EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019

Πυρομαχικά για ΝΔ-ΚΙΝΑΛ η έκθεση Κομισιόν

Στην 3η έκθεση της Κομισιόν, για την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, καταγράφονται αρκετές παρατηρήσεις οι οποίες αφορούν τόσο την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που είναι υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει, όσο και στην αλλαγή των ποιοτικών στοιχείων της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Αναφορικά με το πρώτο σημείο επισημαίνονται κίνδυνοι για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το πακέτο των πρόσφατων μέτρων θα αυξήσει τη δαπάνη κατά 0,6% του ΑΕΠ, τόσο το 2019 όσο και το 2020, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές θέτουν τον πήχη των δημοσιονομικών επιπτώσεων μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ φέτος και ανάμεσα σε 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εκτίμηση της Κομισιόν δεν διατυπώνεται συγκεκριμένο μέγεθος των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Μάλιστα μέσω της έκθεσης δίνεται ραντεβού τον Σεπτέμβρη για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Υπογραμμίζουμε ότι η διαφορά των εκτιμήσεων μεταξύ ελληνικής κυβερνήσεως και Κομισιόν εντοπίζεται αποκλειστικά στο ύψος των επιπτώσεων από την εισαγωγή του μέτρου των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει πως Κομισιόν και υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν ότι η λεγόμενη 13η σύνταξη θα κοστίσει 0,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2020, ενώ οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ κοστίζουν 0,3% του ΑΕΠ φέτος και 0,4% του ΑΕΠ το 2020. Οι εκτιμήσεις σε αυτά τα μέτωπα είναι απολύτως ταυτόσημες.

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων οφειλών σε 120 δόσεις όμως η απόσταση είναι τεράστια. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέσω των ρυθμίσεων θα προκύψουν έξτρα έσοδα 0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,3% του ΑΕΠ το 2020. Η έκθεση της Κομισιόν, από την πλευρά της, βλέπει μείωση εσόδων, εξαιτίας ακριβώς των ρυθμίσεων, από 0,3% έως και 0,6% του ΑΕΠ το 2019 όσο και το 2020.

Πρακτικά, οι ρυθμίσεις, κατά τις εκτιμήσεις των δανειστών, είναι αυτές που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα με άνοιγμα από 600 έως και 1,2 δισ. ευρώ. Έχει σημασία να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και η Κομισιόν έχουν παρουσιάσει τη μεθοδολογία με την οποία καταλήγουν στις εκτιμήσεις του κόστους των 120 δόσεων. Η μεν Κομισιόν βλέπει τον βραχυπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο από τις ρυθμίσεις στα έσοδα του κράτους, η δε κυβέρνηση, χωρίς να αγνοεί τα αρχικά αρνητικά αποτελέσματα, προφανώς θεωρεί ότι περισσότεροι πολίτες θα τρέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα να ωφεληθεί συνολικά η οικονομία και επομένως τα ταμεία του κράτους.

Ποιός έχει δίκιο

Για να βρούμε ποιος έχει περισσότερο δίκιο, πρέπει να μας δείξουν τις υποθέσεις των υποδειγμάτων που χρησιμοποιούν. Επίσης, η Κομισιόν μιλάει και για τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο». Ότι δηλαδή αφού η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο του 2013 με τις 12 δόσεις και τις έκανε 120, οι πολίτες μπορεί να θεωρήσουν ότι μια επόμενη κυβέρνηση πιθανόν να κάνει και αυτή το ίδιο, δηλαδή να είναι ακόμα περισσότερο ευνοϊκή προς τους δανειολήπτες, οπότε δεν θα προστρέξουν να κάνουν ρύθμιση. Μάλιστα γνωρίζουν τη θέση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρύθμιση.

Στο σημείο αυτό εντυπωσιάζει η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) τα οποία ενώ ψήφισαν τα μέτρα, στον δημόσιο διάλογο υιοθετούν άκριτα τις απόψεις της Κομισιόν. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς. Όσον αφορά το 2020 και την προαναγγελία νέων μέτρων ελάφρυνσης από τον πρωθυπουργό, η έκθεση δεν μπαίνει στη διαδικασία των εκτιμήσεων όσο βρίσκονται στη σφαίρα των εξαγγελιών, πριν λάβουν μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Πάγια αντίθεση των ξένων

Τώρα ας δούμε το δεύτερο σημείο για την αλλαγή των ποιοτικών στοιχείων της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Από την έκθεση προκύπτει η πάγια αντίθεση των ξένων σε ρυθμίσεις οφειλών ενώ είναι εμφανής και η αντίθεση στο μείγμα μέτρων που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Οι θεσμοί εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με την ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων σε συνάρτηση με το φιλικό τους προφίλ προς την ανάπτυξη. Παρότι δεν εκφράζονται ρητά διαμέσου των γραμμών, φαίνεται η δυσφορία τους για τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Επίσης, πάντα κατά την έκθεση, η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου του 2019 αποτελεί πηγή ανησυχίας, δεδομένου ότι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθύνεται μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δαπανών προς ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη φτώχεια.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις, που ήδη είναι οι υψηλότερες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ, και έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019, που κατευθύνουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας, που αντιμετωπίζει πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.

