EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Η Ελλάδα «προχωράει»: Δείτε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την ισότητα των φύλων

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου Ισότητας φύλων, ανέλυσε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη στον Ρ/Φ σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία αλλαγών που έρχονται στα θέματα Ισότητας Φύλων με το σχετικό νομοσχέδιο που εισάγεται στην Βουλή τις ερχόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με το ctview, ανέφερε:

«Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε κάθε πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας ιδιωτικό, δημόσιο, επαγγελματικό και οικογενειακό χώρο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.

Στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), προωθείται η ισότητα των φύλων σύμφωνα με τις πολιτικές της ΓΓ Ισότητας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων και δημιουργούνται δυνατότητες προώθησης της ισότητας μέσα στα Διοικητικά Όργανα των ΟΤΑ. Υποχρεωτικά συστήνονται Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, δηλαδή τοπικοί θεσμοί προώθησης.

Πρόκειται για νέο πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης των πολιτικών ισότητας των φύλων κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ώστε δομές για την υποστήριξη γυναικών-θυμάτων βίας και ξενώνων που λειτουργούν να ενταχθούν μόνιμα στο κρατικό προνοιακό σύστημα, ενώ προβλέπεται και πρόσβαση σε αυτές γυναικών μεταναστριών με χρήση κρίσιμων ξένων γλωσσών από χώρες προέλευσης με μεγάλα ποσοστά trafficking (παράνομης διακίνησης).

Για τα ΜΜΕ, προβλέπονται μέτρα για ουσιαστική ισότητα φύλων απαλλαγμένη από στερεότυπα προβολής της εικόνας του γυναικείου φύλου.

Επίσης αυστηρότεροι Κώδικες Δεοντολογίας και Συμβάσεις Αυτοδέσμευσης για την ισότιμη προβολή των γυναικών κοινωνικά, πολιτιστικά, κλπ.

Απαγορεύονται οι διαφημιστικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές προβολές με χρήση λόγου που εμπεριέχει έμφυλη διάκριση.

Επαγγελματικά, εξαλείφονται οι παράγοντες που εξαιρούν τις γυναίκες λόγω φύλου. Προβλέπεται ειδικό σήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 50 εργαζομένων) που είναι υποχρεωμένες να εκπονούν Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα.

Σε ό,τι αφορά την ποσόστωση για την ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών, αυτή θα ισούται με το 40% των υποψηφίων ανά εκλογική Περιφέρεια».
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μαθητές Θάσου: «Αν θεωρείται φασισμός να αγαπάς την χώρα σου τότε δεχόμαστε τον όρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Απάντηση των μαθητών της Θάσου προς όλους αυτούς που τους κατηγορούν για φασισμό,
με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αν θεωρείται φασισμός να αγαπάς την χώρα σου τότε δεχόμαστε τον όρο»
Δείτε το βίντεο:


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αισιόδοξα αφηγήματα, δυσοίωνες προοπτικές

Από την 3η Μαρτίου 2010, την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το πρώτο πακέτο περικοπών, έχουν περάσει πολλά χρόνια λιτότητας. Και όμως με την «προσαρμογή» που επιβλήθηκε με τα Μνημόνια, δεν έχουν αντιμετωπισθεί ούτε οι παθογένειες ούτε οι «διαρθρωτικές» αδυναμίες της οικονομίας. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση αναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά, στη λογιστική αντιμετώπιση της οικονομίας.

Η παραγωγή «πρωτογενών» πλεονασμάτων πολύ μεγαλύτερων από τον ρυθμό ανάπτυξης, η ανακατανομή εισοδήματος από τη μεσαία τάξη σε πιο αδύναμες κοινωνικές κατηγορίες, η χορήγηση ελαφρύνσεων που κλιμακώνονται σε χρόνο μετά τις εκλογές και η παροχή μερισμάτων από λογιστικά πλεονάσματα, καλύπτουν τα αδιέξοδα που διαγράφονται.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξήθηκε πάλι πάνω από 1 δισ. ευρώ και η χώρα αδυνατεί να βγει στις αγορές. Ενδεικτικό είναι το αφήγημα που συνοδεύει τη δρομολογημένη μη εφαρμογή της προνομοθετημένης περικοπής των συντάξεων και τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, προσπαθώντας να πείσει για την «καθαρή έξοδο». Ενώ τα μέτρα είναι θετικά, το υπόβαθρο στο οποίο στηρίζονται είναι εφήμερο. Επομένως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και αυτή συνδέεται με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Διότι, θα εγκριθεί μεν ο ελληνικός προϋπολογισμός και μαζί του η συνταξιοδοτική δαπάνη και το ύψος του μερίσματος, αλλά χρησιμοποιείται για αυτά ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 και του 2020, γεγονός που δείχνει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια των προϋπολογισμών έως και το 2022, δηλαδή κάθε άλλη δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Υπογραμμίζεται πως η «υπεραπόδοση» της τάξεως του 1,686 δισ στο 10μηνο προήλθε από τη συγκράτηση κοινωνικών δαπανών.

Ο προϋπολογισμός δεν χρησιμοποιεί αύξηση μισθών ή αύξηση των επενδύσεων για να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση. Αντίθετα, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ διατηρούνται οι υφιστάμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τα περιθώρια εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου το 2020 καθώς και με άλλες παρεμβάσεις που θα χρειασθεί να αποφασιστούν τότε.

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες

Για τον λόγο αυτό, η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, που αφορά τις περικοπές της περιόδου 2011 -2018 (πχ κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο δημόσιο, κατάργηση 13ης-14ης σύνταξης, κλπ), αναφέρει πως «δεν πρέπει να αμφισβητηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να δώσουν αναδρομικά σε συνταξιούχους και μισθωτούς». Μάλιστα, επισημαίνεται πως, εφόσον οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να επιστρέψουν περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, «θα πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να μην ανατραπούν οι συμφωνημένοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι».

