EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Το ΔΝΤ, ο ESM και ο κιμπάρης Τσακαλώτος

Το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμένει η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ. Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη αποσταλεί στον ευρωπαϊκό θεσμό, ενώ και το Ταμείο έχει εκφραστεί θετικά για μια τέτοια εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας λογικό το ελληνικό αίτημα.

Το θέμα απασχολεί καιρό τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβά και τρέχουν με επιτόκια υψηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζεται πλέον η Ελλάδα από τις αγορές.

Η συζήτηση αφορά το τμήμα του δανείου με το πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%, το οποίο όμως και άλλους κινδύνους, συναλλαγματικούς και επιτοκίων, που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με την χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων και αυτό γιατί το ΔΝΤ δεν δανείζει σε δολάρια, ευρώ ή κάποιο άλλο νόμισμα.

Τα δάνεια του Ταμείου δίνονται σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR), τα οποία είναι μία μονάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ΔΝΤ και κάποιοι άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί. Η αξία τους μάλιστα (των SDR) διαμορφώνεται από την σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το αμερικανικό δολάριο,  το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γεν και η στερλίνα.

Διπλά οφέλη

Το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ συζητείται επισήμως στα ευρωπαϊκά όργανα ήδη από το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι. Στις δηλώσεις που είχε κάνει μάλιστα από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε σημειώσει ότι η Αθήνα ζητά να αποπληρώσει πρόωρα στο Ταμείο περίπου 3,7 δισεκ. Ευρώ. Πρόκειται για δανειακές υποχρεώσεις από τις οποίες τα 1,5 δισεκ. ευρώ  λήγουν φέτος και τα 2,2 δισεκ. ευρώ το 2020.

Με την ενέργεια αυτή το υπουργείο Οικονομικών επιζητά πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Με την πρόωση αποπληρωμή του εν λόγω χρέους η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου 150 εκ. ευρώ από τόκους και αυτό είναι για το οικονομικό επιτελείο το πρώτο απτό οικονομικό όφελος.

Προστιθέμενη αξία έχει όμως και το μήνυμα που θα στείλει παραλλήλως η ελληνική κυβέρνηση στις αγορές, μέσα από την αναδιάρθρωση της δομής του χρέους. Το θετικό αυτό μήνυμα αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στους ήδη βελτιωμένους όρους δανεισμού, όπως έχει δείξει η πρόσφατη έκδοση ομολόγου και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στην περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης τής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υποχρεωτικά στον ESM

Για να γίνει ωστόσο πράξη η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ απαιτείται η έγκριση του ελληνικού αιτήματος από τον ESM και αυτό γιατί ο Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» για τα κράτη-μέλη που δανείζονται από αυτόν. Όπως συμβαίνει άλλωστε και με το ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει ότι αν μία χώρα μέλος προεξοφλήσει οφειλές προς το ΔΝΤ, χωρίς την έγκριση του ESM, θα πρέπει να καταβάλει άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό αντίστοιχη αναλογία ανεξόφλητων δανείων της και προς αυτόν. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα αποπληρώνοντας τα  3,7 δισεκ. Ευρώ στο ΔΝΤ, τα οποία αποτελούν το 38% των συνολικών οφειλών της προς το Ταμείο, θα έπρεπε να καταβάλει και στον ESM, ποσό περίπου 72,5 δισεκ. Ευρώ. Το αντίστοιχο 38% δηλαδή των 190,8 δισεκ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Ελλάδα θα λάβει βεβαίως εξαίρεση για μη αναγκαστική πληρωμή και στον ESM, καθώς το ίδιο έχει γίνει στο παρελθόν και με την Πορτογαλία. Το θέμα θα συζητηθεί υποχρεωτικά και στο Eurogroup, το οποίο έχει εκφραστεί θετικά ήδη από το Βουκουρέστι, ενώ θα χρειαστεί και η έγκριση κάποιων κοινοβουλίων κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας.

