EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019

Στόλτενμπεργκ: Τέθηκε θέμα συνδιοίκησης Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο κατά την επίσκεψή του;

Κάποιες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που αφορούν στη χώρα μας θα συζητηθούν πολύ…

Αναλυτής αποτιμά στο Sputnik την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα εστιάζοντας σε ορισμένα σημεία «κλειδιά» των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Την άποψη ότι ο γ.γ του ΝΑΤΟ έθεσε θέμα συνδιοίκησης στο Αιγαίο από Ελλάδα και Τουρκία εκφράζει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που έχει ερευνήσει στενά την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι πρόσχημα να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό και πρέπει να δούμε τον πραγματικό λόγο. Όπως είπε (σ.σ. ο Στόλτενμπεργκ) τα πλοία του ΝΑΤΟ όπου θα επιβαίνουν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί, βάζει και κάποια ζητήματα, από το παράθυρο, συνδιοίκησης στο Αιγαίο. Και αυτό αφού θα λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού στρατιωτικοί των δύο χωρών σε μια θάλασσα που υποτίθεται η Ελλάδα έπρεπε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ραχιώτης εστιάζει στα σημαντικά στοιχεία που έγιναν γνωστά για τη σχέση της Ελλάδας με τη Βορειατλαντική συμμαχία που, όπως τονίζει, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε αποστολές του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο, ενώ προσπαθεί να δώσει μια ακόμα εξήγηση για τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία:

«Δεν είμαι βέβαιος ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ. Ειδικά, όπως έγινε σε Ρώμη, Αθήνα και Άγκυρα σχεδόν ταυτόχρονα.

Από τα συγχαρητήρια που εισέπραξε η ελληνική πλευρά προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα λιγότερο γνωστά: Η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι μια πραγματικότητα που αποφεύγουμε να την αναφέρουμε στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία δουλειά η χώρα μας να πολεμάει στο πλευρό του ΝΑΤΟ ούτε να στηρίζει τις πολιτικές του.

Μας έδωσε συγχαρητήρια καθώς ξοδεύουμε το 2% για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ».

Και υπογραμμίζει τη νέα «ρωσοφοβική προσέγγιση» της βορειοατλαντικής συμμαχίας:

«Μάθαμε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη έξι πολεμικά πλοία στο Αιγαίο. Επιχειρούν από το 2016 και επιδιώκουν να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό. Όπως ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπερκ πρακτικά δεν έχουν καμία σχέση με το μεταναστευτικό, αφού δεν γίνεται να πολεμούν την παράνομη μετανάστευση με φρεγάτες. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ. Τι κάνουν όμως εκεί; Ενδεχομένως και να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν έναν παράγοντα άσκησης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Από εκεί μάλλον προκύπτει το ενδιαφέρον να αυξηθεί η ΝΑΤΟϊκή παρουσία. Επιπλέον, είπε τα γνωστά προπαγανδιστικά ψέματα για τη Ρωσία, ότι ευθύνεται για την κατάρρευση της συνθήκης των πυραύλων μέσων βεληνεκούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι ενώ έχουν απομακρυνθεί ΗΠΑ-Τουρκία, υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να συμφωνούν σε κάποια κοινά σημεία:

«Φαίνεται ότι μετά την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση Ελλάδος και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι αρνητικό στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία και επί λέξει ζητάει αναλογικότητα και μέτρο.

Ίσως Αμερικανοί και Τούρκοι να έχουν έρθει σε συμφωνία. Αυτό φαίνεται από τις προηγούμενες μέρες που μάλλον υπήρξε έγκριση των Αμερικανών για την εισβολή της Τουρκίας. Ο ΝΑΤΟϊκός στόχος ταυτίζεται με τον στόχο της Τουρκίας σε αυτήν την περίπτωση. Η Τουρκία είναι μια ΝΑΤΟϊκή χώρα και ο Στόλτενμπεργκ παρά τις πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν δέχτηκε ούτε λεπτό να αμφισβητήσει την Τουρκία, ούτε στο ελάχιστο».


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«ΔΩΡΑ» της κυβέρνησης σε καναλάρχες με νυχτερινή τροπολογία!

Με «νυχτερινή» τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσφέρει δύο «δώρα» σε καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ: Τους απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες και καταργεί την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιρειών τους.

Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, κατήγγειλε ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη υπέρ των καναλαρχών και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κάτσης διατύπωσε το ερώτημα αν η ρύθμιση έχει σκοπό «να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ, ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού» και «μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής». Εμμέσως πλην σαφώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η διάταξη είναι «φωτογραφική» για να εξυπηρετηθεί ο κ. Μαρινάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κάτση έχει ως εξής:
«Ο κ. Γεωργιάδης στο «Αναπτυξιακό» Πολυνομοσχέδιο με τον ευφάνταστο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» τροποποιεί τον ν.4339/2015 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες. Με το εμβόλιμο άρθρο 158 που δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση, μορφές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ εξαιρούνται από την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση μετοχών που προβλέπει ο ν.4339/2015, ο οποίος πολεμήθηκε λυσσαλέα από τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες.
Το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από την Κυβέρνηση είναι πού αποσκοπεί μια τέτοια ενέργεια: 
Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;
Η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης ξεπληρώνουν γραμμάτια στα ΜΜΕ και τη διαπλοκή που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να έρθουν στην εξουσία, νομοθετώντας κατά παραγγελία τους. Πίσω από τις διατάξεις… κρύβεται ο «Κουμπάρος».
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ΝΔ επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία το καθεστώς αδιαφάνειας και ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο μόνο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βάλει τάξη.
Τους καλούμε άμεσα να αποσύρουν τη διάταξη που στρέφεται κατάφωρα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον»
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βόμβα» από το ΣτΕ για τα δασικά αυθαίρετα

Τον δρόμο για κατεδαφίσεις κτισμάτων που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων σε αναδασωτέες εκτάσεις ανοίγει το ΣτΕ με απόφασή του. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόρριψη αίτησης για ανάκληση κατεδάφισης δασικού αυθαιρέτου στο Καπανδρίτι Αττικής.

Είχε προηγηθεί από την Ολομέλεια η αντισυνταγματικότητα του νόμου Τσιρώνη (οικιστικές πυκνώσεις) και μαζί με τα τωρινά δεδομένα το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να λύσει ένα δύσκολο παζλ την ώρα μάλιστα που «τρέχει» η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε καταθέσει λίγο πριν από τις εκλογές σχέδιο νόμου με το οποίο προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων για 25 χρόνια με την καταβολή προστίμων. Ωστόσο, και επίσημα πια η ιδέα «παράτασης» τέτοιων ιδιοκτησιών καταρρίπτεται, ενώ η νομοπαρασκευαστική ομάδα που θα φτιάξει το νομοθέτημα θα πρέπει να ξεπεράσει σχετικές αγκυλώσεις και να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, τα δασικά αυθαίρετα σε όλη τη χώρα υπολογίζεται πως ξεπερνούν το 1,5 εκατ., πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάθεση της νέας ρύθμισης. Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο, οι διατάξεις που θα προωθηθούν θα είναι σύμφωνες με τις επιταγές του ΣτΕ και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους δασικούς χάρτες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1725/2019), που εκδικάστηκε με πρόεδρο τον Ι. Μαντζουράνη και εισηγητή τον Χρ. Παπανικολάου, με θέμα «νόμιμη απόρριψη αίτησης για ανάκληση κατεδάφισης αυθαιρέτου εντός οικιστικής πύκνωσης σε αναδασωτέα περιοχή», έκανε παραδεκτή άρνηση της διοίκησης να ανακαλέσει απόφαση κατεδάφισης για κατασκευές αυθαίρετων κτισμάτων, για το οποίο είχε κινηθεί η διαδικασία κατεδάφισης από το Δασαρχείο Καπανδριτίου ήδη από το 1999, υπογραμμίζοντας ότι «οι επίδικες κατασκευές ανεγέρθηκαν εντός αναδασωτέας περιοχής χωρίς την απαιτούμενη, κατά τη δασική νομοθεσία, άδεια, και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να θεωρηθεί ότι δημιουργήθηκε πραγματική και νομική κατάσταση δεκτική προστασίας, η οποία θα επέβαλλε τη διατήρηση της παράνομης επέμβασης στο δασικό οικοσύστημα». Η νέα απόφαση του ΣτΕ μνημονεύει επίσης την απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (ΣτΕ 685/2019) που έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες και υπογραμμίζει ότι «υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η άρνηση της διοίκησης να ανακαλέσει την ως άνω απόφαση κατεδάφισης παρίσταται νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη».