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου μάλιστα, θα επικυρωθεί η έναρξη μελέτης για τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλό χρέος, περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, υψηλά επίπεδα ανεργίας και, συνεπώς, μειωμένες δυνατότητες ανάπτυξης. Ιδιαίτερα, θα εκτιμηθούν οι ανισορροπίες που οφείλονται στις αδυναμίες σε επίπεδο «αποθεματικών», γεγονός που συνδέεται με το πρόβλημα των τραπεζών.

Η αναφορά στα παραπάνω χρειάζεται να μας προβληματίσει για την προβολή τους στο κοντινό μέλλον. Διότι, παρά τη μικρή βελτίωση των αριθμών, ουσιαστικά υπάρχει στασιμότητα στην ελληνική οικονομία και 1,4 εργαζόμενοι συντηρούν 1 συνταξιούχο. Η γήρανση του πληθυσμού καλπάζει, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται και οι νέοι φεύγουν. Οι απασχολούμενοι αυξάνονται μόνο στον βαθμό που διασφαλίζουν μερική απασχόληση, κυρίως στον τουρισμό (σχεδόν 1 στις 2 νέες θέσεις) και οι μισθοί μειώνονται (-3,5% το 2017 με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας).

Η αύξηση της φτώχειας

Οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο φτωχοί. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι, ενώ το 2010 οι πολίτες μπορούσαν να αποταμιεύουν το 2,3% του εισοδήματός τους, από το 2012 ζουν δαπανώντας τις αποταμιεύσεις τους και μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στο Άμστερνταμ έρευνα, σύμφωνα με την οποία «αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς, είναι τα μέτρα με τα οποία η Ελλάδα παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στη χώρα και είχαν σαρωτικές συνέπειες. Η φτώχεια στην ύπαιθρο είναι τόσο υψηλή, που δεν εξασφαλίζεται πλέον η επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν μεν, ωστόσο είναι συχνά εισαγόμενα και άρα ακριβότερα για πολλούς καταναλωτές».

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι περίπου το 40% του αγροτικού πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια. «Όλα αυτά σημαίνουν για ένα νοικοκυριό σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Επίσης, δεν μπορούν πλέον όλες οι οικογένειες με παιδιά να εξασφαλίσουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: Ο αριθμός των νοικοκυριών με παιδιά που σε ημερήσια βάση δεν συμπεριλαμβάνουν στο οικογενειακό τραπέζι τροφές με πρωτεΐνες διπλασιάστηκε, αγγίζοντας το 9% του πληθυσμού. Η έρευνα αναφέρει ότι στις αγροτικές περιοχές η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια από το 7% στο 25%, ενώ μόνο μεταξύ 2008 και 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ύπαιθρο μειώθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο. Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε από το 7% το 2008 στο 14% το 2016».

Η «ταξική μεροληψία»

Οι συντάκτες της μελέτης δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν τα ευρήματα έχουν σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσακαλώτου: «Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων». Διότι, στην Ολλανδία η ταξική μεροληψία αναφέρεται στη διελκυστίνδα μισθωτής εργασίας-κεφαλαίου για αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφάλιση. Δεν αναφέρεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εκτός αγοράς εργασίας ή στους απόμαχους εργαζόμενους, την προσφορά των οποίων το κοινωνικό κράτος οφείλει να αναγνωρίζει και να σέβεται.

Σε σχέση με αυτά, η μελέτη αναφέρει: «Οι Έλληνες εξέφρασαν την απόγνωσή τους, για την έκτοτε αδιάκοπη σκληρή πολιτική περικοπών, σε εκατοντάδες απεργίες αλλά και σε άλλες αμέτρητες κινητοποιήσεις». Μόνο που όποιος κυβέρνησε έκτοτε, «είτε σοσιαλιστής, είτε συντηρητικός, είτε αριστερός», όλοι ανεξαιρέτως επέβαλαν στον λαό όλο και νέους γύρους περικοπών. Σαν αναπόφευκτη συνέπεια την οργή των πολιτών, ακολούθησε χειμερία νάρκη, παρότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επαναστατούν.

Η μελέτη συντάχθηκε, πριν από την έκρηξη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία και το Βέλγιο, σαν αντίδραση απόγνωσης των εργαζομένων σε φορολογικές επιβαρύνσεις με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Προφητικά ίσως, η μελέτη αναφέρει: «Όποιος θέλει να μάθει πόσο βαθιά είναι η απόγνωση, πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες συνταξιούχους. Το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν να τους επιβαρύνουν την επόμενη χρονιά ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να καθησυχάσει πραγματικά τους ηλικιωμένους της χώρας».

Σημειώνεται πως οι Ολλανδοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα συνταξιοδοτικά θέματα, και αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τους είναι αδιανόητο. Ιδιαίτερα η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, στον οποίο βασίζεται ο προϋπολογισμός. Διότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Ελλάδα σε βαθμίδα non investment, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και στα spreads.

Την ίδια στιγμή οι «αγορές» θεωρούν βεβαιότητα την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και τη στροφή σε ακριβότερη και λιγότερη διαθέσιμη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Είναι, πλέον, βέβαιο ότι το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού θα είναι ακριβότερο και δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 4% για το δεκαετές. Με τους όρους αυτούς, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι υψηλού χρέους οικονομίες όπως η ελληνική, θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα με το κόστος δανεισμού από τις αγορές.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπόθεση C4I - Siemens: Τα ημερολόγια της γραμματέως του Χριστοφοράκου ξανά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Η αποστολή της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την υπόθεση που προκαλεί πολιτικές κόντρες. Στο στόχαστρο μπαίνουν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη.

