EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Λινού: Κουπόνια για τους εργαζόμενους και τηλεργασία στο 90% για να σωθεί η εστίαση

Στα μέτρα που μπορούν να σπάσουν τον φραγμό της διασποράς του κορoνοϊού αναφέρθηκε η καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Τα μέτρα που προτείνει όσον αφορά την εστίαση και τον ΜΜΜ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τα μέτρα που ήδη ισχύουν και για το σενάριο να «εκτοξευτούν» τα κρούσματα στα 4.000 την ημέρα, η καθηγήτρια Λινού σημείωσε πως «είτε αργήσαμε, είτε όχι (σ.σ. για τα μέτρα) αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Δεν πρέπει να αργήσουμε για τα υπόλοιπα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε καθολική χρήση μάσκας και στις πράσινες περιοχές, καθώς οι πόλεις και περιοχές της Ελλάδας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν είμαστε ένα απομονωμένο νησί».

Η Αθηνά Λινού προσέθεσε ότι «πρέπει να θεωρήσουμε ότι όλες οι περιοχές ακόμα και οι πράσινες σε λιγότερο από μια βδομάδα μπορεί να γίνουν πορτοκαλί και κόκκινες. Δεν πρέπει να αργήσουμε άλλο».
Κουπόνια και τηλεργασία Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που παρατηρούνται στις συγκοινωνίες -και τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τα ΜΜΜ- η κυρία Λινού είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις συγκοινωνίες, να προστατεύσουμε αυτούς που δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν».

Η κυρία Λινού επισήμανε ότι σε όσους είναι αναγκασμένοι να πάνε στην εργασία τους θα πρέπει να δοθούν κουπόνια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιδιωτικά μέσα (π.χ. ταξί). «Ετσι όταν υπάρχει συνωστισμός θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλα μέσα. Η κατάσταση με τους όρθιους και τους συνωστισμένους στα ΜΜΜ θα βοηθήσει σε περαιτέρω διάδοση του ιού».
Το δεύτερο μέτρο που θα βοηθούσε να «ανασάνουν» οι συγκοινωνίες, σύμφωνα με την κυρία Λινού, είναι η τηλεργασία. «Η τηλεργασία θα πρέπει να πάει στο 90% για όσους είναι δυνατόν. Γιατί δεν υπάρχουν παντού γραφεία με ανοικτά παράθυρα ή γραφεία όπου κάθε εργαζόμενος είναι στο δικό του χώρο» εξήγησε.

Τα μέτρα για την εστίαση

Παρά τις σκέψεις για καθολικό lockdown, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε ότι δεν πρέπει να κλείσει εντελώς η εστίαση. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα, τόνισε.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού είπε ότι πρέπει να γίνουν τα εξής:

να επιδοτηθούν οι θερμάστρες για τους εξωτερικούς χώρους

τα καταστήματα εστίασης να προμηθευτούν κουβέρτες, όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία και αλλού
να επιδοτηθεί και να ενισχυθεί το delivery και το catering

Σε ό,τι αφορά το τρίτο μέτρο, η Αθηνά Λινού είπε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα ευνοηθούν μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι. «Αν για ένα διάστημα μπορεί ένας εργαζόμενος να γίνει από σερβιτόρος διανομέας, τότε αυτός θα ήταν ένας τρόπος για να διασώσουμε το κομμάτι της εστίασης, χωρίς να φέρνουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους. Το βέβαιο είναι πως όλες οι μελέτες από το εξωτερικό δείχνουν ότι η εστίαση αποτελεί εστία μετάδοσης του κορωνοϊού» σημείωσε.

Σε εκείνο το σημείο η καθηγήτρια είπε ότι θα πρέπει να επιδοτηθεί η θέρμανση για όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν να έχουν ανοικτά τα παράθυρα.

Δεν αποκλείονται νοσηλείες Ελλήνων και στο εξωτερικό

Η καθηγήτρια Λινού εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα λήξει το πρόβλημα μέχρι είτε να γίνει μια σοβαρή μετάλλαξη όπου η νόσος δεν θα είναι θανατηφόρος ή μέχρι να βγει το εμβόλιο. Τον Δεκέμβριο το πιο πιθανό είναι να έχουν εγκριθεί, δυο – τρία, ή ένα εμβόλιο. Το θέμα είναι αν θα παραχθεί σε τόσο μεγάλες ποσότητες που να καλύψει την υφήλιο» εξήγησε.

Σχετικά με τους νέους, παρατήρησε ότι «το κακό είναι πως σιγά σιγά μαθαίνουμε ότι και νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν. […] Πρέπει μαζί με την οικογένειά τους να εφαρμόσουν ευρύτατα μέτρα προστασίας».

Καταλήγοντας, η κυρία Λινού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αρκετές κλίνες στα νοσοκομεία, αλλά λίγες ΜΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε -λόγω πίεσης του ΕΣΥ- να χρειαστεί η μεταφορά ασθενών από την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Είναι παγκόσμιος ο κίνδυνος. Οσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε τη διασπορά, σε οποιαδήποτε χώρα ή πόλη, τόσο βοηθάμε όλους τους ανθρώπους» υπογράμμισε κλείνοντας.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID