EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ξένες ή εγχώριες επενδύσεις;

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν διεξήχθηκαν σε νέες παραγωγικές ή άλλες μονάδες, αλλά σχεδόν στο σύνολο τους στις ήδη υφιστάμενες – οι οποίες στην κυριολεξία ξεπουλήθηκαν σε τιμές εκποίησης, χωρίς να προσφέρουν κάτι θετικό στην ελληνική οικονομία. Μόνο μία ανόητη χώρα πάντως που θέλει να αυτοκτονήσει, ξεπουλάει τους βασικούς πόρους και τις στρατηγικές επιχειρήσεις της σε ξένους – όπως είναι η ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κλπ.), το νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τα καλλιεργούμενα εδάφη, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) και τα λιμάνια.


Ανάλυση


Ουσιαστικά είναι πολύ απλό αυτό που χρειάζεται κυρίως η Ελλάδα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μη λεηλατηθεί, λύνοντας τα προβλήματα της και εμποδίζοντας την υφαρπαγή της: (α) Δραστική μείωση των φόρων, για παράδειγμα των επιχειρήσεων στο 15% έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί με τις γειτονικές χώρες και (β) Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Εν προκειμένω η πτώση του φόρου στο 25% το 2020 που υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι κυριολεκτικά πεταμένα χρήματα εκτός από την απαράδεκτη καθυστέρηση – ενώ το να πιστεύει κανείς πως τα δύο παραπάνω θα επιτευχθούν με τη συμφωνία της γερμανικής ελίτ, είναι χειρότερο από τις ψευδαισθήσεις που επικαλείται ο πρωθυπουργός για την περιπέτεια του 2015.

Εν τούτοις, στην απελπιστική κατάσταση που έχει οδηγηθεί από το εκ προμελέτης έγκλημα των μνημονίων η Ελλάδα, είναι εύκολο να λέει κανείς κάτι τέτοιο, αλλά δύσκολο να το επιτύχει – ειδικά λόγω του υπέρογκου κόκκινου ιδιωτικού χρέους που έχει υπερβεί το 180% του ΑΕΠ (από 30% το 2010) ύψους 184,7 δις € το 2018 ή τα 340 δις €, με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς επίσης τη χρεοκοπία των τραπεζών, τα προβλήματα της ΔΕΗ κλπ.


Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τουλάχιστον η εξυπηρέτηση του είναι σχετικά χαμηλή – κάτω από τα 10 δις € ετήσια με εξαίρεση το 2023 (11,74 δις €), το 2028 (11,55 δις €), το 2033 (11,19 δις €) και το 2037 (10,76 δις €), σημειώνοντας πως από το 2020 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των διμερών δανείων από την Ευρωζώνη, το 2023 του EFSF (δάνειο 2ου μνημονίου) και το 2034 του ESM από το 3ο μνημόνιο (γράφημα). Εκτός αυτού η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους έχει πλέον φτάσει στα 21,1 έτη, έναντι 18,2 το 2018 και μόλις 7,9 έτη το 2009 – γεγονός που αποτελούσε έναν από τους λόγους που οδηγήθηκε η Ελλάδα στο ΔΝΤ, με την έννοια πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκτός των άλλων λαθών τους, δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα να αυξήσουν τη διάρκεια του χρέους.

Όσον αφορά το ύψος του (κεντρική διοίκηση), εκτινάχθηκε μεν στα 359 δις € στα τέλη του 2018 ή στο 194% του ΑΕΠ, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 22,46 δις € την 31η Μαρτίου του 2019 – οπότε το καθαρό χρέος είναι 336,5 δις € ή στο 181% του ΑΕΠ (τόκους βέβαια πληρώνουμε για τα 359 δις €). Με δεδομένο δε το ότι, το κόστος του δημοσίου χρέους (=μέσο επιτόκιο) είναι μόλις 1,61% και θα παραμείνει σταθερό κατά τις εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ τα επόμενα 14 χρόνια, με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1,61% το χρέος θα μειώνεται (αρκεί να μη βυθιστεί ξανά η Ελλάδα σε αποπληθωρισμό) – οπότε επανερχόμαστε στο θέμα της ανάγκης ανάπτυξης.
Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης

Εν προκειμένω, εάν υποθέσουμε πως μία νέα κυβέρνηση θα επιλύσει το πρόβλημα του πολιτικού ρίσκου (ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του 2020), της γραφειοκρατίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των θεσμικών ελλειμμάτων της χώρας και των υπερβολικών φόρων, χωρίς να συμβεί ενδιάμεσα κάποιο αρνητικό διεθνές γεγονός (όπως θα ήταν η επιστροφή της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση, ένα χρηματιστηριακό κραχ ή ένας πόλεμος), αυτό που θα απαιτούσε η ανάπτυξη θα ήταν οι επενδύσεις, κρίνοντας από την εξίσωση του ΑΕΠ (=Κατανάλωση + Ιδιωτικές επενδύσεις + Δημόσιες δαπάνες + Εμπορικό Ισοζύγιο) – επειδή η αύξηση της Κατανάλωσης που αποτελεί προϋπόθεση για τις επενδύσεις απαιτεί υψηλότερους μισθούς που με τη σειρά τους προϋποθέτουν άνοδο της ανταγωνιστικότητας των εργαζομένων (οπότε ξανά επενδύσεις, αφού η άνοδος της ανταγωνιστικότητας μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών είναι πλέον αδύνατη).

Η επόμενη ερώτηση είναι εάν οι απαιτούμενες αυτές επενδύσεις θα ήταν ιδιωτικές ή δημόσιες και εγχώριες ή ξένες. Όσον αφορά το πρώτο, ιδιωτικές ή δημόσιες, καμία χώρα ποτέ στην ιστορία δεν έχει ξεφύγει από μια βαθιά κρίση, πόσο μάλλον η Ελλάδα που βιώνει κάτι ανάλογο επί δέκα συνεχή χρόνια, ενώ είναι το πιο χρεοκοπημένο κράτος στην παγκόσμια ιστορία, χωρίς να προηγηθεί ο δημόσιος τομέας.

Επομένως απαιτούνται κρατικές επενδύσεις για να δημιουργηθεί ζήτηση και να ακολουθήσουν οι ιδιώτες – με εξαίρεση τον τελευταίο συντελεστή του ΑΕΠ, το Εμπορικό Ισοζύγιο που όσον αφορά τις εξαγωγές στηρίζεται στη ζήτηση άλλων χωρών. Σε σχέση δε με τις εισαγωγές, μειώνονται κυρίως με την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων – σημειώνοντας πως η όποια άνοδος της κατανάλωσης θα έπρεπε να επιτευχθεί, θα όφειλε ταυτόχρονα να στηρίζεται σε ελληνικά προϊόντα, αφού διαφορετικά θα ήταν δώρο άδωρο (=θα αύξανε ξανά τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οπότε το εξωτερικό χρέος κλπ.).
Όσον αφορά το δεύτερο, τις εγχώριες ή τις ξένες επενδύσεις, είναι αδύνατον να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, όπως απαιτείται, με έμφαση τον πρωτογενή τομέα (101 δις € εξαγωγές η Ολλανδία), τον ποιοτικό τουρισμό, τις υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων (30 δις € το Ντουμπάι), την αμυντική βιομηχανία, τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία (50 δις € η Ολλανδία, γράφημα, πηγή) κοκ., μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων – οι οποίες, εκτός του ότι κατευθύνονται σχεδόν κατά 90% σε υπηρεσίες, κυρίως χρηματοοικονομικές, διαχείρισης ακινήτων και ιδιωτικής αγοράς ακινήτων, είναι ιστορικά της τάξης του 1% του ΑΕΠ.


Μπορεί δε να αυξήθηκαν την τετραετία 2015-2018 (γράφημα), αλλά θα πρέπει κανείς να ερευνήσει πού ακριβώς διεξήχθηκαν – όπου (α) το 2016 οι σημαντικότερες αφορούσαν την εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO (368,5 εκ. €), την πώληση της συμμετοχής της EUROBANK στη EUROLIFE (324,7 εκ. €) και την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (444 εκ. €) στους Τούρκους, ενώ (β) το 2017 την αύξηση κεφαλαίου της μητρικής ΝΝ στην ελληνική, την επί πλέον εξαγορά μετοχών του Αστέρα, τη σκανδαλώδη πώληση των αεροδρομίων στη FRAPORT, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε βρετανική εταιρεία, την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εξευτελιστική τιμή των 40 εκ. €, τις εισπράξεις του ΤΑΡ από την ΤΑΡ ΑΕ της Ελβετίας κλπ.

