Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Breaking News

latest

“Τρελή φούσκα”: Οι αναλυτές ζήτησαν την πώληση των Αμερικανικών μετοχών

Συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ΜΟΣΧΑ, 22 Ιουνίου – RIA Novosti, Ναταλία Ντεμπινσκάγια. Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ αναπτύσσεται ρ...

Συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

ΜΟΣΧΑ, 22 Ιουνίου – RIA Novosti, Ναταλία Ντεμπινσκάγια. Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ αναπτύσσεται ραγδαία. Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την κεφαλαιοποίηση των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, έχει σχεδόν επιστρέψει στους δείκτες πριν από την κρίση. Οι γνωστοί επενδυτές είναι μπερδεμένοι: όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο κατάρρευσης της οικονομίας, της πτώσης των κερδών και του  κύματος των  πτωχεύσεων. Οι χρηματοδότες είναι σίγουροι ότι μια άνευ προηγουμένου φούσκα έχει ανατιναχτεί στην αγορά και συμβουλεύουν  να πωλήσουν τις  μετοχές πριν να είναι πολύ αργά.

 Γιορτή  κατά τη διάρκεια της πανούκλας…

 Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα δει τη μεγαλύτερη πτώση της το δεύτερο τρίμηνο, στο 50 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η χώρα βιώνει ρεκόρ ανεργίας, οι εταιρείες αναφέρουν καταρρεύσεις εσόδων και μαζικές χρεοκοπίες.

 Αλλά το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο δείκτης μετοχών S&P 500 έχει εκτοξευθεί κατά 40 τοις εκατό και σχεδόν ανέκτησε τις απώλειές του που υπέστη στην  πανδημία.

Η υποστήριξη της Fed βοήθησε. Τον Μάρτιο, η ρυθμιστική αρχή μείωσε το βασικό επιτόκιο δύο φορές (ως αποτέλεσμα – σε 0-0,25% ετησίως), ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την αγορά κρατικών ομολόγων για 500 δισεκατομμύρια δολάρια και ενυπόθηκων τίτλων – και  200 δισεκατομμυρίων  δολαρίων σε αξίες με υποθήκη  . Και αργότερα ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία σε απεριόριστες ποσότητες.

 Στη συνέχεια, οι αναλυτές προειδοποίησαν: η υπερβολική ρευστότητα τελικά διογκώνει μια άλλη φούσκα, η οποία μπορεί να σκάσει, καταρρέοντας όλες τις αγορές. Όπως σημείωσε ο David Tepper, ο ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Appaloosa Management, μόνο μία φορά στην ιστορία οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών εταιρειών ήταν πιο υπερτιμημένες από ό,τι τώρα – το 1999, την παραμονή της αξέχστης  «κρίσης dotcom».

 Τώρα ο  δισεκατομμυριούχος επενδυτής Jeremy Grantham μιλά για σοβαρό κίνδυνο. Πιστεύει ότι η αγορά μετοχών σήμερα είναι ένα “παιχνίδι με τη φωτιά”. Κατά τη γνώμη του, οι επενδυτές θα πρέπει να απαλλαγούν  από τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών το συντομότερο δυνατόν και να δώσουν προσοχή στις αναδυόμενες αγορές.

 “Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου ράλι – το γρηγορότερο όλων των εποχών και το μόνο στα βιβλία της ιστορίας, το οποίο παρατηρείται στο πλαίσιο αναμφισβήτητων οικονομικών προβλημάτων. Αυτή είναι η τέταρτη και πιο” τρελή “φούσκα στη μακρά καριέρα μου”, δήλωσε ο 81χρονος επενδυτής, ο οποίος ξεκίνησε ένα από τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

 Ο Γκράνθαμ είναι μεγάλη αρχή. Προέβλεψε την ιαπωνική οικονομική φούσκα της δεκαετίας του 1980, την κατάρρευση των dotcoms του 2000 και την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007.

Στις αρχές Ιουνίου, η εταιρεία του Grantham Mayo van Otterloo (GMO), η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μείωσε απότομα το μερίδιο των αμερικανικών αποθεμάτων στο χαρτοφυλάκιο – από 55 σε 25 τοις εκατό. Όπως τόνισε ο επενδυτής, η σημερινή ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει καμιά βάση

Θα τελειώσει άσχημα

Το πρώτο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη των εταιρειών S&P 500 σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 661 δισεκατομμύρια – κατά σχεδόν 50 τοις εκατό.

“Αυτό είναι ένα αντι-ρεκόρ από το έτος κρίσης 2009,” δήλωσε ο  Joseph Carson, Επικεφαλής Οικονομολόγος στη Συμμαχία Berstein Investment Company.  Το δεύτερο τρίμηνο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της κατάρρευσης των πωλήσεων και των όγκων παραγωγής εν μέσω της επιδημίας του coronavirus.

 Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Carson, μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο δείκτης τιμών/κερδών των μετοχών για τον δείκτη S&P 500 θα ξεπεράσει τα ακραία επίπεδα της «φούσκας dotcom» στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Το χάσμα μεταξύ των αγορών και της οικονομικής πραγματικότητας δεν ήταν ποτέ τόσο ευρύ», συμφωνεί ο Matt King, επικεφαλής της παγκόσμιας πιστωτικής στρατηγικής στη Citigroup.

 Οι προσδοκίες ότι η πολιτική τόνωσης της Fed και η πλεονάζουσα ρευστότητα που αντλεί η ρυθμιστική αρχή στην αγορά θα βελτιώσουν τη φερεγγυότητα των εταιρειών δεν έχουν υλοποιηθεί. Μόλις οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν την κλίμακα της μείωσης των εταιρικών κερδών, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα καταρρεύσει, πιστεύουν οι ειδικοί.

 Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή υποσχέθηκε να αγοράσει εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, δηλαδή τίτλους με υψηλό κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων. Όπως επισημάνθηκε τον Μάιο, ο χρηματοδότης Stanley Drakenmiller, ο οποίος διαχειρίστηκε το ταμείο George Soros, τώρα ο δείκτης κινδύνου προς εισόδημα στο χρηματιστήριο είναι ο χειρότερος που έχει δει ποτέ. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

 Ένας άλλος αξιόπιστος επενδυτής δεν απέκλεισε μια τέτοια ισχυρή πτώση στις αγορές που μετά από τα σκουπίδια και τα ομόλογα εταιρικού χρέους η Fed θα πρέπει να αγοράσει μετοχές από τους επενδυτές.

 «Επόμενες  σε αυτόν τον κατάλογο είναι οι Αμερικανικές μετοχές», δήλωσε  Scott Minerd, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της Guggenheim Partners. Ο αναλυτής  δεν έχει  καμιά  αμφιβολία: στο τέλος θα τελειώσει άσχημα, διότι κανείς δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο που συμβαίνει τώρα.


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!