EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 18 Μαΐου 2019

«Ας μοιράσουμε το Αιγαίο να τελειώνουμε»!

Δεν τρέχει και τίποτα. Εκατό βράχια, χίλια πρόβατα και μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Ας τα μοιράσουμε να «ησυχάσουμε». Εξάλλου, Έλληνες και Τούρκοι ζούσαμε επί αιώνες μαζί και «αδελφωμένοι». Αυτά μας λένε οι διάφοροι περισπούδαστοι εμμέσως πλην σαφώς με δηλώσεις του τύπου kazan-kazan, όντας τόσο επιστήμονες όσο και Έλληνες. Μήπως στη μοιρασιά να βάλουμε την Ίμβρο, την Τένεδο, τη Χάλκη, τα δικαιώματα των Κωνσταντινοπολιτών, την περιουσία του Πατριαρχείου, τις αποζημιώσεις στους Ελληνοκυπρίους, τη διατήρηση και το σεβασμό των ελληνιστικών μνημείων στην Τουρκία;

Λέω εγώ… Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι, που αναφέρονται σε «ήσσονος σημασίας θέματα» για τα οποία δύο σύγχρονα ΝΑΤΟϊκά κράτη δε νοείται να ανταγωνίζονται, δεν εντάσσουν στη λίστα και τα παραπάνω; Γιατί δεν γράφουν για την αναγκαιότητα και την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει αποτελεσματικά, ενδεχομένως και διεκδικώντας δυναμικά;

Διόλου τυχαία η στάση τους και επ’ ουδενί εκπεφρασμένη με όρους «αντικειμενικότητας και επιστημοσύνης», όπως διατείνονται. Μάλλον περίεργη είναι και ετεροκαθοριζόμενη. Ενδεχομένως (για να είμαι δίκαιος) χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται. Σπουδαίο πράγμα η «ήπια ισχύς» ή, όπως την ονομάζει κόντρα στο ρεύμα προκειμένου (ορθά) να την ενοχοποιήσει ο Παναγιώτης Ήφαιστος, «μαλακή».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλες πλανητικές δυνάμεις διαγιγνώσκουν και αναλύουν με όρους «χώρου» κάθε κρίσιμη διεθνή και περιφερειακή διένεξη. Για τον ίδιο λόγο αδιαφορούν παντελώς για την ονομασία του βόρειου γείτονά μας, ή για το ποια σημαία θα κυματίζει στο Αγαθονήσι. Τους ενδιαφέρει η κατοχή ευνοϊκής θέσης στο πλαίσιο της κατανομής ισχύος στο χώρο και άρα ο προσεταιρισμός των ισχυρών μερών.

Αν προς αυτόν το σκοπό και με γνώμονα την επανένταξη στη συμμαχία «ψυχή τε και σώματι» υπάρξουν παραχωρήσεις εκ μέρους άλλων μικρών κρατών, για τις μεγάλες πλανητικές δυνάμεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον το τίμημα δεν το επωμίζονται οι ίδιες. Ιδιαιτέρως δε όταν τα εν λόγω «λιγότερο ισχυρά μέρη» είναι πάντοτε σίγουρα και πρόθυμα.


Να κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας;

Το ζήτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση του πολύτιμου ισχυρού της περιοχής, με το ιδανικό σενάριο να περιλαμβάνει την απουσία αντίδρασης από το άλλο μέρος. Μια τέτοια εναλλακτική επιλογή είναι η πρώτη, ενώ μια άλλη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κινητοποίηση του λιγότερο ισχυρού μέρους με σκοπό την κατατριβή του ισχυρού, εφόσον ο τελευταίος δεν εναρμονίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Ψιλά γράμματα για τους φωστήρες, οι οποίοι σημειώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ, σε συνέδρια, σε διαλέξεις και όπου αλλού μπορούν: «Μόνο στα όνειρά μας θα ικανοποιήσουμε τις αξιώσεις μας όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα ή την Κύπρο. Θα πρέπει να κάνουμε πίσω για να κάνουν αντίστοιχα πίσω οι Τούρκοι στο θέμα των γκρίζων ζωνών και έτσι, να έχουμε μία κατάσταση αμοιβαίου οφέλους». Να κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας; Αν κάνουμε, δεν θα υπάρξουν διεκδικήσεις αλλού; Ή μήπως θα επιστεγαστεί η συμφωνία με μια συνθήκη, η οποία θα είναι βεβαίως-βεβαίως «απαράβατη»; Κάτι σαν τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η έξωθεν (υπερπόντια) «ζύμωση» λέει ότι η νατοϊκή ασφάλεια και συνοχή προέχουν και προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να δεχθούμε ό,τι απαιτηθεί. Εγώ αναρωτιέμαι που θα βρισκόταν ένας Τούρκος καθηγητής, την επόμενη ημέρα που θα εκστόμιζε ανάλογες θέσεις στην Τουρκία, ή ένας Ισραηλινός στο Ισραήλ. Και αν επιβίωνε, σίγουρα δεν θα ήταν μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής, αλλά θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των «περιθωριακών». Εδώ, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και δυστυχώς, αυτά είναι συμπτώματα παρακμής, αν όχι προχωρημένης σήψης.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σκουπιδομαχία στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Δώρο Χριστουγέννων τον Μάιο ο κ. Τσίπρας, μείωση φόρων ο κ. Μητσοτάκης. Ανταπαντάει ο πρώτος λέγοντας το ίδιο με τον δεύτερο σαν γνήσιος χαρτοπαίκτης και ο δεύτερος ανακαλύπτει τις διακοπές του πρώτου σε κότερο. Οπότε εισέρχονται στο παιχνίδι οι πεθαμένοι πατεράδες τους: ποιος ήταν καλύτερος του κ. Τσίπρα ή του κ Μητσοτάκη; Ποιος να ενδιαφερθεί για όλη αυτή την σκουπιδομαχία, για αυτόν το δημόσιο κανιβαλισμό της πολιτικής και των θεσμών! Να φύγει ο κ. Τσίπρας βροντοφωνάζει ο ένας, όχι θα σε κερδίσω και θα μείνω απαντά ο άλλος.

Μειώνει τον ΦΠΑ στο καφέ ο κ. Τσίπρας, αλλά όχι στα καφενεία, ξανά μείωση των φόρων ο άλλος. Θα φέρω ανάπτυξη ο ένας, θα την φέρω εγώ καλύτερα ο άλλος – όπως μια φρατζόλα ψωμί από τον φούρνο. Εγώ είμαι ο καλύτερος, λέει ο κ. Τσίπρας με τραγικά γλωσσικά λάθη, όχι εγώ είμαι ο καλύτερος, απαντά ο άλλος με βλέμμα που γυαλίζει κάπως επίφοβα. Το δικό σας μνημόνιο ήταν το χειρότερο, όχι το δικό μας ήταν το καλύτερο.

Η Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου και υπόσχεται να παραβιάσει και την ελληνική. Οι δύο αρχηγοί, σαν συνεννοημένοι, προσφεύγουν στα όργανα της ΕΕ για να παραστήσουν πως κάτι κάνουν, αλλά εισπράττουν δηλώσεις παρηγοριάς από τους κυνικούς και ιδιοτελείς Γερμανούς και τους δορυφόρους τους. Δηλώσεις που καταπίνουν σαν πιστοί υποτελείς. Και τα μέσα ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους αναπαράγουν όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι σαν μεγάφωνα πολλών βατ σε πλατεία.

Έτσι χάρη στα μέσα ενημέρωσης τα σκουπίδια διαχέονται, σκορπάνε στην κοινωνία, γίνονται συστατικό της μέρος μαζί με τις θαυματουργές αλοιφές, τις παραϊατρικές διαφημίσεις, τα survivor για νοητικά καθυστερημένους, τις χαζοχαρούμενες τηλεπερσόνες πανάκριβης ένδυσης, την αντικειμενική ολιγόνοια των πολιτικών σχολιαστών, ειδήσεις με λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Θα βρέξει πάλι μήνα Μάιο οδύρονται οι παρουσιαστές του καιρού.