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνει εύλογα κανείς πως οι ξένες επενδύσεις δεν διεξήχθηκαν σε νέες παραγωγικές ή άλλες μονάδες, αλλά σχεδόν στο σύνολο τους στις ήδη υφιστάμενες – οι οποίες στην κυριολεξία ξεπουλήθηκαν σε τιμές εκποίησης, χωρίς να προσφέρουν κάτι θετικό στην ελληνική οικονομία. Μόνο μία ανόητη χώρα πάντως ξεπουλάει τους βασικούς πόρους και τις στρατηγικές επιχειρήσεις της σε ξένους – όπως είναι η ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ κλπ.), το νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τα καλλιεργούμενα εδάφη, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια.


Αντίθετα τώρα οι εγχώριες επενδύσεις, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου καλύτερα, παρά το ότι έχουν βυθιστεί από τα 60,5 δις € ή το 25% σχεδόν του ΑΕΠ το 2008 στα 23,2 δις € το 2018 (σχεδόν στο 12% του ΑΕΠ, γράφημα), με τεράστιους κινδύνους για τις υποδομές της χώρας μας, παραμένουν σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα – οπότε αυτές θα έπρεπε να επιλεγούν άμεσα από την επόμενη κυβέρνηση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν πρέπει να προσελκυσθούν επίσης ξένες.

Όπως έχουμε προαναφέρει δε, οφείλουν να προηγηθούν οι δημόσιες για να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές – κάτι που όμως δεν επιτρέπεται από τους «δανειστές» της χώρας, αφού ο στόχος τους δεν είναι η άμεση αποπληρωμή των χρημάτων τους, αλλά η υφαρπαγή όλων όσων έχουμε και δεν έχουμε σε εξευτελιστικές τιμές. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται μεταξύ άλλων από τον αφελληνισμό του τραπεζικού μας συστήματος (μόνο στην ΑΤΕ που πήρε η Πειραιώς είναι υποθηκευμένη η μισή αγροτική γη μας), από την εκβιαστική δημιουργία του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, από το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από την υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σαν να είμαστε πετρελαιοπαραγωγός χώρα κοκ.

Εύλογα εκ μέρους τους, αφού κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης – ενώ έναντι των 250 δις € δανείων που θα επιστρέψουμε με τόκους, θα υφαρπάξουν δημόσια και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας πολύ μεγαλύτερης του 1 τρις €, μετατρέποντας παράλληλα τους Έλληνες σε φθηνούς, εξαθλιωμένους σκλάβους χρέους τους και σε έναν αλλοιωμένο μέσω της μετανάστευσης πληθυσμό, για να είναι πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενος.
Επίλογος

Σε κάθε περίπτωση, η μοναδική μας λύση με στόχο την ανάπτυξη δεν είναι οι ξένες επενδύσεις που επικαλούνται ορισμένα κόμματα εξυπηρετώντας γερμανικά ή άλλα συμφέροντα, αλλά οι εγχώριες – όπου προηγούνται οι κρατικές. Εν προκειμένω

(α) η ίδρυση μίας δημόσιας επενδυτικής τράπεζας με κεφάλαια περιουσιακά στοιχεία του κράτους κατά τα πρότυπα της γερμανικής KFW, η οποία θα δημιουργούσε με τη σειρά της μία εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α. το 1933,

(β) η επιστροφή των 130 δις € καταθέσεων που έφυγαν στο εξωτερικό μετά το 2010 μέσω της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των Ελλήνων (και όχι των αγορών) στο κράτος,

(γ) η δημιουργία παραγωγικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή του κράτους και με κεντρικό σχεδιασμό κατά το παράδειγμα της Κίνας (σύμφωνα με την κινεζική αντίληψη, το δημόσιο δεν είναι μεν καλός επιχειρηματίας, αλλά καλός χρηματοδότης – οπότε μόνο επενδύει και δεν συμμετέχει στη διαχείριση των επιχειρήσεων),

