EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

Πόσο "βρώμικο" είναι το πράσινο life style των Βρυξελλών;

Την περιοχή Bayan Obo στο Baotou της Κίνας οι αναγνώστες ίσως δεν τη γνωρίζουν. Κι όμως, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές στη χώρα μας είναι άκρως συνδεδεμένοι με τη συγκεκριμένη περιοχή. Από τις μικρές καθημερινές τους συνήθειες όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, όταν φορούν γυαλιά ηλίου, όταν βλέπουν τηλεόραση, όταν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους ή όταν χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητο πατίνι.

Σε ορισμένες χώρες οι καταναλωτές συνδέονται με το Bayan Obo όταν χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ορισμένες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται με το Bayan Obo όταν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες. Τί συνδέει όλες αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες με το Bayan Obo;
Στο Bayan Obo του Βaotou βρίσκεται το μεγαλύτερο ορυχείο σπάνιων γαιών της Κίνας. Το ορυχείο έχει μέγεθος περίπου 48 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Εικόνα 1).


Εικόνα 1. Ορυχείο Bayan Obo στο Baotou της Κίνας.

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος του ορυχείου ας αναφερθεί ότι η πανέμορφη Γαύδος έχει έκταση 29,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή το μέγεθος του ορυχείου είναι 1,6 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Γαύδου.

Κατά τη διάρκεια των εξορύξεων και της κατεργασίας των σπάνιων γαιών στο Bayan Obo δεν τηρούνται ούτε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, ούτε μέτρα προστασίας των εργαζομένων (Εικόνα 2).


Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εκεί. Η μη τήρηση περιβαλλοντικών μέτρων προστασίας περιλαμβάνει την κατάληξη εκατομμυρίων τόνων τοξικών αποβλήτων χωρίς καμία επεξεργασία σε περιοχή κοντά στο ορυχείο Bayan Obo. Στην περιοχή αυτή έχει δημιουργηθεί μία δυστοπική τοξική λίμνη η οποία θεωρείται το χειρότερο μέρος του πλανήτη.Εικόνα 2. Ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στο ορυχείο Bayan Obo

Η τοξική αυτή λίμνης έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος της τοξικής λίμνης, ας αναφερθεί ότι η πόλη των Χανίων έχει έκταση περίπου 12,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ας φανταστούν λοιπόν οι αναγνώστες/στριες όλα τα Χανιά ως μία κατάμαυρη τοξική λίμνη. Ως επιπλέον συγκριτικό μέγεθος ας γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς έχει έκταση περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Εικόνα 3).Εικόνα 3. Σύγκριση μεγέθους της τοξικής λίμνης Bayan Obo με τα Χανιά και το Φαράγγι της Σαμαριάς (όχι σε κλίμακα).

Η εικόνα της τοξικής λίμνης προκαλεί σοκ (Εικόνα 4). Οι αναγνώστες μπορούν να μπούν εδώ και να δουν ακόμα καλύτερα πόσο σοκαριστικό είναι το θέαμα.

Στην περιοχή γύρω από το ορυχείο και τη λίμνη, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μεγέθους 2,5 και 10 μικρομέτρων είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε η ατμόσφαιρα να θεωρείται ανθυγιεινή για τους έχοντες ευαίσθητη υγεία (Εικόνα 5). Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, οι διάφοροι δείκτες αλλάζουν επικινδυνότητα.Εικόνα 4. Η τοξική λίμνη του ορυχείου Bayan Obo.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα αποθέματα σπάνιων γαιών βρίσκονται σε περιοχές που συναντώνται αποθέματα ουρανίου ή θόριου. Και τα δύο αυτά ορυκτά είναι ραδιενεργά. Γι’αυτό ακριβώς το λόγο η γύρω περιοχή υποφέρει και από υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

Στην τοξική λίμνη τα επίπεδα του ραδιενεργού Θόριου 232 είναι 34,6 φορές πιο υψηλό συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κίνας. Σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Baotou, το επίπεδο του Θόριου 232 είναι από 1,35 μέχρι 2,82 φορές υψηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της Κίνας. Στην περιοχή γύρω από το Baotou ζουν περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι.Εικόνα 5. Ανθυγιεινή ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το Baotou.

Η Ελλάδα και η τοξική λίμνη της Κίνας

Κάθε ανεμογεννήτρια των 2MW περιέχει περίπου 800 λίβρες (pounds) νεοδύμιο και 130 λίβρες (pounds) δυσπρόσιο. Το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο είναι δύο από τις σπάνιες γαίες. Βέβαια οι ανεμογεννήτριες περιέχουν και άλλα ορυκτά πέραν των δύο προαναφερόμενων σπάνιων γαιών. Οι ανεμογεννήτριες των 3MW περιέχουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα σπάνιων γαιών. Για κάθε 1 τόνο σπάνιων γαιών παράγεται περίπου 1 τόνος τοξικών αποβλήτων τα οποία χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ώστε αυτά να μην βλάψουν το περιβάλλον.

Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι περίπου 3 χιλιάδες MW. Εάν υποθέσουμε, χάριν των υπολογισμών και μόνο, ότι οι όλες οι ανεμογεννήτριες στη χώρα μας είναι 2MW η καθεμία, τότε ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών στη χώρα μας είναι περίπου 1500. Συνεπώς οι ανεμογεννήτριες στη χώρα μας περιέχουν περίπου 600 τόνους νεοδύμιου και 97,5 τόνους δυσπρόσιο.
Εικόνα 6. Η σύνδεση των ανεμογεννητριών της Δύσης με τη μόλυνση του περιβάλλοντος στο Bayan Obo.

Η χώρα μας δηλαδή συνέβαλλε στην τοξική λίμνη του Bayan Obo με 697,5 τόνους τοξικών/ραδιενεργών αποβλήτων. Αντιστοίχως, η Κρήτη, της οποίας το αιολικό δυναμικό εκτιμάται σήμερα στα 194 MW, έχει συμβάλλει περίπου με 45,1 τόνους τοξικών/ραδιενεργών αποβλήτων στην κόλαση του Bayan Obo. Δοθέντος του γεγονότος ότι το 99% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως εξορύσσονται στο ορυχείο Bayan Obo αντιλαμβάνεται κανείς πως συνδέονται παγκοσμίως, μέχρις στιγμής, οι ανεμογεννήτριες, και γενικότερα οι ΑΠΕ, με τη μόλυνση του περιβάλλοντος (Εικόνα 6).
Το life style των Βρυξελλών

Δοθέντων των παραπάνω ας έχουμε υπόψιν μας τα παρακάτω: Πρώτον, Το όμορφο life style των κατά-τα-άλλα «πράσινων» πόλεων της ΕΕ, πχ. Όσλο, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Βιέννη, Ελσίνκι, Άμστερνταμ κλπ. συνδέεται με την περιβαλλοντική καταστροφή στο Bayan Obo. Για να απολαμβάνουν ορισμένοι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας τον πραγματικά πολύ όμορφο, πράσινο τρόπο ζωής τους, κάπου αλλού καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Κάπου δημιουργείται μία τοξική και ραδιενεργή κόλαση. Η πράσινη λαγνεία κοστίζει πολύ ακριβά στο περιβάλλον όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν ορισμένοι κρύβοντας το πρόβλημα με διάφορα πολιτικά τεχνάσματα κάτω από το χαλάκι.

Δεύτερον, ο λόγος για τον οποίο η Δύση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα στην αξιοποίηση των σπάνιων γαιών είναι το γεγονός ότι η Κίνα δεν εφαρμόζει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Εάν η Κίνα εφήρμοζε τέτοια μέτρα, τότε η Δύση θα μπορούσε να αξιοποιήσει με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον τα δικά της αποθέματα σπάνιων γαιών. Μέχρι όμως η Κίνα να εξαναγκασθεί να εφαρμόσει τέτοια μέτρα προστασίας το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ΑΠΕ θα συνεχίζεται.

Τρίτον, η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει αποθέματα σπάνιων γαιών. Για να προλάβω τους καλοθελητές ας επαναληφθεί το γεγονός ότι η αξιοποίηση (εξόρυξη και μεταλλουργία) των σπάνιων γαιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους όπως γίνεται π.χ. ήδη σε πολύ μικρή κλίμακα στη Νορβηγία.
Το Κοζλοντούϊ ξανάρχεται

Τέταρτον, τελευταία όλο και πληθαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα, που αναπαράγονται και στη χώρα μας, και τα οποία προσπαθούν να καθαγιάσουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση, δήθεν, της αλλαγής του κλίματος. Στο παρελθόν υπήρξαν υπόνοιες και αναφορές σε άλλα ευρωπαϊκά δημοσιεύματα τα οποία, ούτε λίγο-ούτε πολύ, συσχέτισαν το οικολογικό κίνημα που ξεσήκωσε χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως με το λόμπυ της πυρηνικής ενέργειας.

Εάν λοιπόν υπάρχουν και στη χώρα μας τέτοιες ορέξεις ας γίνει η υπενθύμιση ότι οι σπάνιες γαίες βρίσκονται πάντα κοντά σε κοιτάσματα ουρανίου ή/και θορίου. Η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, διαθέτει αποθέματα σπάνιων γαιών, συνεπώς, και αποθέματα ουρανίου. Πού; Στη βόρεια Ελλάδα. Στη Μακεδονία.

Εάν λοιπόν ορισμένοι ευαίσθητοι οικολογικά στη χώρα μας είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν μία συζήτηση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για να αντιμετωπιστεί δήθεν η αλλαγή του κλίματος, εάν τολμούν ας σηκώσουν το εξής γάντι-πρόκληση: γιατί να μην αξιοποιηθούν τα ελληνικά αποθέματα ουρανίου της Μακεδονίας ώστε να παράξει η χώρα μας πυρηνική ενέργεια; Πριν προλάβουν ορισμένοι να φέρουν στο νου τους τον κίνδυνο των σεισμών (π.χ. Φουκουσίμα) ας ενημερωθούν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούϊ της Βουλγαρίας θα ξεκινήσει σύντομα να ξαναλειτουργεί.

