Κυβέρνηση, ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία, με τη βοήθεια των ακριτών της Θράκης, επέδειξαν αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να κερδίσουν την πρώτη μάχη. Ο Έβρος έμεινε όρθιος, παρά την πίεση που υπέστη από το κύμα των μεταναστών που διοχετεύει το τουρκικό κράτος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πρωτοφανή ασύμμετρη επίθεση.

Η προσδοκία της Τουρκίας ότι η ελληνική οριογραμμή θα κατέρρεε με την πρώτη πίεση, διαψεύστηκε. Κι αυτό, παρ’ ότι η ΕΕ ουσιαστικά έχει μείνει μάλλον απαθής, ενώπιον γεγονότων που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ελάχιστοι από τους χιλιάδες μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και όσοι κατάφεραν όλοι σχεδόν συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια να αποτραπούν παράνομες είσοδοι κρίθηκε κυρίως σε πέντε σημεία στην, συνολικού μήκους, 212 χλμ συνοριογραμμής.

Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους οκτώ μήνες που αυτή βρίσκεται στην εξουσία. Η περίοδος σχετικής ατολμίας, όμως, ανήκει στο παρελθόν. Μεσολάβησε, όμως, η αμφιλεγόμενη επιχείρηση των ΜΑΤ εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Λέσβου και της Χίου. Η δυσπιστία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως είναι γνωστό, οδήγησε στα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των αγανακτισμένων νησιωτών και των ΜΑΤ.

Συνειδητοποιώντας το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία –όπως εξάλλου καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις– ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε εντυπωσιακή στροφή λίγες ημέρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιήσει τις απειλές του. Την απόφασή του έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρία 24ωρα πριν τις 29 Φεβρουαρίου, όταν η Άγκυρα κατηύθυνε χιλιάδες μετανάστες, μέσω της επαρχίας της Αδριανούπολης στη συνοριακή γραμμή του Έβρου και μία ημέρα πριν την συνάντηση που είχε με τους τοπικούς άρχοντες των νησιών.

Τέλος η ανοχή

Έτσι τερματίστηκε η ανοχή, η οποία επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχε μετατρέψει την Ελλάδα σε "ξέφραγο αμπέλι". Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ημέρες πριν την κρίση στον Έβρο έδωσε για πρώτη φορά, μετά από πέντε χρόνια, σαφείς οδηγίες σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Λιμενικού. Ζήτησε έγκαιρο εντοπισμό των πλωτών με τους παράτυπους μετανάστες, πριν αυτά μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και την εφαρμογή ανάσχεσης των πλοιαρίων.

Η επιδημία του κορονοϊού έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της. Την επικαλέστηκε ορθώς για να κλείσει τα σύνορα, αφού αρκετοί μετανάστες προέρχονται από το Ιράν, στην οποία υπάρχουν πολλά κρούσματα, αλλά πολλοί προέρχονται από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έφτασαν στα σύνορα διερχόμενοι από το Ιράν. Ο πρωθυπουργός ακολουθώντας τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας, έδωσε στην ηγεσία του Λιμενικού εντολή ανάσχεσης, προσφέροντας απόλυτη πολιτική κάλυψη.

Όταν στις 29 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η άτυπη πολιορκία του Έβρου είχε ήδη συντελεστεί η μεταστροφή της πολιτικής ηγεσίας, ενώ είχε διαμηνυθεί προς όλους τους αρχηγούς ότι η χώρα όφειλε να θωρακίσει τα σύνορά της. Ως συνέπεια αυτού, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έπιασε την Ελλάδα στον ύπνο και δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο ρόλος του Αλκιβιάδη Στεφανή

Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν έγκαιρα το τουρκικό σχέδιο στον Έβρο, ενημερώνοντας την κυβέρνηση. Έτσι υπήρξε κινητοποίηση τόσο σε θέματα υποδομών όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Για την ακρίβεια, σωτήρια αποδείχθηκε η λεπτομερής χαρτογράφηση των συνόρων και η αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Νοεμβρίου εγκατέστησε στα σύνορα συρματοπλέγματα συνολικού μήκους πάνω από 5 χιλιόμετρα, ειδικά στα γνωστά περάσματα των διακινητών και σε κομβικά σημεία στις όχθες του ποταμού Έβρου. Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν και μηχανήματα του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, άρχισαν να πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες στρατού και αστυνομίας για να ανακόψουν τις ολοένα και αυξανόμενες τότε ροές. Το σχέδιο είχε επιμεληθεί και επιβλέψει ο υφυπουργός Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο υφυπουργός είχε συναντηθεί με τους διοικητές του Δ΄ Σώματος Στρατού, της ΧΙΙ και ΧVI μηχανοκίνητης μεραρχίας Πεζικού, τους αστυνομικούς διευθυντές Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, καθώς και με τον διοικητή του Λιμενικού Αλεξανδρούπολης, για να δώσει το στίγμα της νέας πολιτικής, όπως είχε εκφραστεί και από τον Γιώργο Κουμουτσάκο: «Δεν θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη φύλαξη των συνόρων μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Έβρο είχε μεταβεί 15 ημέρες πριν την άτυπη πολιορκία του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος και είχε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Άμεση εμπλοκή των τουρκικών υπηρεσιών

Η ελληνική πλευρά προέβη και σε μία άλλη κίνηση, η οποία αποδείχτηκε πολύτιμη. Εξ αρχής φρόντισε να συγκεντρώσει οπτικό υλικό. Στόχος ήταν να καταδειχθεί η άμεση εμπλοκή των τουρκικών υπηρεσιών και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στη μετακίνηση των μεταναστών προς τον Έβρο και στις επιθέσεις που αυτοί έκαναν για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Δεκάδες βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες καταδεικνύουν την εμπλοκή της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων, έχει καταγραφεί η εκτόξευση καπνογόνων και χημικών από την τουρκική στρατοχωροφυλακή προς την ελληνική πλευρά. Έχει καταγραφεί και η φωτιά που είχε μπει στον φράχτη του Έβρου, καθώς και η επέμβαση της πυροσβεστικής που ακολούθησε.

Οι ελληνικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους και στοιχεία για την δράση Τούρκων παρακρατικών, οι οποίοι εφοδίασαν ακόμη και με κόφτες του μετανάστες για να ανοίξουν τρύπες στα συρματοπλέγματα. Υπάρχουν και μαρτυρίες μεταναστών που περιγράφουν πώς οδηγήθηκαν με προτροπή των τουρκικών αρχών στα ελληνικά σύνορα, αλλά και βίντεο που αποδεικνύουν την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών και εγκύων γυναικών.

Ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα

Πρόκειται για ένα πολύτιμο "όπλο" στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς αποκαλύπτει ένα καλοστημένο τουρκικό σχέδιο. Τα ντοκουμέντα που έρχονται στο προσκήνιο αποδεικνύουν ότι όσα συμβαίνουν είναι μία οργανωμένη επιχείρηση της Άγκυρας που υλοποιείται κατά μήκος των ελληνικών συνόρων από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Επιχείρηση που συνοδεύεται και από μία εκτεταμένη προπαγάνδα, η οποία στηρίζεται σε κατασκευασμένες ψευδείς ειδήσεις, τις οποίες αναπαράγουν Τούρκοι επίσημοι με πρώτο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Τούρκοι προμήθευσαν νεαρούς άνδρες με περούκες, τις οποίες φόρεσαν για να προσποιηθούν ότι είναι ομάδες γυναικών. Η τουρκική αστυνομία μαρκάρει όσους μετανάστες στέλνει στα σύνορα, ούτως ώστε να μπορεί να τους παρακολουθεί, για να μπορεί να ελέγχει τον αριθμό και τις κινήσεις τους. Drones που απογειώνονται από το τουρκικό φυλάκιο Παζαρ Κουλε κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Ως εκ τούτων, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μία μεταναστευτική κρίση, είναι κάτι πολύ περισσότερο, μία ασύμμετρη τουρκική επίθεση.