Λογικό και αναμενόμενο είναι η κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά αυτήν την εξέλιξη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, εντάσσοντάς την στο αφήγημά της για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν την λογική συνηγορούν άλλωστε και τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων,  η μείωση του κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους και τα υψηλά, αν και «ματωμένα» από την υπερφορολόγηση, πρωτογενή πλεονάσματα που επιβάλλει το Πρόγραμμα της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Είναι αυτά fake news ; Tι είπε ο κ. Μητσοτάκης για την περικοπή των δώρων…

Σε πανικό η ηγεσία της Ν.Δ., αντί να επανορθώσει την αστοχία, κατασκευάζει… εχθρούς

Η κυβέρνηση αυτή δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Και με πάσα ειλικρίνεια δεν θέλω μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων. Οι νέοι Ελληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς, ώστε επί της ουσίας να μετατραπούν σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος. Αντί για παροχές, θέλω να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών.

Νεύρα, ύβρεις αλλά καμία ουσιαστική απάντηση από τη ΝΔ!Ευθεία επίθεση κατά της εφημερίδας μας χωρίς εξηγήσεις για όσα είπε ο Κυριάκος στην Κύπρο για τα δώρα Χριστουγέννων
Σε ύβρεις καταφεύγει ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία κατά της «δημοκρατίας», αντί να δώσει μία επί της ουσίας απάντηση για αυτές καθαυτές τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα δώρα και τα επιδόματα εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Το Μοσχάτο κρύβεται πίσω από σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά της εφημερίδας μας και μιλά περί δήθεν διαστρέβλωσης και προβοκάτσιας. Ωστόσο δεν προβληματίζονται για ποιον λόγο ακόμα και ο «στρατηγικός τους σύμμαχος» -όπως πολλάκις η ίδια η Ν.Δ. έχει χαρακτηρίσει το Κίνημα Αλλαγής- κάνει λόγο για «αόριστη διάψευση» και υποστηρίζει ότι είναι σαφές από το βίντεο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για περικοπές του δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων. Είναι και η Φώφη Γεννηματά στα υπόγεια του Μαξίμου; Το αφήγημα της Ν.Δ. για τη «δημοκρατία» στερείται κάθε σοβαρότητας, είναι εν ολίγοις της πλάκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Δ.:

«Η εφημερίδα “δημοκρατία”, με το σημερινό της πρωτοσέλιδο, απέδειξε πια περίτρανα ότι λειτουργεί συνειδητά ως “Δούρειος Ιππος” του ΣΥΡΙΖΑ, στήνοντας προβοκάτσιες και fake news σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Υλοποιώντας εντολές του βασικού χρηματοδότη της, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί σκανδαλωδώς στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ, διαστρέβλωσε πλήρως τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. περί δήθεν κοψίματος του δώρου των Χριστουγέννων, αναπαράγοντας την πιο ξεδιάντροπη κυβερνητική προπαγάνδα. Οση σπέκουλα κι αν κάνουν τα υπόγεια του Μαξίμου, κανένα δώρο δεν πρόκειται να κοπεί από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Οσο για τη “δημοκρατία”, ας γνωρίζουν πλέον οι αναγνώστες της ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από την “Αυγή” και τα συριζοτρόλ ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί».

Η Ν.Δ. καταφεύγει στο σύνηθες για την ίδια προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, ταυτίζοντας τη «δημοκρατία» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά όμως τι σημαίνουν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν επίσης τρεις πολύ απλές παρατηρήσεις για τις οποίες η Ν.Δ. οφείλει εξηγήσεις:

• Παρατήρηση πρώτη: Η είδηση και το βίντεο των δηλώσεων του προέδρου της Ν.Δ. από το Συνέδριο της Λευκωσίας έπαιζε στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δηλαδή δύο ολόκληρες μέρες πριν από το πρωτοσέλιδο της χθεσινής «δημοκρατίας». Μάλιστα, με απόλυτο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν στα δημοσιεύματα αυτά ότι δεσμεύεται για περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων για τους εργαζομένους. Δεν υπήρχαν καν οι επιφυλάξεις, οι ερμηνείες και τα ερωτήματα που υπήρχαν στο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας». Γιατί επί δύο μέρες η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μιλούσε τη γλώσσα της… πάπιας και επέλεξε τη συκοφαντική επίθεση στην εφημερίδα;

• Παρατήρηση δεύτερη: Δεν φταίμε εμείς αν τα αγγλικά του κ. Μητσοτάκη συναγωνίζονται τα αγγλικά του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «gift», το οποίο δεν έχει καμία σχέση είτε με επίδομα είτε με τον 13ο ή 14ο μισθό. Επίσης, το «handout» που χρησιμοποιεί στην ίδια δήλωση είναι άκρως υποτιμητικό γιατί έχει την έννοια της ελεημοσύνης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν σκέφτηκε άλλους όρους, όπως π.χ. «subsidy», για να υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών ότι αναφέρεται στα επιδόματα του κοινωνικού μερίσματος;

• Παρατήρηση τρίτη: Στην καλύτερη περίπτωση για τη Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης να εννοούσε αυτό που είχε πει και στο Φόρουμ των Δελφών, ότι δηλαδή θα πρέπει το κοινωνικό μέρισμα να πάει σε μειώσεις φόρων και να μη δίνονται εφάπαξ επιδόματα στο τέλος του χρόνου. Γιατί όμως οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του κ. Μητσοτάκη και υβριστές της «δημοκρατίας» μιλούν για 12 αντί για 14 μισθούς στον ιδιωτικό τομέα; Σημαίνει κάτι αυτό;

Η ανακοίνωση της «δημοκρατίας»

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η «δημοκρατία» ξεκαθαρίζει ότι ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται ούτε λογοκρίνεται και παραπέμπει το επιτελείο της Ν.Δ. στις on camera δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «δημοκρατίας» έχει ως εξής:

«Η εφημερίδα μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Δεν λογοκρινόμαστε, όποιον και αν ενοχλούμε. Για όλα τα δημοσιεύματά μας υπάρχει πάντα ατράνταχτη τεκμηρίωση. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, δημοσίευμα υπάρχει σχετική δήλωση on camera. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θυμίζει παιδική χαρά, αντί να σπεύδει να εκδίδει ανακοινώσεις, να βοηθήσει ουσιαστικά τον αρχηγό του στην πορεία του προς τη νίκη και να σταματήσει να τον εκθέτει. Τελευταίο επίτευγμα των μαθητευόμενων μάγων, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε συνέδριο χορηγούμενο από το γραφείο του κ. Αρτεμίου. Αυτά, δε, τα περί χρηματοδοτών κ.λπ. αποτελούν κακόγουστη φάρσα. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί. Προσκαλούμε τους νεοσυλλέκτους στη Ν.Δ., μετά τις σχολικές διακοπές, σε μαθήματα διαφάνειας».

Οι επίμαχες δηλώσεις στα αγγλικά

«[…] it has learned nothing from the mistakes of the past. And frankly I don’t want a society which is depended on Christmas handouts *. Young Greeks should not be expecting Christmas gift at the end of each year in order to, short of, become essentially hostages of a clientelistic system. Rather than handouts I want to focus on opportunities.
So if we need to do some rebalancing in terms of our social policies we should focus much more on supporting long term unemployed people on offering retraining, reskilling opportunities rather than having people depended on a handout, which we don’t know if it’s going to be available for ever. So, it’s a different, very different approach to how you organize economic activity but also where your priorities are.»

*Η λέξη handouts αποδίδει εξίσου τις έννοιες ελεημοσύνη και οικονομικό βοήθημα προερχόμενο από το κράτος, όμως έχει αποκτήσει αρνητική χροιά και δεν χρησιμοποιείται για τα κρατικά επιδόματα.

Η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά

«[Η κυβέρνηση αυτή] δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Ειλικρινά μιλώντας, δεν θα ήθελα μία κοινωνία που να εξαρτάται από την ελεημοσύνη* των Χριστουγέννων. Οι νέοι Ελληνες δεν θα έπρεπε να προσδοκούν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρονιάς, ώστε να καθίστανται επί της ουσίας όμηροι ενός πελατειακού συστήματος. Αντί για επιδόματα θα ήθελα να εστιάσω στη δημιουργία ευκαιριών.
Επομένως, αν χρειάζεται μια αναδιάταξη ισορροπιών στην κοινωνική πολιτική μας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων με ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και επανειδίκευσης, αντί να έχουμε ανθρώπους εξαρτημένους από ένα επίδομα που δεν γνωρίζουμε αν θα είναι διαθέσιμο για πάντα. Είναι λοιπόν μια διαφορετική, πολύ διαφορετική προσέγγιση για το πώς οργανώνουμε την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για το πού πρέπει να βρίσκονται οι προτεραιότητές μας…»

Ο ορισμός της λέξης «handout» από το λεξικό Collins: «A handout is a gift of money, clothing, or food, which is given free to poor people. If you call money that is given to someone a handout, you disapprove of it because you believe that the person who receives it has done nothing to earn or deserve it».