Τι περιλαμβάνει το περίφημο ημερολόγιο και τι λένε οι καταθέσεις...

Ένα ημερολόγιο γεμάτο σημειώσεις δια χειρός της Αικατερίνης Τσακάλου, συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί τριγμούς στην πολιτική ζωή της χώρας. Η πρώην γραμματέας του άλλοτε κραταιού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, έχει αποτελέσει μάρτυρα - κλειδί σε σχεδόν όλες τις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο με το γερμανικό κολοσσό, ενώ οι χειρόγραφες αναφορές της, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές αντιδικίες, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών.

Tα ημερολόγια της περιόδου 2000-2003 επανέρχονται στο προσκήνιο, με τη διαβίβαση της δικογραφία για την ανάθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I, στη Βουλή. Η κατάθεση του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευαγγ. Βασιλάκου, ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για τη σύμβαση του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς, "έδεσε" τα χέρια του εφέτη ειδικού ανακριτή, Δημ. Ορφανίδη, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, υποχρεώθηκε να διαβιβάσει άμεσα τη δικογραφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μάρτυρας προχωρά στην εκτίμηση ότι για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης υπήρξε δωροδοκία υπουργού, κατονομάζοντας μάλιστα τον ήδη προφυλακισμένο Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ θεωρεί πως πιθανόν όλα αυτά λάμβαναν χώρα εις γνώσην του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Με τους δύο εμπλεκόμενους να αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας σε όλα αυτά, η ελληνική Δικαιοσύνη στράφηκε και προς τα ογκώδη ημερολόγια της Αικατερίνης Τσακάλου, προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Σε αυτά καταγράφονται στα ελληνικά και στα γερμανικά, δεκάδες πολιτικά και μη πρόσωπα, ραντεβού που κλείστηκαν ή έπρεπε να γίνουν, ενέργειες και εντολές του Μιχ. Χριστοφοράκου που έπρεπε να ολοκληρωθούν.

Τι περιλαμβάνει το περίφημο ημερολόγιο

Εκατοντάδες ονόματα "φιγουράρουν" στις πάνω από 800 σελίδες των ημερολογίων, κυρίως στελέχη της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Σπύρος Τραυλός και ο Θεοδ. Τσουκάτος, αλλά και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως είναι ήδη γνωστό.

Σύμφωνα με τη συμπληρωματική κατάθεση της γραμματέως του κ.Χριστοφοράκου πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο της έρευνας για το C4I, σε συνδυασμό με το ημερολόγιο της, κατά την περίοδο του ανοίγματος των προσφορών για το διαγωνισμό και της κατακύρωσης στην κοινοπραξία SAIC Siemens, είχαν πυκνώσει οι επαφές με στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη.

Στις 14 Οκτωβρίου στο ημερολόγιο της Τσακάλου αναφέρεται συνάντηση Χριστοφοράκου- Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας παρουσία του Στήβεν Βάις, τεχνικού συμβούλου της SAIC. Ακολουθούν δύο ραντεβού του κ.Χριστοφοράκου με το γγ του υπουργείου Άμυνας Σπύρο Τραυλό και στο τέλος του μήνα νέα επικοινωνία με τον κ.Παπαντωνίου.

Στις 18 Νοεμβρίου ανοίγουν οι φάκελοι του διαγωνισμού και δύο ημέρες μετά, στις 20 Νοεμβρίου του 2002 από το ημερολόγιο φέρεται να έχει επικοινωνήσει η γραμματέας του κ.Τσουκάτου με το γραφείο του κ.Χριστοφοράκου αφήνοντας μήνυμα να μιλήσει με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το συντομότερο δυνατό.
Το Φεβρουάριο του 2003 ο κ.Χριστοφοράκος επικοινωνεί οκτώ φορές με τον κ.Τσουκάτο. Εχει επίσης συναντήσεις με το Χρήστο Βερελή και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που είναι βεβαίως μέλη της τότε κυβέρνησης.Το εξοχικό του Σημίτη και το ελικόπτερο

Στο ημερολόγιο της κ.Τσακάλου στις 4 Μαρτίου 2003 αναφέρεται το όνομα Βασ.Κανελακόπουλος και το Κορακοχώρι Ηλείας με τη σημείωση “προσγειώνεται ελικόπτερο”. Η γραμματέας του κ.Χριστοφοράκου είχε ερωτηθεί σχετικά στη συμπληρωματική κατάθεση της, καθώς στο Κορακοχώρι βρίσκεται το εξοχικό του Κώστα Σημίτη. Η κ.Τσακάλου είχε απαντήσει ότι το όνομα δεν της θύμιζε κάτι, προσθέτοντας όμως μετά ότι ενδεχομένως να πρόκειται για χειριστή ελικοπτέρου.

Πολιτικές κόντρες

Η δικογραφία για το C4I “δείχνει” κατά κύριο λόγο τον Γιάννο Παπαντωνίου και έχει προκαλέσει νέα πολιτική αντιπαράθεση.

Το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει αποστάσεις από το Γιάννο Παπαντωνίου, όμως το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και η αποστολή της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο κατά της δημοκρατικής παράταξης και κάνει μάλιστα λόγο ακόμη και για νέο “βρώμικο 89”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του προφανώς και αξιοποιεί τόσο την προφυλάκιση Παπαντωνίου όσο και την αποστολή της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή με στόχο να αποτρέψει επιστροφές ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς στο ΚΙΝΑΛ, ενώ πολιτικά βάζει στο στόχαστρο και τον ίδιο τον κ.Σημίτη. Και ταυτόχρονα θέλει να βάζει στο κάδρο και την οικογένεια Μητσοτάκη, επισείοντας τον κίνδυνο “επιστροφής του παλιού πολιτικού συστήματος” κατά τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ, με επιχείρημα τις αναφορές στο ημερολόγιο της κ.Τσακάλου για τηλεφωνικές επικοινωνίες και ραντεβού και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάζει σύμπλευση του σημιτικού ΠΑΣΟΚ με τη μητσοτακική ΝΔ, εκτιμώντας προφανώς ότι έτσι πετυχαίνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βεβαίως έχει δηλώσει ότι δεν πήρε κανένα δώρο από τη Siemens, ενώ όταν πέρυσι το Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί και στον κ.Μητσοτάκη και στη Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής για το θέμα Χριστοφοράκου, η πρώην υπουργός είχε κάνει λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα υπενθυμίζοντας ότι η απαγόρευση εξόδου από μια χώρα ούτε επιβάλλεται ούτε κοινοποιείται, σε κανένα μέρος του κόσμου, από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και τον αρχών.


