EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019

Αυξάνουν τους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων και ακυρώνουν ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε Υγεία και Παιδεία

Και μειώνουν τα προσόντα για την πρόσληψη τους – Η νέα κυβέρνηση φροντίζει για τα δικά της παιδιά

Με το που ανέλαβαν, το πρώτο που έκαναν ήταν η ακύρωση των ειδικών εκπαιδευτικών στα σχολεία και το ίδιο στην Υγεια, ώστε να πουν μετά οτι δεν αρκούν οι γιατροί, ας βάλουμε ιδιωτικές κλινικές
ΜΙΑ από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η τακτοποίηση των δικών της παιδιών.

Μιλάμε για τις χιλιάδες των κομματικών στελεχών που θα διοριστούν ως μετακλητοί στο Δημόσιο.

Έναν θεσμό που δικαιολογημένα η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση πολέμησε λυσσαλέα. Βέβαια αντί να προβεί σε τολμηρές κινήσεις προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο πελατειακό σύστημα έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Συνέχισε να διορίζει χιλιάδες μετακλητούς, φτάνοντας σε σημείο να αυξάνει τις αποδοχές τους.

Οπως αντιλαμβάνεστε, το δόγμα του πελατειακού κράτους είναι πανίσχυρο και το ακολουθεί πιστά και η Νέα Κυβέρνηση.

Το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι στην πραγματικότητα πελατειακό κράτος, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθούν και οι Ανεξάρτητες Αρχές.

Η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συστήνει η κυβέρνηση θα λειτουργήσει στην ουσία σαν… εθνικό πλυντήριο σκανδάλων.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η εκστρατεία δυσφήμισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αναγκαστούν τα μέλη της που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Το νομοσχέδιο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος έχει πυροδοτήσει άγρια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο ότι πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου στήνεται ένα κομματικό και πελατειακό κράτος το οποίο παραπέμπει σε άλλες περιόδους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το  νομοσχέδιο με θέμα «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας».

 Ένας τίτλος βέβαια εντελώς ψευδεπίγραφος, καθώς η έννοια του επιτελικού κράτους, ακόμη και με τις στρεβλώσεις που έχει δεχθεί από τη νεοφιλελεύθερη θεωρία, εξακολουθεί να περιέχει ως βασική αρχή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τη Κεντρική Διοίκηση, στους φορείς της αποκεντρωμένης διοίκησης και ιδίως της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Όμως, στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάρχει καμία απολύτως μνεία στο θέμα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης.  Το κράτος που επιθυμεί η ΝΔ δεν είναι ένα επιτελικό κράτος. Επιθυμεί ένα συγκερασμό της λογικής του νεοφιλελεύθερου κράτους με τη λογική του κομματικού και πελατειακού κράτους άλλων περιόδων.

Ειδικότερα, η κυβερνητική πλειοψηφία εμμένει στη διατήρηση των απαράδεκτων βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Αυτές αφορούν ιδίως:

Τη δημιουργία της υπερσυγκεντρωτικής, Πρωθυπουργοκεντρικής δομής με την επωνυμία «Προεδρία της Κυβέρνησης». Μια δομή που όχι μόνο δεν απαντά στο ζήτημα του καλύτερου συντονισμού και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, αλλά επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη.

Μειώνεται το κύρος του Υπουργικού Συμβουλίου, με την υφαρπαγή  κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άσκηση  νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον ΓΓ Νομικών και κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κάτι που ως τώρα αποτελούσε αποκλειστική αρμοδιότητα των Υπουργών.

Τις απαράδεκτες διατάξεις περί απευθείας τοποθέτησης κομματικών εγκάθετων στη θέση του Διοικητή και όλων των Προϊσταμένων της υποτίθεται ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η εμμονή της ΝΔ σε αυτές τις πρακτικές αποδεικνύει το πραγματικό της σχέδιο. Διόλου δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης και αποτελεσματικής αρχής. Το μόνο που την ενδιαφέρει πραγματικά είναι η κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο ασφυκτικός έλεγχος του νέου φορέα και ο ενταφιασμός όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα.

Μειώνονται τα τυπικά προσόντα για τους μετακλητούς και αυξάνονται οι αποδοχές τους, παρά τον απύθμενο λαϊκισμό της ΝΔ επί τεσσεράμισι χρόνια.

Αμβλύνονται τα ασυμβίβαστα και καταργείται η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου από τους μετακλητούς, παρά το λαϊκισμό της ΝΔ.

Την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, του ΣΔΟΕ και άλλων κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, κλείνοντας το μάτι στη λειτουργία  παρασιτικών ιδιωτικών συμφερόντων.

Την κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/16 για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Τις μεταβατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων σε ευρύ φάσμα φορέων της δημόσιας διοίκησης χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία και για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, με στόχο την πλήρη κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού.


 Πηγή   KONTRA NEWSΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελληνικό ώρα μηδέν

Δεν χρειαζόμαστε απλά επενδύσεις, αλλά αειφόρες επενδύσεις. Τέτοιες δηλαδή που δεν θα θυσιάζουν το μέλλον των παιδιών μας στο παρόν και στο βωμό του χρέους – αλλά θα είναι κοινωνικά και διαχρονικά δίκαιες, σε σχέση με τις εισοδηματικές τάξεις και με όλες τις γενιές των Ελλήνων. Φυσικά δε, πρέπει να βιαστούμε για να το επιτύχουμε, αφού επιδεινώνονται οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και δεν πρέπει να βρουν ξανά εντελώς ανοχύρωτη την πατρίδα μας. Εκτός αυτού, εν μέσω των πάσης φύσεως εξελίξεων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστούν σημαντικά θέματα – όπως είναι η μη βιωσιμότητα του δημοσίου μας χρέους, η αντίστοιχη μη βιωσιμότητα του ιδιωτικού, το έγκλημα του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ που πρέπει να καταργηθεί, η σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ, η συμφωνία με τα Σκόπια που οφείλει να ακυρωθεί, η ενεργητική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας κοκ.

«Έως αυτή τη στιγμή έχουν απορροφηθεί/δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 από το ΕΣΠΑ σχεδόν 5 δις € από τα 22 δις € του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) – κάτι που σημαίνει ότι, το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται μόλις στο 22%. Στόχος μας οφείλει να είναι η δαπάνη για επενδύσεις ΕΣΠΑ 5 δις € ετησίως έως το 2023 – ενώ με τη δυνατότητα μόχλευσης τους, σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε εγχώριες επενδύσεις και όχι σε ξένες με το ξεπούλημα της δημόσιας/ιδιωτικής περιουσίας.

