EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Λεφτά υπάρχουν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης: Η διανομέας φυλλαδίων «Η Ελπίδα Έρχεται», σκόρπισε 203.000 ευρώ

10000 ευρώ στο Thessaloniki Pride

Οπως και η προηγούμενη υφυπουργός (Κατερίνα Νοτοπούλου), έτσι και η τελευταία επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, πρώην διευθύντρια στο γραφείο Τζανακόπουλου, προσχώρησε σε μπαράζ αποφάσεων, με τις οποίες μοιράζονται 203.000 ευρώ, σε φίλους και ημετέρους.

Ενδεικτικό είναι πως μόλις σε μία ημέρα η κυρία Ελευθερία Χατζηγεωργίου υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες δίνει 203.000 ευρώ σε πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς και… φωτοτυπίες.

Συγκεκριμένα στις πέντε αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια προβλέπεται, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, τα χρήματα να δοθούν μεταξύ άλλων σε πολιτιστικούς συλλόγους για διοργάνωση πολιτιστικής δράσης, για την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο Thessaloniki Pride, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, σε σύμπραξη δύο εταιρειών της διοργάνωσης Διαβαλκανικού forum με συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από τα Σκόπια, αλλά και σε φωτοτυπίες για το γραφείο του νομικού συμβούλου του υφυπουργείου.

Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια
ποσό 1.500 ευρώ στον πολιτιστικό σύλλογο «Αβάντες» από το Άβατο Ξάνθης «για χρηματοδότηση διοργάνωσης πολιτιστικής δράσης». Σημειώνεται ότι η αίτηση του συλλόγου κατατέθηκε την ίδια ημέρα με την έγκρισή της.

ποσό 1.500 στη «Ροή ΚΟΙΝΣΕΠ», η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου

ποσό επιχορήγησης 10.000 ευρώ στο Thessaloniki Pride. Το αίτημα είχε υποβληθεί επί υπουργίας Νοτοπούλου στις 6 Φεβρουαρίου

ποσό έως 10.000 ευρώ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης για να βγάζει φωτοτυπίες για το γραφείο του νομικού συμβούλου του υφυπουργείου

ποσό 180.000 ευρώ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας της οποίας προΐσταται η κυρία Χατζηγεωργίου για την τακτική επιχορήγησή της.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπέγραψε, επίσης, την Παρασκευή απόφαση ανάθεσης ύψους 66.500 ευρώ σε σύμπραξη δύο εταιρειών της διοργάνωσης Διαβαλκανικού forum με συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από τα Σκόπια που θα διεξαχθεί το διήμερο 5-6 Απριλίου με τίτλο «η ανάπτυξη των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλών προώθησης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας».Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπόθεση Πετσίτη: Ανοίγουν οι λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο

Με παραγγελία της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ανοίγουν οι λογαριασμοί Μανώλη Πετσίτη, αλλά και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον Μανώλη Πετσίτη - πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Ο Μ. Πετσίτης εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να λειτουργούσε, μεταξύ άλλων, ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και να «αβαντάριζε» την εταιρεία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία έχει «φεσώσει» τη ΔΕΠΑ με πάνω από 120 εκ. ευρώ.

Πλέον, μια νέα ιδιαιτέρως επιβαρυντική εξέλιξη για τον Μανώλη Πετσίτη έρχεται, αυτή τη φορά, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως επίσης και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου.

Η υπόθεση των ELFE και των οφειλών που η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προς τη ΔΕΠΑ ερευνάται εδώ και πολύ καιρό από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μάλιστα, για την πορεία αυτής της έρευνας και τα στοιχεία που ανακύπτουν ενημερώνονται αρμοδίως οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ενώπιον των οποίων εκρεμμούν σχετικές δικογραφίες.

Επιπλέον, η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και συγγενών των ελεγχόμενων προσώπων. Παράλληλα, η αρχή έχει ήδη στείλει, ερωτήματα προς αντίστοιχες αρχές στο εξωτερικό για τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Κεντρικά πρόσωπα όλων των προαναφερόμενων ενεργειών φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος και ο Μανώλης Πετσίτης.


Οι δυο δικογραφίες

Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση των ELFE έχουν καταγράψει δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, αλλά και της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης διαβίβασε τα επίμαχα δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν στις δυο παρεμφερείς έρευνες που είναι ανοιχτές:

Η πρώτη έρευνα αφορά στην υπόθεση του κ. Κιτσάκου, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τα χρέη του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Κιτσάκος σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι ο Μανώλης Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ είχε αναφέρει: «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Σπύρου Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».

Η δεύτερη έρευνα αφορά στην υπόθεση με τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και κατά 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική είσπραξής τους. Μάλιστα, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ, καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Σύμφωνα με την καταγγελία, η λιπασματοβιομηχανία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στα «κάγκελα» οι Σκοπιανοί εθνικιστές: Επιμένουν σε «μειονότητα» στην Ελλάδα – «Χιλιάδες μιλούν “μακεδονικά” στην “Αιγαιατική Μακεδονία”»

Στα ύψη βρίσκεται η αντιπαράθεση στα Σκόπια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το VMRO και πλήθος ακραίων εθνικιστών του κρατιδίου προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις και ρητορική κατά της χώρας μας.

Τα Σκοπιανά ΜΜΕ επιμένουν σε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα ενώ επισημαίνουν προκλητικά πως στην «Αιγαιατική» Μακεδονία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα.

Αυτή την «πόρτα» άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε την Ελλάδα σε ένα νέο ανοικτό μέτωπο διεκδικήσεων και αλυτρωτισμού. Δια χειρός Τσίπρας-Κοτζιά, αλλά και με την ευθύνη όσων δεν αντέδρασαν όσο μπορούσαν, ζούμε μια νέα εθνική τραγωδία.

Καθημερινά, πολλές είναι οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, αλλά και τα δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων που αντιδρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Φιλικά στην αντιπολίτευση Μέσα, κάνουν μάλιστα λόγο, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, για «Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

«Η καταγωγή του υπουργού Ντιμιτρόφ είναι από την Αιγαιατική Μακεδονία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μιλούν την μακεδονική γλώσσα, την οποία η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει, όπως αρνείται να αναγνωρίσει και μακεδονική μειονότητα, την οποία η Αθήνα αποκαλεί σλαβική και αρνείται να της εκχωρήσει δικαιώματα», γράφει η εθνικιστική ιστοσελίδα «Republika».


Η υποψήφια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επικείμενες προεδρικές εκλογές αντιδρά στην δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι «η μακεδονική γλώσσα που ομιλείται από τους πολίτες και την διασπορά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες»

Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας, η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου και 5 Μαΐου 2019, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, με ανάρτησή της στο Facebook, αντέδρασε στην δήλωση στην οποία προέβη ο ΥΠΕΞ της «Βόρειας Μακεδονίας», Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας για την διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Πρεσπών (Λαιμός-Μάρκοβα Νόγκα), όπως αναφέρει το veteranos.gr .

Διχασμός στα Σκόπια

Μια δημοσκόπηση που ενισχύει τους φόβους για εσωτερικές συγκρούσεις στα Σκόπια, έρχεται στο προσκήνιο και συμπληρώνει τις πολυάριθμες αναλύσεις που προειδοποιούν για εθνοτικές εντάσεις στο κρατίδιο.

Η «ποικιλία» ανάμεσα στις εθνότητες που υπάρχουν στο κρατίδιο, αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των γύρω χωρών σε συνδυασμό με τη σύγκρουση Δύσης-Ρωσία, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει σε έντονη αποσταθεροποίηση τα Σκόπια, και κατ’ επέκταση την ευρύτερη περιοχή.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά στα Σκόπια με το θέμα της ονομασίας, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπιανών δεν το αποδέχεται και προβαίνει σε κινήσεις αποδοκιμασίας, όπως το σβήσιμο της λέξης «Βόρεια» σε πινακίδες κά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποδοχή του νέου ονόματος και της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του σκοπιανού λαού και αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα εντός της χώρας.

Τι πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τα «Νέα» και το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου, μέχρι τον Ιούνιο υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ως καταληκτικό σημείο τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των Σκοπίων. Η θετική απόφαση της ΕΕ θεωρείται σημαντικότατη, διότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα δεχθεί τα πυρά της εσωτερικής κριτικής από τους αντιπάλους της, οι οποίοι ήδη την κατηγορούν για προδοτική συμπεριφορά.