Το Κοζλοντούϊ βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορά μας. Συνεπώς, εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στη Μακεδονία, ποιός/ποιά μας εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει πυρηνικό ατύχημα στο Κοζλοντούϊ; Άρα, τον κίνδυνο η Μακεδονία δεν τον αποφεύγει. Θα τολμήσουν λοιπόν ορισμένοι στη χώρα μας να σηκώσουν το γάντι; Ή μήπως στόχος τους είναι η εισαγωγή (πυρηνικής) ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο αυτή; Ποιοί θα ωφεληθούν από αυτό; Οι γονείς, όταν στέλνουν τα παιδιά τους σε διάφορες ακτιβιστικές-οικολογικές διαδηλώσεις να είναι προσεκτικοί και πονηρεμένοι. Δεν ζούμε σε αθώο-αγγελικά πλασμένο κόσμο.


Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιήσει τους ορυκτούς της πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το φυσικό της αέριο του οποίου το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι πολύ μικρό.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το δράμα της Ευρωζώνης

Η Ευρωζώνη ασφαλώς δεν δημιουργήθηκε τυχαία, αλλά ήταν το προϊόν ενός μακροπρόθεσμου, προσεκτικού, καθώς επίσης εξαιρετικά επιτυχημένου σχεδιασμού εκ μέρους της Γερμανίας – με τη βοήθεια των ναζιστικών ερευνών της δεκαετίας του 1920 και 1930. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι, η πολιτική του μισθολογικού dumping, καθώς επίσης του μερκαντιλισμού, ξεκίνησε από τη Γερμανία το 2000 – ούτε τα τεράστια κέρδη που καταγράφει η χώρα μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2010, από τους τόκους δανεισμού της, από τα πλεονάσματα του ισοζυγίου της, από το υποτιμημένο ευρώ, από την πάμφθηνη εξαγορά δημοσίων επιχειρήσεων στις χώρες της κρίσης, από την επέκταση των δικών της εταιρειών στις ίδιες χώρες κοκ.

«Το κεντρικό πρόβλημα του ευρώ, το «προπατορικό αμάρτημα» όπως αποκαλείται, είναι το ότι αφαιρεί από τις χώρες που το υιοθετούν τη δυνατότητα να ασκούν τη δική τους νομισματική πολιτική, χωρίς να τους παρέχει κάποιο «υποκατάστατο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο –έναν μηχανισμό δηλαδή, ο οποίος να μεταφέρει χρήματα μεταξύ των περιοχών που δεν αποτελούν ανεξάρτητα κράτη, αφού δεν μπορούν πλέον να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους.

Η απώλεια της νομισματικής πολιτικής χωρίς την ύπαρξη κάποιου υποκατάστατου σημαίνει ότι, η οποιαδήποτε οικονομική κρίση ξεσπάει, η οποία εμφανίζεται νομοτελειακά, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί – με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένο το ή τα μέλη που «προσβάλλονται» να αποχωρούν, οπότε να διαλύεται η ένωση» (πηγή).


Ανάλυση

Είναι ασφαλώς πολύ αφελές το να πιστεύει κανείς σήμερα, μετά από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει ότι, το ευρώ ήταν το αποτέλεσμα ενός λανθασμένου σχεδιασμού, στον οποίο συμμετείχε η Γερμανία – μία χώρα που προγραμματίζει μεθοδικά τα επόμενα εκατό χρόνια, έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της μετά την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ κερδίζει τεράστια ποσά από την κρίση χρέους που η ίδια προκάλεσε με την πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα (άρθρο).

Είναι επίσης αφελές να θεωρεί ότι, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί ή/και το ευρώ θα πάψει να υπάρχει – παρά το ότι είναι σωστό πως εάν δεν ενωθεί δημοσιονομικά, τραπεζικά και πολιτικά δεν είναι βιώσιμη, πόσο μάλλον όταν δεν αποτελεί έναν άριστο νομισματικό χώρο, λόγω των εθνικών κυρίως ιδιαιτεροτήτων της.

Είναι δυνατόν φυσικά να συμβεί, αφού μπορεί να μεσολαβήσουν εντελώς απρόβλεπτες καταστάσεις – όπως τυχόν αντίδραση των Η.Π.Α. Εν τούτοις, ο σχεδιασμός προβλέπει κάτι εντελώς διαφορετικό εάν και όταν προκύψει ανάγκη: τη δημιουργία μίας νομισματικής ένωσης δύο ταχυτήτων, όπου το ευρώ θα ελέγχεται από τα κράτη της πρώτης ταχύτητας, από τη Γερμανία ουσιαστικά, ενώ όλα τα άλλα θα έχουν το δικό τους εθνικό νόμισμα συνδεδεμένο με το ευρώ ή κάτι ανάλογο.