Μεγάλο ρόλο σε αυτές θα έχει μία «Αναπτυξιακή Τράπεζα» που θα λειτουργεί με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές – ενώ πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Επίσης, να υιοθετηθεί σχέδιο νόμου για μία τράπεζα παροχής μικρό-πιστώσεων, αφού είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που απαγορεύεται ο θεσμός – ενώ εάν οι Έλληνες ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες, θα επιστρέψουν τα περίπου 130 δις € που διέφυγαν στο εξωτερικό, πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ανάλυση

Με κριτήριο τα παραπάνω, χρήματα υπάρχουν. Προοπτικές ανάπτυξης επίσης, πολύ μεγάλες, για μία χώρα που ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (γράφημα) έχει μειωθεί πάνω από 150 δις € σωρευτικά μετά το 2008 – ενώ το ΑΕΠ της δεν έχει συρρικνωθεί μόνο κατά 25% ή περί τα 60 δις €, αλλά ακόμη περισσότερο, αφού ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των υπολοίπων κρατών της ΕΕ ήταν της τάξης του 10%, οπότε η απόσταση της Ελλάδας με αυτές έχει υπερβεί το 35%!

Προοπτικές ανάπτυξης όμως μπορεί να έχουμε, όπως πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά δυνατότητες όχι – με κριτήριο τα τεράστια δίδυμα χρέη μας (δημόσιο και ιδιωτικό), τις χρεοκοπημένες τράπεζες, τα συρρικνωμένα εισοδήματα των Ελλήνων κοκ. Εκτός αυτού δεν θέλουμε απλά ανάπτυξη, αλλά μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις εγχώριες επενδύσεις – θυμίζοντας πως τα τελευταία 30 χρόνια οι ξένες επενδύσεις ήταν μόλις στο 1-1,5% του ΑΕΠ (γράφημα) έναντι άνω του 20% των εγχωρίων, ενώ πρόσφατα ξεπέρασαν το 2008, αλλά μόνο λόγω του ξεπουλήματος των δημοσίων εταιριών (FRAPORT κλπ.).

Ανάπτυξη όμως, πόσο μάλλον βιώσιμη, όταν είμαστε υποχρεωμένοι από το καθεστώς των μνημονίων να έχουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα και όχι μόνο πρωτογενή (όταν όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% κατά τη συμφωνία του Μάαστριχτ, αδυνατώντας παρόλα αυτά να ξεφύγουν από την ύφεση χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ που ούτε αυτή έχουμε εμείς), ξεπουλώντας παράλληλα τα ασημικά της χώρας, είναι όνειρο θερινής νύχτας – όσο αισιόδοξος και αν επιθυμεί να είναι κανείς.

Περαιτέρω, δεν χρειαζόμαστε απλά επενδύσεις, αλλά αειφόρες επενδύσεις. Τέτοιες δηλαδή που δεν θα θυσιάζουν το μέλλον των παιδιών μας στο παρόν και στο βωμό του χρέους – αλλά θα είναι κοινωνικά και διαχρονικά δίκαιες, σε σχέση με τις εισοδηματικές τάξεις και με όλες τις γενιές των Ελλήνων.

Φυσικά δε, πρέπει να βιαστούμε για να το επιτύχουμε, αφού επιδεινώνονται οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και δεν πρέπει να βρουν ξανά εντελώς ανοχύρωτη την πατρίδα μας – η οικονομία της οποίας συνεχίζει να καταρρέει με κριτήριο την εκτόξευση του εμπορικού μας ελλείμματος στο -16,5% το πεντάμηνο του 2019 (πηγή), την επιστροφή του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο στο -0,3% που αυξάνει ανάλογα το κόστος δανεισμού, την αδυναμία ακόμη και των κατακόρυφα μειωμένων μισθών να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα μας κοκ.

Εκτός αυτού, εν μέσω των πάσης φύσεως εξελίξεων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστούν σημαντικά θέματα – όπως είναι η μη βιωσιμότητα του δημοσίου μας χρέους, η αντίστοιχη μη βιωσιμότητα του ιδιωτικού, το έγκλημα του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ που πρέπει να καταργηθεί, η σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ, η συμφωνία με τα Σκόπια που οφείλει να ακυρωθεί, η ενεργητική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας κοκ.

Συνεχίζοντας, όλοι είμαστε υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό, αρκεί να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις – όπως είναι οι περιβαλλοντικοί, οι τεχνικοί και οι κοινωνικοί κανόνες, όπου οι τελευταίοι δεν εξασφαλίζονται με την κατασκευή ενός καζίνο. Δεν μας ικανοποιεί βέβαια το ότι, το Ελληνικό έχει μεταφερθεί στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, αλλά ας το θεωρήσουμε δευτερεύον θέμα, αφού αυτό που προέχει είναι η διεξαγωγή επενδύσεων – αρκεί να μην υποτιμάται η νοημοσύνη μας και να μην γινόμαστε αντικείμενο βαθιάς εκμετάλλευσης από τους επενδυτές.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση των Ελλήνων σε σχέση με μία αναφορά που εξετάσθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το 2016 – σύμφωνα με την οποία τα εξής:

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο 

Η αναφορά μας αφορά στην εκποίηση δημόσιας παράκτιας έκτασης 620,6 εκταρίων και παραλίας 3,5 χλμ (εφεξής Ελληνικό) που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Το 1995 ο Ν.2338 προέβλεπε ότι μετά την λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, ο χώρος του αερολιμένα του Ελληνικού προορίζεται κυρίως για την δημιουργία Μητροπολιτικής Ζώνης Πρασίνου. Με βάση τα παραπάνω και με άξονα την επιτακτική ανάγκη του λεκανοπεδίου της Αθήνας σε πράσινο (2,5 τμ πρασίνου/κάτοικο αντί 12 τμ/κάτοικο που απαιτούνται), όλες οι μελέτες για την αξιοποίηση του ακινήτου αυτού προσανατολίστηκαν στην δημιουργία κυρίως μητροπολιτικού πάρκου.

Το 2010 με την είσοδο της χώρας μας σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης, το Ελληνικό εντάχθηκε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης με όρους επαχθείς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, η σημασία του για μια περιβαλλοντική ανάταση του Λεκανοπεδίου.

Πριν λίγες μέρες η σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή, όμως δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, καθώς περιέχει 11 αναβλητικές αιρέσεις υπέρ του αναδόχου.

Το τίμημα πώλησής του είναι μόλις 574 εκ € σε παρούσα αξία ενώ το ΤΕΕ το εκτίμησε σε 3 δις € και οι δύο εμπειρογνώμονες που όρισε ο Εισαγγελέας διαφθοράς σε 1,5 και 2,3 δις € αντίστοιχα. Ενώ οι κρατικές ενισχύσεις προς τον αγοραστή είναι τόσο μεγάλες ώστε, δεν θα προκύψει οικονομικό όφελος για το κράτος, αλλά μάλλον ζημία η οποία θα επιβαρύνει τον Ελληνικό λαό με ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Υπάρχουν σημαντικές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα: Η παραβίαση του άρθρου 107 και επόμενων της ΣΛΕΕ καθώς και η παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού οι οποίες διέπουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η έκταση του Ελληνικού παραχωρήθηκε στον ανάδοχο στα πλαίσια ενός διαγωνισμού όπου παραβιάστηκαν κατάφωρα οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του  ανταγωνισμού, οι οποίες διέπουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Το ΤΑΙΠΕΔ εν κρυπτώ τροποποίησε ουσιωδώς τους όρους της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη προκήρυξη. Με τις μεταβολές των όρων τροποποιείται το αντικείμενο της πώλησης κατά τρόπο ώστε εκείνο που τελικώς κατακυρώνεται στον πλειοδότη αγοραστή διαφέρει ουσιαστικά σε σχέση με το αρχικό της προκήρυξης. Η μεταβολή αυτή έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν πλέον δυνατές προσφορές από άλλους ενδιαφερομένους, αντίθετα με τη νομολογία του ΔΕΚ.

