Λίγα λόγια για τις μάσκες”’Σαν γιατρός γνωρίζω μερικά πράγματα και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας.

1) Στην ιατρική σχολή μας έμαθαν ότι η ιατρική μάσκα προφυλάσσει τον υγιή από τον ασθενή και όχι το αντίθετο. Έτσι ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό την φοράει στο χειρουργείο συνήθως (για αυτό λέγεται και χειρουργική μάσκα) για να μην επιμολύνει κατά το χειρουργείο το τραύμα του ασθενή. Η χειρουργική μάσκα σε αυτή την περίπτωση εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια κατά βάση (και όχι τους ιούς) για να αποφευχθεί η επιμόλυνση και κατ’ επέκταση η σήψη. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το χρήστη από την εισπνοή αερομεταφερόμενων βακτηρίων ή ιογενών σωματιδίων. Η σωστή χρήση της χειρουργικής μάσκας επιβάλλει να αντικαθίσταται τακτικά δηλαδή κάθε μία ώρα περίπου.

2) Είναι γνωστό στην ιατρική ότι τα μικρόβια και τα βακτήρια είναι κύτταρα και έχουν διάμετρο από 2 έως 50μm (μικρόμετρα) ενώ οι ιοί δεν είναι κύτταρα αλλά ένα σφαιρικό μόριο DNA, ή RNA με πρωτεϊνικό περίβλημα και έχει διάμετρο 9 έως 15 nm (νανόμετρα) δηλαδή 0,012 έως 0,050 μm. Ο ιός δηλαδή είναι περίπου 2000 φορές μικρότερος από τα κύτταρα, τα μικρόβια και τα βακτηρίδια. Για αυτό και όπως είπα νωρίτερα δεν κατακρατάται από τις μάσκες.

3) Υπάρχει όμως και άλλος ένας παράγοντας της μετάδοσης και αυτός είναι το ιικό φορτίο (Δηλαδή η «ποσότητα» και η «ποιότητα» του ιού που θα μπορούσε να μας κάνει να νοσήσουμε. Ακόμα και τα ισχυρότερα παθογόνα όπως της σύφιλης. Του ΑΙDS ή της φυματίωσης χρειάζονται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό για να μας κάνουν να νοσήσουμε. Ένα κέρμα ή το κουμπί του ασανσέρ που το είχε ακουμπήσει πριν ένας ασθενής, είναι σχεδόν απίθανο μα μας μεταφέρει τέτοιο ιικό φορτίο που να αρρωστήσουμε. Η μάσκα καθώς την φοράμε υγραίνεται από την αναπνοή αλλά και επικάθονται ένας μεγάλος αριθμός ιών άρα γίνεται μαγνήτης που αυξάνει το ιικό φορτίο και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο να μολυνθούμε αν αγγίξουμε την εξωτερική της πλευρά. (μεταφέρουμε εύκολα και συμπυκνωμένο ιικό φορτίο) (Το ιικό φορτίο τις μέρες που ο ασθενής έχει έντονα τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς και των ασθενών που νοσούν βαρέως. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Άρα η θερμομέτρηση είναι πολύ καλύτερο μέσο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού)

4) Υπάρχουν ακόμα και μάσκες που φιλτράρουν τον αέρα και ονομάζονται μάσκες υψηλής αναπνευστικής ασφαλείας (Respirators) «αναπνευστήρας N95» με ενδείξεις Ν 95, Ν 99, Ν 100 που φιλτράρουν και κατακρατούν δηλαδή πάνω από 95% από τα σωματίδια με διάμετρο <5μm και χρησιμοποιούνται πάλι για βακίλους και βακτηρίδια όπως στην φυματίωση (Υπολογίζεται ότι τo 2010 σημειώθηκαν περίπου 8,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 1,5 εκατομμύρια θάνατοι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες)

5) Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, διαπίστωσε ότι οι χειρουργικές μάσκες ήταν εξίσου αποτελεσματικές με τους αναπνευστήρες N95 στην προστασία των υγιών απο την γρίπη, καθώς από τους 446 νοσοκόμους που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) με απλή χειρουργική μάσκα προσβλήθηκε από τον ιό, όπως ακριβώς και το 23% αυτών που φορούσαν τον αναπνευστήρα N95. Ωστόσο, ενώ και οι δύο ομάδες φορούσαν μάσκες, μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό επιμόλυνσης χωρίς τη χρήση μάσκας ήταν σχεδον το ίδιο (25,5%)

6) Τέλος αφήνω στην κρίση σας και στην λογική σας να συμπεράνετε πόσο θα μπορούσε να σας προφυλάξει μια μάσκα ιδιοκατασκευής από ύφασμα ή χαρτί…..

7) Σας παραθέτω και ένα τμήμα από τη Βικιπαίδεια: «Γενικότερα, οι χειρουργικές μάσκες φωρούνται από το κοινό όλο το χρόνο σε Ανατολικές Ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα για να μειώσουν την πιθανότητα εξάπλωσης αερομεταφερόμενων ασθενειών, καθώς και για την αποτροπή της αναπνοής αερομεταφερόμενων σωματιδίων σκόνης που δημιουργούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, οι χειρουργικές μάσκες έχουν γίνει μόδα σε αρκετές από τις παραπάνω χώρες, όπως στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα. Οι μάσκες φιλτραρίσματος του αέρα (και οι χειρουργικές) είναι αρκετά δημοφιλείς στην Ασία. Πολλές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει μάσκες που όχι μόνο εμποδίζουν την αναπνοή αερομεταφερόμενων σωματιδίων σκόνης αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως σύμβολο μόδας. Επίσης χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

8) Η υποχρεωτική επιβολή της μάσκας θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο που δεν υπαγορεύεται από καμία επιστημονική λογική, από καμιά επιστημονική κοινότητα, αλλά από πολιτικές, οικονομικές σκοπιμότητες, αλλά και ψυχολογικού εκφοβισμού. Πρακτικές τις οποίες και αποδοκιμάζω, και δεν πρόκειται να υπακούσω ακόμα και με την απειλή του προστίμου. Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να μας ελέγχουν με τον φόβο και την απειλή καθώς και με το πρόσχημα της «ατομικής ευθύνης» περιορίζοντας τις ατομικές μας ελευθερίες και εμπαίζοντας την νοημοσύνη μας.


Ιατρός Βαγγέλης Κουρούκλης


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!