Το χρονικό

Η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) που είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια. Ωστόσο, με την απόφαση – καταπέλτη που βάζει φρένο στους καταπατητές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αυθαιρετούχοι δεν πρέπει να επιβραβεύονται, το υπουργείο έμεινε μετέωρο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, οι εν λόγω συγκεντρώσεις κτιρίων δεν εμπίπτουν ούτε σε πολεοδομημένες περιοχές ή νομίμως υφισταμένους οικισμούς, ούτε σε περιοχές υπό έγκριση σχεδίων ή υπό οριοθέτηση οικισμών, ενώ δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία που θα διασφάλιζε ότι οι εκτάσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στους οριστικούς δασικούς χάρτες. Καταλήγοντας, σημείωναν ότι η εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες δεν εξυπηρετεί ούτε υπαγορεύεται από κάποιον σκοπό δημοσίου συμφέροντος, τουναντίον είναι απρόσφορη για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών ή για την ενημέρωση της διοίκησης.

Μάλιστα, στην απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνεται και η σκέψη ότι το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων δεν μπορεί να λυθεί με την επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός δασών, «αντιθέτως δε, προϋποθέτει την έγκυρη καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων στον αναρτώμενο δασικό χάρτη και κατ’ επέκταση στο δασολόγιο, την οποία, όμως, ματαιώνουν επ’ αόριστον οι επίμαχες διατάξεις. Πράγματι, ενώ ο νομοθέτης προβλέπει ειδική διαδικασία για την προσθήκη στον δασικό χάρτη και, εν τέλει, στο δασολόγιο, των δασικών εκτάσεων των κίτρινων περιγραμμάτων, όσων, δηλαδή, περιλαμβάνονται ακόμη και σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις που, ενδεχομένως, ενθάρρυναν την πεποίθηση των πολιτών ότι αυτές δεν είναι δασικές (μη νόμιμες ή ασαφείς οριοθετήσεις οικισμών, ημιτελείς πολεοδομήσεις κ.λπ.), ο ίδιος νομοθέτης εμφανίζεται, ταυτοχρόνως, να εξαιρεί, και από την ανάρτηση ακόμη των δασικών χαρτών, εκτάσεις, ορισμένες από τις οποίες δομήθηκαν όλως αυθαιρέτως, χωρίς καμία ένδειξη νομιμοφάνειας και κατά προφανή παράβαση των κανόνων του κράτους δικαίου».
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει το WWF και το ΓΕΩΤΕΕ, τα οποία ζητούσαν ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ! Ο Πιτσιόρλας πήγε πρόεδρος σε εταιρεία που είχε πάρε δώσε με το ΤΑΙΠΕΔ...

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ! Η AVIAREPS ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εταιρικών διαδικασιών τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο Στ. Πιτσιόρλας διετέλεσε ως γνωστόν αχικά πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η AVIAREPS αποτελεί επιχειρηματικό Όμιλο με δραστηριότητες που εκτείνονται από αεροπορικές υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling), τουρισμού, αεροπορίας, logistics και cargo όπως η Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express. «Ο όμιλος διακρίνεται για την παροχή ποιότητας, ασφάλειας, εξειδίκευσης, καινοτομίας και χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών», αναφέρει η σχετική ανανακοίνωση.

Σημειώνεται πάντως ότι ο όμιλος Aviareps Hellas ήταν ένα από τα τρία επενδυτικά σχήματα που που είχαν διεκδικήσει το προηγούμενο διάστημα την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών από το ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο που είχε την πολιτή εποπτεία του ο κ. Πιτσιόρλας...


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου αποκτά η Εφορία - Οι διασταυρώσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα

Στην οn-line σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», με τη διασύνδεσή τους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9.

Έτσι, ενδέχεται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενδείξεις πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στη δήλωση ακινήτων Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας σκοπίμως στοιχεία που περιορίζουν τη φορολογητέα ύλη (π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα). Με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους της ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά περιορίζεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο φόρος μεταβίβασης.

Έτσι, με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις προκειμένου:

• Να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων.

• Να αναζητήσουν φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σήμερα, η φορολογική διοίκηση δεν έχει στη διάθεσή της την πραγματική εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας. Επομένως η εφορία, στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου (π.χ. εγγραφή υποθηκών, κατασχέσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί).

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

• Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

• Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

• Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!