Από τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 θα ενεργοποιηθεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το προσχέδιο του οποίου προβλέπει τη σωτηρία της κύριας κατοικίας υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όποιος πτωχεύει με τη νέα διαδικασία για να απαλλαγεί από τα χρέη του θα δίνει το πράσινο φως για τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του.

Στη συνέχεια θα μπορεί να κάνει μία νέα αρχή, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος από όπου κι αν προέρχονται.

Ωστόσο, για ευάλωτα νοικοκυριά, θα δίνεται η δυνατότητα να παραμένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές και εάν το επιθυμούν μετά από τουλάχιστον 20 έτη πληρωμής ενοικίων, να το επαναγοράζουν σε προκαθορισμένη τιμή.

Τα κριτήρια για την α΄ κατοικία

Τα κριτήρια για να έχει κάποιος δικαίωμα σε αυτήν την επιλογή, με βάση το προσχέδιο του πτωχευτικού πλαισίου, είναι τα εξής:

1. Ετήσιο Εισόδημα

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ),

2. Αξία πρώτης κατοικίας

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη και τις 240.000 ευρώ για ζευγάρια, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τα τρία.

3. Οφειλές σε καθυστέρηση

Οι τραπεζικές οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών και να υπερβαίνουν το 50% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

Η λύση της μίσθωσης και επαναγοράς

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα έχουν την εξής δυνατότητα:

- Θα μένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές, εκχωρώντας σε δημόσιο φορέα που θα συσταθεί την ιδιοκτησία τους.

- Θα συνάπτεται μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας 12 ετών, με ενοίκιο συναρτώμενο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και του μέσου επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια

- Μέσα στην πρώτη τριετία ο ενοικιαστής θα μπορεί να μετατρέπει τη σύμβασή του σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς 20ετούς διάρκειας.

- Εάν καταβάλλει σε αυτό το διάστημα το σύνολο των μισθωμάτων και πληρώσει την προκαθορισμένη τιμή, θα αποκτά ξανά το σπίτι του.

Εάν όμως, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δημιουργήσει χρέος ίσο με το τα ενοίκια τριών μηνών και δεν τα τακτοποιήσει εντός μηνός από την όχλησή του, θα χάνει το σπίτι, καθώς η σύμβαση θα καταγγέλλεται.

Πρόγραμμα ενοικίου

Επιπλέον, όσοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες θα λαμβάνουν και επιδότηση μέρους του ενοικίου από το Δημόσιο.

Το ύψος αυτού του βοηθήματος δεν προσδιορίζεται στο προσχέδιο του πτωχευτικού πλαισίου.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του θα είναι οι εξής:

Α. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ).

Β. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τα τρία.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη έγκριση των θεσμών και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!