Μετάφραση: Η λέξη σημαίνει τη δωρεά χρημάτων, ρούχων ή φαγητού σε φτωχούς ανθρώπους. Στην περίπτωση που η λέξη «handout» χρησιμοποιηθεί αμιγώς για χρηματικό ποσό, αποκτά αρνητική έννοια και υποδηλώνει πως το υποκείμενο που τη χρησιμοποιεί δεν εγκρίνει τη δωρεά (ή ελεημοσύνη), καθώς αυτός που τη λαμβάνει δεν έχει κάνει τίποτα για να την κερδίσει ή να την αξίζει.

Πυρά κατά της  Πειραιώς και από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Πυρά και από το Κίνημα Αλλαγής δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δήλωσή του σχετικά με το θέμα της περικοπής των δώρων των εργαζομένων. Οταν λοιπόν πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι η Ν.Δ. έχει «κρυφή ατζέντα», προφανώς δεν… χάθηκε στη μετάφραση ούτε μεταφέρει «fake news -όπως κατηγορεί η Πειραιώς- η «δημοκρατία» που ανέδειξε την είδηση, όπως αυτή προέκυψε από την ομιλία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κύπρο.

«Με τη χθεσινή ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ακόμη μια φορά πώς εννοεί την κοινωνική πολιτική. Με τις θέσεις αυτές αναδεικνύεται η κρυφή αλλά προκλητική και κοινωνικά άδικη ατζέντα της Ν.Δ. εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά, προγραμματικά και ηθικά εκτεθειμένος» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Πρόσθεσε επίσης πως «όσο κι αν το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. προβαίνει σε αόριστες διαψεύσεις, από την ίδια την ομιλία του στην Κύπρο προκύπτει ότι μιλά για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους. Αυτό είναι το πραγματικό, σκληρό πρόσωπο της Ν.Δ., με το οποίο διαχρονικά η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι δυναμικά απέναντι». Ετσι, πέραν της κυβέρνησης, και το Κίνημα Αλλαγής επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία για τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, αλλά στην Πειραιώς τούς φταίει η «δημοκρατία»…

Ο (γνωστός) Μαυρίδης του liberal σε ρόλο… «γαλάζιου» κομισάριου
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης, μετέχων -κατά περίπτωση- στον πρωινό καφέ του Μητσοτάκη, αποφάσισε (και δεν είναι πρώτη φορά) να λειτουργήσει ως προπομπός του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Επέλεξε μέσω του liberal να καταπατήσει τις αρχές του φιλελευθερισμού (όπως η ελευθεροτυπία), διαλέγοντας τον ρόλο του κομισάριου.

Μάλιστα ο γνωστός κ. Μαυρίδης, που δεν είναι πρώτη φορά που επιτίθεται στη «δημοκρατία», έκανε ακόμη ένα βήμα, καθώς αποκάλυψε τον μύχιο πόθο του: να ενσωματωθούν τα δώρα στον βασικό μισθό, κάτι που διακαώς επιθυμούν οι δανειστές. Μόνο που λησμόνησε ότι, σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, η μη καταβολή δώρων -εκτός των άλλων- είναι και ποινικό αδίκημα, ενώ η ενσωμάτωσή τους στους μισθούς μπορεί να σημάνει και το τέλος τους, όταν έρθει η ώρα των περικοπών. Ομως, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για επιχειρηματίες-δημοσιογράφους όπως ο συγκεκριμένος. Ο φιλελεύθερος στα λόγια δημοσιογράφος, μια και οι επιχειρήσεις του δεν επιβιώνουν από τα έσοδά τους, αλλά με διαφημίσεις και χορηγίες κυρίως από συστημικές τράπεζες και φίλους του κ. Μητσοτάκη, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για… μακεδονομάχους, όταν τέτοια υποτίθεται ότι είναι και η θέση του αρχηγού του. Μιλάμε για παραζάλη.

