EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Πως τα πανεπιστήμια εκφυλίστηκαν σε ακαδημαϊκές νεροτσουλήθρες

Αυτές τις ημέρες που οι υποψήφιοι για μία θέση στα ΑΕΙ δίνουν τη δική τους μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, αξίζει να ειπωθούν κάποιες πικρές αλήθειες. Η επιδίωξη της ανόδου του μορφωτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων (και θεσμικά ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης) δεν αντιστοιχεί μόνο στις ιστορικές εξελίξεις που χαρακτήρισαν τις παραγωγικές ανάγκες και τους τεχνικούς εκσυγχρονισμούς της νεότερης βιομηχανικής δυτικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο του καταμερισμού της εργασίας, είχαν επίσης ένα σημαντικό ιδεολογικό ρόλο ως προς τον ορισμό των κριτηρίων της κοινωνικής ιεραρχίας και του κύρους ή της «αξίας» των διαφόρων επαγγελμάτων.

Η υψηλού επιπέδου μόρφωση, η καλλιέργεια, η «Παιδεία», αργότερα η τεχνοεπιστημονική εξειδίκευση, έχαιραν συνεπώς πάντα ενός διόλου ευκαταφρόνητου κοινωνικού γοήτρου. Ήδη από τον 15o αιώνα και την Αναγέννηση, το γόητρο αυτό σαγηνεύει ιδιαίτερα τα ανερχόμενα αστικά στρώματα της εποχής, τα οποία παράλληλα τείνουν να «παραδίδονται στην πολυτέλεια και να επιδιώκουν μια άνετη ζωή εισοδηματία» (VonMartin, Η Κοινωνιολογία της Αναγέννησης σ. 94-95).

Πρόκειται προφανώς για τους νεόπλουτους αστούς της εποχής, που συχνά μιμούνται αδέξια τους ευγενείς και αριστοκράτες, επιδιώκοντας να αποκτήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα αντίστοιχο κοινωνικό κύρος, έστω στο πεδίο του lifestyle. Είναι βέβαια τα συνηθισμένα αντικείμενα χλευασμού του Μολιέρου στη Γαλλία και πολύ αργότερα, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, του Βέμπλεν στην Αμερική.

Εντούτοις, στην Αναγέννηση, αρκετοί ήταν οι αστοί που, επιδιώκοντας τη διαρκή ενίσχυση της κεκτημένης οικονομικής τους κατάστασης, ή φοβούμενοι τη μείωση των περιουσιών τους και την απώλεια της κοινωνικής τους θέσης, δεν έπαψαν να οργανώνουν εθιμικά και νομικά τις αντιστάσεις τους. Έτσι, «ένας Φλωρεντινός, όσο εύπορος και αν ήταν απαιτούσε από καθέναν από τους γιους του να έχει τακτικό επάγγελμα. Οι πατεράδες το έκαναν αυτό προϋπόθεση κληρονομιάς. Συνέβαινε, μάλιστα, να ζητούν με τη διαθήκη τους από το κράτος να τιμωρείται κάθε γιος που δεν πρόκοβε, με ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο». (VonMartin, στο ίδιο).

Τα πανεπιστήμια και ο φετιχισμός του «χαρτιού»

Ωστόσο, τότε ακόμα το γόητρο των σπουδών δεν συνίστατο σε απλή προσομοίωση από ιδεολογίες και πρακτικές προς υιοθέτηση και κατανάλωση από τα κατακερματισμένα, εξατομικευμένα και πολιτικώς ανίσχυρα στρώματα των εργατών και των μικροαστών που υποφέρουν από κάποιο σύμπλεγμα κοινωνικής κατωτερότητας. Με άλλα λόγια, είχε μια κοινωνική λειτουργία, όχι μόνο σνομπίστικης κοινωνικής διάκρισης, αλλά και διακυβεύματος των λαϊκών αγώνων για την εξασφάλιση μιας ουσιαστικής μόρφωσης. Παράλληλα ήταν ένα εθιμικό και θεσμικό πλαίσιο για την κατοχύρωση της κυριαρχίας των πραγματικών ελίτ.

Ο εικονικός εκδημοκρατισμός της ανώτατης παιδείας υποκύπτει στον φετιχισμό του «χαρτιού», της πτυχιοποίησης όλων όσων διεκδικούν άκοπα (ή έστω πληρώνοντας κάτι) ίσες ευκαιρίες κοινωνικής καταξίωσης και προκοπής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διαρκή υποβάθμιση της ουσίας και των γνωστικών περιεχομένων αυτού του «χαρτιού» σε απλά τυπικά προσχήματα, δεν συντελεί στην ένταξη των διαφόρων πτυχιοποιημένων αποφοίτων σε κάποια πραγματική κοινωνική ελίτ.

Αντιθέτως, καταλήγει σύντομα στην απώλεια ακόμα και του ελάχιστου γοήτρου που θα μπορούσαν να διατηρούν οι πανεπιστημιακές σπουδές στα περιφερειακά και λίγο ή πολύ υποβαθμισμένα ΑΕΙ. Ιδίως μάλιστα, όταν οι σπουδές αυτές πραγματοποιούνται σε γνωστικούς τομείς και τμήματα ήδη ιδεολογικά απαξιωμένα, όπως οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.

Συνεπώς, τέτοιοι τίτλοι σπουδών μοιάζουν περισσότερο με χάντρες και μπιχλιμπίδια σε ιθαγενείς παρά σε στοιχεία ενός διακεκριμένου lifestyle και εφοδίου πιθανώς αξιοποιήσιμου στην αγορά εργασίας. Από εκείνους, βεβαίως, που δεν επιθυμούν ούτε να παραμείνουν μονίμως άεργοι, ούτε να ενταχτούν στο δυναμικό των ευκαιριακά απασχολήσιμων και κακοπληρωμένων υπαλλήλων του Δημοσίου ή των διάφορων ΜΚΟ.

