύ άλλων υπογράμμισε σήμερα το βράδυ από την Καρδίτσα, σε ανοικτή συγκέντρωση και ομιλία η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ψηφιστούν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα μέτρα τα οποία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ. Είναι και αυτό μία επιβεβαίωση ότι πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, που για χιλιάδες συμπολίτες μας σημαίνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ενίσχυσης και προοπτικής. Είναι μία απάντηση σε όσους μέχρι σήμερα αρνούνται να αποδεχτούν ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει οριστικά. Είναι μία απόδειξη ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν αποτελεί μία τυπική διαφοροποίηση, αλλά οδηγεί σε δυνατότητες άσκησης πολιτικής που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη περίοδο».

Ακόμα, η κ. Αχτσιόγλου αναφερόμενη στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τόνισε ότι η οριστική, καθαρή και χωρίς αστερίσκους έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, την 21η Αυγούστου 2018, είναι ένα κομβικό και καθοριστικό σημείο για τη χώρα.

Είναι, επίσης, πρόσθεσε «κομβικό και καθοριστικό σημείο για το έργο της κυβέρνησής μας, καθώς πιστοποιεί την υλοποίηση της κορυφαίας δέσμευσης που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τη δέσμευση να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, να βάλουμε οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην επιτροπεία και τη σκληρή λιτότητα, να βγει η οικονομία από το σπιράλ της κρίσης». Για το ίδιο θέμα η υπουργός δήλωσε ακόμη χαρακτηριστικά «η εξέλιξη αυτή αποτελούσε επί τριάμισι χρόνια βασικό στόχο της κυβέρνησης. Και σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι άξιζε τον κόπο. Η κυβέρνησή μας πέτυχε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς».

Και κυρίως, διευκρίνισε «πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όλα». Πιο αναλυτικά είπε η Υπουργός Εργασίας για αυτό το θέμα:

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα και τώρα έρχεται η ώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οι άνθρωποι του μόχθου, πρέπει να δρέψουν τους καρπούς αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Με την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κάναμε το πρώτο βήμα μίας μεγάλης διαδρομής, η οποία για μας μετριέται με ένα μόνο κριτήριο: Τη βελτίωση της ζωής του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, η κ. Αχτσιόγλου, τόνισε πως αυτή, χαρακτηρίζεται από την αντίθεση μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν μνημονιακές πολιτικές ακόμα και απόντος του μνημονιακού πλαισίου και του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης υπέρ της μισθωτής εργασίας και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Για να εξηγήσει:

«Τα πολιτικά σχέδια που ξεδιπλώνονται μπροστά μας είναι σαφή και απολύτως διακριτά. Τα τέμνει μια ορατή διαχωριστική γραμμή. Μια διαιρετική τομή που διαπερνά τα εργασιακά, την κοινωνική ασφάλιση, τη στάση μας απέναντι στη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Από τη μία βρίσκεται το σχέδιο της ΝΔ. Δεν είναι ένα άγνωστο πολιτικό σχέδιο, το γνωρίσαμε καλά μέχρι το 2014, ταυτίζεται με τις επιλογές του ΔΝΤ επαναλαμβάνοντας, μάλιστα, αυτούσιες και κάποιες προτάσεις του. Η ουσία αυτής της πρότασης δεν επαναφέρει απλά τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό αλλά μας οδηγεί κατευθείαν πίσω στο ΔΝΤ, όπως δείχνει και η τραγική εμπειρία της Αργεντινής».

Απέναντι σε αυτό το αντικοινωνικό πολιτικό σχέδιο βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε, προσθέτοντας: «αυτό θέτει στο επίκεντρό του την εργασία και έχει ως στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι ώστε ο πλούτος που παράγεται να μπορεί να διανέμεται κατά το δυνατόν δικαιότερα σε αυτούς που τον παράγουν και η ανάπτυξη να είναι διατηρήσιμη στο χρόνο.

Το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα φέρνει στην πρώτη γραμμή την ενίσχυση της εργασίας, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και την αύξηση του εισοδήματός τους. Αυτά τα στοιχεία είναι για εμάς προϋποθέσεις για τη δίκαιη ανάπτυξη».

