07/24/19
Η επιβίωση της ΔΕΗ περνά από τον ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στην κατάργηση των ΝΟΜΕ αλλά και στην πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ώστε η ΔΕΗ να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα αναφέρθηκε κατ’επανάληψη ο υπουργός Ενέργειας σε συνεντεύξεις του την Τρίτη.

Όπως ανέφερε στον Σκάι, ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κρυμμένη περιουσία ενώ για τις λιγνιτικές μονάδες ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους αφού ο διαγωνισμός πώλησης κηρύχθηκε άγονος δύο φορές.

Ο υπουργός επιμένει πως οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν και πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι ουδέτερα για τους ίδιους, οι οποίοι όμως δεν θα επωφεληθούν από τη μείωση του ΦΠΑ που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. “Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ειδικού τέλους εκπομπών αέριων ρύπων, ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω” είχε διευκρινίσει νωρίτερα στον Αθήνα 984, όπου πρόσθεσε πως “ Θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές μέσα στον λογαριασμό, με τα διαφορετικά κουτάκια, που παίρνουμε του ρεύματος και από αυτές τις ανακατανομές η ΔΕΗ θα είναι κερδισμένη”.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και την αναστολή πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και την αναστολή πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ δίνει με απόφαση του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση διευκρινίζεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος


β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Βήμα-βήμα από την αίτηση μέχρι την επιδότηση του Δημοσίου - Έτοιμα τα στοιχεία οφειλών και καταθέσεων για τους πρώτους 1.600 οφειλέτες

Μετά από πολυήμερη αναμονή -και ενώ η προστασία του ν.Κατσέλη έχει καταργηθεί- είναι έτοιμες πλέον για να προχωρήσουν προς την πρόταση ρύθμισης οι πρώτες αιτήσεις οφειλετών που ξεκίνησαν να συμπληρώνουν αίτηση στην νέα Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασία Κύριας Κατοικίας. Εκεί αναρτηθηκαν και εμφανίζονται ήδη πλέον τα πλήρη στοιχεια των τραπεζών (χρέη, καταθέσεις κλπ) για περίπου 1.600 χρήστες της διαδικτυακής εφαρμογής οι οποίοι εχουν φτασει σε προχωρημενο σταδιο συμπλήρωσης της αίτησής τους, από το συνολο των περίπου 11 χιλιαδων χρηστών που εχουν ξεκινησει να την ετοιμάζουν.

Επιπλέον, στην ιστοσελιδα www.keyd.gov.gr της Γραμματειας Διαχειρισης Ιδιωτικου Χρεους αναρτήθηκε και ο ανανεωμενος Οδηγος Χρησης, με εικονες και βήμα προς βήμα οδηγίες, για το πώς συμπληρώνεται η αίτηση στην Πλατφορμα προστασιας Α' κατοικιας. Περιλαμβάνει τις ενέργειες του αιτούντα, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, έως και την αποδοχή του σχεδίου σύμβασης ρύθμισης των δανείων τους.

Μεταξύ άλλων, στον οδηγό παρουσιάζονται αναλυτικά οι «οθόνες» και οι καρτέλες που θα βρουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, προκειμένου να φτάσουν στον τελικό σκοπό τους που είναι να επιλεγούν για προστασία της κατοικίας τους, αλλά και για να λάβουν την συνεισφορά του δημοσίου στη μηνιαία δόσης τους.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό (http://www.keyd.gov.gr/kyria-katoikia-yliko/) στην καρτέλα «Επιλεξιμότητα» εμφανίζονται αναλυτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, το όριο που είναι απαραίτητο κατά περίπτωση, και η τιμή που πληροί ο αιτών. Σε περίπτωση όπου το κριτήριο πληρείται, εμφανίζεται το σύμβολο (ü). Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται το σύμβολο (û). Σημειώνεται ότι εάν είναι επιλέξιμος ο αιτών, θα εμφανίζεται η ένδειξη «Επιλεξιμότητα: ü» στο κάτω μέρος τα Οθόνης.