Τα απόκρημνα μονοπάτια της επιστήμης

Τα συνηθισμένα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν πλέον χώρους μεταλυκειακών σπουδών, και όχι πραγματικής επιστημονικής κατάρτισης. Ακόμα και αν το δεχτούμε αισθάνεται κάποτε κανείς ότι ματαιοπονεί όταν υπενθυμίζει, στην Ελλάδα της κρίσης, κάποιες πολιτικές και εθιμικές προϋποθέσεις της πραγματικής δημοκρατικής εκλαΐκευσης του διαθέσιμου ιστορικά και κοινωνικά «μορφωτικού κεφαλαίου», σε μεταλυκειακό, έστω, επίπεδο.

Ακόμα χειρότερα, σε μια κοινωνία τόσο αποσαρθρωμένη όσο η ελληνική, όταν υποστηρίζει κανείς τις πιο στοιχειώδεις βάσεις τής «πρώην» κοινής λογικής, ίσως θα πρέπει να αισθάνεται πολύ συντηρητικός, ίσως και «αντιδραστικός». Εντούτοις, ένας άλλος πολύ γνωστός «οπισθοδρομικός και αντιδραστικός» φιλόσοφος, ο Μαρξ, είχε υποστηρίξει ότι «ο δρόμος που οδηγεί στην επιστήμη δεν είναι πλατιά λεωφόρος και πιθανότητες να φτάσουν στις φωτεινές κορυφές της έχουν μόνον εκείνοι που δεν φοβούνται να σκαρφαλώσουν στα απόκρημνα μονοπάτια της» (Πρόλογος στη γαλλική έκδοση του Κεφαλαίου).

Ίσως τώρα πια, μετά από τόσους «εκδημοκρατισμούς» της ανώτατης παιδείας, τόση «σύνδεσή της με την αγορά» και, εθιμικά, τόση επιείκεια, τόση επιτρεπτικότητα, τόση «κατανόηση» και τόση «ανεκτικότητα στις μικροπαραβάσεις», δεν θα πρέπει να μιλάμε καν για «πλατιές λεωφόρους». Όπως και να έχει, για να κυκλοφορήσει κανείς σε αυτές, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες κυκλοφορίας. Είναι καλύτερα ίσως να μιλάμε για χρωματιστές νεροτσουλήθρες!


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βρέχει» ρουσφέτια: Βολεύουν στη Βουλή, θυγατέρες, πρώην συζύγους και βοηθούς

Μαζικό βόλεμα θυγατέρων, ημέτερων και κομματικών αφισοκολλητών στη Βουλή πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πραγματικό μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης αλλά η τακτοποίηση του κομματικού στρατού εις βάρος των φορολογούμενων και των συνταξιούχων.

Επίσημες αποφάσεις δείχνουν ότι η αποδρομή της κυβέρνησης από την εξουσία συνοδεύεται από πλιάτσικο σε κρατικές θέσεις.

Κόρες, πρώην σύζυγοι, μετακλητοί, σύντροφοι και συνεργάτες που πανηγύριζαν πριν από λίγα χρόνια στην πλατεία Συντάγματος για το υπερήφανο «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα σπεύδουν σήμερα να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη Βουλή. Ήδη, το όργιο ρουσφετολογικών τακτοποιήσεων μετρά δεκάδες προσλήψεις και 32 μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου προς το ασφαλές και προνομιακό καταφύγιο της Βουλής. Αρκετοί δε, από τους μεταταχθέντες προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας και είναι δάσκαλοι ή καθηγητές και θα μπορούσαν να καλύψουν ορισμένα από τα κενά που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Την ίδια ώρα η εικόνα που εμφανίζει υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές να διαπληκτίζονται δημόσια στην Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο που θα ψηφιστούν δεκάδες ρουσφετολογικές τροπολογίες έρχεται να επιβεβαιώσει τον συντριπτικό εκφυλισμό που επέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση της εξουσίας και το άγχος των στελεχών του στην προοπτική απώλειας των προνομίων της.

Το ΦΕΚ των μετατάξεων από τον Απρίλιο του 2019

protothema


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Μητσοτάκης είναι δεσμευμένος να συνεχίσει το καταστροφικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Έρχονται εκλογές και το πρώτο τραγικό δείγμα, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι το ότι περιμένουν οι περισσότεροι από τους ψηφίσαντες να σώσει την χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν είναι μόνο αυτό, εμμένουν να πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί την Δεξιά. Και μη χειρότερα δηλαδή. Αν έβλεπαν τα έργα της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά, θα αντιλαμβάνοντο ότι το νεοταξικό αυτό κόμμα δεν έχει καμία σχέση με την Δεξιά. Το χαρακτήρισαν έτσι οι κρυφοί επιτήδειοι και ο λαός «τσίμπησε». «Είμαστε ο μεσαίος χώρος» έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Β’. «Ψηφίστε φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία» έλεγαν παλαιότερα. Το έλεγαν οι ηγέτες της ΝΔ ότι δεν είναι Δεξιά, αλλά οι περισσότεροι νεοδημοκράτες αρέσκονται στο να μην εννοούν. Τους αρέσει να την θεωρούν δεξιό κόμμα.

Η οικογένεια Μητσοτάκη, στην οποία ανήκει τώρα η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας από το τέλος του 19ου αιώνος, δηλαδή από το 1872, με όχι καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Εξουσιάζει για 148 χρόνια ή ενάμιση αιώνα η δυναστεία αυτή, συνεχίζοντας το έργο της κληρονομικώς. Είναι αστείο ή παλαβό το ότι, αυτοί που ψηφίζουν, αποδέχονται την κληρονομικότητα Μητσοτάκηδων, Καραμανλήδων, Παπανδρέων, κλπ, αλλ’ απορρίπτουν την Βασιλεία επειδή η εξουσία μεταβιβάζεται κληρονομικώς. Μετά την εμφάνιση των Μητσοτάκηδων στην πολιτική, συνδέθηκαν και με την οικογένεια Βενιζέλου το 1879, και «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι».