Πιο αναλυτικά η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε ότι ο χαρακτήρας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησής μας έγινε σαφής ακόμα και εντός του πλαισίου αυστηρής επιτροπείας στο οποίο λειτουργήσαμε. «Αποδείξαμε» εξήγησε «από την πρώτη στιγμή ότι κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που κερδίσαμε μετατράπηκε σε πολιτικές υπέρ τις κοινωνικής πλειοψηφίας ενώ παράλληλα θέσαμε την οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης» για να επισημάνει: «Οι νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί από το 2015 είναι περισσότερες από 300.000 και η ανεργία μειώθηκε κατά 7 μονάδες».

«Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις δίκαιες και αναγκαίες από καιρό σ' αυτόν τον τόπο. Όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό σύστημα να ξανασταθεί στα πόδια του και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του. Ενισχύσαμε αποφασιστικά το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας, με τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και ενός σοβαρού πλέγματος προστασίας για το παιδί, για πρώτη φορά. Καλύψαμε ιατροφαρμακευτικά μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Όπως δε, εξήγησε, ειδικά στο κρίσιμο θέμα των εργασιακών, όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις, που υλοποίησε η κυβέρνηση είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα μέτρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης δικαιωμάτων της περιόδου 2010-2014.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συμφώνησε ή αποδέχτηκε την αντίληψη της εσωτερικής υποτίμησης και αυτό δεν έμεινε μία απλή διακήρυξη. Νομοθετήσαμε και σήμερα έχουμε κάνει πράξη την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου για να καταλήξει:

«Πετύχαμε να κερδίσουμε την πρώτη μάχη, κερδίζοντας ξανά την αυτονομία της χώρας στη χάραξη των πολιτικών της. Έχουμε μπροστά μια ακόμα πιο κρίσιμη μάχη, το να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της εργασίας και την υπηρέτηση των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Όταν Σπίρτζης και Λυμπερόπουλος κυβερνούν μια χώρα

Σφιχτά αγκαλιασμένοι, χέρι-χέρι, οι κύριοι Χρήστος Λυμπερόπουλος και Χρήστος Σπίρτζης θα περάσουν την είσοδο των δικαστηρίων της Ευελπίδων για να διατρανώσουν από κοινού την πρόθεσή τους να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό στον τομέα των επίγειων μεταφορών. Ο εγχώριος λαϊκισμός καλπάζει και οι κύριοι Σπίρτζης και Λυμπερόπουλος προσφέρουν μια εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζει.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, η χώρα θα μείνει χωρίς ταξί. Απεργούν ιδιοκτήτες και οδηγοί, με “θεσμικά αιτήματα”, αλλά θα συγκεντρωθούν στις 9 το πρωί της ίδιας μέρας στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της ΠΟΕΙΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο ο οποίος δικάζεται γιατί συκοφάντησε (τους αποκάλεσε φοροφυγάδες και άλλα πολλά) τον πρόεδρο και την εταιρεία BEAT.

Σήμερα αρκετές χιλιάδες οδηγοί ταξί συνεργάζονται με την εταιρεία ΒΕΑΤ. Καλούνται δηλαδή από το κορυφαίο συνδικαλιστικό τους όργανο να απεργήσουν εναντίον του εαυτού τους. Την ημέρα της απεργίας, χιλιάδες άνθρωποι θα ταλαιπωρηθούν, ηλικιωμένοι θα κλειστούν στο σπίτι, μεροκάματα θα χαθούν, δουλειές θα καθυστερήσουν, απλά και μόνο επειδή ο κ. Λυμπερόπουλος είναι εμπλεκόμενος σε μια δίκη κατασυκοφάντησης.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Λυμπερόπουλου θα εμφανιστούν ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών κ. Αθανάσιος Βούρδας.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας υιοθετεί τους χαρακτηρισμούς, τις συκοφαντίες και τις πρακτικές του κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Το πρώτο αίτημα των απεργών οδηγών ταξί, είναι η “άμεση εφαρμογή του Ν.4530/18 και Ν.4446/16 και δράση από τις Ελεγκτικές Αρχές”.

