Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Breaking News:

latest

Άτακτο Brexit επιλέγει η πλειοψηφία

Η νέα ταπεινωτική ήττα της Μέι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου Ποιες επιπτώσεις θα έχει μια μη συμφωνημένη έξοδος Αναμενόταν, αν και υπήρ...

Η νέα ταπεινωτική ήττα της Μέι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Ποιες επιπτώσεις θα έχει μια μη συμφωνημένη έξοδος

Αναμενόταν, αν και υπήρχε ελπίδα ότι ίσως τη «δωδεκάτη ώρα» οι βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων θα αντιλαμβάνονταν τη σπουδαιότητα της ψήφου τους και θα έδιναν χώρο σε ένα «συντεταγμένο» Brexit. Όμως, η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Στιβ Μπάνον νίκησε και, με απαρχή τη «μη συντεταγμένη» έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκινά μια πορεία αναταραχής στην Ευρώπη, που ίσως να αποτελέσει την καλύτερη βάση για τη νίκη των λαϊκιστών/ακροδεξιών και άρα του... τραμπισμού παγκοσμίως.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη μια νέα – μικρότερη από την προηγούμενη – βαριά ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού καταψηφίστηκε δεύτερη φορά η συμφωνία για το Brexit, η οποία περιείχε και συμφωνία της τελευταίας στιγμής που είχε επιτευχθεί με τον Γιούνκερ και κυρίως αφορούσε το backstop, το σκληρό σύνορο δηλαδή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το «καντράν» έγραψε 242 υπέρ και 391 κατά και έτσι η συμφωνία για το Brexit καταψηφίστηκε και αυτή τη φορά, παρά τις διαβεβαιώσεις της τελευταίας στιγμής που εξασφάλισε η Μέι από τον Γιούνκερ τα ξημερώματα της Τρίτης. Στην προηγούμενη ψηφοφορία, τον Ιανουάριο, 202 βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

«Νέα ταπεινωτική ήττα της Μέι για τη συμφωνία της» είναι το σχόλιο του «Guardian». Όλα αυτά μόλις 17 ημέρες πριν από την 29η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση του Κοινοβουλίου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η ομαλή έξοδος από την Ε.Ε. Και η συμφωνία που έχουμε είναι η καλύτερη και η μόνη διαθέσιμη» είπε η Μέι στους βουλευτές, με φωνή που μόλις έβγαινε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωρίζει ότι και ύστερα από αυτή την ψηφοφορία το Πάσχα αρχίζει πιο νωρίς για εκείνη. Πολλοί στο κόμμα της θέλουν να διαβεί την Εβδομάδα των Παθών και να χάσει τη θέση της. Χωρίς να έχουν όμως σαφή προοπτική ούτε διάδοχο έτοιμο να αναλάβει το τιμόνι.

Επόμενα βήματα

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, την Τετάρτη διεξήχθη συζήτηση και ψηφοφορία για να αποφασίσει το Κοινοβούλιο αν είναι υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία. Με την πολυτέλεια της «ελεύθερης ψήφου» για τους βουλευτές των Συντηρητικών, η Μέι τόνισε με νόημα:
«Ο καλύτερος τρόπος είναι να φύγουμε από την Ε.Ε. με συμφωνία. Πιστεύω ακόμη ότι υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή γι’ αυτό». Αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της άτακτης εξόδου, τότε αυτό θα αποτελέσει κυβερνητική πολιτική, συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Αν ψηφίσουν κατά, τότε την Πέμπτη θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία, για την παράταση του άρθρου 50.