Αντιδράσεις για τα ημερολόγια

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αντιδράσεις για τη χρήση των επίμαχων σημειώσεων είναι έντονες και συνεχείς, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Άλλωστε, ήδη η υπεράσπιση στην υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens, δικογραφία που δικάζεται σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έχει τοποθετηθεί κατά των ημερολογίων, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να φανεί αν πράγματι έλαβαν χώρα τα συγκεκριμένα ραντεβού, ή αν αναβάλλονταν και κυρίως ότι ακριβώς ειπώθηκε κατά τη διάρκειά τους.

Η αξιοπιστία των ημερολογίων έχει απασχολήσει πολλές φορές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς η ίδια η Αικατερίνη Τσακάλου καταθέτοντας ως μάρτυρας έχει διευκρινίσει ότι "οι τυχόν επανειλημμένες εγγραφές δεν σημαίνουν αντίστοιχες επικοινωνίες", ωστόσο έχει κατηγορηματικά υποστηρίξει ότι στα ημερολόγια καταγράφονται γεγονότα. «Είναι αυθόρμητες σημειώσεις… Είναι γεγονότα είτε βολεύουν είτε όχι… Είναι έτσι η δομή του ημερολογίου που στο 98% όσων καταγράφονται έχουν πραγματοποιηθεί…» κατέθεσε χαρακτηριστικά.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Bίντεο: Οι Γάλλοι αστυνομικοί βγάζουν τα κράνη και στηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα» – «Κλονίζεται» η προεδρία Μακρόν

Ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικών των γαλλικών «ΜΑΤ» να βγάζουν τα κράνη τους και να στέκονται αλληλέγγυοι στα «κίτρινα γιλέκα» είδε το φως της δημοσιότητας και γίνεται πλέον φανερό ότι η προεδρία Μακρόν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και ότι δεν πρόκειται απλά για μια αμφισβήτηση του Γάλλου προέδρου.

Η αίσθηση ακαταλληλότητας του Γάλλου προέδρου διατρέχει πλέον κάθετα όλη την γαλλική κοινωνία ακόμα και τα Σώμτατα Ασφαλείας που υποτίθεται θα προστατέψουν τον Μ.Μακρόν και θα επιβάλλουν την πολιτική του βούληση.

Μια βούληση η οποία πλέον φαίνεται πως δεν συνάδει με αυτήν του γαλλικού λαού.
Πηγή  pronews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κανόνες στον... γάμο του Καραγκιόζη - Πώς «εφευρέθηκε» το σκληρό όριο ελλείμματος 3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Αν κάποιος θέλει να περιγράψει με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις τον τρέχοντα «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, αρκεί μια μικρή φράση: «Ο ιταλικός προϋπολογισμός παραβιάζει τον ευρωπαϊκό κανόνα για το έλλειμμα». Βλέπετε, στο επίκεντρο της διαμάχης Ε.Ε. - Ιταλίας βρίσκεται ένας κανόνας που αποτελεί τον βασικό πυλώνα λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και περιγράφεται ως Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στον πυρήνα του Συμφώνου Σταθερότητας βρίσκονται τρεις αριθμοί ή, για μεγαλύτερη ακρίβεια, τρία ποσοστά: οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται ότι θα έχουν πληθωρισμό έως 3%, δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ και ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ. Το πρώτο σκέλος το έχει αναλάβει η ΕΚΤ, η οποία λειτουργεί ως στρόφιγγα για το χρήμα που κυκλοφορεί εντός Ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο θα μας απασχολήσει λίγο αργότερα.

Ωστόσο το έλλειμμα είναι αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του «πολέμου» Βρυξελλών και Ρώμης, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού που η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2019 έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ (εντός του ορίου 3%), αλλά αυξημένες δαπάνες του δομικού ελλείμματος, που σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος κάνει την Κομισιόν να ζητάει αναθεωρήσεις, την Ιταλία να αρνείται και τα πράγματα να φαίνεται πως οδηγούνται σε σύγκρουση.

Η ιστορία ενός κανόνα

Υπενθυμίζοντας ότι ήδη από τη δεκαετία του 2000 η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να ακολουθήσει ειδική διαδικασία μείωσης του ελλείμματος (τη διαβόητη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος»), καθώς στη συνέχεια υπήρξε η μέθοδος των μνημονίων (τυπικών και άτυπων), θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πώς η Ε.Ε. κατέληξε στον κανόνα του 3% επί του ΑΕΠ ως απαράβατο όρο για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Παρότι πολλοί θεωρούν ότι ο κανόνας αυτός ταιριάζει περισσότερο στη Γερμανία και την οικονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθεί παραδοσιακά, το διαβόητο 3% είναι γαλλική «εφεύρεση», έρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αποτέλεσε «ανακάλυψη» δύο... μπαϊλντισμένων Γάλλων οικονομολόγων.