Από τον Βενιζέλο μέχρι σήμερα η οικογένεια, με την ευρεία έννοια του όρου, έχει εκτός των άλλων και αντι-μακεδονικά αισθήματα. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που ίδρυσε το «Κράτος της Θεσσαλονίκης» έκανε αγώνες εναντίον της Μακεδονίας και προσπάθησε πολύ στο να βγουν οι Βούλγαροι στο Αιγαίο. Μιας Μακεδονίας που τότε απεκαλείτο «Σπονδυλική στήλη της Ελλάδος».
Σε συνεδρίαση της Βουλής στις 13 Αυγούστου 1917 είχε πει ο Βενιζέλος ότι «…δια να φθάσωμεν εις ειρηνικήν διευθέτησιν μετά της Βουλγαρίας, εξασφαλίζοντες ούτω μιαν ουσιοδεστάτην μεγένθυνσιν της Ελλάδος, και αποβλέποντες εις την σύμπηξιν μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας, οπότε θα ηδυνάμεθα να αδιαφορήσωμεν, αν η έκτασις του εδάφους ημών ήτο κατά 8 ή 10 χιλιάδας τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλυτέρα ή μικροτέρα».


Στις 12 Μαΐου 1913 είχε στείλει Υπόμνημα προς τον Βασιλέα σύμφωνα με το οποίο ήθελε την υποχώρηση του Ελληνικού στρατού από το Παγγαίον όρος!!!!! Το Παγγαίον όρος του οποίου τα κράσπεδα βρέχονται από το Αιγαίον Πέλαγος και ευρίσκεται μεταξύ της Ελευθερουπόλεως του νομού Καβάλας και του μυχού του Στρυμωνικού κόλπου. Ενώ τα σύνορά μας είχαν φθάσει στις εκβολές του Νέστου ποταμού, ο Βενιζέλος τα ήθελε στις Σέρρες.

Έγραφε ο Βενιζέλος: «Α. Μ. Βασιλέα

»Μεγαλειώτατε

»… Εάν εξάλλου η κατοχή του Παγγαίου δεν μας είναι Στρατιωτικώς χρήσιμος, πρέπει να σπεύσωμεν, όπως διαπραγματευθώμεν μετά των Βουλγάρων την εκκένωσιν αυτού, ει δυνατόν επί ανταλλάγμασιν.

Αθήναι 12-5-1913, Πρωθυπουργός Βενιζέλος».


Ήθελε δηλαδή την οπισθοχώρηση του Ελληνικού Στρατού, εφόσον είχαμε πάρει ήδη την Θεσσαλονίκη και προχωρούσε ο στρατός μας ανατολικά, μέχρι της γραμμής η οποία ορίζει σήμερα τα σύνορα μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βρε, κάτι ωραίες «συμπτώσεις» που προέκυψαν με τον «Καλλικράτη»!

Ο δε Κωσταντίνος Μητσοτάκης, άρα και όλοι οι Μητσοτάκηδες, ήξεραν για το «Βόρειο Μακεδονία» από το 1993! Το ήξεραν τουλάχιστον 25 χρόνια πριν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Στην ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας «Ελληνικός Κόσμος», στις 10 Μαρτίου 1993, είχε γίνει πρωτοσέλιδο το «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης, η εφημερίδα έγραφε ότι «η Κυβέρνηση της Αθήνας μελετά την νέα πρόταση». Εδώ η εφημερίδα κάνει λάθος. Δεν ήταν πρόταση, ήταν διαταγή, όπως φάνηκε τώρα.
Μέσα στην εφημερίδα, στο αντίστοιχο άρθρο, υπάρχει μαρτυρία γάλλου δημοσιογράφου της «Λε Μοντ», ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Κ. Μητσοτάκη, και ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν θετικός τόσο στο «Βόρεια Μακεδονία» όσο και στο να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου.
Αυτές ήταν οι απόψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Μακεδονικό με τις οποίες γαλούχησε τόσο την Θεοδώρα (Ντόρα) όσο και τον Κυριάκο (Κούλη). Η Ντόρα έχει πει πολλά για την Μακεδονία, που δεν χρειάζεται ν’ αναφερθούν, οπότε είναι γνωστά τ’ αντι-μακεδονικά, άρα ανθελληνικά, αισθήματά της.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που νομίζει ότι είναι ηγέτης, στις 17 Ιανουαρίου 1993 έλεγε: «Δεν μπορώ να δω τη Δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα» σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Αυτό μαρτυρά ότι είχε εμποτισθεί με την παράδοση της οικογένειάς του και της φυλής για την οποία αγωνίζεται, οπότε δικαίως σύμφωνα πάντα με τις αρχές τους είναι συνεχιστής του έργου που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του που ήταν μέλη της οικογένειά του. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα δεν θα έπαιρνε το χρίσμα για να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας, άσχετα που κάποιοι τον ψήφισαν γι’ αρχηγό της δίνοντας και 3 ευρώ!