(δ) η κυκλοφορία ενός ιδιωτικού συμπληρωματικού νομίσματος όπως αυτά που διαθέτουν η Ελβετία ή η Γερμανία (ανάλυση) για την αύξηση της ρευστότητας – ενδεχομένως ενός φορολογικού εάν το υιοθετήσει η Ιταλία,

είναι μερικές μόνο από τις πολλές δυνατότητες που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα – η οποία, όπως έχουμε τονίσει, όσο δεν παράγει θα βουλιάζει, ενώ χωρίς ανάπτυξη με δικά της μέσα και με δικότης σχέδιο δεν πρόκειται ποτέ να λύσει κανένα από τα προβλήματα της.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το σκάνδαλο Bayer-Monsanto-Bundesbank-EKT

Ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ήταν ανέκαθεν εναντίον των προγραμμάτων αύξησης της ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ, παρέμεινε σιωπηλός όταν η ΕΚΤ το Μάρτιο του 2016 αποφάσισε το επόμενο – στο οποίο επίσης δεν συμμετείχε μόνο η Ελλάδα. Η αιτία ήταν το ότι, από τότε και μετά τα φθηνά χρήματα της ΕΚΤ οδηγούνταν κυρίως στους πολυεθνικούς ομίλους, οπότε σε μεγάλο βαθμό στους γερμανικούς – χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας για τον κατάφωρο ρατσισμό. Δεν υπήρξαν φυσικά ούτε ελληνικές διαμαρτυρίες, παρά το ότι αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ομίλους της χώρας μας, όπως για παράδειγμα ο ΤΙΤΑΝ – ο οποίος έτσι, μεταξύ άλλων, αναγκάσθηκε να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Ανάλυση

Εισαγωγικά, η σημαντικότερη διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από την προηγούμενη που ευθύνεται για το μεγαλύτερο έγκλημα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, για το PSI (ανάλυση) μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015, είναι το ότι τήρησε τα συμφωνηθέντα ως όφειλε, βασιλικότερα του βασιλιά – κάτι που δεν έκανε καμία άλλη μετά το 2009. Δυστυχώς όμως δεν περίμενε πως η Γερμανία δεν θα εκτιμούσε καθόλου τη συνέπεια της – αν και θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο από μία χώρα που δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο.

Πριν τις δεύτερες εκλογές τώρα, παρά το ότι ασφαλώς δεν είχε ούτε στο ελάχιστο τα διαπραγματευτικά χαρτιά της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ενώ είχε οδηγηθεί σε μία ύπουλη παγίδα από τον υπουργό οικονομικών της, η μοναδική της λύση ήταν αυτή της παραίτησης (ανάλυση) – ενώ φυσικά δεν είχε το δικαίωμα να δολοφονήσει την τελευταία ελπίδα των Ελλήνων με τέτοιον αποτρόπαιο τρόπο.

Περαιτέρω, έχοντας αναφερθεί πολλές φορές στο δήθεν γερμανικό θαύμα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο οφειλόταν ξεκάθαρα στην αμερικανική στήριξη (κυρίως στο ξέπλυμα των χρημάτων των ναζί, ( ανάλυση), συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής άνω του 50% των χρεών της, της αποπληρωμής των υπολοίπων με ρήτρα εξαγωγών, καθώς επίσης της μη εξόφλησης των πολεμικών επανορθώσεων έως την επανένωση της (κάτι που ως γνωστόν δεν τήρησε ποτέ), τεκμηριώσαμε επί πλέον την ύπουλη τακτική που υιοθέτησε μετά την είσοδο της στην Ευρωζώνη, με τη συνενοχή της ΕΚΤ – έχοντας εκτός αυτού αναλύσει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το γεγονός πως πρόκειται για τη βασίλισσα της διαφθοράς και της απάτης, τα κατά συρροή σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων της Volkswagen ή της Deutsche Bank κοκ.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η επιτυχία της δεν οφειλόταν ποτέ και δεν οφείλεται στη φυλετική της «εξυπνάδα», αλλά στις βρώμικες, αθέμιτες τακτικές της – κάτι που φάνηκε ξανά ολοκάθαρα από την εξαγορά της Monsanto εκ μέρους της Bayer, την οποία συγχρηματοδότησε με τα χρήματα των δύστυχων γερμανών φορολογουμένων ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας (Bundesbank) που έχει το θράσος να θέλει να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ.
Το σκάνδαλο των σκανδάλων