Έχουμε άλλωστε τεκμηριώσει πως η Ευρωζώνη ασφαλώς δεν δημιουργήθηκε τυχαία (ανάλυση), αλλά ήταν το προϊόν ενός μακροπρόθεσμου, προσεκτικού, καθώς επίσης εξαιρετικά επιτυχημένου σχεδιασμού εκ μέρους της Γερμανίας – με τη βοήθεια των ναζιστικών ερευνών της δεκαετίας του 1920 και 1930. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι, η πολιτική του μισθολογικού dumping, καθώς επίσης του μερκαντιλισμού, ξεκίνησε από τη Γερμανία το 2000 – ούτε τα τεράστια κέρδη που καταγράφει η χώρα μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2010, από τους τόκους δανεισμού της, από τα πλεονάσματα του ισοζυγίου της, από το υποτιμημένο ευρώ, από την πάμφθηνη εξαγορά δημοσίων επιχειρήσεων στις χώρες της κρίσης, από την επέκταση των δικών της εταιρειών στις ίδιες χώρες κοκ.Έχει αποδειχθεί επί πλέον ότι, η Ευρωζώνη είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να ωφελεί κυρίως τις ισχυρές εξαγωγικές χώρες – γεγονός που διαπιστώνεται από το διπλανό γράφημα (όλα τα γραφήματα μεγεθύνονται πατώντας επάνω), όπου φαίνεται καθαρά πως από το έτος της ίδρυσης της (2000) οι εξαγωγές της Γερμανίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της (γαλάζια καμπύλη) εκτοξεύθηκαν στα ύψη, πολύ περισσότερο από τα άλλα μεγάλα βιομηχανικά κράτη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία).

Η αιτία βέβαια της εκτόξευσης των εξαγωγών της Γερμανίας ήταν μεταξύ άλλων η ισοτιμία του νομίσματος της – του ευρώ δηλαδή που, λόγω του ότι δεν ανήκε μόνο στην ίδια, δεν ανατιμήθηκε ακολουθώντας την άνοδο των εξαγωγών, όπως θα συνέβαινε εάν η χώρα είχε ακόμη το μάρκο. Όπως φαίνεται πάντως η χώρα αξιοποίησε πλήρως την τραυματική εμπειρία της από τον κανόνα του χρυσού – γνωρίζοντας πως ο κανόνας του ευρώ είναι πολύ πιο επικίνδυνος για αυτούς που δεν το κατάλαβαν έγκαιρα.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το επόμενο γράφημα, το οποίο απεικονίζει τις πραγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων, βασιζόμενο στο μισθολογικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος – όπου το 1995 είναι το έτος αφετηρίας (=100). Όπως φαίνεται, η πραγματική ισοτιμία της στερλίνας (γαλάζια καμπύλη) ακολούθησε έντονα ανοδική πορεία, το «ιταλικό ευρώ» επίσης (καφέ), το «γαλλικό ευρώ» διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα (μωβ), ενώ το δολάριο διόρθωσε μετά το 2008 (μπλε) – όπου όμως το «γερμανικό ευρώ» υποτιμήθηκε περί το -20% παραμένοντας σταθερά υποτιμημένο, με μία διαφορά της τάξης του -70% σε σχέση με τη Μ. Βρετανία το 2007, -50% με την Ιταλία και -20% με τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. μετά το 2008 (-50% με τις Η.Π.Α. το 2000). Με μία τόσο μεγάλη υποτίμηση, έως και -70% απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της, ακόμη και ένα εντελώς αδύναμο κράτος θα αύξανε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές του, οπότε τα πλεονάσματα του – πόσο μάλλον η Γερμανία.


Με βάση τα παραπάνω, εάν θεωρεί κανείς ακόμη ότι, η αρχιτεκτονική του ευρώ ήταν λανθασμένη και τυχαία, θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αφελής και ανόητος – ή απλά να επιθυμεί τη χειραγώγηση των ανθρώπων, όπως ασφαλώς ενεργεί η Γερμανία, προσπαθώντας εύλογα να διατηρήσει τα κεκτημένα της.

Περαιτέρω, ίσως ορισμένοι να μην κατανοούν ότι, η πολιτική αυτή δεν ωφέλησε μόνο τη Γερμανία, αλλά ζημίωσε αντίστοιχα πολλές άλλες χώρες – υπενθυμίζοντας πως τα πλεονάσματα της μίας χώρας είναι ελλείμματα της άλλης, αφού το σύνολο τους είναι πάντοτε μηδέν.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως το ότι, μεταξύ άλλων ως βασικό αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της ανταγωνιστικότητας τους, μέσω της ανατίμησης των νομισμάτων τους απέναντι στο γερμανικό ευρώ, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη αποβιομηχανοποιήθηκαν, ενώ η βιομηχανία της Γερμανίας παρέμεινε σταθερή – δεν έχασε δηλαδή καθόλου, παρά την άνοδο της Κίνας. Οφείλει να γνωρίζει κανείς εδώ πως στη βιομηχανία στηρίζεται η απασχόληση – οπότε ο περιορισμός της προκαλεί την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών κοκ.Στο διπλανό γράφημα, φαίνεται το πόσο συμμετέχει η βιομηχανική παραγωγή στο ΑΕΠ ορισμένων χωρών – όπου διαπιστώνεται πως η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας (μπλε καμπύλη) παρέμεινε σταθερή στο 23% περίπου, ενώ της Ιταλίας (γαλάζια) μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό, επίσης της Γαλλίας (πράσινη) και της Μ. Βρετανίας κατέρρευσε.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι, δεν έχουν ευθύνη οι άλλες χώρες για όσα έχουν συμβεί – ειδικά εκείνες που συμμετείχαν στην «κατασκευή» του ευρώ, όπως για παράδειγμα η Γαλλία. Η συγκεκριμένη όμως χώρα είχε την εντύπωση πως θα ωφελούταν επίσης, όπως η Γερμανία– υποτιμώντας δυστυχώς την απληστία της πρωσικής κυβέρνησης, κάτι που ασφαλώς κάποια στιγμή θα διαπιστώσει.
Η περιπέτεια της Πορτογαλίας