Ακολουθεί περιγραφή των κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα αναλυτικά σημεία εμφάνισής τους στην πλατφόρμα καθώς και τα όρια που πρέπει να πληρούνται ανά περίπτωση:

1. Εμπράγματο Δικαίωμα Κύριας Κατοικίας

Αντλείται αυτόματα από τη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προσταίας Κύριας Κατοικίας (ΗΠΠΚΚ) σύμφωνα με το Ε1.

Στην καρτέλα «Ακίνητη Περιουσία», στην ενότητα «Κύρια Κατοικία», υπάρχει εγγραφή Κύριας Κατοικίας και το πεδίο Μισθωμένη ή Δωρεάν Παραχωρημένη εμφανίζεται με (û).

2. Προσημείωση Κύριας Κατοικίας

Στη καρτέλα «Εξασφαλίσεις Κύριας Κατοικίας» στην ενότητα «Εξασφαλίσεις Κύριας Κατοικίας» τα στοιχεία της Κύριας Κατοικίας έχουν συμπληρωθεί.

3. Αξία Κύριας Κατοικίας

Πρόκειται για την «Αξία Κύριας Κατοικίας Βάσει Νόμου», η οποία εμφανίζεται στην καρτέλα«Ακίνητη Περιουσία». Σε περίπτωση που στην καρτέλα «Οφειλές» δεν υπάρχουν εγγραφές που αφορούν τη Κύρια Κατοικία και δεν αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με το Νόμο, το όριο επιλεξιμότητας είναι €250.000. Σε περίπτωση που υπάρχουν εγγραφές που σχετίζονται με τη Κύρια Κατοικία και αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, το όριο επιλεξιμότητας σύμφωνα με το Νόμο είναι €175.000.

4. Αξία Ακίνητης Περιουσίας (Πλην της Κύριας Κατοικίας) και Μεταφορικών Μέσων

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη τα κάτωθι:

· Στην Καρτέλα «Ακίνητη Περιουσία» το πεδίο «Αξία Κτιρίων/Οικοπέδων Πλην Κύριας Κατοικίας Βάσει Νόμου» σε περίπτωση που δεν υφίσταται σύζυγος ή/και εξαρτώμενα μέλη, ή τοπεδίο «Αξία Κτιρίων/Οικοπέδων Πλην Κύριας Κατοικίας Οικογένειας Βάσει Νόμου» σε περίπτωση που υφίσταταισύζυγος ή/και εξαρτώμενα μέλη.

· Στην Καρτέλα «Λοιπά Περιουσιακά Στοιχεία» το άθροισμα των πεδίων«Αξία Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων» «Αξία Επιβατικών Αυτοκινήτων Ι.Χ.» «Αξία Σκαφών Αναψυχής Ι.Χ.» «Αξία Αεροσκαφών, Ελικοπτέρων Ι.Χ. και Ανεμόπτερων» σε περίπτωση που δεν υφίσταται σύζυγος, ή το άθροισμα των πεδίων «Συνολική Αξία Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων», «Συνολική Αξία Επιβατικών Αυτοκινήτων Ι.Χ.», «Συνολική Αξία Σκαφών Αναψυχής Ι.Χ.» και «Συνολική Αξία Αεροσκαφών, Ελικοπτέρων Ι.Χ. και Ανεμόπτερων» σε περίπτωση που υφίσταταισύζυγος.

Η αξία των ανωτέρω αθροιστικά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000€, εάν το σύνολο των οφειλών που είναι επιδεκτικές ρύθμισης είναι μεγαλύτερο από 20.000 €.

5. Αξία Καταθέσεων και Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων

Στη Καρτέλα «Λοιπά Περιουσιακά Στοιχεία» το πεδίο «Αξία Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων» σε περίπτωση που δεν υφίσταται σύζυγος ή/και εξαρτώμενα μέλη, ή το πεδίο «Συνολική Αξία Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων» εάν υφίσταται, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις €15.000.