Η ιστορία, όπως την έχει διηγηθεί ένας από τους δύο «μπαμπάδες» του κανόνα του 3%, ο οικονομολόγος Γκι Αμπέιγ, μοιάζει περισσότερο με παραμύθι παρά με πραγματική ιστορία και έχει ως εξής:

Το 1981 ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ανακάλυψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έφθανε στο ιλιγγιώδες τότε ποσό των 100 δισ. γαλλικών φράγκων. Ζήτησε, λοιπόν, από το Γραφείο Εθνικού Προϋπολογισμού της χώρας να του παραδώσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν κανόνα που θα του επέτρεπε να ελέγχει τις δαπάνες ώστε να περιορίσει το έλλειμμα.

Σκαλίζοντας τον προϋπολογισμό

Την εντολή Μιτεράν μετέφερε ο υποδιευθυντής του γραφείου Πιερ Μπιλζέρ στον Αμπέιγ και στον συνάδελφό του Ρολάν ντε Βιλπέν λέγοντάς τους ότι ο κανόνας αυτός θα έπρεπε να είναι «απλός, εύχρηστος, αλλά να δίνει και την αίσθηση επιστημοσύνης», ώστε ο Μιτεράν να τον χρησιμοποιεί κάθε φορά που κάποιος θα ζητάει υπέρβαση δαπανών.

Οι Αμπέιγ και Ντε Βιλπέν έπεσαν αμέσως με τα μούτρα στη δουλειά και αρχικά αποφάσισαν να «σκαλίσουν» τον προϋπολογισμό για να δουν τι μπορεί να βγάλουν από εκεί, καθώς τέτοιος κανόνας δεν υπήρχε, ούτε και κάποια θεωρία για να τους βοηθήσει. Ωστόσο σύντομα απογοητεύτηκαν: από τα έξοδα δεν υπήρχε κάτι που να τους κατευθύνει, ενώ ο τομέας των εσόδων ήταν ακόμα πιο ομιχλώδης.

Όπως κάθε απεγνωσμένος μακροοικονομολόγος, οι Αμπέιγ και Ντε Βιλπέν στράφηκαν στο ΑΕΠ, μήπως και καταφέρουν να βρουν μια άκρη, καθώς πλέον ο χρόνος πίεζε και ο Μιτεράν ήθελε «εδώ και τώρα» τον κανόνα του.

Έτσι μέσα στο άγχος τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια «χίμαιρα», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Αμπέιγ: να εκφράσουν το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ γνωρίζοντας ότι αποτελεί «δείκτη που μας δείχνει μια αχνή ιδέα για την πορεία της κατάστασης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται και να χρησιμοποιείται σαν πυξίδα, διότι δεν μετράει απολύτως τίποτα».

Όπερ και εγένετο, με το ποσοστό να βγαίνει 3% (ο ίδιος ο Αμπέιγ είδε έναν συμβολισμό στο νούμερο, τις τρεις Χάριτες, την Αγία Τριάδα, τα τρία βασικά χρώματα κ.ο.κ.) και οι δύο οικονομολόγοι βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους αυτό που ο Μιτεράν ζητούσε, έναν κανόνα «απλό, εύχρηστο αλλά που να δίνει και την αίσθηση επιστημοσύνης».

Λίγους μήνες αργότερα, και αφού οι Αμπέιγ και Ντε Βιλπέν προσπάθησαν να «πουλήσουν» τον κανόνα του 3% στον υπουργό Προϋπολογισμού Λοράν Φαμπιούς, ο Πρόεδρος Μιτεράν σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι «το έλλειμμα είναι περίπου 3% και δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό το ποσοστό που εφαρμόζεται στο ΑΕΠ. Αναμένω από την κυβέρνηση να σεβαστεί – δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για το γεγονός αυτό, γνωρίζοντας τη δέσμευση ολόκληρης της κυβέρνησης – το ανώτατο όριο του 3%».

Χρέος, ανάπτυξη και… Excel

Μια πιο πρόσφατη ιστορία έρχεται και «κουμπώνει» στην περιγραφή του Αμπέιγ για το πώς «εφευρέθηκε» το όριο του 3% επί του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και αφορά το χρέος. Το 2010 δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι του Χάρβαρντ, η Κάρμεν Ράινχαρτ και ο Κένεθ Ρόγκοφ, δημοσιοποίησαν τη μελέτη τους με τίτλο «Ανάπτυξη σε εποχή χρέους», η οποία θεωρήθηκε ως ο «χρυσός κανόνας» για τις απανταχού περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2010.

Με λίγα λόγια, οι Ράινχαρτ και Ρόγκοφ υποστήριξαν ότι, όταν το εξωτερικό χρέος μιας χώρας ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας πέφτει στο μισό, δίνοντας στα «γεράκια της λιτότητας» ένα ισχυρό όπλο για πολιτικές σκληρών περικοπών. Μεταξύ των πλέον γνωστών οπαδών της θεωρίας ήταν ο – πάλαι ποτέ – επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν (ο οποίος είχε για το θέμα και έναν θεαματικό δημόσιο καυγά με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν) και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Τα πράγματα στράβωσαν για τη μελέτη όταν ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Άμχερστ και οι δύο επιβλέποντες καθηγητές του μελέτησαν τα Excel με τα στοιχεία που οι Ράινχαρτ και Ρόγκοφ χρησιμοποίησαν για να στηρίξουν τον κανόνα τους και κατέληξαν ότι η μελέτη είχε λάθη, εσκεμμένες παραλείψεις και στατιστικές προκαταλήψεις. Με απλά λόγια, «μαγείρεμα».

