03/10/19
Καταργείται για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ανατροπές στις ποινές και στον τρόπο καταστολής και αντιμετώπισης της ποινικής διαδικασίας και έρευνας φέρνουν οι προτάσεις του υπ. Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μετά από μελέτη περισσότερων από δύο χρόνια η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε στις προτάσεις της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα τις επίμαχες αλλαγές με πρώτη την κατάργηση της επιβαρυντικής περίστασης του νόμου 1608/50 περί καταχραστών, η οποία επέφερε την ποινή των ισοβίων για εκείνους που καταδικάζονταν για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου.

Με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως μέχρι και 15 χρόνια.

Ως καταχραστής σε βάρος του δημοσίου θα είναι εκείνος που με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) θα προκαλεί ζημιά στο δημόσιο.

Τι νοείται ως δημόσιο:

-Το δημόσιο

-Οι ΟΤΑ

- Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία ενώ δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες.
Βασική αλλαγή η εφαρμογή της ποινικής διαπραγμάτευσης για τα εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου. Δηλαδή, αν ο καταχραστής φέρει πίσω τα κλεμμένα και πληρώσει για τη ζημιά που έκανε στα δημόσια ταμεία, θα έχει τη δυνατότητα να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης ή ακόμη - σε εξαιρετικές περιπτώσεις – και να φύγει ατιμώρητος.

Η παραγραφή για τα εγκλήματα του δημοσίου θα είναι 20ετης.

Για το ξέπλυμα χρήματος

Αυστηρές παραμένουν οι διατάξεις για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς προβλέπονται αυστηρές ποινές και δημεύσεις περιουσιών ανάλογα με την προκληθεί σε ζημιά.

Αναδρομικότητα

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους με βάση τον νόμο του 1608 του 50 διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν από την επικείμενη απόφαση,τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΏΔΙΚΑΣ

Καταργούνται όλα τα πταίσματα.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται για πρώτη φορά όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Από τα πταίσματα που ήδη υπάρχουν, όσα δεν είναι σοβαρά στο εξής θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Διαχωρισμός πλημμελημάτων σε ελαφρά και βαριά

-Στα ελαφρά πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινές ως τρία χρόνια φυλάκιση. Οι ποινές για αυτά τα αδικήματα αναστέλλονται πάντα , πλην εξαιρέσεων υποτροπής.

Μπορεί όμως να δοθεί και αναστολή στην εκτέλεση της ποινής με όρους για παράδειγμα αποζημίωση του παθόντος η απαγόρευση εξόδου η υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

-Στα βαριά πλημμελήματα που τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια , οι ποινές θα εκτίονται. Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης "οι ποινές που προβλέπονται για αυτά τα αδικήματα πρέπει να είναι πραγματικές".

-Η παροχή κοινωφελούς εργασίας προβλέπεται με τον νέο Κώδικα ως κύρια ποινή. Δηλαδή μπορεί να επιβάλλεται αυτοτελώς από το δικαστήριο. Η ποινή της κοινωφελούς εργασίας θα εκτελείται σε δημόσιες υπηρεσίες, και ΟΤΑ.

Αυτό γίνεται όπως είπε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος "γίνεται για να περιοριστεί ο εγκλεισμός στις φυλακές που αποκοινωνικοποιεί τον άνθρωπο".

Τα κακουργήματα

Αλλαγές προβλέπονται και στις ποινές που επισύρουν κακουργηματικές πράξεις.

Στο εξής για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από πέντε ως 15 χρόνια κάθειρξης, ενώ στις επιβαρυντικές περιστάσεις προβλέπονται πέραν όσων υπάρχουν και νέες. Αυτές θα συνδέονται με το κίνητρο του κατηγορουμένου αν για παράδειγμα είναι ρατσιστικό η ομοφοβικό η εάν ο δράστης έχει δυσχεράνει με τις πράξεις του το έργο της ερευνάς.