Γενικά, γράφει η έκθεση, τα υιοθετημένα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν ένα σημαντικό ποσό του δημοσιονομικού χώρου που προέβλεπαν οι νομοθεσίες που υιοθετήθηκαν το 2017 για μειώσεις στους συντελεστές της εργατικής και εταιρικής φορολόγησης, που θα ενίσχυαν τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Οι αντιρρήσεις στις απόψεις της Κομισιόν σε επιμέρους σημεία είναι αρκετές. Όπως επίσης και η συμφωνία σε επιμέρους σημεία. Δεν αποτελούν όμως αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Όμως, στις αιτιάσεις αυτές της Κομισιόν, οι απαντήσεις των ελληνικών κομμάτων πρέπει να είναι συγκεκριμένες και απαλλαγμένες από την συγκυριακή και γενική κομματική αντιπαράθεση η οποία το μόνο που κάνει είναι να «βυθίζει» περαιτέρω την χώρα. Μέσω των απαντήσεων θα σκιαγραφηθούν και οι αντιλήψεις των κομμάτων για το πως αντιλαμβάνονται την μελλοντική πορεία της χώρας.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως θα ανατραπεί η ανισότητα στην υγεία

Η χρήση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, καθώς και η χρήση υπηρεσιών από γιατρούς ειδικοτήτων, φαίνεται να εξαρτάται σημαντικά από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των χρηστών. Αυτό ωθεί στην παράταση και στη διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη. Πρόκειται για κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί.

Το νέο υπόδειγμα οργάνωσης και χρηματοδότησης οφείλει να αναπτυχθεί στη βάση δικτύων ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας, τα οποία απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και χρησιμοποιούν την μακρόχρονη εμπειρία και το ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο που σχηματίζουν τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και άλλες συναφείς δομές δημόσιου, κοινωνικού και ιδιωτικού κοινοπρακτικού χαρακτήρα. Στο σχήμα αυτό δύναται να συνδέεται διά συμβολαίων ο μέγιστος δυνατός αριθμός συμβεβλημένων ιατρών, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής διαθεσιμότητα από την πλευρά της προσφοράς και να διευρύνονται οι δυνατότητες επιλογών των χρηστών.

Η αναδιάταξη των υπαρχουσών δομών γίνεται με κριτήριο το μέγεθος και τις σταθμισμένες ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς, την ευχερή πρόσβαση και το κόστος χρόνου των πολιτών. Παράλληλα με την ισότιμη κατανομή και μεταφορά ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων συνιστά αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας οφείλει να βασίζεται στον επαναπροσανατολισμό της «φιλοσοφίας» στην υγεία, στην εισαγωγή «ελεγχόμενου (από το κράτος) ανταγωνισμού» μεταξύ των προμηθευτών και στην καθιέρωση «σφαιρικών προϋπολογισμών» σε σταθμισμένο –ως προς την τρωτότητα– πληθυσμό αναφοράς και εδαφική ενότητα.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επισυμβεί με την εφαρμογή των δικτύων ολοκληρωμένης φροντίδας. Όπως έχει αποδειχθεί, όσο η πυκνότητα των γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας αυξάνεται, η θνησιμότητα μειώνεται. Επιπλέον, περιοχές με ισχυρότερο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Ταυτόχρονα, περιοχές με μεγαλύτερο αριθμό γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν χαμηλότερη συνολική δαπάνη για την υγεία.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί ακόμη να διασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση για πολίτες με χαμηλό εισόδημα, περισσότερες προληπτικές υπηρεσίες, έγκαιρη διαχείριση των προβλημάτων, καλύτερο συντονισμό για την παροχή φροντίδας, περιορισμό της περιττής φροντίδας και βελτίωση της ποιότητας.

Τα υπέρ και τα κατά

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης φροντίδας είναι:

Η ελεύθερη και έγκαιρη φροντίδα πρώτης επαφής.

Η συνεχής φροντίδα, ώστε να παρέχεται διαχρονικά μόνιμη και ομαλή φροντίδα υγείας, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ασθένειας.

Η συντονισμένη φροντίδα για την παροχή κατάλληλης φροντίδας στο σύνολο των αναγκών υγείας των ασθενών.

Η πλήρης και ολοκληρωμένη φροντίδα, μέσω μιας βασικής αλλά ευρείας δέσμης υπηρεσιών υγείας.

Η φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια.

Η φροντίδα προσανατολισμένη στην κοινότητα.

Τα πλεονεκτήματά της εντοπίζονται στη δυνατότητα των καταναλωτών να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους μέσω της άσκησης της επιλογής, ενώ παράλληλα μειώνονται οι μονοπωλιακές τάσεις που επικυριαρχούν στη νοσοκομειακή περίθαλψη και την τεχνολογική ιατρική. Το γεγονός αυτό, ωθεί προς τη βελτίωση της κατανεμητικής αποδοτικότητας. Οδηγεί τους προμηθευτές να παρέχουν τις υπηρεσίες που οι χρήστες ζητούν και ταυτόχρονα της τεχνικής αποδοτικότητας.

Κι αυτό, επειδή παρέχει στους προμηθευτές τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να είναι αποδοτικοί, για να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Έτσι, υπό την προϋπόθεση της απουσίας εμποδίων εισόδου στην αγορά, καθίσταται εφικτή η εισαγωγή νέων υπηρεσιών και διαμορφώνεται το κατάλληλο περιβάλλον για την διάχυση της καινοτομίας.

Σημειώνεται ότι, ενώ σε κεντρικά σχεδιασμένα συστήματα και αγορές η επιλογή των χρηστών είναι αρκετά περιορισμένη, οι ανώτερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα της δημιουργίας επιλογών και διαπραγμάτευσης καλύτερων όρων. Με την εισαγωγή μηχανισμών «ημι-αγοράς» (quasi market) και με την κατάλληλη ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, η δυνατότητα επιλογής επεκτείνεται στο σύνολο των πολιτών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.

Υπάρχουν, όμως, και μειονεκτήματα. Λόγω της εμπλοκής της ασφάλισης στην αγορά και της μεταφοράς της ευθύνης διαχείρισης και χρηματοδότησης των δαπανών από τον χρήστη στο συλλογικό αγοραστή, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου του ηθικού κινδύνου (moral hazard). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση υπηρεσιών και τη σπατάλη πόρων.

Οι στρεβλώσεις λόγω ανταγωνισμού

Δεδομένων των κινήτρων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των αγορών προς μεγιστοποίηση του κέρδους, τόσο η πλευρά της προσφοράς (προμηθευτές), όσο και η πλευρά της ζήτησης (αγοραστές), δύνανται να προβούν στην πρακτική της αντίστροφης επιλογής και της επιλογής περιπτώσεων. Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν την «καλή» και «αποδοτική» λειτουργία του υγειονομικού συστήματος και περιορίζουν την «κυριαρχία» των καταναλωτών.

Η αγορά υπηρεσιών υγείας δεν είναι μια ομοιογενής αγορά και οι υπηρεσίες υγείας –ως προϊόν διαφορετικών παραγωγικών διαδικασιών και συντελεστών– είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένες μεταξύ των επιπέδων φροντίδας. Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή ανταγωνισμού στο σύνολό τους μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις και αντίστροφα αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια, το προτεινόμενο υπόδειγμα των δικτύων ολοκληρωμένης φροντίδας εισάγει συνθήκες «εσωτερικού ανταγωνισμού» μεταξύ των προμηθευτών και αποτρέπει την πρόκληση ζήτησης παρακινούμενης από τον προμηθευτή. Ακόμη, προωθεί μορφές αποζημίωσης στη βάση του σφαιρικού προϋπολογισμού και της προοπτικής χρηματοδότησης και μειώνει το ενδεχόμενο ηθικού κινδύνου.

Επιπροσθέτως, δημιουργεί κίνητρα για μετακίνηση προμηθευτών σε απομακρυσμένες περιοχές, δεδομένου ότι οι γιατροί και οι υπηρεσίες εγκαθίστανται σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει εισόδημα παρά σε εκείνες στις οποίες υπάρχει ανάγκη. Τέλος, βελτιώνει τις επιλογές των χρηστών και την κυριαρχία τους ως καταναλωτών και ενσωματώνει το ιατρικό σώμα στο σύστημα υγείας.

Το debate 

Υπάρχει συζήτηση και αντιπαράθεση για την επιλογή του «άριστου» συστήματος υγείας ανάμεσα στην εγκαθίδρυση μιας «μονοπωλιακής» Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, ή ενός μεικτού και πλουραλιστικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι πραγματικές επιλογές, όμως, προσδιορίζονται από τη «γενετική» των συστημάτων σε κάθε χώρα αλλά και από τις ειδικές συνθήκες οι οποίες προσδιορίζονται από πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, όμως, το βασικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο ανευρίσκονται και συγκεντρώνονται οι οικονομικοί πόροι. Η διεθνής εμπειρία έχει να επιδείξει ποικίλες προσεγγίσεις στο πρόβλημα αυτό. Η επίδραση της υγείας στην οικονομία και της οικονομίας στην υγεία, οδηγούν στην ύπαρξη «πολλαπλών ισορροπιών» και σε μία κακή ισορροπία.