Ζητούν δηλαδή από τους ανθρώπους που συνεργάζονται στενά με τον πρόεδρο της ΠΟΕΙΤΑ να εφαρμόσουν πιστά τους νόμους που ψήφισαν κατά παραγγελία του προέδρου της ΠΟΕΙΤΑ κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Για να μην κρυβόμαστε: Η συντεχνία των μαντράδων έχει κάθε στόχο να εμποδίζει την οποιαδήποτε εξέλιξη στον κλάδο των επίγειων μεταφορών. Αντιθέτως, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες διεθνείς πρακτικές μεταφέρουν στο κέντρο των υπηρεσιών τον καταναλωτή, τον επιβάτη. Ο επιβάτης πρέπει να αποφασίζει ποιος θα τον εξυπηρετεί και ποιος πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά αν δεν εκσυγχρονιστεί.

Στην Ελλάδα του Υπουργού Σπίρτζη και του συνδικαλιστή Λυμπερόπουλου ωστόσο οι νόμοι φτιάχνονται κατά παραγγελία των συντεχνιών.

Η ελευθερία στην οικονομική δραστηριότητα, το δικαίωμα επιλογής, ο ελεύθερος ανταγωνισμός δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του κ. Σπίρτζη και του κ. Λυμπερόπουλου.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έχει κουράσει η Ελλάδα, ορατός ο κίνδυνος 4ου μνημονίου

Μετά τις Ευρωεκλογές το θέμα Ελλάδα θα τεθεί ξανά στο τραπέζι, αφού η "περίοδος χάριτος" θα έχει εκπνεύσει. Και εφόσον η χώρα βρεθεί ενώπιον απαγορευτικών επιτοκίων, τότε οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό που σήμερα δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται, τον κίνδυνο να χρειαστεί η Ελλάδα ένα 4ο μνημόνιο, λέει στο Liberal.gr, ο Γιώργος Οικονομίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

"Είναι προφανές ότι σε μια Ευρωζώνη που χαρακτηρίζεται από έξαρση του λαϊκισμού (βλέπε Ιταλία) αλλά και από την αποδυνάμωση πολιτικά της Μέρκελ, θα αυξηθούν οι φωνές υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στις χώρες του Νότου. Αν εκπνεύσει αυτή η περίοδος χάριτος και η Ελλάδα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός αγορών, τότε η αντιμετώπισή της από την Ευρώπη- φοβάμαι -θα είναι σκληρή", αναφέρει ο κ. Οικονομίδης.

Εξηγεί γιατί η ελληνική οικονομία ακόμη και σήμερα δεν υπακούει στο βασικό οικονομικό κανόνα που θέλει τα αρκετά χαμηλότερα κόστη εργασίας και τα υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, να απογειώνουν την ανάπτυξη. Και χαρακτηρίζει εντελώς παραπλανητική την άποψη αυτή, ότι φταίει η ιταλική κρίση για την αρνητική στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.

“Δηλαδή αν το σημερινό επιτόκιο 4,2% των ελληνικών ομολόγων είναι υψηλό, τότε το 3,7% του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου δεν είχαμε ιταλική κρίση, αφού οι εκλογές έγιναν το Μάρτιο, ήταν χαμηλό ;", διερωτάται ο κ. Οικονομίδης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Αν σας ζητούσα να τολμήσετε μια πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία σε έξι- οκτώ μήνες από σήμερα, ποια θα ήταν αυτή;

Δεν νομίζω ότι η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία θα είναι πολύ καλύτερη σε έξι -οκτώ μήνες από σήμερα. Δεν νομίζω ότι ο βασικός στόχος που δεν είναι άλλος, από τη βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές θα έχει επιτευχθεί.

