Συνολικά 2.145 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (το 56% αφορά άνδρες), όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 31 είναι νέα. Όπως ανέφερε, από το σύνολο των κρουσμάτων, το 25,8% σχετίζεται με ταξιδιώτες και το 40% με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επιπλέον ανακοίνωσε έναν ακόμα θάνατο στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 99.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη, από αυτούς οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 89% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 73 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι 17 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Το 81% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 16 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουν ελεγχθεί 43.917 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή με μια φράση που τα λέει όλα: «Μια φωτιά που πάει να σβήσει, δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί». Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται με τα μέτρα που γρήγορα ελήφθησαν. «Δεχθείτε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, υπομένετε και υπομένουμε όλοι μαζί» αυτήν τη δοκιμασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η μάχη με τον ιό κρύβεται στις λεπτομέρειες και υπενθύμισε ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει μολυνθεί, πρέπει να γνωρίζουν ότι κι αυτοί έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν γιατί όλοι στο σπίτι θεωρούνται στενές επαφές και παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο στην οικογένεια εμφάνισε συμπτώματα. «Αυτή η αυτοκαραντίνα θα μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης και σε χώρους όπου δεν θέλουμε να συμβεί γιατί υπάρχουν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες».

Ο ίδιος είπε ότι τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκαν οίκους ευγηρίας και δομές όπου βρίσκονται άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε περιοχές της Αττικής. «Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί με τη δική μας βοήθεια να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό, καθώς στις συγκεκριμένες δομές παρά την αυστηρή τήρηση των μέτρων αποκλεισμού για πολλές εβδομάδες, παρατηρήθηκε μετάδοση και διασπορά του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσιόδρας είπε για μία ακόμη φορά ότι η νόσος υποεκτιμάται διεθνώς από 10 έως 100 φορές και τόνισε ότι αυτό μπορεί να μας εκπλήξει και ευχάριστα όταν θα αρχίσουν τα μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι «όταν ανοίγεις τον εργαστηριακό έλεγχο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό βοηθά μία χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα». Αναφερόμενος στην πιθανότητα επαναλοιμώξεων και σε σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν τη Νότια Κορέα, όπου κάποιοι ασθενείς είχαν αναρρώσει και βρέθηκαν ξανά θετικοί στον ιό, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι «αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κακή τεχνική λήψης των δειγμάτων είτε στην μακρά παραμονή του ίδου του υλικού του ιού στον οργανισμό τους χωρίς αυτό να μολύνει», τονίζοντας πως ο ΠΟΥ θα διερευνήσει αν είναι πιθανή η επαναλοίμωξη, αν και ο ίδιος τόνισε λακωνικά «μάλλον όχι».

Η ανοσία της αγέλης και ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του ιού

Φαίνεται ότι μετά από λοίμωξη με τον Covid-19 θα έχουμε κάποια μορφή ανοσίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από τους άλλους κορονοϊούς, αυτή η απάντηση της ανοσίας θα κρατήσει ένα χρόνο. «Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό» τόνισε ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές από τη δική μας. Όπως είπε, εκτιμά ότι η δική μας στρατηγική ήταν σωστή καθώς πέρα από το ότι βοηθήσαμε το σύστημα να οργανωθεί, δώσαμε την ευκαιρία για να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο. Σταδιακά χτίζεις ανοσία, κυρίως όταν αφήσεις τα νεώτερα άτομα να εκτεθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα». Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφορετικούς τύπους του ιού που «κυκλοφορούν» στον κόσμο, είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού οι οποίοι όμως δεν οδηγούν σε διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Επίσης, εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα για κάποιες μεταλλάξεις στο σημείο όπου ο ιός «κολλάει» πάνω στο κύτταρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πως μια τέτοια μετάλλαξη θα επηρεάσει την συμπεριφορά του ιού είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο».

Τέλος, αναφερόμενος στις 60 και πλέον προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή εμβολίου, τις χαρακτήρισε πολύ αρχικές και συμπλήρωσε πως οι παρατηρήσεις δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές καθώς «θα περάσουν μήνες για να έχουμε ένα εμβόλιο»

Αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους

Αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μάχη μας κατά του ιού. Όσοι θεωρούν ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο σφάλλουν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αρκετές μέρες μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα» ανέφερε. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μην λυγίσουμε στην τελική ευθεία».

Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματικής αγάπης για τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν, με δύο μόνο εξαιρέσεις. «Πέρα των νομικών συνεπειών, κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί,] χριστιανοί απο άλλους, πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδους και τους νόμους του ελληνικού κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, κι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ΄ όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας. «Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και είναι για να τηρούνται και να ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις», τόνισε.

Τόνισε επίσης ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Αυστηρές συστάσεις έκανε ο κ. Χαρδαλιάς και για τους οίκους ευγηρίας. Κάλεσε όλους όσους έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων ευγηρίας ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένω , είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως φορείς, να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. «Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται σαν απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι για όλους που ασχολούνται επιχειρησιακά και υγειονομικά στην πρώτη γραμμή, η προστασία και διαφύλαξη της ζωής των πολιτών που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, είναι αδιαπραγμάτευτη, και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή τους πρακτική.

Οικισμός Δροσερό Ρομά στην Ξάνθη. Στην περιοχή έχουμε μεγάλα επιδημιολογικά φορτία και η ευρύτερη περιοχή παρακολουθείται στενά, είπε ο υφυπουργός. «Το θετικό κρούσμα της μικρής που βρέθηκε θετικό στον οικισμό Δροσερό των Ρομά στην Ξάνθη, μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες. Μεταβήκαμε εσπευσμένα στην Ξάνθη με συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ και σήμερα το πρωί προχωρήσαμε στη λήψη 335 δειγμάτων που εστάλησαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια. Στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση». Όπως είπε ο υφυπουργός, όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια και θα αποβλέπει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην μη εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση της καραντίνας στην δημοτική κοινότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς για 10 ημέρες, για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε. Επίσης παρατείνονται μέχρι 27 Απριλίου, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 31 Μαρτίου στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αποφασίστηκε επίσης η παράταση του περιορισμού κίνησης πολιτών στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 20 Απριλίου. Επίσης ανακοινώθηκε χθες ο περιορισμός κίνησης των πολιτών σε σημεία του δήμου Ιωαννίνων.

Αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Συντάξεις

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου, με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους, οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου και του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και τους ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε, ότι ύστερα από έρευνα της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκαν σε αποθήκη και κατασχέθηκαν 11,5 τόνοι αντισηπτικού που δεν είχε δηλωθεί. Το αντισηπτικό, αφού ελεγχθεί για την ποιότητά του, θα διατεθεί προς δημόσια χρήση.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!