Ωστόσο – και παρά τα όσα κυκλοφορούν – η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί βιαστικά για την πραγματοποίηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με τα Σκόπια. Υπάρχει μια σειρά κινήσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, οι οποίες και συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η πρώτη από τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν είναι η ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, η οποία προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών. Επικεφαλής της επιτροπής από ελληνικής πλευράς είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Αυτή τη φορά, η συνάντηση θα γίνει στη γειτονική χώρα, πιθανότατα περί τις 20 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση θα ήθελε ακόμη και αν δεν μπορέσουν να αλλάξουν τα σχολικά εγχειρίδια από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά, να υπάρξει σαφής πρόβλεψη στο σχολικό πρόγραμμα ότι θα αποκλειστούν από τη διδασκαλία οι επίμαχες αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορές αλλά και οι χάρτες περί «Μακεδονίας του Αιγαίου». Πρόκειται για βαρύνουσας σημασίας ζήτημα για την Αθήνα. Εφόσον επιλυθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας υπό τους δύο Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και για άλλες επισκέψεις.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιο θα είναι το μέλλον των ΜΜΕ – 10 προβλέψεις

To σίγουρο είναι ότι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση θα επιβιώσουν. Το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού θα ακούει ραδιόφωνο τουλάχιστον εβδομαδιαίως στον ανεπτυγμένο κόσμο, αν και η εμβέλεια αναμένεται να μεγαλώσει. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια συνολικά άνθρωποι παγκοσμίως θα ακούνε ραδιοφωνικά προγράμματα εβδομαδιαίως. Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 90% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών θα ακούσουν ραδιόφωνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πιθανότατα θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ακρόαση του ραδιοφώνου παρά στην παρακολούθηση της παραδοσιακής τηλεόρασης έως το 2025.

Η τηλεόραση, επίσης, αντέχει στη σκληρή μάχη που δίνει ακόμα και σήμερα με το Διαδίκτυο. Προσαρμόζεται, όμως, στα νέα δεδομένα. Μέχρι το 2025 όλα τα νοικοκυριά θα διαθέτουν μια “έξυπνη” τηλεόραση.

Κβαντικοί υπολογιστές: Οι κβαντικοί υπολογιστές θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια πενταετία για την επίλυση προβλημάτων που σήμερα θεωρούνται άλυτα. Θα είναι παρόντες και στους μιντιακούς κολοσσούς. Η κβαντική πληροφορική θα αλλάξει και το τοπίo των Μίντια, χωρίς, όμως, να αντικαταστήσει τους κλασσικούς υπολογιστές.

Δημοσιογράφοι-ρομπότ: Δημοσιογράφοι-ρομπότ για την λάντζα. Ο δημοσιογράφος-ρομπότ είναι ένα έξυπνο λογισμικό που μπορεί γρήγορα και φτηνά να παράγει κείμενο, να χειριστεί δελτία Τύπου και να γράφει σύντομες ειδήσεις. Μπορεί να κάνει και σύνθεση κειμένων. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα διαβάζει τις ανακοινώσεις των εταιρειών μόλις δημοσιοποιηθούν και αμέσως θα συντάσσει ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά γεγονότα και τους αντίστοιχους αριθμούς.

Η ενημέρωση τρέχει μέσω 5G: Τα νέα δίκτυα επικοινωνιών 5G βρίσκονται προ των πυλών και θα φέρουν μια πραγματική επανάσταση στην καθημερινότητα και φυσικά στην ενημέρωση. Το δίκτυο 5G θα ανοίξει νέους δρόμους για τα Μίντια. Θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην ικανότητα μαζικής χρήσης δικτύων πέραν του 4G. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει την ακόμα μεγαλύτερη προοπτική που παρουσιάζεται για το μέλλον της συνδεσιμότητας παγκοσμίως. Μέχρι το 2025, αναμένεται να έχουμε πλήρως λειτουργικό δίκτυο 5G που θα καλύπτει όλες τις αστικές περιοχές και τις μεγάλες χερσαίες αρτηρίες των μεταφορών.

Εξατομικευμένο περιεχόμενο: Ο τηλεθεατής δε θα χρειάζεται να περνάει χρόνο, προσπαθώντας να βρει κάτι στην οθόνη της τηλεόρασής του που να τον ικανοποιεί, ούτε θα περιμένει μία συγκεκριμένη ώρα για να δει το δελτίο ειδήσεων. Η διαδικτυακή τηλεόραση θα υπερισχύσει, τελειοποιώντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών. Οι χρήστες δεν θα χρειάζεται καν να επιλέγουν τι θα θέλουν να δουν από ένα πλέγμα εκπομπών και ταινιών. Με βάση την προϊστορία των προτιμήσεων του καθενός, το σύστημα θα προτείνει κάποιες επιλογές που θα ταιριάζουν απόλυτα με το τι θα θέλουν να παρακολουθήσουν.

Αθλητισμός με στοίχημα: Ο αθλητισμός θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα Μίντια. Η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών θα συνεχίσουν να βλέπουν αθλητικά προγράμματα, είτε από το Διαδίκτυο, είτε από το ραδιόφωνο, είτε από την τηλεόραση. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτά θα γίνουν ακόμα πιο διαδραστικά. Θα συνδυάζονται με κάποιου είδους στοιχηματισμό πάνω στο άθλημα που μεταδίδεται. Ουσιαστικά θα χρηματοδοτούνται από τα στοιχήματα.

Εξ αποστάσεως εργασία η δημοσιογραφία: Οι δημοσιογράφοι θα εργάζονται από το σπίτι τους. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματοποιημένου λογισμικού σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν ασχολούνται πλέον με κάτι που μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Επικεντρώνονται σε πράγματα που μόνο οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν: δημιουργική σκέψη και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αυτό θα επηρεάσει και τους δημοσιογράφους που θα περνούν λιγότερο χρόνο στο γραφείο.

Το λεγόμενο IT αναβαθμίζεται: Τα Μέσα θα αναβαθμίσουν τους προγραμματιστές, οι οποίοι θα μετατραπούν στην ελίτ των μιντιακών κολοσσών. Το παραδοσιακό ΙΤ θα τελειώσει.

Κατακερματισμένο πεδίο η δημοσιογραφία: Το δημοσιογραφική τοπίο θα είναι πολύ πιο κατακερματισμένο. Επαγγελματίες δημοσιογράφοι θα εργάζονται μέσω Διαδικτύου αυτόνομα, παράγοντας οπτικοακουστικό υλικό. Το ίδιο θα συμβαίνει και από μη επαγγελματίες που θα διεισδύσουν στον χώρο. Δημοσιογραφικά κείμενα και εικόνες θα μεταδίδονται κυρίως μέσω του Διαδικτύου και κοινωνικών μέσων δικτύωσης που ‘χτίστηκαν” από πολίτες. Αυτές οι ιστοσελίδες μπορεί εν μέρει να συσταθούν από τους παραδοσιακούς εκδότες, εν μέρει μέσω νέων ψηφιακών παικτών και, σε μικρότερο βαθμό, από τους μεγάλους –αλλά όχι κυρίαρχους– παίκτες, όπως η Google.

Αλγόριθμοι: Οι αλγόριθμοι θα χρησιμοποιηθούν πολύ περισσότερο. Αλγόριθμοι μπορούν να ρυθμιστούν για να παραδώσουν ένα άρθρο με βάση την κοινωνική ή τη γεωγραφική θέση του αναγνώστη ή τον χρόνο ανάγνωσης που διαθέτει.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οργιάζουν τα σενάρια για το Brexit, στενεύουν τα περιθώρια για την Μέι

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για το τι μπορεί να συμβεί στην σημερινή και την αυριανή ψηφοφορία στην βρετανική βουλή μετά την δεύτερη απόρριψη του σχεδίου της Μέι για το Brexit το βράδυ της Τρίτης. Οι Βρετανοί βουλευτές, όλων των κομμάτων και των επαρχιών, παραμένουν διχασμένοι, ενώ διαφοροποιήσεις υπάρχουν και ανάμεσα στους Ευρωπαίους, παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί μια κοινή στάση.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος σχετικά με τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής που έφερε από τις Βρυξέλλες η Μέι. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούσαν τις ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα και καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ερμηνεία του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος είδε κινδύνους αυτοπαγίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα θα φύγει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου ή αν θα επιδιώξει μια νέα. Από το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί και το αν έχει νόημα να γίνει η δεύτερη ψηφοφορία, την Πέμπτη, η οποία θα αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για παράταση των διαδικασιών εξόδου.