Για την συγκεκριμένη μεταβολή ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες διότι "Η Ελλάδα ως χώρα μεταναστών έχει ανάγκη να καλλιεργήσει αυτό το πνεύμα".

Ακόμη προβλέπεται ότι όποιος διώκεται για οικονομικά εγκλήματα και αποκαταστήσει αμέσως τη ζημιά δεν θα κρίνεται ούτε καν προσωρινά κρατούμενος.

-Με τον νέο Κώδικα όλες οι χρηματικές ποινές καταργούνται και θα μπει σε εφαρμογή ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας.

-Επίσης καταργείται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και το αξιόποινο για απεργίες δημοσίων υπαλλήλων.

Δράστες Νεαρής Ηλικίας

-Σαν τους ανήλικους στο εξής θα δικάζονται, καταδικάζονται και εκτίουν ποινές και όσοι είναι από 18 έως και 25 ετών οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τον νέο Κώδικα ως δράστες νεαρής ηλικίας.

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αναβαθμίζεται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ο ρόλος του Εισαγγελέα και διευρύνονται οι αρμοδιότητες του και εξουσίες του.

Ειδικότερα αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στις έρευνες των ποινικών υποθέσεων.

Ο Εισαγγελέας θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του ανακριτή εκτός από την προφυλάκιση. Δηλαδή θα ερευνά τα πάντα και θα προβαίνει σε κάθε ενέργεια.

Θα είναι επίσης ο πρωταγωνιστής σε μια σειρά νέων θεσμών με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς ( σε οικονομικά εγκλήματα) και τον συμβιβασμό πριν από τις δίκες προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.

Νέοι θεσμοί

-Ποινική διαταγή: Θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ενός χρόνου.

Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις, όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

-Αποχή από την ποινική δίωξη. Θα αφορά βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα.
Στα πλημμελήματα με ποινές ως τρία έτη ο Εισαγγελέας θα μπορεί να μην ασκεί ποινική δίωξη, όταν έχει αποκατασταθεί η παρανομία και η διάταξή του θα επικυρώνεται από δικαστή.

Για παράδειγμα στις περιπτώσεις των διώξεων για καταβολή εισφορών δεν θα ασκείται δίωξη αν ο κατηγορούμενος τακτοποιήσει την οφειλή του.

Το ίδιο θα γίνεται κι αν έχει βγάλει δίπλωμα οδηγήσεως ο κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη παράβαση. Αυτές οι διατάξεις κρίθηκαν αναγκαίες για να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.

-Στα κακουργήματα ( οικονομικά εγκλήματα και άλλα) αν έχει αποκατασταθεί η ζημιά ολόκληρη και έχει μεταμεληθεί ο δράστης ο εισαγγελέας θα αναστέλλει την έρευνα για τρία χρόνια. Αν μέσα στα τρία χρόνια ο δράστης δεν κάνει άλλο αδίκημα τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο. Και εδώ η διάταξη του εισαγγελέα θα επικυρώνεται από δικαστή.

-Ποινική συνδιαλλαγή

Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν την άσκηση ποινικής δίωξης με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Αν ο κατηγορούμενος το δεχθεί η υπόθεση δεν θα φθάνει στο ακροατήριο και η ποινή θα είναι η συμφωνηθείσα.

-Ποινική Διαπραγμάτευση.

Ο Εισαγγελέας, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, θα διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και θα να έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ολική η μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Δηλαδή θα του προτείνει μειωμένη ποινή.

Αναγκαία προϋπόθεση η ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από όλους τους παραπάνω θεσμούς τα ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ( ληστείες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες και άλλα).

Οπως τόνισε ο καθηγητής πανεπιστημίου Θεοχάρης Δαλακούρας, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας "η αναμόρφωσή του συζητείται εδώ και 30 χρόνια, από το 1991 και τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει 50 τροποποιήσεις. Παρ όλα αυτά ο Κώδικας παραμένει αναποτελεσματικός".Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Την διακοπή των παραστάσεων του στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα το γνωστό ιταλικό τσίρκο Μεντράνο, τονίζοντας ότι είναι πλέον ασύμφορο να έρχεται καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις συνεδριάσεις της Βουλής.
Στην ανακοίνωση του, το γνωστό τσίρκο τονίζει ότι αδυνατεί να ανταγωνιστεί τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας το τελευταίο διάστημα.