6. Μέγιστο Ύψος Ρυθμιζόμενων Οφειλών ανά Πιστωτή που δεν περιλαμβάνει Επιχειρηματική Οφειλή

Η σχετική πληροφορία εμφανίζεται στην καρτέλα των Πιστωτών, στο πεδίο «Συνολικό Ποσό Οφειλής προς ρύθμιση» ανά Πιστωτή. Στην περίπτωση αυτή το όριο είναι 130.000€.

7. Μέγιστο Ύψος Ρυθμιζόμενων Οφειλών ανά Πιστωτή που περιλαμβάνει Επιχειρηματική Οφειλή

Η σχετική πληροφορία εμφανίζεται στην καρτέλα των Πιστωτών, στο πεδίο «Συνολικό Ποσό Οφειλής προς ρύθμιση» ανά Πιστωτή. Στην περίπτωση αυτή το όριο είναι 100.000€.

8. Οφειλή Επιδεκτική Ρύθμισης

Ως προς το πεδίο «Οφειλή επιδεκτική ρύθμισης» οφειλή προς ρύθμιση, η πλατφόρμαελέγχει για κάθε οφειλή (τόσο στις αυτόματες εγγραφές, όσο και στις καταχωρημένες από τον αιτούντα) εάν πληρούνται οι κατωτέρω συνθήκες::

(α) Ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά την 31η /12/2018,

(β) Ένδειξη μη ύπαρξης εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου,

(γ) Σύνδεση εξασφάλισης με κύρια κατοικία αιτούντος και

(δ) Ένδειξη μη ύπαρξης ρύθμισης σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του ν. 3588/2007 (Α΄ 153), τα άρθρα 61 έως 67 του ν. 4307/2014 (Α΄ 246) ή το ν. 4469/2017 (Α΄ 62), ή εκκρεμούς αίτησης ρύθμισης κατά τις διατάξεις αυτές.

9. Οικογενειακό Εισόδημα

Η σχετική πληροφορία εμφανίζεται στο πεδίο «Οικογενειακό Ετήσιο Καθαρό Εισόδημα» της καρτέλας «Ετήσιο Οικογενειακό Εισόδημα».Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη, συνεπώς τα σχετικά όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας.

10. Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση που απέρριψε την αίτηση του άρθρου 4 του ν.3869/2010 (Α΄130) λόγω δόλιας περιέλευσής σας σε αδυναμία πληρωμής.

Προκύπτει σύμφωνα με την δήλωση του αιτούντα στην καρτέλα «Βασικά στοιχεία» κατά το στάδιο «Δημιουργία νέας αίτησης».

11. Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση που απέρριψε την αίτηση του άρθρου 4 του ν.3869/2010 (Α’ 130) λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας.

Προκύπτει σύμφωνα με την δήλωση του αιτούντα στην καρτέλα «Βασικά στοιχεία» κατά το στάδιο «Δημιουργία νέας αίτησης».

12. Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση που δέχθηκε την αίτηση ακόμα και αν εκπέσατε κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3869/2010.

Δήλωση ΑιτούνταΠροκύπτει σύμφωνα με την δήλωση του αιτούντα στην καρτέλα «Βασικά στοιχεία» κατά το στάδιο «Δημιουργία νέας αίτησης».

13. Δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση που δέχθηκε την αίτηση ακόμα και αντο σχέδιο διευθέτησης οφειλών καταγγέλθηκε κατά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010.

Προκύπτει σύμφωνα με την δήλωση του αιτούντα στην καρτέλα «Βασικά στοιχεία» κατά το στάδιο «Δημιουργία νέας αίτησης».

14. Η απόφαση εξαφανίστηκε ή αναιρέθηκε ύστερα από παραδοχή ένδικου µέσου πριν την άσκηση της αίτησής του και πριν την πάροδο της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 72.