Η Μέι έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί μια ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και έχει άρει την κομματική πειθαρχία στο Συντηρητικό Κόμμα, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν τηρείται αφού 75 βουλευτές καταψήφισαν την Τρίτη το σχέδιό της. Η ίδια έχει αντιταχθεί βεβαίως στο ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου, ενώ έχει προειδοποιήσει και για τους κινδύνους που θα επιφέρει μια παράταση των διαπραγματεύσεων.

Κλασικοί αιθεροβάμονες

Ωστόσο, αν και το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι η παράταση δεν μπορεί να αφορά την λήψη απόφασης για συμφωνία αλλά την εφαρμογή της, οι Βρετανοί βουλευτές καταθέτουν τροπολογίες που περιλαμβάνουν προτάσεις για το είδος, την χρονική διάρκεια και τους όρους της καθυστέρησης.

Στο πλαίσιο αυτό ευρωσκεπτικιστές Τόρις, ανάμεσά τους οι Μογκ και Μπέικερ, φιλοευρωπαϊστές Τόρις, αλλά και ο Νάιτζελ Ντοτζ του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) επαναφέρουν  ανανεωμένο το γνωστό σχέδιο Malthouse. Πρόκειται για μια τροπολογία, η οποία προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτό όμως, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία ενδέχεται να ψηφιστεί ήδη σήμερα και η Μέι έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί και θα υπηρετήσει μια τέτοια απόφαση παρά την διαφωνία της.

Παραλλήλως επανέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, η τροπολογία που είχαν καταθέσει και είχε εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου και αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σημειώνεται ότι η Μέι είχε αντιταχθεί τότε στην συγκεκριμένη τροπολογία. Η τροπολογία Σπέλμαν δεν αποτελεί όμως την μοναδική περίπτωση σύγκλισης απόψεων Συντηρητικών-Εργατικών, καθώς υπάρχουν  και άλλες, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ έχει διχάσει όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τις δύο μεγάλες παραδοσιακές  παρατάξεις του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παραμονή από καραμπόλα

Στο πλαίσιο της ίδια διαδικασίας αναμένεται να κατατεθούν και προτάσεις που θα προβλέπουν ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πλέον η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, καθώς και άλλες που αφορούν την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος και την παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Το ζήτημα της παραμονής βάζει με έμμεσο τρόπο και η πολυαναμενόμενη τροπολογία των βουλευτών του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, για την οποία εξέφρασε ενδιαφέρον ακόμη και ο υπουργό για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ. Ο  Μπάρκλεϊ  συναντήθηκε μάλιστα με τους δύο βουλευτές των Εργατικών και συζήτησε το θέμα μαζί τους, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας των κομμάτων.

Η τροπολογία αυτή, αν τελικά κατατεθεί, δίνει στους βουλευτές των Εργατικών την δυνατότητα να ψηφίσουν την συμφωνία της Μέι, αλλά με τον όρο ότι στην συνέχεια, η συμφωνία θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα παραλλήλως με την επιλογή παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Αν και η συγκεκριμένη τροπολογία βάζει από το παράθυρο το ενδεχόμενο ,η αποχώρησης δίνει στην Μέι και την Βρετανία, αλλά και στην ΕΕ μια διαφυγή από το αδιέξοδο.

Είναι η συμφωνία νεκρή;

Ο ηγέτης των Εργατικών πάντως έχει ήδη χαρακτηρίσει νεκρή την συμφωνία της Μέι και επανέλαβε το αίτημά του για γενικές εκλογές. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινοβουλευτικές διεργασίες, αναφέροντας ότι όσο η χώρα θα ετοιμάζεται για τις εκλογές το Κοινοβούλιο θα ετοιμάζεται για μια νέα συμφωνία.

Την ίδια ώρα ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η Μέι δεν έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί. Έτσι, κυβερνητικά στελέχη,αν και δεν αποκλείουν μια απόφαση σήμερα για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, εκτιμούν ότι η Μέι θα μπορούσε να επαναφέρει για τρίτη φορά στην Βουλή την πρότασή της. Κάτι τέτοιο ωστόσο προϋποθέτει καταψήφιση του no deal brexit στην σημερινή ψηφοφορία.

Λύση της τελευταίας στιγμής και αποχώρηση της Βρετανίας κανονικά στις 29 Μαρτίου βλέπει όμως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  Μπόρις Τζόνσον, πρωτεργάτης της καμπάνιας του Brexit, αλλά και των διαδικασιών αποδόμησης της πρωθυπουργού Μέι. Ο Τζόνσον εκτίμησε μάλιστα, και έχει και αυτό την σημασία του, ότι οι βουλευτές μπορεί να ψηφίσουν «συμβολικά» σήμερα τον αποκλεισμό μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Στην εκτίμηση ότι η Τερέζα Μέι έχει 55% πιθανότητες να καταφέρει να περάσει τελικά κάποια συμφωνία για το Brexit προχώρησε και η Goldman Sachs. Το σκηνικό ωστόσο παραμένει ρευστό και η απάντηση θα δοθεί σε λίγες ώρες από τους Βρετανούς βουλευτές.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε προγραμματίζουν να είσαι φτωχός – To BINTEO που θα αλλάξει την ΖΩΗ σας [ Εξαιρετικό ]

Εκπαιδευόμαστε στο να μην τολμάμε αλλά να πηγαίνουμε στα… σίγουρα.

Από μικροί ακούμε: Να σπουδάσεις και μετά να βρεις μια σταθερή δουλειά, όχι να φτιάξεις την δική σου δουλειά. Νοοτροπία υπαλλήλου!

Στο σχολείο, τα ίδια! Το σύστημα εκπαίδευσης είναι αντιεκπαιδευτικό. Εκπαιδεύει, κατά κανόνα, «δούλους» και όχι ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

Δεν μαθαίνει στα παιδιά τι σημαίνει επιχειρείν, το οποίο έχει ταυτιστεί λανθασμένα με την απληστία, το πούρο και την πισίνα.

Το σχολείο δεν επιβραβεύει την προσπάθεια αλλά τιμωρεί το λάθος. Τα παιδιά συνηθίζουν από μικρά να αποφεύγουν τα λάθη. Να μην ρισκάρουν! Μα αν δεν κάνεις λάθη, πως θα μάθεις. Αν δεν αποτύχεις, πως θα επιτύχεις. Αν δεν ρισκάρεις, πως θα μεγαλουργήσεις.

Έχουν δαιμονοποιήσει τα πολλά χρήματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν μέσο βοήθειας προς τον συνάνθρωπο και μέσο δημιουργίας, αρκεί να τα κερδίζει κανείς τίμια.

Είναι κακό να κερδίζει κανείς τίμια πολλά χρήματα;

Τολμήστε! Μην ζείτε εκ του ασφαλούς, ώστε να σας οδηγούν εκεί που θέλουν. Δεν είναι άπληστος αυτός που βγάζει χρήματα, αλλά αυτός που αρνείται να βγάλει πολλά, επειδή δεν τολμά ή τεμπελιάζει. Έτσι εύχεται να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αφού εκείνος βαριέται να βγάλει τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει δική του.

Βγάλτε όσα χρήματα μπορείτε, ώστε να μπορείτε να δώσετε. Από θέσεις εργασίας, μέχρι χρηματική βοήθεια σε όσους πραγματικά την χρειάζονται.

Δείτε το βίντεο που θα αλλάξει την ζωή σας, αρκεί να ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ!
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Όλα τα σκάνδαλα έχουν την ίδια μυρωδιά…

Η κανονικότητα θα επανέλθει! Μεσολάβησαν, όπως τότε και με το κούρεμα καταθέσεων, το καρναβάλι στη Λεμεσό και η Καθαρά Δευτέρα για να εκτονωθεί η όποια αντίδραση και να ξεχαστεί τώρα και το πόρισμα για τον Συνεργατισμό. Μεταξύ της παρέλασης και των τραπεζωμάτων, η ελπίδα των εκάστοτε διαχειριστών στην πολιτική είναι να μπει στη λήθη και αυτό το σκάνδαλο.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η προδιαγεγραμμένη πορεία ξεφεύγει του λογικού και παραπέμπει στην επιστήμη, στους ειδικούς, για να αναλυθεί ως φαινόμενο παρατεταμένης ισχύος. Σκάνδαλα, πορίσματα, αντιπαραθέσεις, λήθη. Θα πρέπει σε μια μη κανονική χώρα, όπως είναι η Κύπρος, να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες, τουλάχιστον, να μην εξευτελίζουν πλήρως τους θεσμούς. Δεν χρειάζεται, πραγματικά, να διορίζονται ερευνητικές επιτροπές για σκάνδαλα, καθώς τα πορίσματά τους στο τέλος είτε δαιμονοποιούνται, εξουδετερώνονται, είτε ρίχνονται στα σκουπίδια.