Η κακή υγεία οδηγεί σε φτώχεια, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε κακή υγεία. Με την έννοια αυτή, ο πληθυσμός οδηγείται σε μια μακροχρόνια κατάσταση κακής υγείας και φτώχειας. Αντιθέτως, σε μια καλή ισορροπία, η καλή υγεία προκαλεί αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε οικονομική μεγέθυνση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερο επίπεδο υγείας και αντιστρόφως.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στις ατελείς αγορές και στο ατελές κράτος για τη ρύθμιση της ισορροπίας. Αυτή αναζητείται στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που βασίζονται στην αλλαγή της «τεχνολογίας παραγωγής» και στους μετασχηματισμούς μείζονος κλίμακας. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην (κοινωνική) ισότητα, την (ιατρική) αποτελεσματικότητα και την (οικονομική) αποδοτικότητα.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΘΡΗΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ….Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στο λιμάνι της Κερύνειας

ΘΡΗΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ…. ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ τα εγκλήματα της ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΡΥΒΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ…Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στο λιμάνι της Κερύνειας – Θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα της η Τουρκία!!

Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στο λιμάνι της Κερύνειας – Θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα της η Τουρκία !

Η Ερευνητική Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα θα αρχίσει σύντομα τη διερεύνηση δημοσιεύματος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» για δύο ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αγνοούνται από τον Ιούλιο του 1974, στην Κερύνεια, σύμφωνα με δήλωση του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην Επιτροπή, Νέστορα Νέστορος.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι αρχικά η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τον διευθυντή της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ, που υπογράφει το ρεπορτάζ, και εάν είναι δυνατό, και με το άτομο, το οποίο έδωσε τη μαρτυρία για τον τάφο στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μαρτυρία αφορά Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας και εκεί φέρεται να τους δολοφόνησαν άγρια και να τους έθαψαν. Τουρκοκύπριος, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν, ανέφερε στην «Αφρίκα» ότι το 1974 ήταν 17 ετών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στον δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό.

Επίσης, ο κ. Λεβέντ υποστηρίζει ότι στον κήπο της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι τα λείψανα μετακινήθηκαν. Σημειώνει, δε, ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, πριν από 20 χρόνια, ενδέχεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι διερευνούσε αυτήν την υπόθεση.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Γερμανία θέλει «κούρεμα» ιταλικών ομολόγων & καταθέσεων: Η Ρώμη έτοιμη για έξοδο από το ευρώ με επιστροφή στην λιρέτα

Η δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.

Στην κίνηση αυτή η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα διότι γνωρίζει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ομολόγων και καταθέσεων (όπως αναφέρει η γερμανική DW) ακριβώς όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα η οποία και υπέκυψε και αποδέχτηκε τα επαχθή μνημόνια.

Μόνο που εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί, το μέγεθός της δεν επιτρέπει «ταρζανιές» από τους Ευρωπαίους, οπότε πρωθείται η άμεση λύση του κουρέματος καταθέσεων και ομολόγων.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν ήταν διαθέσιμοι να ξαναδανείσουν ούτε καν την Ελλάδα για αυτό και εικονικά την έβγαλαν το καλοκαίρι από τα μνημόνια.

Και λέμε εικονικά καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιτηρείται από τους δανειστές.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία ο επικεφαλής του ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο συμβουλευτικής οικονομικής πολιτικής της Α.Μέρκελ, Κλέμενς Φουστ θεωρεί πιθανό ένα κούρεμα χρέους. «Τα χρέη πρέπει να τα επωμιστούν οι Ιταλοί και όχι άλλοι Ευρωπαίοι».

Στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ιταλικό χρέος, που αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη χώρας στον κόσμο.

Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχο Ifo Κλεμενς Φουστ δηλώνει σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ότι ορθώς η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας.

Παράλληλα όμως ο γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί το εγχείρημα διάσωσης της Ιταλίας θα ήταν υπερβολικά δύσκολο:

«Θα έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένοι όροι ως αντάλλαγμα για τη στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα, η οποία κάποτε πήγε στην Αθήνα θα πήγαινε τώρα στην Ρώμη. Δεν μπορώ ωστόσο να φανταστώ τον Ματέο Σαλβίνι να αποδέχεται από τις Βρυξέλλες όρους σχετικά με το πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία είναι too big to fail και ενδεχομένως και too big to save. Η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν τεράστια και είναι αμφίβολο αν οι φορολογούμενοι σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία θα συμφωνήσουν να διασώσουν μια κυβέρνηση που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε».

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo το κλειδί για να βγει η Ιταλία από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία όπως τονίζει δεν επιτυγχάνεται αυξάνοντας το χρέος, όπως προτίθεται να κάνει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά δρομολογώντας οικονομικοπολιτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δικαιοσύνη.