Προκύπτει σύμφωνα με την δήλωση του αιτούντα στην καρτέλα «Βασικά στοιχεία» κατά το στάδιο «Δημιουργία νέας αίτησης».
Σε περίπτωση όπου το κριτήριο πληροίται, εμφανίζεται το σύμβολο (ü). Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται το σύμβολο (û).

Σε περίπτωση που εμφανίζεται η ένδειξη «Επιλεξιμότητα: û» στο κάτω μέρος της Οθόνης, ο αιτών μπορεί να εντοπίσει μεποιο/ α επιμέρους κριτήριο/ α κρίνεται μη επιλέξιμος. Για τον επανα-υπολογισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας, ο χρήστης δύναται να επιλέξει το πλήκτρο «Ανανέωση».Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε πως αλλάζει ο τρόπος απόκτησης και ανανέωσης διπλωμάτων.

Επανέρχεται, για τουλάχιστον έξι μήνες, το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωματών οδήγησης προκειμένου να ξεμπλοκάρει το νέο σύστημα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης, ο νέος νόμος, που εφαρμόζεται από το φθινόπωρο, έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην έκδοση 100.000 διπλωματών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, διευκρίνισε, θα ενσωματωθεί σε ένα από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος που προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων με παρακολούθηση του υποψήφιου οδηγού με κάμερες θα εφαρμοστεί όταν το Υπουργείο είναι έτοιμο.


Τα φακελάκια έδιναν και έπαιρναν

Το μπάχαλο που είχε προκαλέσει ο νόμος Σπίρτζη σχετικά με τα διπλώματα οδήγησης είχε αυξήσει κατά πολύ και τα γνωστά φακελάκια!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι επιτήδειοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τους ηλικιωμένους που πήγαιναν για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους και τα ποσά που απαιτούσαν για να «διευκολύνουν» τους παππούδες ανέρχονταν μέχρι και αρκετές χιλιάδες ευρώ!

Αναφέρουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ καθώς τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι οδηγοί οι οποίοι έπρεπε να ανανεώσουν το δίπλωμά τους φαίνονταν στο υπολογιστή του γιατρού που τους εξέταζε και τα κυκλώματα απαιτούσαν πολλά χρήματα για να δώσει το «πράσινο» φως και ο γιατρός που ορίζει η Πολιτεία.

Επίσης οι μίζες αυξάνονταν καθώς με το νέο σύστημα υπήρχε και δοκιμασία με οδήγηση οπότε τα αυξημένα ποσά δικαιολογούνταν από τα κυκλώματα που είχαν ξεκινήσει και δρούσαν απαιτώντας πολλές χιλιάδες ευρώ.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Οι Έλληνες πολίτες συνειδητοποιώντας και αξιολογώντας το μνημονιακό παρελθόν τους (2009-2019), κατανοούν το τι έχει συμβεί, μεταξύ των άλλων, σ’ αυτούς (ανεργία, μείωση του εισοδήματος και των συντάξεων) και στην ελληνική οικονομία (μείωση κατά 26% του ΑΕΠ σε αντίθεση με την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), εκφράζοντας διστακτικά στην πρόσφατη (7/7/2019) εκλογική διαδικασία την επιλογή τους. Και αυτό γιατί δεσπόζουσα θέση, μεταξύ των άλλων, κατέχει το υψηλό ιστορικά επίπεδο της αποχής του 44%, γεγονός που σημαίνει ότι στις εκλογές συμμετείχε ένας στους δύο ψηφοφόρους, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσπιστία και την απόρριψη τους στο πολιτικό σύστημα για τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές στην Ελλάδα και τις συνέπειες που επέφεραν στο βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις εκλογές, προσανατολίσθηκαν στην επιλογή της πρότασης της σημερινής κυβέρνησης, τα χαρακτηριστικά στοιχεία της οποίας, μεταξύ των άλλων, είναι: η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, η βελτίωση του επιπέδου του εισοδήματος και των συντάξεων ανάλογα με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της φορολογίας και των κοινωνικο-ασφαλιστικών εισφορών, η αντιμετώπιση της ανασφάλειας των πολιτών, κ.λ.π.