Α. Επίσης, οι τροποποιήσεις των όρων της σύμβασης που θα περιγράψουμε παρακάτω εγείρουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επιλεγέντος επενδυτή, επειδή παρέχει πλεονέκτημα στον τελευταίο με την ευνοϊκή μεταχείρησή του, ικανή να νοθεύσει τον ανταγωνισμό. Ακόμη εγείρουν θέμα παραβίασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού καθώς καμία από τις παρακάτω προβλέψεις δεν περιλαμβάνεται στην αρχική προκήρυξη και τροποποιήθηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν πλέον δυνατή η υποβολή προσφοράς από άλλους ενδιαφερομένους.

Η παραχώρηση στον αγοραστή του δικαιώματος επιφανείας για 99 έτη και του 30 % εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του Ελληνικού.

Η παραχώρηση στον αγοραστή του 100% των μετοχών της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. καθ υπέρβασιν της προκήρυξης, η οποία προβλέπει την παραχώρηση του 70% των μετοχών, ενώ το 30% παραμένει στο Δημόσιο

Οι φοροαπαλλαγές βάσει της υπαγωγής της επένδυσης για το έργο στις διατάξεις του ν 2687/ 1953, ο οποίος μεταξύ άλλων τις προβλέπει.

Θεσμοθέτηση νομοθετικής πράξης με την οποία θα συστήνεται φορέας επιφορτισμένος με τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινοχρήστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού εντός των ακινήτων.

Περιέχει φωτογραφική διάταξη με την οποία παρέχεται στον αγοραστή άδεια Καζίνο μέσω ενός δήθεν δημόσιο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 (στ) προβλέπεται αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του δημοσίου που θα στεγαστούν. Το αντίτιμο που θα πληρώσει το Δημόσιο για τα 300.000 τμ για χρήσεις κοινής ωφέλειας θα είναι τεράστιο (τροποποιητική Σύμβαση κεφ IV, παρ3(γ)).

Το Δημόσιο μπαίνει εγγυητής συνυπογράφοντας τη σύμβαση (βλ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 7 της 27.2.2014 (ΦΕΚ 45 Α 2014).

Παράλογα και χαριστικά δικαιώματα του αγοραστή για αποζημίωση στη περίπτωση που υπάρχει:
ανακάλυψη αρχαιοτήτων (στο υπέδαφος καθώς και στον θαλάσσιο χώρο),
ρυπασμένα εδάφη, σχεδόν βέβαιο για μια έκταση που λειτούργησε επί δεκαετίες ως αεροδρόμιο,
εφαρμογή αυστηρότερης περιβαλλοντικής πολιτικής κ.α.

Β. Ακόμη πολλά σημεία του νομοθετικού πλαισίου της σύμβασης που θα περιγράψουμε παρακάτω συνιστούν κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό υπό την έννοια της ευνοϊκής μεταχειρίσης της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» σε σχέση με άλλες εταιρείες.

Απαλλαγή της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. από οποιοδήποτε φόρο, τέλος ή αμοιβή, φόρου εισοδήματος, φόρου μεταβίβασης, φόρου έναρξης δραστηριότητας, ΕΝΦΙΑ κλπ σχετικό με την ιδιοκτησία του ακινήτου, (παρ. 6, αρθρ.42, ν.3943/2011 ).

Η υποχρέωση αναγκαστικής μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δημοσίου οι οποίες ήδη βρίσκονται στο ακίνητο και η σχετική δαπάνη περίπου σε 1,5 δις σύμφωνα με δημοσίευμα (βλ. και άρθρα 7 και 8 του ν. 4062/2012).

Η καταβολή ανταλλάγματος στην ανάδοχο εταιρεία για τις υπηρεσίες του Δημοσίου κ.λπ. που εν τέλει θα στεγαστούν στο ακίνητο (βλ. και άρθρο 8, περ στ του ν. 4062/2012).

Για την αξιολόγηση του τιμήματος δεν έχουν τηρηθεί οι αρχές της οικονομικότητος, της αποδοτικότητας και της διαφάνειας

Η αποτίμηση του ακινήτου έπρεπε να διενεργηθεί πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης, έτσι ώστε τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία του κατά τη διαμόρφωση των προσφορών τους. Ακόμη και η εκ των υστέρων αποτίμηση δεν έγινε σε σύγκριση με το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων. Ελπίζουμε στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στην ακύρωση της επίμαχης σύμβασης.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι κάνει ο ΕΛΕΓΧΟΣ στο μυαλό μας

Μπορούμε να επηρεάσουμε τα κύματα του εγκεφάλου και να φτάσουμε στο στάδιο της απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης, στο στάδιο της δημιουργικότητας, ωστε να μπορούμε να δημιουργούμε μόνοι μας την ζωή μας; Ναι μπορούμε. Αρκεί να αναλάβουμε την ΕΥΘΥΝΗ γι’ αυτό και να ΔΡΑΣΟΥΜΕ ανάλογα.

Τι κάνει η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο μυαλό μας

Οι ασκητές, οι αναχωρητές, οι πολεμιστές, οι γιόγκι γνωρίζουν εδώ και χρόνια κάτι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελευταία, πως ο ΕΛΕΓΧΟΣ είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε για να επεμβαίνουμε στις σκέψεις μας, αλλά και για να νιώθουμε εσωτερική ηρεμία, να θεραπεύουμε το σώμα μας, να μην ασθενούμε καν και να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας, όπως και να τους πετύχουμε.

Τι επιτυγχάνουμε όταν εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στην ΑΥΤΟ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ κι ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ τις σκέψεις μας; Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενδυναμώνει την θέληση μας, ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Έτσι πετυχαίνουμε ευκολότερα αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. Με ποιον τρόπο όμως γίνεται σωστά η Συγκέντρωση του Νου και πώς επιδρά στον εγκέφαλο και γενικότερα στην ζωή μας; Αυτό μπορείτε να το ανακαλυψετε μόνο όταν αρχίσετε να Εξασκείστε κι Εκπαιδεύεστε στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που καμία σχέση δεν έχει με τον “διαλογισμό” ούτε φυσικά με την “προσευχή”


Συγκέντρωση και Έλεγχος του Νου ισοδυναμεί με το μαγικό κλειδί που ανοίγει κάθε πόρτα – στόχο κι εκπληρώνει κάθε επιθυμία λογική ή παράλογη. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως χαρίζει απλόχερα την πολυπόθητη γαλήνη και ηρεμία σε έναν κόσμο κατάθλιψης και σύγχυσης.