Από μικρός ο Κυριάκος είχε εμπεδώσει και ακολουθούσε, απ’ ότι φαίνεται, τις οδηγίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διότι οι δυναστείες δεν έχουν μόνο συνέχεια αίματος αλλά και συνέχεια ιδεών και εμμονή στον στόχο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τώρα άρχισε να εντείνεται το πρόβλημα στην Θράκη. Προσέξτε! Οι Τούρκοι πάντα θεωρούσαν το πρόβλημα της Δυτικής Θράκης άμεσα συνδεδεμένο με το Μακεδονικό. Το άνοιγμα του Μακεδονικού αποτελεί την ευκαιρία «να επιστρέψει η Δυτική Θράκη στην μητέρα – πατρίδα» όπως έλεγε ο Ατατούρκ, ο οποίος είχε πει το 1920 ότι «το πρώτο βήμα για να πάρουμε την Θράκη είναι η ανεξαρτησία της ή η αυτονομία της».

Αυτό ακριβώς επιδιώκει αυτή τη στιγμή η Τουρκία αμέσως μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε με την ευκαιρία αυτή ν’ αρπάξει την Θράκη μας. Μια ευκαιρία που την περίμενε χρόνια. Ο Τουργκούτ Οζάλ είχε πει για την Θράκη ότι «θα συμφωνήσουμε με την Βουλγαρία και θα το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως στην Κύπρο».

Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της πατρίδος μας γίνεται κρισιμότερη και οι ψηφοφόροι «κρίνουν» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να σώσει την πατρίδα μας. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Αυτός που η οικογένειά του έχει προσπαθήσει τόσο πολύ για τον ακρωτηριασμό της Ελλάδος, με σκοπό να γίνει η Θεσσαλονίκη εβραϊκή πόλη, τουλάχιστον όπως ήταν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πολλά περισσότερα, διότι επί ηγεσίας της είχαν πραγματοποιηθεί αγορές εκτάσεων στην περιοχή του Σέδες που μέλλουν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο σκοπό.

Είναι ουτοπικό να περιμένει ο Έλληνας από τον τελευταίο Μητσοτάκη, μέλος της οικογένειας που εργάσθηκε από «πάππου προς πάππον» εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος, κάτι καλύτερο για την Ελλάδα.

Χρήστος Μαντζιάρης


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Q Anon: Οι δράσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Τα μέλη της Bilderberg σε έντονη δράση.

Εδώ είναι τι συνέβη στη συνεδρίασή τους. 1. Μια σταθερή στρατηγική τάξη. Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Πάγος» στα επιτόκια της ΕΚΤ για έναν ακόμη χρόνο

Παρατείνεται για ένα εξάμηνο, ως τα μέσα του 2020, το πάγωμα των επιτοκίων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι το διοικητικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αποφάσισε να παρατείνει τουλάχιστον έως τα μέσα της επομένης χρονιάς, από το τέλος του 2019, την περιόδο που τα επιτόκια θα παραμείνουν παγωμένα. Η απόφαση αυτή όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρατάση της αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η αβεβαιότητα αυτή σε συνδυασμό με την υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου και το κύμα προστατευτισμού που έχει επικρατήσει, έχουν συμβάλλει στην αποδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρωπαικής οικονομίας. Αυτό αντανακλάται στην επι τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαικής οικονομίας το 2020 και το 2021. Ετσι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιουνίου ο ρυθμός αύξηση του ΑΕΠ για φέτος θ΄αυξηθεί οριακά στο 1,2% έναντι 1,1% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Μάρτιο. Όμως για το 2020 η πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στ 1,4% από 1,2%, ενω για το 2021 το ΑΕΠ προβλέπεται ν΄αυξηθεί κατά 1,4% έαντι 1,3% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα φθάσει φέτος στο 1,3% (από 1,2% που εκτιμούσαν τον Μάρτιο 2019) και θα ενισχυθεί σταδιακά στο 1,5% (από 1,4% τον Μάριο του 2019) το 2020 και στο 1,6% το 2021. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, ενώ επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανα πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει πρόσθετα όπλα εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο. Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει ποιές είναι οι συνθήκες εκείνες που θ΄ανάγκαζαν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της ή να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Πάντως προς το παρόν η Κεντρκή Τράπεζα συνεχίζει ν΄αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά αντικαθιστώντας τα ομόλογα που ωριμάζουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων ήταν ομόφωνη προσθέτοντας ότι η νομισματική πολιτική διαθέτει ακόμη αρκετά περιθώρια.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Είναι οριστικό: Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες - Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Ε.Ε.

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό για τα νέα πιο ασφαλή δελτία ταυτότητας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ.

Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών. Εφόσον εκδίδονται, τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των πέντε ετών.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο έτη μετά από την έκδοσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα εκδιδόμενα νέα έγγραφα θα οφείλουν να πληρούν τα νέα κριτήρια.

Σε γενικά πλαίσια, η ισχύς των υφιστάμενων δελτίων ταυτότητας που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα λήγει δέκα έτη μετά από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά την εκπνοή των δελτίων ταυτότητας, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη.

Τα δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί για πολίτες άνω των 70 ετών θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

Τα λιγότερο ασφαλή δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας ή δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη θα λήξουν εντός πέντε ετών.

Εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων
Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τροποποιήσεις του κανονισμού για τον κώδικα θεωρήσεων οι οποίες θα βελτιώσουν τις συνθήκες για τους νόμιμους ταξιδιώτες και θα αυξήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση.

Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίζουν ταχύτερες και σαφέστερες διαδικασίες για τους νόμιμους ταξιδιώτες, επιτρέποντας την υποβολή αιτήσεων από 6 μήνες έως το αργότερο 15 ημέρες πριν από το ταξίδι, παρέχοντας τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υπογραφής της αίτησης και καθιερώνοντας εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τη χορήγηση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων σε τακτικούς ταξιδιώτες με καλό ιστορικό θεωρήσεων για διάστημα που αυξάνεται σταδιακά από 1 σε 5 έτη.