Ειδικότερα, πριν από τρία περίπου χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer ανακοίνωσε γεμάτος υπερηφάνεια την εξαγορά της Monsanto, ισχυριζόμενος πως η γερμανική εταιρεία θα αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο παίκτη με μεγάλα κέρδη, οπότε με αντίστοιχα υψηλά μερίσματα – με αποτέλεσμα να χειροκροτηθεί με ενθουσιασμό από τους μετόχους της που από την απληστία τους εμπόδισαν μία λεπτομερή ανάλυση του ρίσκου.

Δύο χρόνια όμως αργότερα αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα της Monsanto που βύθισαν τη μετοχή της Bayer σε χαμηλά ετών (ανάλυση) – ενώ για την εξαγορά του τερατουργήματος, όπως αποκαλείται η αμερικανική εταιρεία, δόθηκαν από τη Bayer 62 δις $ που έφυγαν από τη Γερμανία!


Εύλογα λοιπόν οι πάντες μιλούν για μία ακόμη παροιμιώδη γερμανική ανοησία – όπως ήταν οι επενδύσεις των τραπεζών της χώρας στα αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης (sub primes), από τα οποία έχασαν δεκάδες δις $. Σήμερα δε η μετοχή της Bayer, παρά την αλματώδη άνοδο των χρηματιστηρίων, ευρίσκεται στο κόκκινο (γράφημα), επειδή είναι αντιμέτωπη με αστρονομικές αποζημιώσεις που προέρχονται από τις Η.Π.Α. – οπότε η επιχείρηση απειλείται είτε από επιθετική εξαγορά, είτε από τη χρεοκοπία της.

Εν τούτοις, το θέμα δεν είναι η ζημία των μετόχων ή των διαχειριστών της Bayer, αλλά εν αγνοία τους των Γερμανών φορολογουμένων – επειδή η γερμανική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να στηρίξει την εταιρεία για να μη χρεοκοπήσει, όπως είχε συμβεί το 2008 με τις τράπεζες.Ακόμη χειρότερα, σε μία τέτοια περίπτωση θα υποστεί σημαντικές ζημίες και η κεντρική τράπεζα της χώρας – ο διοικητής της οποίας στην ουσία συγχρηματοδότησε την εξαγορά της Monsanto με χρήματα που πήρε από το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων της ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα αυτό, γνωστό ως «Public Sector Purchase Program» (PSPP), δημιουργήθηκε μετά την κρίση, με στόχο να εμποδιστεί ο αποπληθωρισμός που απειλούσε την ΕΕ μέσω της έκδοσης νέων χρημάτων – καθώς επίσης να στηρίξει εκείνες τις χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα δανεισμού μέσω της απόκτησης των ομολόγων τους από τη δευτερογενή αγορά (πάντοτε με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα που παρά το εκ προμελέτης έγκλημα των μνημονίωνπρέπει να πετυχαίνει θαύματα, χωρίς κανένα απολύτως χρηματοπιστωτικό εργαλείο). Οι Γερμανοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της κεντρικής τους τράπεζας (Weidmann) ήταν αντίθετοι αφού βρισκόντουσαν σε πλεονεκτική θέση, οπότε το κατήγγειλαν στο συνταγματικό τους δικαστήριο – το οποίο όμως το Δεκέμβριο του 2018 έδωσε την έγκριση του στην ΕΚΤ.

Ενώ τώρα ο κ. Weidmann ήταν ανέκαθεν εναντίον των προγραμμάτων αύξησης της ρευστότητας, παρέμεινε σιωπηλός όταν η ΕΚΤ το Μάρτιο του 2016 αποφάσισε το επόμενο – γνωστό ως «Corporate Sector Purchase Program» (CSPP), στο οποίο επίσης δεν συμμετείχε μόνο η Ελλάδα. Η αιτία ήταν το ότι, από εκείνη τη στιγμή και μετά τα φθηνά χρήματα της ΕΚΤ οδηγούνταν κυρίως στους πολυεθνικούς ομίλους, οπότε σε μεγάλο βαθμό στους γερμανικούς – χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας για την κατάφωρη διάκριση (ρατσισμό, αθέμιτο ανταγωνισμό), όσον αφορά τις μη εισηγμένες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τις νεοφυείς (start ups).