Τα κύματα της ηρεμίας

Στον εγκέφαλό μας υπάρχουν πέντε κατηγορίες κυμάτων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές δραστηριότητες. Η Συγκέντρωση μας βοηθά να περάσουμε από εκείνα που είναι υψηλής συχνότητας σε άλλα πιο χαμηλής ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές. Στόχος μας στην Συγκέντρωση είναι η μετάβαση από το στάδιο βήτα ή άλφα (σκέψη, ανάλυση κ.λπ.) στο θήτα (πλήρης ηρεμία, γαλήνη).

Το μυστικό για να τα καταφέρουμε είναι οι σωστές αναπνοές: όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν αυτές, τόσο περισσότερο μικραίνουν τα μήκη κυμάτων που εκπέμπει ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα να ηρεμούμε. Επίσης καλό είναι να είμαστε συνεπείς, δηλαδή να αφιερώνουμε κάθε πρωί 5′ σε αυτή τη διαδικασία, αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε διαφορά στην παραγωγικότητά στην διάρκεια της ημέρας.

Τα εγκεφαλικά κύματα είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα του κεφαλιού. Κατά την καταγραφή αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας παρατηρούνται διάφορες συχνότητες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) αποκαλύπτει 5 βασικά κύματα:

τα κύματα Α (8-12 Hz) τα κύματα Β (13-30 Hz) τα κύματα Γ (περίπου 30-70 Hz) τα κύματα Θ (4-7 Hz) τα κύματα Δ (1-4 Hz)

Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου καταγράφεται πλέον και με πιο σύγχρονα μέσα, όπως μαγνητικούς τομογράφους που δίνουν τη δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού του σημείου του εγκεφάλου που παρουσιάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα και το πώς αυτή μεταναστεύει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα μπορούν να γίνονται εμφανείς οι περιοχές που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες εντοπίζονται σε μικρότερο όγκο σε σχέση με τη λειτουργία ενός εγκεφάλου σε εγρήγορση (ξύπνιου).

1. Στάδιο Βήτα: Σε αυτό βρισκόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Το μυαλό μας λειτουργεί, δουλεύει, αναλύει, σχεδιάζει, εκτιμά. Όλες αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν τόπο, στο μετωπιαίο φλοιό. Σε αυτό το στάδιο βρίσκεστε όλη την διάρκεια στην εργασία και στις συναναστροφές με τους άλλους ανθρώπους.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ αντιπροσωπεύουν την ικανότητά μας να εκτελούμε συνειδητά την διαδικασία της σκέψης, είτε είναι δική μας είτε όχι και σπάνια είναι δική μας. Περνάμε τον περισσότερο χρόνο όταν είμαστε ξύπνιοι σε κατάσταση ΒΗΤΑ, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύματα πάλλονται ανάμεσα σε 13 έως 30 κύκλους το δευτερόλεπτο. Σε αυτή την κατάσταση, η προσοχή μας εστιάζεται στην «καθημερινότητα» του εξωτερικού κόσμου. Κατά κύριο λόγο εστιαζόμαστε στην γραμμικότητα [αιτια – αποτελεσμα] και στην λογική της διαδοχής, δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν το αριστερό ημισφαίριο, επειδή ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με το να επεξεργάζεται μυριάδες πληροφορίες που καταφθάνουν μέσα από τις 28 αισθήσεις.

Εάν όλες αυτές οι πληροφορίες δεν μπουν σε μια σειρά, θα μπερδευτούμε και θα νιώσουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Η φωνή του εσωτερικού – Πνευματικού- εαυτού μπορεί να ακούγεται ακόμα «κάπου στο βάθος» είναι όμως σαν να προσπαθείς να μιλήσεις σε κάποιον μέσα σε ένα θορυβώδες και πολυάσχολο αεροδρόμιο. Ίσως να μπορείς να ακούσεις την φωνή χωρίς όμως να καταλαβαίνει εύκολα τι ακριβώς έχει ειπωθεί.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ συμβάλλουν στην υποκίνηση της [όποιας] σκέψης και της δράσης. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας ανθρώπινης εκπαίδευσής, είναι συνδεμένο με τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ, και χαρακτηρίζεται από τη γραμμική, αναλυτική, διανοητική σκέψη και τη γραπτή ή λεκτική επικοινωνία. Τα κύματα βήτα είναι τα κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα στην καθημερινή ζωή μας. Χωρίς τα κύματα βήτα δεν θα ήμασταν σε θέση να λειτουργήσουμε στον εξωτερικό κόσμο. Είναι χρήσιμα επομένως αρκεί να ελέγχονται.

2. Στάδιο Αλφα: Τα κύματα του εγκεφάλου αρχίζουν να γίνονται πιο αργά, ενώ εμείς αισθανόμαστε όλο και πιο ήρεμοι. Συχνά είμαστε στο στάδιο άλφα έπειτα από ένα μάθημα γιόγκα ή μια βόλτα στο δάσος ή ατενίζοντας την θάλασσα. Για να βρεθούμε σε αυτό, προτού αρχίσουμε την Συγκέντρωση, καθόμαστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή στο στρώμα με τους ώμους χαλαρούς και τη σπονδυλική στήλη ίσια. Στη συνέχεια κλείνουμε τα μάτια και ΔΕΝ σκεφτόμαστε τίποτε. Αυτό δεν είναι τόσο απλό η τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας, αρχίστε να σκέφτεστε με αριθμούς ή να σκέφτεστε σε μιά άλλη γλώσσα που δεν γνωρίζετε. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και θα βρείτε μια τεχνική που σταματάει τις σκέψεις σας και θα αρχίσετε να μπαίνετε σε κατάσταση Αλφα.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ έχουν μια ικανότητα να γεφυρώνουν το συνειδητό με το υποσυνείδητο ή υπερσυνείδητο μυαλό μας, καθώς επίσης και μία ζωηρά φαντασιακή και χαλαρωμένη, αποσπασμένη επίγνωση. Όταν χαλαρώνουμε εντελώς, μετατοπιζόμαστε στα άλφα κύματα, τα οποία είναι μεταξύ 8 και 12 cps. Τα εγκεφαλικά κύματα άλφα είναι πιο αργά στην συχνότητα από τα βήτα, αλλά έχουν μεγαλύτερο εύρος. Κάποιος που κάνει ένα διάλειμμα για να ονειρευτεί, ή για να συγκεντρωθεί ή για να κάνει μία παύση από μια δραστηριότητα είναι συχνά υπό το κράτος των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα.

Όταν επικεντρωνόμαστε με προσήλωση σε μια μόνο σκέψη, συγκίνηση, ή δραστηριότητα έχουμε λιγότερα ερεθίσματα να επεξεργασθούμε και έτσι ο εγκέφαλος μας μπορεί να μεταπηδήσει στα άλφα κύματα. Με την εγκεφαλική συνείδηση των κυμάτων ΑΛΦΑ δεν δεσμευόμαστε από τον χρόνο και τον χώρο όπως όταν είμαστε στα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ. Αυτό απελευθερώνει τη γραμμική, λογική και οργανωτική αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μας και μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση επίσης στο δημιουργικότερο και διαισθητικό δεξιό μέρος του εγκέφαλου μας.