Όσον αφορά τώρα τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η ευθύνη τους μάλλον επικεντρώνεται στο ότι επέλεξαν να συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα – χωρίς να τις υποχρεώσει κανένας, δίχως λάβουν υπ’ όψιν τις αδυναμίες τους, καθώς επίσης χωρίς να προετοιμαστούν κατάλληλα για το μέλλον.

Η «ανοησία» τους αυτή δεν διαπιστώνεται μόνο από την Ελλάδα αλλά, επίσης, από την Πορτογαλία – η οποία καταδικάσθηκε να «διασωθεί» από την Τρόικα το 2011, με δημόσιο χρέος μόλις στο 68% του ΑΕΠ της (μετά σχεδόν διπλασιάστηκε στο 130,4%) και χωρίς να έχει καν τραπεζικό πρόβλημα ή φούσκα ακινήτων, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Ειδικότερα, οι μοναδικές αμαρτίες της ήταν τα δίδυμα ελλείμματα της (προϋπολογισμός, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), κυρίως όμως οι αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον της – λόγω των οποίων απομονώθηκε από τις αγορές, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια.

Ως εκ τούτου της επιβλήθηκε με αντάλλαγμα το δανεισμό της ένα πρόγραμμα λιτότητας – με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ΑΕΠ της, να μειωθεί η βιομηχανική της παραγωγή που παραμένει ακόμη χαμηλότερη κατά 10% σε σχέση με την εποχή πριν από την κρίση, καθώς επίσης να συρρικνωθούν οι επενδύσεις (στο -25% του ΑΕΠ, έχοντας σήμερα περιορισθεί στο -15% σωρευτικά).

Φυσικά αυξήθηκε η ανεργία, κλιμακώθηκαν οι φόροι, ενώ μειώθηκαν οι μισθοί. Το κυριότερο όμως όλων, λεηλατήθηκε η δημόσια περιουσία της και μετατράπηκε σε μία χώρα της LIDL – ενώ η συμμετοχή της Γερμανίας στο δράμα της φαίνεται από το ότι, η Volkswagen μείωσε την παραγωγή της στη χώρα από τα 130.000 αυτοκίνητα στα 85.000 την εποχή της κρίσης, παρά το ότι δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει.

Ευτυχώς όμως για την Πορτογαλία, κέρδισε τις εκλογές μία έντιμη αριστερή κυβέρνηση (εμείς δεν είμαστε αριστεροί αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα), η οποία προσπάθησε επιτυχώς να σταθεροποιήσει την οικονομία – καταργώντας τα περισσότερα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια. Αύξησε τους μέσους μισθούς, αναίρεσε τις μειώσεις των αμοιβών και των θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κατάργησε τις αυξήσεις των φόρων και τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ σταμάτησε τις ιδιωτικοποιήσεις – όπως στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας ΤΑΡ.

Ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης της το 2016 έφτασε στο 1,4% ενώ προβλέπεται αρκετά υψηλότερος για τα επόμενα έτη, η ανεργία μειώθηκε στο 9,8% από 17% το 2013, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4% και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της μετατράπηκε σε πλεονασματικό (επόμενο γράφημα) – όχι όμως όπως της Ελλάδας μόνο λόγω της μείωσης των εισαγωγών αλλά, επίσης, εξαιτίας των αυξημένων εξαγωγών.Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού σύσσωμα τα γερμανικά ΜΜΕ επιτίθενται στην Πορτογαλία, κατηγορώντας την κυβέρνηση της για μη σεβασμό των υποχρεώσεων που ανέλαβε η προηγούμενη – εννοώντας την πολιτική λιτότητας.

