EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για νέα πανδημία γρίπης- Είναι αναπόφευκτη

Είναι αναπόφευκτο: ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη πανδημία γρίπης και πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που αυτή θα προκαλέσει. Αυτή την προειδοποίηση εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος, επισήμαναν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πλάνο για την αντιμετώπιση της γρίπης, προκειμένου να προληφθεί ένα πιθανό ξέσπασμα του ιού σε όλο τον πλανήτη. «Το ζήτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό και όχι αν θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

«Η απειλή της πανδημίας γρίπης υπάρχει πάντα», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι. Το κόστος ενός μεγάλου ξεσπάσματος γρίπης θα ξεπεράσει μακράν το κόστος της πρόληψης», επεσήμανε σε δήλωσή του.

Η τελευταία πανδημία γρίπης προκλήθηκε από τον ιό H1N1, που εξαπλώθηκε παγκοσμίως το 2009 και 2010, σημειώνει το Reuters. Μελέτες έδειξαν ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,02%.

Ειδικοί και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια μέρα να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους ένας ακόμη πιο θανατηφόρος ιός γρίπης, που θα προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ιοί γρίπης είναι πολλαπλοί και αλλάζουν διαρκώς, ενώ επηρεάζουν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, στα εποχικά ξεσπάσματα. Από αυτούς, οι 3-5 εκατ. αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις και κάθε χρόνο 290.000-650.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με την εποχική γρίπη.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, αλλά και όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η κλασική παιδεία αντεπιτίθεται στην Ιταλία

Το Νοέμβριο του 2013, όταν η κρίση χτυπούσε σκληρά όλη τη νότια Ευρώπη, ο Ιταλός οικονομολόγος Αντρέα Ικίνο έγραψε στην Corriere della Sera ένα άρθρο για τα αίτια της κρίσης στην Ιταλία. Κατά τον νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο, στην πρώτη θέση των κατηγορουμένων ήταν το κλασικό λύκειο. Το οποίο, κατά την άποψη του, επικεντρωνόταν, σε «περιττές γνώσεις, όπως τα αρχαία ελληνικά», και διοχέτευε μια «ανώφελη παιδεία», που είχε ως βάση της τις ανθρωπιστικές επιστήμες «καθόλου χρήσιμες στο βιογραφικό του νέου που θέλει να κάνει την είσοδο του στο κόσμο της εργασίας».

Το ιταλικό σχολικό σύστημα, πρότεινε ο Ικίνο, θα έπρεπε «να αλλάξει ριζικά»: να επικεντρωθεί στις θετικές επιστήμες και να περιλάβει στο πρόγραμμα του και κάποια «στοιχεία οικονομίας και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Μόνον έτσι οι αυριανοί πτυχιούχοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σχολές που προσφέρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Η πρόταση του Ικίνο προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Η πιο αξιοσημείωτη ήταν εκείνη του Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος αναρωτήθηκε: πριν ο Χίτλερ εισβάλει στη Ρωσία είχε μελετήσει την ανάλογη εκστρατεία του Ναπολέοντα; Δεν ήξερε ότι πριν φτάσει στη Μόσχα θα έβρισκε στον δρόμο του τον φοβερό «στρατηγό Χειμώνα»;

Και ο Τζορτζ Μπους εισέβαλε στο Αφγανιστάν όχι μόνον αγνοώντας το προηγούμενο του Αλεξάνδρου, όπως μας το περιγράφει ο Αρριανός, αλλά και την πολύ πιο πρόσφατη ιστορία του «μεγάλου παιχνιδιού» της Βρετανίας στην κεντρική Ασία. Δεν ήξερε ότι ούτε οι αρχαίοι Μακεδόνες ούτε οι Βρετανοί είχαν καταφέρει να καθυποτάξουν την άναρχη αυτή χώρα. Το συμπέρασμα του Εκο ήταν σαφές: χωρίς κλασική παιδεία είσαι καταδικασμένος, όσα πάντσερ και δολάρια και να διαθέτεις.

Ο Ικίνο όμως είχε με το μέρος του μια πραγματική τάση στην ιταλική κοινωνία. Ήδη από την περασμένη δεκαετία οι μαθητές είχαν αρχίσει να αποφεύγουν το λύκειο, τόσο το κλασικό όσο και το θετικό, και να προτιμούν τεχνικές σχολές προκειμένου να βγουν όσο το γρηγορότερο στην αγορά εργασίας. Το ίδιο συνέβαινε με τις πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες σημείωναν ραγδαία πτώση στις εγγραφές: ήταν περίοδος αφθονίας και οι νέοι δεν έβλεπαν για ποιο λόγο να σπαταλήσουν τέσσερα ή πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο αντί να αρχίσουν να δουλεύουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να βάζουν λεφτά στην τσέπη τους.