Στην κριτική τους για τη μελέτη, οι οικονομολόγοι του Άμχερστ σημείωναν δηκτικά ότι «ο συνδυασμός της κατάρρευσης του εμπειρικού αποτελέσματος – ότι το υψηλό δημόσιο χρέος συνδέεται αναπόφευκτα με σημαντικά μειωμένη ανάπτυξη του ΑΕΠ – και της αδυναμίας του θεωρητικού μηχανισμού υπό τις τρέχουσες συνθήκες (...) καθιστούν το συμπέρασμα των Ράινχαρτ και Ρόγκοφ σχεδόν άνευ σημασίας για την τρέχουσα συζήτηση επί της πολιτικής».Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι μπορούν να βγουν στην σύνταξη μέχρι το τέλος του χρόνου με προνομιακές συνθήκες

Χιλιάδες ασφαλισμένοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι 31.12.2018 με ευνοϊκές διατάξεις κερδίζοντας χρόνια πριν το 67ο που είναι το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr κερδισμένοι είναι κυρίως γονείς στο δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μητέρες ανηλίκων και ελεύθεροι επαγγελματίες με συμπλήρωση όμως 35ετιας. Πρόκειται ουσιαστικά για διατάξεις που λόγω μεταβατικότητας ευνοούνται κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.


Δημόσιο

-Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και ηλικία 58 ετών το 2015

-Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και ηλικία 58 ετών το 2016 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας.

-Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και ηλικία 58 ετών το 2017 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 59 ετών και 6 μηνών ηλικίας.

-Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και ηλικία 58 ετών το 2018 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 60 ετών ηλικίας.

-Συμπλήρωση 37ετίας το 2015

-Συμπλήρωση 37ετίας το 2016 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 56 ετών και 9 μηνών ηλικίας.

-Συμπλήρωση 37ετίας το 2017 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 57 ετών και 8 μηνών ηλικίας

-Συμπλήρωση 37ετίας το 2018 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 58 ετών και 6 μηνών ηλικίας.

-Γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 – συνταξιοδότηση από τα 55 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως 31/12/2018.

-Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 – συνταξιοδότηση από τα 56 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως 31/12/2018.

-Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 – συνταξιοδότηση από τα 57 εάν έχουν συμπληρώσει το εν λόγω όριο ως 31/12/2018.

-Γυναίκες και άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία από 1/1/2013 και μετά – συνταξιοδότηση από τα 62.

ΙΚΑ


-Με 10.500 ένσημα το 2011 και ηλικία 58 το 2015

-Με 10.500 ένσημα το 2011 και ηλικία 58 το 2016 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση των 59 ετών ηλικίας.

-Με 10.500 ένσημα το 2011 και ηλικία 58 το 2017 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 59 ετών και 6 μηνών ηλικίας.

-Με 10.500 ένσημα το 2011 και ηλικία 58 το 2018 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση των 60 ετών ηλικίας.

-Με 10.500 ένσημα το 2012 και ηλικία 59 το 2015

-Με 10.500 ένσημα το 2012 και ηλικία 59 το 2017 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση 60 ετών και 2 μηνών ηλικίας.

-Με 10.500 ένσημα το 2012 και ηλικία 59 το 2018 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση των 60 ετών και 6 μηνών ηλικίας.

ΟΑΕΕ

-Με 35ετία έως το 2012 και ηλικία 60 το 2015

-Με 35ετία έως το 2012 και ηλικία 60 το 2016.

-Με 35ετία έως το 2012 και ηλικία 60 το 2017 .

-Με 35ετία έως το 2012 και ηλικία 60 το 2018 – συνταξιοδότηση μετά την συμπλήρωση της ηλικίας των 61 ετών.

ΔΕΚΟ και τράπεζες

-Με 35ετία το 2018 απαιτείται και ηλικία 60 ετών το 2018
Γονείς (Δημόσιο – ΔΕΚΟ – Τράπεζες)

-Μητέρες με 25ετία και ανήλικο παιδί το 2010, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 50

-Γονείς (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία και ανήλικο παιδί το 2011, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 52.

-Γονείς (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία και ανήλικο παιδί το 2012, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 55

-Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ
– Τραπεζών με 25ετία και ανήλικο παιδί το 2011, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 52

- Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία και ανήλικο παιδί το 2011, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 55

IKA και Ταμεία ΔΕΚΟ Τραπεζών

-Μητέρες με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο παιδί το 2010, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 55

-Μητέρες με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο παιδί το 2011, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 57 - συνταξιοδότηση άμεσα με πλήρη

-Μητέρες με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο παιδί το 2012, που είχαν μέχρι 18/8/2015 συμπληρώσει τα 60
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ηλικιωμένος έπεσε στις ράγες του μετρό στον «Ευαγγελισμό»

Ηλικιωμένος άνδρας που έπεσε αργά το βράδυ της Κυριακής, κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες, στις ράγες στον σταθμό του μετρό "Ευαγγελισμός", απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες τραυματισμένος.

Ο άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον "Ευαγγελισμό", ενώ σημειώνεται ότι για τον απεγκλωβισμό του επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 3 οχήματα.
ΑΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Το “πάρτι” των κονδυλίων, οι 14 ΜΚΟ… ανάγκη για “follow the money”

«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», λέει η λαϊκή παροιμία. Και επειδή ποτέ δεν είναι στραβός ο γιαλός, μάλλον στραβά αρμενίζουμε. Αυτές τις ημέρες έχει ξεσπάσει καυγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων που αφορά τα κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι οι πόροι που έχει αντλήσει η Ελλάδα από την ΕE είναι πλήρως ελεγμένοι. Παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχει εκταμιευθεί, όμως, πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες εξακολουθούν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ

Δεν είναι, άλλωστε, μόνο στη Μόρια, όπου επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες. Ο ανθρωπισμός έχει εκφυλιστεί σε όλα τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής, ή αυτά λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου, ή στον Έβρο και στη Μαλακάσα, όπου συχνά πυκνά οι μετανάστες περιφέρονται στους γύρω δρόμους, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους.