Ο κοινός παρονομαστής Τσίπρα-Μητσοτάκη

Αυτό τον ορυμαγδό, την κενότητα έως και χυδαιότητα του δημόσιου λόγου των δύο κομμάτων εξουσίας, αφού αυτά κυβερνούν εναλλασσόμενα, θα μπορούσαμε να τα αντιληφθούμε ηθικοπλαστικά ή τεχνικά, παραθέτοντας διάφορα κοσμητικά επίθετα, όχι αναγκαστικά λανθασμένα. Αλλά το κύριο θέμα βρίσκεται αλλού. Το πρώτιστο ζήτημα είναι για ποιο λόγο πολιτεύονται με αυτό τον τρόπο, χωρίς να προτάσσουν ούτε καν στοιχειώδη πολιτικά σχέδια. Γιατί καταφεύγουν στην σκουπιδομαχία, την μαγκιά, την συκοφαντία.

Νομίζω ότι αμφότεροι, οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, επιδιώκουν δύο ίδιους στόχους ταυτοχρόνως: ο ένας είναι ο προφανής, ο καθένας θέλει να επικρατήσει στις εκλογές σε βάρος του άλλου. Ο δεύτερος στόχος αποτελεί κοινό συμφέρον και για τους δύο και είναι να παραμείνει το σύστημα του κομματικού διπολισμού ακέραιο, να μην καταρρεύσει δηλαδή κανένα από τα δύο κόμματα, γιατί απλά τότε θα καταρρεύσει και το άλλο.

Αν, συνεπώς, κοιτάξουμε πίσω από τη σκουπιδομαχία, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο αυτοαναπαράγεται μόνο εφόσον κατορθώσει να μετατρέψει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σε μοιρολατρικό θεατή, κομματικοποιημένο νου, μάζα χωρίς πολιτική κρίση. Μάζα, η οποία από την στιγμή που συνδέει την λύση των ατομικών προβλημάτων αποκλειστικά και μόνο με την ψήφο σε κάποιο κόμμα εγκλωβίζεται στην λογική του μικρότερου κακού και ακολούθως άγεται και φέρεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σαν άθυρμα.

Έτσι ο κ. Τσίπρας στέλνει ψήφους στον κ. Μητσοτάκη από τρομαγμένα και υπερφορολογημένα μεσοστρώματα, τα οποία ελπίζουν να ελαφρυνθούν. Και ο κ. Μητσοτάκης ωθεί προς τον κ. Τσίπρα φοβισμένους πολίτες στο όνομα της αντιδεξιάς και της υπεράσπισης των μικροεπιδομάτων. Στο βάθος έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά στην κορυφή ανταγωνίζονται για την εξουσία.

Όμως, ας το τονίσω ξανά: η αναπαραγωγή των δύο κομμάτων εξουσίας θεμελιώνεται σε μια πληβειακή πολιτική στάση σημαντικού τμήματος της κοινωνίας μας. Αυτοί οι ψηφοφόροι, αντί να επιλέξουν να αγωνιστούν ως πολίτες ανεξάρτητα από τα κόμματα για τα προβλήματά τους, καταφεύγουν μοιρολατρικά και διανοητικά νωθρά στην λογική του μικρότερου κακού.

Αναπαραγωγή διπολισμού

Είναι, συνεπώς, φανερό διά γυμνού οφθαλμού πως το πάγιο κοινό συμφέρον των δύο αρχηγών είναι η αναπαραγωγή του διπολισμού με απολιτικούς όρους, επειδή επιτρέπει στα δύο μεγάλα κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία, και επειδή εξυπηρετεί το τρέχον συμφέρον σε κάθε εκλογές, τον ανταγωνισμό για την εξουσία. Αλλά και οι δύο επιδιώκουν εξουσία σκέτη, χωρίς προϋποθέσεις, ούτε δεσμεύσεις.

Τα πολιτικά τους συμφέροντα δεν αντέχουν τις δεσμεύσεις για τον επιπλέον λόγο ότι και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δεσμευτεί στις πολιτικές ελίτ της Γερμανίας και τους δορυφόρους της. Αμφότεροι μνημόνια εφάρμοσαν και θα εφαρμόζουν, αυτή είναι η πολιτική τους. Αλλά, επίσης, τυχόν δημόσιες προεκλογικές πολιτικές δεσμεύσεις των δύο κομμάτων φοβούνται ότι μπορεί να αφυπνίσουν την κρίση των πολιτών και να τους απομακρύνουν από την μοιρολατρικό εγκλωβισμό στο μικρότερο κακό.