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες επιτίθενται


Με την κρίση τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία. Οι νέοι με μόνον τεχνική κατάρτιση έμειναν άνεργοι ενώ όσοι συνέχιζαν τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο συνωστίζονταν στην είσοδο σχολών που υπόσχονταν πιο εύκολη εργασιακή διέξοδο: κυρίως ηλεκτρονικοί μηχανικοί και οικονομολόγοι.

Το αποτέλεσμα ήταν δραστικές μειώσεις στην επένδυση στις ανθρωπιστικές επιστήμες: πολλές έδρες σε πανεπιστήμια και πολλά κλασικά λύκεια αναγκάστηκαν να κλείνουν και άλλα τόσα κινδύνευσαν με λουκέτο. Βοήθησε βεβαίως και η νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί δημόσιας παιδείας, με τα λύκεια και τα πανεπιστήμια να εξαναγκάζονται να προμηθευτούν ειδικούς «μάνατζερ» που να μελετούν πώς να τα καθιστούν δήθεν «ανταγωνιστικά» στην «αγορά» της γνώσης. Και άλλες βλακώδεις επινοήσεις του είδους, που προκάλεσαν τα ειρωνικά σχόλια καθηγητών, μαθητών και φοιτητών.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της Νεμέσεως. Δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης QS World University Rankings by Subject 2019 που διεξάγεται κάθε χρόνο εξετάζοντας περισσότερα από 1.200 πανεπιστήμια 78 χωρών και αξιολογώντας 83 χιλιάδες καθηγητές.

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά: το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza βρίσκεται στην πρώτη θέση, δηλαδή καλύτερα από την Οξφόρδη, τη Σορβόννη και το Χάρβαρντ, σε ό,τι αφορά τις κλασικές επιστήμες. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η επίδοση του πανεπιστημίου στην αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία και ιστορία, η έδρα της οποίας, αξίζει να αναφερθεί, ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα. Αλλά και στις πιο σύγχρονες ανθρωπιστικές επιστήμες, οι επιδόσεις του πανεπιστημίου αξιολογούνται ιδιαίτερα θετικά και κατά κανόνα ξεπερνούν εκείνες άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Κόντρα στις περικοπές

Επίσης αυξημένη είναι και η προσέλευση των φοιτητών. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης, οι ανθρωπιστικές επιστήμες επανήλθαν στις προτιμήσεις τους. Φαίνεται πως οι Ιταλοί φοιτητές βάζουν πλέον στην πρώτη θέση το προσωπικό τους πάθος για γνώση παρά την επαγγελματική διέξοδο. Μετά τα εκπληκτικά αποτελέσματα της έκθεσης, η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί.

Το La Sapienza παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης με περισσότερους από 250 χιλιάδες φοιτητές. Στην τελευταία εικοσαετία υπέστη και αυτό, όπως και όλα τα κρατικά πανεπιστήμια, σοβαρότατες περικοπές και προχώρησε στην κατάργηση πολλών εδρών. Ανάμεσα σε εκείνες που κινδύνευσαν με λουκέτο ήταν κι εκείνη των νέων ελληνικών που κατείχε μέχρι της συνταξιοδότηση της η εξαιρετική Πάολα Μινούτσι.

Η Ιταλίδα ελληνίστρια έδωσε πραγματική μάχη για να αποτρέψει την κατάργηση της έδρας, υποβοηθούμενη από τις πρεσβείες της Ελλάδας και της Κύπρου. Η μεγάλη της προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία και τώρα ο καθηγητής Χρήστος Μπιντούδης διδάσκει νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε όλο και αυξανόμενο αριθμό Ιταλών φοιτητών που έχουν πάθος με τη χώρα μας και τη διαχρονική παιδεία της.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται πρόστιμα-«φωτιά» για τα ανασφάλιστα οχήματα

Σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι κάτοχοι οχημάτων που θα εντοπιστούν να τα έχουν ανασφάλιστα θα λάβουν «ραβασάκια» - ειδοποιήσεις με το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν ως πρόστιμο - παράβολο.


Τα πρόστιμα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

– 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,

– 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών,

– 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και

– 250 ευρώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.

Οι νέοι αγοραστές οχημάτων έχουν προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Στην τελευταία διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ εντόπισε 436.653 ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία βρέθηκαν ως πιθανόν ανασφάλιστα.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δημιουργία κέντρου ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στον Γέρακα, εν αγνοία των κατοίκων!

