EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

«Μπουλντόζες» σε παλιά οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα - Πώς θα «τρέξει» σχέδιο απόσυρσης ακινήτων

Σχέδιο απόσυρσης παλαιών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κατά προτεραιότητα, ώστε να «ανοίξει χώρος» για αστικές αναπλάσεις και προσθήκη πρασίνου, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Reader.gr ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, υπάρχει αδήριτη ανάγκη για ανανέωση των παλιών κτιρίων ανά τη χώρα, τα οποία δε διαθέτουν στατική επάρκεια, ώστε να πραγματοποιηθούν αναπλάσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των χώρων πρασίνου.

Αναλυτικά, στο επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης ο Γ. Δημαράς αναφέρει τα εξής:

Για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που δε διευκολύνει την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα αλλά και την αδήριτη ανάγκη για ανανέωση των παλιών κτιρίων, ανά τη χώρα, τα οποία δε διαθέτουν στατική επάρκεια και γι’ αυτό δε γίνεται να επενδύουμε ενεργειακά σε αυτά, μιλάει στο Reader.gr ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς και εξηγεί τι πρέπει και γιατί να αλλάξει στο ισχύον καθεστώς.

Αναφέρεται, επιπλέον, στο αν θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα η πυρκαγιά στο Μάτι, η συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις Πολιτείας-Κράτους, αν θα κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τους Οικολόγους Πράσινους από όπου και προέρχεται αλλά και για το αν η Κυβέρνηση θα φθάσει ως τις εκλογές με τους σημερινούς εταίρους του.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο κεντρικός σχεδιασμός για τα έργα ανάπλασης στην Αθήνα;

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν διευκολύνει την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων που να αλλάζουν πραγματικά και ουσιαστικά τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Στο Υπουργείο επεξεργαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Επιδιώκουμε την αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, σε συνδυασμό με την ανανέωση των κτηρίων για να εξασφαλίζουν στατική αντοχή σε περιπτώσεις σεισμών, αλλά και μια καλή ενεργειακή συμπεριφορά. Στον ενεργειακό σχεδιασμό που παρουσίασε η κυβέρνηση, προβλέπεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτήρια. Το σχέδιο για ευρείας κλίμακας αναπλάσεις θα συνδυάζεται με τα ρυθμιστικά σχέδια καθώς και τις προτεραιότητες που θέτουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Έχετε αναφερθεί σε «απόσυρση παλαιών κτηρίων» ώστε να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και να προστεθεί αστικό πράσινο. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Είναι απόλυτη ανάγκη να ανανεωθεί το υπάρχον γηρασμένο απόθεμα κτηρίων και ενεργειακά αλλά και από άποψη αντοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να προστεθεί πράσινο στην πόλη όχι μόνο στους εξώστες και τις ταράτσες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η κατεδάφιση κτηρίων που δεν έχουν στατική αντοχή, που είναι ετοιμόρροπα και πολλά από αυτά ακατοίκητα και που δεν έχουν κριθεί διατηρητέα Η πολεοδομική παρέμβαση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου. Η πολυιδιοκτησία είναι το δυσκολότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος προσφορότερος τρόπος από την απαλλοτρίωση υποβαθμισμένων οικοδομικών τετραγώνων με τον όρο ότι δεν θα ζημιωθεί κανένας πολίτης, αλλά το αντίθετο, θα ωφεληθούν όλοι. Οι αποζημιώσεις σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι 50% αυξημένες σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές, ή να δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε κατοικίες με ίση ή μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη ποιότητα από εκείνη στην οποία διέμεναν οι πολίτες. Το άλλο ζήτημα είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για το πρώτο στάδιο εφαρμογής αυτών των παρεμβάσεων γιατί στη συνέχεια, η υπεραξία της γης από το νέο σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει τα οικονομικά μέσα των αναπλάσεων. Γενικά χρειάζεται αναπροσανατολισμός των πόρων στην κατεύθυνση αυτή και στην νέα ευρωπαϊκή προγραμματική περίοδο 2020-2027, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις προβλέπονται στους βασικούς άξονες.