Τα ποσά είναι τεράστια, αλλά τα αποτελέσματα της διαχείρισής του είναι οικτρά. Και βέβαια τα στοιχεία για λαθροχειρίες είναι πλέον πολλά για να αγνοηθούν. Από το αίσχος της Ειδομένης, στις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια, τρία χρόνια δρόμος.

Κάποτε, ο ΣΥΡIΖΑ, όταν ήταν μαχητική αριστερή αντιπολίτευση, ξιφουλκούσε για τις συνθήκες στην Αμυγδαλέζα. Σήμερα διαχειρίζεται Μόριες. Η ευαισθησία του, άλλωστε, φάνηκε να εξαντλείται μόλις κατέλαβε τα υπουργικά γραφεία. Ποιος δεν θυμάται σημερινούς κυβερνητικούς να αγανακτούν δημόσια, επειδή στην Καλογρέζα είχε χαλάσει κάποιο κλιματιστικό;


Μέχρι, όμως, η Μόρια και η ατέρμονη απελπισία των απόκληρών της να διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό δεν είχε ανοίξει ούτε ρουθούνι. Ούτε καν το λαλίστατο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει χρόνο να ασχοληθεί.

Τί κι αν 10χρονα παιδιά επιχειρούν καθημερινά να αυτοκτονήσουν; Τί κι αν εξάχρονα παιδιά γίνονται αντικείμενα αρρωστημένων σεξουαλικών ορέξεων; Τί κι αν οι γυναίκες κοιμούνται με πάνες για να αποφύγουν να βγουν από τη σκηνή τους, καθώς ακόμα και μέρα μεσημέρι καραδοκεί ο βιασμός, τα μαχαιρώματα, τα λύματα και οι ασθένειες;

Είναι πολλά τα λεφτά

Η εξαθλίωση στη Μόρια κονιορτοποιεί τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί αριστερών αρχών. Αποδυναμώνει τόσο την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στο Σάλτσμπουργκ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όσο και τα ορθά -κατά τα άλλα- αιτήματά του για αλληλεγγύη, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και τις συγκεκριμένες ιδέες για έναν μηχανισμό ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, πώς μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να καταγγέλλει τον άπονο Βίκτορ Ορμπάν με την αιτιολογία ότι προσβάλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όταν η ίδια καλλιεργεί στα σπλάχνα της σύγχρονα κολαστήρια; Πόσα είναι τα χρήματα και πού πήγαν; Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος αποδέκτης χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έχοντας λάβει 1,6 δισ ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία, στην οποία φιλοξενούνται περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, έλαβε συνολικά τρία δισ. ευρώ σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην οποία έχουν δοθεί κάτι παραπάνω από τα μισά για 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της.

Η Ταϊτή, μία ολόκληρη χώρα τριών εκατομμυρίων επίσης έλαβε σε βάθος πολλών ετών τρία δισ ευρώ και κάτι για να ορθοποδήσει μετά από τις φυσικές καταστροφές που την έπληξαν. Όταν έχουν εισπραχθεί 1,6 δισ. ευρώ σε μία τριετία και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα δεν υπάρχει απλή ανεπάρκεια, ούτε καν κακοδιαχείριση. Εδώ αποκαλύπτεται ένα ξέφρενο πάρτι σε βάρος και των τοπικών κοινωνιών και των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα και αν συμφωνήσουμε στο ύψος της χρηματοδότησης, όμως, είναι αδύνατον να ξεκαθαρίσουμε το πού και πώς αυτή διανέμεται. Είναι πραγματικά αδύνατον να βγει άκρη σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των ετερόκλητων στοιχείων που δεν ελέγχονται από πουθενά. Ο δαίδαλος των αρμοδιοτήτων και των αναθέσεων τόσο του κράτους όσο και των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης. Επεκτείνεται σε κάθε καταυλισμό. Οι αρμοδιότητες είναι τόσο περίπλοκα αλληλοσυγκρουόμενες που ίσως ποτέ δεν θα βρεθεί άκρη με τα κονδύλια.
Τι λαμβάνει η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής:

Για το προσφυγικό, η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ. Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατ. ευρώ), όσο και το ποσό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατ. ευρώ) διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ).

Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές Αρχές (συνολικά 178 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί σε υπουργεία, Αστυνομία, Λιμενικό, υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ΜΚΟ (συνολικά 175 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά).

Εξ αυτών (509 εκατ. ευρώ + 352 εκατ. ευρώ) έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων για μία λίστα από συγκεκριμένες δράσεις περίπου 296 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 περίπου 198 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ για μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις (βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων, κατασκευή νέων καταυλισμών πριν από τον χειμώνα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες με κουπόνια, πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους). Τα χρήματα αυτά διοχετεύτηκαν μόνο σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και όχι στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον τύπο προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Οι 14 ΜΚΟ

Τα κονδύλια αυτά έχουν κατανεμηθεί σε 14 διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος, 145 εκατ. ευρώ (τα χρήματα δίνονται σταδιακά ανάλογα τις δράσεις), και ακολουθούν:

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, 17,8 εκατ.
International Rescue Commitee 16,5 εκατ.
Ερυθρός Σταυρός 15 εκατ.
Danish Refugee Commitee 12,6 εκατ.
Norwegian Refugee Council 11 εκατ.
UNICEF 8,5 εκατ.
Medecins du Monde 7 εκατ.
OXFAM 6 εκατ.
Save the children 7 εκατ.
Arbeiter-Samariter-Bund 6,8 εκατ.
Mercy Corps 6,25 εκατ.
Care Germany 3,5 εκατ.
Terre des Hommes 3 εκατ.

Τέλος, όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από τις αρχές του 2015 απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές και χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), τη μερίδα του λέοντος έχει λάβει το υπουργείο Άμυνας με συνολικά 89 εκατ. ευρώ, την ώρα που το υπουργείο Υγείας έχει πάρει 25 εκατ. και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης 12 εκατ. ευρώ.