Με εξέλιξη που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία του Γέρακα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με ΜΚΟ οι οποίες ασχολούνται με το προσφυγικό πρόβλημα, έχει προχωρήσει στη μίσθωση χώρου ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Δέση του Γέρακα (στο τέρμα της οδού Πάρνωνος) προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί προσφυγόπουλα, εφηβικής ηλικίας (14 – 18 ετών δηλαδή), τα οποία έφτασαν μόνα τους στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ελήφθη και άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία προκειμένου να μετασκευαστούν οι χώροι για τη φιλοξενία, σε πρώτη φάση, 40 εφήβων, ενώ πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι σταδιακά θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν μόνοι τους ότι «κάτι συμβαίνει» στο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων, όταν παρατήρησαν την έντονη κινητικότητα μελών τεχνικών συνεργείων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υποδομή χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανήκει σε ιδιώτη.

Παρά το γεγονός ότι για ένα τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής, αυτό δεν έχει συμβεί με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση ενώ λέγεται ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τις 500 υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας τους.

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης, το βράδυ της τρίτης, προ ημερησίας διάταξης όμως και ο ίδιος ο δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος δεν θέλησε – ή δεν γνώριζε – να δώσει ακριβείς πληροφορίες, επιτείνοντας την ανησυχία.

Νεότερη εξέλιξη (1/3/2019): «Κρυφτούλι» από τη Θεανώ Φωτίου στους κατοίκους του Γέρακα για το Κέντρο ασυνόδευτων προσφυγόπουλων! (Βίντεο & έγγραφα)

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είχε δημιουργηθεί και στην Παιανία, στο κτίριο «Περιβολάκι» και η κινητοποίηση των κατοίκων σε συνεργασία με την τοπική δημοτική αρχή, οδήγησαν στην απομάκρυνσή της, τον Μάιο του 2017, αφού υπήρξε πλήθος καταγγελιών από κατοίκους περιοχής, στην αστυνομία, για επεισόδια και για άλλες έκνομες ενέργειες από πλευράς των εφήβων.

Διαβάστε σχετικά: Φεύγουν τα προσφυγόπουλα από το “Περιβολάκι” της Παιανίας!

«Περιβολάκι»: Σαφής και προσωπική δέσμευση Μουζάλα για την περιφρούρηση της ηρεμίας της Παιανίας μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Σπ. Στάμου

Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται με βέλος το σημείο του βρίσκεται η υπό διαμόρφωση δομή σε σχέση με τον αστικό ιστό του Γέρακα


Πηγή   notioanatolika.grΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μαρινάκης: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»!

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»! 


Αυτή η σοφή λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Μαρινάκη… 

Προανακριτικό υλικό από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας φέρνει στο φως καταλυτικά στοιχεία που ΣΥΝΔΕΟΥΝ τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του διαιτητή Τζήλου, με παράγοντες και στελέχη του Ολυμπιακού και των επιχειρήσεων Μαρινάκη ΚΑΙ ο τελευταίος βρυχάται για«κατασκευές διώξεων και ενόχων»!!!

Εδώ πράγματι έχουμε την αυθάδεια και τον βρυχηθμό κάθε εξουσιαστικής κακουργίας, κάθε «μαφιόζου» της κοινωνικής και πολιτικής ζωής… 


Εμείς απλώς θα υπογραμμίσουμε τούτο: 

Ο Μαρινάκης αποτελεί την πλέον ακραία και μοχθηρή διάσταση του σύγχρονου, μαφιόζικου φασισμού, ο οποίοςσυνθέτει και ταυτίζει την Οικονομία, την Πολιτική, τα ΜΜΕ και όλα αυτά με τις ποδοσφαιρικές ψυχώσεις και τον φανατισμό μιας ΜΑΖΙΚΗΣ «λαϊκής βάσης»: Ολυμπιακός… 

Και μόνο η μετατροπή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, με μαζική, λαϊκή βάση, σε πολιτική παράταξη, καθώς και η αφηνιασμένη εμπορευματοποίηση των οπαδικών ψυχώσεων, ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ το πολιτικό και ψυχολογικό τελετουργικό του ΦΑΣΙΣΜΟΥ… 

Αυτό όμως το πολιτικό και ψυχολογικό ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ τελετουργικό, η φασιστική ΜΟΡΦΗ, στηρίζεται στη δικτατορική αυθάδεια της οικονομικής δύναμης (αυθάδεια των σύγχρονων μαφιόζων του χρήματος), στηρίζεται επίσης και στην αυθάδεια τουΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ των ΜΜΕ (ο Μαρινάκης έχει εισβάλει και στα ΜΜΕ), καθώς και στην ΕΞΟΥΣΙΑ του Δήμου Πειραιά: Ισχυρή πολιτική εξουσία… 

Όλα αυτά τα ΣΥΝΘΕΤΕΙ και τα ΤΑΥΤΙΖΕΙ ο Μαρινάκης: ΦΑΣΙΣΜΟΣ σε ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ και ΜΟΡΦΕΣ φρενοβλάβειας… 
Και αυτό το «εγχείρημα» του σύγχρονου φασιστικού σκότους μιλάει για «κατασκευές διώξεων και ενόχων». 