Κούρεμα χρέους ως εναλλακτική σε αποχώρηση από το ευρώ

Ο γερμανός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης το ζητούμενο για την Ιταλία θα ήταν μια αποχώρηση από την ευρωζώνη:

«Η εναλλακτική θα ήταν ένα κούρεμα χρέους. Για παράδειγμα οι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων θα μπορούσαν ενδεχομένως να χάσουν μέρος της επένδυσής τους. Έτσι τα ομόλογα στην κατοχή τους θα είχαν αντί για αξία 100 ευρώ, 80 ή και 70. Πρόκειται βέβαια για ριψοκίνδυνη ενέργεια γιατί πολλές ιταλικές τράπεζες θα περιέλθουν σε δεινή θέση. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να χάσουν χρήματα και οι ιταλοί καταθέτες. Ίσως όμως εν τέλει να είναι προτιμότερο αυτό, από το να κληθούν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να πληρώσουν τα σπασμένα».

Ο γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι η Ιταλία είναι κυρίαρχο κράτος και κανείς δεν μπορεί ασκήσει πιέσεις στη Ρώμη για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ούτε είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, προσθέτει. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει σαφές στους Ιταλούς ότι τα χρέη της χώρας πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι και όχι άλλοι Ευρωπαίοι, καταλήγει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo.

Όμως επειδή ο Ματέο Σαλβίνι δεν ανέχεται να παίρνει εντολές από κανέναν και ειδικά από τις Βρυξέλλες, η ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.

Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.

Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit. «Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots» , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία αποτελεί το 11% της ευρωζώνης που σημαίνει ότι το ευρώ σε περίπτωση εξόδου της χώρας, θα αντιμετωπίσει σοβαρά… υπαρξιακά προβλήματα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.Πηγή   pronews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το αδύνατο έγινε δυνατό: Η Ρωσία κατασκεύασε το πρώτο στρατηγικό μαχητικό που θα επιχειρεί με τεχνητή νοημοσύνη!

To πρώτο πραγματικό μαχητικό αεροσκάφος-ρομπότ, με την έννοια της ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης και της αυτόνομης ελεγχόμενης από τον υπολογιστή του αεροσκάφους, πτήσης, είναι γεγονός: Το ρωσικό, μη επανδρωμένο, stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B, είναι τεράστιο, μεγαλύτερο από οτιδήποτε ανάλογο έχει επιχειρηθεί να αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στην Δύση ή την Κϊνα και «υπόσχεται» απίστευτες επιδόσεις στο εναέριο πεδίο μάχης.

Γράφει: Πέτρος Αναστασίου

Εχει άνοιγμα πτερύγων (εκπέτασμα) μεγαλύτερο των 20 μέτρων, μέγιστο βάρος απογείωσης 20 περίπου τόνους (το διπλάσιο ενός Rafale) και ικανότητα μεταφοράς οπλισμού εσωτερικά σε μεγάλες αποστάσεις.Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας (μόνο μία θολή φωτό από μια δοκιμή διέρρευσε όλα αυτά τα χρόνια) ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκαλυφθεί και να σπείρει το δέος στους αντιπάλους της Ρωσίας.

Η μέγιστη ταχύτητα του αεροχήματος θα είναι υψηλή υποηχητική 1.000 χλμ / ώρα ακόμη και με πλήρες φορτίο, ενώ η εμβέλεια του θα φτάνει τα 6.000 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό εν πτήσει.

Με έναν ανεφοδιασμό (αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για να μπορεί να πλησιάζει και να ανεφοδιάζεται από αεροσκάφη-τάνκερ) η ακτίνα του διπλασιάζεται. To αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA που εκπέμπει στην L Band, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα εχθρικά stealth μαχητικά.Συγκριτική φωτό με ένα ΜιG-29: Το εκπέτασμα των πτερύγων είναι μεγαλύτερο και η ακτίνα δράσης 7πλάσια!

Το αερόχημα θα μπορεί να φέρει όπλα βάρους 2.000 κιλών σε δύο εσωτερικούς χώρους στην άτρακτο. Μπορεί το βάρος να ακούγεται μικρό σε σύγκριση με τα επανδρωμένα μαχητικά/βομβαρδιστικά, αλλά το αεροσκάφος στοιχίζει το 1/12 από ένα Tu-160M, έχει 1000 φορές μικρότερο ίχνος στα εχθρικά ραντάρ (πρακτικά αόρατο), κατευθύνεται με τεχνητή νοημοσύνη στον στόχο του και μια σουίτα ηλεκτρονικών αντιμέτρων που «νεκρώνει» οτιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα 500 χλμ. από το σημείο που επιχειρεί.

Και το κυριότερο: Είναι πολλαπλού ρόλου. Μπορεί να εκτελέσει αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους με την ίδια άνεση.

Η πρώτη δημόσια πτήση θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στο Novosibirsk.στην έκθεση στρατιωτικού υλικού “Army 2019” στο αεροδρόμιο Kybinka νοτιοδυτικά της Μόσχας κατά το διάστημα 25 έως 30 Ιουνίου.Μοιάζει με μυθικό τέρας η εμπρόσθια όψη του.

