EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εκατομμύρια παιδιά θύματα trafficking: Εξώθηση σε πορνεία ή μαύρη εργασία

Εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύματα του trafficking με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή την μαύρη εργασία σε 137 χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικών μη κυβερνητικών πηγών η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 11 και 14 ετών, ενώ ο μέσος όρος ζωής των θυμάτων του trafficking στις ΗΠΑ είναι 7 έτη, καθώς βρίσκονται νεκρά από επιθέσεις ή χάνουν τη ζωή της από κακοποίηση, HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υποσιτισμό, υπερβολική δόση ουσιών ή αυτοκτονία.

Το 80% των θυμάτων στις ΗΠΑ είναι γυναίκες και παιδιά που αγοράστηκαν, πουλήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στην βιομηχανία του σεξ. Παγκοσμίως, το 2015, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία.

Το United Nations Office on Drugs and Crime το 2012 ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων θυμάτων αυξήθηκε σε μία τριετία από 20% σε 27% και ότι σε κάθε τρία παιδιά θύματα τα δύο είναι κορίτσια και το ένα αγόρι. Από ελληνικά στοιχεία προκύπτει ότι στη χώρα μας το ένα από τα τρία άτομα που είναι θύματα σεξουαλικού trafficking είναι παιδί ή εφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 76% των σεξουαλικών συναλλαγών με ανήλικα κορίτσια αρχίζει μέσω του Ίντερνετ και τελικά αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι καταλήγουν στο trafficking. Η UNICEF αναφέρει ότι δύο εκατομμύρια παιδιά ετησίως εξαναγκάζονται στην πορνεία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, ψυχίατρος-σεξολόγος Λουκάς Αθανασιάδης, στο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αθανασιάδης, ανέφερε ότι τα θύματα του, trafficking , με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση προέρχονται από 127 χώρες και προωθούνται σε 137 χώρες.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ενδιάμεση χώρα, αλλά χώρα προορισμού. Μιλάμε για τους πρόσφυγες από τον Νότο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα παρουσίασε φωτογραφίες από προσφυγόπουλα στην Ειδομένη τα οποία είχε συναντήσει ο ίδιος πριν τρία χρόνια και κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν. «Θα έχετε ακούσει και από ιδρύματα στην Ελλάδα ότι μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν παιδιά και έφηβοι και δεν βρέθηκαν. Βεβαίως μπορούμε να υποθέσουμε που κατέληξαν. Το προσφυγικό σήμερα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί εκτός των άλλων τα παιδιά και οι έφηβοι γίνονται θύματα κακοποίησης. Υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα παιδιά και συχνά οι «κηδεμόνες» τους είναι προαγωγοί» πρόσθεσε ο κ. Αθανασιάδης. Έκανε ακόμη λόγο για το survival sex (το σεξ για την επιβίωση) όπου παιδιά εξωθούνται στην πορνεία ακόμη και από τους ίδιους τους τους γονείς προκειμένου να επιβιώσουν. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν περιστατικά παιδιών από την Αφρική, κυρίως από τη Νιγηρία, που έχουν δώσει όρκο βουντού να μη μιλήσουν και φοβούνται όταν μιλήσουν η κατάρα θα πέσει στα ίδια και στην οικογένειά τους και ότι θα πεθάνουν. Ο κ.Αθανασιάδης, αναφέρθηκε ακόμη στα lover boys που με διάφορους τρόπους προσεγγίζουν έφηβες τις οποίες είτε εξαπατούν είτε τις παντρεύονται και στη συνέχεια με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής τις προωθούν για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι ότι το trafficking είναι προσοδοφόρο καθώς αυτοί που «πουλούν» παιδιά και εφήβους κερδίζουν πιο πολλά χρήματα από αυτούς που πουλούν όπλα, είναι επίσης δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, οι συλλήψεις λίγες και πιθανώς είναι ανεπαρκείς οι χειρισμοί από τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές για τη σωματική, τη σεξουαλική και την ψυχική υγεία των θυμάτων παιδιών και εφήβων. Από την άλλη η ενημέρωση του κοινού είναι ανεπαρκής, όπως ανεπαρκής είναι και η εκπαίδευση στις υπηρεσίες, τα θύματα στιγματίζονται και υπάρχει ανάγκη για σταθερή ψυχοκοινωνική στήριξη τους.

Οι επιπτώσεις της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Αναφερόμενος στην επιπτώσεις της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην υγεία των παιδιών και εφήβων τόνισε ότι παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή, εμφανίζουν μετατραυματικό στρες, προσβάλλονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή AIDS, αισθάνονται πόνο στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό και έχουν δυσκολίες στην ούρηση εξαιτίας σεξουαλικών πράξεων. Επίσης μπορεί να κάνουν χρήση ναρκωτικών, να έχουν άγχος, κατάθλιψη, αλλαγές στο συναίσθημα, να αισθάνονται ενοχές και ντροπή. Υπάρχει ακόμη και το δέσιμο με τον προαγωγό. «Το ακόμη πιο τρομερό. Ιδιαίτερα για τα προσφυγόπουλα που είναι ξένα σε μία χώρα και δεν μπορούν να προσαρμοστούν, είναι να έχουν σχέσεις με αυτόν που τα εκμεταλλεύεται γιατί αυτός τους δίνει ένα πιάτο φαγητό. Και σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά όπου τα παιδιά δεν καταθέτουν ή δεν ομολογούν τι έχει γίνει εξαιτίας αυτής της θέσης. Και βεβαίως εγκυμοσύνες και αμβλώσεις, χίλια δυο προβλήματα από τη βία που υφίστανται, αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ακόμη και θάνατοι» πρόσθεσε ο κ. Αθανασιάδης.

Αναγνωρίζοντας τα θύματα

Οι επαγγελματίες υγείας σε ένα νοσοκομείο σε μία κλινική σε ένα ιατρείο, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης, μπορούν να αναγνωρίζουν παιδιά και έφηβους που είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Συνήθως είναι παιδιά και έφηβοι που ζουν και κοιμούνται στον ίδιο χώρο όπου εργάζονται, φέρουν σημάδια τραυματισμού, έχουν ιδιαίτερο άγχος, αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και αποφεύγουν την οπτική επαφή. Καταφεύγουν συχνά στα επείγοντα για τραυματισμούς, αφροδίσια νοσήματα, αμβλώσεις, βρίσκονται στη χώρα παρά τη θέλησή τους, τα έχουν απαγάγει, ή εξαπατήσει οδηγώντας τα έξω από τη χώρα και τους δικούς του ανθρώπους, με υποσχέσεις για ένα εργασιακό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει καλύτερο τρόπο ζωής

Πηγή   thetoc.gr  ΑΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γελάνε και τα βατραχοπόδαρα ρε ξεφτίλες!

Αληθεια απο ποτε ειναι 'νομιμο και ηθικο' η Γραμματεας καταπολεμησης της διαφθορας να εκπροσωπει ταυτόχρονα ως πληρεξούσια δικηγόρος την κυπριακή εταιρεία Hi-Med Solutions Ltd, με έδρα τα γραφεία του Αρτεμίου στη Λευκωσία οεο?

Εχετε ξεφτιλισει τα πάντα

Η Νατάσα Ξεπαπαδέα, η οποία διορίστηκε -με απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου- από τις 10 Ιουνίου 2015 διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στη συνέχεια έγινε ειδική συνεργάτης του... ιδίου για θέματα διαφθοράς, και τον Απρίλιο του 2018 προήχθη σε γενική γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.