Άκουσε κανείς κάτι από το στόμα τους για την Ευρώπη; Άκουσε για τα σχεδόν έξι εκατομμύρια φτωχούς και σχετικά φτωχούς στη χώρα; Άκουσε για το σχεδόν μισό εκατομμύριο από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα με μηνιαίο μισθό από 250 έως 500 ευρώ; Άκουσε για το σύνολο της δημόσιας περιουσίας που έχει δοθεί στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για ξεπούλημα με προτεραιότητα την εξευτελιστική εξαγορά τους από γαλλογερμανικές επιχειρήσεις; Άκουσε τίποτα για το τέταρτο μνημόνιο των καταστροφικών πλεονασμάτων και υπερ-πλεονασμάτων;

Αυτά όλα συνιστούν λεηλασία των πολιτών και του δημόσιου πλούτου και την έκανε ο κ. Τσίπρας με τους υπουργούς του. Όπως ανάλογα έργα στήριξε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση Σαμαρά και ο Παπανδρέου προηγουμένως. Η άρνηση πολιτικών δεσμεύσεων και η υποκατάστασή της με σκουπιδομαχία, είναι τόσο κρίσιμη για τα δύο κόμματα, ώστε δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμα και να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα και ας συνιστά αυτό εσχάτη προδοσία.

Αυτόβουλοι πολίτες

Μπορεί να φθάσουν να αλλάξουν και σχετικούς νόμους με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ραγιάδων, αντί εθνικών αντιπροσώπων, τις οποίες αμφότερα διαθέτουν. Μας προϊδεάζουν, άλλωστε, για την προθυμία τους να παραδίδουν ό,τι εθνικό. Μας το δείχνει η τύχη των Ιμίων∙ η σιωπή ή η ακραία υποτονική στάση τους στα ζητήματα με την Αλβανία∙ η αδράνεια αν όχι η ανοχή απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο και στο Αιγαίο∙ ο καιροσκοπισμός τον οποίο επέδειξε ο κ. Τσίπρας στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σ’ αυτά να προσθέσουμε τα αλλεπάλληλα και επί χρόνια «ναι σε όλα» που λένε προς την κα. Μέρκελ, ακόμη και προς τους υπαλλήλους της στο ευρωιερατείο. Όλα τα «ναι» που συνοδεύουν την απώλεια της πολιτικής μας κυριαρχίας έναντι δόσεων και πολιτικής στήριξης. Ένας έμπειρος και σοβαρός λαός πολιτών, εννοώ σημαντικά τμήματά του με αποθέματα γνώσης αγώνων και ικανοποιητικό βαθμό αυτοσεβασμού, θα αποδεσμευόταν από τον εγκλωβισμό του στην μοιρολατρική λογική του μικρότερου κακού.

Αν μη τι άλλο επειδή τον καθιστά ανδράποδο υπέρ των συμφερόντων των δύο κομμάτων εξουσίας, ενώ τον στρέφει ενάντια στα δικά του τα συμφέροντα. Σε αυτό το πνεύμα θα αποτελούσε λαϊκή νίκη η εκλογική καταβαράθρωση των δύο θλιβερών μονομάχων και των κομμάτων τους. Πόσοι θα έχουν την ωριμότητα και το σθένος αντί σαν ανδράποδα του μικρότερου κακού να ψηφίσουν ως αυτόβουλοι πολίτες;Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυστρία-Στράχε: Η πτώση του «κ. Καθαρού» της άκρας δεξιάς

Φόρεσε το κοστούμι του αντικαγκελάριου της Αυστρίας ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσει να ξεχαστεί η εποχή που έκανε παραστρατιωτικές ασκήσεις με τους νεοναζί: ο αρχηγός της αυστριακής άκρας δεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σκόνταψε στο σκάνδαλο της Ιμπιζα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Κοστούμι-γραβάτα και σοβαρό ύφος: με τα ατού αυτά του ηγέτη που ονειρεύτηκε ότι θα γινόταν, ο αυστριακός οδοντοτεχνίτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), του οποίου ηγήθηκε επί 14 χρόνια.

Αφού πέρασε αρκετά χρόνια προσπαθώντας να εξωραΐσει την εικόνα της παράταξής του, η οποία διαθέτει ισχυρή επιρροή στο στρατόπεδο των ευρωπαίων εθνικιστών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επιβεβαιώνει για την άκρα δεξιά την εικόνα που της δίνουν οι επικριτές της: ύποπτες σχέσεις με την Ρωσία, επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, ύποπτη χρηματοδότηση.