Στις πλείστες φορές είναι εμφανές τι έχει συμβεί και ως εκ τούτου θα πρέπει, αντί άλλων διαδικασιών, να ξεκινούν απευθείας ποινικές έρευνες. Με τη στήριξη οικονομικών εμπειρογνωμόνων να αρχίζουν έρευνες με στόχο η διαλεύκανση σε αυτό το επίπεδο. Γιατί, άραγε, πρέπει να περνάμε όλη αυτή τη δοκιμασία να αναμένουμε το πόρισμα των επιτροπών, που θα το απορρίπτουν οι εκάστοτε κυβερνώντες; Έχει γίνει πλέον παράδοση.

Το πολιτικό προσωπικό απαξιώνεται όλο και περισσότερο γιατί επιλέγει σταθερά την πεπατημένη. Θεωρούν πως μπορούν να πείσουν –ποιους άραγε;– ότι μόνο των αντιπάλων μυρίζουν τα σκουπίδια. Αρνούνται πως όλων τα σκουπίδια μυρίζουν το ίδιο. Θεωρούν πως έχουν να κάνουν με ηλίθιους. Οι νυν κυβερνώντες, όντας στην αντιπολίτευση τότε και θέλοντας να αποδομήσουν την (τότε) κυβέρνηση, έσκιζαν τα ιμάτιά τους, επειδή εκείνοι απέρριψαν το πόρισμα για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Δεν ήταν ειλικρινείς

Καλώς φώναζαν τότε. Δεν ήταν, όμως, ειλικρινείς κι αυτό το επιβεβαιώνουν σήμερα με τη στάση και συμπεριφορά τους. Έχουν και οι ίδιοι απορρίψει το πόρισμα για τον Συνεργατισμό και έστειλαν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες στα αζήτητα. Την ίδια ώρα, οι τότε κυβερνώντες, θεωρώντας πως υπάρχει γενική αμνησία σε αυτή τη χώρα, φωνάζουν επειδή οι νυν κακομεταχειρίζονται το πόρισμα της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό! Ούτε πως έχουν κι αυτοί ευθύνες για τον Συνεργατισμό, στον οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, φόρτωσαν το κτίσιμο κομματικών συλλόγων, χωρίς να δώσουν δόση στα δανεικά και αγύριστα.

Το ζήτημα δεν είναι εάν όλους, πρώην και νυν, τους μένει η τάτσα. Αυτό δεν τους ενδιαφέρει ποσώς και τούτο είναι πρόδηλο και με το θράσος που αντιδρούν. Το ζητούμενο είναι πως οι πολίτες είναι εκείνοι που πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό. Κι αυτό γίνεται πάντα. Διαχρονικά, όποιος και να είναι κυβέρνηση. Η μη ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αποτέλεσμα αλαζονείας. Είναι απόρροια όσων είναι κολλημένοι στην καρέκλα. Οι καρεκλοκένταυροι είναι ο αθεράπευτος ιός που υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την ατζέντα στη δημόσια σφαίρα. Είτε θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν μια μεγάλη επιτυχία, είτε θα ανακαλύψουν κανένα άλλο σκάνδαλο για τους αντιπάλους ή για τον άγνωστο Χ. Συνηθισμένη πρακτική της πολιτικής παρακμής ενός πολιτικού συστήματος που επενδύει στην απάθεια των πολιτών και στη λήθη, που κρατά αιχμάλωτη την κοινωνία.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ταφόπλακα Σόρος στην Ελλάδα: Δεν θα ανακάμψει ποτέ μέσα στην ευρωζώνη

«Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει μέσα στην ευρωζώνη» υποστήριξε ο πολυεκατομμυριούχος George Soros βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε συνέντευξη του συγκεκριμένα ο Σόρος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ, εφόσον είναι μέλος της ευρωζώνης, επειδή η Γερμανία, υπό την ηγεσία της Angela Merkel, κατέστησε αδύνατο για την Αθήνα να εξοφλήσει το χρέος της.

Μετά την σκληρή οικονομική κρίση που γονάτισε την Ελλάδα, η Αθήνα δεν είναι πλέον υπό πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι, πρέπει να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα η χώρα μας υποχρεούται να αναλάβει 16 δεσμεύσεις, αφού δεν πέτυχε την προθεσμία για τη μεταρρύθμιση του 2018.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει την κατάσταση, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα: «Είναι πίσω στα χρονοδιαγράμματα για το τι πρέπει να εφαρμόσουν».

Απαντώντας στον ισχυρισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε στο CNBC ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τις 11 Μαρτίου, ενώ μέχρι τότε θα δημοσιευθεί μια επικείμενη έκθεση για την πρόοδο της Ελλάδας.

Οι προοπτικές για την Αθήνα δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία George Soros, όμως, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει πλήρως, εφόσον είναι μέλος της ευρωζώνης, διότι ποτέ δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της.

Σε μια συνέντευξη του 2016 , η οποία επανήλθε στο προσκήνιο, στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο κ. Soros επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η Γερμανία μετά την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Είπε συγκεκριμένα: «Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009, η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έδωσε χέρι βοήθειας, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα. Ζητήθηκε από τη χώρα να πληρώσει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς, οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Και πάλι, επέβαλαν συνθήκες που έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά στην πτώχευση. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει το χρέος της».

Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι ένας καλός χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Σόρος απάντησε σθεναρά: «Όχι όσο η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Με το ευρώ, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Δρομέας και το ψεύδος της Μυρσίνης Ζορμπά

Ο Κώστας Βαρώτσος είχε δηλώσει πριν χρόνια για το γλυπτό που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό: «ο Δρομέας είναι η σύνθεση των θραυσμάτων του». Ένα έργο, όμως, προϋποθέτει τη σύμπραξη και ενεργοποίηση του κοινού. Αυτό είναι που έχει τον καθοριστικό λόγο, σπάζοντας τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του δημιουργού και του δημιουργήματός του.

Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί και έχοντας ύψος οκτώ μέτρων, συνάντησε πολλές αντιδράσεις μέχρι να γίνει αποδεκτό. Αρχικά, αποτέλεσε ένα πολιτισμικό σοκ για μία πόλη και τους κατοίκους της που δεν ήταν εξοικειωμένοι με την δημόσια μοντέρνα τέχνη τέτοιας κλίμακας.

Με τον καιρό, όμως, κατέκτησε μία ξεχωριστή θέση στην αθηναϊκή πρωτεύουσα και σε όσους εντόπισαν σ’ αυτό κάποιον που φεύγει τρέχοντας μπροστά. Ο Κώστας Βαρώτσος το είχε αρχικά ονομάσει “Ο ξένος”, καθώς είχε στο μυαλό του την ιδέα του περαστικού. Επικράτησε, όμως, το όνομα “Δρομέας”. Ως τέτοιος έγινε σημείο αναφοράς. Ο Έλληνας που ασφυκτιά και θέλει να αλλάξει τα πάντα γύρω του και μέσα του; Ό,τι και αν είναι, πλέον μοιάζει να ακολουθεί την αεικίνητη Αθήνα, τοποθετημένο στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά στο ξενοδοχείο Hilton.

Τα τελευταία 24ωρα, η δήλωση του Βαρώτσου περί ανταλλαγής αγαλμάτων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχει πυροδοτήσει μία αντιπαράθεση. Όπως είναι γνωστό, ο γλύπτης κατήγγειλε πως η υπουργός Πολιτισμού του πρότεινε να μεταφέρουν τον Δρομέα στα Σκόπια και στην Αθήνα να μεταφερθεί ένα άγαλμα από τα Σκόπια, μάλλον ο έφιππος πολεμιστής που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Μυρσίνη Ζορμπά επιχείρησε αρχικά να αρνηθεί πως υπήρξε συνάντησή της με τον γλύπτη, αλλά αργότερα αναθεώρησε, επιβεβαιώνοντάς την. Διέψευσε, όμως, το περιεχόμενό της με επίσημη ανακοίνωση. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκει ένα non paper του Ιουνίου του 2018. Μέσω αυτού η κυβέρνηση ενημέρωνε για το σχέδιο ανταλλαγής αγαλμάτων.