«Η παράταση δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η Ε.Ε. θέλει να ξέρει αν η Βρετανία επιθυμεί την ανάκληση του άρθρου 50 ή αν θέλει (νέο) δημοψήφισμα. Η Βουλή πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Εκλογές ζητάει ο Κόρμπιν

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι η Μέι πρέπει πλέον να προκηρύξει εκλογές καθώς στερείται νομιμοποίησης. Γι’ αυτό ακριβώς οι Εργατικοί θα πιέσουν τώρα προς την κατεύθυνση ενός «ήπιου» Brexit. «Πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία για τη λογική, αξιόπιστη και διαπραγματεύσιμη συμφωνία των Εργατικών. Ανυπομονώ να ανακτήσει τον έλεγχο το Κοινοβούλιο, ώστε να επιτύχουμε εκεί που απέτυχε κατάφωρα αυτή η κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια
Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο γενικός εισαγγελέας (πολιτική θέση και ύπατος νομικός του στέμματος και της κυβέρνησης) δήλωσε ότι και με τις νέες «παραχωρήσεις» που κατάφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την Ε.Ε., το «Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στον κυκεώνα του backstop στην Ιρλανδία». Αυτό, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την απόρριψη της πρότασης Μέι.

Καταστροφή ή... αυτοκρατορία;

Οι καταστροφολόγοι προβλέπουν την απόλυτη καταστροφή, ενώ οι ευρωαρνητές προβλέπουν την άνοιξη του Ηνωμένου Βασιλείου και την ανασύσταση της... αυτοκρατορίας. Η αλήθεια είναι σίγουρα κάπου στη μέση. Ειδικότερα τα βασικά προβλήματα που αναμένονται είναι η ελεύθερη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, η απογείωση των τιμών και η αποχώρηση διεθνών ομίλων.

Ειδικότερα, το χωρίς συμφωνία Brexit αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πολλοί προβλέπουν πως θα έχει τεράστιες συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα βρεθεί σε κενό αέρος και άρα θα έχουμε ύφεση λόγω των μειώσεων στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Τζέιμς Κάρνι δεν αποκλείει προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων η ΤτΑ περιμένει άνοδο του πληθωρισμού κατά 6,5%, αύξηση της ανεργίας στο 7,5% και ελεύθερη πτώση κατά 30% των τιμών των κατοικιών.

Αναφορικά με τη στερλίνα, η ΤτΑ προβλέπει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κατά 25%. Γι’ αυτό, μπροστά στο σενάριο να ξεσπάσει χρηματοοικονομική κρίση, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε επίπεδο που υπερβαίνει το 1 τρισ. λίρες συνολικά.

Κλειστά σύνορα και δασμοί

Μετά το Brexit η χώρα θα επανέλθει σε καθεστώς δασμολόγησης και θα προκύψουν πολλά διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα σύνορα με την Ε.Ε., καθώς πλέον οι εμπορικές ανταλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ως άμεση πυροσβεστική απάντηση, η κυβέρνηση μελετά τη δραστική μονομερή μείωση των δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.

Άλλη πιθανότητα είναι να υπάρξουν τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις στα βρετανικά λιμάνια. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι ενδέχεται εξάλλου να προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στον σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια με τους συρμούς του Eurostar.

Θα ακριβύνει η φέτα!

Οι τιμές αρκετών αγαθών ενδέχεται να απογειωθούν, λόγω της επιβολής δασμών και λόγω του ότι οι εισαγωγές θα ακριβύνουν κυρίως εξαιτίας της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ ενδέχεται να μην έχουν ποικιλία ευρωπαϊκών λιχουδιών αλλά και φρούτων, λόγω των δυσχερειών στην προμήθεια αγαθών από τη Γηραιά Ήπειρο, ειδικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

Επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία

Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς θα απορρυθμιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και ενδέχεται μεγάλες βιομηχανίες να πάρουν την άγουσα προς την έξοδο. Η ιαπωνική Nissan δεν θα κατασκευάσει ένα crossover στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και η Honda πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βρετανία το 2021. Ο κολοσσός της αεροπορικής βιομηχανίας Airbus έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να χρειαστεί να πάρει «πολύ οδυνηρές» αποφάσεις, συνεπώς διακυβεύονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εν κατακλείδι, το (άτακτο) Brexit, θα δημιουργήσει μια γεωπολιτική περιδίνηση, της οποίας τις συνέπειες ελάχιστοι μπορούν να προβλέψουν πλήρως.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!