Το νέο ρωσικό UAV φωτογραφίες του οποίου μόλις πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα και μέσω διαδικτύου έκαναν το γύρο του κόσμου, άρχισε να αναπτύσσεται το 2011, χρονιά κατά την οποία υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση, ενώ το 2014 παρουσιάστηκε ομοίωμά του σε φυσικό μέγεθος στη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Με ειδικές βαφές απορρόφησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για την επικάλυψη των επιφανειών του και σχήμα stealth, είναι εξοπλισμένος με έναν κινητήρα AL-41F που είναι επίσης εγκατεστημένος στα Su-35S.

Η ανάπτυξη του Okhotnik έγινε από το γραφείο Sukhoi που δανείστηκε στοιχεία από το προγενέστερο Skal του γραφείου MiG και η κατασκευή έγινε κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας και υπό απόλυτη μυστικότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής αεροσκαφών του Novosibirsk.

Αν και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το τι είδους αποστολές θα αναλάβει το νέο ρωσικό UAV και σχετικά με το εάν όντως θα τεθεί σε μαζική παραγωγή εντός της επόμενης δεκαετίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρεί από κοινού με τα μαχητικά Su-57 τόσο σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος, όσο και αέρος-εδάφους.

Με το αεροσκάφος αυτό προβλέπεται ότι θα αντικατασταθούν το σύνολο των υποστρατηγικών μαχητικών κρούσης Su-24, αλλά και τα Su-27 και MiG-29 σε αναλογία 1:1.

Το μαχητικό κοστίζει το 1/4 από ένα Su-57 και το χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης, αλλά και η ευκολία παραγωγής, αντίθετα με τα υψηλού κόστους επανδρωμένα μαχητικά, θα επιτρέψει την αντικατάσταση όλων των παλαιών μαχητικών μέχρι το 2032.
Πηγή

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - Τα πρώτα του μέτρα αν κυβερνήσει

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Sunday Times ότι θα αρνηθεί να καταβάλει τον «λογαριασμό του διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση — το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει συνομολογηθεί ότι θα οφείλει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες όταν αποχωρήσει — αν οι Ευρωπαίοι δεν προσφέρουν καλύτερους όρους όσον αφορά το Brexit.

Το ποσό, διεμήνυσε ο Τζόνσον, θα αρχίσει να καταβάλλεται μόνο όταν υπάρξει «μεγαλύτερη σαφήνεια» για το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση.

«Πάντα θεωρούσα ότι ήταν παράδοξο το ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε αυτό το τσεκ πριν να έχουμε κλείσει την οριστική συμφωνία», τόνισε ο Τζόνσον. «Για να κλείσουμε μια καλή συμφωνία, τα χρήματα είναι καλό λιπαντικό», υπογράμμισε.

Η Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, εξέλιξη με την οποία άρχισε η κούρσα για να αναδειχθεί ο επικεφαλής των Τόρις και της κυβέρνησης της χώρας, χωρίς ο λαός να ψηφίσει.

Η Μέι γνωστοποίησε ότι θα υπέβαλε την παραίτηση της τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενη ότι δεν θα κατάφερνε να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε με την ΕΕ για το Μπρέξιτ από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι θα παραμείνει, σε υπηρεσιακό ρόλο, ωσότου αναδειχθεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών από τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος, μια διαδικασία που προβλέπεται πως θα διαρκέσει ως και δύο μήνες.

Η διαδικασία για να οριστούν οι υποψήφιοι θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, με τους υποψήφιους να χρειάζεται να εξασφαλίσουν την υποστήριξη οκτώ κοινοβουλευτικών για να μπουν στην κούρσα. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα γίνει την Πέμπτη.

Ο 54χρονος «BoJo» θεωρείται ότι είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συρία: 167 νεκροί μέσα σε 48 ώρες ενώ οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και τζιχαντιστές συνέχιζαν να μαίνονται χθες Σάββατο σε μια «ζώνη αποκλιμάκωσης», όπου υποτίθεται θα εφαρμοζόταν κατάπαυση του πυρός, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 167 σε αμφότερες τις πλευρές μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Χθες Σάββατο, τζιχαντιστές και αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Χάμα (κεντρική Συρία), ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντικαθεστωτικοί εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες, ενώ βομβιστής-καμικάζι ανατίναξε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στοχοθετώντας κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Η αντεπίθεση ακολούθησε την προέλαση των δυνάμεων της Δαμασκού και τις σφοδρές μάχες στη Χάμα, σε περιοχές που συμπεριλαμβάνονταν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη η οποία εγκαθιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τουλάχιστον 37 στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί και 28 τζιχαντιστές και αντάρτες σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες που έγιναν χθες, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο.

Την Πέμπτη, τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) μαζί με αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων και φέρονται να κατέγραψαν εδαφικά κέρδη.