Το δεξί μέρος του εγκεφάλου μας σκέφτεται με εικόνες και ήχους που δεν δεσμεύονται από την ανθρώπινη γλώσσα. Για αυτόν τον λόγο, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, ή/ και οι δραστηριότητές μας είναι συνήθως δημιουργικής φύσης, όπως ο χορός, το γράψιμο, το να δεις ένα καλό παιχνίδι ή το άκουσμα ευχάριστης μουσικής. Τώρα υπάρχουν λιγότερες αποσπάσεις της προσοχής και είναι ευκολότερο να ακουστεί η εσωτερική μας φωνή.

Είναι σε αυτήν την εγκεφαλική κατάσταση Άλφα, όπου έχουμε τις εμπνευσμένες μας στιγμές «α-χα». Πολλοί εκτελεστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, και αθλητές συνειδητά ή ασυνείδητα τίθενται σε αυτήν την άλφα εγκεφαλική κατάσταση για να επιτύχουντην έμπνευση και την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ συμβάλλουν στη δημιουργική επίλυση ενός προβλήματος, την επιταχυνόμενη εκμάθηση, την ανύψωση της διάθεσης και την μείωση της πίεσης και του άγχους. Οι διαισθητικές ιδέες, οι δημιουργικές «ενέργειες», η έμπνευση, το κίνητρο, και οι ονειροπολήσεις χαρακτηρίζουν τα άλφα κύματα. Αυτά τα κύματα είναι ταυτόχρονα τόσο σε μία χαλαρωμένη κατάσταση, όσο και σε εγρήγορση. Επομένως, παρέχουν μια γέφυρα μεταξύ των συνειδητών και των ασυνειδήτων ή/ και υπερσυνειδητών μυαλών μας.

3. Στάδιο Θήτα: Αυτή είναι μια πολύ βαθιά κατάσταση. Μπαίνουμε με την αναπνοή μας, δηλαδή επικεντρωνόμαστε στο πώς εισπνέουμε και εκπνέουμε. Σε αυτό το σημείο το μυαλό μεταβαίνει σε μια άλλη φάση, ηρεμίας και γαλήνης. Τώρα μάλιστα μπορεί να οπτικοποιήσει πράγματα και να φανταστεί, όχι όπως με την σκέψη. Σε αυτή την κατάσταση μπορούν να μπουν πολύ εκπαιδευμένοι στην Ενοτητα, σπάνια και σε πολύ επιφανειακά επίπεδα την προσεγγίζουν και οι άνθρωποι που εφαρμόζουν διάφορα συστήματα αυτοσυγκέντρωσης. Είναι η κατάσταση που ο άνθρωπος ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ότι θέλει.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ είναι η ασυνείδητη δημιουργικότητα μας, η έμπνευση μας και ο σύνδεσμός μας με το πνεύμα. Τα κύματα θήτα (4 έως 7 cps) συνδέονται με τις βαθύτερες εμπειρίες της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της δημιουργικότητας. Τα κύματα θήτα είναι ακόμα πιο αργά από τα βήτα ή τα άλφα και είναι χαρακτηριστικά ακόμα μεγαλύτερου εύρους. Όταν περιορίζουμε το πεδίο της εστίασής μας πρώτιστα στο εσωτερικό μας, μπορούμε να μεταβούμε στα κύματα θήτα. Σε αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συνειδητή επαφή μεταξύ του φυσικού σώματός μας και του εξωτερικού κόσμου.

Για να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση της συνείδησης πρέπει να κρατήσουμε τα φυσικά μας σώματα ακίνητα, επειδή είμαστε τόσο εστιασμένοι στον εσωτερικό μας κόσμο έτσι ώστε δεν θα ήταν ασφαλές να κινηθούμε μέσα στον φυσικό κόσμο.

Στην πραγματικότητα, η πράξη και μόνο του ανοίγματος των ματιών μας ή του ακούσματος του εξωτερικού κόσμου θα μπορούσε να φέρει πάρα πολλά ερεθίσματα και να μετατοπίσει τη συνείδησή μας πίσω στα γρηγορότερα εγκεφαλικά κύματα. Χρειάζεται να υπάρχει εμπειρία στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο της συνείδησης και έπειτα, ακόμη περισσότερη εξάσκηση για να μεταφερθούν οι πληροφορίες που «κερδίζονται» σε εκείνο το επίπεδο πίσω στο συνειδητό μυαλό μας. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να διαβιβάσουμε αυτήν την εμπειρία στα γλωσσικά μας κέντρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την «σώσουμε» ως πληροφορία στον εγκεφαλικό φλοιό μας.

Συνήθως αυτή η κατάσταση της συνείδησης των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου και, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι συχνά δύσκολο να θυμόμαστε τα όνειρά μας όταν είμαστε ξύπνιοι. Όταν το κάνουμε αυτό, το κάνουμε στην δεξιά πλευρά του εγκέφαλού μας, με μία συμβολική, εικονική γλώσσα και όχι στη λογική, γραμμικά διαδοχική γλώσσα της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου μας.

Είναι η γεφυροποιός επίδραση των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα, που μπορούν να φέρουν τις αντιλήψεις των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα μας στο συνειδητό μυαλό μας. Το να παίρνουμε τον χρόνο μας και να χαλαρώνουμε όταν ξυπνάμε ή το γράψιμο και ο σχεδιασμός μετά από μία βαθιά συγκέντρωση, μπορούν να φέρνουν την μνήμη μίας εμπειρίας των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα στις σκέψεις μας των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα.

Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ συμβάλλουν στη βαθιά εσωτερική ειρήνη, τις μυστικιστικές αλήθειες, τον μετασχηματισμό των ασυνείδητων περιοριστικών πεποιθήσεων, την δημιουργία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, την φυσική και συναισθηματική θεραπεία, και την εύρεση του σκοπού και της ποιότητας της ζωής μας. Χαρακτηρίζονται από ένα είδος γνώσης που το νιώθουμε όπως την εσωτερική σοφία, την ΕΝΟΤΗΤΑ, τις ψυχικές ικανότητες και την ανάκτηση του ασυνείδητου υλικού.

Τα εγκεφαλικά κύματα θήτα αποτελούν την «κορύφωση» της κορυφαίας εμπειρίας.

4. Στάδιο Δέλτα: Μόνο πολύ καλά εκπαιδευμένοι ασκητές, γιόγκι, αναχωρητές, μπορούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Είναι η κατάσταση που ο άνθρωπος μπορεί να βγει από τις δημιουργίες αυτοστιγμή.

Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι η υπερσυνείδητη μας εμπάθεια (ενσυναίσθηση), η αλληλεπίδραση και η ραντάρ σύνδεση μας με την πλήρη πολυδιάστασιακή αντίληψή μας. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα έχουν το μέγιστο εύρος και την πλέον αργή συχνότητα. Κυμαίνονται συνήθως από τους 5 ως τους 4 cps. Δεν κατεβαίνουν ποτέ στο μηδέν, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι ήμαστε νεκροί. Σε αυτήν την κατάσταση της συνείδησης οι οργανισμοί μας λειτουργούν με τον τρόπο της χειμέριας νάρκης.