Δεν φαίνεται εφικτό, διότι για να εμπιστευτούν την Ελλάδα οι αγορές, θα πρέπει αυτή να έχει επιδείξει τους επόμενους μήνες μια αναπτυξιακή δυναμική. Αν κοιτάξετε το σχέδιο του προυπολογισμού θα δείτε ότι τα σημεία  τα οποία θα μπορούσε να “ποντάρει” η χώρα για να στηρίξει αυτή την αναπτυξιακή δυναμική είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Δεν εκτινάσσεται τίποτα από τα δύο. Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν από μνημόνια, είδαμε μια έκρηξη ανάπτυξης με κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές. Συνέβη παντού, πλην της Ελλάδας.

Αυτός είναι ο λόγος που το “ελατήριο” της οικονομίας δεν εκτινάχθηκε ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο τρίμηνο, και πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο θα συμβεί και στα δύο επόμενα. Διότι η ελληνική οικονομία, ακόμη και σήμερα, δεν υπακούει στο βασικό οικονομικό κανόνα που θέλει τα αρκετά χαμηλότερα κόστη εργασίας και τα υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, να απογειώνουν την ανάπτυξη. Εξηγήσεις βεβαίως για αυτό υπάρχουν, όπως ότι η χώρα δε λέει να μεταρρυθμιστεί, αλλά αυτά έχουν χιλιοειπωθεί, και εσείς με ρωτήσατε προς τα που πηγαίνουμε.

Έπειτα είναι και η αβεβαιότητα λόγω της Ιταλίας...

Κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς παραπλανητική η άποψη αυτή, ότι φταίει η ιταλική κρίση για την αρνητική στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Απλώς οι αγορές ούτε έβλεπαν, ούτε βλέπουν κάποιο "story" στην Ελλάδα, και αυτό δεν είναι απότοκο της Ιταλίας παρά της πραγματικής εικόνας της οικονομίας, που βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς junk, και της διαχείρισης από το σημερινό πολιτικό προσωπικό.

Δηλαδή αν το σημερινό επιτόκιο 4,2% των ελληνικών ομολόγων είναι υψηλό, τότε το 3,7% του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου δεν είχαμε ιταλική κρίση, αφού οι εκλογές έγιναν Μάρτιο, ήταν χαμηλό ; Η δική μου αντίληψη είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της σημερινής αβεβαιότητας είναι εξωγενές, το κύριο σκέλος είναι ενδογενές, δηλαδή οφείλεται σε αυτά που εμείς κάνουμε. Επειδή δεν κάνουμε όσα πρέπει, αντιμετωπιζόμαστε ανάλογα. Ακόμη και να μην υπήρχε η ιταλική κρίση, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς δεν θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλότερη.

Εφόσον δεν βλέπετε να δημιουργούνται αυτές οι ενδείξεις αναπτυξιακής δυναμικής, ποια είναι η πρόβλεψή σας;

Έτσι όπως προδιαγράφονται οι συνθήκες, με μια χώρα που έχει στην ουσία μπει σε προεκλογικό κλίμα, το οποίο θα φουντώσει μετά τον Ιανουάριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιμένει κανείς αναπτυξιακή δυναμική. Δεδομένης αυτής της βάσιμης εικασίας, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο, μέσα στους επόμενους 8 με 10 μήνες - και μακάρι να διαψευσθώ- μια βιώσιμη και σοβαρή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Και όταν λέω σοβαρή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, εννοώ με την έκδοση για παράδειγμα ενός μακράς διαρκείας ομολόγου 10 ετών. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός κ. Ευ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε προ ημερών μιλώντας στοReuters το μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας ελληνικής εξόδου, λέει από μόνο του πολλά.

Σκεφθείτε τώρα μια Ελλάδα εκτός αγορών που υποχρεούται ως τα μέσα του 2019 να έχει αναχρηματοδοτήσει χρεολύσια ίσα περίπου με το 50% του “σκληρού” μαξιλαριού των 15,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 24,1 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις βάλουμε χέρι στο μαξιλάρι, αυτόματα θα υποδηλώσουμε την αδυναμία μας να δανειστούμε από τις αγορές. Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός της συμφωνίας του Ιουνίου στο Eurogroup ήταν να μπορεί η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, να καλύπτει τις ανάγκες της από τις αγορές.