Δεν υπήρξαν φυσικά ούτε ελληνικές διαμαρτυρίες, παρά το ότι αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ομίλους της χώρας μας, όπως για παράδειγμα ο ΤΙΤΑΝ – ο οποίος έτσι, μεταξύ άλλων, αναγκάσθηκε να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Συνεχίζοντας, από τον κατάλογο της ΕΚΤ διακρίνει κανείς ποιές εταιρείες πρακτικά επιδοτήθηκανμε τα δωρεάν χρήματα της: η Mercedes, η Deutsche Telecom, αλλά και η Coca Cola, η Nestle, η Shell κλπ., χωρίς κανένας να εξηγεί γιατί έπρεπε να στηριχθούν αυτοί οι κολοσσοί από την ΕΚΤ, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Μόνο και μόνο λοιπόν από το συγκεκριμένο γεγονός οφείλει ουσιαστικά ο κάθε λογικός Ευρωπαίος να είναι «Ευρωσκεπτικιστής» – εάν δεν θέλει να χαρακτηρισθεί ως ανόητος.

Εν προκειμένω, ομόλογα που εκδόθηκαν από την «Bayer AG» και από την «Bayer Capital Group» για την εξαγορά της Monsanto, αγοράστηκαν σε έξι συναλλαγές από την ΕΚΤ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της, με το πρόγραμμα CSPP – αποσιωπώντας όμως την ακριβή ποσότητα και το επιτόκιο. Δήλωσε δε πως έγινε αυτονόητα ανάλυση του ρίσκου (risk management consideration) – χωρίς όμως να «προδώσει» πώς ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ομόλογα ευρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας – ενώ εύλογα είχε διατυπώσει την απορία η γερμανική FAZ, σχετικά με το ποια τράπεζα θα έδινε ένα τόσο μεγάλο δάνειο σε μία εταιρεία.

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων (25%) προήλθε από τα ίδια κεφάλαια της Bayer, από την πώληση μεριδίων της στην BASF και από την πώληση της COVESTRO – επίσης από την αύξηση κεφαλαίου που έκανε και από δάνεια τριών μεγάλων τραπεζών (Bank of America, Credit Suisse, Rothschild). Κανένας όμως δεν γνώριζε για την αγορά ομολόγων εκ μέρους της γερμανικής κεντρικής τράπεζας με χρήματα της ΕΚΤ – άρα με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, παρά το ότι ο κ. Weidmann που διεκδικεί τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν ανέκαθεν εναντίον των προγραμμάτων ποσοτικής διευκόλυνσης, ξαφνικά άλλαξε άποψη σε μία πρόσφατη συνέντευξη του στην ZEIT (πηγή) – λογικό μετά το σκάνδαλο της Bayer. Σίγουρα όμως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις 30 Ιουνίου που θα αποφασισθεί στις Βρυξέλλες ποιος θα διαδεχθεί το σημερινό διοικητή της ΕΚΤ – ειδικά εάν συνεχιστεί η πτώση των μετοχών της Bayer.

Πληροφορίες: G. Weber, Heise


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι γκαλοπατζήδες έχουν χάσει τον κ@λο τους.

Πως το βγάλατε το συμπέρασμα ρε γελοίοι πως με 36% βγάζει η Νουδούλα 155 βουλευτές;  Ούτε στην Βόρεια Κορέα  δεν γίνετε.

Λένε....Άνετο προβάδισμα καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 26.5
ΝΔ 35
ΚΙΝΑΛ 6,5
ΚΚΕ 5
Μέρα 25 3,5
ΧΑ 4
Ελληνική Λύση 3,5

Στην εκτίμηση ψήφου, λαμβάνουν:

36% η ΝΔ
27% ο ΣΥΡΙΖΑ
7% το Κίνημα Αλλαγής
5% το ΚΚΕ
3.5% το Μέρα25
4% η Χρυσή Αυγή
3.5% η Ελληνική Λύση

Με την αναγωγή οι έδρες - σε 7κομματική Βουλή - είναι:

ΝΔ 155
ΣΥΡΙΖΑ 78
ΚΙΝΑΛ 20
ΚΚΕ 15
ΜέΡΑ 25 10
ΧΑ 12
Ελληνική Λύση 10Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Καμίνι» η Ευρώπη: Λιώνει η άσφαλτος, λυγίζουν οι γραμμές των τρένων

Ενώ δεκάδες είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας δροσιά σε θάλασσα, λίμνες ή ποτάμια – Τρεις νεκροί στη Γαλλία, άλλοι τρεις στη Γερμανία, 90 στην Πολωνία, 27 στη Λιθουανία – Έκτακτα μέτρα σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη

Στο αποκορύφωμά του θα φτάσει σήμερα Πέμπτη ο καύσωνας με πρωτοφανείς θερμοκρασίες που επηρεάζει την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα. ΄Ήδη από την Τετάρτη, σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος «κτύπησε» τους 40 βαθμούς, ενώ η κατάσταση σήμερα αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερη, καθιστώντας επικίνδυνη οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Χθες Τετάρτη, το κύμα καύσωνα έπληξε κυρίως τη Γαλλία. Σήμερα αναμένεται να επεκταθεί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, ενώ στην Ισπανία δεν αποκλείεται να υπάρξουν θερμοκρασίες ακόμη και στους 45 βαθμούς Κελσίου.

Μπροστά σε αυτή την «κόλαση» ζέστης οι κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Στη Γερμανία όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν θερμοκρσίες 38,6 βαθμών Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, οι αρχές, όπως μεταδίδει ο Guardian, επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητοδρόμο καθώς παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στο οδόστρωμα λόγω της ζέστης ενώ κοντά στο Ροστόκ οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν!


Τρεις νεκροί έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται. Στη Βαυαρία, συγκεκριμένα στην περιοχή του Ρέγκενσμπουργκ, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 39χρονος άνδρας την ώρα που κολυμπούσε σε λίμνη. το κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Πομερανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών έχασαν την ζωή τους ένας 28χρονος άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 83 ετών.

Στη Γαλλία αποφασίστηκε να κλείσουν αρκετά σχολεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ οι αρχές σε Παρίσι, Λιόν, Στρασβούργο και Μασσαλία απαγόρευσαν την είσοδο σε κεντρικές περιοχές «ηλικιωμένων» αυτοκινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο Μιλάνο αποφάσισαν να μοιράσουν 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους και ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ενώ στην Ισπανία αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θερμοκρασίας 33 από τις 50 επαρχίες, με τα θερμόμετρα να φτάνουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τους δρόμους οι φημισμένες άμαξες που κάνουν βόλτες τους τουρίστες.

Εντωμεταξύ οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει και αρκετούς θανάτους ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν μια ανάσα δροσιάς στη θάλασσα. Εκτός από τους τρεις ανθρώπους που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τη ζωή τους στη Γαλλία, στην Πολωνία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο 9ο άνθρωποι πεθαναν προσπαθώντας να δροσιστούν σε λίμνες ή ποτάμια ενώ στη Λιθουανία 27 άνθρωποι αποβίωσαν με παρόμοιο τρόπο καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.Ακολουθούν ενδεικτικές τιμές καταγεγραμμένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 26/06/2019 από τις χώρες που επηρεάζονται:

Γαλλία: Κλερμόν 41°C, Μασσαλία 37°C, Τουλούζη 36°C

Ισπανία: Μπιλμπάο 39°C, Μαγιόρκα 37°C

Αυστρία: Βιέννη και Ίνσμπρουκ 36°C

Ελβετία: Ζυρίχη 34°C

Γερμανία: Βερολίνο 37°C, Βόννη και Φρανκφούρτη 36°C

Πολωνία: Πόζναν 38°C, Βαρσοβία 36°C

Ιταλία: Ρώμη 36°C, Μιλάνο 35°C

Κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου και ο επόμενος προγνωστικός χάρτης δείχνει τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε στην Δυτική Ευρώπη. Στη Γαλλία μέχρι στιγμής 3 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του καύσωνα και οι Αρχές εκδίδουν συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας από τις ακραίες θερμοκρασίες που κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υποχωρούν κάτω από τους 25°C στα αστικά κέντρα.
Δείτε βίντεο: «Καμίνι» η Ευρώπη: Λιώνει η άσφαλτος, λυγίζουν οι γραμμές των τρένων