Για να μπορούν τα κράτη μέλη να καλύπτουν καλύτερα το κόστος διεκπεραίωσης των θεωρήσεων χωρίς αυτό να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για τους αιτούντες θεώρηση, το τέλος θεώρησης θα αυξηθεί στα 80 ευρώ.

Ο κανονισμός θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, με την καθιέρωση ενός νέου μηχανισμού για τη χρήση της διεκπεραίωσης των θεωρήσεων ως μοχλού άσκησης πίεσης.

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, η Επιτροπή θα αξιολογεί τακτικά τη συνεργασία των τρίτων χωρών στον τομέα της επανεισδοχής. Σε περίπτωση που μια χώρα δεν συνεργάζεται, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την έκδοση εκτελεστικής απόφασης με την οποία θα εφαρμόζονται ειδικά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη διεκπεραίωση των θεωρήσεων και, ενδεχομένως, το τέλος θεώρησης.

Αντιθέτως, εάν μια χώρα αποδειχθεί συνεργάσιμη στον τομέα της επανεισδοχής, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει το Συμβούλιο να εκδώσει εκτελεστική απόφαση που θα προβλέπει είτε μείωση του τέλους θεώρησης, είτε μείωση του χρόνου για τη λήψη απόφασης σχετικά με αιτήσεις θεώρησης είτε την αύξηση της διάρκειας ισχύος των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Πηγή: enikos.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στον Δούναβη συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα - Μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο στη Βουδαπέστη

Άλλα δύο πτώματα, το 14ο και το 15ο, ανασύρθηκαν από τον Δούναβη μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στις 29 Μαΐου στη Βουδαπέστη, με ένα πλοίο αναψυχής που μετέφερε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, ενώ 13 άνθρωποι να εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, δήλωσαν σήμερα οι ουγγρικές αρχές.

Τα πτώματα δύο γυναικών εντοπίστηκαν χθες, Τετάρτη, το ένα στο ύψος του Έρτσι, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, και το άλλο στην ίδια τη Βουδαπέστη, όχι μακριά απο το σημείο της τραγωδίας. Άλλα δύο πτώματα είχαν εντοπιστεί χθες. Όλα τα θύματα ταυτοποιήθηκαν ως Νοτιοκορεάτες.

Το "Mermaid", ένα σκάφος μήκους 26 μέτρων που μετέφερε 33 Νοτιοκορεάτες και δύο Ούγγρους μέλη πληρώματος, βυθίστηκε μέσα σε επτά δευτερόλεπτα στις 29 Μαΐου μετά τη σύγκρουσή του με το "Viking Sigyn", ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους 135 μέτρων. Μόνο επτά επιζώντες έχουν καταμετρηθεί.

Ούγγροι και Νοτιοκορεάτες δύτες έχουν σταλεί επί τόπου στην προσπάθεια να ανασύρουν τα πτώματα που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο ναυαγισμένο σκάφος, σε βάθος επτά και πλέον μέτρων στο επίπεδο της γέφυρας Μαργκερίτε, στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Τα ισχυρά ρεύματα στον Δούναβη καθιστούν ωστόσο πολύ επικίνδυνες τις καταδυτικές επιχειρήσεις αποκλείοντας σε αυτό το στάδιο το ενδεχόμενο κατάδυσης στο εσωτερικό του πλοίου.

Ένας πλωτός γερανός, που διαθέτει αρκετή ισχύ προκειμένου να ανελκύσει το σκάφος, έφθασε χθες στη Βουδαπέστη, αλλά θα πρέπει να παραμείνει σταθμευμένος βόρεια της ουγγρικής πρωτεύουσας έως ότου η στάθμη του ποταμού επιτρέψει τη ρυμούλκησή του μέχρι το σημείο του δυστυχήματος. Ο γερανός μπορεί να αναλάβει δράση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, που συγκρούστηκε την περασμένη εβδομάδα με το ουγγρικό σκάφος αναψυχής στον Δούναβη, ήταν καπετάνιος ενός πλοίου στην Ολλανδία που είχε προκαλέσει ένα ατύχημα εκεί τον Απρίλιο, δήλωσαν σήμερα Ούγγροι εισαγγελείς.

Σε μια δήλωση οι εισαγγελείς ανέφεραν επίσης πως η έρευνά τους δείχνει πως ο καπετάνιος «διέγραψε δεδομένα από το τηλέφωνό του» μετά τη σύγκρουση στη Βουδαπέστη.Πηγή     ΑΠΕ


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παράταση με τροπολογία στην ισχύ των διπλωμάτων οδήγησης ηλικιωμένων - Μέχρι να εξεταστούν ξανά

Σε ισχύ θα παραμένει η άδεια οδήγησης των άνω των 74 ετών μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Όπως αναφέρεται, «η ισχύς της άδειας οδήγησης κατόχων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών και υποβάλλουν, από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Ιουλίου 2019, στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωσή της, παρατείνεται έως την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς».

Η ημερομηνία αυτή δεν δύναται να απέχει περισσότερο από πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως για ανανέωση της άδειας. Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι κάτοχοι άδειας οδήγησης οι οποίοι επιτυγχάνουν σε διενεργηθείσα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019 δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωση της άδειας τους, δύνανται να απευθύνονται στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών προκειμένου να τους χορηγείται βεβαίωση, με την οποία τους παρέχεται το δικαίωμα οδήγησης (οχημάτων αντίστοιχης κατηγορίας), εντός της ελληνικής επικράτειας έως και την ημερομηνία παραλαβής του νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

«Η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται αναγκαία λόγω του συσσώρευσης σημαντικού αριθμού φακέλων για ανανέωση άδειας κατόχων άνω των 74 ετών στις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών λόγω της μέχρι πρότινος αδυναμίας διενέργειας δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς στην πλειονότητα των περιφερειακών ενοτήτων των περιφερειών της χώρας», αναφέρεται στη σχετική τροπολογία.