Ο κ. Καθαρός βιντεοσκοπήθηκε κρυφά , το καλοκαίρι του 2017, κατά την διάρκεια συνάντησης σε βίλα στην Ιμπιζα, να προσφέρει σημαντικές δημόσιες συμβάσεις σε ρώσο ολιγάρχη με αντάλλαγμα τις ρωσικές επενδύσεις στην ισχυρότερη εφημερίδα της χώρας, την Kronen Zeitung.

Εκτός από τις ενοχοποιητικές δηλώσεις του, σε αυτό το ραντεβού συμπεριφέρεται σαν «καυχησιάρης και ματσό έφηβος», εμφανώς πιωμένος και με αποχαλινωμένη γλώσσα. Το αναγνώρισε και ο ίδιος.

Το να γίνει παρουσιάσιμος δεν ήταν και λίγο γι΄αυτόν τον γαλανομάτη Βιενέζο που σύχναζε σε νεοναζιστικές οργανώσεις στα νιάτα του.

Ο Τύπος ξαναέβγαλε στην επιφάνεια τις φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 που δείχνουν το Στράχε να συμμετέχει σε παραστρατιωτικές ασκήσεις με μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Wiking Jugend: «Ημουν ανόητος, νέος και αφελής», έχει υποστηρίξει ο ενδιαφερόμενος.

Τακτικιστής της μετριοπάθειας

Ο Στράχε δοκίμασε πολλούς πολιτικούς μανδύες, μέχρι το 2010 όταν παρουσίασε μία υπερεθνικίστρια υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, πριν βγάλει απο την μέση τις πιο ενοχλητικές προσωπικότητες του Κόμματος των Ελευθέρων.

Εγκατέλειψε την προκλητική στάση και έμαθε πώς γίνεσαι από λύκος αρνάκι, μέχρι να ορισθεί αντικαγκελάριος στη κυβέρνηση του ακόμη πιο νέου και φιλόδοξου συντηρητικού Σεμπάστιαν Κουρτς, περιβεβλημένος από τους «αξιωματικούς» του, επικεφαλής πέντε στρατηγικής σημασίας υπουργείων, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Αυτός ο πρώην θαμών των νυκτερικών κλαμπ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έφερε νέο αίμα στο κόμμα της αυστριακής ακροδεξιάς, καλλιέργησε το προφίλ του καλού οικογενειάρχη, που φροντίζει τον κήπο του, περιβεβλημένος από την νεαρή σύζυγό του, στον σκύλο του και το τρίτο μόλις λίγων μηνών παιδί του.

Η στρατηγική του απέδωσε καρπούς: με 11% στις βουλευτικές εκλογές του 2006, το FPO έφθασε μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2016, πρωτοφανές για την Αυστρία, συγκέντρωσε το 26% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2017 και επιβλήθηκε ως κυβερνητικός εταίρος του νεαρού Κουρτς.

Αλλά στο βάθος, ο Στράχε και το κόμμα του δεν εγκτέλειψαν καμία από τις θεμελιώδεις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές αρχές τους.

Για τον πολιτικό αναλυτή Τόμας Χόφερ, «η υιοθέτηση ενός μετριοπαθούς τόνου δεν είναι παρά προϊόν τακτικής».

Κατά την διάρκεια της 18μηνης ζωής της κυβέρνησης συνασπισμού, οι ξενοφοβικές, ομοφοβικές και νεοναζιστικές παρεκτροπές των στελεχών και των μελών του FPO διαδέχθηκαν η μία την άλλη για να γίνουν καθημερινότητα, μία καθημερινότητα που ο Στράχε επέμενε να χαρακτηρίζει «μεμονωμένα περιστατικά».

Παραιτούμενος σήμερα, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε όρισε για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του FPO τον Νόμπερτ Χόφερ, τον φιναλίστ των προεδρικών εκλογών του 2016 στις οποίες ηττήθηκε η αυστριακή άκρα δεξιά.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτά είναι τα παράδοξα του νέου ΦΠΑ

Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες έχουν εξελιχθεί οι μείωση του ΦΠΑ. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή και οι επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές ΦΠΑ.