Εν τούτοις έχει τεκμηριωθεί πως η απόρριψη της πολιτικής λιτότητας είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας – επειδή είχε την τύχη να εκλεγεί μία έντιμη και ικανή κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε τη δική της πολιτική, χωρίς να συγκρουστεί άμεσα με κανέναν. Βοηθήθηκε βέβαια από το ότι η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να αγοράζει τα ομόλογα της, οπότε να της επιτρέπει τη συμμετοχή στο QE – επειδή μία και μοναδική εταιρεία αξιολόγησης, η καναδική DBRS, δεν τα έχει κατατάξει στην κατηγορία «σκουπίδια».
Επίλογος

Ο σκόπιμος σχεδιασμός μίας ελαττωματικής Ευρωζώνης εκ μέρους της Γερμανίας, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένος – οπότε ήταν φυσικό να εκμεταλλευθεί η πρωσική κυβέρνηση τα ελαττώματα του ευρώ, αφού η ίδια τα είχε προγραμματίσει. Μετά όμως από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, όπου τα περισσότερα κράτη έπεσαν στη γερμανική παγίδα του χρέους χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν, είναι δεμένα χειροπόδαρα – γεγονός που αποτελεί το μεγάλο δράμα της Ευρωζώνης και κυρίως της Ελλάδας, η οποία ήταν το πρώτο θύμα του εκ προμελέτης εγκλήματος των μνημονίων (ανάλυση).

Ακόμη χειρότερα, μετά τη ψήφιση της τρίτης δανειακής σύμβασης από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων, η χώρα μας έχει πλέον μετατραπεί οριστικά σε μία κατεχόμενη περιοχή – με μηδαμινές ελπίδες ανάκτησης της εθνικής της κυριαρχίας κάποια στιγμή στο μέλλον. Το γεγονός αυτό ασφαλώς δεν ήταν νομοτελειακό, υποχρεωτικό να συμβεί δηλαδή, αφού η Πορτογαλία το απέφυγε εν μέρει (μέχρι στιγμής), έχοντας κάποια στιγμή αφυπνισθεί – ενώ όλοι όσοι θεωρούν πως τα μνημόνια είναι θετικά για την οικονομία μας, διαψεύδονται χωρίς καμία αμφιβολία από το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια το τι θα μπορούσε να κάνει ρεαλιστικά μία χώρα που έχει μετατραπεί σε πλήρη γερμανική αποικία, απόλυτα εξαρτημένη από τον αποικιοκράτη και το νόμισμα του – με μία κυβέρνηση που ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έντιμη και ικανή όπως η πορτογαλική, έχοντας σκύψει δουλικά το κεφάλι και με μία ενδεχόμενη μελλοντική (ΝΔ) που τοποθετείται εκ των προτέρων υπέρ των μνημονίων.

Επίσης με μία σειρά άλλων κομμάτων που δεν κατανοούν πως είναι μεν σωστό να τάσσεται κανείς υπέρ της Ευρώπης, αλλά όχι υπέρ της γερμανικής σημερινής – η οποία έχει φυσικά εντελώς διαφορετικές σκοπιμότητες, ενώ την φοβούνται ακόμη και οι ίδιοι οι γερμανοί Πολίτες που δεν έχουν ξεχάσει την ιστορία τους (υπενθυμίζουμε εδώ πως, σύμφωνα με τον A. Cesaire, ο ναζισμός ήταν η προσπάθεια εφαρμογής της αποικιοκρατίας στην Ευρώπη).

Πόσο μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συμβιβαστεί με τη μοίρα της, προσπαθώντας να επιβιώσει με τεχνάσματα, όπως είναι για παράδειγμα η φοροδιαφυγή – χωρίς να συνειδητοποιεί πως δεν θα έχουν διάρκεια, αφού η Γερμανία κινεί πια τα νήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς κρατικούς μηχανισμούς.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εάν θέλει να αποκλείσει κανείς τη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης – η οποία φυσικά δεν είναι πια καθόλου εύκολη, με υποθηκευμένη ολόκληρη τη δημόσια και ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας, σε καθεστώς αγγλικού Δικαίου. Θα μπορούσαμε βέβαια να ελπίζουμε στην αφύπνιση των άλλων χωρών, όσον αφορά το γερμανικό κίνδυνο και ειδικά της Ιταλίας, αφού η Γαλλία έχει πλέον μία κυβέρνηση υποχείριο της καγκελαρίου και του υπουργού οικονομικών της – κάτι που όμως δεν εξαρτάται καθόλου από εμάς.

Επομένως, αυτό που μας απομένει είναι τουλάχιστον η αφύπνιση των Ελλήνων, οι οποίοι δεν έχουν δυστυχώς ακόμη καταλάβει τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, εάν συνεχίσουν να μην αντιδρούν – πως θα έχουν τη μοίρα των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων που θα χάσουν τελικά τα σπίτια τους, παραμένοντας όμως χρεωμένοι με το υπόλοιπο του δανείου τους, με αυτό δηλαδή που δεν θα καλυφθεί από την πλειστηρίαση, στο διηνεκές.