Όμως, η επίτευξη αυτών των στόχων για να αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα προσδοκιών στην χώρα μας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους όρους των συνθηκών της μνημονιακής δεκαετίας. Κι’ αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι υπάρχουσες σήμερα οριακές κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα, θα απειληθούν με ρωγμές επιπέδου κατάρρευσης της ελάχιστης κοινωνικής συνοχής.

Η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι για παράδειγμα η αύξηση της απασχόλησης δεν μπορεί κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά να επιτευχθεί με την ανησυχητική διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως υποστηρίζει στην πρόσφατη (Ιούλιος 2019) έκθεση του το ΔΝΤ προκειμένου να βελτιωθούν στην Ελλάδα οι συνθήκες ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, παρά το γεγονός ότι από το 2002 μέχρι το 2019 αυξήθηκαν κατά 18,75 ποσοστιαίες μονάδες ή 267%.

Το ίδιο, η ασκούμενη εισοδηματική πολιτική δεν μπορεί να μην ανακόψει την μισθολογική κατάρρευση του μέσου μισθού των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (από 579 ευρώ μεικτά το 2009 σε 391 ευρώ μεικτά το 2018) καθώς και του μέσου μισθού της πλήρους απασχόλησης ( από 1.443 ευρώ μεικτά το 2009 σε 1.160 ευρώ μεικτά το 2018), θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «θα ενισχύσει τους κινδύνους ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και του επιπέδου ανταγωνιστικότητας».

Το μεγάλο ερώτημα

Επίσης, η αναπτυξιακή διαδικασία δεν μπορεί, σε όρους οικονομικής ανάλυσης, να προσφέρει άμεσα, δυναμικά και κοινωνικο-οικονομικά νέο πλούτο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με επενδυτικές επιλογές πραγματοποίησης του παραγόμενου πλούτου στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, δηλαδή με επενδυτικές επιλογές περαιτέρω διεύρυνσης της τριτογενοποίησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά με επιλογές επένδυσης δημιουργίας και παραγωγής νέου πλούτου από την ελληνική οικονομία.

Τέλος, η μείωση του έμμεσου κόστους εργασίας διαμέσου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην κύρια σύνταξη από 20% σε 15% (μείωση κατά 25%) εντός της επόμενης 4ετίας, όπως έχει ανακοινωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν μπορεί να συντελεσθεί με την μείωση του επιπέδου των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων.

Από την άποψη αυτή, το ερώτημα που τίθεται είναι πως είναι δυνατόν να μειωθούν οι κοινωνικο-ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή τα έσοδα του ΕΦΚΑ κατά 25%, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των συνταξιούχων. Μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα εξισορροπήσουν τις συγκεκριμένες απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Όμως, μία έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση στο θέμα αυτό, απαιτεί την διερεύνηση των αναγκαίων μεθοδολογικά μεταβλητών, όπως είναι ο αριθμός των εργαζομένων, το εργατικό δυναμικό, το ποσοστό ανεργίας, το ύψος του μέσου μισθού και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ. Στην ερευνητική αυτή κατεύθυνση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΈΦΚΑ και της έρευνας του εργατικού δυναμικού (ΕΛΣΤΑΤ) τον Μάιο του 2019, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν περίπου 3,650 εκατομ. άτομα, το ποσοστό ανεργίας ήταν 18% και το εργατικό δυναμικό υπολογίζεται σε 4,530 εκ. άτομα.

Επιπλέον, ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός των εργαζομένων είναι στο επίπεδο των 1.160 ευρώ. Τα έσοδα από εισφορές για τον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη το 2018 προσέγγιζαν τα 12 δις ευρώ. Με αφετηρία τα δεδομένα αυτά, η μείωση των κοινωνικο-ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% (από 20% στο 15%) θα επιφέρει μια απώλεια για τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 3 δις ευρώ και περίπου 800 εκατομ. ευρώ (εντός 4ετίας 1,25% για κάθε έτος) για κάθε 1,25% που θα μειώνονται οι κοινωνικο-ασφαλιστικές εισφορές.

