EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Γιατί προετοιμάζεται η Κίνα να πουλήσει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και πού θα οδηγήσει

Αμερικανικά δολάρια και κινεζικά γιουάν
ΜΟΣΧΑ, 17 Μαΐου – RIA Novosti, Ναταλία Dembinskaya.

Ξεκίνησε από τον Donald Trump, ένας νέος γύρος εμπορικού πολέμου με την Κίνα που χτύπησε σκληρά το γιουάν. Πριν από την εισαγωγή των αντιποίνων για τα Αμερικανικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι δύο εβδομάδες, και οι αναλυτές προειδοποιούν: για να αποφευχθεί μια περαιτέρω πτώση του εθνικού νομίσματος, η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό όπλο να ξεκινήσει δηλαδή την πώληση του Αμερικανικού χρέους. Τι θα
αποδειχθεί για την Ουάσινγκτον – στο υλικό του RIA Novosti.

Μάταιες ελπίδες

Η πολυαναμενόμενη εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πίσω στα τέλη Απριλίου, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, αλλά τα μηνύματα του Trump  τον  Μάιο σχετικά με την αύξηση των φόρων  είχαν υπονομεύσει όλες τις ελπίδες.
Στις 6 Μαΐου, όταν ο πρόεδρος tweeted, τα κινεζικά χρηματιστήρια κατέρρευσαν πέντε τοις εκατό. Και για δέκατη φορά τώρα, η Ουάσιγκτον έχει περάσει από λόγια σε πράξεις: οι φόροι έχουν αυξηθεί από δέκα τοις εκατό σε 25 τοις εκατό, καλύπτοντας αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό εξασθένησε το γιουάν κατά 2,4% – στο ελάχιστο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 14 Μαΐου, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε την τιμή του εθνικού νομίσματος  κατά 0,6%. Ένα αδύναμο γιουάν κάνει τις εξαγωγές φθηνότερες σε όρους δολαρίων, γεγονός που επιτρέπει στα αγαθά να παραμείνουν στην Αμερικανική αγορά ακόμη και μετά την εισαγωγή νέων φραγμών. Ωστόσο, οι εισαγωγές γίνονται όλο και πιο ακριβές και η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα αυξάνεται.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, το γιουάν δεν θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί στον εμπορικό πόλεμο. Η συναλλαγματική ισοτιμία θα παραμείνει σε λογικό και σταθερό επίπεδο.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της διεθνούς ανεξάρτητης ερευνητικής εταιρείας Capital Economics, το Πεκίνο είναι απίθανο να προχωρήσει σε υποτίμηση του γιουάν λόγω των αμερικανικών φόρων . Αντιθέτως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.
Τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων δανείων στην υπεράκτια αγορά RMB έχουν αυξηθεί δραματικά – φαίνεται ότι οι κινεζικές οικονομικές αρχές προσπαθούν να περιπλέξουν τη διαδικασία δημιουργίας βραχυπρόθεσμων θέσεων στο εθνικό νόμισμα για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξασθένηση του , όπως εξηγεί η Capital Economics.

Η Τελευταία σταγόνα

O Trump πρόκειται να επιβάλει δασμούς σε κινέζικα αγαθά για άλλα 325.000.000.000 δολάρια-στην πραγματικότητα, είναι όλες οι εξαγωγές από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο μπορεί να ανταποκριθεί ριζικά: μείωση των επενδύσεων στο αμερικανικό χρέος.