Όταν λοιπόν η Ελλάδα αρχίζει να βάζει γενναίο χέρι στο μαξιλάρι, τα επιτόκια θα ανέβουν, οπότε όταν τη τελευταία στιγμή η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές, τα επιτόκια θα είναι ασύμφορα υψηλά.

Τότε λοιπόν το θέμα Ελλάδα θα τεθεί ξανά στο τραπέζι, αφού η “περίοδος χάριτος” θα έχει εκπνεύσει. Και εφόσον η Ελλάδα βρεθεί ενώπιον απαγορευτικών επιτοκίων, τότε οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό που σήμερα δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται, τον κίνδυνο να χρειαστεί η Ελλάδα ένα 4ο μνημόνιο, που θα συνδέεται με προαπαιτούμενα.

Το ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι ποια ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα εγκρίνουν κάτι τέτοιο...

Είναι προφανές ότι σε μια Ευρωζωνη που χαρακτηρίζεται από έξαρση του λαϊκισμού (βλέπε π.χ. Ιταλία) αλλά και από την αποδυνάμωση  πολιτικά της κας Μέρκελ, θα αυξηθούν οι φωνές υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στις χώρες του Νότου. Αν εκπνεύσει αυτή η “περίοδος χάριτος” και η Ελλάδα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός αγορών, τότε η αντιμετώπισή της από την Ευρώπη- φοβάμαι - θα είναι σκληρή.

Πάντως ήδη δημοσιεύματα σε μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως για παράδειγμα η FAZ, δεν θεωρούν απίθανο το δυσοίωνο αυτό σενάριο...

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αναπτυξιακή δυναμική. Η χώρα δεν φαίνεται να έχει αναπτυξιακή δυναμική, δηλαδή τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα της επιτρέψουν να μπορεί να εξυπηρετεί με άνεση το χρέος της. Αυτά λαμβάνουν υπόψη τους τέτοιες αναλύσεις, συνυπολογίζοντας και τη πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Κοιτάξτε, η Ελλάδα έχει κουράσει πάρα πολύ.

Άνθρωποι σε σημαντικές θέσεις έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, που δεν θα έπρεπε ενδεχομένως να ανήκει στην Ευρωζώνη. Ανεξάρτητα από το αν έχουν δίκιο ή άδικο, αλλά και από το αν αρκετοί από αυτούς έχουν σημαντικές ευθύνες για το πως φθάσαμε ως εδώ, αυτή είναι η αλήθεια.

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως ήταν αυταπάτη ότι θα ξεμπερδέψει με την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου. Απλά σήμερα η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ' ότι η Ελλάδα. Εθνικισμό, λαϊκισμό, άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν έχει περισσευούμενη ενέργεια η Ευρώπη για να ασχοληθεί άλλο με την Ελλάδα.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θρίλερ με το Brexit, παιχνίδια με την λίρα

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο δημοσιεύματα  ήθελαν το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τι χρηματοπιστωτικέ υπηρεσίες μετά το διαζύγιο και η λίρα κατέγραψε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μέι άλλαξε αιφνιδίως το σκηνικό χαρακτηρίζοντας εικασίες όλα όσα γράφονται περί δήθεν συμφωνία.

Όλα ξεκίνησαν από μία επιστολή του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντόμινικ Ράαμπ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες ο αποστολέας της άφηνε να εννοηθεί ότι αναμένεται συμφωνία έως τις 21 Νοεμβρίου. Για το θέμα ρωτήθηκε ήδη από την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο οποίος όμως απέφυγε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη συμφωνίας και δεν μπήκε καν στο περιεχόμενο της επιστολής Ράαμπ.