Δύο σενάρια

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές της Eurostat και της Κομισιόν, το εργατικό δυναμικό το 2023 εκτιμάται στα 4,5 εκατομ. άτομα και το 2025 θα μειωθεί κάτω από τα 4,5 εκατομ. άτομα. Με βάση τα δεδομένα αυτά, προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις στο επίπεδο των κύριων συντάξεων των συνταξιούχων, θα πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο του μέσου μισθού και να μειωθεί η ανεργία, ώστε το ύψος των 12 δις ευρώ να παραμείνει σταθερό. Πιο συγκεκριμένα, στην μελέτη μας εξετάζονται δύο σενάρια.

Στο πρώτο σενάριο θεωρείται ότι το μέσο επίπεδο των μισθών θα αυξηθεί κατά 22% στη 5ετία, δηλαδή αύξηση κατά 5,1% κάθε χρόνο, η ανεργία θα πρέπει σε μόλις 4 έτη να μειωθεί από το 18% που ήταν τον Μάιο του 2019 στο 7,7%. Σημειώνεται ότι αυτό είναι χαμηλότερο  από τα προ κρίσης επίπεδα ποσοστό καθώς θυμίζουμε ότι το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας προ κρίσης το 2008 ήταν 8,6% και το 2009 στο 10,7%.

Στο δεύτερο σενάριο που θεωρείται ότι η αύξηση των μισθών θα είναι της τάξης του 4,1% ετησίως, για να παραμείνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων σταθερά στο σημερινό επίπεδο και να μην υπάρξουν μειώσεις των συντάξεων, θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί στο 4,2%, γεγονός εξαιρετικά ανέφικτο εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση ανεργία στη ΕΕ είναι 6,5%.

Με άλλα λόγια, από την ανάλυση και την μελέτη των οικονομικών και δημογραφικών δεδομένων της χώρας μας, προκύπτει ότι εάν οι προκαλούμενες απώλειες από την μείωση των κοινωνικο-ασφαλιστικών εισφορών δεν χρηματοδοτηθούν από πόρους εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (αύξηση του επιπέδου εισπραξιμότητας των εσόδων του ΕΦΚΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών) ή εκτός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (κρατικός προϋπολογισμός, νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης), τότε αναπόφευκτα θα προκληθούν σημαντικές μειώσεις στο επίπεδο των συντάξεων των συνταξιούχων.

Ουσιαστική διάλυση του ΕΤΕΑΕΠ

Παράλληλα, η πρόσφατη εξαγγελία της νέας κυβέρνησης για την δυνατότητα των νέων ασφαλισμένων μετά την 1/1/2021 να επιλέγουν την επικουρική τους ασφάλιση είτε στο ΕΤΕΑΕΠ (Δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), το οποίο θα λειτουργεί με όρους επαγγελματικού ταμείου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, είτε σε άλλο επαγγελματικό ιδιωτικού δικαίου ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα ή από ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή από ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών.

Η προοπτική αυτή, ουσιαστικά εξομοιώνει (απαιτείται η εξέταση της συμβατότητας με το Σύνταγμα και με τις αρχές του Δικαίου κοινωνικής ασφάλισης) τη δημόσια με την ιδιωτική διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης, διαλύοντας θεσμικά, διαχειριστικά και λειτουργικά το ΕΤΕΑΕΠ με την άρση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης σ’ αυτό και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την μακροχρόνια βιωσιμότητα του, όσο και το επίπεδο των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων στους ήδη και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Επιπλέον, δεν αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα του κόστους μετάβασης των 55 δισ. ευρώ (τα δικαιώματα των σημερινών συνταξιούχων και τα δεδουλευμένα δικαιώματα των σημερινών ασφαλισμένων) από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τις πηγές χρηματοδότησης του και τις συνέπειες του στην επιδιωκόμενη ισορροπία της δημοσιονομικής και μακρο-οικονομικής ισορροπίας στην χώρα μας.

Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται με τον πιο εύληπτο και τεκμηριωμένο τρόπο, ότι η άρση της κρίσης αξιοπιστίας και της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από τους Έλληνες πολίτες, προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, ότι η ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική της νέας κυβέρνησης δεν συνάδει να βρίσκεται σε κατεύθυνση και περιεχόμενο συμμόρφωσης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οδυνηρής, από κάθε άποψη, μνημονιακής δεκαετίας.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Ανοίγει ξανά για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 έως και την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://stegastiko.minedu.gov.gr/.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Με το νομοσχέδιο για «το επιτελικό κράτος», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, ξεκινά την Παρασκευή (26 Ιουλίου) τη νομοθετική της εργασία η Βουλή. Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη κανονική διαδικασία.

Στο νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος" η κυβέρνηση αποδίδει «συμβολικό» και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι' αυτό θα εισαχθεί με κανονικές διαδικασίες, για πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια.  «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που έλειπε από την ελληνική δημόσια ζωή. Για πρώτη φορά εισάγεται νομοθέτημα συνολικής διακυβέρνησης», είχε τονίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις προγραμματικές δηλώσεις, εξηγώντας ότι εισάγεται ένα εγχειρίδιο διακυβέρνησης το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» - «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».

Την Παρασκευή, αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη με την ψήφιση του από την Ολομέλεια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασσούλας, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή, θα δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να μπορέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η συζήτησή του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Μέχρι τώρα ότι φάγαμε - φάγαμε  όλα τα καλύψαμε !!!!

Στην απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία αποπολιτικοποιημένης «Υπεραρχής» κατά της διαφθοράς, δημόσιας και ιδιωτικής, αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ενόψει της κατάθεσης του πρώτου κυβερνητικού νομοσχεδίου, εντός της ημέρας, που αφορά στην οργάνωση του κράτους και το επιτελικό κράτος.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία θα ενσωματώνει όλες τις διάσπαρτες σήμερα δομές έλεγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς με βάση αλλοδαπά πρότυπα. Οι έλεγχοι, αποσαφήνισε ο υπουργός, θα γίνονται με τεχνικά μέσα υψηλής τεχνολογίας και η Αρχή θα καταθέτει εκθέσεις σε Βουλή και κυβέρνηση για να υπάρχει αξιολόγηση. «Απολιτικοποιούνται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί… Στη διαμόρφωση της ατζέντας δεν θα έχει συμμετοχή πολιτικό πρόσωπο» ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε δε για το επιτελικό κράτος ότι «δεν έχουμε εγχειρίδιο διακυβέρνησης, ένα νομοθέτημα που θα κωδικοποιεί τη λειτουργια του υπουργικού συμβούλιου και πώς θα παρακολουθείται το νομοθετικό έργο που θα συμπυκνώνει όλους τους κανόνες μέσω των οποίων ασκείται η διακυβέρνηση στη χώρα».  Αντίθετα, είπε, υπήρχαν πολλές διάσπαρτες ρυθμίσεις, και έτσι ήταν αδύνατο να υπάρξει σοβαρή διακυβέρνηση. «Δεν πρόκειται για επανίδρυση γιατί πρέπει να έχεις ίδρυση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι την κυβέρνηση «πρωτίστως την ενδιαφέρει να γίνει δουλειά, στην προηγούμενη διακυβέρνηση όλα θυσιάζονταν στο βωμό της επικοινωνίας». «Την παρούσα κυβέρνηση αφορά να παρόχθιε αποτέλεσμα και να κριθεί αυστηρά όχι το επικοινωνιακό κομμάτι» υπογράμμισε.
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!