© AP Φωτογραφία / Rick Rycroft
Ένας άνδρας στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ


Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στις αγορές, πρέπει πρώτα να επαναφέρετε τη χρονολόγηση των γεγονότων και να θέσετε υπο αμφισβήτηση τον πανικό που ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε κάτι καλό. Ας επιστρέψουμε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη Παρασκευή και ας επαναφέρουμε τις θέσεις των συμβαλλομένων μερών όχι σχετικά με τις δηλώσεις των ίδιων των συμμετεχόντων στη συνάντηση, οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι ότι θέλουν να αποδώσουν όλα τα προβλήματα σε κάποιον άλλο, αλλά στις πληροφορίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν συμπαθούν τον ΟΠΕΚ+ γενικά πολύ, και στη Ρωσία ειδικότερα – δεν τους αρέσει ακόμη περισσότερο. Έτσι περιγράφει το βρετανικό πρακτορείο Reuters τις διαπραγματεύσεις:

«Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δήλωσαν την Πέμπτη ότι υποστήριξαν επιπλέον μειώση 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2020, πέραν της παράτασης της υπάρχουσας μείωσης των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Αυτό θα σήμαινε την αφαίρεση συνολικά περίπου 3,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από την αγορά, ή 3,6 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς. Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση την Παρασκευή, αναφέροντας ότι είναι έτοιμη να παρατείνει τις υπάρχουσες μειώσεις του ΟΠΕΚ + κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, οι οποίες επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, σε απάντηση, ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε ακόμη και να παρατείνει τις υπάρχουσες περικοπές».

Με άλλα λόγια, η Ρωσία δεν έχει σπάσει ή υπονομεύσει τίποτα. Σε γενικές γραμμές, υπήρχε μια κατάσταση στην οποία οι εταίροι του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα γνωστό στρατήγημα που στην Ρωσία ονομάζεται «Καίω τα αυτιά της γιαγιάς μου γιατί κρυώνουν τα αυτιά μου”. Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν έχουν πάρει αυτή τη στρατηγική από τους Ουκρανούς γείτονές μας, οι οποίοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να την εφαρμόσουν στη χώρα μας για έξι χρόνια, αλλά θα ήταν βαθιά λάθος να προσπαθήσουμε να τους εμποδίσουμε να αποκτήσουν τόσο αναγκαία εμπειρία ζωής.

» Η κατάσταση, με βάση τα στοιχεία του Reuters, θα πρέπει να περιγραφεί για άλλη μια φορά με απολύτως κατανοητούς όρους: η Ρωσία προσφέρθηκε να αφήσουμε τα πάντα όπως είναι και να μην ενδώσουμε στον πανικό. Αντί να αναζητήσουν τον συμβιβασμό, οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ (πιθανώς, εδώ τον κύριο ρόλο διαδραμάτισε η Σαουδική Αραβία) αποφάσισαν ότι αντί του συμβιβασμού ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν σε μια αρχή και να καταστρέψουν ακόμη και αυτό που πρότεινε η Ρωσία δηλαδή να μείνουν ως έχουν τα πράγματα, και στη συνέχεια τα έκαναν ακόμη χειρότερα, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο να είναι όλοι κακοί με όλους.
Δηλαδή, επιλέγοντας μεταξύ της επιλογής του «να συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή στο ίδιο επίπεδο στο οποίο όλα ήταν ήδη σταθερά» (αν και δεν ήταν ιδανικό, από την άποψη του Ριάντ), με την επιλογή της «ακύρωσης των πάντων, καταρρέει η αγορά, πληγώνει όλους και προκαλώντας ζημιά στον εαυτό μας πρώτα» (δηλαδή, «κάψιμο των αυτιών του Κρεμλίνου «), οι εταίροι μας του ΟΠΕΚ επέλεξαν με βεβαιότητα την επιλογή του «καψίματος των αυτιών μας«.
Στην πραγματικότητα, το μέγεθος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο σενάριο στην αγορά και το χειρότερο σενάριο που ήταν εγγενές στις τιμές πριν από τις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής ήταν το σενάριο της απλής διατήρησης των σημερινών περιορισμών.