Ακολούθησε ωστόσο δημοσίευμα των Times, το οποίο ανέφερε ότι έκλεισε μία συμφωνία που εξασφαλίζει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit. Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι η συμφωνία καλύπτει όλες τις διαστάσεις της μελλοντικής εταιρικής σχέσης σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ανταλλαγή δεδομένων. Προχώρησε μάλιστα στην εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπάρχει πολύ σύντομα μία συνολική συμφωνία για το διαζύγιο του Λονδίνου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τους Times, ένδειξη για την οριστικοποίηση συμφωνίας ήταν και η επιστολή του αρμόδιου υπουργού Ράαμπ  προς την Βουλή των Κοινοτήτων ο Ντόμινικ Ράαμπ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι το «τέλος» της διαπραγματευτικής διαδικασίας «είναι ορατό» και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της το κείμενο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο η βρετανική λίρα πήρε την ανηφόρα και κατέγραψε στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος αύξηση σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, φτάνοντας, στις 10:55 ώρα Ελλάδος, τα 1,2914 δολάρια.

«Ισοδυναμία» ή προνομιακή σχέση

Ακολούθησε δεύτερο δημοσίευμα, αυτήν την φορά από το Reuters, στο οποίο Βρετανός αξιωματούχος δήλωνε, ανωνύμως, ότι σημειώνεται «πρόοδος» και ότι μία συμφωνία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα «ισοδυναμίας» της ΕΕ. Θα δίνει δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως σε μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρίες, ενώ παράλληλα θα το συνέδεε με τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς της ΕΕ για πολλά χρόνια.

Σε όλη την διαπραγματευτική περίοδο, μετά το δημοψήφισμα του 2016, αρκετοί τραπεζίτες, αλλά και πολιτικοί, εξέφραζαν την ελπίδα ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια προνομιακή συμφωνία, η οποία θα του παρέχει βαθύτερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζεται ωστόσο από μία συμφωνία, η οποία θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «ισοδυναμίας».

Σημειώνεται ότι σήμερα οι βρετανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε πελάτες σε όλη την ΈΕ για το σύνολο των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του. Μια συμφωνία όμως στο πλαίσιο της «ισοδυναμίας» περιορίζει την συνολική πρόσβαση, καθώς αφαιρεί ένα σημαντικό φάσμα δραστηριοτήτων και κυρίως τα δάνεια εμπορικών τραπεζών.

Διαψεύδουν Λονδίνο και Βρυξέλλες

Η βρετανική κυβέρνηση πήρε θέση στο θέμα, το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι  να χαρακτηρίζει «εικασίες» τα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν αρνείται ωστόσο την ύπαρξη προόδου. «Είναι εικασίες. Ενώ συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο να καταλήξουμε σε νέες ρυθμίσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Την ύπαρξη συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με την οποία θα δίνεται στις βρετανικές εταιρείες πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και μετά το διαζύγιο, όπως υποστήριξαν οι Times, διέψευσε και ο Μισέλ Μπαρνιέ. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ χαρακτήρισε «παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα, γράφοντας στο Twitter: «Υπενθύμιση: η ΕΕ μπορεί να χορηγεί και να ανακαλεί αυτόνομα την ισοδυναμία (την πρόσβαση) σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όπως και με τρίτες χώρες, η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στενό διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, σεβόμενη απολύτως την αυτονομία των δύο πλευρών».

Για το αν είναι εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ρωτήθηκε, χθες, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. Από το Παρίσι όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ο Κόβενι σχολίασε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια,  κυρίως από την Βρετανία. Σημειώνεται ότι το ιρλανδικό ζήτημα, η αποφυγή δηλαδή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας αποτελεί το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόρισμα σε δόσεις και Προανακριτική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε δόσεις, λόγω πληθώρας ύλης. Τις σχετικές διευκρινήσεις έδωσε ο πρόεδρος της  Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει η διαδικασία της σύστασης Προανακριτικής. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα φέρουν πέντε πρώην υπουργούς υποψήφιους για παραπομπή.

Σύμφωνα  με τον πρόεδρό της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είναι υποχρεωμένη να δώσει το πόρισμα, στις 20-21 Νοεμβρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, «ο οποίος θα το φέρει στην Ολομέλεια και τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί, η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις», ενώ σε ότι αφορά την διαδικασία σημείωσε ότι «το πόρισμα έχει «τεμαχιστεί» σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, ώστε να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά».