Όλα αυτά τα χρόνια εμφανιζόταν παράλληλα ως πληρεξούσια δικηγόρος της κυπριακής εταιρείας Hi-Med Solutions Ltd, με έδρα τα γραφεία του Αρτεμίου στη Λευκωσία.
Σπύρος Σούρλας

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Να ΜΗ συνηθίσουμε τη ΣΗΨΗ…

Δεν έχουμε ασχοληθεί με τις ευρωεκλογές και τα ποικίλα προεκλογικά παιχνίδια (παραστάσεις αισθητικής κιτς) των κομμάτων και ιδιαίτερα των «αριστερών» ανδρεικέλων, ΟΧΙ μόνο από αηδία, αλλά διότι ουδόλως απασχολούν τον ελληνικό λαό. 


Ο ελληνικός λαός αδιαφορεί ΠΛΗΡΩΣ για τις ευρωεκλογές στην ελληνική αποικία της ΕΕ και το προτεκτοράτο των ΗΠΑ… 

Οι μόνοι που ασχολούνται είναι πολύχρωμες κομματικές γραφειοκρατίες του 4ου Ράιχ, οι ποικίλες πολιτικές αλητείες και οι τυχοδιώκτες κάθε χρώματος…

Αυτή η ολοκληρωτική έλλειψη κάθε λαϊκού ενδιαφέροντος, συνακόλουθα και η παντελής απουσία κάθε ιδεολογικού και πολιτικού κινήτρου δεν «δεσμεύουν», ούτε στο ελάχιστο, τους πολιτικούς μασκαράδες και τους κλόουν του κοινοβουλίου… 

Ζούμε μια τέτοια ανεξέλεγκτη αποχαλίνωση του πολιτικού υπόκοσμου (κυβέρνησης, κομμάτων, απολιθωμάτων, πολιτικών ρεταλιών, σκυβάλων και αρουραίων), που οδηγεί σε μια παράνοια πολιτικής και ηθικής παρακμής, συνακόλουθα και ακατάσχετης ηλιθιότητας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο… 

Όλα τα κατακάθια
 της κοινωνικής και πολιτικής σαπίλας «συνασπίζονται» και «συνωστίζονται» σε σχήματα που προκαλούν το γέλιο και την αηδία ταυτόχρονα. 

Τα κατάλοιπα των υποπροϊόντων της δωσίλογης λευχαιμίας του πασοκικού «εκσυγχρονισμού» (πολιτικά πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση) «συνωστίζονται» με την κυβερνητική αλητεία των ανδρεικέλων του 4ου Ράιχ, δηλαδή με τα νέα πολιτικά πτώματα, τα οποία παραμένουν ακόμα στη διαχείριση του προτεκτοράτου, λόγω του νόμου της αδράνειας… 

Το μείγμα αυτού του «συνωστισμού» των πολιτικών πτωμάτων και καραγκιόζηδων δεν προκαλεί μόνο το γέλιο και την αηδία, αλλά αναδίδει και την μπόχα μιας δηλητηριώδους σήψης. 


«Δεν περιγράφω άλλο»! 

 

Είναι αλήθεια ότι αυτός ο λογαριασμός στο twitter είναι της υπουργάρας του Τσίπρα, του Βερναρδάκη; 
Είναι αλήθεια ότι η υπουργάρα και δεξί χέρι του Τσίπρα, ο Βερναρδάκης, αποκαλούσε τον Τζουμάκα «γραφικό» και «σαχλαμάρα»;… 
Το απολύτως σίγουρο και από όλες τις μεριές διασταυρωμένο είναι ότι: 
Τώρα, ο «σαχλαμάρας» (του Βερναρδάκη, της υπουργάρας του Τσίπρα, είναι ο λογαριασμός;) αποτελεί έμβλημα του «προοδευτικού ΣΥΡΙΖΟπόλου»… 
Ο φίλος μου ο Χελάκης το είχε πει έτσι: 
«Δεν περιγράφω άλλο»!
 

Πράγματι. Μπροστά σε αυτά που ζει σήμερα η ελληνική κοινωνία χάνεις τη μιλιά σου… 

Αλίμονο, όμως, αν συνεχίσουμε να ζούμε δίχως μιλιά και κινητοποιημένη ΟΡΓΗ εναντίον αυτής της αλητείας του 4ου Ράιχ που παίζει το ΤΕΛΟΣ μας…

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ένοχοι της ελληνικής τραγωδίας

Θεωρούμε άδικη την επίρριψη όλων των ευθυνών της οικονομικής κατοχής της Ελλάδας στους Πολίτες, πόσο μάλλον όταν χειραγωγούνται βίαια, με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους – ακόμη περισσότερο όταν είναι έρμαιο ιδιοτελών, συμφεροντολόγων, δουλοπρεπών και σε μεγάλο βαθμό νάρκισσων ή/και αλαζονικών πολιτικών υποχειρίων τόσο των Γερμανών, όσο και των Αμερικανών.

Άποψη

Εισαγωγικά οφείλουμε να τονίσουμε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για το κατάντημα της Ελλάδας, για τη μετατροπή της σε γερμανική αποικία, την έχει η οικονομική και πολιτική της ηγεσία – η οποία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την πατρίδα της. Η αιτία είναι πως αυτή διαθέτει ή/και ελέγχει τους πόρους ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς επίσης τα μέσα διαμόρφωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης – τα οποία όμως αντί να χρησιμοποιεί δημιουργικά, προς όφελος του συνόλου, επιλέγει αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των στενών δικών της συμφερόντων.

Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες, παρά το ότι μπορούν να είναι επιστημονικά ακριβείς, αφού υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, έχουν μετατραπεί σε εργαλείο χειραγώγησης της «ετερόκλητης μάζας» – επειδή χρηματοδοτούνται από τα κόμματα και τις οικονομικές ελίτ που στηρίζουν τόσο αυτές, όσο και τα ΜΜΕ που τις προβάλλουν, με στόχο να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους προς όφελος τους.

Η μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια προσάπτεται στην οικονομική ελίτ της χώρας και ειδικά στον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας: στη ναυτιλία, η οποία είναι το νούμερο ένα στον πλανήτη. Εν προκειμένω, η αδιαφορία της για την Ελλάδα είναι απίστευτα μεγάλη – ενώ οι δικαιολογίες που επικαλούνται οι εφοπλιστές, οι οποίοι θα έπρεπε να ντρέπονται που διαθέτοντας τέτοια οικονομική ισχύ άφησαν την πατρίδα τους να χρεοκοπήσει, είναι εντελώς έωλες. Μεταξύ άλλων οι ισχυρισμοί τους, σύμφωνα με τους οποίους εμποδίζονται από τις συνθήκες που έχουν επιβάλλει οι διεφθαρμένοι πολιτικοί – αφού θα ήταν ασφαλώς σε θέση να συμβάλλουν στην ορθολογική διαμόρφωση του οικονομικού, φορολογικού, επιχειρηματικού και λοιπού περιβάλλοντος, ακόμη και αν έπρεπε να ανατραπούν ορισμένες κυβερνήσεις, εάν πράγματι αγαπούσαν την Ελλάδα.

Αντίθετα, η γερμανική οικονομική ελίτ μπορεί μεν να είναι πολύ περισσότερο διεφθαρμένη από την ελληνική, αλλά δεν θα επέτρεπε ποτέ τη χρεοκοπία της χώρας της – πόσο μάλλον να κερδοσκοπεί εις βάρος της ή, ακόμη χειρότερα, να συνεργάζεται με τις ξένες αποικιοκρατικές δυνάμεις. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε εδώ πως οι Γερμανοί λατρεύουν την Ελλάδα, αλλά την προτιμούν χωρίς τους Έλληνες – ενώ θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να τα καταφέρουν.

Όσον αφορά τώρα τις ευθύνες της πολιτικής ελίτ, δεν χρειάζεται περαιτέρω τεκμηρίωση – αφού σε αυτήν οφείλεται το προπατορικό αμάρτημα της υπερχρέωσης, η προδοσία του PSI, η δολοφονία της τελευταίας ελπίδας των Ελλήνων, η ενδοτική παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας με τους κινδύνους διαμελισμού της χώρας που εμπεριέχει κοκ. Είναι απαράδεκτη δε η πλήρης υποταγή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στους Γερμανούς, οι οποίοι θεωρούν πλέον την Ελλάδα δική τους ιδιοκτησία – όπως φάνηκε από την άρνηση τους να επιτρέψουν στους Κινέζους τη διεξαγωγή περισσοτέρων επενδύσεων στη χώρα μας, παρά το ότι τις έχει απόλυτη ανάγκη.

Για παράδειγμα της COSCO στον ΟΛΠ, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να επικαλεστεί τα αρχαιολογικά μνημεία μέσω του ΚΑΣ – υπενθυμίζοντας πως η Κίνα σχεδίαζε να μετατρέψει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο και να συνδέσει την Ελλάδα με το δρόμο του μεταξιού, επιλέγοντας την για τη διείσδυση της στην Ευρώπη. Διαπιστώνοντας βέβαια την υποταγή των ελληνικών κομμάτων στη Γερμανία και στις Η.Π.Α., αφού η κυβέρνηση δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση ούτε με τη Ρωσία αδιαφορώντας για τα οφέλη της συμμαχίας και τις επενδύσεις που θα διενεργούσε, προτίμησε τελικά την Ιταλία – το λιμάνι της Τεργέστης, τη σύνδεση της με το δρόμο του μεταξιού και τη διεξαγωγή επενδύσεων της τάξης των 50 δις €.

Ευθύνες βέβαια έχει και η πνευματική ελίτ της χώρας η οποία, μεταξύ άλλων, δεν θέλει να λερώσει τα χέρια της επεμβαίνοντας στα βρώμικα πολιτικά δρώμενα, επιλέγοντας να τα κρίνει θεωρητικά, από μακριά και εκ του ασφαλούς – αφού θα ήταν σε θέση να επηρεάσει την κοινή γνώμη, έτσι ώστε να είναι πιο σωστές οι κομματικές της επιλογές και πιο δημιουργική η οικονομική δραστηριοποίηση της.

Εν τούτοις, όταν τα περισσότερα μέλη της πνευματικής ελίτ είναι δημόσιοι υπάλληλοι (ένα ακόμη μειονέκτημα της σκόπιμης μη ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με καθηγητές που θα ήταν ανεξάρτητοι από το κράτος και θα το έκριναν αντικειμενικά), δεν μπορούν να περιμένουν οι Έλληνες κάτι καλύτερο – αφού είναι δεδομένη η εξάρτηση τους, όσο και αν προσπαθούν να την κρύψουν.

Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε άδικη και σκόπιμη την επίρριψη όλων των ευθυνών της οικονομικής κατοχής της Ελλάδας στους Πολίτες – πόσο μάλλον όταν χειραγωγούνται βίαια, με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους (ανάλυση). Ακόμη περισσότερο όταν είναι έρμαιο ιδιοτελών, συμφεροντολόγων, δουλοπρεπών και σε μεγάλο βαθμό νάρκισσων ή/και αλαζονικών πολιτικών υποχειρίων τόσο των Γερμανών, όσο και των Αμερικανών – χωρίς ουσιαστικά σοβαρές εναλλακτικές εκλογικές δυνατότητες, αφού κυριολεκτικά θάβονται από το σύστημα όσοι δεν συμφωνούν μαζί του.
Πηγή    analyst.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ετοιμάστηκε ακόμη ένα «εργαλείο» για το παγκόσμιο κράτος που οραματίζεται η Νέα Τάξη Πραγμάτων (BINTEO)

Που αλλού; Στην Κίνα!

Το Σεπτέμβριο, άνοιξε στο Πεκίνο ένα διαδικτυακό δικαστήριο, μια καινοτομία της Κίνας, η οποία έχει…ξεφύγει όσον αφορά τη δημιουργία ενός απόλυτα «οργουελικού» μοντέλου κοινωνίας.

Φυσικά οι συμμετέχοντες, έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια σχετικά με την εξοικονόμηση χρόνου και την αποτελεσματικότητα του. Ας τα δούμε όμως όλα αναλυτικά.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις δίκες που η Λίου Σουχάν έλαβε μέρος στο παρελθόν, οι οποίες απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες χρόνου και ενέργειας, δικαστής στο Πεκίνο ολοκλήρωσε «με συνοπτικές διαδικασίες» μια υπόθεση μέσα σε μόλις 40 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, και οι διάδικοι (όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος σε μια δική πλην των δικαστών) δεν χρειάστηκε καν να εμφανιστούν στο δικαστήριο, αφού όλα έγιναν μέσω διαδικτύου.

Η υπόθεση αφορούσε απλά μια διαμάχη σχετικά με μια ηλεκτρονική αγορά και ο ενάγων ( αυτός που οδηγεί κάποιον στο δικαστήριο, που καταθέτει αγωγή, μήνυση) και ο κατηγορούμενος, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο μέσω ηλεκτρονικών οθονών.

Η καινοτόμος δίκη διεξήχθη στο μοναδικό διαδικτυακό δικαστήριο του Πεκίνου, όπου όλες οι διαδικασίες – συμπεριλαμβανομένης της υποβολής υποθέσεων, ανταλλαγής αποδεικτικών στοιχείων, ακροάσεων και παράδοσης δικαστικών αποφάσεων – διεξάγονται διαδικτυακά.

«Χάρη στον νέο τρόπο διεξαγωγής ακροάσεων, μπορώ να χειριστώ περίπου 50 υποθέσεις το μήνα.» Ο διπλάσιος αριθμός από όσες μπορούσαν πριν», είπε η Λίου.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η επίλυση των υποθέσεων μέσω διαδικτύου μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και έξοδα για τους διαδίκους (καθώς δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν στο δικαστήριο), βελτιώνοντας παράλληλα τη δικαστική αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια».

Το διαδικτυακό αυτό δικαστήριο, έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των αμέτρητων υποθέσεων που έχουν στην κυριολεξία φράξει τα κινεζικά δικαστήρια σχετικά με ηλεκτρονικές αγορές ή διαδικτυακές επιθέσεις παντός τύπου. Να σημειώσουμε πως στην Κίνα υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότεροι από 800 εκατομμύρια χρήστες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Μια πρόσφατη κατευθυντήρια γραμμή από το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο, κορυφαίο δικαστικό σώμα της χώρας, ορίζει πως τα διαδικτυακά δικαστήρια θα είναι (αρχικά) αρμόδια για την εκδίκαση υποθέσεων σχετικά με το Διαδίκτυο, όπως αυτές που αφορούν διαδικτυακά δάνεια, συμβάσεις αγοράς, όπως και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με υποθέσεις που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το Φεβρουάριο, το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε το σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το έγγραφο ανέφερε ότι η η νέα καινοτομία των διαδικτυακών δικαστηρίων, θα επεκταθεί σε περισσότερα δικαστήρια για εξοικονόμηση χρόνου μεταξύ των υποθέσεων.

O Μα Γίντε, ένας καθηγητής ο οποίος ειδικεύεται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ζονγκναν, εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι το η επέκταση της καινοτομίας των διαδικτυακών δικαστηρίων δεν θα έπρεπε να προχωρήσει τόσο γρήγορα. Θα πρέπει όπως λέει κάτι τέτοιο να γίνει με σύνεση ώστε να αποφευχθεί η «ισοπέδωση» των δεδομένων κάθε υπόθεσης, καθώς και η βεβιασμένη απόφαση εκ μέρους των δικαστών
πηγή φώτο: China Daily

Υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο

Μετά την προσχώρηση της Λίου στο διαδικτυακό δικαστήριο του Πεκίνου, που βρίσκεται σε μια ζώνη υψηλής τεχνολογίας στην επαρχία Φενγκτάϊ της πρωτεύουσας, διαπίστωσε πως είχε περισσότερο χρόνο να εξηγεί τις αποφάσεις στους διαδίκους αντί να ασχολείται με τα διαδικαστικά που έχει μια κανονική δίκη σε αίθουσα δικαστηρίου, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Τα στατιστικά δείχνουν πως από τον Σεπτέμβριο που τέθηκε σε λειτουργία το διαδικτυακό δικαστήριο, έχουν «κλείσει» 3.040 υποθέσεις. Όλες κατατέθηκαν μέσω διαδικτύου και στο 99% αυτών η ακρόαση έγινε ηλεκτρονικά.

Βιομετρικό φακέλωμα για το…καλό μας

Όποιος θέλει να υποβάλλει μια υπόθεση στο διαδικτυακό δικαστήριο, πρώτα πρέπει να δημιουργήσει ένα λογαριασμό χρησιμοποιώντας την κάρτα-ταυτότητα του και ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Αφού ταυτοποιηθούν τα βιομετρικά στοιχεία και τα στοιχεία της ταυτότητας του, με αυτά στην βάση δεδομένων της Εθνικής ασφάλειας της Κίνας, μπορεί να υποβάλλει τις πληροφορίες επικοινωνίας, στοιχεία, και οποιοδήποτε υλικό σχετίζεται με την υπόθεση.

Κατόπιν, οι δικαστικοί υπάλληλοι στέλνουν μήνυμα στο κινητό εκείνου που έκανε την αίτηση, ενημερώνοντάς τον για την ημερομηνία και την ώρα της ακρόασης λέει η Λίου. Εκτός διαδικτύου ακρόαση, θα γίνεται μόνο
εάν κάποιος δικαστής έχει λόγο να αμφιβάλει για την πραγματική ταυτότητα κάποιου.

Πριν παρευρεθούν στη δίκη, οι διάδικοι, καλούνται να κατεβάσουν στα κινητά τους μια εφαρμογή, ειδικά για χρήση κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο Γιάνγκ Χέπινγκ, ένας δικηγόρος από το Πεκίνο, παρευρέθηκε σε μια δίκη εξ αποστάσεως για λογαριασμό του «Ντούγιν», ένα δημοφιλές online πάροχο βίντεο μικρού μήκους, χρησιμοποιώντας μόνο το λάπτοπ του, καθώς βρισκόταν στο γραφείο της εταιρείας (Ντούγιν).

Η υπόθεση είχε να κάνει με το ότι μια άλλη πλατφόρμα, είχε κατεβάσει και αναπαράγει ένα από τα βίντεο του Ντούγιν, χωρίς άδεια, ως εκ τούτου παρενέβη το νόμο περι Copyrights.

Κανείς όμως εκ των δυο εκπροσώπων, των δυο εταιρειών, δεν βρέθηκε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης. Χρησιμοποίησαν την διαδικτυακή πλατφόρμα του δικαστηρίου για να λάβουν μέρος σε αυτή.

Η ηλεκτρονική επίλυση διαφορών είναι πολύ βολική, επειδή δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου είπε ο Γιάνγκ.

Η Λίου πρόσθεσε πως οι διάδικοι μπορούν να στείλουν μηνύματα σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας ή ακόμη και όταν κάποιος είναι…διακοπές!

Ο φόρτος εργασίας μειώθηκε

Ο Ζάο Ξανγκίν, ένας άλλος δικαστής σε διαδικτυακό δικαστήριο του Πεκίνου, δήλωσε ότι εκτός από της διευκόλυνσης των διαδίκων, το διαδικτυακό δικαστήριο μειώνει το φόρτο εργασίας για το δικαστικό σύστημα.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν να συναγωνιστούν το διαδίκτυο , δήλωσε ο Ζάο.

Δικλείδες ασφαλείας

Είναι αναγκαίο να βελτιώσουμε τη συνεργασία με άλλες πόλεις της Κίνας, ώστε να τους πείσουμε να αποδεχτούν τη χρήση των διαδικτυακών δικαστηρίων.

Πρέπει επίσης, οι διαδικτυακοί κανόνες να έχουν την ίδια δύναμη με τους φυσικούς κανόνες.

Η Λίου, παραδέχτηκε πως την προβληματίζει η 24ωρη παροχή νομικών υπηρεσιών στο διαδικτυο, ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου των Σαββατοκύριακων και των αργιών.

Ο Γκάο, δικηγόρος από το Πεκίνο, καλοδέχτηκε την μεγαλύτερη διαφάνεια που δίνει το διαδικτυακό δικαστήριο, όμως όπως ανέφερε, η ραγδαία υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών και συστημάτων για δικαστική
χρήση, μπορεί να κρύβει κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Ζάο, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις που σχετίζονται με το διαδίκτυο κατάλληλες για διαδικτυακή ακρόαση.

Θα ήταν καλύτερο να έχουμε φυσικές δίκες σε υποθέσεις που αφορούν σοβαρές συγκρούσεις ώστε να αποτρέψουμε τους συμμετέχοντες από το να μπλοκάρουν το διαδίκτυο ή να «ρίχνουν» το σαιτ πάνω στο οποίο στηρίζεται η εν λόγω πλατφόρμα, κατά τη διάρκεια εκδίκασης σημαντικών υποθέσεων

Ο Μα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ζόνγκαν, λέει πως πρέπει να υπάρξει μια ισσοροπία μεταξύ τεχνολογίας και δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε συνετοί, καθώς επεκτείνουμε τα διαδικτυακά δικαστήρια ανά τη χώρα, εξάλλου το βασικό σημείο διευθέτησης μιας διαμάχης, είναι η δικαιοσύνη, όχι το διαδίκτυο, είπε.

Βλέπουμε πως στο νέο αυτό σύστημα, κυριαρχεί η λέξη «διαφάνεια». Λέξη- κλειδί για τα όσα ετοιμάζει η Νέα Τάξη των Πραγμάτων παγκόσμια. Αρχικά χρησιμοποιείται μόνο για διαδικτυακές υποθέσεις, αργότερα όμως, αναπόφευκτα θα εδραιωθεί παντού αφού όλοι θα προτιμήσουν ένα σύστημα εύκολο και γρήγορο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Επίσης όπως οι Κινέζοι καθηγητές είπαν, υπάρχουν σαφώς μεγάλοι κίνδυνοι
ασφάλειας αφού ένα τέτοιο σύστημα «μπάζει» από πολλές πλευρές.

Σκεφτείτε όμως και το επόμενο βήμα: Όπως σας έχουμε γράψει πολλές φορές στο El.gr, το σχέδιο της Νέας Τάξης προβλέπει, όπως έχει γράψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος εδώ και χρόνια, τον ερχομό του τέλους της
κυριαρχίας των ανθρώπων και την αντικατάστασή τους από ρομπότ.

Έτσι, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, μια δίκη που θα λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ή ακόμη και μεσω VR (VIRTUAL REALITY=Εικονική πραγματικότητα) στην οποία θα σε δικάζει κάποιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στα PATTERNS (μοτίβα-προεπιλογές) με τα οποία θα έχει προγραμματιστεί.

Ένα από αυτά τα μοτίβα, θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα, να καταδικάζει αυτόματα όποιον δηλώνει ο Χριστιανός ή όποιον αποδέχεται ορισμένες «θεωρίες συνωμοσίας». Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και θα σκεφτείτε πολλά παρόμοια σενάρια.

Το σίγουρο είναι, πως το κράτος του απόλυτου ελέγχου που οραματίζεται η Νέα Τάξη, ολοένα και προχωράει και τα περισσότερα «εργαλεία» ετοιμάζονται στην Κίνα, που όπως είχε πει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος χρησιμοποιεί η Νέα Τάξη από όταν έχασε τις ΗΠΑ από τον Εθνικοδεξιό Ντόναλντ Τράμπ πριν μερικά χρόνια.

Πηγή   el.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επικίνδυνο - καθ υπαγόρευση δανειστών - ξεπούλημα βραχονησίδων

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελεί βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Συνεπής με αυτήν την υποχρέωση στο πλαίσιο της «ρεαλιστικής» πολιτικής που ακολουθεί είναι και η  διάταξη (περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών)  που επιτρέπει την παραχώρηση βραχονησίδων  σε ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν βράχους και βραχονησίδες στο Αιγαίο, με κύριο στόχο την επιβεβαίωση της ελληνικής κυριαρχίας.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το μακρινό 1992 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δύο χρόνια αργότερα το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εντάξει ένα πρότζεκτ αξιοποίησης σε ευρωπαικά προγράμματα. Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε δυο χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 1996 με την κρίση των Ιμίων.

Εκτοτε, από την κρίση των Ιμίων και μετά την αμερικανικής έμπνευσης και εγγύησης Συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτης Ντεμιρέλ)  η Ελλάδα έχει αποδεχτεί τα «τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο» τα οποία η Αγκυρα κατοχυρώνει καθημερινά με πτήσεις και πλόες εντός ελληνικού (εναέριου- θαλάσσιου) χώρου.

Η Αγκυρα – το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αυτής της χώρας καθώς και η κοινή της γνώμη- υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παρανόμως κατέχει δεκάδες νησιά (κάποια κατοικημένα από Ελληνες, προφανώς) και εκατοντάδες βραχονησίδες. Πρόκειται ακριβώς για τις βραχονησίδες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να …αξιοποιήσει.

Αξίζει, μέσα σ αυτό το πλαίσιο να συγκρατήσει κανείς τις καθημερινές τουρκικές τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί κανενός είδους τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των βραχονησίδων που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα προκαλέσει έντονες τουρκικές αντιδράσεις τις οποίες η  Αθήνα θεωρεί ότι θα ελέγξει με  την συμπαράσταση εταίρων (ευρωπαίων) και συμμάχων (αμερικανών).

Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί την πρόσφατη ιστορία και το αυταπόδεικτο γεγονός στις διεθνείς σχέσεις σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν πρόκειται να προστατεύσει αυτό που δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς με τις δικές σου δυνάμεις…
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι προβλέπεται για την επιδότηση των κόκκινων δανείων - Ποιοι οφελούνται

Οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες συνεισφοράς του Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη σε κύρια κατοικία καθώς και των ειδικότερων ζητημάτων αναφορικά με την απόδοση της συνεισφοράς αυτής.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα ποσοστά επιδότησης των κόκκινων δανειοληπτών και σειρά διαδικαστικών θεμάτων αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα ορίζει ότι έχει δεσμευτεί το ποσό των 150.000.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του λογαριασμού Λ.Α.Ε. 1033-202-2310506899 του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ ορίζει τα εξής:

Συνεισφορά Δημοσίου

Το Δημόσιο συνεισφέρει στις μηνιαίες καταβολές που έχουν προσδιοριστεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 75 Ν. 4605/2019 (Α΄ 52) «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016). Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις» και έχουν γίνει αποδεκτές από τον οφειλέτη στο πλαίσιο υπαγωγής του στο νόμο αυτό, προκειμένου για την προστασία της κύριας κατοικίας του.

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1. «Οφειλέτης» ορίζεται το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει κριθεί επιλέξιμος και έχει αποδεχθεί πρόταση ρύθμισης για όλες τις για όλες τις οφειλές που είναι επιδεκτικές ρύθμισης κατά τις παραγράφους 3 έως 6 του άρθρου 68 ν. 4605/2019 (Α΄ 52).

2. «Πιστωτές» ορίζονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τις απαιτήσεις των οποίων ο οφειλέτης έχει αποδεχθεί πρόταση ρύθμισης στο πλαίσιο του ν. 4605/2019 (Α΄ 52).

3. «Ετήσιο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα» νοείται το άθροισμα των εισοδημάτων του αιτούντος, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, μειωμένο κατά τους αναλογούντες φόρους, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 και το τέλος επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152). Στο «οικογενειακό εισόδημα» συμπεριλαμβάνονται και τα αφορολόγητα, καθώς και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά.

4. «Μονοπρόσωπο νοικοκυριό»: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

5. «Πολυπρόσωπο νοικοκυριό»: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται οι σύζυγοι και τα εξαρτώμενα μέλη.

6. «Εξαρτώμενα Μέλη»: τα πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 11 του ν.4172/2013 (Α' 167).

7. «Ανήλικα μέλη»: τα μέλη του πολυπρόσωπου νοικοκυριού έως 18 ετών.

8. «Απροστάτευτα τέκνα»: τα ανήλικα μέλη του νοικοκυριού που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς ή που κανείς γονέας δεν μπορεί να ασκήσει τη γονική τους μέριμνα, λόγω ασθενείας, αναπηρίας, κράτησης ή στρατιωτικής θητείας και που η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε μέλος του νοικοκυριού.

9. «Μονογονεϊκή οικογένεια»: ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ο οποίος ασκεί κατ` αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα θα πρέπει να είναι ανήλικο.

10. «Συνεισφορά Δημοσίου» νοείται το ποσό που συνεισφέρει το Δημόσιο που αντιστοιχεί σε τμήμα του ποσού της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή ορίζεται στην πρόταση ρύθμισης οφειλών που έχει αποδεχθεί ο οφειλέτης στο πλαίσιο υπαγωγής του στο ν. 4605/2019.

11. «Μηνιαία δόση»: η μηνιαία δόση της πρότασης ρύθμισης οφειλών που είναι επιδεκτικές ρύθμισης κατά τις παραγράφους 3 έως 6 του άρθρου 68 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) και έχει αποδεχθεί ο οφειλέτης στο πλαίσιο υπαγωγής του στο νόμο αυτό.

12. «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας» νοείται η πλατφόρμα του άρθρου 71 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) που τηρείται αρμοδίως στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), www.keyd.gov.gr σύμφωνα με το άρθρο 71 του νόμου αυτού.

13. «Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ» νοείται η ανώνυμη εταιρία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης

14. «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ» νοείται η πλατφόρμα που θα αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ για την παρακολούθηση της Συνεισφοράς Δημοσίου.

Ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου - Διάρκεια χορήγησης

1. Η συνεισφορά του Δημοσίου που καταβάλλεται σε ειδικό δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη, ορίζεται ως ακολούθως:

α. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

αα) από 0 ευρώ έως 3.125,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

αβ) από 3.125,01 ευρώ έως 6.250,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

αγ) από 6.250,01 ευρώ έως 9.375,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

αδ) από 9.375,01 ευρώ έως 12.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

β. Για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

βα) από 0 ευρώ έως 4.375,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ββ) από 4.375,01 ευρώ έως 8.750,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

βγ) από 8.750,01 ευρώ έως 13.125,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

βδ) από 13.125,01 ευρώ έως 17.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

γ. Για μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

γα) από 0 ευρώ έως 5.625,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

γβ) από 5.625,01 ευρώ έως 11.250,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

γγ) από 11.250,01 ευρώ έως 16.875,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

γδ) από 16.875,01 ευρώ έως 22.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

δ. Για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

δα) από 0 ευρώ έως 6.875,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

δβ) από 6.875,01 ευρώ έως 13.750,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

δγ) από 13.750,01 ευρώ έως 20.625,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

δδ) από 20.625,01 ευρώ έως 27.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ε. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