Οι δυτικοί εταίροι μας, παρεμπιπτόντως, δεν έχουν καμία αμφιβολία για το ποιος προκάλεσε την κατάρρευση του πετρελαίου. Παραδείγματα: το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN γράφει στον τίτλο «Το πετρέλαιο έχει μειωθεί στην τιμή του 1991: Η Σαουδική Αραβία ξεκινά έναν πόλεμο τιμών», η ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού Τύπου Financial Times γράφει στον τίτλο «Κατάρρευση του πετρελαίου: Γιατί η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν παγκόσμιο πόλεμο στις τιμές του πετρελαίου».

Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε σοβαρά όχι μόνο να καταρρεύσει την αγορά, αλλά και να το κάνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο για ολόκληρο τον κόσμο (όχι μόνο για τις χώρες παραγωγής) – όχι μόνο η χώρα ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο το πετρέλαιο θα πωληθεί σε όλους με μια έκπτωση δέκα δολαρίων ανά βαρέλι σε σύγκριση με τις τιμές των μετοχών, αλλά υπήρχαν επίσης μηνύματα που ρίχτηκαν στο πεδίο των αγορών ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κατά συνέπεια, η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποτελείται από τρεις συνιστώσες.
Πρώτον: η επίδραση του κοροναϊού στις παγκόσμιες οικονομίες (αγορές σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνονται και βρίσκονται σε προφανή πανικό), γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Δεύτερον: η καταγγελία της «συμφωνίας του ΟΠΕΚ». Τρίτον: το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να πωλήσει το πετρέλαιο με έκπτωση δέκα δολαρίων, δηλαδή (κατά τη στιγμή της γραφής) σε περίπου $ 20 ανά βαρέλι, ενώ οι άλλοι παραγωγοί πωλούν σε περίπου $ 30, και δεν υπάρχει καμιά αύξηση στις πωλήσεις οπότε η έκπτωση δεν αντισταθμίζεται με τίποτα.

Μπορεί να υπάρχει μια ψευδαίσθηση στο Ριάντ ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, και ότι αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να επανεξετάσει ριζικά τη θέση της, αλλά είναι μια ψευδαίσθηση. Η Ρωσία σκοπίμως, και για πολλά χρόνια, προετοιμάζεται για το γεγονός ότι κάποια στιγμή γεωπολιτικοί, διπλωματικοί ή οικονομικοί λόγοι (ή συνδυασμός όλων αυτών των λόγων) μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Όπως τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, «σε περίπτωση επίμονα χαμηλών τιμών, η εγγύηση εκπλήρωσης όλων των υποχρεώσεων του κράτους και η διατήρηση της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η διαθεσιμότητα επαρκών ρευστών στοιχείων ενεργητικού στην Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας. Από την 1η Μαρτίου 2020, ο όγκος των ρευστών στοιχείων ενεργητικού στο Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας και ο λογαριασμός για πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανήλθαν σε περισσότερα από 10,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (150,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 9,2% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω κεφάλαια επαρκούν για την κάλυψη της έλλειψης εσόδων από την πτώση των τιμών του πετρελαίου σε 25-30 USD ανά βαρέλι σε μια περίοδο έξι έως δέκα ετών (σε τιμές 2017) (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων στο πλαίσιο του μηχανισμού απόσβεσης).


Παρεμπιπτόντως, υποκύπτοντας στις πιέσεις των εταίρων του ΟΠΕΚ (ακόμη και υπό την απειλή μιας ολικής διακοπής της συμφωνίας) δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα, μόνο και μόνο επειδή στις αγορές υπάρχει πανικός λόγω του κοροναϊού και οι αγορές σε μια τέτοια κατάσταση συμπεριφέρονται παράλογα. Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να επέλθει μόνο με την πάροδο του χρόνου, αν και πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για «το κόψιμο των αυτιών» έκαναν την πτώση βαθύτερη από ό, τι θα συνέβαινε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά πάλι τα κύρια θύματα είναι οι εταίροι μας στον ΟΠΕΚ

