EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019

Υπουργείο Μεταφορών: Ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και τα ΚΤΕΛ

Γενίκευση της χρήσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλη τη χώρα και σε όλες τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Στον γενικότερο προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά την υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στη Λάρισα και στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, αναφέρθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θανάσης Βούρδας μιλώντας στο πανελλήνιο συνέδριο για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα που διεξάγεται στη Λάρισα.

Ο κ. Βούρδας είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη μπαίνει στη ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετούνται οι διαδικασίες ανάπτυξης, έγκρισης, υλοποίησης και παρακολούθησης των ΣΒΑΚ, υποστηρίζοντας ότι «η βιώσιμη αστική κινητικότητα δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να κινούνται ελεύθερα με βιώσιμο τρόπο και σεβασμό προς το περιβάλλον, μέσα σε ένα πλαίσιο υποδομών και συνθηκών που προωθεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές πόλεις οι οποίες όπως είπε, εμφανίζουν έντονα τα φαινόμενα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα και τους σχεδιασμούς της Βιώσιμης Αστική Κινητικότητα που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα αυτά.

Έτσι, ο κ. Βούρδας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους πυλώνες που στηρίζεται το ΣΒΑΚ, όπως είναι η προώθηση του ποδηλάτου και του βάδην, η ασφάλεια στις μετακινήσεις και η ποιοτική και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία. Παράλληλα τόνισε πως τα ΣΒΑΚ εξετάζουν και θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, τις συνδυασμένες μεταφορές, τη διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης, την αστική εφοδιαστική, τη διαχείριση κινητικότητας, τα ευφυή συστήματα μεταφορών και την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων.

Κάποιοι από τους στόχους της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις, αφορούν την αναδιοργάνωση του συστήματος των αστικών μεταφορών, «την βελτίωση της προσβασιμότητας στο σύστημα αστικών μεταφορών μέσω της ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την δημιουργία 'ενός περισσότερο υγιούς αστικού περιβάλλοντος'». Απώτερος στόχος, σημείωσε ο κ. Βούρδηας, είναι «να αναπτυχθεί ένα ισορροπημένο μείγμα μέτρων και πολιτικών που περιλαμβάνουν χαμηλότερο κόστος αλλά και αύξηση της αποτελεσματικότητας των μετακινήσεων και της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και παράλληλα να αυξηθεί ουσιαστικά ο αριθμός των πόλεων που υιοθετούν και εφαρμόζουν ολοκληρωμένες πολιτικές και σχέδια».

«Το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα γενικευθεί στις αστικές και υπεραστικές μεταφορές σε όλη τη χώρα»

Αναφορικά με τους στόχους για την προώθηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, ο κ. Βούρδας είπε ότι την τελευταία 4ετία πάρθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες από το κράτος «για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αλλά και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική». Τόνισε δε, ότι το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα γενικευθεί στις αστικές και υπεραστικές μεταφορές σε όλη τη χώρα, με επόμενη «στάση» εφαρμογής τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης.

«Δεν μιλάμε απλώς για αναγκαιότητα και τεχνολογική αναβάθμιση. Μιλάμε για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφοράς και σεβασμό στις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης κάθε κατοίκου, κάθε εργαζόμενου, κάθε επισκέπτη. Και φυσικά με σεβασμό στους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Πρώτη φορά πάρθηκε πολιτική πρωτοβουλία για ελεύθερη μετακίνηση όλων των ανέργων, όλων των ατόμων με αναπηρία» τόνισε.

«Ριζική ανανέωση του στόλου σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Αποκέντρωση των αφετηριών του ΚΤΕΛ Αττικής»

Σχετικά με τα μέτρα αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Βούρδας είπε ότι επανασχεδιάζεται το σύστημα αστικών και υπεραστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την αποκέντρωση των αφετηριών του ΚΤΕΛ Αττικής εντός του Μαρτίου, ενώ μίλησε και «για ριζική ανανέωση» του στόλου των λεωφορείων στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Μετρό και τον σιδηρόδρομο, ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε ότι είναι τα δυο πιο ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς παγκοσμίως, ενώ αναφέρθηκε στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και στην ηλεκτροκίνηση: «Το Μετρό στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πια ανέκδοτο. Η δοκιμαστική λειτουργία του ξεκινά φέτος και το βασικό τμήμα παραδίδεται στους κατοίκους το 2020. Το δίκτυο Μετρό αναπτύσσεται στην Αττική (γραμμή 3 και 4).

Το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα τελευταία 4 χρόνια, έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ότι το 2015 παραλάβαμε το κρίσιμο έργο ολοκλήρωσης της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με ποσοστό υλοποίησης 17%, με χρονολογία έναρξης το 1997, και φέτος (σε ένα μήνα δηλαδή) παραδίδεται» σημείωσε.

Η Θεσσαλία το 2022, θα είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια με ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό σύστημα ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης

Μεταξύ άλλων ο κ. Βούρδας αναφέρθηκε στον προαστιακό χαρακτήρα του σιδηρόδρομου, χαρακτηρίζοντας «πετυχημένο παράδειγμα» την ηλεκτροκινούμενη γραμμή Λάρισα-Θεσσαλονίκη, ενώ μιλώντας για τη γραμμή Καλαμπάκα - Παλαιοφάρσαλο -Λάρισα -Βόλος σημείωσε ότι «το 2022 η Θεσσαλία θα είναι η πρώτη ελληνική περιφέρεια που θα έχει πλήρες εσωτερικό σιδηροδρομικό δίκτυο με ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης».

«Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα παραδείγματα. Δεν είναι απλώς αντιγραφή καλών πρακτικών. Είναι έργα που εξασφαλίζουν ότι το όραμα για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στη χώρα μπορεί να γίνει πράξη. Για τη δημιουργία ενός υγιούς αστικού περιβάλλοντος, για τον κάθε ένα από εμάς» είπε ο κ. Βούρδας και συμπλήρωσε: «Αυτό ακριβώς είναι και το όραμα για τη Λάρισα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Να αλλάξει ριζικά το αστικό κέντρο και να δημιουργηθούν συνθήκες γειτονιάς στον κεντρικό ιστό της πόλης, όπως περιγράφει και το εκπονημένο ΣΒΑΚ. Επίσης, με τα έργα αυτά της μετατροπής περιοχών σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, με τη δημιουργία κυκλοφοριακών κυψελών και με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ενισχύεται η οδική ασφάλεια».Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές των «Κίτρινων Γιλέκων» (Videos)

Τουλάχιστον 3 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των κίτρινων γιλέκων στην πόλη Ρουέν της Γαλλίας, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος.

Οι τραυματίες δέχθηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο αυτόπτη μάρτυρα, ο οδηγός έχασε την ψυχραιμία του όταν το όχημα εγκλωβίστηκε από διαδηλωτές, οι οποίοι περνώντας από δίπλα «ακουμπούσαν» το αυτοκίνητο.à . Des lacrymogènes sont tirées pour disperser le groupe.
🔴 à . Au moins trois personnes sont à terre sur la route. Visiblement une voiture a forcé le passage. Ils sont pris en charge par les street medics en attendant les pompiers. pic.twitter.com/OuZSTSiZHK
81 people are talking about this
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Xουβαρντάς ο Αλέξης, εξαφάνισε τα κόκκινα δάνεια και πάει για επανεκλογή!

Χουβαρντάς με τα λεφτά των άλλων ο πρωθυπουργός. Ο νέος νόμος Κατσέλη χαρίζει σπίτια και μοιάζει με Σεισάχθεια. Κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του Τσίπρα για επανεκλογή. Τελικά με το νέο νόμο Κατσέλη εξαφανίζονται τα κόκκινα δάνεια! Τώρα εάν θα επιβιώσουν οι τράπεζες ελάχιστη σημασία έχει για τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν:

-Ετσι κι αλλιώς οι Συριζαίοι δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, οπότε και κούρεμα να γίνει δεν τρέχει κάστανο…

Τώρα έρχεται να χαρίσει και τα σπίτια. Θεούλης ο μπαγάσας…O Λύκος του Μαξίμου!

Μάλιστα από μόνη της η αλλαγή του νόμου και το μπάχαλο που προκαλεί σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, εισαγγελείς, δικαστές και δανειολήπτες παγώνει για τουλάχιστο ως το τέλος του χρόνου την εφαρμογή τόσο του παλιού όσο και του νέου νόμου. Χαμένοι στη μετάφραση με τις υποθέσεις να συσσωρεύονται στα δικαστήρια. Μπάχαλο.

Ενα μπάχαλο που επιτρέπει στον Τσίπρα να κερδίσει το χρόνο που χρειάζεται ως τις εκλογές και βλέπουμε.

Η συμφωνία καλύπτει και με το παραπάνω τα ζητούμενα της κυβέρνησης ενόψει προεκλογικής περιόδου, μένει, όμως, να αποδειχτεί αν θα επιτύχει και το ζητούμενό της για την διατήρηση του καλού επενδυτικού κλίματος μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές-υποστηρίζει στο ρεπορτάζ της στο Capital.gr η Νένα Μαλλιάρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος Κατσέλη αποτελεί κομβικό σημείο για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης της χώρας, με την σχετική έκθεση της Κομισιόν να δημοσιεύεται στις 27 Φεβρουαρίου.

Το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη και που επιδιώκεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 28 του μηνός, υπερβαίνει σε επίπεδα παροχής προστασίας τα κριτήρια που συζητούνταν μέχρι και την παραμονή της δεύτερης χθεσινής συνάντησης των τραπεζών με το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα συνδυαστικά κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο που αφορούν στο ύψος του συνολικού δανεισμού του δανειολήπτη και το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αποφασίστηκαν σε 130.000 ευρώ και 250.000 ευρώ αντίστοιχα.

Δηλαδή, 10.000 ευρώ υψηλότερα από το ύψος δανεισμού (120.000 ευρώ) που κατά τις πληροφορίες, ήταν το αρχικό όριο διαπραγμάτευσης, και 150.00 ευρώ υψηλότερα από το όριο των 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας που έθεταν εξαρχής ως ρεαλιστικό ζητούμενο οι τράπεζες.

Το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που συμφωνήθηκε για την παροχή προστασίας με τον νέο νόμο Κατσέλη αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι μόλις 30.000 χαμηλότερο από το ανώτατο όριο που προβλέπει ο ισχύων νόμος (το εύρος προστασίας καλύπτει αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας από 180.000 για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά), τη στιγμή που οι τράπεζες έθεταν ως λογική αξία τις 100.000 ευρώ και φέρονταν διατεθειμένες να αποδεχτούν αντικειμενική αξία μέχρι 120.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε, ότι οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί πτωτικά, γεγονός που με το νέο πλαίσιο προστασίας και τον πήχη αντικειμενικής στις 250.000 ευρώ θα επιτρέψει την προστασία από πλειστηριασμούς και σε μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, εφόσον ο δανειολήπτης έχει υπόλοιπο δανεισμού μέχρι 130.000 ευρώ.
Η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών είναι βέβαιον ότι θα αξιολογηθεί από τους επόπτες (ΕΚΤ/SSM), αν και καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός ή κατεύθυνση από την πλευρά τους.

Ωστόσο, πληροφορίες που είχε αναφέρει το Capital.gr πριν ακόμη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, ήθελαν τις εποπτικές αρχές αρνητικές στο συνεχιζόμενο καθεστώς προστασίας του νόμου (άλλωστε, ο νόμος Κατσέλη ψηφίστηκε το 2010 για να καλύψει έκτακτες συνθήκες και επί μια οκταετία χρησιμοποιήθηκε από δικαίους και αδίκους, καταστρατηγώντας την κουλτούρα πληρωμών), θεωρώντας ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί προστασία σε πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 75.000 – 80.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, το προσεχές διάστημα θα δείξει ποια θα είναι η επιβάρυνση για τις τράπεζες, αλλά και εάν το νέο πλαίσιο θα μπορέσει να πετάξει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επί του παρόντος, ως θετικό βήμα καταγράφεται το ότι υπάρχει πλέον ένα οσονούπω θεσμοθετημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την στέγη και ένα “νεκρό” NPL, όπως ήταν μέχρι σήμερα για τις τράπεζες τα δάνεια του νόμου Κατσέλη, θα αρχίσουν να αποδίδουν μέσω της ρύθμισής τους στην εξωδικαστική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα επιδοτήσει με 50 εκατ. ευρώ την καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή συνολικά με 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την εξυπηρέτηση μέρους της δόσης δανείων του νέου νόμου Κατσέλη.Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτά είναι τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σε συμφωνία κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση κατά την πολύωρη σύσκεψη, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την Ηρωδου Αττικού, λιγο πριν τα μεσάνυχτα. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015.

Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, που οι πρώτες κατοικίες είναι υποθηκευμένες σε αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, όπου το ποσό αυτό να αφορά πιθανότατα τους τρίτεκνους (με το αρχικό να διαμορφώνεται στις 150.000 ευρώ) και το υπόλοιπο του δανείου, για την ένταξη στο νόμο, να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (συμπεριλαμβανομένου και τα επιχειρηματικά κλπ). Το Δημόσιο, φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά εισοδημα 12.500 ευρώ για άγαμο, συν 5.000 για το καθε παιδι, και για αξία ακινήτου τα 250.000 ευρώ.

Η συμφωνία κατά πληροφορίες προβλέπει και τέσσερις ασφαλιστικές δικλίδες, όπως γράφει η Καθημερινή:

- Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ώστε να διαπιστωθεί ένα πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς προέλεγχο μέσω της πλατφόρμας με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Όποιος επιλέξει προσφυγή στη δικαιοσύνη αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

- Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης παρευρέθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, αλλά και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Κλασικός κλεπτοπασόκος μυρίστηκε φαγοπότι....

Ήταν προσχεδιασμένη η ένταξη του κλασικού κλεπτοπασοκτζή Θάνου Μωραΐτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και είχε παραιτηθεί κατακεραυνώνοντας τη Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην βουλευτή και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας με πολιτικό τυχοδιωκτισμό, οποίος μπήκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας το υφυπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη θέση του κ. Μαυραγάνη. Εκεί θα βρει έναν ακόμη προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Μωραΐτης προέρχεται από το βαθύ τσοχατζοπουλικό ΠΑΣΟΚ αφού πριν εκλεγεί βουλευτής και γίνει παπανδρεϊκός, ήταν κι αυτός δεξί χερί του Ακη Τσοχατζόπουλου ως Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών της παντοδυναμίας του και ασφαλώς «καρπώθηκε» κάμποσα απο τα 16 δίς του Τσουκάτου.
Το 2015 πήγε στο ΚΙΔΗΣΟ και στη συνέχεια επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ ως στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.
Τον περασμένο Δεκέμβριο με επιστολή που έστειλε στον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωνε ότι δε θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αναφέροντας και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι η παράταξή του είναι σε οριακό σημείο, τόνισε ότι ο ίδιος παραμένει υπέρμαχος ενός προοδευτικού πόλου και έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «παρά τις καλές προθέσεις, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα».


Όταν είσαι καλή στο κουβάλημα ομπρέλας γίνεσαι ...υπουργός .
Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανασχηματισμός: «Αρραβώνας» με ΓΑΠ, άσχετοι στο ΥΠΕΞ

Όπως αναμενόταν, έλαβε χώρα μίνι ανασχηματισμός, για την ακρίβεια συμπληρώσεις του κυβερνητικού σχήματος. Αφορμή ήταν η αντικατάσταση του υφυπουργού Εργασίας Ηλιόπουλου, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Όπως συνέβη και στον προηγούμενο ανασχηματισμό, ο Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να υφυπουργοποιήσει δύο νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αναφορά σ’ αυτόν, τον Μπάρκα και την Χατζηγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός, όμως, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να προβεί σε δύο πρόσθετες κινήσεις. Η πρώτη αφορά το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναμενόταν, εγκατέλειψε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αφού έτσι κι αλλιώς μόνο τυπικώς ασκούσε τα σχετικά καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κοτζιάς είχε κινήσει γη και ουρανό για να επιστρέψει, αλλά στην πραγματικότητα στο Μαξίμου ποτέ δεν σκέφθηκαν σοβαρά την επάνοδό του.

Ελλείψει προφανούς εναλλακτικής λύσης, επελέγη, λοιπόν, η αναβάθμιση του Κατρούγκαλου από αναπληρωτή σε υπουργό Εξωτερικών. Το πρόβλημα είναι ότι ο Κατρούγκαλος δεν έχει εξοικείωση με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Τσίπρας τον είχε τοποθετήσει αναπληρωτή στο υπουργείο Εξωτερικών μετά από τη θυελλώδη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας. Ουσιαστικά τον είχε στείλει για πολιτική ανάρρωση σε ένα υπουργικό πόστο, το οποίο είναι κατά βάση προστατευμένο από τη δημόσια κριτική.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο Κοτζιάς ήταν υπερσυγκεντρωτικός, δεν του άφησε χώρο ενασχόλησης ούτε και με τα (σοβαρά) ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία ήταν η αρμοδιότητά του. Έτσι, μέχρι την παραίτηση του υπουργού και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Κατρούγκαλος καθ’ υπερβολήν ήταν ένα είδος πολυτελούς παρατηρητή.

Μετά την παραίτηση Κοτζιά


Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά όταν ο Κοτζιάς έφυγε από τη σκηνή. Ο μέχρι τότε ουσιαστικά περιθωριοποιημένος αναπληρωτής υπουργός αναγκάσθηκε να αναλάβει ευθύνες, δεδομένου ότι ο Τσίπρας ήταν τύποις υπουργός. Θεσμικά το κενό καλύφθηκε από τον Κατρούγκαλο, αν και ενίσχυσαν τον ρόλο τους και δύο ακόμα πρόσωπα: ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Παρασκευόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (χαμηλόβαθμος διπλωμάτης) Καλπαδάκης.


Με τον τωρινό μίνι ανασχηματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών εστάλη ως αναπληρωτής υπουργός η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε περάσει για λίγο διάστημα από εκεί το 2015. Η Αναγνωστοπούλου έχει ασχοληθεί με την Τουρκία, αλλά η προσέγγισή της για τα ελληνοτουρκικά και εν γένει για τα εθνικά θέματα είναι τυπικά εθνομηδενιστική. Η αρμοδιότητά της, πάντως, είναι οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, στην πολιτική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται δύο πρόσωπα, τα οποία είναι κατά τεκμήριον άσχετα με το αντικείμενό τους. Αποδεικνύεται, όμως, ότι αυτό δεν μέτρησε για το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μέτρησε ότι ο Κατρούγκαλος διεκπεραίωσε όπως μπορούσε τα της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Επίσης, μέτρησε ότι με την τοποθέτηση της Αναγνωστοπούλου ικανοποίησε την εσωκομματική ομάδα των «53», ή τουλάχιστον όσων έχουν εναπομείνει από αυτούς.

«Αρραβώνας» με τον Γιώργο Παπανδρέου


Το δεύτερο και πιο σημαντικό από πολιτικής απόψεως χαρακτηριστικό του μίνι ανασχηματισμού είναι η υφυπουργοποίηση δύο στελεχών της ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου, του Μωραΐτη (Υποδομών) και του Τόλκα (Μεταναστευτικής Πολιτικής). Ο Τσίπρας, λοιπόν, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει έμπρακτο άνοιγμα προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η οποία προσανατολίζεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φάνηκε, το άνοιγμα βρήκε ανταπόκριση, γεγονός που θα πρέπει να εκληφθεί ως εναρκτήριο λάκτισμα ενός πολιτικού παιγνίου κι όχι, βεβαίως, ως εφάπαξ κίνηση. Είναι σαφές, εξάλλου, ότι στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να συνωστίζονται στελέχη του σημιτικού και γεωργοπαπανδρεϊκού «εκσυγχρονισμού».

Μπορεί το 2015 όλα τα στελέχη αυτής της κατηγορίας να ήταν μέχρι και υστερικά «Μένουμε Ευρώπη» και αντι-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μνημονιακή προσαρμογή του Τσίπρα άνοιξε το δρόμο για πολιτικό φλερτ. Το φλερτ, λοιπόν, προϋπήρχε, αλλά ο καταλύτης και για τις δύο πλευρές ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Η σημαία του «αντιεθνικισμού» (για την ακρίβεια του εθνομηδενισμού) αποδεικνύεται ισχυρός κοινός παρονομαστής.

Είναι δεδηλωμένη η πρόθεση του Τσίπρα να αλώσει πολιτικά-εκλογικά τη λεγόμενη Κεντροαριστερά και ουσιαστικά να αναβιώσει ο δικομματισμός αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και αποτελεί στρατηγικό στόχο ο διεμβολισμός του ΚΙΝΑΛ. Επειδή, μάλιστα, η Γεννηματά αγωνίζεται να κρατήσει αυτόνομο το κόμμα της, το Μαξίμου επιχειρεί να την σπρώξει προς τη ΝΔ, με σκοπό να την απαξιώσει και πολιτικά και εκλογικά.

Προς τη ΝΔ κοιτάζει για τους δικούς της λόγους και η αντι-ΣΥΡΙΖΑ πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μικρό κόμμα του ενδιάμεσου χώρου έχει μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο πολιτικό Ιανό. Τώρα που έχει ενταφιασθεί η ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακτήσει τη θέση και τον ρόλο του άλλου πυλώνα στο πολιτικό σύστημα, η αντίφαση στους κόλπους του οξύνεται και τροφοδοτεί φυγόκεντρες τάσεις και μάλιστα προς αντίθετες κατευθύνσεις. Με άλλα λόγια οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για το μετονομασθέν άλλοτε κραταιό Κίνημα.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από τον Τσουκάτο και τη Siemens στο ανώτερο στάδιο της Novartis

Η κατάθεση του Θόδωρου Τσουκάτου, πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ την περίοδο Σημίτη, ενώπιον του δικαστηρίου για τις χρηματοδοτήσεις της SIEMENS και ειδικότερα για εκείνη που ανέλαβε ο ίδιος με περίπλοκο τρόπο να μεταφέρει τα χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, είναι αποκαλυπτική. Όχι πως ήμασταν ανυποψίαστοι για το τι συνέβαινε, αλλά μαθαίνουμε από …πρώτο χέρι το μέγεθος της διαφθοράς, της υποκρισίας και της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τις μεγάλες φίρμες της οικονομίας και για τον τρόπο που έκλειναν τις δουλειές τους.

Σε ερωτήσεις από Έδρας για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, ο Θεόδωρος Τσουκάτος επεσήμανε πως: «Ήταν ένα καθεστώς το οποίο κανείς δεν ήθελε να ερευνηθεί. Ούτε το κόμμα μου, ούτε κανένα άλλο κόμμα. Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία. Γι’ αυτό κανείς δεν ήθελε να το ψάξει. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που δεν τα γνωρίζει αυτά. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα».

Και με αφορμή αυτή την υπόθεση, ο κατηγορούμενος αποκάλυψε ότι την εκλογική περίοδο του 2000 οι χρηματοδοτήσεις προς το ΠΑΣΟΚ έφτασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δηλαδή, για να έχουμε σύγχρονη εικόνα, ξεπέρασαν τα 46 εκατ. ευρώ. Και είναι λογικό να αναρωτηθείς. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν λάβει τραπεζικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν, ενώ στα ταμεία τους έμπαιναν τεράστια ποσά από τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από επίσημες –πλέον- καταθέσεις σαν αυτήν του Τσουκάτου.

Τι στην ευχή έκαναν με όλα αυτά τα χρήματα; Πώς τα διαχειρίστηκαν και που τα ξόδεψαν; Σε ποιους έδιναν λόγο οι εισπράκτορες και οι διαχειριστές; Γιατί κανείς δεν αντέδρασε; Γιατί κανείς δεν ζήτησε εξηγήσεις; Πόσο δημοκρατικά λειτουργούσαν και λειτουργούν αυτά τα κόμματα;

Ο Βενιζέλος, η Φώφη και η Grant Thornton


Η μοναδική φορά που έγινε έρευνα σε κομματικά ταμεία, αφορά την περίπτωση του Βενιζέλου που όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την εταιρεία Grant Thornton για έλεγχο των κομματικών δαπανών τα προηγούμενα χρόνια. Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον έλεγχο και παρέδωσε το πόρισμά της στον κ. Βενιζέλο. Και μετά; Μετά ο νέος πρόεδρος κουνούσε το ντοσιέ του πορίσματος σε όποιον ενοχλούσε την εξουσία του, με την απειλή ότι θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αν δεν κάτσει φρόνιμα. Και κάθισαν όλοι φρόνιμα. Και τίποτε δεν δημοσιοποιήθηκε!

Και μετά έφυγε ο Βενιζέλος και ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά. Παρέλαβε το ντοσιέ του πορίσματος και τι το έκανε; Το κατέθεσε στον εισαγγελέα, είπε. Και τι έκανε ο εισαγγελέας εδώ και δύο χρόνια, αν η κυρία λέει αλήθεια; Απολύτως τίποτα! Άλλωστε τα εσωτερικά οικονομικά κάθε σπιτιού αφορούν τους ενοίκους του. Το πόρισμα, λοιπόν, τοποθετήθηκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ύστερα, όλοι μαζί αγκαλιασμένοι, πήγαν στην ακροθαλασσιά που έλεγε και ο Θανάσης Βέγγος στο «Ποτέ την Κυριακή».

Και τα σαΐνια της δημοσιογραφίας τι έκαναν; Γιατί δεν ασχολήθηκαν με ένα τόσο σημαντικό και καυτό θέμα; Διότι δεν υπάρχουν πια κανονικές εφημερίδες που να σέβονται το λειτούργημα και τους αναγνώστες τους, άσε που δεν υπάρχουν ούτε αναγνώστες που να εγγυώνται την ανεξαρτησία του Τύπου. Και αφού δεν υπάρχει μέσον, δεν υπάρχουν και ρεπόρτερς. Είμαστε πλέον στην εποχή των fake news και των copy pastes.

Αλλαγή στις μοιρασιές από Novartis


Μην σας κάνει εντύπωση η ιστορία με αφορμή τη SIEMENS. Διότι εκείνη που ακολούθησε, με τη Novartis, έφτασε σε ανώτερα επίπεδα διαπλοκής και διαφθοράς και μάλιστα και για θέματα υγείας! Άνθρωποι της εταιρείας εισέβαλαν στο πολιτικό σύστημα και έκαναν εκ των έσω και με ασφάλεια τις μπίζνες. Και εδώ μάθαμε και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα, για την ανατροπή στην κατανομή των χρημάτων.

Ο κανόνας [δώσε] τόσα στο κόμμα, τόσα σε μένα, τόσα στον από πάνω, άλλαξε την περίοδο Σαμαρά–Βενιζέλου. Τα κόμματα ξέμειναν από ρευστότητα, διότι οι δωροδοκούμενοι και την περίοδο της χρεοκοπίας της χώρας, κρατούσαν τις μίζες για πάρτι τους. Το κόμμα ας πάει στις τράπεζες για δανεικά.

Και το κόμμα πήγε και έλαβε παράτυπες χρηματοδοτήσεις, χωρίς ασφάλεια αποπληρωμής των δανεικών από τους διαπλεκόμενους τραπεζίτες, που αφού κανιβάλισαν τα χρηματοπιστωτικά μαγαζιά τους, τα παρέδωσαν χρεοκοπημένα και την κοπάνησαν για να απολαύσουν τις αποταμιεύσεις τους στους φορολογικούς παραδείσους.

Και φτάνουμε στο κυρίαρχο ερώτημα. Πώς μπορούμε να κάνουμε διαφανές το πολιτικό σύστημα; Εξαιρετικά δύσκολη η απάντησή του. Τι γίνεται για παράδειγμα στον έξω κόσμο. Πώς αντιμετώπισαν ανεπτυγμένες χώρες το ζήτημα τα κομματικών και προεκλογικών δαπανών; Μπορούμε να δανειστούμε την αμερικανική πρακτική που λέει ότι όσοι θέλουν να ενισχύσουν πρόσωπα ή κόμματα μπορούν να το κάνουν μόνο με διαφανή τρόπο; Ακόμα και το ΚΚΕ θα διαφωνήσει, διότι όσοι θέλουν να το βοηθήσουν γενναιόδωρα, το πρώτο που απαιτούν είναι εχεμύθεια.

Υπάρχει πρόταση;


Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα, με αρχές και αδιάβλητους κανόνες, θα έπρεπε όλα τα κόμματα να συζητήσουν ανοιχτά το θέμα αυτό και να καταλήξουν σε προτάσεις. Αν πρέπει η δημόσια χρηματοδότηση να αυξηθεί και να καλύπτει τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου, να το πουν. Είναι απείρως προτιμότερο από να διαπλέκονται με επιχειρηματίες με ανταλλακτικές δεσμεύσεις που αφορούν τον δημόσιο πλούτο.

Θα ήταν μια σοβαρή λύση μόνο που αν ίσχυε, θα έπρεπε τα κόμματα να δεχτούν τον δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους. Και επειδή δεν θα συμφωνούσαν, η υπάρχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί. Και όπως θα έλεγε και ο μεγάλος εκσυγχρονιστής Κώστας Σημίτης: «Στην Ελλάδα ζούμε, τι να κάνουμε;». Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήταν και είναι: Τίποτα!

Υ.Γ.: Επειδή έχω διάθεση για αστεία. Υπάρχει περίπτωση, μετά την κατάθεση Τσουκάτου, το ΠΑΣΟΚ, η κυρία Φώφη Γεννηματά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Κώστας Σημίτης να κάνουν κάποια δήλωση; Υπάρχει περίπτωση ο Κυριάκος να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ ως διεφθαρμένο κόμμα, για να αποσπάσει μερίδιο από όσους ψηφοφόρους του έχουν απομείνει;


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!