Δεχόταν οδηγίες

Εξάλλου, ένα από τα θέματα που είχαν συζητήσει οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ήταν κι αυτό των αγαλμάτων. Τι θα γινόταν με όλα αυτά τα “μνημεία” που ανεγέρθηκαν την εποχή του εθνικιστικού παροξυσμού του Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια ιστορία για τη χώρα του η οποία θα συνδεόταν με τον Φίλιππο της Μακεδονίας και φυσικά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στην παράγραφο 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ότι πρέπει στα επίμαχα αγάλματα που βρίσκονται στο κέντρο των Σκοπίων να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Η ελληνική πλευρά είχε ερμηνεύσει τις διορθωτικές παρεμβάσεις ως προσθήκη επιγραφών, στις οποίες θα αναφέρεται ότι αυτά παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και όχι στη δική τους χώρα και τον πολιτισμό τους.

Το σχετικό σημείο της Συμφωνίας αναφέρει: «Εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης συμφωνίας το δεύτερο μέρος θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων, δημόσιων κτηρίων και υποδομών στην επικράτειά του, και στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του πρώτου μέρους, θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα και να διασφαλίσει τον σεβασμό στην προαναφερόμενη κληρονομιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή ήταν οδηγία που δόθηκε στη Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία και δέχτηκε να την υλοποιήσει. Η αδιαπραγμάτευτη στάση του δημιουργού, όμως, προκάλεσε την διάψευση εκ μέρους της αρμόδιας υπουργού, μια διάψευση διόλου πιστευτή. Όταν μία υπουργός πιάνεται “με την γίδα στον ώμο” να λέει ασυστόλως ψέμματα, εγείρεται θέμα ηθικής τάξεως. Ειδικά, όταν, συνεργάτες της υπουργού επιχειρούν να διοχετεύσουν προς τα Μέσα το “δεξιό παρελθόν” του Βαρώτσου για να πλήξουν την αξιοπιστία του! Παραμένει, όμως, το ερώτημα ποιος πρότεινε την ιδέα αυτή στην υπουργό; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και η διαχείριση της ιλαροτραγωδίας έχει την υπογραφή της, η ιδέα δεν ήταν δική της.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι 10 «εντολές» του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Δέκα συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τη φορολογία, την αγορά εργασίας, τις τράπεζες, τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον περιλάμβανε η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας, η οποία προκάλεσε αίσθηση για τα ηχηρά «καμπανάκια» της.

Σε ευθεία αντίθεση με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ δεν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσής του στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά στις «σημαντικές αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν» και πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζεται, αλλά η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνει και οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά το Ταμείο. Ανέδειξε ως βασική πηγή ανησυχίας και αβεβαιότητας τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, εκτιμώντας ότι το συνολικό κόστος τους μπορεί να φθάσει τα 9,4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η πρόσθετη ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο διεθνής οργανισμός έφθασε μάλιστα στο σημείο να συμπεριλάβει στην έκθεση «σενάριο καταστροφής», στο οποίο ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των δικαστικών αποφάσεων, οι προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις ΦΠΑ και η κατάπτωση εγγυήσεων οδηγούν σε χρηματοδοτικό κενό από το 2021. Στο σενάριο αυτό, που θεωρείται μεν απίθανο αλλά αναπτύσσεται εκτενώς σε ειδική ενότητα της έκθεσης, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι θα απαιτηθεί ισχυρή αντίδραση δημοσιονομικής πολιτικής, αναδιάρθρωση χρέους ή νέα χρηματοδοτική συμφωνία, δηλαδή νέο Μνημόνιο.

Στην έκθεσή του το Ταμείο επανέλαβε τη θέση του υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από το 2020, ώστε να εξοικονομηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ αποδοκίμασε τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού και χαρακτήρισε ευάλωτη την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ από το 2021 και οι επιπλέον προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, οι 10 βασικές συστάσεις της έκθεσης του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση είναι οι εξής:

1. Μειώστε το αφορολόγητο, για να μειώσετε άμεσους φόρους: Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στην εργασία και τα κέρδη, με πόρους από τη σχεδιασθείσα για το 2020 διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου. Το κεντρικό μήνυμα του Ταμείου προς τις ελληνικές αρχές είναι: «Εξισορροπήστε εκ νέου το μείγμα φορολογικής πολιτικής, τηρώντας τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους. Υιοθετήστε πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά συνεκτικό μείγμα φορολογικής πολιτικής».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ υποστήριξαν τις σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων το 2020, δίνοντας προτεραιότητα σε χαμηλότερους συντελεστές άμεσων φόρων, παράλληλα με τη διεύρυνση της βάσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων». Επίσης τόνισαν την ανάγκη για «καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες». Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, οι Διευθυντές ζήτησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των προσπαθειών φορολογικής συμμόρφωσης και αντιμετώπιση των δομικών αιτίων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2. Καταρτίστε προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων: Το ΔΝΤ εκφράζει εντονότατη ανησυχία για τις δικαστικές αποφάσεις μετά το κύμα προσφυγών κατά των περικοπών συντάξεων του 2012 και κατά της κατάργησης των Δώρων στο Δημόσιο. Στην έκθεση υπολογίζεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν δημοσιονομικό κόστος 9,4 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά και πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τονίζεται ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένα προληπτικό σχέδιο κατά των δημοσιονομικών κινδύνων που πηγάζουν ιδίως από τις δικαστικές αποφάσεις.

3. Αυξήστε τις δημόσιες επενδύσεις: Οι Διευθυντές του Ταμείου συνέστησαν να δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τις δημόσιες επενδύσεις.

4. Επισπεύστε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων: Επίσπευση των προσπαθειών για εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών, αποκατάσταση των πιστώσεων και βελτίωση της αδύναμης κουλτούρας πληρωμών της Ελλάδας είναι το τρίπτυχο αναγκαίων δράσεων στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση, που συμβουλεύει τις ελληνικές αρχές τα ακόλουθα: «Ενισχύστε τους ισολογισμούς των τραπεζών, ώστε να στηρίξουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Να εξετάσετε πιο διεξοδικά και με καλό συντονισμό το θέμα της ενίσχυσης των τραπεζικών ισολογισμών και της αναβίωσης του δανεισμού προς όφελος της ανάπτυξης. Τα μέτρα που θα ληφθούν για τα κόκκινα δάνεια να βασιστούν σε αποτιμήσεις του κόστους και της αποτελεσματικότητάς τους και να ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τους».

5. Αξιοποιήστε περισσότερο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τον εξωδικαστικό μηχανισμό: Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συμβούλευσαν τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού. Εξάλλου, «οι Διευθυντές του Ταμείου ενθάρρυναν την περαιτέρω ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για τη διευκόλυνση της βασισμένης στον ιδιωτικό τομέα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προτού εξεταστεί η κρατική στήριξη και συνέστησαν να αποφευχθούν μέτρα που θα επιδείνωναν τη συνέπεια στις πληρωμές και να βελτιωθεί η εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών».

6. Θωρακίστε την οικονομία: Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους παραμένει επαρκής, «αλλά αυξανόμενοι καθοδικοί κίνδυνοι απαιτούν περαιτέρω ενέργειες ενίσχυσης της οικονομίας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού.

7. Αυξήστε την ευελιξία στην αγορά εργασίας: Η βελτίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας αποτελούν κομβικής σημασίας προτεραιότητες, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επιταχύνει την ανολοκλήρωτη ατζέντα μεταρρυθμίσεών της. Αυτό θα βοηθούσε να περιοριστούν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση από την αύξηση των μισθολογικών πιέσεων», σχολιάζει η έκθεση και καλεί την ελληνική πλευρά να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλίσει τα κέρδη σε ανταγωνιστικότητα και να βελτιώσει την παραγωγικότητα.

Στην έκθεση τονίζεται πως οι Διευθυντές του ΔΝΤ «εξέφρασαν ανησυχία για τους κινδύνους που προκαλεί στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα ο συνδυασμός της πρόσφατης ακύρωσης της μεταρρύθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία είχε γίνει το 2012, και της αύξησης του κατώτατου μισθού, που ήταν αισθητά μεγαλύτερη από την αύξηση της παραγωγικότητας. Με το βλέμμα στο μέλλον, οι Διευθυντές ενθάρρυναν τις αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μετριάσουν τους καθοδικούς αυτούς κινδύνους και να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

8. Απελευθερώστε αγορές, βελτιώστε το επιχειρηματικό κλίμα: Το Ταμείο ζητεί «περισσότερα βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη διευκόλυνση μεγαλύτερων και πιο διαφοροποιημένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες χρειάζονταν εδώ και πολύ καιρό και θα έχουν στόχο τη βελτίωση των επιλογών σε προϊόντα, της ποιότητας και του ανταγωνισμού».