«Γιατί να πληρώσει κάποιος να δει τις παραστάσεις μας όταν μπορεί να δει δωρεάν τσίρκο κάθε μέρα στις ειδήσεις από τα όσα γίνονται στη Βουλή» ανέφερε εκπρόσωπος του τσίρκου που κάθε χρόνο επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διεύθυνση του τσίρκου έλαβε με λύπη την απόφαση όταν είδε βιντεοσκοπημένες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών.

«Δυστυχώς, παρότι έχουμε πολύ καλούς ακροβάτες, κανένας τους δεν μπορεί να εκτελέσει τις συναρπαστικές κωλοτούμπες βουλευτών που παρακολουθεί το ελληνικό κοινό τις τελευταίες μέρες, ενώ κανένας μάγος μας δεν μπορεί να κάνει κόλπα όπως το να εξαφανίζει βουλευτές από το ένα κόμμα και να τους εμφανίζει σε άλλο.»

«Κατά συνέπεια με μεγάλη μας λύπη είμαστε αναγκασμένοι να ανακοινώσουμε την οριστική διακοπή των παραστάσεων μας, τουλάχιστον μέχρι να μην είναι τόσο σκληρός ο ανταγωνισμός» κατέληξε ο εκπρόσωπος του τσίρκου.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Κλείνουμε ήδη μία εβδομάδα από τότε που έλαβε πιστοποίηση από την ρυθμιστική αρχή 3C της Κίνας ένα νέο μοντέλο τηλεφώνου Xiaomi Black Shark και ο CEO του sub-brand, Wu Shimin είχε αποκαλύψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Black Shark 2 θα ξεκινήσει σύντομα με την τεχνολογία Liquid Cool 3.0. Πολλές καταχωρίσεις του smartphone “Black Shark AAA” εμφανίστηκαν στο Geekbench. Ως συνήθως, η λίστα Geekbench αποκάλυψε τις βασικές προδιαγραφές του τηλεφώνου.

Όλες οι καταχωρίσεις Geekbench του φημολογούμενου Black Shark 2 δείχνουν ότι πως η συσκευή τροφοδοτείται από την ισχυρότερη πλατφόρμα Snapdragon 855 της Qualcomm. Το SoC υποστηρίζεται από 12 GB μνήμης RAM. Το λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie είναι φορτωμένο εξαρχής στη συσκευή. Στις δοκιμές συγκριτικής αξιολόγησης του Geekbench στο single-core και multi-core test, πέτυχε βαθμολογίες αντίστοιχα 3516 και 11413 μονάδες.

Τον Ιανουάριο, το υποτιθέμενο Black Shark 2 εντοπίστηκε με chipset Snapdragon 855 και 8 GB μνήμης RAM. Στη δοκιμή ενός πυρήνα, είχε βαθμολογηθεί με 3494 και 11419 στη δοκιμή πολλαπλών πυρήνων. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι το smartphone θα είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις των 8 GB και 12 GB RAM. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να διαθέτουν 128 GB και 256 GB ROM. Η συμπερίληψη της τεχνολογίας Liquid Cooling 3.0 υποδηλώνει ότι ο Black Shark 2 μπορεί να έρθει με μεγαλύτερο σωλήνα ψύξης.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που αλλάζουν εντελώς το χώρο της ποινικής δικαιοσύνης φέρνουν τα σχέδια του νέου Ποινικού κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Σύμφωνα με το νέο κώδικα, καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου αλλά και η ποινή των ισοβίων για το παράπτωμα αυτό. Σύμφωα με τον υπουργό η πρωτοβουλία αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα, κινείται σε τρείς άξονες: «Εξορθολογισμός αδικημάτων, νέο ποινολόγιο που να ανταποκρίνεται στις  σύγχρονες ανάγκες και εναρμόνιση της νομοθεσίας στα διεθνή δεδομένα χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα» και κάλεσε σε συναίνεση ώστε να μην μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι.