Αντιγράφει πιστά, εδώ ο Μαρινάκης, τα «αριστερά» ανδρείκελα του 4ου Ράιχ, δηλαδή τα δίδυμα αδέλφια του… 

Καυγαδίζουν για το ποιο αποτελεί (ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ- Μαρινάκης και CIA) τον πιο πιστό και χρήσιμο «εκτελεστή» του 4ου Ράιχ… 

 

Και ένα ερώτημα.
 

Αυτοί οι «αντικειμενικοί» και «αμερόληπτοι» δημοσιογράφοικαι ιδιαίτερα αυτοί της ποδοσφαιρικής πορνείας γιατί δεν αναδεικνύουν τα στοιχεία της προανάκρισης τα σχετικά με τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Τζήλου; 

Κραυγάζουν ηθικολογικά για τη βία και βαρβαρότητα στα γήπεδα και τα λοιπά και όταν αυτή η βαρβαρότητα και κακουργία θίγει τους μαφιόζους και τους «νονούς», σιωπή ιχθύος… 

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί!
 
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

The Telegraph: Η Αθήνα αλλάζει όψη με την αποκάλυψη του Ιλισσού

Η Αθήνα είναι μια από τις λιγότερο πράσινες πόλεις στην Ευρώπη, όμως οι αρχές προσδοκούν ότι αυτό θα αλλάξει αποκαλύπτοντας τον Ιλισσό ποταμό που ρέει κάτω από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, γράφει η βρετανική Telegraph.

Κατά την αρχαιότητα ο Ιλισσός ήταν μια ειδυλλιακή ποτάμια διαδρομή σκιασμένη από πεύκα, όπου κάποτε δίδαξε ο Σωκράτης.

Την δεκαετία του 1930 όμως, κατά την διάρκεια της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης, ο ποταμός καλύφθηκε και αργότερα κατασκευάστηκε γραμμή τραμ.

Η ανεπαρκής συντήρηση και οι κραδασμοί των τραμ προκάλεσαν ζημιές στην σήραγγα κάτω από την γραμμή με αποτέλεσμα την αναστολή, τον Οκτώβριο, της λειτουργίας του τραμ από την περιοχή του Νέου Κόσμου έως το Σύνταγμα. Οι πολεοδόμοι πρότειναν αντί για το δαπανηρό έργο ενίσχυσης της σήραγγας και επισκευής της γραμμής, αυτή να μεταφερθεί σε άλλη διαδρομή και να αποκαλυφθεί ο ποταμός. Προτείνεται η δημιουργία πάρκου μήκους 1,5 χιλιομέτρου κατά μήκος της κοίτης.

Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο – το κέντρο έχει ελάχιστα πάρκα και κήπους – εξάλλου κατατάσσεται 22η στον κατάλογο των 30 πόλεων του European Green City Index που κατήρτισε ο Economist Intelligence Unit. Η Κοπεγχάγη είναι πρώτη και το Λονδίνο ενδέκατο. Προτείνεται η δημιουργία πάρκου μήκους 1,5 χιλιομέτρου κατά μήκος της κοίτης.

«Η ανακατασκευή της γραμμής του τραμ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Προτείνουμε να μην επισκευαστεί η σήραγγα, αλλά να αποκαλυφθεί το ποτάμι και να κατασκευαστεί πεζόδρομος από την Ακρόπολη μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα διασχίζει την καρδιά της πόλης», δήλωσε στην Telegraph η Κατερίνα Χριστοφάκη, πολεοδόμος που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία. Η πρόταση αυτή μοιάζει στην σύλληψή της με το φημισμένο High Line της Νέας Υόρκης, ένα εξαιρετικά πετυχημένο γραμμικό πάρκο κατασκευασμένο κατά μήκος της ιστορικής εναέριας σιδηροδρομικής γραμμής στο West Side του Μανχάταν. Η Αθήνα ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις επειδή δεν έχει ποταμό που να την διαρρέει, τουλάχιστον όχι έναν ορατό ποταμό. «Στην πραγματικότητα έχουμε δύο ποτάμια, τον Ιλισσό και τον Κηφισσό, όπως έχουν καλυφθεί και είναι σχεδόν αόρατοι», είπε η Χριστοφοράκη.

Δεδομένου του ξηρού και θερμού κλίματος της Ελλάδας, κανείς από τους δύο δεν είναι μεγάλος και δεν συγκρίνονται με τον Τάμεση ή τον Τίβερη. Το σχέδιο έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, όμως η υλοποίησή του δεν θα είναι άμεση. Οι μελέτες σκοπιμότητας έχουν αρχίσει να εκπονούνται. «Μόλις έχουμε ανοίξει τον διάλογο. Πιστεύουμε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μια δεκαετία. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που θα αρέσει στους περισσότερους Αθηναίους», ανέφερε η κ. Χριστοφοράκη.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!