Στην πραγματικότητα, τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα συναντώντα ισυχνά σε κάποιον που βρίσκεται σε κώμα. Οι εξασκημένοι γιόγκι μπορούν συνειδητά να επιτύχουν αυτό το επίπεδο της συνείδησης. Ευρισκόμενοι σε αυτήν την κατάσταση είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία των σωμάτων τους και τον ρυθμό των καρδιών τους. Μπορούν ακόμη και να φαίνονται ότι είναι νεκροί, αλλά είναι σε θέση να αναβιώσουν. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι το βαθύτερο επίπεδο του ύπνου χωρίς όνειρα, κατά το οποίο τα σώματά μας ελαττώνουν πολύ τις λειτουργίες τους.

Είναι σε αυτό το επίπεδο, που τα σώματά μας μπορούν να εστιαστούν εντελώς στη θεραπεία και την ανάπτυξη. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα συμβάλλουν στη «θαυματουργή» θεραπεία, τη γνώση, την εσωτερική ύπαρξη και την προσωπική ανάπτυξη, την αναγέννηση, την αποκατάσταση ενός τραύματος, την ενότητα και τις μεταθανάτιες εμπειρίες. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα προσφέρουν την διαίσθηση, την ενσυναίσθηση (empathic attunement) και την ενστικτώδη διορατικότητα.

Είναι τα κύματα που πετυχαίνουν την απόλυτη ΣΥΝΔΕΣΗ με το ΠΝΕΥΜΑ.

Οι τέσσερις βασικοί ρυθμοί

Τα πρώτα χρόνια της ζωής το ΗΕΓ αποτελείται κυρίως από χαμηλές συχνότητες. Κατά την ηρεμία του ατόμου με τα μάτια κλειστά, το ΗΕΓ που καταγράφεται από την οπίσθια περιοχή του εγκεφάλου, δίνει κύματα Α, ενώ οι συχνότητες που καταγράφονται από το πρόσθιο τμήμα αντιστοιχούν σε κύματα Β. Κατά την εγρήγορση όμως κύματα Β με χαμηλότερη τάση και υψηλότερη συχνότητα, αντικαθιστούν τα κύματα Α. Τα κύματα Θ παρατηρούνται στα αρχικά στάδια του ύπνου, ενώ τα κύματα Δ εμφανίζονται σε στάδια βαθύτερου ύπνου.

Τα Κύματα Γ

Μια από τις παλαιότερες αναφορές γι’ αυτά τα κύματα ήταν το 1964 χρησιμοποιώντας καταγραφές της ηλεκτρικής δραστηριότητας από ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στο οπτικό κέντρο πιθήκων που ήταν ξυπνητοί. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι οτι τα κύματα γ σχετίζονται με τη συνείδηση (consciousness) μια λειτουργία που ακόμη δεν είναι κατανοητή και η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.

Ερευνες έχουν δείξει ότι τα κύματα Γ είναι συνεχώς παρόντα κατά τη διάρκεια της χαμηλής τάσεως γρήγορης νεοφλοιικής δραστηριότητας (low voltage fast neocortical activity (LVFA)), που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ξυπνήματος και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Πρόσφατα πειράματα έχουν δείξει οτι τα κύματα Γ είναι συνεχώς παρόντα σε αρουραίους κατά την διάρκεια της LVFA που εμφανίζεται στη διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας. Κάποιοι ερευνητές ωστόσο δεν διακρίνουν τα κύματα Γ ως ξεχωριστή κατηγορία αλλά τα τοποθετούν στα κύματα Δ.

@Ηω Αναγνώστου “Η Τέχνη της Επιβίωσης”ΠηγήΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ωστικό κύμα της βόμβας των αμερικανικών τραπεζών

Με ενισχυμένη κερδοφορία έκλεισαν το β’τρίμηνο του 2019 οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan και Wells Fargo, χάρη ως ένα μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά θετική επίδραση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ.

Της Μαίρης Βενέτη
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες εμφάνισαν πτώση στα έσοδα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα τραπεζικά κέρδη βοήθησε να κρατηθούν οι εντυπώσεις στην τελική γραμμή αποτελεσμάτων.

Οι φορολογικοί συντελεστές έχουν μειωθεί στο 20% ή και χαμηλότερα, ως αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ μέχρι προ τριετίας η φορολόγηση των τραπεζικών κερδών έφθανε έως και το 30%.

Η χείρα βοηθείας λοιπόν στους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν αρκετά μεγάλη και «κάλυψε» εμφανή σημεία προβληματισμού για όσους ψάχνουν τις λεπτομέρειες.

Έναντι να κατανοήσουμε όμως τι επίκειται για τον κλάδο στο μέλλον- με σαφή ωστικά κύματα για το σύνολο των αγορών- παραθέτουμε εν συντομία στο τέλος του άρθρου τα «ευαίσθητα» αυτά σημεία, τα οποία έχουν αυξημένη σημασία τη στιγμή που η Fed προέβει ήδη σε μια πρώτη μείωση επιτοκίων, με τον Πρόεδρο Trump να πιέζει για περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον.

Η Fed θα πάρει ό,τι έδωσε ο Trump… με διαταγή του ιδίου

Ο «σιωπηρός» προβληματισμός για την εικόνα των λειτουργικών εσόδων στην ουσία προδόθηκε από τις εκτιμήσεις που έδωσαν οι CEO για τα επόμενα τρίμηνα του κλάδου.

Υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός εξαιτίας της σημαντικής παραμέτρου του ποσοστού μείωσης των επιτοκίων εντός του 2019.

Αν και ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν βλέπει την μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης στην οποία προέβει την Τετάρτη, σαν την αρχή ενός παρατεταμένου κύκλου μειώσεων, εντούτοις οι πιέσεις από τον πρόεδρο Trump για περαιτέρω μείωσεις μέχρι τα τέλη του έτους, ήδη ξεκίνησαν.

Είτε μέσω της άμεσης έκφρασης της απογοήτευσης του από τη Fed, είτε μέσω της όξυνσης των εμπορικών αψιμαχιών με νέους δασμούς στην Κίνα από τον Σεπτέμβριο.

Αν τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος πετύχει τους στόχους του και τα επιτόκια μειωθούν αρκετά, υπάρχουν φόβοι ότι η μειωμένη φορολογία δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα, κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει την κερδοφορία των τραπεζών κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2019.

Αρκεί να αναφέρουμε για παράδειγμα ότι στη JP Morgan, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 7% στα 14,5 δισ. δολάρια, λόγω ακριβώς των ωφελειών από τα υψηλότερα επιτόκια. Η διοίκηση προσάρμοσε ήδη στα 57,5 δισ. από τα 58 δισ.δολάρια τα συνολικά έσοδα από τόκους για το τρέχoν έτος, ακριβώς εξαιτίας της αναμενόμενης πρώτης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, είναι κατανοητό γιατί οι τράπεζες δεν επιθυμούν μια επιθετική μείωση επιτοκίων από τον Πάουελ συνολικά μέσα στο 2019, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσδοκία βέβαια από τις αγορές και τον Λευκό Οίκο.