Το πρώτο που αλλάζει όπως μεταδίδει το newsbeast, είναι ότι καταργούνται τα πταίσματα και χωρίζονται τα πλημμελήματα. Από αυτά (τα πταίσματα) που ήδη υπάρχουν, όσα κρίνονται σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Τα πλημμελήματα τώρα, χωρίζονται και αυτά σε δυο κατηγορίες: ελαφρά και βαριά.

Τα ελαφρά θα τιμωρούνται με ποινές έως και τρία χρόνια φυλάκικη με τη δυνατότητα αναστολής, με εξαίρεση περιπτώσεις υποτροπής. Επιπλέον στα ελαφρά θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής όσον αφορά την εκτέλεση της ποινής με συγκεκριμένους όρους όπως είναι η αποζημίωση του παθόντος, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.

Τα βαριά πλημμελήματα, θα τιμωρούνται από τρία έως πέντε έτη και οι ποινές θα εκτίονται. Οι ποινές για τα αδικήματα αυτά πρέπει να είναι πραγματικές ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο θα μπορεί
κανείς να εκτίσει την ποινή του προσφέροντας κοινωφελή εργασία η οποία μπορεί να επιβάλλεται αυτοτελώς από το δικαστήριο και να εκτελείται σε ΟΤΑ και δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό σύμφωνα με τον ποινικολόγο και πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, γίνεται για να περιοριστεί ο εγκλεισμός στις φυλακές, ο οποίος αποκοινωνικοποιεί τον άνθρωπο.

Καταργούνται επίσης όλες οι χρηματικές ποινές, οι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και το αξιόποινο για απεργίες δημοσίων υπαλλήλων.

Προσοχή εδώ

Αλλαγές στα κακουργήματα.

Ποινές από πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξης θα προβλέπονται σε αδικήματα που θα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος ενώ νοούνται πλέον ως επιβαρυντικές περιστάσεις, ενδεχόμενες ενέργειες των κατηγορουμένων που δυσκολεύουν το έργο της δικαιοσύνης ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως το κίνητρο είναι ρατσιστικό ή ομοφοβικό!!! Σύμφωνα με τον κ.Αργυρόπουλο αυτό είναι αναγκαίο αφού όπως ο ίδιος λέει «Η Ελλάδα ως χώρα μεταναστών έχει ανάγκη να καλλιεργήσει αυτό το πνεύμα».

Επομένως αν κάποιος θεωρηθεί ότι έδρασε με ρατσιστικό ή ομοφοβικό κίνητρο θα πάει στη φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες για πέντε έως δέκαπέντε χρόνια αφού πλέον είμαστε χώρα μεταναστών αλλά και ομοφυλόφιλων και λοιπών φύλων!!!

Αυτή είναι η πρώτη φορά Αριστερά.

Όταν αυτό επικυρωθεί, οι «μετανάστες»θα μπορούν να λένε και να κάνουν ότι θέλουν και αν κάποιος Έλληνας αντιδράσει θα θεωρεί η…δικαιοσύνη ότι έδρασε με ρατσιστικό κίνητρο και θα τον συλλαμβάνει για κακούργημα!

Την ίδια στιγμή οι πραγματικοί εγκληματίες θα γυρνούν ανενόχλητοι και αν κανείς συλλαμβάνεται αν είναι μετανάστης θα βγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες από τις ΜΚΟ, ενώ αν ανήκει στην αναρχοαριστερή πτέρυγα θα βγαίνει με το νόμο Παρασκευόπουλου «σαν κύριος».

Καταλάβατε τι έρχεται και γιατί πρέπει να βγει αυτοδύναμη η ΝΔ;

Πηγή   el.grΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!