Ελπίζουμε δε να αφυπνιστούν επίσης τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας, όπως οι εφοπλιστές και οι ισχυροί επιχειρηματίες, οι οποίοι μάλλον θεωρούν ανόητα πως θα συμμετέχουν στο «φαγοπότι», όπως συνέβαινε κατά την πρώτη εποχή της αποικιοκρατίας– κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί, γνωρίζοντας την απληστία και τη μηδενική γενναιοδωρία των Γερμανών. Ίσως τότε να βρεθεί η λύση, η οποία σήμερα φαντάζει ως ευχολόγιο και ουτοπική προσδοκία – αν και οι επίδοξοι νέοι ιδιοκτήτες της Ελλάδας έχουν ασφαλώς πολύ πιο ισχυρή φωνή από τη δική μας, αρκετά περισσότερα μέσα αποπροσανατολισμού των ιθαγενών και σημαντικά μεγαλύτερη πειθώ.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Απειλούνται σπίτια στα Μέγαρα– Μέτωπα σε Μυτιλήνη, Ιωάννινα και Κιθαιρώνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα πυρκαγιές στην Αγία Τριάδα Μεγάρων, στην περιοχή Νησέλια Μυτιλήνης και στα Ιωάννινα. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στον Κιθαιρώνα.

Συναγερμός στα Μέγαρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς στις 13.13μμ εκδηλώθηκε Πυρκαγιά στην περιοχή Αγία Τριάδα Μεγάρων.

Η φωτιά καίει σε οικισμό, απειλώντας σπίτια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής με 28 πυροσβέστες, 14 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 2 ελικόπτερα.

Στο σημείο μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να συντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούν.


Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αγία Τριάδα Μεγάρων. Επιχειρούν 28 , 14 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 2 Ε/Π.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Μυτιλήνη

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.23 το πρωί και στην περιοχή Νησέλια Μυτιλήνης.

Η φωτιά καίει ελαιόδεντρα και ξερά χόρτα. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη.

Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- δεν απειλούνται.


σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κοσμηρά Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες,10 οχήματα & 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα

Μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Κοσμηρά η φωτιά στα Ιωάννινα

Η πυρκαγιά στα Ιωάννινα είναι σε εξέλιξη σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Ασβεστοχώρι και Κοσμηρά, ωστόσο οι φλόγες είναι μακριά από τα χωριά και δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Για την κατάσβεσή της, έχουν κινητοποιηθεί 28 πυροσβέστες,10 οχήματα & 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.


σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κοσμηρά Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες,10 οχήματα & 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα


Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα

Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Κιθαιρώνα, σημαίνονται συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ καίει έλατα, πεύκα και πουρνάρια, μέσα σε μια χαράδρα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασής της σε αυτή τη φάση και καταβάλλεται προσπάθεια για την οριοθέτησή της, από τις ισχυρές δυνάμεις, που βρίσκονται στο σημείο.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, που όπως λένε έχει κλίση 70%- 80% και δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν τις εστίες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, ενώ οι ισχυρές ριπές αέρα δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων, καθιστώντας επικίνδυνο να κάνουν ρίψεις νερού από κοντινή απόσταση.

Έτσι το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία ενισχύθηκαν το πρωί, με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ., αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, με ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα, και τη Θεσσαλία.

Το έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συντονίζει ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Π.Σ., αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και εκφράζεται αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 205 πυροσβέστες, (εκ των οποίων 11 πεζοπόρες ομάδες), με 32 οχήματα, τέσσερις υδροφόρες των ΟΤΑ και τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις όταν έχουν τη δυνατότητα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς θα γίνει έρευνα αφού τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, ερευνούν σοβαρά την εκδοχή κάποιου ατυχήματος.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η εξευτελιστική κωλοτούμπα της ΝΔ

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικοί μήνες που η ΝΔ κατάγγελνε την Συμφωνία των Πρεσπών και μιλούσε για εκχώρηση απαράγραπτων εθνικών δικαιωμάτων, όπως η Μακεδονική Εθνότητα και η Μακεδονική γλώσσα, ενώ στη βάση αυτή συμμετείχε στα ογκώδη συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της Μακεδονίας με το σύνθημα η “Μακεδονία είναι ελληνική”

Από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση όλα τούτα τα πολύ ορθά και άλλα πολλά που η ΝΔ δεν μπορούσε και δεν ήθελε να ομολογήσει για την Νατοϊκή Συμφωνία των Πρεσπών, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων λες και έχουν έκτοτε περάσει αιώνες.

Πρώτος ο αρχηγός της ΝΔ έκανε την κωλοτούμπα, λογοκρίνοντας μέσω του ΑΠΕ ακόμα και τα όσα εγκωμιαστικά είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός για τις Πρέσπες και την “Βόρειο Μακεδονία“, για να ακολουθήσουν ο υπ. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι, ενώ πριν έσουρναν τα εξ’ αμάξης στη Συμφωνία, τώρα ζητούν την “απαρέγκλιτη εφαρμογή της”.

Το κωμικό, βέβαια, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ειρωνεύτηκε την κωλοτούμπα της ΝΔ, εφάμιλλη εκείνων που αμέτρητες φορές ο ίδιος έχει διαπράξει, την αξιοποίησε για να υπογραμμίσει το πόσο δικαιώθηκε για το ανοσιούργημα των Πρεσπών!