Όλη η αλήθεια πίσω από τις επαναγορές μετοχών

Βέβαια, οι τραπεζίτες θα φροντίσουν η όποια επίδραση των επιτοκίων στα έσοδα να «εκδηλωθεί» όσο γίνεται λιγότερο στα κέρδη ανά μετοχή-EPS- καθώς πρόκειται για μια από τις βασικές μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αποτιμήσουν τις μετοχές.

Φροντίζουν λοιπόν «για να έχουν».

Ήδη η Citi, η Bank of America και η Wells Fargo σκοπεύουν να προχωρήσουν στην επαναγορά μετοχών τους συνολικής αξίας 105 δισ. δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

Οι αγορές ιδίων μετοχών είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια στη Wall Street και δεν αφορούν μόνο τον τραπεζικό κλάδο.

Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους οι εταιρείες ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 223 δισ. δολαρίων για αγορά ιδίων.

Mπορεί να κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, πέριξ των 205 δισ. δολαρίων, ωστόσο οι συνολικές επαναγορές αναμένονται να σπάσουν το περσινό ρεκόρ για το σύνολο του έτους, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν την ευελιξία ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών έναντι ενός υψηλότερου μερίσματος .

Οι θεσμικοί επενδυτές είναι ένας βασικός παράγοντας πίεσης προς τις εταιρείες που έχουν μεγάλη ρευστότητα, έναντι να επαναγοράσουν τις μετοχές τους.

Και αυτό γιατί η μείωση του αριθμού των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή, μια από τις βασικές μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι επενδυτές.

Από την άλλη, η επαναγορά μετοχών τείνει να δίνει ένα θετικό σήμα στην αγορά, μιας και αν πίστευαν οι managers ότι η αγοραία αξία της μετοχής είναι υπερεκτιμημένη, τότε η επαναγορά μετοχών θα ήταν αρνητική επένδυση και δεν θα την επέλεγαν.

Οπότε η διοίκηση επαναγοράζει τις μετοχές της μόνο όταν πιστεύει ότι η αγοραία τιμή της μετοχής είναι υποτιμημένη.

Όλα αυτά στη θεωρία βέβαια.

Γιατί στην αληθινή ζωή υπάρχουν και άλλες συνισταμένες στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Για παράδειγμα, η επαναγορά ιδίων ενισχύει ταυτόχρονα τα bonus των διαχειριστών που επιβραβεύονται με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Τα χαμηλά επιτόκια επίσης προσφέρουν μια extra δικαιολογία στις διοικήσεις όσον αφορά το επίμαχο θέμα της αγοράς ιδίων.

Μάλιστα με δικαιολογία τα χαμηλά επιτόκια, όλο και περισσότερο οι εταιρείες στρέφονται στην αγορά ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τις επαναγορές μετοχών.

Πόσοι αλήθεια πρόσεξαν αυτόν τον μήνα ,ότι η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας λογισμικού Oracle, ακριβώς λόγω της αύξησης των επαναγορών μέσω ομολόγων;


Κάποια στιγμή στο μέλλον, θα αναλωνόμαστε προσπαθώντας να κατανοήσουμε γιατί ειδικά οι αμερικανικές εταιρείες με τα γεμάτα ταμεία, αντί για αγορές ιδίων, δεν διέθεσαν τα χρήματα τους σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και υψηλότερους μισθούς.

Όσο πιο αργά γίνει αυτή η ερώτηση, τόσο μεγαλύτερη θα εξελιχθεί η φούσκα των αγορών.

Σύντομη ματιά στην αχίλλειο πτέρνα των αποτελεσμάτων

Bank of America

Η φορολόγηση της Bank of America διαμορφώθηκε στο 18%, και τα καθαρά κέρδη της έφθασαν τα 7,3 δισ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 6,47 δισ. δολαρίων ή 63 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση των καταθέσεων και των καταναλωτικών δανείων, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά 2,4% στα 23,08 δισ.δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των 23,11 δισ. δολαρίων.

Από τις λίγες με θετική εικόνα στα καθαρά έσοδα από τόκους που αυξήθηκαν 3,1% στα 12,19 δισ. δολάρια, χαμηλότερα ωστόσο από τις εκτιμήσεις για 12,36 δισ. δολάρια.

Wells Fargo

Με άνοδο πέριξ του 20% στα καθαρά κέρδη της έκλεισε το β’τρίμηνο του 2019 και η Wells Fargo, με τον φορολογικό της συντελεστή να διαμορφώνεται στο 17,3%.

Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. δολ. -1,3 δολ. ανά μετοχή- έναντι 5,186 δισ. δολ. -0,98 δολ. ανά μετοχή- το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά να τονίσουμε ότι εμπεριείχε έκτακτα κέρδη.

Στο επίπεδο εσόδων αλλάζει βέβαια λίγο η εικόνα.

Τα έσοδα της Wells Fargo παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, στα 21,6 δισ. δολάρια, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να σημειώνουν πτώση στα 12,1 δισ. δολ. έναντι 12,5 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια αυξήθηκαν κατά 51 εκατ. δολ. στα 503 εκατ. δολ. συνολικά.

JPMorgan

Με κέρδη της τάξης των 9,65 δισ. δολάριων ολοκλήρωσε το β’τρίμηνο του έτους η JPMorgan ,ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,50 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές και με αύξηση της τάξης του 16%, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης ήταν λίγο χαμηλότερα του 15%.

Τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 4% στα 29,57 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 28,9 δισ. δολάρια, με την τόνωση της δραστηριότητας του τομέα των πιστωτικών καρτών να παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Όμως θα πρέπει να αναδείξουμε ότι στα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται και τα φορολογικά οφέλη από την επίλυση φορολογικών ελέγχων, ύψους 768 εκατ.δολαρίων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η τράπεζα «έκοψε» 500 εκατ.δολάρια από τις εκτιμήσεις της για τα συνολικά έσοδα από τόκους του έτους, προσαρμόζοντας τα στα 57,5 δισ. από τα 58 δισ.δολάρια.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs φαίνεται ότι επωφελήθηκε περισσότερο από το εξαιρετικά καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και κατά δεύτερο λόγο από τους υπόλοιπες συνισταμένες. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ορισμένων κατηγοριών παραγώγων είχαν κάθετη αύξηση, αλλά τα καθαρά της κέρδη ήταν χαμηλότερα από πέρυσι, στα 2,2 δισ. δολάρια ή 5,81 δολάρια ανά μετοχή, από 2,35 δισ. δολάρια ή 5,98 δολάρια ανά μετοχή το β’ τρίμηνο του 2018.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 2% στα 9,46 δισ. δολάρια, αλλά τουλάχιστον ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 8,84 δισ. δολάρια.

Citigroup

Η Citigroup ίσως είχε το μεγαλύτερο όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ, με τα καθαρά κέρδη της να είναι αυξημένα στα 4,8 δισ. δολ. -1,95 δολ. ανά μετοχή- από 4,49 δισ. δολ. – 1,632 δολ. ανά μετοχή -το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 1,8 δολ. ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 18,76 δισ. δολ. όταν οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα 18,5 δισ.
Βέβαια να αναφέρουμε ότι στα αποτελέσματα του β΄τριμήνου συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη ύψους 12 σεντς ανά μετοχή, από τη δημόσιο εγγραφή (IPO) της TradeWeb.