Ο πολύτιμος ρόλος της Εθνοφυλακής

Ο στρατός και η αστυνομία υπηρέτησαν αποτελεσματικά την οδηγία σκληρής περιχαράκωσης. Σε αυτή, όμως, συνέβαλε καθοριστικά, κρατώντας όρθιο τον Έβρο, και η ενεργοποίηση της Εθνοφυλακής. Γνωρίζοντας άριστα την περιοχή, οι άνδρες της έλυσαν τα χέρια του στρατού, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των κινήσεων του. Οι εθνοφύλακες, άλλωστε, έχοντας περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή τον Έβρο, έσπευσαν να καταδείξουν τα λιγότερο φυλασσόμενα σημεία και εθελοντικά θωράκισαν αρκετά από αυτά.

Αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι επιχείρησαν να εισέλθουν δεν τα κατάφεραν και οι λίγοι που πέρασαν συνελήφθησαν άμεσα. Παρ’ ότι η προπαγάνδα των Τούρκων, την οποία δυστυχώς αναπαρήγαγαν και κάποιοι εγχώριοι, παρουσίασαν τους εθνοφύλακες σαν ακραίους πολίτες με όπλα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Εθνοφυλακή υπάρχει για να ενισχύει άμεσα τις τάξεις του στρατού σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

Οι άντρες που αποτελούν μέλη της έχουν τον οπλισμό και τα πυρομαχικά που τους αναλογούν στις οικίες τους και συμμετέχουν ενεργά στις ασκήσεις του στρατού στην περιοχή, εκπαιδευόμενοι συνεχώς για να υπερασπιστούν την Πατρίδα. Η Εθνοφυλακή αποτελεί, δηλαδή, προέκταση του ελληνικού στρατού. Στελεχώνεται από πολίτες των ακριτικών περιοχών, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία και που ζουν μόνιμα στον τόπο που βρίσκεται μονάδα Εθνοφυλακής. Εκατοντάδες τέτοιοι άνδρες βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον στρατό, υπακούοντας στις εντολές του.

Η βοήθεια του "Αίαντα"

Εκτός από ψύχραιμες και λελογισμένες πράξεις η αποτελεσματική άμυνα επιτάσσει και οξυδέρκεια. Έτσι, η ελληνική πλευρά κινήθηκε γρήγορα, δημιουργώντας άμεσα τρία αναχώματα. Όσοι κατάφερναν να τρυπώσουν από το πρώτο δίχτυ, πιάνονταν στο δεύτερο και όσοι πέρναγαν και από δεύτερο βρίσκονταν αντιμέτωποι με το τρίτο. Εξαιρετικά αποτελεσματικό αποδείχθηκε και το λευκό όχημα, το οποίο οι αστυνομικοί  αποκαλούν «Αίαντα».

Ο "Αίαντας", τον οποίο η Ελλάδα προμηθεύτηκε από το Ισραήλ, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού, ενώ διαθέτει υποδοχές για χρωστικές ουσίες, ή και δακρυγόνα. Αυτό το όχημα επιστρατεύτηκε για να βάψει τους μετανάστες μπλε, ώστε να μπορούν να τους ξεχωρίζουν αμέσως οι αστυνομικοί και να τους συλλαμβάνουν όταν περνούν τα σύνορα στον Έβρο.

Την τακτική αυτή ακολουθούσαν οι επικεφαλής, προκειμένου όσοι κατορθώσουν να περάσουν μεμονωμένα από σημεία του φράκτη, να εντοπιστούν αμέσως και να συλληφθούν από τους αστυνομικούς που περιπολούν σε απόσταση από το θέατρο των επιχειρήσεων.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!