Αντί η κωλοτούμπα της νεοφιλελεύθερης και Νατοϊκής ΝΔ να γίνει πειστήριο για το πόσο επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, την ειρήνη και την συνεργασία λαών και χωρών είναι η “Συμφωνία των Πρεσπών”, αποτελεί για τον αμετανόητο ΣΥΡΙΖΑ απόδειξη της ορθότητας της.

Κρίμα! Μωραίνει Κύριος.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει αυτούσιο ένα κείμενο της Νικόλ Λειβαδάρη, από το tvxs, αποκαλυπτικό για την κωλοτούμπα της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο όσοι επινόησαν και υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών απαιτούν να τους ζητηθεί κι από πάνω συγγνώμη.  Έλεος!!!

Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες

Πριν από έξι μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο τότε βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε από το βήμα της Βουλής: «Ως Έλληνας Μακεδόνας, και υπερήφανος γι’ αυτό, οφείλω να δηλώσω ότι αυτή η συμφωνία προσβάλει την εθνική μου συνείδηση». Έλεγε ακόμη ότι «οι βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν σήμερα υπέρ, δίνουν λευκή επιταγή στα Σκόπια. Παραχωρούν όνομα, εθνική ταυτότητα και γλώσσα έναντι ασαφών, και δίχως οριστική απόδειξη, ανταλλαγμάτων».

Χθες, ο βουλευτής Καβάλας αλλά και υπουργός Άμυνας πλέον Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε από το συνέδριο του Economist για την – ίδια πάντοτε – συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές… Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Επίσης από το συνέδριο του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία των Πρεσπών, κι αυτό μας αφήνει χώρο για να κάνουμε πολλά περισσότερα στο οικονομικό πεδίο».

Ήταν ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επίσης τον περασμένο Γενάρη έδινε ραντεβού στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό και απευθυνόμενος προς την τότε κυβέρνηση Τσίπρα δήλωνε: «Θα βρεθούμε με τους πολίτες που ειρηνικά μεθαύριο θα διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Δεν θα δεχτούμε το εθνικό μας φρόνημα εσείς να το κάνετε και να το ονομάσετε φασισμό».

Κατά την προσφιλή φράση της ΝΔ θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της «κωλοτούμπας», μόλις 10 ημέρες μετά τις εκλογές. Οι, μέχρι χθες, μακεδονομάχοι ανακάλυψαν αίφνης τη φωτεινή πλευρά μιας «συμφωνίας προδοτών». Κι εκείνοι που έκαναν προεκλογική μπροσούρα την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικό διχασμό, απογειώνουν τώρα την πολιτική υποκρισία βλέποντας «καλύτερο μέλλον» μέσα από την «παράδοση της Μακεδονίας» και το… άγος των «εθνομηδενιστών του Τσίπρα».

Κατά την πιο καλοπροαίρετη – όσο και κυνική – προσέγγιση, μπορεί να είναι απλώς η προσγείωση στον κυβερνητικό ρεαλισμό. Η κυβερνώσα ΝΔ όχι απλώς δεν συζητά την ακύρωση και δεν αμφισβητεί την «κατάπτυστη» συμφωνία, αλλά σκοπεύει να την τηρήσει κατά γράμμα και να αντλήσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την εφαρμογή της. Κάπως έτσι, άλλωστε, το έθεσε και ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος είχε υπερψηφίσει και υπερασπιστεί τη συμφωνία ως βουλευτής του Ποταμιού.

«Το κλίμα στη ΝΔ (για τη συμφωνία των Πρεσπών) είναι τώρα διαφορετικό. Νομίζω ότι θα κινηθεί σε πλαίσιο για το πώς θα αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη από τη συμφωνία και όχι να την καταργήσουμε», είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς ερωτώμενος για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και την απόσταση που τον χωρίζει από τις θέσεις της στο μακεδονικό.

Παρεμπιπτόντως εδώ, μάλλον κανείς δεν είχε φροντίσει να πληροφορήσει για τις δηλώσεις Μαυρωτά τον έτερο βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα δήλωνε, από τηλεοράσεως πως «αφού ο κ. Μαυρωτάς έρχεται στη ΝΔ, σημαίνει ότι υιοθετεί και τη θέση της ΝΔ εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μικρό το κακό – ούτως ή άλλως η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στο εξής το τίμημα της προεκλογικής προπαγάνδας για το μακεδονικό. Και θα χρειαστεί να καταναλώσουν μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να αφομοιώσει την «κωλοτούμπα» το εθνικιστικό συνονθύλευμα που έχουν συγκεντρώσει στις τάξεις τους – τόσο εκτός, όσο και εντός Βουλής.

Παραμένει άγνωστο εάν θα ζητήσουν και τη συγγνώμη που αξίωσε χθες ο Νίκος Κοτζιάς. Προς το παρόν, επιβεβαιώνουν απλώς τον Σταύρο Θεοδωράκη που, από τον περασμένο Απρίλιο, δήλωνε ότι «πολλοί από αυτούς που βγαίνουν τώρα στις πλατείες και φωνάζουν για τις Πρέσπες μας έλεγαν μην τολμήσετε να μην ψηφίσετε τη συμφωνία»…


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!