Χωρίς τα έκτακτα κέρδη λοιπόν η αμερικανική τράπεζα θα είχε καταγράψει κέρδη 1,83 δολ. ανά μετοχή, ενώ σημειωτέον ότι η επαναγορά μετοχών της με μείωση του όγκου τους διατίθεται στους επενδυτές.

Morgan Stanley

Τέλος η Morgan Stanley, η τελευταία από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που ανακοίνωσε αποτελέσματα, παρουσίασε μειωμένα καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο του 2019, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων από 2,4 δισ. που είχε ανακοινώσει στο β’τρίμηνο του 2018.

Εδώ, η ευνοϊκή φορολόγιση δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τα μειωμένα έσοδα της τράπεζας, τα οποία ανήλθαν στα 10,24 δισ. δολάρια από 10,6 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο! Τι αλλάζει σε Αυτοδιοίκηση, Δημόσιο, Άσυλο και φάρμακα

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 10 π.μ., θα ξεκινήσει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

«Σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή», σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα σημειώνουν πως με το διυπουργικό νομοσχέδιο:

-Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

-Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

-Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια.

-Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

-Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

-Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.


Η διανομή των φαρμάκων

Πιο αναλυτικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Το άσυλο

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Οι νέες διατάξεις για το άσυλο υπογραμμίζουν ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας». Τονίζεται, επίσης ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Έτσι θα κυβερνηθούν οι δήμοι

Το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους δήμους καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή».
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι αντιδράσεις «υποβαθμισαν» τη Γιάννα

Στροφή της κυβέρνησης, που διευκρίνισε ότι θα είναι άμισθη σύμβουλος και όχι επικεφαλής

Yστερα από τη μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωση της τοποθέτησης της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της επικεφαλής του «Ελλάδα 2021», η Ν.Δ., πιεζόμενη από τη θύελλα αντιδράσεων, αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, υποβαθμίζοντάς την και περιορίζοντας τον ρόλο της σε… συμβουλευτικό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, με διάταξη του οποίου συστήνεται η επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις, ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή αυτή δεν θα λάβει απολύτως καμία απόφαση για το πού θα κινηθεί ο εορτασμός της χώρας.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια επιτροπή συμβουλευτική του πρωθυπουργού, η οποία θα κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν» είπε ο ίδιος, τονίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η επιτροπή και φυσικά η επικεφαλής της δεν θα έχουν καμία «αποφασιστική λειτουργική αρμοδιότητα».

Οπως επεσήμανε δε, θα είναι αμιγώς συμβουλευτική του ελληνικού Δημοσίου και τον τελικό λόγο και πάλι θα τον έχουν η κυβέρνηση και η Βουλή. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής δεν θα εισπράττουν μισθό ούτε άλλη κρατική αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν θα υπάρξει ούτε κόστος εγκατάστασης, καθώς θα «τακτοποιηθούν» στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

Στις παραπάνω δυσμενείς για την κυρία Αγγελοπούλου διευκρινίσεις προχώρησε ο υπουργός μετά την κριτική που εξέφρασε η αντιπολίτευση, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν εορτασμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας των Μνημονίων, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε ότι η τοποθέτηση της κυρίας Αγγελοπούλου στη θέση αυτή θα έπρεπε να γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο δε Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης ευχήθηκε «για όλα όσα θα κάνει για το 2021 πραγματικά να μη χρειαστούν 400 χρόνια για να τα ξεπληρώσουμε, γιατί ακόμη πληρώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες»…Πηγή   dimokratianews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσα πληρώσαμε για “τη σωτηρία των τραπεζών” στις οποίες θέλουν να δώσουν και τα 37 δις “μαξιλάρι”

Η έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ είναι άκρως αποκαλυπτική για την “σωτηρία των ελληνικών τραπεζών”! “Σωτήρες” τους όλοι εμείς…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης “το συνολικό κόστος των ενισχύσεων στις τράπεζες έφθασε το 46,3% του ΑΕΠ του 2017, περίπου 83 δισ. ευρώ.

Η άμεση ανάκτηση  ήταν μόλις 21,9% του ΑΕΠ. Έτσι, το καθαρό δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 24,4% του ΑΕΠ.

Οι συντάκτες της έκθεσης αφαιρούν την τρέχουσα αξία που έχουν τα στοιχεία ενεργητικού που κατέχει το Δημόσιο κι έτσι  το συνολικό δημοσιονομικό κόστος φθάνει το 19,9% του ΑΕΠ του 2017, δηλαδή περίπου 36 δισ. ευρώ.

Και το εύλογο ερώτημα που αφορά στους κυβερνώντες : σκέφτονται πραγματικά να τους δώσουν και τα 37 δις από το λεγόμενο “δημοσιονομικό μαξιλάρι”;


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κεραμέως: Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια

Την πεποίθηση ότι η νέα ρύθμιση για το άσυλο θωρακίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία εκφράζει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η υπουργός σημειώνει ότι «έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο, όπως βιαιοπραγίες, εκφοβισμοί, παρεμπόδιση συνεδρίων, θα αποτρέπονται» και ότι «θα ισχύει στα ΑΕΙ ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, δηλαδή οι αρχές επεμβαίνουν για κάθε αξιόποινη πράξη όπως ορίζει η κοινή νομοθεσία».

«Η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων υλοποιείται σε δύο στάδια: αφενός, με την επαναφορά μίας υγιούς, σύγχρονης, δημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για το άσυλο, αφετέρου, με την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και την εκτροπή, η οποία στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το κυβερνητικό μήνυμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής. Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια», επισημαίνει χαρακτηριστικά η υπουργός.

Επίσης, σημειώνει ότι οι αλλαγές που θα βρουν οι μαθητές μπροστά τους από τον Σεπτέμβριο για τη νέα χρονιά, θα αφορούν τους μαθητές της Γ΄ λυκείου: κατάργηση του διαχωρισμού σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται με εξετάσεις, εξορθολογισμός της εξεταστέας ύλης («σε κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία η κάλυψη της ύλης δεν ήταν εφικτή»), καθώς επίσης και μείωση του συντελεστή της Λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση («δεν έχει συντελεστεί ακόμη η απαραίτητη προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλήρη εφαρμογή της εξέτασης αυτής»).

Ειδικά για το διαχωρισμό των σχολών, η κ. Κεραμέως σημειώνει ότι ενείχε δύο βασικές στρεβλώσεις: «Πρώτον, καλούσε τους μαθητές να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή σχολών, ποιες σχολές θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποιες όχι, εφόσον η ελεύθερη πρόσβαση θα καθοριζόταν από τη ζήτηση η οποία θα γνωστοποιείτο σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της συμπλήρωσης του πρώτου μηχανογραφικού από τους μαθητές. Δεύτερον, οδηγούσε στην κατηγοριοποίηση των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης».


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!