Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Aργεντινή αιφνιδίασε τις αγορές

Το δεύτερο μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών διεθνώς έπληξε τις αγορές της Αργεντινής, με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας οικονομικής κρίσης, στον απόηχο της νίκης του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez με 48% έναντι του σημερινού προέδρου Mauricio Macri 32% στις προκριματικές εκλογές, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αιφνιδίασε τις αγορές.

-Το peso δέχθηκε κύμα ρευστοποιήσεων οδηγώντας την συναλλαγματική ισοτιμία σε 1 δολάριο προς 53 pesos Αργεντινής – υψηλό στις 12 Αυγούστου 2019 τα 55,8 pesos.

Πριν λίγο καιρό 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 43 pesos.

-Οι αποδόσεις των ομολόγων επιδεινώθηκαν το 3ετές εκτινάχθηκε στο 43% και το 9ετές στο 24,8%.

-Μεγάλη επιδείνωση και στα CDS το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χώρας στις 2.170 μονάδες βάσης από 1.010 μονάδες βάσης στις 12 Αυγούστου όταν π.χ. στις 9 Αυγούστου 2018 ήταν 463 μονάδες βάσης.

Οι 2170 μονάδες βάσης στο CDS της Αργεντινής μεταφράζονται σε 37% πιθανότητα χρεοκοπίας.

Η ισχυρή επίδοση του Fernandez στις προκριματικές εκλογές τον καθιστά φαβορί να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αργεντινής, εκλέγεται πρόεδρος όπως καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 45%.

Οι αγορές της Αργεντινής αιφνιδιάστηκαν καθώς δεν αναμενόταν τέτοιας κλίμακας ήττα για τον Mauricio Macri, που εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας οικονομική μεταρρύθμιση αλλά με αυστηρή οικονομική πολιτική και απίστευτα υψηλούς φόρους.

Πολλοί φοβούνται ότι εάν ο Macri χάσει τις εκλογές στις 27 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομική σταθερότητα που επιχείρησε η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει. Υπό τον Macri, η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο διάσωσης από ΔΝΤ, 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό για τη σταθεροποίηση του peso.

Fidelity: Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης διεθνώς έχει αυξηθεί δραματικά

Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης της Αργεντινής διεθνώς έχει αυξηθεί δραματικά αναφέρει το Fidelity.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, σημείωσε μεγάλες απώλειες στις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου 2019, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες επανεκλογής του στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019.

Το αποτέλεσμα της έκπληξης ήταν ένα κύμα σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με το pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής να υποχωρεί κατά 15% χαμηλότερα στις 53,5 δολάρια ΗΠΑ και η χρηματιστηριακή αγορά της Αργεντινής να πέφτει πάνω από 30%.

Ο κίνδυνος μόλυνσης έχει επιδεινωθεί λόγω του μεγάλου κραχ στην χρηματιστηριακή αγορά και στο νόμισμα που έπληξε την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι η πτώση του χρηματιστηρίου της Αργεντινής ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της χώρας από το 1950.

Η Fidelity International, ανάφερε ότι ήταν δύσκολο να δούμε πώς το πλήγμα στην χρηματιστηριακή αγορά της Αργεντινής και το νομισματικό σοκ στο pesos θα μπορούσαν να απομονωθούν εντελώς.

Θα υπάρξει κάποια μόλυνση και στις άλλες αγορές.

Αλλά ας μην παρασυρθούμε, γιατί η γενική θεμελιώδης εικόνα στις αναδυόμενες αγορές – με μια Federal Reserve που συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια και την παγκόσμια νομισματική πολιτική που χαλαρώνει – είναι πραγματικά πολύ καλή ανέφερε η Fidelity.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού καθώς έτσι θα μειώσουν το χρέος και θα επιστρέψουν σε μια πορεία προς υψηλότερη ανάπτυξη.

Η Αργεντινή θα διεξάγει εθνικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Ο κεντροαριστερός Alberto Fernandez, στο συνασπισμό του οποίου συμμετέχει και η Cristina Fernandez de Kirchner πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, εξασφάλισε ένα πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο περιθώριο νίκης 15,5% επί του προέδρου Marci.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο Pesos της Αργεντινής, που θεωρείται από πολλούς ως οδηγός για την οικονομία της χώρας, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% εν μέσω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, προέβλεψε η Morgan Stanley.

Επίσης προειδοποίησε για «περαιτέρω πίεση και μεταβλητότητα στις τιμές».

Η δραματική πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά και το sell off στο Pesos ώθησαν την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω διολίσθηση του pesos.

Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με την Αργεντινή και όχι μόνο λόγω των εκλογών ανέφερε η Tressis Gestion, η οποία ανησυχεί για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Η Αργεντινή οδηγείται σε μείωση των πρωτοβουλιών για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής έχει λίγες επιλογές και μεταξύ αυτών να εκτυπώσει νέα pesos.

UBS: Ο Fernandez θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ

Η UBS εκτιμά ότι μια κυβέρνηση υπό τον Fernandez θα επιδειώξει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έχει κλείσει η Αργεντινή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτιμάται επίσης ότι θα διακόψει την καταβολή τόκων σε βραχυπρόθεσμο χρέος και θα επαναφέρει τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls).

Ο Fernandez θεωρείται πιο μετριοπαθής πολιτικός από την πρώην πρόεδρο και υποψήφια αντιπρόεδρο του οποίου Christina Fernandez de Kirchner, ωστόσο οι αγορές προτιμούν τον φιλελεύθερο πρόεδρο Macri.

Τι προβλέπει η συμφωνία με το ΔΝΤ, ύψους 57,1 δισ δολ.

Το ΔΝΤ το 2018 δάνεισε την Αργεντινή μια χώρα που τρεις φορές έχει χρεοκοπήσει τα τελευταία χρόνια παρ΄ ότι είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα με όρους ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ δάνεισε 57,1 δισεκ. δολάρια ή 48,8 δισεκ. ευρώ στην Αργεντινή με διάρκεια έως το 2021.

Μια ρήτρα που έθεσε το Ταμείο στην Αργεντινή είναι το εξής το 2020 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Δηλαδή το ΔΝΤ δάνεισε 48,8 δισεκ. ευρώ και ζητάει 1% πρωτογενές πλεόνασμα από την Αργεντινή και στην Ελλάδα το δάνειο έχει μειωθεί στα 10 δισεκ. και ζητάει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060 δηλαδή σωρευτικά 99% πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ…. για 42 χρόνια.

Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει;

Η Αργεντινή για το 2018 εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 2,7%, για το 2019, ο νέος στόχος είναι πρωτογενές έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ και με βάση την απαίτηση του ΔΝΤ το 2020 πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε μεταξύ άλλων είναι το 2019 στόχος είναι να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα και να περάσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2020. Αυτά τα αποφασιστικά βήματα θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος.Πηγή   www.bankingnews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!