Αντιδρώντας, οι κυβερνητικές δυνάμεις και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, εξαπέλυσαν μια σειρά πληγμάτων στη Χάμα αλλά και στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επίθεση των «τρομοκρατών» στη Χάμα και ότι τους προκάλεσαν απώλειες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα που εκτόξευσαν αντικαθεστωτικοί έπληξε την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση πόλη Σιζάρ στη Χάμα, ανέφεραν το SANA και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άλλοι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Από τα τέλη Απριλίου, δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, πλήττουν σχεδόν καθημερινά τομείς υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια.

Τουλάχιστον 357 άμαχοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 24 νοσοκομεία και κλινικές, καθώς και 35 σχολεία, έχουν χτυπηθεί στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάνω από 270.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα και η Άγκυρα — προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών — ανακοίνωναν τον Σεπτέμβριο του 2018 την επίτευξη συμφωνίας που προέβλεπε τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», με σκοπό να χωριστούν εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επεισόδια στην Αλβανία: Πολιτειακή σύγκρουση κορυφής - Στον αέρα οι δημοτικές εκλογές (Photos/Video)

Πολιτειακή σύγκρουση κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Με ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, διαμηνύοντας ότι οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου! Καληνύχτα» ήταν η διαδικτυακή ανάρτηση του Ράμα


Την ακύρωση των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στην Αλβανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος της Αλβανίας.

Ο Μέτα δημοσιοποίησε μέσω Facebook την πρόθεσή του για ακύρωση του διατάγματος για δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή τους».

Ο Ιλίρ Μέτα τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των ενεργειών του ενώ εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση που διέπει την Αλβανία.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στις 10 Ιουνίου η Προεδρία της Αλβανίας θα δημοσιοποιήσει με περισσότερες λεπτομέρειες το σκεπτικό και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.Βίαιες συγκρούσεις

Η νέα χθεσινοβραδινή διαδήλωση ξεκίνησε όταν γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε τις συνομιλίες φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών ο οποίος εμφανίζεται να υπόσχεται σε αξιωματούχους των Σοσιαλιστών ότι θα εξαναγκάσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους στηρίξουν.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπάσα ανέφερε ότι οι συνομιλίες πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του ότι οι Σοσιαλιστές του Ράμα «έκλεψαν» τις εκλογές του 2017.
Ετσι, το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στα Τίρανα ζητώντας από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.


Anti-govt demonstrators flee from tear gas outside of the Albanian Parliament building in Tirana, which police used on the crowd of protesters after they turned violent, throwing fireworks and smoke bombs at the Office of PM Edi Rama.
15 people are talking about this
🎥 The scene outside of the Albanian Parliament building, as the police let off tear gas in an attempt to disperse the crowd of anti-govt protesters in Tirana.
23 people are talking about this


Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν βίαια καθώς η αστυνομία απάντησε στις μολότοφ με χημικά, δακρυγόνα και ρίψη νερού.

Κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Ράμα Φύγε» χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν όταν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τις οποίες το κόμμα έχει μποϊκοτάρει, θα ακυρωθούν με προεδρικό διάταγμα.

Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι ο Ράμα να φύγει. Η αποχώρησή του δεν είναι διαπραγματεύσιμη», πρόσθεσε ο Μπάσα.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ψέκασε, σκούπισε και τελείωσε την τραγική Ελλάδα η Ιταλία

Πελαγωμένη από τις επιλογές του Αναστασιάδη, η Εθνική τα έκανε… ρόιδο στο πρώτο ημίχρονο και κατέρρευσε μέσα σε ένα δεκάλεπτο, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0 από την Ιταλία στο ΟΑΚΑ.

Η ομάδα του Μαντσίνι ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο πρώτο 45λεπτο και αυτό έφτανε ώστε να τελειώσει από νωρίς τη σεμνή τελετή με μια… ιταλική περαντζάδα από την Καλογρέζα.

Η επιλογή του Ζέκα σε ρόλο δεξιού μπακ δεν βγήκε, με αποτέλεσμα να μπάζει η ελληνική άμυνα από εκεί και τους Ιταλούς να φτάνουν σε τρία γκολ σε τρεις φάσεις που δημιούργησαν καπάκι από την αριστερή τους πτέρυγα.

Τα γκολ των Ιταλών από Μπαρέλα, Ινσίνιε και Μπονούτσι.

Το τρία στα τρία στον όμιλο οι Ιταλοί, στη δεύτερη θέση με έξι βαθμούς η Φινλανδία.

Πως έπαιξαν οι δύο ομάδες 

Ο Άγγελος Αναστιάδης έκανε την έκπληξη και έπαιξε με ένα ιδιαίτερο 4-3-3. Ο Μπάρκας ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ο Σωκράτης με τον Μανωλάς στα στόπερ και τους Ζέκα και Σταφυλίδη στα άκρα. Ο Σιόβας είχε ρόλο αμυντικού χαφ με τους Σάμαρη και Κουρμπέλη να τον πλαισιώνουν, ενώ την επιθετική τριάδα συμπλήρωναν οι Κολοβός, Μασούρας με τον Φορτούνη να ξεκινάει στην κορυφή.