Σε ειδική αναφορά του στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε το σχετικό τμήμα του πορίσματος «υπερβολικά σοβαρό» και «με διαστάσεις που διαφαίνονταν από την αρχή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει φτάσει σε συμπεράσματα για το θέμα και, όπως είπε, «από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου».

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 20 Νοέμβριου, θα γίνουν τέσσερις ανοιχτές συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, οι τέσσερις φάσεις που ανέφερε και ο κ. Μπαλωμενάκης, στην οποίες θα οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα ανά τμήμα του πορίσματος. Η πρώτη συνεδρίαση θα αφόρα στο Ερρίκος Ντυνάν, η δεύτερη στις αρθροσκοπήσεις, η τρίτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ και η τέταρτη γενικά στην πολιτική φαρμάκου και ειδικότερα στα εμβόλια για την γρίπη.

Πέντε πρώην υπουργοί

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα θέλουν το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  να προτείνει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την  διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πέντε πρώην υπουργών. Μάλιστα, σύμφωνα με «Τα Νέα» οι υπουργοί που θα προτείνεται να παραπεμφθούν σε Προανακριτική είναι οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κάνοντας μια αντιστοίχηση των θεμάτων που απασχόλησαν την Επιτροπή με τους πέντε φερόμενους ως υποψήφιους για παραπομπή πρώην υπουργούς, η προσωποποίηση των ευθυνών, αναμένεται να έχει ως εξής:

Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις 23 προσλήψεις που φέρονται ως παράνομες

Οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Μάκης Βορίδης για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων

Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων τα εμβόλια για την γρίπη, η αγορά θερμικών καμερών για τον εντοπισμό  κρουσμάτων πυρετού, τα δάνεια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, αλλά και οι διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες που έκανε το συγκεκριμένο κέντρο.

Την προοπτική της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής άφηναν ήδη από χθες να εννοηθεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική. «Από την στιγμή που αναδεικνύουμε τις ευθύνες σημαίνει ότι υπάρχουν» έλεγαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συστήνοντας παραλλήλως «περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος».

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Η στοχοποίησή μου έχει να κάνει και με την κεντροαριστερά γιατί τους ενδιαφέρουν και οι ψήφοι της κεντροαριστεράς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να προσθέσει: «σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».

«Αυτό το πόρισμα που ακούτε αποκλείω να καταλήξει σε Προανακριτική για την Υγεία» δήλωσε σε τηλεφωνική παρέμβασή του  στο Open TV, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, «διότι δεν έχει να παρουσιάσει πραγματικό έργο» και έτσι στρέφεται εναντίον πολιτικών προσώπων που ενοχλούν.

Σε ότι αφορά μάλιστα τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να του καταλογίζει το πόρισμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά: «Επί ενάμιση χρόνο το μέγα σκάνδαλο στην Υγεία με τα 150 δισ. ευρώ “τρύπας”, ήταν οι 23 διορισμοί του Άδωνι για οκτώ  μήνες με μισθό 500 ευρώ. Τρίχες κατσαρές».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, το ΚΙΝΑΛ  δεν θα στηρίξει κυβερνητική πρόταση για την σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική) για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας. Εκπρόσωποι του κόμματος μάλιστα χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία και έκαναν λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΔΝΤ: Μειώστε τις συντάξεις και το αφορολόγητο, όπως έχει συμφωνηθεί

Να εφαρμοστούν κανονικά τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 εξακολουθεί να ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως κατέστησε σαφές σήμερα ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις. Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις 20 ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών στον πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Ο κ. Ράις έσπασε τη διπλωματική δημόσια σιωπή που είχε επιλέξει το ΔΝΤ κατά τη Φθινοπωρινή Σύνοδό του, πριν από είκοσι ημέρες, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αναφέρει τότε το «Πρώτο Θέμα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η Ελλάδα με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

protothema.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!