Οι προσαρμογές έχουν εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ορίζει ο νόμος και ως συνήθως όταν υπάρχουν αλλαγές στον ΦΠΑ δεν λείπουν και τα παράδοξα.

Με βάση τις οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων, όπου τις ψήφισε η Βουλή, η κέτσαπ θα έχει από Δευτέρα 13% ΦΠΑ, αλλά η μουστάρδα 24% (επειδή δεν περιλαμβάνεται στις σάλτσες).

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στον μειωμένο συντελεστή 13% μετατάσσονται επίσης όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων και ο ίδιος συντελεστής επιβάλλεται στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς όταν πωλούνται στο ράφι.

Το γάλα υπάγεται σε συντελεστή 13% αλλά το γάλα κακάο στο 24%. Με τον ίδιο συντελεστή 24% επιβαρύνονται γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού κ.α

Καφές, τσάι και μπαχαρικά στο ράφι μετακομίζουν στον μειωμένο συντελεστή 13%. Αν όμως πρόκειται για καφέ ή τσάι έτοιμο για κατανάλωση ακόμα και εάν διατίθεται στο ράφι του σούπερ ο συντελεστής παραμένει στο 24% όπως άλλωστε και ορισμένα βότανα μεταξύ των οποίων το τζίντζερ. Τα υπόλοιπα βότανα μετατάσσονται στον συντελεστή 13%.

Φυσικοί χυμοί στο ράφι αλλά και συμπυκνωμένοι οι οποίοι αραιώνονται με νερό υπάγονται στον συντελεστή 13%. Εξαιρούνται όμως και συνεχίζουν να υπάγονται στον συντελεστή 24% τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά», κλπ.

Άλλο ΦΠΑ θα έχει επίσης η διαμονή σε ξενοδοχείο, ανάλογα με το «πακέτο» διαμονής ή ανάλογα… με το ξενοδοχείο.

Για τα ξενοδοχεία, γίνεται διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ως εξής:

 Διαμονή με πρωινό: 13% στην ενιαία τιμή

Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24% ΦΠΑ.

Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον 24% ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Διαμονή με σύστημα all inclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον ΦΠΑ 24, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, επιτρέπεται να τιμολογούν με όποιον ΦΠΑ αναλογεί σε κάθε παροχή (24% ή 13% κατά περίπτωση).Πηγή   in.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η παγκόσμια χούντα «προ των πυλών»: Ετοιμάζεται τεράστια βάση ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ δεδομένων

Μεγάλες ανησυχίες προκαλεί η απόφαση της ΕΕ.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, τη δημιουργία μιας εκ των μεγαλύτων βάσεων δεδομένων, που θα περιλαμβάνει τα βιομετρικά στοιχεία περισσότερων -κρατηθείτε- από 350 εκατομμυρίων πολιτών.

Ο στόχος είναι κυρίως οι πολίτες εκτός των χωρών της ΕΕ, αλλά θα περιλαμβάνονται και τα δεδομένα πολλών Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα.

Τα βιομετρικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τις σαρώσεις των προσώπων αλλά και μερικά ακόμη που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το Business Insider, όλα τα παραπάνω θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των υπηρεσιών μετανάστευσης, στην Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, όπως και στα πάσης φύσεως σώματα ασφαλείας.

Μιλάμε δηλαδή για το ΑΠΟΛΥΤΟ φακέλωμα.

Σημαντική πληροφορία: Η βάση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δημιουργηθεί, πρόκειται ουσιαστικά να ενοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων.

Business Insider

Η ψηφοφορία, έγινε στις 15 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διεξήχθη σε δύο γύρους. Ο πρώτος αφορούσε σύνορα και έκδοση βίζας ενώ ο δεύτερος τη συνεργασία με δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Και στους δυο γύρους, υπερψηφίστηκαν.

Το τυρί: Αμέσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως θα αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφαλείας που θα προστατεύουν τα περασμένα στη γιγαντιαία βάση προσωπικά δεδομένα και ως εκ τούτου την ιδιωτικότητα των χρηστών. Αυτό θα γίνει, λένε, με νέες νομοθετικές διατάξεις που θα προβλέπουν αυστηρή πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μόνο από σώματα ασφαλείας και δικαστικές αρχές.