9. Προχωρήστε στην πλήρη άρση των capital controls: Να συνεχιστούν τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls, με βάση τον σχετικό οδικό χάρτη.

10. Μην κάνετε νέα ρύθμιση 120 δόσεων: Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εμφανίζονται αντίθετοι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις: «Τα στελέχη του Ταμείου συνέστησαν στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδια θέσπισης άλλης μιας ρύθμισης οφειλών για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα δημιουργούσε κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη αδύναμης κουλτούρας πληρωμών».

Πηγή  protothema.gr
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συνταγματική Αναθεώρηση: Την Πέμπτη η 2η ψηφοφορία για τις διατάξεις που θα αλλάξουν

Αυλαία ρίχνει αύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου, η σημερινή Βουλή, στη κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη Αναθεωρητική.

Η Ολομέλεια της Βουλής λοιπόν καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσες ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας -που στη πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου πήραν το πράσινο φως- θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η συζήτηση θα είναι περιορισμένη, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημείο αιχμής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να είναι εκ νέου, η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.

- Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

- Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

- Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

- Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.


Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

- Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.

- Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:

- Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

- Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.

- Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.

- Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Τι κατέγραψε η πρώτη ψηφοφορία

Στη πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν από τις 36 προτάσεις του οι 4, ενώ η ΝΔ από τις 59 που είχε προτείνει υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους καθώς το στήριξε και η ΝΔ.

Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε η πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι 6 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών, αφού δεν στηρίχτηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας έτσι μόλις 148 ψήφους.

Η ΝΔ κατάφερε και πέρασε με πάνω από 180 ψήφους:

- Το άρθρο 68, για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.

- Το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια

- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.

Πάντως, μεταξύ των προτάσεων τής αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε κρίσιμες και δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως, αφορούσαν:

- Το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

- Το άρθρο 79 των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

- Το άρθρο 2 για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας

- Το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τη προστασία των δασών.

- Το άρθρο 110 για τον τρόπο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Διακομματική στήριξη διατάξεων

Υπήρξαν όμως διατάξεις που είχαν υπερκομματική στήριξη και ψηφίστηκαν με πάνω από 180 ψήφους όπως:

- Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας.

- Ο περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών.

- Η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα.

Οι διατάξεις που πέρασαν στη δεύτερη ψηφοφορία

Με πάνω από 180 ψήφους εγκρίθηκαν:

- Άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής,

- Άρθρο 62, για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας

- Άρθρο 68 για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές (ΝΔ)

- Άρθρο 86, περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών

- Άρθρο 96, εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά (ΝΔ)

- Άρθρο 101Α, εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα


Με πάνω από 151 ψήφους

- Άρθρο 3, κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους

- Άρθρα 13, 33 και 59, κατοχύρωση του πολιτικού όρκου

- Άρθρο 21, κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών

- Άρθρο 22, κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

- Άρθρο 28, κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα

- Άρθρο 37, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού

- Άρθρο 44, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία

- Άρθρο 54, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου ελληνισμού

- Άρθρο 56, περιορισμός σε 3 κοινοβουλευτικές θητείες εκλογής βουλευτών

- Άρθρο 73, καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

- Άρθρο 84, καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου

- Άρθρο 102, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκαν επίσης οι μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που αφορούν:

- Άρθρο 5, απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού

- Άρθρο 25, καθιέρωση της αρχής της επιείκειας και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

- Άρθρο 38, αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας

- Άρθρο 96, επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές

- Άρθρο 101, ορισμός του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η μεταμνημονιακή παγίδα, οι ευρωεκλογές και το επερχόμενο σοκ

Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ έριξε προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Οι δανειστές ανησυχούν για τις δεδομένες προεκλογικές παροχές, αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο και μεγαλύτερο απ’ όσο μας το παρουσιάζουν οι «εισαγγελείς» και του ευρωιερατείου και του Ταμείου. Όπως όλα δείχνουν, οι ευρωεκλογές θα προκαλέσουν πολιτικό σοκ και ως εκ τούτου θα είναι σημείο καμπής για την ΕΕ.

Οι άλλοτε βαρετές εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο αυτή τη φορά αποκτούν κρίσιμη πολιτική βαρύτητα, λόγω της αναμενόμενης επέλασης των αντισυστημικών κομμάτων, κυρίως ευρωσκεπτικιστικού και ακροδεξιού προσήμου. Με άλλα λόγια είμαστε στα πρόθυρα μίας πανευρωπαϊκής σχεδόν δοκιμασίας, αν όχι κρίσης. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Μπορεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να διακήρυξε μετά το 1974 ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, αλλά το ζήτημα αυτό είχε στην πράξη λυθεί με τον εμφύλιο πόλεμο 1946-49. Η ένταξή της, μάλιστα, στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ) προσέθεσε στους αμυντικούς δεσμούς το πολύ πιο σύνθετο πλέγμα των οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ευρώπη. Η ένταξη στην Ευρωζώνη το 2001 ήλθε να ολοκληρώσει αυτή την πορεία ενσωμάτωσης στις ευρωατλαντικές δομές. Και μάλιστα κατά τρόπο που έδειχνε να απαντά κατά τρόπο οριστικό και τελεσίδικο το παραδοσιακό ερώτημα του στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας.

Ο ενθουσιώδης ευρωπαϊσμός της συντριπτικής πλειονότητας των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων πήγασε περισσότερο από τον άκρατο ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό τους παρά από μία επεξεργασμένη συνειδητή στρατηγική επιλογή που να παντρεύει τα εθνικά συμφέροντα με το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα. Αυτός είναι ο λόγος που ένας μάλλον επιπόλαιος φεντεραλισμός βρήκε εύφορο έδαφος στους κόλπους των ελληνικών αρχουσών ελίτ.

Η ΕΕ, όμως, αποτελείται από εθνικά κράτη με συγγενική αλλά διαφορετική κουλτούρα, με συμβιβάσιμα αλλά διαφορετικά συμφέροντα, που πηγάζουν από διαφορετικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, η ενοποιητική διαδικασία εξαρχής δεν μπορούσε να υπερβεί κάποια όρια. Προϋπόθεση, μάλιστα, για να επιβιώσει ήταν να γίνουν απολύτως σεβαστές οι ευαισθησίες, οι ιδιαιτερότητες και κυρίως οι ανάγκες κάθε χώρας-μέλους. Όσοι με ιεραποστολικό δογματισμό θεωρούσαν ότι τα έθνη είναι από τη φύση τους εμπόδιο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και γι’ αυτό ουσιαστικά πρέπει να ατροφήσουν, υπονόμευσαν αυτό που οραματίσθηκαν.

Η υιοθέτηση του ευρώ ήταν αναμφίβολα ένα άλμα στη μακρά πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν, όμως, ένα άλμα που όξυνε τη μονομέρεια του ιστορικού αυτού εγχειρήματος, επειδή κατέστησε απειλητική την ανισορροπία μεταξύ οικονομικής και πολιτικής σφαίρας. Από τη στιγμή που η ΕΕ δεν ενέταξε τη νομισματική ένωση στο πλαίσιο μίας οικονομικής ένωσης και αυτή με τη σειρά της στο πλαίσιο μίας μορφής πολιτικής ένωσης, ήταν αναπόφευκτο να αναδυθούν οι αντιθέσεις που σήμερα τροφοδοτούν αποδομητικές τάσεις.

Η οικονομική κρίση του 2008

Η οικονομική κρίση του 2008 παρόξυνε το πρόβλημα, αλλά τα σημάδια προϋπήρχαν. Στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, στη Γαλλία (Μάιος 2005) και στην Ολλανδία (Ιούνιος 2005), το αποτέλεσμα ήταν καθαρά αρνητικό. Τα “όχι” ήταν ένα ράπισμα στην πολιτική αυταρέσκεια του ευρωιερατείου και των φιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων που κυριαρχούσαν στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Στα δημοψηφίσματα κατέστη εξόφθαλμο πως οι άρχουσες ελίτ βρίσκονταν σε αποκλίνουσα τροχιά σε σχέση με τις κοινωνίες. Το “όχι” αντανακλούσε κατά κανόνα τη δυσαρέσκεια για τον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της ΕΕ, για την απίσχναση του κοινωνικού κράτους, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης, για το δημοκρατικό έλλειμμα και για την απροθυμία της Ευρώπης να χειραφετηθεί πολιτικά. Αντανακλούσε, επίσης, τον φόβο για την τότε εύκολη και μαζική διεύρυνση προς Ανατολάς. Ο κοινός παρονομαστής του ετερόκλητου και ποικιλόχρωμου μετώπου της απόρριψης του Ευρωσυντάγματος ήταν η άρνηση του κατεστημένου πολιτικοοικονομικού μονόδρομου, στον οποίο οι κυβερνήσεις έχουν δρομολογήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η οικονομική κρίση του 2008 έβγαλε δυναμικά στην επιφάνεια την τάση υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των δυτικών κοινωνιών ως αποτέλεσμα της διολίσθησης των δυτικών οικονομιών στον διεθνή καταμερισμό εργασίας λόγω της παγκοσμιοποίησης. Η διεθνής ολιγαρχία του χρήματος μπορεί να αποτελείται κατά κανόνα από δυτικούς, αλλά είναι περισσότερο μια νέου τύπου πλανητική “αυτοκρατορία” παρά κεφαλαιοκράτες με αμερικανική ή ευρωπαϊκή συνείδηση.

Η εύκολη λύση

Για να συντηρήσουν οι δυτικές κυβερνήσεις στοιχειωδώς το μέσο βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές υποδομές στις χώρες τους, κατέφυγαν στον δανεισμό. Ειδικά στην Ευρωζώνη, που για χρόνια τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά, ο δανεισμός ήταν η εύκολη λύση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κρατικά χρέη να ακολουθήσουν ανοδική τροχιά. Με άλλα λόγια, το χρήμα έχει μεταφερθεί μαζικά από τα κράτη σε ιδιώτες. Η μεγαλύτερη ή μικρότερη διόγκωση του χρέους ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει κάποια στιγμή κρίση χρέους.

Η Ευρωζώνη υπέστη ρήγμα στον πιο αδύναμο κρίκο της, που ήταν η Ελλάδα. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι λόγω της ανισομερούς ανάπτυξης πάντα και παντού θα υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι. Γι’ αυτό και πίσω από την Ελλάδα ακολούθησαν και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Από την ύπαρξη του κοινού νομίσματος επωφελούνται οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, με πρώτη τη γερμανική. Το ευρώ επιτρέπει στα γερμανικά προϊόντα να είναι πιο ανταγωνιστικά. Επιτρέπει, δηλαδή, στη Γερμανία να συσσωρεύει εμπορικά πλεονάσματα, καταδικάζοντας τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να συσσωρεύουν εμπορικά ελλείμματα. Τα ελλείμματα αυτά σταδιακά μετατράπηκαν σε διογκωμένο χρέος.

Δεδομένου ότι το κοινό νόμισμα εμποδίζει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες-μέλη να εξισορροπήσουν με νομισματικό τρόπο το μειονέκτημά τους, το ευρωιερατείο προωθεί τη λιτότητα, βυθίζοντας τις οικονομίες αυτών των χωρών στην ύφεση. Η Γερμανία τα θέλει όλα δικά της. Ο οικονομικός εθνικισμός της, όμως, τροφοδοτεί τις τάσεις αποδόμησης της ΕΕ. Τα παραδείγματα είναι πολλά με πιο σημαντικό μέχρι τώρα το Brexit. Η εκλογή του Τραμπ, μάλιστα, προσέδωσε μία νέα ποιοτική διάσταση σ’ αυτές τις τάσεις. Όχι μόνο ενισχύοντας τα δεξιόστροφα αντισυστημικά εθνοκεντρικά κόμματα στην Ευρώπη, αλλά και αμφισβητώντας τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρωζώνη.

Όλα τα αυγά στο ευρωπαϊκό καλάθι

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό τοπίο, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με στρατηγικού χαρακτήρα προκλήσεις. Τόσο οι εγχώριες άρχουσες ελίτ, όσο και η κυβέρνηση Τσίπρα έχουν βάλει όλα τα αυγά τους στο ευρωπαϊκό καλάθι. Το ευρωιερατείο, ωστόσο, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις του, τελικώς ακολουθεί τη γραμμή του Βερολίνου τουλάχιστον αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει εγκλωβισμό.

Μπορεί η χώρα να βγήκε από τα Μνημόνια, αλλά δεν βγήκε από την παγίδα αργού θανάτου που αυτά ύφαναν και για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η δέσμευση για υπερβολικού ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και το το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου. Είναι αληθές ότι η Ελλάδα δεν είχε ούτε έχει εύκολες εναλλακτικές επιλογές.

Αρκετοί αναζήτησαν διέξοδο με αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Ακόμα κι αν συμφωνούσε κάποιος σε μία τέτοια στρατηγική επιλογή, για να είναι βιώσιμη προϋποθέτει την ύπαρξη αφενός “καπετάνιου” και επεξεργασμένου πολιτικού σχεδίου, αφετέρου την αναγκαία κοινωνική συναίνεση. Δεν υπάρχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις. Ούτε, βεβαίως, ήταν ποτέ ρεαλιστική διέξοδος η στρατηγική προσκόλληση στο ρωσικό ή στο κινεζικό άρμα.

Οι ευρωεκλογές και το σοκ

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η μόνη ελπίδα που έχει η Ελλάδα για να ξεφύγει από την παγίδα αργού θανάτου είναι το ευρωιερατείο να υποστεί ένα σοκ. Εάν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, αυτό είναι πολύ κοντά. Στις επικείμενες ευρωεκλογές τα αντισυστημικά κόμματα (κυρίως της λαϊκής Δεξιάς ή και Ακροδεξιάς) αναμένεται να σημειώσουν νίκες, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα τροφοδοτήσει τις αποδομητικές τάσεις.

Αυτή η εξέλιξη ίσως υποχρεώσει το ευρωιερατείο να εγκαταλείψει το κυρίαρχο δόγμα της λιτότητας, διαφορετικά θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μία διαδικασία αποσύνθεσης της Ευρωζώνης. Και στις δύο περιπτώσεις εκ των πραγμάτων θα διευρυνθούν τα περιθώρια κινήσεων της Αθήνας. Αυτό έχει σημασία, επειδή οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο συμπίπτουν με εν εξελίξει τεκτονικές αλλαγές στην περιοχή μας.

Το αγεφύρωτο ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που έχει προκαλέσει η διολίσθηση της Τουρκίας του Ερντογάν και προς τον ισλαμισμό και προς τη Μόσχα τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα από χώρα δεύτερης γραμμής σε χώρα πρώτης γραμμής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Αμερικανοί έχουν ίδιον συμφέρον η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και οικονομικά, με σκοπό να λειτουργήσει ως κεντρικό γεωπολιτικό έρεισμά τους στην περιοχή, μέσω και των τριγωνικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Ζορμπά, ο Δρομέας και το προφητικό non paper του Μαξίμου

Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου για τον «Δρομέα» του. Όπως είναι γνωστό, το γλυπτό αυτό βρίσκεται από το 1994 στην περιοχή του Hilton. Γέλια και κλάματα λοιπόν επειδή -προφανώς- κάποιος από τους δύο εμπλεκόμενους ψεύδεται και μάλιστα ψεύδεται ξεδιάντροπα, κατά την θρυλική κινηματογραφική ατάκα της Ρένας Βλαχοπούλου «Σούζι και τρως και ψεύδεσαι».

Ο γνωστός καλλιτέχνης ισχυρίστηκε ότι όλα ξεκίνησαν όταν ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα της υπουργού Πολιτισμού στο γραφείο της. «Ζήτησε ένα ραντεβού μαζί μου την περασμένη Παρασκευή. Στις 7.30 το απόγευμα. Μάλιστα πήγα νωρίτερα γιατί μπερδεύτηκα και νόμιζα πως ήταν στις 7. Στη συνάντηση πριν από εμένα ήταν τα παιδιά της Μπιενάλε μέσα».

Αμέσως μετά τις σχετικές αβρότητες, η κυρία Ζορμπά του είπε ότι έχει μία ιδέα. «Τη ρώτησα ποια ήταν αυτή η ιδέα, νομίζοντας πως θα μου μιλήσει για το Μουσείο, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο το δικό μας. Όμως η υπουργός αμέσως μετά μου λέει ‘τι θα έλεγες να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια και να μας στείλουν αυτοί έναν Μεγαλέξανδρο εδώ;’. Λέω δεν κατάλαβα, μπορείτε να μου επαναλάβετε την πρότασή σας; Είναι δυνατόν να λέτε κάτι τέτοιο;».