Πηγή    ΑΠΕΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παραιτήθηκαν από τη Βουλή οι συγγενείς στελεχών της κυβέρνησης μετά τον σάλο

Την παραίτησή της από το Ίδρυμα της Βουλής υπέβαλε η Α.Α., θυγατέρα της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής. Η Α.Α. ήταν υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα.

Ομοίως, παραίτηση υπέβαλε και η Μ.Λ.Σ., θυγατέρα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Όπως έγινε γνωστό, και οι δύο υπέβαλαν παραίτηση για λόγους ευθιξίας.

Οι δύο αποφάσεις πρόσληψης είχαν υπογραφεί στις 31 Μαΐου 2019 από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο (PDF)

Στη Βουλή κατατέθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που καταργεί τον νόμο για τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020.

Την τροπολογία, η οποία αναφέρει ότι καταργούνται τα σχετικά άρθρα του ν. 44/72/2017, υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σημειώνεται πάντως ότι μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου καταργούνται και θετικά μέτρα που περιλαμβάνονταν στο σχετικό άρθρο.

Συγκεκριμένα, καταργούνται τα μέτρα που αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ κατά 30% και έως του ποσού των 70 ευρώ, τη μείωση στο 20% του κατώτατου φορολογικού συντελεστή (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και την κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες τροπολογίες είχαν καταθέσει ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παραλήρημα μεγαλείου από τον καταστροφέα της χώρας Βενιζέλο: Εγώ, εγώ, εγώ σας έσωσα

Σε έξαλλη κατάσταση, δεν μπορεί να «χωνέψει» την καρατόμησή του

«Η ΝΔ με σέβεται για τον ιστορικό μου ρόλο, αλλά… δεν πάω»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστουμε» λέει ο Κυριάκος


Σε ένα άνευ προηγουμένου «παραλήρημα μεγαλείου», ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό του, χρησιμοποίησε 29 φορές τις λέξεις «εγώ» ή «εμένα» μέσα σε μόλις 25 λεπτά και αυτοαναγορεύτηκε σε ιστορική προσωπικότητα και… ευεργέτη του έθνους!

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση (Σκάι) για να εξηγήσει τους λόγους της ρήξης του με τη Φώφη Γεννηματά και την αποχώρησή του από το ΚΙΝ.ΑΛ., ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι θέλει να φτιάξει ένα «αντιβενιζελικό» κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς αν αποτελούσε εμπόδιο στη στρατηγική της κυρίας Γεννηματά, έμεινε αμετανόητος και εμμονικός στις επιλογές του και απάντησε με αλαζονεία: «Είμαι εμπόδιο; Γιατί συμβολίζω τον αγώνα που έδωσε η παράταξη σηκώνοντας στους ώμους της το έθνος για τη διάσωση της χώρας; Γιατί συμβολίζω τον αγώνα υπέρ της αλήθειας, της Ευρώπης και των θεσμών;» Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος, αφού επιτέθηκε στη Φώφη Γεννηματά ότι κάνει «επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης» και θέλει το ΚΙΝ.ΑΛ. ως «ΚΚΕ του Κέντρου», συμπλήρωσε: «Αγωνίζομαι για να προστατεύσω τη χώρα και τους θεσμούς»! Βυθισμένος στην κρίση μεγαλείου που τον διακατέχει, ο κ. Βενιζέλος αναγορεύτηκε σε «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης για τη σωτηρία της χώρας» και σε πρόεδρο «εθνικής ανάγκης» του ΠΑΣΟΚ το 2012!

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στη Χαριλάου Τρικούπη την κριτική που δέχεται, λέγοντας ότι και η Φώφη Γεννηματά συμβολίζει τη συμπόρευση με τη Ν.Δ. ως αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας υπό τον κ. Αβραμόπουλο στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς και ο Γιώργος Παπανδρέου για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Φώφη Γεννηματά γνώριζε από τον Νοέμβριο του 2018 ότι δεν θα ήταν υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, υπονοώντας ότι του την είχε στημένη για να τον ωθήσει στην αποχώρηση. «Τι είμαι; Κανένας πολιτευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «ο κ. Καμίνης δεν εκπέμπει αφ’ εαυτού κάποιο στίγμα, το μήνυμα το εκπέμπει η δική μου απομάκρυνση». Μάλιστα, συνέκρινε τον εαυτό του με ηγετικές προσωπικότητες της Δεξιάς και της Αριστεράς για να υποστηρίξει την άρνησή του να είναι σε μη εκλόγιμη θέση στο επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ., λέγοντας: «Το φαντάζεστε για τον Ευάγγελο Αβέρωφ ή τον Μιλτιάδη Εβερτ ή τον Χαρίλαο Φλωράκη;»

Επί της ουσίας ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τις στρατηγικές διαφορές που έχει με τη Φώφη Γεννηματά, καθώς τάχθηκε υπέρ της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., λέγοντας ότι η κυρία Γεννηματά «επιχορηγεί» μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. για να μην έχει δίλημμα μετά τις εκλογές, προκειμένου να επιδοθεί σε μια αντιπολίτευση με στόχο τη διεκδίκηση χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «κωμικό» το σενάριο για προσχώρησή του στη Ν.Δ., λέγοντας όμως ότι «η Ν.Δ. σέβεται τον ιστορικό μου ρόλο» (!), ενώ εμφανίστηκε να διαψεύδει φήμες για άλλον «θεσμικό» ρόλο στο μέλλον…

Στο «περίμενε» οι «φίλοι» του με το βλέμμα στις εκλογές

Στάση αναμονής φαίνεται πως κρατά η «φρουρά» Βενιζέλου στο ΚΙΝ.ΑΛ. Οι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Βασίλης Κεγκέρογλου, έχουν κάνει ήπιες δηλώσεις μετά τη ρήξη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά και αναμένουν τις εξελίξεις για να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Αλλωστε, δεν θα βόλευε κανέναν να χάσουν τα οφίτσια εν όψει των εθνικών εκλογών.