Η φάκα: Τέτοιες δηλώσεις, περνούν στο υποσυνείδητο των ανθρώπων, πως υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται για κείνους, οπότε οι ίδιοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν και απλά πρέπει να ζούν…αμέριμνα. Όλοι ξέρουμε, πως αν κάποιος χάκερ θέλει, μπορεί να σπάσει τα «ψηφιακά οχυρά» και να κάνει ο,τι θέλει με τα δεδομένα που θα σηκώσει.

Πολλοί αντέδρασαν, ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που λένε πως ένα τέτοιο μέτρο θα αυξήσει την ασφάλεια και θα βοηθήσει τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα, θα μειώσει το έγκλημα κτλ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η γιγαντιαία βάση δεδομένων «θα κάνει τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια και τη
μετανάστευση διαλειτουργικά, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων».

Με λίγα λόγια, θα είναι ευκολότερο για τους υπαλλήλους των συστημάτων αυτών, να έχουν συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, δεδομένα που τώρα βρίσκονται διάσπαρτα για όποιον θέλουν, όποτε θέλουν. Υπενθυμίζουμε πως μιλάμε για βιομετρικά δεδομένα.

Ο στόχος της δημιουργίας αυτής της τεράστιας βάσης δεδομένων, λένε πως είναι η ταυτοποίηση των πολιτών εκτός ΕΕ, καθαρά για λόγους ασφαλείας και πρόληψης της τρομοκρατίας αλλά ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί πως δεν θα χρησιμοποιηθεί και για…άλλους σκοπούς;

Ο Jeroen Lenaers, εισηγητής της ΕΕ, δήλωσε πως το νέο σύστημα «θα εξασφαλίσει ταχύτερη, πιο συστηματική και πληρέστερη πρόσβαση στα συστήματα πληροφόρησης της ΕΕ για αστυνομικούς συνοριοφύλακες, αξιωματικούς μετανάστευσης και προξενικούς υπάλληλους προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».
Politico EU

Όπως αναφέρει το Politico: «Το νέο σύστημα θα δίνει πρόσβαση στις αρχές στην επαληθευμένη ταυτότητα ενός ατόμου με μία μόνο σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων».

Αυτή η τεράστια βάση δεδομένων, του «Μεγάλου Αδελφού», δεν αποκλείεται να είναι τα «θεμέλια» για το παγκόσμιο αστυνομοκρατούμενο κράτος-χούντα που έρχεται.

Δείτε το βίντεο και προετοιμαστείτε.

Πηγή  el.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που παραιτήθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit, είναι το φαβορί για να αναλάβει την πρωθυπουργία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του, προτιμούν τον Τζόνσον, με ποσοστό 39%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Times.

Στη δεύτερη θέση έρχεται ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά σε μεγάλη απόσταση, με ποσοστό μόνο 13%.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του διαδόχου της αφού θέσει τη συμφωνία για το Brexit σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 3 Ιουνίου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι ελλείψεις, η μεγάλη τηλεπικοινωνιακή τρύπα και η ασχήμια των σταθμών

Ένα αποφασιστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και το μέλλον του σιδηροδρόμου φέρνει η ηλεκτροκίνηση στο Αθήνα –Θεσσαλονίκη που εγκαινίασε προχθές ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης. Αναμφίβολα, πέρα από τις τυμπανοκρουσίες και τις προεκλογικές φιέστες είναι ένα μεγάλο βήμα αν αναλογιστεί κανείς τις αμαρτίες, τα πισωγυρίσματα αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις που βύθισαν για δεκαετίες στην μιζέρια τα ελληνικά τρένα.

Της Μαριάννας Τζάννε

Για να ξεπεράσει όμως ο σιδηρόδρομος τις μεγάλες αδυναμίες του παρελθόντος και να γίνει το τρένο ανταγωνιστικό μέσο στον τομέα των χερσαίων μεταφορών, θα πρέπει να επισημανθούν σοβαρές ελλείψεις και μερικές λεπτομέρειες που δεν δικαιολογεί η μεγάλη προετοιμασία και οι προχθεσινοί πανηγυρισμοί.Ειδικά όταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε μια μεγάλη σιδηροδρομική οικογένεια με τεράστια εμπειρία στο επιβατικό έργο, όπως είναι αυτή των Ιταλικών σιδηροδρόμων καλλιεργώντας από την περσινή ΔΕΘ μεγάλες προσδοκίες για ριζικές αλλαγές στον σιδηρόδρομο.