Στη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Επιτροπή από το 2015 ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές προκλήσεις στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν 31,1 εκατ. προκειμένου να στηριχθούν οι προσωρινές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διερμηνεία, η σίτιση και η βελτίωση της υποδομής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου, στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον ποσό ύψους 6,4 εκατ. χορηγήθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και παροχή στήριξης όσον αφορά τη διαχείριση των εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα.
Follow the money

Όπως και να μοιράστηκε η πίτα, γεγονός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σημαντικά ποσά αυτών των κονδυλίων, δεδομένου ότι δεν ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός που απαιτούνταν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δημήτρη Βίτσα, η χώρα μας παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκεια στην απορρόφηση εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, έκτακτων πόρων που έχουν ήδη ζητηθεί, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η «Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης», η λειτουργία της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για τη ροή κονδυλίων προς την Αθήνα, δεν έχει συγκροτηθεί καταλλήλως, δεν έχει κτίριο για να στεγαστεί ούτε, φυσικά, προσωπικό! Πάντως, οι ΜΚΟ πλουτίζουν την ώρα που η Ελλάδα «πνίγεται» από πρόσφυγες-μετανάστες και οι πρόσφυγες-μετανάστες πνίγονται στη Μεσόγειο κυριολεκτικά.
Δίχως στρατηγική

Το ελληνικό κράτος, όμως, δεν έφτιαξε την αρχή που θα τα διαχειριζόταν, ούτε χάραξε στρατηγική. Η αποτυχία των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και Ανάπτυξης να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική αρχή διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (και πρόσβασης σε αυτά) έχει φέρει τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες σε τραγική κατάσταση.
Οι ηγέτες της Ευρώπης προσέφεραν επιπλέον χρήματα ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε αυτή να στεγάσει 50.000 πρόσφυγες.

Παρά τη συμφωνία, ήταν σαφές πως η Ελλάδα ελάχιστα άλλαξε την τακτική της. Μια ομάδα της ΕΕ που επισκέφθηκε σημεία ελέγχου στον Έβρο και σε νησιά διαπίστωσε πως «καμία προετοιμασία δεν έμοιαζε να υπάρχει, ή έστω να σχεδιάζεται. Απλά καταγράφουν τους μετανάστες και τους αφήνουν να φύγουν». Ενδεικτικό της κατασπατάλησης πόρων είναι και το κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στην Λέσβο. Αν και στοίχισε περί το ένα εκατ. ευρώ, έμειναν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί βελτίωσης των συνθηκών στα υπάρχοντα hot spots, ενώ είχε ήδη προβλεφθεί το ποσόν 186 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής, δόθηκαν χρήματα και στο υπουργείο Αμύνης. Η αρμοδιότητα διαχείρισης του προσφυγικού, όμως, εν τέλει διασκορπίστηκε σε διάφορα υπουργεία. Μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που πέρασαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόβλεπαν, μάλιστα, πως δεν χρειαζόταν να γίνεται λογιστικός έλεγχος στα συμβόλαια που υπογράφονταν και είχαν σχέση με το προσφυγικό.

Αυτό κλιμάκωσε την χαοτική κατάσταση. Στο Ωραιόκαστρο, όπου το υπουργείο είχε μετρήσει επισήμως 604 άτομα, ήταν παρόντες μόνο 135. Οι φροντιστές του καταυλισμού, που λάμβαναν 5,5 ευρώ καθημερινά για κάθε έναν απ’ τους πρόσφυγες, παραδέχτηκαν πως γνώριζαν για την ασυνέπεια στα νούμερα και τόνισαν πως σέρβιραν καθημερινά 200 γεύματα, ενώ συνέχιζαν να παίρνουν χρηματοδότηση που βασιζόταν στα επίσημα νούμερα των 600 προσφύγων.
Σε μαύρο πηγάδι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως τα χρήματα που δόθηκαν ήταν δυσανάλογα πολλά σε σχέση με την αξιοποίησή τους. Υπολογίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ που δόθηκαν, τα 70 ευρώ χαραμίστηκαν. Έπεσαν σε ένα μαύρο πηγάδι, ή καλύτερα κατέληξαν σε μαύρες τσέπες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σαφές αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε πρόσφυγα δόθηκαν στην Ελλάδα λίγο πάνω από 13.100 ευρώ!

Ακόμα πιο αξιοπερίεργο, μάλιστα, είναι πως την ίδια στιγμή που είχαν δοθεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ πιστοποιημένες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται, μέσω του προϋπολογισμού, να καλύψουν ποσά για παροχές προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κυβέρνηση κατηγορεί εδώ και χρόνια τις ΜΚΟ και ως ένα βαθμό έχει και δίκιο. Από την άλλη, η διαδικασία για να λάβει μία ΜΚΟ χρηματική βοήθεια είναι εξαιρετικά αυστηρή. Χρειάζεται κατ’ αρχήν να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Κομισιόν και η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης μπορεί να πάρει και έναν χρόνο. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απέδιδε το πρόβλημα αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι μέρος των χρημάτων διατίθετο απευθείας στις ΜΚΟ, αντί στην ελληνική κυβέρνηση.

Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του επέρριπταν ευθύνες, επειδή αρνείτο να παραχωρήσει βασικές αρμοδιότητες στη νεότευκτη γενική γραμματεία, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας να καθιερωθεί ένα «παράλληλο σύστημα», κατά το οποίο η διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ελέγχεται από έναν στενό κύκλο συμβούλων.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε η έντονη παρουσία των ΜΚΟ, αλλά και η τεράστια ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που περιμένουν προς εκταμίευση. Όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, «τεράστια ποσά περιμένουν στα ταμεία της ΕE για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα».

slpress.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!