Οι φόβοι έχουν ζεστάνει το Twitter του κινεζικού δημοσιογράφου ότι οι αρχές ήδη «συζητούν τη δυνατότηταντάμπινγκ του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ και» Πώς θα το κάνουν «.
Το σενάριο μιας μεγάλης κλίμακας πώλησης αμερικανικών κρατικών ομολόγων από το Πεκίνο (η Κίνα κατέχει χρεόγραφα αξίας 1,13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) είναι απίθανο διότι η αναπόφευκτη απότομη υποτίμηση αυτών των ομολόγων θα έδινε περισσότερη βλάβη στους Κινέζους από τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο μπορεί να περικόψει τις επενδύσεις σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατά μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια – και όχι από εκδίκηση, αλλά για να διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, εάν πηγαίνει σε ελεύθερη πτώση.
Έτσι, το 2016, οι Κινέζοι απέσυραν ομόλογα αξίας 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 15 τοις εκατό της συνολικής επένδυσης σε αυτά τα χρεόγραφα τότε), αφού το γιουάν έπεσε κατά επτά τοις εκατό εν μέσω των εκροών κεφαλαίων. Στη συνέχεια, ένα μέρος του δημοσίου χρέους εξαργυρώθηκε, αλλά πέρυσι η πώληση συνεχίστηκε. Σε μόλις πέντε χρόνια, το Πεκίνο μείωσε το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κατά 13,8%.

Η ζημιά από τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον και για τις δύο χώρες έχει ήδη αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο προειδοποίησε περισσότερες από μία φορές: αν προχωρήσει περισσότερο, τα αμερικανικά χρέη θα πρέπει να διατεθούν . Και μόνο για οικονομικούς λόγους.

«Εάν η Κίνα αρχίσει να πωλεί ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, θα είναι λιγότερο σχετιζόμενο με τους νέους φόρους και πολύ περισσότερο με τη ρύθμιση του δικού της νομίσματος», ανέφερε το Μπλούμπεργκ τις δηλώσεις της αναλύτρια της Columbia Threadneedle Investments Gene Tannuzzo. «Όταν αυξηθεί η εκροή κεφαλαίων, το Πεκίνο θα πρέπει να προστατεύσει το Γουάν και να πουλήσει κομμάτι από τον θησαυρό του.»

Οι τιμές θα πετάξουν 

Η έκδοση κυβερνητικών ομολόγων επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να χρηματοδοτήσει αυξανόμενες ομοσπονδιακές δαπάνες που διεγείρουν την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.

«Αν οι Κινέζοι αποφασίσουν να αποσυρθούν από το δημόσιο χρέος ή να μειώσουν σημαντικά το μερίδιό τους σε αυτήν την αγορά, θα υπάρξει μια ανισορροπία στην Ουάσινγκτον Η Ουάσιγκτον εξαρτάται πάρα πολύ από τους ξένους αγοραστές των ομολόγων «, σημειώνει το CNBC. – Το ντάμπινγκ μεγάλου όγκου κρατικών ομολόγων θα προκαλέσει μια εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή ζημία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, το Πεκίνο θα συνεχίσει την πολιτική του να παραιτείται από το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, οι αναλυτές της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων στον κόσμο BlackRock είναι σίγουροι. «Για το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών – δεδομένου του αυξανόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού – αυτό έχει πολύ κακές συνέπειες, με αποτέλεσμα το δημόσιο ταμείο να χάσει», εξήγησε προηγουμένως ο επικεφαλής του BlackRock Lawrence Fink.

Η πώληση χρεογράφων θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής τους, σε απότομη αύξηση της κερδοφορίας και, συνεπώς, στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τις εταιρείες και τους καταναλωτές των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της χώρας θα επιβραδυνθεί.

Και αν το δολάριο πέσει, θα χτυπήσει τις διεθνείς αγορές πιο έντονα από την οικονομική κρίση του 2008.

Το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, βυθίζοντας την οικονομία σε ύφεση για να αντισταθμίσει την πρόσθετη προσφορά των εμπόρων με χαμηλότερη ζήτηση, είναι μόνο μία από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσει ο Λευκός Οίκος «, τονίζει ο Fink. Πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα είναι ο νέος αγοραστής του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

«Η πώληση των θησαυρών είναι όντως το σοβαρότερο όπλο του Πεκίνου», δήλωσε ο Loyola Marymount, καθηγητής οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και ο Son Won Sohn, επικεφαλής της SS Economics. «Οι Κινέζοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην αντιπαράθεση τους με τις ΗΠΑ


https://ria.ru/


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID