02/25/19
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με αναδρομική ισχύ από 1-2-2019. Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 650 ευρώ, ενώ για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι εργοδότες που αμείβουν τους εργαζομένους τους με τον κατώτατο μισθό να περάσουν τη μεταβολή των αποδοχών στο σύστημα Εργάνη. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 11.000 ευρώ. Μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο νέος κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου 2019 για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες χωρίς ηλικιακή διάκριση. Έτσι, έως και 195 ευρώ μπορεί να κερδίσει συνολικά ένας εργαζόμενος που δικαιούται να λάβει και επίδομα προϋπηρεσίας και επίδομα γάμου. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι παντρεμένοι μισθωτοί που υπάγονται στις διατάξεις της ΕΓΣΣΕ και ταυτόχρονα έχουν θεμελιωμένες τριετίες πριν από το 2012. Τις προσαυξήσεις των τριετιών , που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού , δικαιούνται μόνο οι υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14/2/2012. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 η εξέλιξη των τριετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή των αποδοχών υποβάλλοντας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 το έντυπο Ε4, συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών. Περίπου 111.000 επιχειρήσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο του ΣΕΠΕ για το εάν προέβησαν στη μεταβολή των αποδοχών και για κάθε… ύποπτη μεταβολή των όρων εργασίας.

Λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού επέρχεται αύξηση 11% στις κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ τον Μάρτιο.

Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα. Αυτά είναι:
το επίδομα ανεργίας το οποίο υπολογίζεται βάσει του 55% του κατώτατου ημερομισθίου
η παροχή μητρότητας, της οποίας το καταβαλλόμενο μεικτό μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό
η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη
το επίδομα διαθεσιμότητας, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των τελευταίων δύο ετών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης
το εποχικό βοήθημα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσό του είναι ίσο με το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής της επιχείρησης.


Πηγή    Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Μετά από τα διάφορα ευτράπελα, τις αντιρρήσεις των δανειστών και την κατακραυγή δόθηκε η τελική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Θέμα ωρών πλέον είναι το τελικό σχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και αύριο το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή. Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής είναι συγκεχυμένες, δεδομένου ότι οριστική συμφωνία με τις τράπεζες δεν υπάρχει, τουλάχιστον στις λεπτομέρειες, ενώ οι δανειστές και κυρίως η ΕΚΤ, δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα.

Το θέμα αναμένεται να πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός και να ανάψει το πράσινο φως ώστε να πάει στην Βουλή. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το σχέδιο που τελικά κατατεθεί να μην έχει την σύμφωνη γνώμη ούτε από τις τράπεζες, αλλά ούτε και από τους δανειστές. Αυτό βέβαια δεν θα σημάνει και «πόλεμο», αλλά θα πρόκειται για μία διαφωνία που καμία από τις δύο πλευρές δεν θα ήθελε.

Πού βρίσκεται η πραγματική διαφωνία

Τράπεζες και δανειστές είναι στην μία πλευρά του νομίσματος και η κυβέρνηση στην άλλη. Οι πρώτοι θέλουν να υπάρξει πραγματική προστασία μόνο για αυτούς που είναι σε ανάγκη και δεν έχουν άλλη διέξοδο για να προστατεύσουν το σπίτι τους και παράλληλα είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση με την σειρά της θέλει, για ευνόητους λόγους, να ανοίξει την προστασία σε όσους περισσότερους γίνεται. Οι εκλογές εξάλλου απέχουν το πολύ 8 μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να σηκώσουν το γάντι μέχρι τουλάχιστον τις Ευρωεκλογές, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, σε ουσιαστικά ζητήματα.
Έτσι εκτός συναρπαστικού απροόπτου η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα το οικογενειακό τους εισόδημα θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%.

Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα

για τον άγαμο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13.900 ευρώ και

για μια οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά θα κινηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ αντί για τις 36.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Η κρατική επιδότηση του κόκκινου δανείου μπορεί να φθάνει έως και το 30% της δόσης. Το ύψος της επιδότησης και της δόσης θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη η οποία θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συνολική οφειλή που προέρχεται από δάνεια τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία (φυσικά πρόσωπα ή εμπόρους και μικρομεσαίους) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου τις 250.000 ευρώ.

Ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη θα παρέχεται από τις τράπεζες δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής για διάρκεια έως 25 χρόνια και το επιτόκιο θα διαμορφώνεται σε Euribor συν 2%.

Συμφωνία κυρίων

Σε όλα αυτό όμως τίθεται ένα βασικό ερώτημα. Τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα, αφού μέχρι να φτιαχτεί η πλατφόρμα χρειάζεται τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες υποσχέθηκαν ότι στη μεταβατική χρονική περίοδο ανάμεσα στην ψήφιση του νόμου και τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα αποφύγουν πλειστηριασμούς σε κατοικίες που κατ’ αρχήν εμπίπτουν στις νέες προβλέψεις και τα όρια που θα θέτει ο νέος νόμος.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Χωρίς ταξί για τέσσερις ώρες θα μείνει αύριο το μεσημέρι η Αθήνα, καθώς το συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε στάση εργασίας από τις 14:00 έως τις 18:00 το απόγευμα.

Η στάση προγραμματίστηκε προκειμένου οι αυτοκινητιστές να λάβουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του κλάδου.

Η συνέλευσή τους θα γίνει στις 15:00 στο Θέατρο Περοκέ (Πλατεία Καραϊσκάκη), με θέματα εκλογή εφορευτικής επιτροπής, διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, προϋπολογισμός, έκθεση ελεγκτικής επιτροπής και διενέργεια εκλογών στις 12 έως 16 Απριλίου 2019.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Την τελευταία περίοδο πυκνώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις στην εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 πολίτες της περιοχής του Ρεθύμνου μπλόκαραν τη μεταφορά ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Σούδας Χανίων στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου. Στις 19 Φεβρουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Δήμος Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Άγραφα.

Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι το μοναδικό πεδίο κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στις ΑΠΕ. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται και αλλού. Τα ίδια συμβαίνουν στη Γαλλία και στη Γερμανία. Στη Γερμανία μάλιστα οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών αναφέρονται περιπαικτικά ως «σιδερένια δάση» καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών συνδέεται με την αποψίλωση δασών. Όπως φαίνεται, μετά τις έρευνες υδρογονανθράκων μπήκαν στο στόχαστρο και οι ΑΠΕ.

Οι θιασώτες των ΑΠΕ και της Πράσινης Ενέργειας είχαν «προειδοποιηθεί» σχετικώς το Δεκέμβριο 2018, ότι οι σημερινοί πολέμιοι των υδρογονανθράκων θα στραφούν έπειτα και εναντίον των ΑΠΕ χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια «όπλα» με τα οποία πολεμούν τις επενδύσεις των υδρογονανθράκων. Οι θιασώτες των ΑΠΕ οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις «χρησιμοποιούσαν» ή/και πιθανώς χρηματοδοτούσαν διάφορες οικολογικές ΜΚΟ τώρα σπέρνουν εκεί που θέριζαν.

Αν κάποιος είχε εκδικητικές διαθέσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορες εκφράσεις για τέτοιες περιπτώσεις όπως πχ. «τους γύρισε μπούμερανγκ», ή «ας πρόσεχαν», ή «πυροβόλησαν τα πόδια τους» ή ακόμη πιο ποιητικά, με ένα στίχο του Lour Reed: «Spitting in the wind comes back at you twice as hard».

Για όσους αντιλαμβάνονται τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής επιχειρησιακής άδειας τα γεγονότα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία. Ήταν αναμενόμενα. Γι’αυτό άλλωστε και είχαν «προειδοποιηθεί» εγκαίρως οι θιασώτες των ΑΠΕ από το Δεκέμβριο του 2018 ότι το παίγνιο αυτό θα καταστεί lose-lose. Τεράστια ποσά και χρόνος θα σπαταληθεί σε ανούσιες ΜΚΟ κλπ χωρίς να υπάρχει λόγος.


Μόνιμοι καλοθελητές

Οι μόνοι κερδισμένοι πρόκειται να είναι οι διάφοροι μόνιμοι καλοθελητές, οι «χρήσιμοι». Μαζί με αυτούς φυσικά και δεκάδες δεκάδων δικηγόρων, ακαδημαϊκών κλπ. οι οποίοι φυσικά τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι (ουδείς ψόγος). Ωστόσο, λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων αυτές οι κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον των ΑΠΕ αναμένεται να ενταθούν, και κυρίως, να οργανωθούν καλύτερα. Σαν τα μελίσσια στην κυψέλη.

Επειδή κανείς δεν έχει όρεξη λοιπόν για εκδικήσεις κλπ. – η χώρα μας αρκετά έχει τραβήξει και τραβά ακόμη από τις αποτυχημένες πολιτικές δεκαετιών – είναι καιρός να υπάρξει ένα moratorium μεταξύ των μεγαλο-επιχερηματιών που επιχειρούν στις ΑΠΕ και εκείνων οι οποίοι αναμένουν θετικά μελλοντικά αποτελέσματα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο χαμένα παίγνια.

Η ελληνική κοινωνία αρκετά έχει χειραγωγηθεί από διάφορα «ενεργειακά» συμφέροντα τα οποία δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτό το παίγνιο τείνει να καταστεί lose-lose για όλες τις πλευρές. ΟΟι θιασώτες της πράσινης ενέργειας ξεχνούν φυσικά ότι η βιομηχανία των υδρογονανθράκων έχει συσσωρεύσει μία υπερ-80ετής εμπειρία αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων η οποία δύσκολα αντιμετωπίζεται με θεωρίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη κλπ. Ειδικά όταν αυτές οι θεωρίες συνδέονται με πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα τα οποία γδύνουν κυριολεκτικά τις τσέπες των πολιτών παγκοσμίως με επιβολή σοβιετικού τύπου πράσινων φόρων.

Τι θα πρέπει να γίνει

Πρώτον, από την πλευρά των θιασωτών της κλιματικής αλλαγής: να ειπωθούν σκληρές πικρές αλήθειες στους πολίτες: μία από αυτή είναι το γεγονός ότι κλιματικές αλλαγές με ψύξη και θέρμανση του πλανήτη γίνοτνα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Παρόμοιες κλιματικές αλλαγές, με αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, έχουν συμβεί περιοδικά αρκετές φορές στο παρελθόν όταν στον πλανήτη Γη δεν υπήρχαν καν άνθρωποι. Δηλαδή, όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, όταν δεν υπήρχαν φουγάρα όταν υπήρχαν μόνο δεινόσαυροι.

Δεύτερον, αυτές οι κλιματικές αλλαγές δεν αποτελούσαν, ούτε αποτελούν ανθρωποκεντρικό φαινόμενο. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής: ο άνθρωπος δημιουργήθηκε την περίοδο θέρμανσης του πλανήτη. Να σταματήσει λοιπόν η οικονομική εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων πολιτών με πρόσχημα τη δήθεν ανθρωποκεντρική κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης θα αποφασίσει προς τα πού θα στρέψει την επόμενη κλιματική αλλαγή. Στο κάτω κάτω της γραφής, πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς τη χρήση συγκεκριμένων ορυκτών (πχ. σπάνιες γαίες) τα οποία προέρχονται από…ορυχεία.

Όλες οι ενέργειες σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους είναι βρώμικες.
Δεν υπάρχει 100% «πράσινη» ενέργεια.

Η «πράσινη» ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν.
Οι κίνδυνοι από την παραγωγή της «πράσινης» ενέργειας δεν μηδενίζονται, δεν χάνονται. Απλώς αλλάζουν μορφή και τόπο.

Από την πλευρά των θιασωτών των υδρογονανθράκων, οι εταιρείες των υδρογονανθράκων να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις έρευνες προς τη δημιουργία υπερσύγχρονων τεχνολογιών ΑΠΕ. Χώρος για τη δημιουργία κέρδους υπάρχει τεράστιος: σήμερα η τεχνολογία προχωρά με απίστευτα πιο γρήγορους ρυθμούς. Στο κάτω κάτω της γραφής οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν πολύ καλά την αρχή της διαφοροποίησης (diversification) μίας αγοράς.

Το «μαγικό χέρι» της αγοράς

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες στην περίπτωση κατά την οποία η αγορά θα αποφασίσει τη στροφή προς ένα νέο «προϊόν»: η μετάβαση από το κάρβουνο στο πετρέλαιο για εμπορική-καταναλωτική χρήση «επιβλήθηκε» από το μαγικό χέρι της αγοράς. Δεν επιβλήθηκε από κανένα κράτος – πατερούλη με την επιβολή πράσινων φόρων. Συνεπώς, τι θα κάνουν οι εταιρείες υδρογονανθράκων όταν ξαφνικά το «μαγικό χέρι» της αγοράς αποφασίσει τη μαζική στροφή στις ΑΠΕ;

Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές αποφασίσουν τελικώς να συνεχίσουν «να βγάζουν τα μάτια τους» επί ματαίω μεταξύ τους, ας παρατεθούν τουλάχιστον ορισμένες συμβουλές-οδηγίες. Τόσο οι ΑΠΕ όσο και οι υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις οι οποίες έχουν ορισμένες ποιοτικές ομοιότητες:

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται η σύγκρουση μεταξύ των τριών βασικών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον.

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις παρατηρείται το σύνδρομο NIMBY (Not In My Back Yard). Το σύνδρομο αυτό είχε πρωτοπαρατηρηθεί στην περίπτωση των ορυχείων αλλά γρήγορα πέρασε και σε άλλους τομείς, όπως στην πράσινη ενέργεια.

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις παρατηρείται απώλεια/έλλειψη της Κοινωνικής Επιχειρησιακής Άδειας (Social License to Operate). Γι’αυτό αντιδρούν ορισμένες φορές οι κάτοικοι. Δεν έχει σημασία εάν η επένδυση αφορά καλό σκοπό ή όχι. Σημασία έχει το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν “εγκρίνει” τη σχετική Κοινωνική Επιχειρησιακή Άδεια.

Τι είναι η Κοινωνική Επιχειρησιακή Άδεια;

είναι είδος ”κοινωνικού πιστοποιητικού” αποδοχής μίας επένδυσης∙
αποτελεί ένα είδος Κοινωνικού Συμβολαίου ανάμεσα σε μία επιχείρηση και την τοπική κοινωνία.
αποτελεί εχέγγυο για τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και μίας επιχείρησης. Η λέξη κλειδί είναι η “εμπιστοσύνη”.

είναι ένα επιπλέον εργαλείο πρόληψης επιχειρηματικού κινδύνου. Κάθε επιχείρηση οφείλει να γνωρίζει εκ των προτέρων τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν τοπικά σε μία κοινωνία εξαιτίας μίας επένδυσης.

η Κοινωνική Επιχειρησιακή Άδεια είναι δυναμική∙ μπορεί να ανακληθεί ή να μεταμορφωθεί αναλόγως των συνθηκών. Η κοινωνία την αποδίδει, η κοινωνία την ανακαλεί.

(θα πρέπει να) αποτελεί κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της πολιτικής μίας επιχείρησης στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ας έχουν υπόψιν λοιπόν όλα τα παραπάνω οι θιασώτες τόσο των ΑΠΕ όσο και των υδρογονανθράκων και ας πράξουν με επιχειρηματική σοφία. Ας μετατρέψουν το παίγνιο σε win-win τόσο για τους ίδιους όσο και για τον Ελληνικό λαό.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Paul Graig Roberts,February 22, 2019 
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού


Δεν υπάρχει ούτε κόκκος εντιμότητας πουθενά στα Δυτικά έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.
«Τα ράφια των καταστημάτων τροφίμων είναι άδεια, καθώς τα τρόφιμα γίνονται ολοένα πιο σπάνια» στην Βενεζουέλα, θρηνολογεί η «Ιντεπέντετ» την Βρετανία.


Τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, «αλλά με μεγάλες ελλείψεις στον εφοδιασμό τους», σεγκοντάρει η Γκάρντιαν. 
«Ακόμη και στοιχειώδη εμπορεύματα, όπως οδοντόβουρτσες» δεν βρίσκεις να αγοράσεις», ολοφύρεται το CNN. 

«Πεινασμένοι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν να διαλέξουν ανάμεσα «στα βασανιστήρια και στον θάνατο από ασιτία», ολοκληρώνει πένθιμα το Μπλούμπεργκ. 

Η παρουσίαση της κατάστασης στην Βενεζουέλα από τα κατεστημένα ΜΜΕ διαδίδει την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος Μαδούρο επιβάλλει την αργή λιμοκτονία στον λαό του –ένα αφήγημα το οποίο αποκαλύπτει ως χονδροειδή εξαπάτηση ο δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενθαλ, μετά από επίσκεψή του σε ένα πολύ μεγάλο σούπερ μάρκετ του Καράκας. 

Κοιτάξτε στο τέλος το βίντεο,
 με την υπεραγορά στο Καράκας γεμάτη από όλα τα υποτιθέμενα εξαφανισμένα τρόφιμα και λοιπά προϊόντα. 

Ο λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον θέλει να κλείσει την αγγλόφωνη εκπομπή της ρωσικής τηλεόρασης ΡΤ (και το πρακτορείο Σπούτνικ) είναι επειδή, αντίθετα προς τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, οι ρωσικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί μεταδίδουν την αλήθεια, και υπονομεύουν έτσι την απόπειρα της Ουάσιγκτον να ελέγχει όλες τις εξηγήσεις. 

Οι ανεγκέφαλοι της Δύσης, που εμπιστεύονται τα εκπορνευμένα Δυτικά ΜΜΕ, υφίστανται πλύση εγκεφάλου σε σημείο που είναι άχρηστοι για την υπόθεση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και μάλιστα γίνονται επικίνδυνοι για την Ελευθερία και την Δημοκρατία. 

Ιδού η αληθινή εικόνα για τα τρόφιμα στην Βενεζουέλα, παρά την ασφυκτική περίσφιγξη της αμερικανικής πολιορκίας και την καταλήστευση χρυσού και κεφαλαίων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ και Βρετανία. 

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
«Για τον ιμπεριαλισμό είναι περισσότερο σημαντική...
η πολιτιστική κατοχή των χωρών, από την στρατιωτική.
Η πολιτιστική κατοχή διαθέτει μεγαλύτερη ελαστικότητα,
είναι πιο αποτελεσματική και στοιχίζει λιγότερο.
Το δικό μας καθήκον είναι να απομακρύνουμε τη
νοοτροπία της δουλικότητας από το μυαλό μας»

Thomas Sankara

Μέχρι χθες μας βομβάρδισαν πως ο Χριστός ήταν μετανάστης: Ο Παπαδημούλης πιστό "παπαδάκι" του "Ευαγγελίου Σόρος"

Σήμερα μας λένε πως κι ο Οδυσσέας του Ομήρου ήταν μετανάστης και μάλιστα με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των πολιτών!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Το ιταλικό Λύκειο Cossatese & Valle Strona με χρηματοδότηση της "μεγάλης δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας", όπως δεκάδες άλλα σχολεία σ' ολόκληρη την Ευρώπη ανέλαβαν να μας διδάξουν τη "νέα ιστορία": O Οδυσσέας ήταν ο πιο γνωστός μετανάστης.


"Απαγγέλλουμε Οδυσσέα, τον πιο γνωστό μετανάστη"...

"Οδυσσέας, ο πιο διάσημος μετανάστης της ιστορίας... Η ιστορία του Οδυσσέα είναι σύγχρονη... στην ίδια θάλασσα βλέπουμε το νερό να καταπίνει χιλιάδες ψυχές κι αυτό περνάει απαρατήρητο... Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση...", μας ενημερώνουν και πως "μέντορας" τους είναι ο Giuseppe Marrone, καθηγητής Ιστορίας και φιλοσοφίας, επαγγελματίας ηθοποιός.

«ὣς οὐδὲν γλύκιον ἧς πατρίδος»
«Δεν υπάρχει τίποτε γλυκύτερο από την πατρίδα» (μετάφραση)

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδια ι

Στην Οδύσσεια, ο Οδυσσέας απαρνείται ακόμα και την αθανασία για χάρη του νόστου, της
παλιννόστησης, του επαναπατρισμού, το γυρισμό στην πατρίδα, στην επιστροφή του στην Ιθάκη.
«Νόστος»... λέξη που έρχεται από τον αρχαίο νόστο = «επιστροφή στην πατρίδα, ταξίδι με καλό τέλος»: «ὁ δ᾽ οὐ δύναται ἣν πατρίδα γαῖαν ἱκέσθαι» [καὶ δὲ δύνεται νὰ δῆ γλυκειὰ πατρίδα, μετάφραση Αργύρη Εφταλιώτη].

Σήμερα όμως, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, της νέας τάξης, του "αντιεθνικισμού" η "Πατρίδα" είναι μια ποινικοποιημένη λέξη κι έννοια.

Μπορούμε όμως να διαπιστώσουμε πως οι τραπεζίτες κι οι σερβιτόροι τους έχουν μέγα πάθος με τον Όμηρο, την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

Αρκεί να σκεφθούμε πως μας εμφάνισαν ως λενινιστική ακόμη κι αντιιμπεριαλιστική την παραχώρηση της Μακεδονίας στον Σόρος και ενδο-ιμπεριαλιστική αντίθεση τη μάχη που έδωσαν οι σερβιτόροι των τραπεζιτών ώστε το προτεκτοράτο των Σκοπίων να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα την παράδοση της Μακεδονίας, τον αγώνα να μπει στο ΝΑΤΟ, η εισηγήτρια της κυβέρνησης υπουργός Αναγνωστοπούλου την παρομοίασε με τον αγώνα του ΕΑΜ.«Σήμερα ο πολιτικός είναι ο "σερβιτόρος του τραπεζίτη".

Αυτό προκύπτει από την προφανή αντίληψη ότι

εάν συγκρίνετε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

και τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης,

ο πρώτος μπορεί να χορηγήσει ή να αρνηθεί

οποιοδήποτε δανεισμό χρημάτων,

ο δεύτερος μπορεί μόνον να ζητήσει

ή να μην ζητήσει δανεισμό χρημάτων»

Giacinto Auriti (1923 - 2006), Φιλόσοφος, Καθηγητής Πανεπιστημίου,

Συνταγματολόγος... "ακροδεξιός πολιτικός",

ο "γκουρού" του Beppe Grillo για τα χρηματοπιστωτικά θέματα

Έχουν ένα περίεργο πάθος οι τραπεζίτες κι οι σερβιτόροι τους με τον Όμηρο, γενικότερα με την ελληνική ιστορία... Πάθος εμμονικό, "περίεργο"... που μας οδηγεί στη συνωμοσιολογία.

Εκλήφθηκε ως μια ακόμη απλή "γκάφα" η χρήση του Ομήρου από τον Α. Τσίπρα... οι δειλοί κλείνουν τ' αυτιά τους στις Σειρήνες!Ο εγγυητής της δημοκρατίας στη "μεγάλη ευρωπαϊκή δημοκρατική οικογένεια", ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας, ο Πρόεδρος της ευρωβουλής Antonio Tajani, που από τη φασιστική "Μοναρχική Ένωση Ιταλίας" (Unione Monarchica Italiana) μεταπήδησε στην "κεντροδεξιά", το κόμμα "Forza Italia" του Μπερλουσκόνι και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Μητσοτάκη, είναι κι αυτός μεγάλος "φιλέλληνας" και έχει πάθος με την ελληνική ιστορία.

Πολλοί χαμογέλασαν και γέλασαν όταν σε εκτός χρόνου και τόπου επίσκεψή του στα Σκόπια -χωρίς να υπάρχει ακόμη αποφασιστεί η παραχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια και το ΝΑΤΟ-, είχε διαπιστώσει πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκοπιανός (Antonio Tajani... " Alexander, Historical Figure Of The FYR of Macedonia": ΕΔΩ).

Σήμερα δικαιώθηκε ο πρώην μοναρχοφασίστας Antonio Tajani, πρόεδρος της ευρωβουλής με αντιπρόεδρο ευρωβουλής τον "αντιφασίστα" Παπαδημούλη, που μαζί δίνουν τις μάχες εναντίον του "εθνικισμού", του "λαϊκισμού", της ανόδου της "ακροδεξιάς", για "ανοιχτά σύνορα".

Σήμερα, μέχρι τις ευρωεκλογές θα μας βομβαρδίσουν για την Ευρώπη και τα καλούδια της. Πληρωμένες τηλεοπτικές εκπομπές, πληρωμένοι δημοσιογράφοι, πληρωμένοι πολιτικοί -οι σερβιτόροι των τραπεζιτών: 120 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του "λαϊκισμού & της ακροδεξιάς"

Σήμερα Νέος φασισμός... μόνον υπό τον όρο να ονομάζεται αντιφασισμός!

 Η ευρωπαϊκή δεξιά κι η κοσμοπολίτικη "αριστερά", οι σερβιτόροι των τραπεζιτών, έχουν την ενεργή συνεργασία των εκκλησιών. Ο Μπεργκόλιο (Ποιος είναι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, σήμερα πάπας Φραγκίσκος; Οι Μανάδες των δολοφονημένων στην Αργεντινή, μας το θυμίζουν!) κτύπησε εκ νέου κάνωντας ‘selfie’ με την κονκάρδα των επαγγελματιοών "αντιρατσιστών" με σύνθημα "Ανοίγουμε τα λιμάνια" και την παραβολή των Κάιν και ο Άβελ:

"Ελαφρύνουμε λίγο τη συνείδησή μας με την ελεημοσύνη γιατί με αυτές τις κοινωνικές δράσεις η Εκκλησία καταλήγει να μοιάζει με κομμουνιστικό κόμμα κι αυτό ενοχλεί. Καλώς, αλλά ο Κύριος είπε: που είναι ο αδελφός σου; Όχι το κόμμα, ο Κύριος".
Το σατανικό "παιχνίδι" Τραπεζίτες, Σόρος, Εκκλησίες, πολιτικοί-σερβιτόροι των τραπεζιτών, ΜΚΟ... σε πλήρη συντονισμό: "Υποδεχθείτε μετανάστες"... άλλωστε κι ο Χριστός ήταν μετανάστης, αλλά ακόμη κι ο Οδυσσέας!

Κανένας δεν επισημαίνει τα αυτονόητα. Αποσιωπούν τους αγώνες του Παναφρικανικού Κινήματος εναντίον της "μετανάστευσης".


* Παναφρικανισμός είναι η κοινωνική και πολιτική κοσμοθεωρία η οποία πρεσβεύει την συνεννόηση και συνεργασία όλων των αφρικανικών κρατών εναντίον των αποικιοκρατών και την πρόοδο των λαών της Αφρικής.

- Samora Machel... η μετανάστευση είναι το πρώτο εμπόδιο στην Επανάσταση

-  14 Αφρικανικές χώρες που ΣΗΜΕΡΑ υποχρεώνονται από τη "δημοκρατική" Γαλλία να καταβάλουν Φόρο Αποικίας

- Γιατί δεν γνωρίζουμε τον Kemi Seba;

  * Τώρα κατάλαβες γιατί χρειαζόμαστε "ανοιχτά σύνορα" και "αντιρατσισμό με αντιεθνικισμό";
Samora Machel... επαναστάτης, κομμουνιστής κι αντιιμπεριαλιστής... και σήμερα με τη λατρεία υπέρ της "μετανάστευσης" από μέρους της ιμπεριαλιστικής "αριστεράς", επίκαιρος όσο ποτέ:

«Το φαινόμενο της μετανάστευσης, στη διάρκεια των αιώνων, πάντα χρησίμευσε στους ισχυρούς για να αποδυναμώσουν τους καταπιεσμένους, με ενθάρρυνση της πειθούς ή με πράξεις βίας.

Δεν είναι Διεθνιστική Αλληλεγγύη η προσέλκυση των λαών μας αλλού, αλλά στη δημιουργία συνθηκών πάλης για να καταστεί αυτή η γη βιώσιμη, αυτόνομη, εθνικά κυρίαρχη.

Οι δυτικοί μας λένε:  "Η γη σας είναι αφανισμένη, φτωχή, φύγετε!" ενώ αυτοί λεηλατούν πόρους κι αξιοπρέπεια και να υποδουλώνουν τους αλλοδαπούς στις χώρες τους.

Η μετανάστευση ήταν πρώτα ένα όπλο των αποικιοκρατών. Σήμερα είναι όπλο του καπιταλισμού.

Με τον μύθο της μετανάστευσης στο κεφάλι μας, ο αγώνας μας δεν θα είχε ποτέ γεννηθεί, δεν θα κερδίζαμε την εθνική μας κυριαρχία.

Η μετανάστευση, η εγκατάλειψη της γης σου, είναι το πρώτο εμπόδιο στην Επανάσταση. Ο τελευταίος δρόμος του ιμπεριαλισμού.»

Ο μαρξιστής ιταλός φιλόσοφος Diego Fusaro επισημαίνει: «Οι κύριοι της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης δεν θέλουν οι μετανάστες να γίνουν σαν εμάς. Θέλουν εμείς να γίνουμε όπως οι μετανάστες, δηλαδή ξεριζωμένοι, χωρίς δικαιώματα, πάντα έτοιμοι για κινητικότητα, στην ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων, όπως περηφανεύεται η Ε.Ε. κι ο καπιταλισμός. Παράγουν το προφίλ του ξεριζωμένου ανθρώπου. Γι αυτούς πρέπει να γίνουμε όλοι όπως οι μετανάστες».

Είναι υπερβολικός, είναι συνωμοσιολόγος ο Fusaro;

Ας δούμε μία περίπτωση... Παράνομοι μετανάστες: Ξυλουργοί με 450 ευρώ το μήνα...

Τους μετέφεραν οι δουλέμποροι και τα πλοία των ΜΚΟ παράνομα στην Ιταλία. Όλοι 20 ετών ως 35 ετών, από τις χώρες Costa d'Avorio, Nigeria, Gambia και Mali , τους μετέφεραν στη Vicenza [χώρες που πληρώνουν "φόρο εκπολιτισμού" υπό πλήρη εξάρτηση από τη Γαλλία του "φωτός και πολιτισμού": 14 Αφρικανικές χώρες που ΣΗΜΕΡΑ υποχρεώνονται από τη "δημοκρατική" Γαλλία να καταβάλουν Φόρο Αποικίας]. Οι "ανθρωπιστικές" Rotary, Caritas (Βατικανό) και το "αριστερό" Κέντρο Εκπαίδευσης San Gaetano (με χρήματα της Ε.Ε., δηλαδή των ευρωπαίων πολιτών), όπου εισήλθαν στο πρόγραμμα “Rotary refugee training project” για την ενσωμάτωση στην εργασία, που χρηματοδοτεί η Ιταλική Λέσχη Rotary club Italy κι η αδελφή οργάνωση των ΗΠΑ.

Διαμονή και σίτισι αναλαμβάνει η Caritas (Βατικανό), η οποία έχει και την ευθύνη επιλογής ειδικοτήτων παράνομων μεταναστών.

Ξυλουργοί με 450 ευρώ το μήνα (08:30 ως 17:30).

Η παράνομη μετανάστευση μετατρέπεται σε νόμιμο δουλεμπόριο που κατασπαράζει ανθρώπους.

Θα μας πουν ότι άνεργοι Ιταλοί πολίτες δεν θέλουν να εργαστούν ως ξυλουργοί;

Στην Ιταλία που δεν έχουν καταργηθεί η Συλλογικές Συμβάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί αυτό το ξεφτιλιστικό μισθό ένας Ιταλός πολίτης.

Κανείς δεν μιλάει στην Ε.Ε. για τη μετανάστευση των πολιτών από τις χώρες αποικίες, όπως κι η Ελλάδα.

Για τα εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που έφυγαν μετανάστες, γιατί δεν μιλάει κανένας;Ακριβώς γι' αυτό το θέμα, της μετανάστευσης της ιταλικής νεολαίας στα σκλαβοπάζαρα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της βόρειας Ευρώπης, είναι η συγκλονιστική ταινία-ντοκιμαντέρ που μόλις προχθές προβάλλεται στη γειτονική Ιταλία.
Η μετανάστευση νέων από την Ιταλία -λόγω της πολιτικής λιτότητας της Ε.Ε. και των "αναγκαίων μεταρρυθμίσεων" των "αριστερών" κυβερνήσεων τα τελευταία 5 χρόνια- ξεπέρασε τη μετανάστευση-αιμορραγία που είχε η Ιταλία μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Αποτέλεσμα της "ελεύθερης αγοράς"... ένας σιωπηλός θανατηφόρος πόλεμος.

“Italia addio. Non tornerò”... (Αντίο Ιταλία. Δεν θα επιστρέψω)

«Ο Χίτλερ επέστρεψε. Χωρίς σβάστικες και μουστακάκι.
Ομιλεί την αγγλική κι επαναλαμβάνει πως “μας το ζητεί η Ευρώπη”.
Καταδικάζει τις τραγωδίες του παρελθόντος, για να νομιμοποιήσει
τις οικονομικές γενοκτονίες που επιτελεί, πάντα στο όνομα
της αγοράς και της ελεύθερης μετακίνησης»
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Ένα παλιό φάντασμα ντυμένο με καινούρια ρούχα, κάποιοι λένε με κίτρινα γιλέκα και άλλοι με εθνικές σημαίες, πλανάται απειλητικά πάνω από τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση, και μεταξύ άλλων εγκαθίσταται όλο και πιο μόνιμα στην Ελλάδα. Τροφοδοτεί κομματικές αντιπαραθέσεις στα κοινοβούλια και διαξιφισμούς στα κανάλια, τα έντυπα και τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται αντικείμενο ολόκληρων βιβλίων και κόβει τον...ύπνο των υπουργών, των τραπεζιτών και των άλλων οικονομικών παραγόντων και των think tanks που συνδέονται μαζί τους. Το όνομά του: Λαϊκισμός.

Γράφει ο Γιάγκος Ανδρεάδης

Όνομα που μπορεί να σημαίνει τα πάντα ή σχεδόν τίποτε, γιατί τελικά λίγοι κουράζονται να σκεφτούν σοβαρά σχετικά με την σημασία του ή μάλλον τις διαφορετικές σημασίες που απέκτησε στην ιστορική διαδρομή του. Αλλά που, σε ό,τι αφορά τους περισσότερους από όσους το χρησιμοποιούν, προσδίδει μια αρνητική χροιά, ένα είδος ρετσινιάς, σε αυτούς, στους οποίους το προσάπτουν.

Ο τρικέφαλος δαίμονας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το φαινόμενο του λαϊκισμού σαν μια επικίνδυνη επιδημία, συνεχώς εξαπλούμενη στον ευρωπαϊκό και όχι μόνον χώρο, όπου, όπως υποστηρίζεται, οι «λαϊκιστές» -προσωπικότητες και κινήματα στην πραγματικότητα πολύ ετερόκλητα- έχουν ήδη καταλάβει σημαντικό μέρος της πολιτικής εξουσίας. Για πολλούς, στην Ευρώπη και τους μιμητές τους στην Ελλάδα, που δηλώνουν έλλογοι, προοδευτικοί, εκσυγχρονιστές κ.λπ., πρόκειται για ένα κακό που πρέπει να εξορκίζουμε και να αποκηρύττουμε σε κάθε βήμα. Στο πλαίσιο της ρητορικής τους, ο όρος, συνώνυμο υποτίθεται της χυδαιότητας, της άγνοιας, του φανατισμού, συνεπάγεται πριν από όλα μια ριζική πνευματική υποτίμηση και μια ηθική καταγγελία εκείνου στον οποίο αναφέρεται. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: Ο λαϊκιστής είναι κάποιος που, από άγνοια ή πανουργία, παρασύρει επικίνδυνα το λαό, την κοινωνία ή το όποιο ακροατήριό του τάζοντας ανέφικτους στόχους και προτείνοντας ανεφάρμοστα προγράμματα, τα οποία αναπότρεπτα οδηγούν στην καταστροφή. Η σοβαρή συζήτηση για τον όρο δεν είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα όσους τον χρησιμοποιούν. Αντίθετα, η ασάφεια που περιβάλλει την χρήση του βοηθά στο να χρησιμοποιείται για να ακυρώνεται οποιοδήποτε επιχείρημα και να συκοφαντείται οποιοδήποτε κίνημα απειλεί τα άγια σχέδια του ιερατείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καταχρηστικά αποκαλούμε Ευρώπη.

Ωστόσο, φαίνεται ο όρος από μόνος του δεν αρκεί για να επιτελέσει ένα τόσο σοβαρό έργο. Δυστυχώς, για τους απηνείς κατηγόρους του, ο λαϊκισμός έχει κάποια όχι μόνο συνειρμική σχέση με τον όρο λαός και η χρήση της λέξης αυτής, για παράδειγμα, από αντιφασιστικά, αντιαποικιακά, εθνοαπελευθερωτικά κ.λπ. κινήματα, τον συνδέει ενοχλητικά με έννοιες όπως ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, στη ρητορική των οπαδών του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, η έννοια που μας απασχολεί εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο κακόφημο αστερισμό. Έγινε μέρος του απειλητικού προσωπείου ενός τρικέφαλου δαίμονα που τα άλλα δύο κεφάλια του είναι ο Εθνικισμός και ο Φασισμός. Η αστήρικτη σύνδεση των τριών άσχετων μεταξύ τους εννοιών και ιδιαίτερα η σύνδεση των δύο πρώτων όρων στον όλο και πιο υπαρκτό εφιάλτη του φασισμού ή και του ναζισμού -μορφής ακραίας θηριωδίας διαφορετικής σε ένα βαθμό από την άλλη μορφή θηριωδίας, τον φασισμό- έχει εννοείται, δύο τουλάχιστον αρνητικά αποτελέσματα: αποτελεί, πρώτον, σόφισμα του χειροτέρου είδους που επιχειρεί να υποκαταστήσει την οποιαδήποτε έλλογη πολιτική κριτική με τη συκοφαντία. Και, δεύτερον, όπως γενικά κάνει η άκριτη, συνειδητή ή απλώς βλακώδης, υπερκατανάλωση πολιτικών όρων και ειδικά του όρου φασισμός, συμβάλλει επικίνδυνα στην συνεχή εξάπλωση της κάθε λογής ακροδεξιάς στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η σοβαρή συζήτηση για τον όρο «λαϊκισμός» δεν είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα όσους τον χρησιμοποιούν. Αντίθετα, η ασάφεια που περιβάλλει τη χρήση του βοηθά στο να χρησιμοποιείται για να ακυρώνεται οποιοδήποτε επιχείρημα και να συκοφαντείται οποιοδήποτε κίνημα απειλεί τα άγια σχέδια του ιερατείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καταχρηστικά αποκαλούμε Ευρώπη

Η άκριτη υπερκατανάλωση για την οποία μιλάμε είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο χώρο των κομματικών και των δημοσιογραφικών αντιπαραθέσεων. Η χρήση τους γίνεται με άγνοια ή και αδιαφορία για την ιστορία και τη σημασία τους σε μια εποχή όπου, σε όλη την Ευρώπη αλλά και αλλού, το ουσιαστικό ενδιαφέρον για το στοχασμό, την ιστορία, τις επιστήμες του ανθρώπου, τη γλώσσα και τον πολιτισμό έχει υποχωρήσει δραματικά. Λίγοι από αυτούς τους υπερκαταναλωτές στερεοτύπων ασχολούνται με τη μακρά ιστορία των όρων που αναμασούν συνεχώς. Περισσότερο, η θολότητα σχετικά με το τι σημαίνουν, μίγμα άγνοιας και πρόθεσης, βολεύει στο να μπορούν να τους ανακατεύουν σοφιστικά, ανάλογα με τους στόχους που θέλουν να πετύχουν. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν θέλουν να επηρεάσουν πλατιές μάζες που είναι τόσο πιο χειραγωγήσιμες, όσο μεγαλύτερη παραπληροφόρηση υφίστανται και όσο λιγότερη μνήμη και γνώση τους επιτρέπεται να έχουν.

Ποιος αλλάζει την ιστορία

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το λαϊκισμό, με ένα τρόπο που, όπως είπαμε, δεν είναι του συρμού: από την ετυμολογία και την ιστορία του όρου. Μιλώντας για λαϊκισμό πολλοί επιμένουν να αγνοούν το απλούστατο, στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε: Την έννοια του όρου αλλά και την σχέση του με το φαινόμενο που ονομάζεται λαός. Τα λεξικά μάς λένε ότι εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, η λέξη σήμαινε ένα πλήθος ανθρώπων: άλλοτε στρατιωτικό ή άλλο σώμα και άλλοτε πάλι, από τα χρόνια του Αισχύλου ήδη, το λαό των Ελλήνων, των Φρυγών ή όποιων άλλων με την έννοια του έθνους. Ήδη τότε, αλλά και στη συνέχεια, αναφερόταν συχνά στους πολλούς σε αντιπαράθεση με τους λίγους, τους ισχυρούς, τους πλούσιους, τους μορφωμένους. Στον Ευρωπαϊκό χώρο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι οποίες στα νεώτερα χρόνια επηρεάστηκαν φιλοσοφικά και πολιτικά από τον Διαφωτισμό, ο λαός αναδείχθηκε πιο καθαρά σε κάτι παραπάνω: στο κατ’ εξοχήν δρων πολιτικό υποκείμενο, πρωταγωνιστή στους αγώνες για την δημοκρατία. Αυτό είναι το νόημα της λέξης peuple στην Γαλλική Επανάσταση του 1789 και επίσης το νόημα των αντιστοίχων λέξεων στα κινήματα και τις επαναστάσεις της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, της Ινδίας κ.λπ. Αναμφίβολα, τη λέξη διεκδίκησαν στη συνέχεια και συντηρητικά, ακροδεξιά και άλλα ρεύματα και κόμματα, στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Αλλά, μέχρι και τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, κανένα κόμμα ή ρεύμα δεν τολμά, τουλάχιστον φανερά να δηλώσει αντιλαϊκό, αμφισβητώντας τον όρο λαός και την πραγματικότητα στην οποία παραπέμπει. Ο ίδιος ο ναζισμός τόλμησε να δηλώσει «λαϊκός», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο λαός (Volk) είναι η παθητική, θηλυκή μάζα, πειθήνιο ενεργούμενο της βούλησης του Φύρερ. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει στον Διαφωτισμό και στις εθνοαπελευθερωτικές επαναστάσεις των τριών τελευταίων αιώνων, όπου ο λαός είναι το κυρίαρχο και δρών υποκείμενο που αλλάζει την Ιστορία.

Και ο ποπουλισμός; Τίποτε από την ιστορία του όρου και των κινημάτων που σχετίστηκαν μαζί του δεν επιτρέπει να τον συνδέσουμε με τις σημερινές προσπάθειες να συνδεθεί με τις κατηγορίες που του αποδίδουν σήμερα οι κατήγοροί του. Οι Ρώσοι ναρόντνικοι (από το ναρόντα=λαός), που έδρασαν στη Ρωσία τον 19ο αιώνα και επηρέασαν στη συνέχεια τους Εσέρους (Σοσιαλεπαναστάτες) δέχτηκαν –για παράδειγμα από τον Λένιν- αυστηρές κριτικές για τον ουτοπικό χαρακτήρα των θέσεών τους, αλλά όχι για την αγάπη τους για την ελευθερία και καθαρότητα των προθέσεών τους. Αυτό που προσέχτηκε πολύ λιγότερο είναι η πολιτισμική διάσταση του ποπουλισμού. Το γεγονός δηλαδή ότι τα ιστορικά λαϊκιστικά ή αλλιώς ποπουλιστικά κινήματα έχουν πολύ μεγάλες συγγένειες με συνειδητά εγχειρήματα να αξιοποιηθούν οι λαϊκοί πολιτισμοί της Ευρώπης τόσο με αγώνες για την ελευθερία και την ουσιαστική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, όσο και με συγκλονιστικά επιτεύγματα στην Τέχνη αλλά και στο ευρύτερο πολιτισμικό πεδίο.
Αντίσταση στα υβρίδια