εα) από 0 ευρώ έως 5.250,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

εβ) από 5.250,01 ευρώ έως 10.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

εγ) από 10.500,01 ευρώ έως 15.750 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

εδ) από 15.750,01 ευρώ έως 21.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

στ. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με ένα εξαρτώμενο μέλος και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

στα) από 0 ευρώ έως 6.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

στβ) από 6.500,01 ευρώ έως 13.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

στγ) από 13.000,01 ευρώ έως 19.500,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

στδ) από 19.500,01 ευρώ έως 26.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ζ. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με δύο εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

ζα) από 0 ευρώ έως 7.750,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ζβ) από 7.750,01 ευρώ έως 15.550,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ζγ) από 15.550,01 ευρώ έως 23.250,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ζδ) από 23.250,01 ευρώ έως 31.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

η. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

ηα) από 0 ευρώ έως 9.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ηβ) από 9.000,01 ευρώ έως 18.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ηγ) από 18.000,01 ευρώ έως 27.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

ηδ) από 27.000,01 ευρώ έως 36.000,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

2. Η χορήγηση της Συνεισφοράς Δημοσίου πραγματοποιείται εφόσον ο Οφειλέτης πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) κρίθηκε επιλέξιμος για υπαγωγή στο 4605/2019 (Α΄ 52).

β) αποδέχθηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι πιστωτές για όλες τις οφειλές που είναι επιδεκτικές ρύθμισης κατά τις παραγράφους 2 έως 6 του άρθρου 69 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) και το συμφωνηθέν σχέδιο ρύθμισης είναι σύμφωνο με το άρθρο 75 του νόμου αυτού ή επέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με το άρθρο 77 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52)

γ) η συναινετική ρύθμιση που αποδέχθηκε είναι σύμφωνη με το άρθρο 75 παρ. 1 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52).

δ) πληροί τα ανωτέρω αναφερόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

3. Η διάρκεια της Συνεισφοράς Δημοσίου εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της επιτευχθείσας ρύθμισης, εφόσον ο δικαιούχος εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό.

Διαδικασία καταβολής της Συνεισφοράς Δημοσίου

Η διαδικασία καταβολής Συνεισφοράς Δημοσίου αποτελείται από τα κάτωθι στάδια:

1. Υποβολή Αίτησης:

Α) Διαδικασία Συναινετικής Ρύθμισης μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας:

Η αίτηση του άρθρου 72 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) επέχει θέση αίτησης και για τη Συνεισφορά Δημοσίου. Με την υποβολή της αίτησης το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του Οφειλέτη και των Πιστωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας. Με την πρόταση ρύθμισης των Πιστωτών την οποία καλείται να αποδεχθεί ο Οφειλέτης, ενημερώνεται μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας για το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου που δυνητικά του αναλογεί, σύμφωνα με το δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει ανακτηθεί από τη βάση δεδομένων φορολογικής διοίκησης. Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και προωθεί μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων Συνεισφοράς Δημοσίου. Κατόπιν, η ΗΔΙΚΑ προβαίνει σε προώθηση της αίτησης στο όργανο πληρωμής της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου με ταυτόχρονη ενημέρωση των συστημάτων αυτού προκειμένου να ξεκινήσουν οι καταβολές σύμφωνα με την παράγραφο αυτή.

Β) Διαδικασία Δικαστικής Ρύθμισης:

Εάν λάβει χώρα ρύθμιση των οφειλών του οφειλέτη μέσω δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 77 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52), ο οφειλέτης, πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση, ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 77 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) και να εισάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση. Η αίτηση του οφειλέτη, στη βάση της οποίας εξεδόθη η δικαστική απόφαση, επέχει θέση αίτησης και για τη Συνεισφορά Δημοσίου. Κατόπιν της εισαγωγής των στοιχείων μηνιαίας δόσης που όρισε η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και των λοιπών διαθέσιμων στοιχείων εισοδήματος, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας υπολογίζει το ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου. Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση, και προωθεί μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων Συνεισφοράς Δημοσίου. Κατόπιν, η ΗΔΙΚΑ προβαίνει σε προώθηση της αίτησης στο όργανο πληρωμής της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου με ταυτόχρονη ενημέρωση των συστημάτων αυτού προκειμένου να ξεκινήσουν οι καταβολές σύμφωνα με την παράγραφο αυτή. Σε περίπτωση που μεταξύ της αίτησης του οφειλέτη και της μεταφόρτωσης της δικαστικής απόφασης ρύθμισης έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ο οφειλέτης θα πρέπει να ζητήσει από την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας την εκ νέου ανάκτηση των δεδομένων αναφορικά με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα από τη φορολογική διοίκηση.

Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης ή τη μεταφόρτωση της δικαστικής απόφασης και την έγκριση της Συνεισφοράς Δημοσίου, δηλώνονται σε αυτή ένας ή περισσότεροι ειδικοί δεσμευμένοι και ακατάσχετοι λογαριασμοί εξυπηρέτησης ανά ρυθμιζόμενη οφειλή (με τη μορφή ΙΒΑΝ) που τηρούνται στους πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν με την πρόταση ή τη δικαστική απόφαση ρύθμισης προκειμένου για την καταβολή της Συνεισφοράς Δημοσίου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

2. Επεξεργασία της αίτησης και καταβολή της Συνεισφοράς Δημοσίου

Η εγκριτική απόφαση της Συνεισφοράς Δημοσίου προωθείται ηλεκτρονικά στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων Συνεισφοράς Δημοσίου. Κατόπιν, η ΗΔΙΚΑ προβαίνει σε προώθηση της αίτησης στην αρμόδια Οικονομική Διεύθυνση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με ταυτόχρονη ενημέρωση των συστημάτων αυτού, η οποία και προβαίνει αρμοδίως στην πληρωμή των ποσών στους ορισθέντες λογαριασμούς με διακριτό κωδικό πίστωσης. Η Συνεισφορά Δημοσίου καταβάλλεται στους δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των ρυθμιζόμενων οφειλών που περιλαμβάνονται στην πρόταση ρύθμισης, και η οποία δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Η καταβολή της Συνεισφοράς Δημοσίου γίνεται σε μηνιαία βάση, ήτοι θα πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό του οφειλέτη από την 1η έως την 15η ημερολογιακή ημέρα εκάστου μηνός, αρχής γεννωμένης τον επόμενο μήνα της έγκρισης από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντα κατά το άρθρο 80 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52), μόνο εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία εννέα μηνιαίων δόσεων συνεισφοράς και ο πιστωτής έχει ενημερώσει τον Οφειλέτη ως προς την υπερημερία του Δημοσίου το αργότερο έως τον έκτο μήνα υπερημερίας. Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου για την παρακολούθηση των καταβολών, οι πιστωτές οφείλουν να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας κατάσταση δικαιούχων και καταβληθέντων ποσών, ώστε να διαπιστώνονται οι καταβολές για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.

Αναπροσαρμογή- Διακοπή Συνεισφοράς Δημοσίου

1. Οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Για το λόγο αυτό, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας δύναται να ανακτά από τη βάση δεδομένων φορολογικής διοίκησης τα ετησίως δηλωθέντα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και εισοδημάτων του οφειλέτη, καθ' όλη τη διάρκεια καταβολής της Συνεισφοράς Δημοσίου.

2. Σε περίπτωση μεταβολής των προϋποθέσεων για την καταβολή της Συνεισφοράς Δημοσίου, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να το δηλώσει στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, με τη διαδικασία τροποποίησης της εγκριτικής απόφασης, και προώθησης αυτής σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4, το ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου αναπροσαρμόζεται αναλόγως για το μέλλον.

3. Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης,

Β) Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, εφόσον αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό,

Γ) Σε περίπτωση κατά την οποία κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η Συνεισφορά Δημοσίου σε τουλάχιστον ένα τραπεζικό λογαριασμό, με υπαιτιότητα του οφειλέτη.

Δ) Σε περίπτωση που κατόπιν του ετήσιου επανελέγχου διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης Συνεισφοράς Δημοσίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.

Ε) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο, με αποτέλεσμα να θεμελιώνονται τα κατά το άρθρο 80 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) δικαιώματα του πιστωτή, ακόμα κι αν αυτά δεν ασκηθούν. Αν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως το ποσό που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής υποχρεούται να ενημερώσει την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη θεμελίωση των δικαιωμάτων του άρθρου 80. Αν ο πιστωτής παραλείψει την ενημέρωση του προηγούμενου εδαφίου και ασκηθούν από τον πιστωτή τα δικαιώματα του άρθρου 80 ν. 4605/2019 (Α΄ 52), τότε ο πιστωτής υποχρεούται να επιστρέψει στο Δημόσιο με το νόμιμο τόκο της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) τα ποσά που αυτό κατέβαλε από το χρόνο κατά τον οποίο ο πιστωτής όφειλε να είχε ενημερώσει το Δημόσιο.

ΣΤ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του Οφειλέτη, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης.

4. Η Συνεισφορά Δημοσίου δύναται να αναπροσαρμοστεί σε περίπτωση κατά την οποία επήλθε μεταβολή των εισοδημάτων του οφειλέτη κατά τρόπο ώστε να δικαιούται διαφορετική Συνεισφορά Δημοσίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3. Σε περίπτωση που δικαιούται μεγαλύτερης Συνεισφοράς Δημοσίου, μέχρι την αποδοχή της αίτησης για αναπροσαρμογή της Συνεισφοράς Δημοσίου και την έκδοση νέας εγκριτικής απόφασης, ο οφειλέτης οφείλει να συνεχίζει να καταβάλλει το ποσό που τον βαρύνει σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση περί συνεισφοράς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ελάμβανε μεγαλύτερο ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου, υπολογίζεται το επιπλέον ποσό και συμψηφίζεται με μελλοντικές καταβολές Συνεισφοράς Δημοσίου, εκτός εάν δεν υφίστανται μελλοντικές καταβολές, οπότε και επιστρέφεται ατόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

5. Στις περιπτώσεις διακοπής ή αναπροσαρμογής της Συνεισφοράς Δημοσίου, οι έννομες συνέπειες εκκινούν με την κοινοποίηση της απόφασης ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, ή με την τροποποίηση αυτής, στην περίπτωση της αναπροσαρμογής προς την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Η ανωτέρω απόφαση γνωστοποιείται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών στον Οφειλέτη και τους Πιστωτές μέσω ηλεκτρονικού αρχείου το οποίο αποστέλλεται μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση υπαγωγής στο ν. 4605/2019 (Α΄ 52).

Αχρεωστήτως καταβληθέντα - Αναδρομικότητα πληρωμών

1. Υπό την επιφύλαξη αυστηρότερων ποινών, που προβλέπονται στην κείμενη ποινική νομοθεσία, σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθινών στην αίτηση υπαγωγής στο ν. 4605/2019 (Α΄ 52), με σκοπό την υπαγωγή του σε αυτόν ενώ δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 αυτού, καθώς και τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους από τη Συνεισφορά Δημοσίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (75 Α`). Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά στοιχεία παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

2. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται και επιστρέφονται εντόκως, με επιτόκιο 5%. Για την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 45 του ν του ν. 4520/2018 (30 Α`). Σε περίπτωση μη επιστροφής τους αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

3. Εάν ο οφειλέτης δεν έλαβε το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου που του αναλογεί εξαιτίας αμέλειας του οργάνου πληρωμής της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, το ποσό καταβάλλεται αναδρομικά, μετά από σχετική αίτηση θεραπείας του οφειλέτη προς το όργανο αυτό.

4. Εάν ο δικαιούχος δεν έλαβε το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου λόγω του ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί αυτή σε τουλάχιστον ένα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, με υπαιτιότητα του δικαιούχου και εφόσον η εγκριτική απόφαση δεν έχει ανακληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσης, το ποσό καταβάλλεται αναδρομικά, μετά την σχετική τροποποίηση του τραπεζικού λογαριασμού και της εγκριτικής απόφασης.

Υποχρεώσεις οφειλέτη

Για όσο χρόνο διαρκεί η Συνεισφορά Δημοσίου, ο οφειλέτης, ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη του έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

α) Να υποβάλλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

β) Να προβαίνει σε δήλωση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, εφόσον επέλθει μεταβολή των στοιχείων που επηρεάζουν την καταβολή Συνεισφοράς Δημοσίου.

γ) Να συναινεί στη χρησιμοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων ανώνυμα, αποκλειστικά και μόνο, για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

δ) Να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ` οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ενδικοφανείς προσφυγές

Κατά της εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καθώς και των αποφάσεων ανάκλησης ή μεταρρύθμισης αυτής επιτρέπεται η άσκηση αιτήσεως θεραπείας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 24 του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία βάσει των οποίων ζητείται η ανάκληση ή η μεταρρύθμιση της απόφασης.

Αρμόδια όργανα και υπηρεσίες

Αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση της Συνεισφοράς Δημοσίου είναι οι εξής:

1. Η Οικονομική Διεύθυνση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ως όργανο πληρωμών του άρθρου 4 παρ. 2, ο οποίος επιχορηγείται για το σκοπό αυτό κάθε τρίμηνο από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

2. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.), στις υποδομές της οποίας φιλοξενείται και λειτουργεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας

3. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, μέσω της ιστοσελίδας της οποίας παρέχεται πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας και η οποία εγκρίνει, ανακαλεί ή μεταρρυθμίζει την απόφαση για τη χορήγηση Συνεισφοράς Δημοσίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης.

4. Η ανώνυμη εταιρία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία τηρεί την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την παρακολούθηση της Συνεισφοράς Δημοσίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λαμβάνουν τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων των υποκειμένων, σε όλες τις επεξεργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαδικασία ελέγχου των κριτηρίων χορήγησης της Συνεισφοράς Δημοσίου και της πληρωμής αυτής.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέσσερα χρόνια φυλακή στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ

Συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Χρήστο Στεφανίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, το ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 24 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο συνεκδίκασε δέκα δικογραφίες που αφορούσαν οφειλές της πρώην διοίκησης για διάφορα διαστήματα, κατά τα έτη 2014, 2016 και 2017. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος.

Καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, χαρακτήρισε ως "παρωνυχίδα" την επίδικη υπόθεση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι "είναι ένας πολύ μικρό μέρος του συνολικότερου προβλήματος". Ο ίδιος είπε ότι ο ΟΑΣΘ έχει "οσμή σκανδάλου", ενώ πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση καλύπτει τα έξοδα του Οργανισμού με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 με 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων.

Σχετικά με την μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της διοίκησης Στεφανίδης, ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες" υπογραμμίζοντας ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ επανέλαβε ότι ο Οργανισμός περιήλθε σε οικονομική ασφυξία επειδή, όπως είπε, το Δημόσιο δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις. "Ο ΟΑΣΘ δικαιωνόταν σε κάθε διαιτητική απόφαση" τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μη εφαρμογή της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου ζημίωνε τον ΟΑΣΘ κατά 26 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος σε οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού, ο ίδιος τόνισε ότι "τα ετήσια έσοδά του ήταν 60 εκατ. και τα έξοδά του 147 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μισθοδοσία".

