Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Breaking News

latest

Κόβουν άδειες ανατροφής τέκνων σε νεοδιόριστους

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας στερεί ή περιορίζει δραστικά το κατοχυρωμένο δικαίωμα σε μερίδα εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής.  ● Οι νο...

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας στερεί ή περιορίζει δραστικά το κατοχυρωμένο δικαίωμα σε μερίδα εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής. 

● Οι νομικοί σύμβουλοι της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ επισημαίνουν πως πρόκειται για άνιση αντιμετώπιση και διάκριση σε βάρος των συγκεκριμένων υπαλλήλων και ζητούν την άμεση ανάκλησή της. 

● Η εγκύκλιος μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, εκατοντάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής στερούνται το εδώ και δεκαετίες κατοχυρωμένο δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου.

Από το 2007, με τον νόμο 3528 που κύρωνε τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά και με τον πιο πρόσφατο 4674/2020, όσοι υπάλληλοι -επομένως και οι εκπαιδευτικοί- είναι γονείς μικρών παιδιών έως 2 ετών δικαιούνται μειωμένο ωράριο, διαφορετικά μπορούν να πάρουν συνεχόμενη άδεια εννέα μηνών, την οποία έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσουν μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη εγκύκλιο σχετικά με τη χορήγηση άδειας ανατροφής σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ/ΕΒΠ), επικαλούμενο μάλιστα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (64/2008), καταλήγει σε δύο «μοντέλα» σύμφωνα με τα οποία είτε μειώνεται κατά πολύ η διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, την ημερομηνία διορισμού του γονιού (και πάντα εφόσον το παιδί είναι κάτω των δύο ετών) είτε αφαιρείται πλήρως το δικαίωμα άδειας σε όσους νεοδιόριστους έχουν παιδί άνω των δύο ετών.

Η Σ.Δ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) είναι μία από τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μόνιμα στις 21 Αυγούστου, ύστερα από δεκαετίες που υπηρέτησε τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής ως αναπληρώτρια. Σήμερα βλέπει το κατοχυρωμένο δικαίωμά της ως μητέρα μικρού παιδιού για άδεια ανατροφής τέκνου να περικόπτεται εντελώς αυθαίρετα.

«Από τους "τυχερούς"»

«Την ημέρα της πρόσληψής μου, το παιδί μου ήταν 17 μηνών. Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι έχω δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου διάρκειας μόλις τριών μηνών, ενώ κανονικά δικαιούμαι ολόκληρη την άδεια γιατί ως αναπληρώτρια δεν έχω κάνει χρήση ούτε μειωμένου ωραρίου ούτε της άδειας ανατροφής τέκνου διάρκειας 3,5 μηνών που δικαιούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

»Και εγώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαι από τους "τυχερούς", αφού υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι των οποίων τα παιδάκια είναι άνω των δύο ετών και οι οποίοι στερούνται πλήρως το δικαίωμά τους για άδεια», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η Σ.Δ. και προσθέτει: «Επί τόσα χρόνια καλύπταμε πάγιες ανάγκες στα σχολεία, οργώνοντας ολόκληρη τη χώρα, και όταν τελικά έρχεται η ώρα του διορισμού, μας διαχωρίζουν με έναν τόσο άδικο και ακατανόητο τρόπο. Είναι λες και μας τιμωρούν που διοριστήκαμε! Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά».

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ελέγχεται για άνιση αντιμετώπιση και διάκριση σε βάρος μερίδας εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν την απόσυρσή της και την παροχή σε όλους τους νεοδιόριστους ακέραιου του δικαιώματος στην πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και η ΑΔΕΔΥ, με σχετικές γνωμοδοτήσεις των νομικών τους συμβούλων, υποστηρίζουν τα παραπάνω αιτήματα.

Οι γνωμοδοτήσεις

«Οι νεοδιόριστοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του δικαιούνται είτε να εργάζονται με μειωμένο ωράριο (δύο ώρες ημερησίως, εφόσον έχουν τέκνο ηλικίας έως 2 ετών, και κατά μία ώρα, εφόσον έχουν τέκνο ηλικίας από 2 έως 4 ετών) είτε να λάβουν πλήρη, συνεχόμενη εννεάμηνη άδεια μετ’ αποδοχών», αναφέρει η γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργείου μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς με προσφυγή στο ΣτΕ.

Ομοίως και η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ αναφέρει ότι η επίμαχη εγκύκλιος «δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο και επιβάλλεται η άμεση ανάκλησή της, άλλως η δικαστική προσβολή της από την Ομοσπονδία για την αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των ενδιαφερομένων και η χορήγηση της εννεάμηνης άδειας χωρίς καμία μείωση ή περιορισμό».

Στο πλευρό των νεοδιόριστων και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, που ζητά να δοθεί η εννεάμηνη άδεια ανατροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους έχουν παιδιά έως 4 ετών, είτε πρόκειται για μόνιμους είτε για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. «Αποδεικνύεται πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας βάζουν κόφτη στα δικαιώματα των συναδέλφων, στερώντας από πολλούς νεοδιοριζόμενους στην Ειδική Αγωγή το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής.

Κυβερνητική αναλγησία

»Αφού οι συνάδελφοι δούλεψαν σχεδόν 20 χρόνια ως αναπληρωτές, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στις άδειες, αφού για να γεννήσουν το παιδί τους πολλές αναγκάζονταν να παραιτηθούν επειδή δεν δικαιούνταν άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, αφού πολλές άφηναν τα μικρά παιδιά τους σε παππούδες για να πάνε στις εσχατιές της χώρας γιατί θα αποκλείονταν από τους πίνακες ή θα έχαναν προϋπηρεσία, έρχονται αντιμέτωπες με την αναλγησία της κυβέρνησης. Αντί να βοηθήσει τους νέους γονείς με τις άδειες ανατροφής των παιδιών, δημιουργεί νέους αποκλεισμούς. Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά τραγικό να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν την ανατροφή τέκνων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!