Από την άλλη, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι επέλεξε το αγαπημένο του 4-3-3 και άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς, με τον Σιρίγου στην εστία, τους Μπονούτσι, Κιελίνι, Φλορέντσι και Παλμιέρι στην άμυνα, τους Ζορζίνιο, Βεράτι και Μπαρέλα στα χαφ και του Κιέσα και Ινσίνιε να πλαισιώνουν τον Μπελότι που ήταν στην κορυφή.

Το ματς 

Δέκα λεπτά ήταν αρκετά στο πρώτο ημίχρονο, ώστε η Εθνική να καταρρεύσει. Το σχήμα του Αναστασιάδη δεν βγήκε σε κανένα σημείο και οι Ιταλοί κυριάρχησαν από το πρώτο λεπτό, κλείνοντας τη γαλανόλευκη στο μισό γήπεδο. Η πίεση των Ιταλών και ένα καλό δεκάλεπτο ήταν αρκετά στο να τελειώσει από νωρίς η σεμνή τελετή, με την ομάδα του Μαντσίνι να φτάνει σε τρία γκολ μέχρι το ημίωρο.

Ο Ζέκα που επιλέχθηκε σε ρόλο δεξί μπακ, είχε τρομερά προβλήματα με όλα τα γκολ των Ιταλών να δημιουργούνται από την αριστερή τους πτέρυγα.

Στο 24’ ο Μπελότι πάτησε περιοχή, έσπασε την μπάλα στον επερχόμενο Μπαρέλα και εκείνος από το σημείο το πέναλτι, έστειλε την μπάλα στην εστία για το 1-0 των Ιταλών. Ο καταιγισμός των Ιταλών συνεχίστηκε και στην αμέσως επόμενη φάση που έβγαλαν ήρθε ακόμα ένα τέρμα. Στο 30ο λεπτό, ο Ινσίνιε πέρασε τον Σάμαρη και ωραίο δεξί σουτ νίκησε τον Μπάρκα για το 2-0, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Μπονούτσι νίκησε στον αέρα τον Σωκράτη και με καρφωτή κεφαλιά μετά από μπαλιά του Έμερσον, έδωσε αέρα τριών τερμάτων στην ομάδα του Μαντσίνι.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός έπεσε, με την Ιταλία να κάνει συντήρηση δυνάμεων. Η Εθνική προσπάθησε όσο μπορούσε, αλλά δεν μπόρεσε να βγάλει τις μεγάλες φάσεις στην περιοχή του Σιρίγκου.

Σε μια καλή στιγμή για τη γαλανόλευκη στο 68’ ο Φορτούνης δοκίμασε τα πόδια του, αλλά ο Ιταλός πορτιέρε ήταν σε ετοιμότητα. Στην εξέλιξη της φάσης, η Εθνική ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Κιελίνι, αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι μεμπτό στη φάση.

Οι Ιταλοί, έχασαν σπουδαία ευκαιρία στο 75’ για ένα τέταρτο γκολ, αλλά ο Μπάρκας έβγαλε εντυπωσιακά το τετ α τετ του Ινσίνιε, διώχνοντας σε κόρνερ.

Στην αμέσως επόμενη φάση, η γαλανόλευκη βγήκε στην κόντρα, ο Μασούρας βρέθηκε στην περιοχή αλλά πάτησε την μπάλα και δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση. Ο Σιώπης που ακολούθησε έκανε το σουτ, αλλά την έστειλε απελπιστικά, πάνω από τα δοκάρια.
Πηγή: sport-fm.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χαρίτσης: Το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα - Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών και κοινωνικό κράτος...τώρα το θυμηθήκατε .

Στο δίλημμα, «αν θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας», ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθό και ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Ειδικότερα, νέα στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη νεολαία ειδικότερα, «αυτό που προέχει είναι η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας», σημειώνει με έμφαση ο Αλ. Χαρίτσης στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.

Ταυτοχρόνως, επικρίνει την ΝΔ για κρυφό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει -όπως αναφέρει ο Αλ. Χαρίτσης- δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων. Ενώ επισημαίνει μπαράζ δημοσιευμάτων από το φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, Τύπο, και τα οποία «προετοιμάζουν το έδαφος, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να εφαρμόσει το πραγματικό της πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ».

Και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε γιατί οι πολίτες διαθέτουν και κρίση και μνήμη».

Ερωτηθείς δε, από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός απαντά σε υψηλούς τόνους: «Η σπουδή της ΝΔ να καθορίσει τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη δεν είναι άσχετη με τις υποθέσεις που διερευνώνται τελευταία (NOVARTIS, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) και στις οποίες εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της».

Στο θέμα των debate των πολιτικών αρχηγών, τέλος, ο κ. Χαρίτσης λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί κάθε πρόταση για πολιτική - προγραμματική αντιπαράθεση», την ώρα που «ο κ. Μητσοτάκης αντίθετα, αποφεύγει συστηματικά να βρεθεί τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό».


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!