Από την άλλη, σε εντελώς διαφορετική λογική κινήθηκε το Antinews του Π.Β. Ζήση. Σε σχόλιό του με τίτλο: «Λάθος η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη “δημοκρατία”» τονίζει μεταξύ άλλων: «Μάλλον στην Πειραιώς δεν γνωρίζουν ή σκόπιμα ξέχασαν τον χρυσό κανόνα που διαφύλασσαν ως κόρη οφθαλμού οι παλαιότεροι πολιτικοί: Ποτέ πολιτικός δεν επιτίθεται σε δημοσιογράφο. Και με την τελευταία της ανακοίνωση η Ν.Δ… διέβη τον Ρουβίκωνα και δυστυχώς υιοθέτησε πλήρως τις πρακτικές για τις οποίες κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή   dimokratianews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χανιά: Έμεινε στον «άσσο» - Η τράπεζα του «έφαγε» τη σύνταξη

Στον «άσσο» έμεινε κάτοικος των Χανίων μέσα στις γιορτές, όταν πήγε το πρωί της Μ. Τρίτης, στην τράπεζα και συνειδητοποίησε οτι η σύνταξή του έχει γίνει καπνός.

Ο συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), όπως κατήγγειλε στο zarpanews.gr, περίμενε να πάρει τα χρήματα που καταβάλλονται νωρίτερα εν όψει Πάσχα, όμως αντ’ αυτού, αντίκρισε έναν μηδενικό λογαριασμό. Όπως προέκυψε, η σύνταξη είχε μπει μερικές μέρες πριν και είχε ήδη κατασχεθεί από την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή οφειλή που εκκρεμούσε.

Το ακατάσχετο του λογαριασμού ισχύει για ποσά κάτω των 1250€, με τον 70χρονο να έχει προχωρήσει σε αυτή την ρύθμιση στον συνταξιοδοτικό του λογαριασμό, όμως λογάριασε χωρίς το… παραθυράκι του άρθρου 982. Σύμφωνα με αυτό, το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί την στιγμή που καταβάλλεται και για μία μέρα, όμως αυτό είναι δυνατό την επόμενη! Έτσι την έχουν πατήσει αρκετοί συνταξιούχοι και μισθωτοί με οφειλές, που δεν σήκωσαν όλοι την σύνταξη όσο ήταν νωρίς και την είδαν να χάνεται στο «πηγάδι» του χρέους τους, στο οποίο αδυνατούσαν προς το παρόν να ανταπεξέλθουν.

Συγκεκριμένα οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ για τον Μάιο καταβλήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρους τους τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου, όμως η πληρωμή για τα δύο πρώτα ταμεία ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα λόγω τραπεζικής αργίας, εξ’ου και το μηδενικό ποσό στον λογαριασμό του καταγγέλλοντα.

Οι επισκέψεις στον εισαγγελέα, αν και του έδωσαν δίκιο, του έκαναν ξεκάθαρο οτι δεν θα καταφέρει κάτι μέσω της δικαστικής οδού. Διαμαρτυρόμενος στην τράπεζα, η μόνη λύση που του προτάθηκε ήταν να κάνει αίτηση για να του επιστραφεί η κατασχεμένη σύνταξη. Μέχρι τότε όμως; Ο συνταξιούχος είναι καταδικασμένος να δανειστεί ή να «επαιτήσει» για να καταφέρει να βιοποριστεί τις άγιες ημέρες του Πάσχα.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυβέρνηση: Εξετάζονται μειώσεις σε ΦΠΑ και συντελεστή φόρου εισοδήματος

Ελαφρύνσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε σημερινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου

«Η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και το καλό κλίμα μας επιτρέπει να δώσουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί» ανέφερε η υφυπουργός για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει εκεί που θέλουμε.

Η υφυπουργός εξήγησε ότι στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίοι κοστολογούνται και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα. Μεταξύ αυτών, όπως είπε είναι η μείωση του ΦΠΑ, ενώ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή. Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα.

Σε ότι αφορά τη μεσαία τάξη, η κα Παπανάτσιου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για την ελάφρυνσή της αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μείωση του συντελεστή από το 26% στο 22% για τους επαγγελματίες και τη μείωση των εισφορών.

«Η δικιά μας πολιτική είναι για τους πολλούς, είναι για τους περισσότερους. Δεν είναι για τους λίγους. Μας ενδιαφέρουν και οι επιχειρήσεις και δίνουμε φορολογικά κίνητρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν» τόνισε η υπουργός.

Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως είπε η υφυπουργός, και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ταμεία. Σε ερώτηση σχετική με τη θέση των Θεσμών για το θέμα αυτό εξήγησε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι θέμα συζήτησης με τους Θεσμούς και ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πολιτική την οποία και θα εφαρμόσει.

Αναφορικά με τη ρύθμιση της εφορίας είπε ότι για τα χαμηλά εισοδήματα θα είναι πιο ευνοϊκοί οι όροι. Στα υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ανέργους. Όπως δήλωσε η κα Παπανάτσιου, το μίνιμουμ των δόσεων θα είναι 18 και το μάξιμουμ 120.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δήλωναν καλλιτέχνες, παρήγαγαν υλικό παιδικής πορνογραφίας

Δύο άτομα που δηλώνουν καλλιτέχνες, ένας ζωγράφος 40 ετών και ένας μουσικός 67 ετών, καθώς και μια 40χρονη, συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής κατηγορούμενοι για παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται, ότι σε αστυνομική έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί, με την παρουσία της εισαγγελέως Ανηλίκων, σε τρεις χώρους, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος φωτογραφικού υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων, ενώ ο 40χρονος κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, η 40χρονη ήταν φίλη του 67χρονου και προσέγγιζε αρχικά κυρίως ανήλικες κοπέλες σε καφετέριες και μπαρ, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και τις έπειθε ότι θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στον χώρο της μόδας, αλλά πρώτα θα έπρεπε να κάνουν «ειδικές φωτογραφίσεις». Στη συνέχεια εμφανιζόταν και ο 67χρονος που τους μιλούσε για την… μεγάλη καριέρα που θα τις βοηθούσε να κάνουν.

Ο 40χρονος ζωγράφος λειτουργούσε με ανάλογο τρόπο, ξεχωριστά από το ζευγάρι, αλλά διαπιστώθηκε ότι μια κοπέλα είχε πέσει παράλληλα θύμα και των τριών συλληφθέντων.

Από τις αστυνομικές έρευνες στους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, φωτογραφικές μηχανές, φορητός υπολογιστής και ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα. Στην οικία του 40χρονου βρέθηκαν επιπλέον ποσότητα κάνναβης βάρους 9,1 γραμμαρίων, δύο σπαθιά, δύο ράβδοι πολεμικών τεχνών και το χρηματικό ποσό των 6.600 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

Πηγή     ΑΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βόμβα» ΣτΕ: Οι γιατροί δεν δικαιούνται αναδρομικά από το 2012

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση τριτανακοπής των 4.673 γιατρών του ΕΣΥ που ζητούσαν να λάβουν τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους από τον Αύγουστο του 2012 έως και το περασμένο έτος.

Οι 4.673 γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, μονάδες υγείας, κ.λπ., όλης της χώρας ζητούσαν να εφαρμοστεί και σ' αυτούς η πιλοτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που εκδόθηκε το Φεβρουάριο 2018 (431/2018) και δικαίωσε 4 συναδέλφους τους, δίνοντας τους αναδρομικά τις περικοπές των αποδοχών τους από το 2012.

Και αυτό γιατί, η Ολομέλεια του περασμένου έτους είχε αποφασίσει για όλους τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ (εκτός από τους 4) ότι οι αποδοχές τους πρέπει μεν να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012, αλλά μόνο από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας και μετά (26.2.2018), αλλά όχι αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012.

Δηλαδή, οι 4.673 γιατροί ζητούσαν να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και όχι μόνο στους 4 που δικαιώθηκαν, έτσι ώστε να πάρουν και εκείνοι αναδρομικά τις μειώσεις των αποδοχών των 6 ετών (2012-2018).

Υπενθυμίζεται ότι, η Ολομέλεια του περασμένου έτους είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών, που έγιναν κατ' επιταγή των νόμων 4093/2012 και 4046/2012 και της από 14.11.2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Κατόπιν αυτών, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ 4.673 γιατροί του ΕΣΥ καταθέτοντας αίτηση τριτανακοπής -όπως λέγεται στη νομική επιστήμη- ζητώντας τα αναδρομικά έννομα αποτελέσματα της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2018 να ισχύσουν για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με σημερινή απόφασή της απέρριψε την αίτηση τριτανακοπής των γιατρών του ΕΣΥ.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!