Οι υπερασπιστές του στις αγορεύσεις τους στάθηκαν στην έλλειψη δόλου του εντολέα τους. Αναφέρθηκαν, εξάλλου, σε χρηματικό ποσό της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ που, κατά τους ισχυρισμούς τους, προσδιορίστηκε το Μάιο του 2014 ως "οφειλή" του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ και τόνισαν ότι επί διοικήσεως του εντολέα τους "ρυθμίστηκαν οι οφειλόμενες εισφορές" και "πληρώθηκαν 29 από τις 36 δόσεις". Όπως ανέφεραν η ρύθμιση χάθηκε "όταν μπήκε εκκαθαριστής στον Οργανισμό".

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε κατόπιν μήνυσης που του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων του άλλοτε ιδιωτικού ΟΑΣΘ. Ήδη, έχουν καταθέσει τα μέλη της σημερινής διοίκησης, ενώ η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς, ο οποίος θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν αυτά της απάτης, της υπεξαίρεσης και της απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η οργή Ερντογάν για την απώλεια της Κωνσταντινούπολης «γκρεμίζει» τη λίρα

Πτώση άνω του 1% κατέγραψε τη Δευτέρα η λίρα έναντι του δολαρίου αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να πιέζει για νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 14:10 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,6860 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τις 5,7120 λίρες, καταγράφοντας πτώση άνω του 1,5% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής των 5,6220 λιρών.

Η λίρα έχει δεχθεί πιέσεις από τα αρχικά αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κόμμα AKP του Ερντογάν έχασε οριακά τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης από το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP. Το AKP θέλει επανακαταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρή για να μπορεί να αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι κέρδισε τις εκλογές. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Δυτική Όχθη ανήκει στους Παλαιστινίους, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανάχου είπε ότι θα προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν νικήσει στις αυριανές εκλογές.

Η πτώση της λίρας οφείλεται στις πιθανότητες μιας επανακαταμέτρησης στην Κωνσταντινούπολη και μιας διπλωματικής διαμάχης με την Ουάσινγκτον για το Ισραήλ, δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις αναδυόμενες αγορές στη Rabobank. «Η μετάδοση από την Τουρκία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες αναδυόμενων αγορών, εάν το ξεπούλημα της λίρας κλιμακωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το νέο οικονομικό πλάνο που θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα. Ο Αλμπαϊράκ αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η σημερινή πτώση της λίρας οφείλεται επίσης σε «κερδοσκόπους» που έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν κατά της λίρας χωρίς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ενόψει των τοπικών εκλογών, δήλωσε ο Μάτις.

Ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,7%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 17,78%.
Πηγή    ΑΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι λέει το υπ. Δικαιοσύνης για την Ξεπαπαδέα - «Κινήσεις αντιπερισπασμού»

«Κάποιοι βρίσκονται σε διαρκή πανικό», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή τα δημοσιεύματα σε βάρος της γενικής γραμματέως κατά της Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα, τα οποία χαρακτηρίζει «κινήσεις αντιπερισπασμού» και καλεί με ανακοίνωση του Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, «να σταματήσουν να ανακαλύπτουν διαρκώς δήθεν σκάνδαλα, γιατί εκτίθενται».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Καλούμε τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ να σταματήσουν να ανακαλύπτουν διαρκώς δήθεν σκάνδαλα, γιατί εκτίθενται. Όπως την προηγούμενη εβδομάδα που, όταν η Κυβέρνηση με αφορμή τις ασυναρτησίες τους για τον κ. Πετσίτη έφερε την τροπολογία, προκειμένου η Επιτροπή «πόθεν έσχες» να ελέγχει υποχρεωτικά και αυτόματα όλες τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές όλων των πολιτικών, η Ν.Δ. το έβαλε στα πόδια άρον άρον και την καταψήφισε.

Μερικές ημέρες μετά, εφευρίσκεται νέα κίνηση αντιπερισπασμού, αυτή τη φορά εις βάρος της Γ.Γ. κατά της διαφθοράς και, ενώ συνομολογείται η σύννομη άσκηση των καθηκόντων της ως δικηγόρου, πολύ πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στη Γενική Γραμματεία, κατασκευάζεται "ηθικό" ζήτημα και συναρμολογείται δήθεν βλάβη του ελληνικού δημοσίου μεταξύ εμπορικών εταιρειών που δεν είναι offshore. Το αφήγημα κορυφώνεται με δήθεν σχέσεις συνεργασίας και εκπροσώπησης του κ. Αρτεμίου, ο οποίος αποτελεί απαραίτητο συστατικό κάθε συνταγής παρασκευής ανύπαρκτων σκανδάλων.

Προφανώς κάποιοι βρίσκονται σε διαρκή πανικό, διότι γνωρίζουν ότι έχουν πολλούς - πραγματικούς- σκελετούς στις ντουλάπες τους και αγωνιούν στο ενδεχόμενο αποκάλυψής τους».


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ακόμα πλακώνονται σε βραζιλιάνικο κοινοβούλιο (Video)

Σε αρένα μετατράπηκε κοινοβούλιο στη Νότιο Βραζιλία και συγκεκριμένα στην πόλη Μακαπά, με αφορμή την εκλογή νέου δημάρχου.

Η διαφωνία επήλθε πάνω στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Ο Γιούρι Πελάες έδειξε ένα έγγραφο στον αντίπαλό του Καετάνο Μπέντες, ο οποίος αρνήθηκε να το εκφωνήσει και να συμφωνήσει με τα γραφόμενά του και έτσι ξεκίνησαν όλα!Στις εικόνες από το βίντεο φαίνονται μπουνιές και κλωτσιές χωρίς σταματημό, ενώ παράλληλα ακούγονται φωνές, με το ξύλο να πέφτει συνεχώς και για πολλή ώρα!

Ευτυχώς, όχι μόνο δεν τραυματίστηκε κάποιος σοβαρά, αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία, σαν να μη συνέβη τίποτα!

Τελικά, όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, η διαδικασία συνεχίστηκε με τη συμμετοχή μόνο των 12 από τους 23 που θα ψήφιζαν για τον νέο δήμαρχο. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη δήλωση

Διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή δήλωσης ακινήτου έδωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο πιστοποιητικό μεταγραφής, ένα έντυπο που χορηγείται από τα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία, υπενθυμίζοντας ότι η υποβολή του «είναι προαιρετική, συνεπώς η έλλειψή του δεν κωλύει την καταχώριση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σημειώνει σχετικά ότι «σε περίπτωση που σε μεταγενέστερο χρόνο προσκομιστούν τα πιστοποιητικά μεταγραφής θα παραλαμβάνονται από τα Γραφεία Κτηματογράφησης, μέσω των αιτήσεων συμπληρωματικών στοιχείων».

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις, ακόμη και ο κίνδυνος να «χαθεί» το ακίνητο.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο

Το πρώτο βήμα για τους ενδιαφερόμενους είναι η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου της δήλωσης ιδιοκτησίας από τα Γραφεία Κτηματογράφησης και το www.ktimatologio.gr.

Πρόκειται για έντυπα που έχουν τέσσερις ενότητες:

α) Στοιχεία Δικαιούχου (συμπληρώνεται μία φορά),

β) Στοιχεία Ακινήτου,

γ) Στοιχεία Δικαιώματος και

δ) Πρόσθετες Πληροφορίες.

*Τα β, γ και δ συμπληρώνονται τόσες φορές όσες και τα δικαιώματα που δηλώνονται.

Τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται στο Κτηματολόγιο με τη δήλωση είναι τα εξής:

- Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε

ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο).

- Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο (προαιρετικά).

- Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο,

- έγγραφο (σκαρίφημα, οδοιπορικό κ.λπ.) από το οποίο προκύπτει η θέση του ακινήτου.

-Αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

Κατά την υποβολή της δήλωσης στο Κτηματολόγιο επιδεικνύονται:

α) δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

β) έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.)


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!