Πηγή   protothema.grΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απάντηση «Αττικής Οδού» για τα διόδια: «Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη - Οι πολίτες θα πληρώσουν και την αποζημίωσή μας»

Απάντηση σε υψηλούς τόνους από την Αττική Οδό στην αναστολή της αύξησης των διοδίων του αυτοκινητοδρόμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης, ενώ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υποδομών ήταν ενήμερο από τον Δεκέμβριο για τις επερχόμενες αυξήσεις.

Εμφανιζόμενη βέβαιη για την δικαίωσή της, η εταιρεία προειδοποιεί ότι οι πολίτες θα επωμιστούν όχι μόνο τα νέα, αυξημένα διόδια αλλά και τις αποζημιώσεις που θα της επιδικαστούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χωρίς απάντηση στα όσα αληθή και συγκεκριμένα ανέφερε η ανακοίνωση της "Αττικής Οδός Α.Ε." της 24ης Ιουνίου 2019 με τίτλο "Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι η αλήθεια", επιλέγεται σήμερα η παρεμπόδιση της καθόλα νόμιμης αύξησης των διοδίων με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – για την οποία η Αττική Οδός Α.Ε. επιφυλάσσεται καθώς δεν έχει δημοσιευτεί - που ως γνωστόν δεν προαπαιτεί τη συμμετοχή της Βουλής.

συνεπώς, πως πάνω από την αξιοπιστία της χώρας και του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου συνεπούς προς τις Συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών, προτάσσεται το πολιτικό κόστος, με θύμα το Κράτος Δικαίου.

Η "Αττική Οδός Α.Ε." έπραξε απολύτως σύννομα, εντός του πλαισίου που ορίζει η Σύμβαση Παραχώρησης κι ενημέρωσε επίσημα και έγκαιρα το Υπουργείο, με επιστολή της ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, για τη πρόθεση της να προβεί σε αύξηση της τιμής διοδίων σε δύο δόσεις.

Οι εν λόγω αυξήσεις, οι πρώτες μετά από 13 χρόνια, αρχικά στα €3,00 την 1η Φεβρουαρίου 2019 και στη συνέχεια στα €3,30 τη 1η Αυγούστου 2019 μετατέθηκαν χρονικά για τη 1η Ιουλίου 2019 και τη 1η Ιανουαρίου 2020, αντίστοιχα, και στοιχειοθετούνται πλήρως και πέραν πάσης αμφισβήτησης από τα δικαιολογητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Χρηματοοικονομικό μοντέλο και στις Χρηματοοικονομικές αναφορές που υποβάλλονται στον Κύριο του Έργου, το Ελληνικό Δημόσιο.

Άλλωστε, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε ενημερωθεί, με επίσημη επιστολή από την "Αττική Οδός Α.Ε." από τις 28/12/2018, για τις νέες τιμές, ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο.

Επίσης, είναι γνωστό στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του και του υποβάλλονται περιοδικά από την "Αττική Οδός Α.Ε." σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Σύμβαση Παραχώρησης, πως μέχρι το τέλος του 2018 η απόδοση της επένδυσης των μετόχων ανήλθε σε 6,23%, η οποία υπολείπεται σημαντικά του Συμβατικά ανώτατου προβλεπόμενου ορίου του 13,1%. Ως εκ τούτου, δεν έχει επιτευχθεί η Συμβατικά ορισθείσα απόδοση επί της επένδυσης και δεν στοιχειοθετείται η πρόωρη επιστροφή του δρόμου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα οι μεν αυξήσεις μπορεί να οδηγούνται εξαναγκαστικά σε αναστολή, ωστόσο όταν η υπόθεση κριθεί ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, οι Έλληνες πολίτες – στο σύνολό τους κι όχι μόνο αυτοί που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο - θα επιβαρυνθούν πολλαπλάσια, καλούμενοι να πληρώσουν τις αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν.

Η "Αττική Οδός Α.Ε.", όπως πάντα, θα σεβαστεί τους νόμους και στο πλαίσιο άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να προασπίσει το έννομο συμφέρον της.»


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!