Ήδη ο ρομαντισμός, πολιτισμική αντίδραση στον ανερχόμενο άγριο καπιταλισμό του 18ου αιώνα, στρέφεται στις λαϊκές πολιτισμικές και πολιτικές εξεγερσιακές παραδόσεις. Ο Ιβανόης του Γουόλτερ Σκοτ, οι Ληστές του Σίλλερ, η αγάπη του Γκαίτε για τη δημώδη ποίηση της Ευρώπης, το έργο και η δράση του Μπάιρον για τον αγώνα των Ελλήνων, το έργο του Ουγκώ, είναι μερικά μόνο από τα διαμάντια του ρομαντισμού, που πείθουν ότι αυτοί που βιάστηκαν να τον καταδικάσουν ως αντιδραστικό πάσχουν από έλλειψη στοιχειώδους ικανότητας να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις συμβολικές δημιουργίες. Ο ρομαντισμός, σταθερά στραμμένος στις λαϊκές πολιτισμικές αξίες, εκφράζεται ως μείζον χειραφετησιακό ρεύμα από τους γίγαντες που τον υλοποίησαν καλλιτεχνικά και πολιτικά και όχι από τις όποιες συντηρητικές μετριότητες κινήθηκαν στις παρυφές του. Αλλά η απογείωση του πολιτισμού του λαού δεν είναι ίσως πουθενά τόσο συγκλονιστική όσο στη Ρωσία. Από το θεμελιωτή της ρωσικής πνευματικότητας Αλεξάντρ Πούσκιν μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, από τον Γεσένιν και τον Μπλοκ μέχρι τη Ρωσική Πρωτοπορεία σε όλες τις τέχνες, τα ρωσικά μπαλέτα και τον Άιζενσταϊν στον 20ο αιώνα, η αναφορά στο ρωσικό λαό είναι ο φάρος που φωτίζει τη ζωή και το έργο των δημιουργών. Ο Λέων Τολστόι στο «Πόλεμος και ειρήνη» συγκεφαλαιώνει εμβληματικά τη σταθερά αυτή του ρωσικού πολιτισμού, όταν, νεκρολογώντας τον στρατηγό Κουτούζοφ που διηύθυνε τον πρώτο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και συνέτριψε τον εισβολέα Ναπολέοντα, γράφει: «Όμως πώς τότε αυτός ο γέρος …μπόρεσε να μαντέψει τόσο σωστά τη λαϊκή έννοια του γεγονότος; …Η πηγή της εξαιρετικής αυτής δύναμης … να διαβλέπει και να διεισδύει στη σημασία των φαινομένων βρισκόταν στο λαϊκό εκείνο αίσθημα που είχε μέσα του σε όλη του την αγνότητα και την ένταση». Το έργο του Τολστόι βρισκόταν οπωσδήποτε σε διάλογο με το κίνημα των Ναρόντνικων και των γερμανών Wander Vogel (περιπλανώμενων πουλιών), δηλαδή των νέων φιλελεύθερων Γερμανών που συστηματικά στράφηκαν στη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού. Το πρωτοποριακό χωριό της Γιασνάγια Πολιάνα, που ο Τολστόι οργάνωσε και εμψύχωσε με απαράμιλλη ορμή μέχρι το θάνατό του, έριξε πολιτισμικούς και πολιτικούς σπόρους για πάνω από ένα αιώνα. Το καλλιτεχνικό χωριό του Αμπράμτσεβο, εκατό χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, σύνθεση υψηλού λαϊκισμού και τολμηρού μοντερνισμού στην τέχνη αλλά και στην παραγωγή έγινε η ψυχή της ρωσικής πρωτοπορείας, και αργότερα ενέπνευσε μεταξύ άλλων τον Γκάντι στην Ινδία και σημαντικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει μεγάλες αναλογίες με το ελληνικό εγχείρημα της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς στην, τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα . Η ισπανική γενιά του 98 από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα –που πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για την δημοκρατία μέχρι τον Ραφαέλ Αλμπέρτι και οι δικές μας γενιές δημιουργών του ’30 και του ’60 μεγαλούργησαν, μετουσιώνοντας και υπερβαίνοντας τα μηνύματα του ρομαντισμού, του υψηλού λαϊκισμού και του υπερρεαλισμού. Το σημερινό κίνημα αποανάπτυξης, που αντιστρατεύεται την καταστροφή του πλανήτη, έχει πολλά να μάθει από τα ιστορικά διδάγματα του μεγάλου λαϊκισμού.

Πώς ένα κίνημα με τέτοιες πολιτισμικές και πολιτικές δάφνες βρίσκεται σήμερα, στην Ελλάδα και αλλού, στο ίδιο τσουβάλι με τους όρους εθνικισμός, όπου ανακατεύεται κατά βούληση και ο κάθε μη ελέγξιμος πατριωτισμός, και φασισμός, τον οποίο το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζει φραστικά, τρέφοντάς τον με τις απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας και αφήνοντάς τον να εγκληματεί ανενόχλητος; Στόχος -πιστεύω- τέτοιων ρητορικών δεν είναι ο πολύ υπαρκτός νέο-φασισμός, αλλά το έθνος-κράτος. Πρέπει να κατασυκοφαντηθούν οι λαοί, οι αγωνιστικές τους παραδόσεις και ο πολιτισμός τους, να ισοπεδωθούν τα εναπομείναντα έθνη-κράτη και να υποκατασταθούν από ελεγχόμενα υβρίδια, για να ολοκληρωθεί -και με τη βοήθεια του μεταλλαγμένου δήθεν κοσμοπολιτικού «διεθνισμού» που βοηθά τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση να μακιγιάρει απάνθρωπες πολιτικές με αριστερό πολιτικό επίχρισμα- η μετατροπή ολόκληρων ηπείρων σε πειθήνιο και μελλοντικά νεκρό πολτό. Η πολιτική και πολιτισμική αντίσταση στα σχέδια αυτά έχει προϋπόθεση τη γνώση και τη μνήμη.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Μπορεί να μην χιόνισε στο κέντρο της πόλης, όμως το κρύο παραμένει και σήμερα τσουχτερό σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και σε πολλές περιπτώσεις οι ριπές τους αγγίζουν τα 140 χλμ την ώρα.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, σήμερα Δευτέρα θα ενταθούν σημαντικά επηρεάζοντας ιδιαίτερα την Κρήτη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής θα πέσουν και πάλι στο νομό Χανίων.

Απαγορευτικό απόπλου

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που φθάνουν πρόσκαιρα τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων αργότερα, στα δυτικά και στα βόρεια.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και Ρίου-Αντίρριου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που μπορεί να προκύψουν από τις κακές καιρικές συνθήκες.Προβλήματα και κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου- Σελίνου και Σφακίων.

Η απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία ελήφθη από τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεννόηση και με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Χανιά, δεν διασφαλίζεται η απολύτως ασφαλής πρόσβαση στις σχολικές μονάδες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η κακοκαιρία που, από το μεσημέρι της Κυριακής, εξελίσσεται στα Χανιά έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου ,όπου υπάρχουν καταπτώσεις χωμάτων και πετρών, ενώ πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Από την κακοκαιρία υπήρξαν ακόμα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με το οποίο καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση τους στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Κλειστά σχολεία και στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου οι σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας, λόγω προβλήματος στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν τα έντεκα σχολεία που ανήκουν στον δήμο Αθηναίων κλειστά, έως ότου επισκευασθεί η βλάβη, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της αυριανής ημέρας.

Τα σχολεία του δήμου Αθηναίων που θα παραμείνουν κλειστά:

21ο ΓΕΛ

40ο ΓΕΛ

21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

112ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

65ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

4ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

81ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

113ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

38ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η πρόγνωση για σήμερα Δευτέρα

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, περιμένουμε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7 , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!