Ποιες πόλεις είναι αυτές στις οποίες απαιτείται ανασχεδιασμός και αστικές αναπλάσεις μέσω τολμηρών παρεμβάσεων κυρίως στα τμήματα εκείνα που γηράσκουν;

Είναι κυρίως οι παλιές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) αλλά και άλλες που στο μεγαλύτερο μέρος τους, κυρίως στο κέντρο των πόλεων, τα κτήριά τους έχουν ηλικία πάνω από 60 ή 70 έτη. Γνωρίζουμε ότι πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει και από πολεοδομική και από κοινωνική άποψη.

Προτεραιότητα που θα δίνατε αν αύριο ξεκινούσαν οι αναπλάσεις;

Πέρα από το γενικό σχέδιο επανασχεδιασμού των τμημάτων των πόλεων που έχουν γεράσει και παρακμάζουν, υπάρχουν σημεία κομβικά για την πόλη που πρέπει να αναπλαστούν, όπως είναι η περιοχή των σταθμών Λαρίσης – Πελοποννήσου, που αποτελούν μία από τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.
Πηγή: reader.gr

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας: Πότε και πόσα θα πληρώσετε

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Προθεσμίες

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα :
το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους (1/11 έως 31/12)
την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Βήμα-βήμα

Συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
Συμπληρώνω τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
Συμπληρώνω το έτος τελών κυκλοφορίας
Επιλέγω «Αναζήτηση»
Επιλέγω «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»
Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να εκτυπώσετε το «Έντυπο τελών κυκλοφορίας».
Πηγή: enikonomia

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οριστική δέσμευση λογαριασμών για Παπαευαγγέλου μέχρι τέλος της έρευνας

Δέσμευση μέχρι το τέλος της προκαταρκτικής έρευνας των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, αποφάσισε η Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Η εντολή δόθηκε από την επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, καθώς ερευνάται ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων μέσω συμβάσεων επιχειρήσεων συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo.

Οι επίμαχες συμβάσεις βρίσκονται στο στόχαστρο εισαγγελικών και φορολογικών αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ήδη διερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα o oποίος ερευνά τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από εταιρείες του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
Πηγή: Economy365

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στη Βουλή ο φάκελος για το C4I: «Κατάθεση-φωτιά» για τον Γ. Παπαντωνίου

Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση έντεκα δικογραφιών μεταξύ των οποίων και αυτής που αφορά το C4I

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Λαμπρούλης ανακοίνωσε τη διαβίβαση στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης έντεκα δικογραφιών, σύμφωνα με τα άρθρα 86 του Συντάγματος και 153 του Κανονισμού της Βουλής, και τον Νόμο 3126/2003, όπως ισχύει, περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Μεταξύ των δικογραφιών περιλαμβάνεται και αυτή η οποία αφορά τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννο Παπαντωνίου σχετικά με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, οι δικογραφίες τέθηκαν υπ’ όψιν των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, σε ψηφιακή μορφή, και βρίσκονται στη διάθεση όσων έχουν έννομο συμφέρον.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, o πρώην Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, Ευάγγελος Βασιλάκος, είναι ο μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση για το C4I.

Ο κ. Βασιλάκος στην κατάθεσή του στον αρμόδιο ανακριτική στις 5 Νοεμβρίου 2018 εκτιμά ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έχει πάρει μίζες ενώ σε εκτιμήσεις στηρίζεται και η αναφορά του στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ο μάρτυρας επισημαίνει στην κατάθεσή του: «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου».

Κλείνοντας την κατάθεσή του ο κ. Βασιλάκος αναφέρει: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο».

Πληροφορίες: real.gr

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου: Απεργίες στις συγκοινωνίες

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018.

Το Μετρό -γραμμές 1 (ΗΣΑΠ), 2 και 3, δεν θα λειτουργεί όλη τη μέρα λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργείας Μετρό Αθηνών και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ.

Τα Τρόλεϊ επίσης δεν θα λειτουργούν όλη τη μέρα λόγω 24ωρης απεργίας της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν και τα Τραμ λόγω 24ωρης απεργίας του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Ο Προαστιακός και όλα τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να μη κυκλοφορήσουν λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα Λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 π.μ. – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των Λεωφορείων και των Τρόλεϊ θα επέλθει έως τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Στη στάση εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα δρομολόγια Λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων Αεροδρομίου.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!