Το Δικαστήριο της Ευρωπαΐκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που ζήτησε από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ... είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται «μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020».

«Τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να πλήξουν την θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι «τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη κατίσχυση του δικαίου της Ένωσης».

«Μόνο έτσι δύναται να διασφαλισθεί η ισότητα των κρατών μέλων της Ενωσης, την οποία τα ίδια έχουν θεσμοθετήσει», τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «Το Δικαστήριο θα απόσχει κάθε περαιτέρω ανακοίνωσης για το θέμα αυτό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ευγενικά χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επισημαίνοντας επί της ουσίας ότι ο ευρωπαϊκός θεσμός δεν έχει να δώσει κανέναν λογαριασμό σε εθνικό θεσμό του είδους του.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό, που αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τελεί υπό την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέστησε σαφές η Κριστίν Λαγκάρντ.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!