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία έχει μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία Ριάλ- δολαρίου (και αυτή η ισοτιμία θα πρέπει να προστατεύεται ενεργά από την καύση συναλλαγματικών αποθεμάτων), με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που είναι 6,5% του ΑΕΠ, και αυτό αναλογούσε στην τιμή του πετρελαίου Brent $60 ανά βαρέλι και μια τιμή εξισορρόπησης προϋπολογισμού (που εκτιμάται από την Al Rajhi Capital τον Οκτώβριο του 2019) στα 71 δολάρια ανά βαρέλι. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποθέματα συναλλάγματος της Σαουδικής Αραβίας (περίπου 501 δισεκατομμύρια δολάρια – στοιχεία Ιανουαρίου 2020) θα είναι αρκετά για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά δεδομένου ότι στις συνθήκες της Σαουδικής Αραβίας (εκτίμηση forbes 2018), ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας είναι 87 τοις εκατό των εσόδων από το πετρέλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία μοιάζει με σημείο αναφοράς για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα: ο προϋπολογισμός της χωρίς έλλειμμα (είναι σαφές ότι με απότομη πτώση των τιμών, θα υπάρξει ένα ορισμένο έλλειμμα, αλλά το σημείο εκκίνησης είναι πολύ καλύτερο), μια κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία και το ποσοστό των εσόδων μας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα έσοδα του προϋπολογισμού (στοιχεία υπουργείου Οικονομικών για το 2019) 40,8%.


Η Ρωσία έχει κάθε ευκαιρία να επιβιώσει αυτή την περίοδο αναταράξεων, η οποία θα πλήξει πρώτα απ’ όλα τις οικονομίες των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών. Και ακόμη περισσότερο, θα πλήξει το λεγόμενο αποπληθωριστικό σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου προκαλούν σοβαρό πόνο ακόμη και στη «συλλογική Δύση», και αυτό επιβεβαιώνεται εύκολα τόσο από ιστορικά προηγούμενα όσο και από τα τελευταία νέα. Για παράδειγμα, το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNBC αναφέρει τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος δήλωσε ζωντανά στο Γαλλικό ραδιόφωνο France Inter: «Θέλω η Σαουδική Αραβία, ως πρόεδρος των πλουσιότερων χωρών της G20, να συντονίσει το θέμα των τιμών του πετρελαίου, έτσι ώστε να μην σοκάρει τις αγορές. «Μακροπρόθεσμα, εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν υπερβολικά, θα ανησυχήσει τις αγορές και θα έχει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των οικονομιών μας», πρόσθεσε.

Και ο ειδικός ενέργειας του Bloomberg Javier Blass υπενθυμίζει ένα ιστορικό προηγούμενο, όταν ο μελλοντικός πρόεδρος, Μπους Sr., πέταξε στη Σαουδική Αραβία το 1986 για να απαιτήσει ένα τέλος στην ερασιτεχνική καλλιτεχνική δραστηριότητα στην αγορά πετρελαίου, και είναι λογικό να σημειωθεί ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για φθηνό πετρέλαιο, αν δεν είναι τόσο φθηνό που να απειλεί το Τέξας. Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί άμεση απειλή για το σύνολο του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περίπου επτά τοις εκατό του ΑΕΠ των ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς εργασίας.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα αναζητήσουν μια περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτή διέξοδο από την κατάσταση, και ίσως αυτός ο τρόπος να βρεθεί αργά ή γρήγορα – και κάποιο είδος συμβιβασμού. Ίσως η επόμενη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής του ΟΠΕΚ+ (στα δυτικά μέσα ενημέρωσης η αναμενόμενη ημερομηνία της συνεδρίασης είναι η 18η Μαρτίου) θα είναι μια καλή ευκαιρία να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε ευκαιρίες για τη βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, η Ρωσία είναι σε θέση να επιβιώσει σε μια περίοδο αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και αν αποδειχθεί μεγαλύτερη.

https://ria.ru/20200309/1568349727.html

Πηγή
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!