Το Intercity Express ξεκίνησε προχθές το παρθενικό του ταξίδι σε πλήρως ηλεκτροδοτούμενη γραμμή προαναγγέλλοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες εντός της αμαξοστοιχίας. Η πραγματικότητα σε όσους επιβιβάστηκαν στο βαγόνι των επισήμων την Τετάρτη και πολύ περισσότερο με την επιστροφή προς Αθήνα την Πέμπτη ήταν απογοητευτική. Ας δούμε τις σοβαρότερες ελλείψεις και τα προβληματικά σημεία των νέων τρένων αλλά και της συνολικής εικόνας του σιδηροδρόμου.-Σε ελάχιστα σημεία του δικτύου υπάρχει επαρκής τηλεπικοινωνιακή κάλυψη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας αλλά και πρόσβασης στο Ίντερνετ. Στα περισσότερα από τα 500 χιλιόμετρα του ΠΑΘΕ, η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων είναι αδύνατη λόγω ανυπαρξίας σήματος.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ανακοίνωση που μοίρασε προχθές έκανε λόγο για Wi-Fi αποκλειστικά στην α΄ θέση της αμαξοστοιχίας I/C51, με σταδιακή αποκατάσταση και στις υπόλοιπες αμαξοστοιχίες. Όμως ακόμη και στο ανακατασκευασμένο τρένο, που θα δοκιμάσουν οι επιβάτες από την προσεχή Δευτέρα, το Wi-Fi δυσκολευόταν να σηκώσει όλο το φορτίο των χρηστών και μετά τις πρώτες ώρες βγήκε εκτός.

- Παρά τον αυξημένο αριθμό των επισήμων, υπήρχε εμφανής αδιαφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την φροντίδα και περιποίηση των χώρων υγιεινής. Εικόνα που διαπιστώσαμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την επόμενη μέρα. Βουλωμένοι νιπτήρες, εκτός λειτουργίας WC, πεταμένα χαρτιά στο πάτωμα και έλλειψη καθαριότητας ανάγκασαν τους επιβάτες να καταφύγουν στις τουαλέτες των σταθμών του ΟΣΕ!


-Τριτοκοσμική ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι επιβάτες και στις χθεσινές συμβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Λερωμένα καθίσματα, αναγγελίες για τις στάσεις και τους σταθμούς του δρομολογίου, χωρίς μετάφραση στα αγγλικά που παρέπεμπαν σε μεγάφωνα λαϊκής πανήγυρης. Την εικόνα των εσπευσμένων εγκαινίων συμπλήρωνε η έλλειψη σύνδεσης με το ρεύμα με αποτέλεσμα το ταξίδι να μην είναι πλήρως ηλεκτροδοτούμενο και να απαιτείται η μετάβαση από ηλεκτροκινούμενες μηχανές στις ντηζελοκίνητες και αντίστροφα. Το προσωπικό της εταιρείας υποσχέθηκε ότι η εικόνα αυτή θα πάψει να υφίστανται από την επόμενη εβδομάδα.

-Ο ελληνικός σιδηρόδρομος θα αποκτήσει τις μεγάλες ταχύτητες που θα κάνουν τη διάρκεια του ταξιδιού σε 3 ώρες και 15 λεπτά με την ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης που θα χρειαστούν ακόμη μήνες για να ολοκληρωθούν. Ο ΟΣΕ τοποθετεί την μετάβαση από τις αρχές του 2020, χρονοδιάγραμμα που αμφισβητούν στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

-Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στους σταθμούς του σιδηροδρόμου. Η εγκατάλειψη είναι τόσο εμφανής που σε ορισμένες περιοχές τα σίδερα έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν από τα μπετά και οι πλαστικές καρέκλες να δείχνουν ότι για τον ΟΣΕ ο χρόνος έχει σταματήσει προ πολλού. Πολλοί εκτιμούν ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος θα χρειαστεί ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο για να βρει τους πόρους και να συντηρήσει τους σταθμούς αλλά και να αποκτήσει μια αξιοπρεπή παρουσία που να συνάδει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών δίκτυο.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!