Οι τρεις βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα λάβουν εν θερμώ αποφάσεις, όπως κάνουν άλλα στελέχη υποβάλλοντας παραιτήσεις. Κι αυτό γιατί, παραμένοντας στο κόμμα και διεκδικώντας την επανεκλογή τους, διατηρούν παράλληλα τα ερείσματα του κ. Βενιζέλου στο Κίνημα Αλλαγής και περιμένουν στη γωνία, μετά τις εκλογές, την κυρία Γεννηματά για να στραφούν εναντίον της.
«Ηταν μία πολιτική επιλογή της κυρίας Γεννηματά που δεν γνώριζα… Το πρώτο που είπα είναι ότι το “κεφάλαιο Ευ. Βενιζέλος” έχει μέλλον, έχει μέλλον θεσμικό» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στενοχωρημένος

Στενοχωρημένος δήλωσε από τις εξελίξεις ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Με στενοχωρεί ότι διαρρέεται ότι δεν θα είναι στην εκλογική μάχη (σ.σ.: εννοώντας τον κ. Βενιζέλο), και αυτό είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να πέσουν οι τόνοι, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει στο σπίτι του.

Πιο σαφή θέση υπέρ του κ. Βενιζέλου εξέφρασε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είχε και συνάντηση μαζί του, καλώντας τη Φώφη Γεννηματά να του τείνει χείρα φιλίας. «Εναν χαρισματικό πολιτικό τον αντιμετωπίζεις σαν χαρισματικό πολιτικό, δεν βγαίνουμε να μαλλιοτραβηχτούμε στη ρούγα» ανέφερε ο πρώην υπουργός. Την ίδια στιγμή ακόμη ένας υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Σταύρος Καλαμάκης στη Β΄ Πειραιά, αποχώρησε από το κόμμα αντιδρώντας στην… εκδίωξη Βενιζέλου.

Προσκλητήριο της Φώφης στους «προδομένους» του ΣΥΡΙΖΑ

Για ολοκλήρωση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του μιλούν στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει των εθνικών εκλογών και διεκδικούν επαναπατρισμό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο κυβερνών κόμμα στα χρόνια της κρίσης. «Το δίλημμα είναι απλή εναλλαγή κομμάτων και προσώπων στην εξουσία ή αλλαγή πολιτικής» είναι η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη και η Φώφη Γεννηματά στέλνει, μέσω συνεντεύξεών της, «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε εδώ, έχουμε ανοίξει την πόρτα, τους περιμένουμε. Εμείς εκφράζουμε τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να ηττηθεί οριστικά στις εθνικές εκλογές η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ηρθε η ώρα να λογαριαστούμε στον προοδευτικό χώρο με τον κ. Τσίπρα». Αν οι πολίτες, υποστηρίζει η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., «αισθάνονται μία φορά θυμωμένοι γι’ αυτήν την κατάσταση που ζουν στο πετσί τους καθημερινά, ο χώρος μας και εγώ αισθανόμαστε διπλά θυμωμένοι… Εχει έρθει ο καιρός να λογαριαστούμε. Εμείς εκφράζουμε τον προοδευτικό χώρο και όχι ο κ. Τσίπρας και ο πολιτικός αχταρμάς του».

Σήμερα συνεδριάζουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΚΙΝ.ΑΛ., όπου η Φώφη Γεννηματά θα εξηγήσει την απόφασή της για την πολιτική… αποστρατεία του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ο χάρτης βάφτηκε μπλε εξαιτίας των πολιτικών και του ύφους του Τσίπρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης, ενώ ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης εκτίμησε: «Με τον Γιώργο Καμίνη στην πρώτη θέση του Επικρατείας η Φώφη Γεννηματά ήθελε να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου».
Επιστολή στην οποία απευθύνει έκκληση για ενότητα στα μέλη της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. έστειλε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, την ίδια στιγμή που ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Θόδωρος Μαργαρίτης έκανε λόγο για «απόφαση υπέρβασης του παρελθόντος από τη Φώφη Γεννηματά».ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Είτε αλλάζουμε ριζικά, είτε βουλιάζουμε

Το χειρότερο στοιχείο της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ είναι η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, παράλληλα με τη μείωση των εξαγωγών – γεγονός που σημαίνει πως ο τελευταίος συντελεστής του ΑΕΠ, το εμπορικό ισοζύγιο, επιδεινώθηκε και από τα δύο μαζί επί μέρους στοιχεία του. Σημαίνει επίσης πως η Ελλάδα «πνέει τα λοίσθια», έχοντας εγκλωβιστεί σε μία θανατηφόρο παγίδα – αφού ακόμη και η παραμικρή άνοδος της κατανάλωσης τροφοδοτεί τις εισαγωγές και όχι τα ελληνικά προϊόντα ή/και τις επενδύσεις. Η αιτία είναι το ότι, αφενός μεν ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει διαλυθεί, αφετέρου δεν επενδύει κανένας υπό το σημερινό καθεστώς των μνημονίων και της δολοφονικά υψηλής φορολογίας.