Στη συνέχεια η υπουργός του εξήγησε πως σκέφτονται να το κάνουν, καθώς «είναι πολύ ωραία πόλη τα Σκόπια και αν πάτε θα σας αρέσουν πολύ». Η συζήτηση τελείωσε, όταν, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Βαρώτσου, εξέφρασε την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του, με τη φράση «Μένω εμβρόντητος». «Έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι», είπε σε τηλεοπτική εμφάνισή του.

Η πρόταση αυτή καθαυτή προκάλεσε αίσθηση. Δύσκολα μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η υπουργός Πολιτισμού προτείνει την ανταλλαγή ενός σύγχρονου έργου τέχνης που έχει ταυτιστεί με την Αθήνα και την τοποθέτηση σε δημόσιο χώρο ενός τερατουργήματος της εποχής του εθνικιστή Γκρουέφσκι. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που εκτινάσσει το περιστατικό αυτό στα ύψη της παράνοιας, είναι το γεγονός πως η Ζορμπά το διέψευσε. Αμέσως μετά το σάλο που προκλήθηκε, η υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπήρξε πρόταση για μεταφορά του Δρομέα.

Το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων

«Το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γλύπτης επανήλθε με δηλώσεις του, λέγοντας πως είναι συγκλονισμένος από την αντίδραση της υπουργού, προτάσσοντας και το ότι υπήρξαν μάρτυρες. «Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας. Αυτό προσβάλλει την διανοητική μου ισορροπία και το ήθος μου», είπε.

Πράγματι, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο καλλιτέχνης έχει χάσει τα συγκαλά του ή τη μνήμη του. Συμβαίνει, άλλωστε και στις καλύτερες οικογένειες. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι πριν την επίσημη διάψευση του περιεχομένου του ραντεβού, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί από κύκλους του υπουργείου και το ίδιο το ραντεβού. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις αποκαλύψεις του Βαρώτσου, πηγές του υπουργείου υποστήριζαν αρχικά ότι δεν υπήρξε συνάντηση. Λίγο μετά, η υπουργός φάνηκε να υπαναχωρεί και να παραδέχεται συνάντηση με τον Κώστα Βαρώτσο.

Non paper Μαξίμου!

Μία άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι παλαιότερο non paper της κυβέρνησης έγραφε: «Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – Σκοπίων)».

Σύμπτωση; Την υπόθεση περιπλέκει και η παρέμβαση της κυβέρνησης Ζάεφ. «Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων» δήλωσε κυβερνητική πηγή των Σκοπίων στο κρατικό πρακτορείο MIA.  Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντέδρασε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη. «Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι» σχολιάζει.

«Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη ‘ιδέα‘».

Βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. «Ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας η πρόταση της υπουργού Πολιτισμού να ανταλλάξει τον Δρομέα με ένα κακέκτυπο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμβολο της παραχάραξης της ιστορίας», είπε η κ. Σπυράκη. «Μεταξύ του κ. Βαρώτσου και ενός υπουργού της κυβέρνησης, δεν έχουμε δίλημμα ποιον θα πιστέψουμε», τόνισε η κ. Σπυράκη.

Όπως ήταν φυσικό, ο Δρομέας πρωταγωνιστεί και στα σόσιαλ μίντια. Ένας χρήστης γράφει: «Ανταλλάσσονται ελαφρώς χρησιμοποιημένες Καρυάτιδες με δύο έφιππους Βορειομακεδόνες Μεγαλέξανδρους με χωρίστρα στη μέση. Πληροφορίες κα υπ. Πολιτισμού, Κα Ζορμπά». Άλλος γράφει «Και τέλος πάντων, αφού έχουμε πλεόνασμα σε αρχαία κ δη κολώνες γιατί δε τους στέλνουμε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός; Καμιά δεκαπενταριά κολώνες είναι που στέκονται εκεί. Τις φορτώνουμε σε μια νταλίκα κ μας μένει κ το οικόπεδο να σηκώσουμε μια πολυκατοικία».

Μία άλλη ανάρτηση που προκαλεί γέλια είναι «Γιατί όχι και σε μια τουρνέ του Δρομέα; Μετά από τα Σκόπια γιατί όχι και στην Πλατεία Ταχρίρ; Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του Διαδικτύπου φαίνεται να μην έχει καμία αμφιβολία για το αν έγινε ή δεν έγινε η πρόταση από πλευράς της Μυρσίνη Ζορμπά». Άλλος σχολιάζει καυστικά: «Επειδή ο Βαρώτσος ζει και δεν μπόρεσαν να τον πείσουν να συμφωνήσει για τον #δρομέας μήπως να πάμε να δούμε αν είναι ακόμα εκεί ο Παρθενώνας»
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέλος τα επιδόματα για 8.000 πρόσφυγες… τώρα άντε βρες δουλειά στην Ελλάδα

Να ζήσουν με ίδιες δυνάμεις καλούνται περίπου 900 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση ότι θα πρέπει να αδειάσουν έως το τέλος Μαρτίου τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν και τα οποία πληρώνονται με ευρωπαϊκά κονδύλια.Πρόκειται για την πρώτη ομάδα ατόμων από όσους ήρθαν από το 2015 στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και θα αντιμετωπίσουν την «πραγματική ζωή» στη χώρα που νομίμως θα παραμείνουν τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Στην πράξη δηλαδή πρέπει να αναλάβουν πλήρως τα έξοδα διαβίωσής τους βρίσκοντας δουλειά. Σύντομα και άλλοι που διαθέτουν τις ίδιες τυπικές προϋποθέσεις θα πάρουν σειρά. Υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες σταδιακά έως και 8.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα βγουν στην αγορά εργασίας αναζητώντας τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Η μετάβαση

Για 2-3 μήνες οι πρώτοι που θα εξέλθουν από το πρόγραμμα ESTIA –όπως ονομάζεται το πρόγραμμα στέγασης– θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό καθώς και επιδότηση ενοικίου με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα νοικιάσουν οι ίδιοι σπίτι. «Η μετάβαση αυτή επιχειρείται για πρώτη φορά και θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας.

Πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν ενταχθεί στο ESTIA μένουν στα διαμερίσματα τα οποία πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια για 3,5-4 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει να καλύπτονται τα βασικά τους έξοδα – ενοίκιο, λογαριασμοί και τροφή.

Το πρόγραμμα αρχικά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αφορούσε τους αιτούντες άσυλο με χρονικό περιορισμό έξι μήνες, όμως έπειτα από πίεση της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν στα διαμερίσματα και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες για μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος μετάβασης στην «κανονικότητα».

Ομως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, ειδικά στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που έχουν ειδοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες να αδειάσουν τα διαμερίσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος, έχουν κλείσει ήδη από 19 έως και 36 μήνες ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Από την άλλη, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το κράτος δεν έχει καταφέρει να επιλύσει πολλές εκκρεμότητες που θα βοηθούσαν στην ένταξη αυτών των ανθρώπων όπως την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ αλλά και τη δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό.

Πώς αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες το γεγονός ότι θα πρέπει να βρουν αλλού στέγη την οποία μάλιστα θα μισθώσουν και θα πληρώσουν μόνοι τους άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα; Η απάντηση που δίνει σε αυτή την ερώτηση η κ. Εύα Γιαννακάκη, συντονίστρια Προγράμματος Στέγασης – Αττική για λογαριασμό της οργάνωσης SolidarityNow, η οποία συνεργάζεται με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είναι χαρακτηριστική και άκρως διαφωτιστική.

«Δεν έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα, μάλλον γιατί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που θα συμβεί. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ειδοποιήσει δύο ακόμα φορές αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να φύγουν έπειτα από οδηγία που λάβαμε από το υπουργείο και μετά δεν έγινε τίποτα. Κανένας δεν τους ενόχλησε και συνέχισαν να μένουν στα ίδια διαμερίσματα. Νομίζω ότι δεν πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα γίνει, γι’ αυτό δεν έχουν αναστατωθεί».

«Επαναπαύονται»

Αν είναι προετοιμασμένοι κατά κάποιον τρόπο να «βγουν στον δρόμο» και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με δικά τους μέσα; «Οι περισσότεροι όχι γιατί δεν έχει γίνει το επόμενο βήμα από την πολιτεία παρόλο που έχει περάσει τόσος καιρός. Ετσι και οι ίδιοι επαναπαύονται.
Πηγή  hellas-now.com


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!