Ο Γουαϊδό και η συμμαχία του πέτυχαν την αναγνώριση από σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας και συγχρόνως η εκτελεστική τους ικανότητα είναι ελάχιστη. Αν η αντιπολίτευση δεν φέρνει αποτελέσματα που να αποδυναμώνουν τον Μαδούρο, ο Γουαϊδό θα χάσει την ηγεσία.

Το άστρο του Χουάν Γουαϊδό έπαψε να λάμπει εδώ και καιρό, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις θάμπωσαν ακόμη περισσότερο την εικόνα του αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Η πρόσφατη έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και μέρος της αντιπολίτευσης κατέρριψε τη φαντασίωση ότι ο Γουαϊδό εκπροσωπεί το σύνολο όσων αντιτάσσονται στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Η δε αποκάλυψη φωτογραφιών του με Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς και ναρκω-εμπόρους (κάτω φωτ.) προκαλεί πολλά ερωτήματα για τις συμμαχίες που εδραιώνει.

Μόλις ώρες αφότου ο Γουαϊδό δήλωνε πως ο πολιτικός διάλογος εξαντλήθηκε και οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στα Μπαρμπάντος με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας «πέθαναν», ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε έναν νέο γύρο διαλόγου με τέσσερα μικρά κόμματα του αντιπολιτευτικού συνασπισμού που έως τώρα εκπροσωπούσε ο Γουαϊδό.

Η συμφωνία, που συνιστά την πρώτη σημαντική ρωγμή στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στα άλλα, για αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση των συλληφθέντων όλους αυτούς τους μήνες των ταραχών ή την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και των ελλείψεων αγαθών που μαστίζουν τον πληθυσμό, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός μηχανισμού ανταλλαγής πετρελαίου με φάρμακα και τρόφιμα.

Κεντρικό ζήτημα συζήτησης είναι και η «άμεση επιστροφή» στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση των 54 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος PSUV, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει το 2017 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε τη Βουλή σε απείθεια, με συνέπεια έκτοτε να θεωρούνται άκυρες όλες οι αποφάσεις της.

O Γουαϊδό έσπευσε να καταδικάσει τη νέα συμφωνία διαπραγματεύσεων ως ανεύθυνη, επιμένοντας πως είναι εκείνος που έχει «σαφή πρόταση για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση, για να επιτευχθούν η σταθερότητα και η διακυβερνησιμότητα».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Τιμοτέο Σαμπράνο, πρόεδρος του Cambiemos, ενός από τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στον νέο διάλογο, σχολίασε στο ΑΡ τις αδιέξοδες πολιτικές κλιμάκωσης της έντασης του Γουαϊδό: «Η ηγεσία της Εθνοσυνέλευσης είχε εννέα μήνες να δράσει. Η οδός που χαράχτηκε τον Γενάρη δεν έχει επιδείξει αποτελέσματα».

Εκτός από τη διάσπαση, η έλλειψη αποτελεσματικότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης, συμφωνεί μιλώντας στο BBC ο πολιτικός αναλυτής Φερνάντο Ποσάδα. «Ο Γουαϊδό και η συμμαχία του πέτυχαν την αναγνώριση από σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας και συγχρόνως η εκτελεστική τους ικανότητα είναι ελάχιστη. Αν η αντιπολίτευση δεν φέρνει αποτελέσματα που να αποδυναμώνουν τον Μαδούρο, ο Γουαϊδό θα χάσει την ηγεσία».


Συμμορία
Πλέον διακυβεύονται όχι μόνο η θέση του Γουαϊδό ως ηγέτη σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά (ξανά) και τα δημοκρατικά του εύσημα, όπως αποκάλυψαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο όπου ποζάρει με δύο Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς των «Ραστρόχος».

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 22 Φεβρουαρίου, όταν ο Γουαϊδό πέρασε παράνομα τα σύνορα με την Κολομβία για να ηγηθεί την επομένη στην πόλη Κούκουτα στο φιάσκο της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δύο άντρες (που έχουν ήδη συλληφθεί από τις αρχές της Κολομβίας) δεν είναι χαμηλόβαθμοι συμμορίτες, αλλά ο Αλμπέρτο Λόμπο ή «Αδελφός», οικονομικός «διευθυντής» της ένοπλης ομάδας, και ο Τζον Χάιρο Ντουράν Κοντρέρας ή «Μικρός», δεύτερος στην ηγεσία των «Ραστρόχος».

Πρόκειται για μια παραστρατιωτική συμμορία που έχει τις ρίζες της στο καρτέλ ναρκωτικών «Νόρτε ντελ Βάγε» κι ήταν μία από τις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις της Κολομβίας έως το 2012 όταν συνελήφθη η ηγεσία της.

Συνεχίζει να δρα με μικρούς πυρήνες σε πολλές περιοχές, ιδίως στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Και στις δύο πλευρές των συνόρων εμπλέκεται σε δεκάδες εγκληματικές δράσεις, από επιθέσεις, απαγωγές και δολοφονίες ώς εμπορία κοκαΐνης, παράνομη υλοτομία και λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο Γουαϊδό αρνείται κάθε σχέση λέγοντας πως «εκείνη τη μέρα έβγαλα φωτογραφίες με πολλούς… σαφώς και είναι δύσκολο να ξέρεις ποιος σου ζητά να φωτογραφηθείς μαζί του».

Αλλά όπως αποκάλυψε στον Guardian ο Γουιλφρέδο Κανισάλες της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Πρόοδος» της πόλης Κούκουτα, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι «Ραστρόχος» συντόνισαν την παράνομη είσοδο του Γουαϊδό στην Κολομβία ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας εκείνη τη μέρα κατά μήκος του τμήματος των συνόρων από όπου πέρασε, για να εγγυηθούν την ασφάλειά του. «Οι «Ραστρόχος» είναι παραστρατιωτικοί. Εκείνοι αποφασίζουν ποιος κινείται σε αυτή την περιοχή, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Το επιβεβαιώνει και το InSight Crime, ο έγκριτος ιστότοπος έρευνας και ανάλυσης για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, που επισημαίνει πως παρότι προς στιγμήν δεν υπάρχουν αποδείξεις για επίσημες σχέσεις ανάμεσα στη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση και αυτή την παραστρατιωτική οργάνωση, είναι σαφές πως ο Γουαϊδό προσέφυγε στις υπηρεσίες τους για να περάσει τα σύνορα με ασφάλεια, καθώς «η συνοριακή οδός που συνδέει αυτές τις πόλεις ελέγχεται από τους «Ραστρόχος», που περιπολούν με μοτοσικλετιστές την περιοχή, έτσι που κανένα αγαθό ή άνθρωπος δεν μπορεί να τη διασχίσει χωρίς να διαπραγματευτεί μαζί τους».

Αγνωστο τι διαπραγματεύτηκαν. Αλλά ο συλληφθείς παραστρατιωτικός Ιβάν Πόσο Πεδρόσο, ο άνθρωπος που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες και αποκάλυψε ότι γι’ αυτή την επιχείρηση κινητοποίησαν 200 ενόπλους, υπαινίχθηκε πως θα μπορούσαν να έχουν εγγυήσεις για απρόσκοπτη δράση στα σύνορα αν ο Γουαϊδό έφτανε στην προεδρία.

Μπορεί η αξιοπιστία του Πεδρόσο να αμφισβητείται και άρα και τα περί ανταλλαγμάτων. Αλλά όπως επισημαίνει ο Φιλ Γκάνσον της Crisis Group, η υπόθεση με τις φωτογραφίες είναι άκρως επιζήμια.

«Ανεξάρτητα από το αν ήταν όλα τόσο αθώα όσο υποστηρίζει (ο Γουαϊδό), κάτι αρκετά δύσκολο να γίνει πιστευτό, ή αν υπήρχε και κάτι άλλο, είναι ένα πλήγμα», δήλωσε, προσθέτοντας πως το σκάνδαλο αυτό αποτελεί ντροπή για τη διεθνή συμμαχία που τον στηρίζει.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!