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (πηγή) το ελληνικό ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς επίσης 1,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2018. Εάν τώρα αναρωτηθεί κανείς από πού προήλθε η αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με τέταρτο τρίμηνο, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα – αφού δεν είναι τόσο εύκολο να ερμηνευθεί. Ειδικότερα, εάν ερευνήσουμε τους επί μέρους συντελεστές του ΑΕΠ (=Ιδιωτική κατανάλωση + Ιδιωτικές επενδύσεις + Δημόσιες δαπάνες + Εμπορικό Ισοζύγιο), θα διαπιστώσουμε τα εξής:

(α) Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,1% – κάτι που δεν είναι τόσο αρνητικό, όσο φαίνεται, αφού το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι πάντοτε προβληματικό, επειδή ο τουρισμός είναι αμελητέος, οι φόροι αρκετοί κοκ. Φυσικά δεν έχουν διαδραματίσει κανένα ρόλο τα χρήματα που δόθηκαν στους συνταξιούχους από την κυβέρνηση – αφού αφορούν το επόμενο τρίμηνο.

(β) Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1% – ένα ποσόν που ακούγεται μεν υψηλό, αλλά με κριτήριο την κυριολεκτικά κατάρρευση τους μετά το 2010 (από σχεδόν 25% του ΑΕΠ πριν την κρίση λιγότερο από 12% κατά μέσον όρο του ΑΕΠ, σε ένα όμως ΑΕΠ που συρρικνωνόταν διαρκώς, γράφημα) αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Εν τούτοις η αύξηση τους ήταν το μοναδικό στοιχείο που συνετέλεσε στην άνοδο του ΑΕΠ.

(γ) Σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κρατικές επενδύσεις, δεν έχουμε κανένα ξεχωριστό συγκριτικό στοιχείο – υποθέτοντας όμως πως παρέμειναν σταθερές ή αυξήθηκαν.

(δ) Το μεγάλο θέμα είναι το εμπορικό ισοζύγιο – η διαφορά δηλαδή των εξαγωγών από τις εισαγωγές, η οποία αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας ή αποτυχίας μίας κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά την άνοδο του ΑΕΠ. Εν προκειμένω, πάντοτε σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1% – ένα απόλυτα απογοητευτικό νούμερο, μεταξύ άλλων επειδή τεκμηριώνει ότι, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας συνεχίζει την καθοδική της πορεία, παρά τη θηριώδη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος μέσω της εσωτερικής υποτίμησης.

Εύλογα βέβαια, αφού δεν έχει στηριχθεί από επενδύσεις στη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής, σε νέα μηχανήματα κοκ. – αποδεικνύοντας πως μόνο με μειώσεις μισθών δεν αυξάνεται ποτέ η παραγωγικότητα, ενώ οι μειώσεις αυτές περιορίζουν παράλληλα την κατανάλωση, τις επενδύσεις, το ρυθμό ανάπτυξης κλπ.

Το χειρότερο όλων όμως είναι η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,0% – γεγονός που σημαίνει πως ο τελευταίος συντελεστής του ΑΕΠ, το εμπορικό ισοζύγιο, επιδεινώθηκε και από τα δύο μαζί επί μέρους στοιχεία του. Σημαίνει επίσης πως η Ελλάδα «πνέει τα λοίσθια», έχοντας εγκλωβιστεί σε μία θανατηφόρο παγίδα – αφού ακόμη και η παραμικρή άνοδος της κατανάλωσης, εκ μέρους των τουριστών ή του εγχωρίου πληθυσμού, τροφοδοτεί τις εισαγωγές και όχι τα ελληνικά προϊόντα ή/και τις επενδύσεις.

Η αιτία είναι το ότι, αφενός μεν ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει διαλυθεί, αφετέρου δεν επενδύει κανένας υπό το σημερινό καθεστώς της δολοφονικά υψηλής άμεσης και έμμεσης φορολογίας – πόσο μάλλον εντός ενός περιβάλλοντος μη φιλικού προς τις επιχειρήσεις, με μία απίστευτη γραφειοκρατία, με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, με ανύπαρκτους θεσμούς, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή στα ύψη κοκ.

Με δεδομένο δε το ότι, οι εισαγωγές ως απόλυτο νούμερο είναι πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές (γράφημα), η άνοδος τους κατά 5,0% (9,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018) είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας ταυτόχρονα το εξωτερικό χρέος της χώρας – ενώ ο μοναδικός τρόπος μείωσης τους υπό τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα (μνημόνια), δεν είναι άλλος από την περαιτέρω μείωση των μισθών, των συντάξεων και των λοιπών εισοδημάτων των Ελλήνων.

Όταν όμως αδυνατίζεις συνεχώς ένα ζώο, για να κάνεις οικονομία στην τροφή επειδή πρέπει να την αγοράσεις (εισάγεις) αφού δεν την παράγεις, κάποια στιγμή φτάνει στα όρια της αντοχής του – οπότε είτε αλλάζεις πολιτική, είτε το ζώο πεθαίνει. Στα πλαίσια αυτά, με δεδομένη τη δουλική υποταγή τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική των μνημονίων και στη γερμανίδα καγκελάριο, η εναλλαγή τους στη διακυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να προσφέρει απολύτως τίποτα – οπότε ισχύει το γνωστό ρητό «είτε αλλάζουμε ριζικά, είτε βουλιάζουμε», πριν ξεσπάσει η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση και πριν ολοκληρωθεί η υφαρπαγή της Ελλάδας.

Υστερόγραφο: Εννοείται πως με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% και με μέσο επιτόκιο δανεισμού 1,7% (ας αφήσουμε το κόστος έκδοσης ομολόγων, τα επιτόκια των δεκαετών δηλαδή με πάνω από 3%), για να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι πάνω από 3,5% και να ξεπουλάμε δημόσια περιουσία – οπότε η παγίδα είναι ολοκληρωτική, αφού με τέτοια πλεονάσματα και με εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων η ανάπτυξη (οπότε η επίλυση του δημογραφικού ή του ασφαλιστικού, η επιστροφή των νέων μας, η μείωση της φορολογίας κλπ.) είναι όνειρο θερινής νύχτας.Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!